Elektromanyetik Dalga Nedir?



Yüklə 55,09 Kb.
tarix15.01.2019
ölçüsü55,09 Kb.
#96899


Elektromanyetik Dalga Nedir?

Elektromanyetik dalgalar uzayda yol alabilen bir titreşim türüdür. Elektromanyetik ismi, dalgaların elektrik alan ve manyetik alan birleşiminden oluşmasından gelir. Elektromanyetik dalgaların buluşu ve temel çalışmaları James Clark Maxwell ve Heinrick Hertz tarafından yapılmıştır. Bir elektromanyetik dalga, birbirine dik açılarda, aynı frekanstaki elektrik ve manyetik alanın oluşturduğu bir bütündür.


Elektromanyetik Dalga Çeşitleri

E.M dalgalar dalga boylarına göre sınıflandırılır. Dalga boyu iki tepe noktası arasındaki mesafeye verilen isimdir. Elektromanyetik dalga çeşitleri,



Radyo Dalgaları: Sadece radyo sinyallerini değil, TV ve cep telefonu sinyallerini de taşırlar. Dalga boyları birkaç milimetre ile yüzlerce kilometreye kadar değişebilir. Frekansları birkaç Kilo Hertz ile birkaç Hertz arasında değişir.

Mikro Dalgalar: Yemek pişirmekte de kullanılan bu dalgalar evlerde yemek yapımında çok kullanılan bir kavramdır. Ayrıca telefon ve bilgisayarda data transferi gibi iletişim amaçlı olarak da kullanılır. Işık, toz ve yağmurun içinden kolaylıkla geçebileceği için uzaydan dünyayı görüntüleme amaçlı da kullanılır.

Kaynakça:http://www.fizikmakaleleri.com/2012/12/elektromanyetik-dalga.html

Elektromanyetik Dalgaların İnsan Sağlığı Üzerinde Tespit Edilen Zararları Nedir?

Elektromanyetik dalgalar iyonlaştıran ve iyonlaştırmayan olmak üzere başlıca ikiye ayrılır. Biotech ürünleri kullanıcısını iyonlaştırmayan radyasyondan korur. İyonlaştırmayan radyasyonun insan sağlığı üzerinde tespit edilebilen zararları ise şunlardır:

* İyonlaştırıcı radyasyonun, hücrelerin genetik yapısını bozarak kansere yol açtığı bilinmektedir.
* Yüksek akımlı elektrik hatlarının yakınında yaşayan 55 yaşın altındaki insanlarda sinir sistemi, rahim, göğüs gibi kanserlerde artış görülmüştür.
* Cep telefonları veya araç telefonlarında sınır değerleri aşan frekansların maruziyet süresine bağlı olarak gözler, sinir sistemi, üreme ile ilgili dokularda, dolaşım sisteminde ve beyinde zararlı etkilerin olabileceği gözlenmiştir. Bu etkiler, beyin fonksiyonlarında görülen kısa süreli değişimlerden kaynaklanan dikkat azalması, tepki verme hatırlama bozuklukları şeklinde ortaya çıkmaktadır.

* Hamilelik başlangıcında kısa dalga tedavisi gören bir annenin çocuk doğduğunda kemikleşme eksikliği gibi anormallikleri görülebilir.
* Fareler üzerinde yapılan deneylerde televizyon monitörünün yaydığı dalgaların büyümeyi önlediği ve beyin fonksiyonlarını etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
* İsveçte bir üniversite de yapılan araştırmaya göre 18-45 yaş arası 35 erkek ve 36 kadınla yaptığı araştırmalara göre cep telefonu görüşmeleri uykuya dalmayı geciktirdiği gibi uykunun da bölünmesine neden olduğunu göstermiştir. Vücudun yorgunluğunu atan metabolik sistemi bozan elektromanyetik dalgaların özellikle gençlerde depresyona, konsantrasyon bozukluğuna ve derslerde başarısızlığa neden olabileceği açıklanmıştır.

Kaynak: http://www.esenltd.com/index.php/ 12-faydal-bilgiler/9-elektromanyetik-dalgalarin-zararlari

Manyetik Alanın Uzun Süreçte İnsanlara Etkileri

► Beyin hücrelerinde ölüm ve beyin tümörü riski,
► Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri,
► Kan beyin bariyerinin zedelenmesi,
► Kalp rahatsızlıkları,
► Hafıza zayıflaması,
► Kalıcı işitme bozuklukları,
► Embriyo gelişiminin zarar görmesi,
► Düşük riskinin artması,
► Kan hücrelerinin bozulması
Manyetik Alanın Kısa Süreçte İnsanlara Etkileri

► Stres,
► Görüş alanının daralması,


► Kalp pilinin bozulma riski,
► Kulak çınlaması,
► Yorgunluk hissi,
► Konsantrasyon bozulması,
► Baş ağrıları,
► İşitmede geçici aksaklıklar,
► Sersemleme,(beynin uyuşması)

Kaynakça: http://www.elektrikport.com/universite/elektromanyetik-alan-gercegi/4455#ad-image-0

ELEKTROMANYETİK RADYASYONDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

 

 



Cep telefonu kullanımını azaltın. (Elektromanyetik kirlilik kaynakları arasında en fazla risk cep telefonu kullanımı kaynaklıdır.) Mikrodalga fırın çalışırken yakınında bulunmayın Elektrikli cihazları kendinizden mümkün olduğunca uzak tutun. Elektromanyetik etkinin mesafeyle azaldığını unutmayın. Fotokopi makinelerinden en az 50 cm uzakta durun.

 

Elektrikli tıraş makinesini mümkünse şarjlı olarak kullanmayı tercih edin. Çocuklarda sinir sistemi ve başın gelişimi devam ettiği için, çocuk ve gençler risk altındadır. Bu nedenle 16 yaşın altındakilerin cep telefonu kullanmamaları, kullanmaları mecburi olması halinde ise günde 10 dakikayı geçmemesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir.



 

Saç kurutma makinesinin manyetik alanı yüksektir. Uzun süreli kullanmak yerine aralıklarla kullanın. Saç kurutma makinesini yatmadan önce kullanmayın. Dinlendirici bir uyku için yatak odasında televizyon ve bilgisayar bulundurmayın veya bu cihazları tamamen kapalı konumda tutun.



 

Elektrikle çalışan radyolu çalar saatleri başınızdan mümkün olduğunca uzak tutun, mümkünse pille çalışanları tercih edin. Elektrikli battaniyeyi yatağa girmeden önce kapatın. Halojen, floresan gibi ekonomi lambalarını, okurken kullanmamaya çalışın.



Kullanmadığınız cihazları kapalı tutun ya da fişten çıkarın. Cihazlar stand-by konumdayken elektromanyetik kirlilik yaratacaktır. Dizüstü bilgisayarlar, şarjlı kullanıldığında daha düşük elektromanyetik alana sahiptir. Elektromanyetik alanlar açısından sağlıklı bir ortamda yaşadığınızdan emin olmak için evinizde ve işyerinizdeki elektromanyetik alanları ölçtürün.

Kaynakça: http://www.cozumsensin.com/elektromanyetik-kirlilik-nasil-onlenebilir-3480684-haberi#VideoRight

Faraday kafesi

Elektromanyetik dalga yayan aletler

Elektromanyetik dalga yayan aletler şunlardır: televizyon, telefon, çamaşır makinesi,saç kurutma makinesi,elektrik süpürgesi,ampul,mikro dalga fırın,radyo,bilgisayar gibi birçok örnek verilebir.

Faraday kafesi

İletken teller ile ağ biçiminde kaplanmış ve topraklanmış her kafesle bu koruma gerçekleştirilebilir. Ağ gözü sıklığı ve topraklama kalitesi korumayı arttırır. Dışarıdaki elektrik alan içeri etki edemez, mesela yıldırımlar gibi statik elektrik boşalmaları iletkenlerden geçer ve içeri sıçramaz. Dış elektrik alanlar da içeri etki edemez. Kafes ağ gözü biçiminde yapılmış ise ağ gözlerinin ne kadar dar tutulursa o kadar iyi koruma sağlar ve benzer şekilde dış elektromanyetik alanları da dışarıdan içeriye ve içeriden dışarıya geçirmez. Daha dar ağ gözleri ile daha yüksek frekans elektromanyetik dalgalara karşı geçirmezlik sağlanabilir. Geniş ağ gözleri daha uzun dalga boylu (diğer bir deyişle daha düşük frekanslı) radyo dalgalarına karşı geçirmezlik sağlar. Kafesin işlerliği için iletkenlerin iyi topraklanmış olması gerekir.

İletken malzemeleri oluşturan atomların en dış yörüngelerindeki değerlik elektronları, atomlarından kolayca ayrılarak hareket etme yeteneğine sahiptir. Dolayısıyla; kapalı bir yüzeye sahip olan iletken bir cisim elektrik alanı içerisine yerleştirildiğinde bu elektronlar, iletkenin içerisindeki elektrik alanı sıfırlanıncaya kadar hareket eder ve bir ‘yeniden dağılım’a uğrarlar. Elektrik alanın sıfırlanmasıyla birlikte, hareket etmelerinin gerekçesi ortadan kalkmış olur. Faraday kafesi bu ilkeye göre çalışır ve içindeki nesneleri dış elektrik alanlara karşı korur. Dolayısıyla ideal olarak; topraklanmış, örneğin içi boş metal bir küre gibi kapalı bir iletken yüzeyden oluşur. Ancak iletken yüzey sürekli olmak yerine, kafes şeklinde de imal edilebilir. Bu durumda kafes aralıklarından bir miktar elektrik alanı içeriye sızacak, fakat aralıklar yeterince küçükse bu bir sorun oluşturmayacaktır. Öte yandan geometrinin küre olması şart değildir. Kapalı herhangi bir yüzey, kafes görevini yerine getirebilir.

GÜNLÜK HAYATTAKİ YERİ

Yanıcı parlayıcı maddelerin depolandığı binalarda


Bu tip binaların dışı kafes şeklinde kaplanır. Binanın dışındaki yüksek noktalara sivri uçlu metaller yerleştirilir. Bütün iletkenler ve sivri metaller( yıldırım yakalama uçları) birbiriyle bağlanır ve topraklanır.

Radyo frekans yayan cihazlarda


Bu tip cihazların konduğu kabinler cihaz çevreye parazit radyo sinyalleri yaymasın diye dış metal kılıfından topraklanır.

Telsizle haberleşmenin yapıldığı binalarda


Bina içindeki telsiz haberleşme sinyallerinin dışarıya sızmasını ve dinlenmesini önlemek için bina dışına Faraday kafesi inşa edilir. Binada telsiz haberleşme yapılmasa bile, CRT monitörler görüntüyü zayıf bir radyo dalgası olarak yaydığı için uzaktaki bir monitördeki görüntüyü sinyali yakalayıp kuvvetlendirerek tekrar oluşturmak mümkündür. Binalarda tavan da demir lamalar ile örülmüş hatıl olarak yapılmıştır, duvarlarda bu şekilde demirler olmadığı için baz istasyonları binaların üzerinde sağlık açısından büyük bir tehlike arz etmektedir.

Elektronik kartlarda bulunan radyo frekans modüllerde

Radyo-televizyon tuneri,  alıcı verici devreleri gibi radyo frekans amaçlı modüller veya elektronik devre bölümleri, sac bir kapakla kapatılıp topraklanarak elektronik karta ve çalıştığı ortama bozucu sinyaller yayması engellenir (Elektromanyetik Uyumluluk) yönetmeliğine göre bu tip önlemleri almak mecburidir. Elektrikli cihazların gerek radyo sinyal olarak gerekse iletken hatlar üzerinden parazitler yaymasına müsade edilmez.


Kaynakça:http://tr.wikipedia.org/wiki/Faradaykafesi

Amaç: günlük hayatta sürekli mazur kaldığımız elektromanyetik dalgaların insan sağlığı üzerine etkilerini araştırıp, elektromanyetik dalgaları azaltan faraday kafesinin çalışma mantığını anlamak.

 

Özet:  Günlük hayatta çevremizdeki bir çok elektrikli alet biz farkında olmasak da elektromanyetik dalga yaymaktadır. Çevremizde elektro manyetik dalga yayan aletlerşunlardır: televizyon, telefon, çamaşır makinesi,saç kurutma makinesi,elektrik süpürgesi,ampul,mikro dalga fırın,radyo,bilgisayar gibi birçok örnek verilebir.



Bu aletlerden yayılan elektromanyetik dalgaların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu olumsuz etkileri azaltabilmek için faraday kafesi kullanılabilir. Faraday kafesi iletken teller ile ağ biçiminde kaplanmış ve topraklanmış bir çeşit  kafestir. Günlük hayatta faraday kafesi; yanıcı parlayıcı maddelerin depolandığı binalarda, radyo frekans yayan cihazlarda, bina içindeki telsiz haberleşme sinyallerinin dışarıya sızmasını ve dinlenmesini önlemek için bina dışında kullanılmaktadir.

 

Sonuç: Çevremizde bulunan bir çok aletin yaydığı elektromanyetik dalgaların insan sağlığı üzerinde olumsuz birçok etkisi vardır. Bu etkileri azaltabilmek için yaşam alanlarımız faraday kafesleri ile yeniden tasarlanmalıdır.   


mikro dalga fırının zararları


Teknolojinin, insan hayatlarını kolaylaştıran önemli buluşlarından birtanesidir mikro dalga fırınlar. Bizlerde kapsamlı bir araştırma yaparak mikro dalga fırınların zararlarının, insanların yaşantısı üzerindeki etkisini sizlerle paylaşmaya karar verdik.

Mikro dalgalar bir çeşit radyoaktif dalgalardan ve ışın dalgalarından meydana gelerek elektromanyetk enerji üretirler. Günümüzde mikrodalgaları telefon sinyalleri, bilgisayar ağları arasındaki iletişimleri sağlamak için kullanılırlar.mkMikro dalga fırınlarının içeriside bu enerjiyi açığa çıkarmak için bulunan, magnetron tüpleri elektron ve manyetik olarak elektrik aracılığıyla radyosyon üretirler. Ve bu ufak çapta oluşan radyasyon yiyeceklerin moleküllerinde etkileşim yaparak DNA’larına zarar verir.



Mikro dalga fırınlara koyarak ısıttığımız, bazen de çözelttiğimiz bu yiyeceklerin vücudumuza zararları ise; öncelikle yiyeceklerin monüküler yapılarının bozulması sindirim sistemimizi olumsuz yönde etkiler. Hatta çok uzun yıllar mikro dalgaya maruz kalan yiyeceklerle beslenen insanların üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, bu kişilerin büyük çoğunluğunun mide ve bağırsak kanserine yakalandığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda sinir sistemini, beyin fonksiyonlarının çalışmasını, lenf sistemlerinin düzenli yapısını, kadın ve erkeklerde hormonların çalışmasını tamamıyla olumsuz yönde etkileyerek zamanla fizyolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Ve zincirleme olarak tüm bu rahatsızlıklara bağlı olarak psikolojik bozukluklarında ortaya çıkması muhtemel olmaktadır.
Cep Telefonlarını Zararları

Beyin

Cep telefonlarının en yakın olduğu bölge başımız, dolayısıyla beynimiz. Bu da beynin, gönderilen elektromanyetik dalgaları emmesine yolaçıyor. Oysa beynin kendi içinde zaten dört ayrı elektromanyetik alan haritası var. Bunlar birbirleriyle içiçe geçmiş biçimde çalışıyor ve sinyalleri aktarıyorlar. Yani karmaşık bir düzen söz konusu. 

Buna dışarıdan bir başka alan eklendiğinde, sinyaller gerçekten karmaşık bir hal alıyor. Dolayısıyla beyin, vücuda yanlış sinyaller gönderebiliyor. Dahası bu dalgalar, beyinde hücreleri çevreleyen bazı dokuları da olumsuz etkiliyorlar. 

Sonuç, sinir sistemiyle ilgili hastalıklarda artış, hafıza zayıflaması, neurodejeneretif hastalıklar (beyinde dejenerasyon) ve hatta alzheimer olabiliyor.

Kulak

Cep telefonlarından etkilenen bir diğer bölge de kulak. Henüz kanıtlanmamış olmakla beraber, kulakta duyu bozukluklarının ileride yaşanabileceği varsayılıyor. 

Manyetik alanlar, bir takım sesleri duymamamıza veya kalıcı çınlamalara yolaçabiliyor. Zira manyetik alan da bir gürültüdür. Bu da sinir sistemini olumsuz etkiliyor.

Gözler

Daha önce yapılan çalışmalarda, yüksek orandaki elektromanyetik dalgaların, görme bozuklukları yapabileceği ortaya konmuştu. Aynı durum, birikme etkisi sonucunda da ortaya çıkabiliyor. 

Göğüsler

World Health Organization/Dünya Sağlık Örgütünün yaptırdığı bir çalışmaya göre, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalar, melatonin hormonunu sıkıştırıyor. Bu hormonun bloke olması da bazı göğüs kanseri tiplerinin üremisine neden olabiliyor. 

Kalp

Cep telefonları, kalbin ritmini hızlandırabiliyor. Özellikle kalp pili veya yapay kalp kapakçığı kullananlarda büyük tehlike yaratabiliyor. Kalbin kasılıp kalmasına yolaçıyor.

Cinsel Organlar

Yüksek frekanstaki elektromanyetik dalgaların, testisleri etkilediği biliniyor. Bunu, yapılan bütün çalışmalar kanıtlamış durumda. Bu durumda, cep telefonunu gereğinden fazla kullanan erkeklerin, ileride iktidarsızlık gibi bir sorun yaşayabilme olasılığı var. 

Termoregülatör Sistem

Elektromanyetik dalgalar, vücudun termaregülatör yani ısı sistemini de etkiliyor. Bu durumda vücut ısısı ya durup dururken düşüyor ve titremeler görülüyor veya artıyor ve yüksek ateş ortaya çıkıyor. Tübitakın yaptığı bazı araştırmalar da bu yönde. 

Yetkililer şöyle diyor: "Fizik tedavi araçlarından biri ısıtma tedavisidir. Elektromanyetik dalgaların dokunun üzerinde ısı etkisi yarattığını burada gözlemleyebilirsiniz. Öyleyse bu dalgaların dokunun üzerinde bir ısınma etkisi yarattığı kesin. Yalnız cep telefonlarında bu kontrollü değil". 

Psikomotor Sistem

Yani kas/sinir ileti sistemi de cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların kurbanı olabiliyor. Kasların, beynin verdiği emri yerine getirebilmesi, sinirlerin bir uçtan diğer uca yolladığı sinyaller sayesinde oluyor. 

Sinirlerin bir ucunun artı, diğer ucunun da eksi olduğunu düşünün. Bu mesajlara, dışarıdan müdahele, sürekli artı veya sürekli eksi mesaj gitmesine yolaçabiliyor. Bu da kontrol ve ileti bozuklukları demek.

Hücreler

Tüm hücrelerin, içiyle dışı arasında bir potansiyel farkı var. Yani hücrenin içine sodyum-potasyumun giriş çıkışı, belli orantıda gerçekleşiyor. Manyetik alan, bunların bazılarını değiştiriyor. Bir takım hücreler hiç etkilenmezken, bazıları biraz, bazıları da çok etkilenip ters çalışmaya başlıyor. Bu ters çalışmanın da olması gerek ama, bazıları gereğinden fazla gerçekleşiyor. 

İletimi

Manyetik dalgalar, vücuttaki iyonları da etkiliyor. Bu da alınan ların, gerekli yerlere daha yavaş ulaşmasına veya hiç ulaşmamasına yolaçıyor.

Özetle, insan vücudu entropi kanunlarına uyuyor. Yani, insanın içi, daima bir karmaşa içindedir. Bu dengeli ve kendi içinde düzeni olan bir karmaşa. Bu kimyasal kaos içinde olduğumuzdan, yaşamımıza devam ediyoruz. Ölünce bu kimyasal reaksiyonlar düz bir hale geliyor. Cep telefonu kullanmak, bu kaosun içine, dışarıdan bir fiziksel enerji sokmak demek. Bu durumda da enerjiyi koyduğunuz yerde bir takım etkiler söz konusu oluyor.



Faraday kafesi RF devreler ,haberleşme devreleri ve içinde hassas entegre- chip barındıran devrelerin vazgeçilmezidir.Faraday kafesini çok basit olarak içi boş  teneke kutu yada içi boş tel örgüsü olarak tanımlayabiliriz.Faraday bu düzeneği bulduğunda yüksek gerilimle çalışmış ,bu kafes içindeki herhangi bir şeye yüksek gerilimin etki etmediğini dolayısıyla kafesin içindeki canlı vs nin korunduğunu gözlemlemlemiştir.Peki nasıl çalışır sorusunun cevabını vermeye çalışalım.Kafes şeklindeki tel örgü kısa devre olduğu için örgü içindeki elektronlar birbirini eşitler hareket etme ihtiyacı duymazlar ve dışardan gelen alanları iç tarafa geçirmezler.Örgü kısa devre olduğu için dışardan gelen elektromanyetik dalgalar eddy kayıpları ile sıfırlanır ve bu dalgalar iç kısmı etkilememiş olur dolayısıyla örgü kafeste bir enerji kaybı oluşturulur.Genellikle bu kafeslerin dış yüzeyleri parlak yapılır bunun nedeni ise radyasyonik ışımaları mümkün mertebe iç tarafa geçirmemek ,örneğin cep telefonlarının iç kısmındaki metal kafesler gibi ,çünkü radyo dalgaları manyetik alan +elektrik alanı bunun neticesinde elektromanyetik dalga oluşturuyorlar ,elektromanyetik dalga ise gözle görülemeyen ışınımlar oluşturuyordu.Nerelerde kullanılır sorusunun cevabı ise günümüzde cep telefonlarının tuner kısmında ama çoğunlukla devrenin tamamını dış sinyallerden korumak için devrenin tamamı parlak metal iletkenle kapaklı bir şekilde korunur,tv lerin tuner kısmında sadece anten girişinden gelen sinyallerin içerde işlenmesini sağlar dış etkilerden korumak amacıyla ,parazit kesme ,uydu antenlerinde kullanılan koaksiyel kabloda yine faraday kafes örneği vardır telin dış kısmı örgülü asıl sinyal götüren tel içerdedir ve dış örgüyle korunmuş olur.Bilgisayarlardaki power ların dış kasasının sürekli metal bir kutudan yapılması da faraday kafesine örnektir.Bir başka örnek de vereyim mesela bazı tranformatörlerin dış kısmı bazen bakır bir şerit ile sarılmıştır buradaki amaç transformatörün dışarıya elektromanyetik sarınımını azaltmaktır dolayısıyla çevresinde çalışan elemanlar etkilenmemiş olur.Faraday kafesiyle ilgili güzel bir deney yapabiliz.Cep telefonunu alüminyum bir folyonun içine saralım ve sardığımız cep telefonunu arayalım telefonun çekmediğini görebilirsiniz .




Yüklə 55,09 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin