ESKİŞEHİR OSB 999kWe AC (1144kWp) ARAZİ ÜZERİ ŞEBEKE BAĞLANTILI (ON-GRID) FOTOVOLTAİK GES YAPIMI İŞİ
LİSANSSIZ 999kWe AC (asgari 1144kWp) ARAZİ ÜZERİ ŞEBEKE BAĞLANTILI (ON-GRİD)FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALI YAPIMI İŞİ SÖZLEŞMESİ
-
İŞ SAHİBİ:
|
ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
|
YÜKLENİCİ:
|
..................................
|
NİSAN- 2016
İÇİNDEKİLER
MADDE-1 SÖZLEŞMENİN TARAFLARI
MADDE-2 TARAFLARA İLİŞKİN BİLGİLER
MADDE-3 İŞİN TANIMI, İŞİN YAPILACAĞI YER
MADDE-4 SÖZLEŞMENİN TÜRÜ VE BEDELİ
MADDE-5 SÖZLEŞME BEDELİNE DAHİL OLAN GİDERLER
MADDE-6 VERGİ, RESİM VE HARÇLAR İLE SÖZLEŞMEYLE İLGİLİ DİĞER GİDERLER
MADDE-7 SÖZLEŞMENİN EKLERİ
MADDE-8 İŞE BAŞLAMA VE BİTİRME TARİHİ VE GECİKME HALİNDE ALINACAK CEZALAR
MADDE-9 TEMİNATA İLİŞKİN HÜKÜMLER
MADDE-10 ÖDEME YERİ VE ŞARTLARI
MADDE-11 İŞ PROGRAMI
MADDE-12 ÜSTLENİLEN İŞLER İÇİN FİYAT FARKI ÖDEMESİ VE HESAPLANMASI ŞARTLARI
MADDE-13 İŞİN VE İŞ YERİNİN KORUNMASI VE SİGORTALANMASI
MADDE-14 SÜRE UZATIMI VERİLEBİLECEK HALLER VE ŞARTLARI
MADDE-15 TESLİM, MUAYENE VE KABUL İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ŞARTLAR
MADDE-16 TEMİNAT SÜRESİ
MADDE-17 YAPI DENETİMİ VE SORUMLULUĞUNA İLİŞKİN ŞARTLAR
MADDE-18 YÜKLENİCİNİN TEKNİK SORUMLULUĞUNA İLİŞKİN ŞARTLAR
MADDE-19 SÖZLEŞMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMA ŞARTLARI
MADDE-20 TAAHHÜDÜN YERİNE GETİRİLMEMESİ
MADDE-21 SÖZLEŞME KAPSAMINDA YAPTIRILABİLECEK İLAVE İŞLER, İŞ EKSİLİŞİ VE İŞİN TASFİYESİ
MADDE-22 YÜKLENİCİ’ NİN SÖZLEŞME KONUSU İŞ İLE İLGİLİ ÇALIŞTIRACAĞI PERSONELE İLİŞKİN SORUMLULUKLARI
MADDE-23 SÖZLEŞMEDE BULUNMAYAN İŞLERE AİT BİRİM FİYAT TESPİTİ
MADDE-24 SÖZLEŞMENİN FESHİ VE TASFİYESİ
MADDE-25 YÜKLENİCİ’NİN ÖLÜMÜ MADDE-26 YÜKLENİCİNİN İFLASI MADDE-27 YÜKLENİCİ’NİN AĞIR HASTALIK, TUTUKLULUK VEYA MAHKÛMİYET HALİ
MADDE-28 ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
MADDE-29 GİZLİLİK
MADDE-30 YÜRÜRLÜK
ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (İŞ SAHİBİ)
ile
........... (YÜKLENİCİ)
arasındaki
LİSANSSIZ 999kWe AC (asgari 1144kWp) ARAZİ ÜZERİ ŞEBEKE BAĞLANTILI (ON-GRID) FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALI YAPIMI İŞİ SÖZLEŞMESİ
Madde 1- Sözleşmenin Tarafları:
1.1. İşbu sözleşme ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (Organize Sanayi Bölgesi İsmail Kanatlı Bulvarı No:1 Odunpazarı Eskişehir) (Bundan böyle İŞ SAHİBİ olarak anılacaktır) ile .........(bundan böyle YÜKLENİCİ olarak anılacaktır) arasında ..../...../2016 tarihinde YÜKLENİCİ tarafından yapılacak işlere istinaden düzenlenmiştir.
Madde 2- Taraflara İlişkin Bilgiler:
2.1.
İŞ SAHİBİ’nin Adı
|
Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi
|
İŞ SAHİBİ’nin Adresi
|
Organize Sanayi Bölgesi İsmail Kanatlı Bulvarı(2.Cadde) No:1 Odunpazarı /Eskişehir
|
Tel. No
|
0222 236 0360
|
Faks No
|
0222 236 0129
|
e-posta Adresi
|
info@eosb.org.tr
|
2.2.
YÜKLENİCİ’nin Adı
|
.......
|
YÜKLENİCİ’nin Adresi
|
......
|
Tel. No
|
.......
|
Faks No
|
........
|
e-posta Adresi
|
...@.......
|
2.3. Her iki taraf, madde 2.1 ve 2.2’de belirtilen adreslerini tebligat adresi olarak kabul etmişlerdir. Adres değişiklikleri usulüne uygun şekilde karşı tarafa tebliğ edilmedikçe, en son bildirilen adrese yapılacak tebliğ ilgili tarafa yapılmış sayılır.
2.4. Taraflar, yazılı tebligatı daha sonra süresi içinde yapmak kaydıyla, posta kuryesi, faks veya elektronik posta gibi diğer yollarla da bildirimde bulunabilirler.
Madde 3- İşin Tanımı, İşin Yapılacağı Yer:
3.1. Sözleşmede bahsi geçen işler, İŞ SAHİBİ adına Elektrik Piyasası Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği mevzuatına uygun olarak, İŞ SAHİBİ adına YÜKLENİCİ tarafından üstlenilen işlerdir. Bu işler:
-
Eskişehir OSB sınırları içinde bulunan proje arazisi üzerine, 999kWe (Kilo Watt) AC elektrik kurulu gücünde (asgari 1144kWp), Fotovoltaik Güneş Panellerinden elektrik üretimi yapan Güneş Elektrik Santralinin (GES) kurulması ve anahtar teslimi olacak şekilde projelendirilmesi, proje onaylarının gerekli kurum ve kuruluşlardan alınması, gerekli tüm malzemelerin temini ve tesisi, sistemin kurulması ve devreye alınmasına ait işlerdir.
-
Yapılacak işlere ait gerekli izinlerin alınması, tüm proje ve proje dosyalarının hazırlanması, proje tadillerinin yapılması, TEİAŞ, TEDAŞ, İlgili Bölgesel Dağıtım Şirketi, OSB ve ETKB (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı) nezdinde proje onaylarının alınması, tesisin geçici ve kesin kabullerinin yapılması/yaptırılması bu işlere dâhildir.
-
GES santralı kurulacak olan arazi detay incelemelerinin yapılması, arazi ETÜD Raporunun hazırlanması ve projelendirilmesi. Arazi GES montaj konstrüksiyonunun rüzgâr, kar v.b. statik/dayanım hesaplamalarının yapılması ve İŞ SAHİBİ’ ne sunulması. Ayrıca YÜKLENİCİ, Santralin devreye alınmasından itibaren ilk 5 yıl süre için işçilik veya malzemeden oluşabilecek hataların kendi sorumluluğunda olduğunu, yılda 2 kez bakım ve kontrol gerçekleştireceğini ve bunlar için ayrıca ilave bir bedel talep etmeyeceğini garanti ve taahhüt etmektedir. Bunun için lüzumlu malzemeleri kullanacağını, lüzumlu tedbirleri alacağını YÜKLENİCİ taahhüt etmektedir.
-
Projede kullanılacak YÜKLENİCİ tedarik sorumluluğunda olan bütün malzeme ve ekipmanın tedariki ve proje sahasına nakliyesi dahildir.
-
Panellerin ve gerekli tüm ekipmanın arazi üzerine montajı, kablolama, topraklama, AG ve OG bağlantıların sağlanması ve GES’in devreye alınması,
-
GES santralinin devreye alınmasından sonra 12 ay süre ile izlenmesi ve performansının raporlanması,
-
İş anahtar teslimi götürü bedel bir iş olup, birim fiyat cetvelinde ve sözleşmede açıkça belirtilmeyen bir kalem olması ve bu kalemin işin nihai olarak devreye alınması için zaruri olması durumunda burada belirtilmeyen iş kalemlerini YÜKLENİCİ ayrıca bir bedel talep etmeden yerine getirecektir.
-
Kullanılacak malzeme, donanım, ölçü devresi ve sayaçları EPDK ve TEİAŞ/TEDAŞ mevzuatına, Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliğine ve TEİAŞ/TEDAŞ teknik yapı şartnamelerine uygun kriterlerde seçilecektir.
-
Bankalar tarafından kabul edilecek nitelikte, proje fizibilitesini işin başlangıcında İŞ SAHİBİ’ ne sunacaktır.
-
YÜKLENİCİ, GES performans oranı (PR-Performance Ratio) olarak asgari %83,50’yı taahhüt etmektedir. PR hesabı uluslararası Solar Sektöründe kullanılan formüller ve standartlar uyarınca, malzeme üreticileri tarafından standart test koşullarında verilen enerji performans değerlerinin, sahada ölçülen ve kayıt edilen ışınım-sıcaklık-nem-basınç-rüzgâr-sayaç elektrik üretimi değerlerine göre düzeltilerek hesaplanmasıyla tespit edilecektir. Bunun için Yüklenici, sayaç noktasına enerji analizörü ve data loger (kayıt cihazı) tesis edecektir. Ölçüm değerleri, enerji analizörü ve data loger değerleri uzaktan takip edilebiliyor olacaktır. İzleme için santral hizmet binasına 1 adet bilgisayar konulacaktır.
3.2. İşin Yapılma Yeri: Eskişehir OSB içindeki arazi üzerinde belirlenen alana yapılacaktır.
3.3. İŞ SAHİBİ, YÜKLENİCİ’ nin yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için gerekli yardımı gösterecektir.
Madde 4- Sözleşmenin Türü ve Bedeli:
4.1. Bu Sözleşme, anahtar teslimi götürü bedel sözleşme olup, ihale dokümanında yer alan uygulama projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak, işin tamamı için YÜKLENİCİ tarafından teklif edilen ........,....EURO/USD(......)+KDV toplam bedel üzerinden akdedilmiştir.
Madde 5- Sözleşme Bedeline Dâhil Olan Giderler:
5.1. YÜKLENİCİ sorumluluğunda ve taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri sözleşme bedeline dâhildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi sözleşme bedeline dâhil olmayıp, İŞ SAHİBİ tarafından YÜKLENİCİ’ye ödenir. YÜKLENİCİ tarafından üstlenilen işlerde proje hazırlanması, proje tadilatları, TEİAŞ/TEDAŞ/Bölgesel Dağıtım Şirketi ve ETKB (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı) nezdinde yapılacak onay ve kabul işlemleri, devreye alma çalışmaları, talep olması durumunda malzeme kabul testlerine TEİAŞ/TEDAŞ ve diğer ilgili kurum ve kuruluş yetkililerinin katılımının sağlanması için gerekli yol ve konaklama masrafları, sözleşme kapsamında belirtilen iş ile ilişkili olup işin tamamının bitirilmesini engelleyecek olumsuzlukların giderilmesinde oluşacak masraflar, verilen fiyatlara dâhil olup, bu işler karşılığında oluşacak masraflar için İŞ SAHİBİ’ nden ayrıca bir bedel talep edilmeyecektir.
Sözleşme kapsamında belirtilen tesis için, yönetmeliklere uygun olarak ve İŞ SAHİBİ’ nin varsa işbu sözleşme ve eklerinde yer alan şartnamelerde ilave olarak belirtmiş olduğu ve/veya yüklenici teklifinde ayrı kalemler halinde açıkça belirtilmemiş olsa bile, teknik olarak yapılması gereği olan her türlü malzeme, iş, inşaat, imalat, montaj, faaliyet ve hizmetlerin YÜKLENİCİ tarafından anahtar teslimi götürü bedel olarak yapılması esastır.
Madde 6- Vergi, Resim ve Harçlar ile Sözleşmeyle İlgili Diğer Giderler:
6.1. Sözleşmenin düzenlenmesine ilişkin bütün vergi, resim ve harçlarla, ilgili diğer giderler YÜKLENİCİ’ye aittir.
Madde 7 – Sözleşmenin Ekleri:
7.1.
-
İdari şartname
-
Yüklenici teklif mektubu ve Birim Fiyat Cetveli.
-
999kWe AC (asgari 1144kWp) Şebeke Bağlantılı(On-Grid) GES teknik şartnamesi.
-
Eskişehir OSB Yüklenici İş Sağlığı ve Güvenliği Şartnamesi
-
Montaj Yerini Gösteren Aplikasyon Krokisi
-
Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik, Tebliğ ve İlgili Mevzuatı
-
TEİAŞ İTM veya TEDAŞ Genel Montaj Teknik Şartnamesi
-
Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği,
-
Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği,
-
Elektrik Tesislerinde Emniyet Yönetmeliği,
-
6331 Sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu,
-
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği,
-
İş kanunu,
-
Elektrik Şebeke Yönetmeliği,
-
Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği,
-
İlgili ulusal ve uluslar arası standartlar
7.2. Ekler sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
7.3. Sözleşme ve eklerinin çelişmesi durumunda sırasıyla ilk başta iş bu Sözleşme olmak üzere sırasıyla yukarıdaki eklerin hükümleri esas kabul edilir.
7.4. YÜKLENİCİ ayrıca, işin yapımı sırasında yürürlükteki kanun, tüzük, yönetmelik ve benzeri diğer ilgili mevzuat hükümlerine de uymakla yükümlüdür. Bu sözleşmede yer alan kavram ve kısaltmaların yorumlanmasında, sözleşmede aksi açıkça belirtilmedikçe, Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan Elektrik Piyasası Mevzuatı, Enerji Bakanlığı mevzuatı ve TEİAŞ ve/veya TEDAŞ’ a ait mevzuat esas alınacaktır.
Madde 8- İşe Başlama ve Bitirme Tarihi ve Gecikme Halinde Alınacak Cezalar:
8.1. İşe Başlama ve Bitirme Tarihi:
8.1.1 Sözleşmenin taraflarca imzalandığı tarih işe başlama tarihi olarak kabul edilir. Sözleşmenin imzalanmasını müteakip YÜKLENİCİ kesin teminat mektubunu 7 gün içerisinde İŞ SAHİBİ’ ne sunacaktır. YÜKLENİCİ üstlenmiş olduğu işleri, işe başlama tarihinden itibaren aşağıda belirtilen sürelerde tamamlayarak Geçici Kabule hazır hale getirmek zorundadır.
8.1.1.1. İşlerin Teslim Süresi:
-
1 hafta içinde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen format ve şartlarda hazırlanmış olan aplikasyon krokisinin YEGEM’(Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne ) teknik değerlendirme için sunulması, YEGEM tarafında sürecin kısaltılması ve TEDAŞ onay dosyasına yetiştirilmesi adına işin takibi sorumluluğu YÜKLENİCİ’ye aittir.
-
Enerji optimizasyonu sağlayacak şekilde Birim Fiyat Teklif Cetvelinde belirtilen tedarikçilere uygun PV Panel, Inverter seçiminin yapılması, ve gerekli olan diğer ekipmanların marka, model, teknik özelliklerinin belirlenmesi: 1 hafta içerisinde,
-
TEDAŞ proje dosyasının hazırlanması, İŞ SAHİBİ görüşüne ve akabinde TEDAŞ onayına sunulması: sözleşme imza tarihinden itibaren 6 hafta (Çağrı mektubu tarihi 22 Mart 2016’dır. Çağrı Mektubu tebliği tarihinden itibaren 90 gün içerisinde TEDAŞ proje onayına başvuru yapılması yasal zorunluluktur. Yüklenici işe başlama tarihinden itibaren her ne koşulda olursa olsun bu tarihten önce proje dosyasını TEDAŞ’a onaya sunmak zorundadır.)
-
Sözleşmede bahsi geçen diğer tüm işlerin yapılması, TEİAŞ/TEDAŞ/Bölgesel Dağıtım Şirketi/OSB ve ETKB nezdinde gerekli onaylarının alınması, geçici ve kesin kabullere hazır duruma getirilmesi, performans testleri ve devreye alma işlerinin yapılması: sözleşme imza tarihinden itibaren 180 TAKVİM GÜNÜ içerisinde.
teslim edilecektir.
8.1.2. Bu işyerinde havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günler; 01.Aralık-31.Mart tarihleri arasıdır. Ancak, işin bitirilmesinde bu devre dikkate alınmaz ve İŞ SAHİBİ, YÜKLENİCİ’ den teknik çalışma şartlarını YÜKLENİCİ’nin yerine getirerek, işi tamamlaması için bu devre içinde çalışmasını isteyebilir.
8.1.3. Belirlenen süreler takvim günü esasına göredir. Bu sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan devresi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlere istinaden ayrıca süre uzatımı verilmez.
8.1.4. İşlerin erken bitirilmesi halinde, YÜKLENİCİ işin bitim tarihini beklemeksizin kabul işlemlerinin yapılması için ETKB/TEİAŞ/TEDAŞ nezdinde gerekli başvuruları yapar, gerekli işlemleri başlatır.
8.2. Gecikme Halinde Alınacak Cezalar :
İŞ SAHİBİ’nce verilen süre uzatımı hariç, iş zamanında bitirilemediği takdirde geçen her takvim günü için YÜKLENİCİ’nin hak edişinden sözleşme bedelinin %0,3’i (binde üç) oranında gecikme cezası kesilir. Ceza tutarı, öncelikle hak edişlerden ve diğer alacaklarından kesilir. Bu gecikme cezası tutarı toplam SÖZLEŞME bedelinin %10’u ile sınırlıdır. Kesilen gecikme cezası tutarı SÖZLEŞME bedelinin %10’unu geçmesi halinde İŞ SAHİBİ’nin SÖZLEŞME’yi fesih hakkı saklıdır.
Madde 9- Teminata İlişkin Hükümler:
9.1. Kesin Teminat :
9.1.1. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte 7 gün içerisinde YÜKLENİCİ tarafından, sözleşme bedelinin %10’u oranında süresiz ve şartsız banka kesin teminat mektubu İŞ SAHİBİ’ne sunulacaktır. Bu işin kesin teminat miktarı ........EURO/USD (............) dır.
9.2. Ek Kesin Teminat:
9.2.1. Sözleşme bedelinde artış meydana gelmesi halinde bu artış tutarının %10’u oranında teminat olarak kabul edilen değerler üzerinden ek kesin teminat alınır. Ek kesin teminat hak edişlerden kesinti yapılmak suretiyle de karşılanabilir.
9.2.2. Ek kesin teminatın teminat mektubu olması halinde, YÜKLENİCİ tarafından süresiz ve şartsız banka kesin teminat mektubu olarak verilir.
9.3. Kesin Teminatın ve Ek Kesin Teminatın Geri Verilmesi
9.3.1. Kesin teminat ve ek kesin teminat, Kesin Kabul yapılmasından ve Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesinden sonra iade edilecektir. Bu madde ile ilgili Yapım İşleri Genel Şartnamesinde geçen hükümler uygulanmayacaktır.
9.3.2. YÜKLENİCİ’nin bu iş nedeniyle İŞ SAHİBİ’ne ve Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanunî vergi kesintilerinin kesin kabul tarihine kadar ödenmemesi halinde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatlar paraya çevrilerek borçlarına karşılık mahsup edilir, varsa kalanı YÜKLENİCİ’ye geri verilir. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primlerinin hak edişlerden Mahsup Edilmesi ile Kesin Teminatların İadesi Hakkında Yönetmelik’’ hükümleri uygulanacaktır.
9.3.3. Yukarıdaki hükümlere göre mahsup işlemi yapılmasına gerek bulunmayan hallerde; kesin hesap ve kesin kabul tutanağının onaylanmasından itibaren iki yıl içinde İŞ SAHİBİ’ nin yazılı uyarısına rağmen talep edilmemesi nedeniyle iade edilemeyen kesin teminat mektupları hükümsüz kalır ve düzenleyen kuruma iade edilir.
9.3.4 Her ne suretle olursa olsun, İŞ SAHİBİ’ nce alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.
9.4. Avans Teminat Mektubu:
9.4.1. YÜKLENİCİ tarafından aldığı avans miktarı kadar “Avans Banka Teminat Mektubu” İŞ SAHİBİ’ne verilecektir.
Yükleniciye avans verilip verilmeyeceği İŞ SAHİBİ’nin takdirinde olup , YÜKLENİCİ’nin avans talebi halinde bu talep sözleşme aşamasında yapılmalı ve İŞ SAHİBİ tarafından bu talep değerlendirilecek ve sözleşmede tespit edilecektir.
Madde 10- Ödeme Yeri ve Şartları:
10.1. YÜKLENİCİ’ nin hak edişi İŞ SAHİBİ tarafından ödenir.
10.2. Hak ediş raporları, bu Sözleşmenin eki olan TEİAŞ/TEDAŞ Yapım İşleri Genel Şartnamesinde düzenlenen esaslar çerçevesinde, kanuni kesintiler de yapılarak düzenlenir ve İŞ SAHİBİ tarafından onaylandıktan sonra tahakkuka bağlanarak ödenir.
10.3. YÜKLENİCİ, her türlü hak ediş ve alacaklarını İŞ SAHİBİ’nin yazılı izni olmaksızın başkalarına temlik edemez. Temliknamelerin noterlikçe düzenlenmesi ve İŞ SAHİBİ’nce istenilen kayıt ve şartları taşıması gerekir.
10.4. Ödemeler toplam iş bedeli üzerinden aşağıdaki şekilde ödenecektir;
Avans Ödemesi: YÜKLENİCİ’ye avans verilmesinin İŞ SAHİBİ tarafından uygun görülmesi halinde uygun görülen miktardaki avans para Madde.9.4.1. uyarınca Kesin ve Süresiz Teminat mektubu karşılığı verilecektir. Avans karşılığı Teminat mektupları tesisin devreye alınması ile birlikte YÜKLENİCİ’ ye geri iade edilecektir,
%95’ lik Ödeme: GES’ in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçici kabulünün yapılması ve devreye alınması ile birlikte,
%5’ lik Ödeme: GES’ in devreye alınmasından sonra 3 ay süre ile izlenmesi ve performans oranının raporlanması ve taraflarca teyit edilmesi ile birlikte yapılacaktır. Performans Oranının taahhüt edilen değerin altında kalması durumunda YÜKLENİCİ tespit ettiği ve hazırlık yaptığı gerekli düzeltmeleri yapacak ve sonraki 3 ay süre ile izlenmesi ve performans oranının raporlanması ve taraflarca teyit edilmesi ile birlikte ödeme yapılacaktır. Düzeltme işlemleri için GES’ te yapılacak elektrik üretimi kesintisi 5 günden fazla olamaz. Bu kesinti süresini geçen düzeltme işlemleri için İŞ SAHİBİ kabul etmeme ve bu ödemeyi yapmama hakkını saklı tutar.
Ödemeler hak edişlerin ve faturanın hazırlanmasından sonra kontrolü ve onayı dâhil 15 gün içerisinde yapılacaktır.
10.5. Yapılan işlerin bedellerinin ödenmesinde, Sözleşme Birim Fiyat Cetveli’ de belirtilen ve sözleşme bedelinin tespitinde kullanılan birim fiyatlar esas alınır.
10.6. Sözleşme tutarı para birimi EURO/USD olup, ödemeler EURO/USD olarak yapılacaktır.
Madde 11- İş Programı:
11.1. YÜKLENİCİ, sözleşme yürürlük tarihinden itibaren 14 gün içinde yapacağı işlerin sırasını ve zamanını belirten ayrıntılı bir iş programı ve takvimi hazırlayarak, İŞ SAHİBİ’ nin onayına sunacaktır.
Madde 12- Üstlenilen İşler İçin Fiyat Farkı Ödenmesi ve Hesaplanması Şartları:
12.1. YÜKLENİCİ, gerek sözleşme süresi gerekse uzatılan süre içinde, sözleşmenin tamamen ifasına kadar, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerde artışa gidilmesi veya yeni mali yükümlülüklerin ihdası gibi nedenlerle fiyat farkı verilmesi talebinde bulunamaz. Ancak bu talep resmi ve kanuni değişiklikler nedeni ile olursa İŞ SAHİBİ tarafından değerlendirilecektir.
12.2. Sözleşmede belirtilen işler için YÜKLENİCİ’ye fiyat farkı verilmeyecektir.
12.3. Sözleşmede yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.
Madde 13- İşin ve İş Yerinin Korunması ve Sigortalanması
YÜKLENİCİ, işyerlerindeki her türlü araç, malzeme, ihzarat, iş ve hizmet makineleri, taşıtlar, tesisler ile yapılan işin biten kısımları için, özellik ve niteliklerine göre işe başlama tarihinden geçici kabul tarihine kadar geçen süre içinde oluşabilecek deprem, su baskını, toprak kayması, fırtına, yangın gibi doğal afetler ile hırsızlık, sabotaj gibi risklere karşı (all risk) sigorta yaptırmak zorundadır
Madde 14- Süre Uzatımı Verilebilecek Haller ve Şartları: 14.1.Sözleşmede öngörülemeyen durumlar nedeniyle sözleşme bedelinin %30’ una kadar oran dahilinde bir iş artışının zorunlu olduğu hallerde ilave işin gerektirdiği ek süre YÜKLENİCİ’ye verilir. 14.2. Aşağıda sayılan hallerin, işin süresinin uzatılmasında mücbir sebep sayılabilmesi için, bu hallerin, YÜKLENİCİ’den kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesini engelleyecek nitelikte olması, YÜKLENİCİ’nin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi gerekir. YÜKLENİCİ’nin mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen 7 (yedi) gün içinde İŞ SAHİBİ’ne yazılı olarak bildirimde bulunması ve bu durumun yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur. 14.3. Mücbir sebep halleri: a) Doğal afetler, b) Kanuni grev, c) Genel salgın hastalık, d) Kısmî veya genel seferberlik ilânı, 14.4. YÜKLENİCİ’ nin işin yürütülmesi sürecinde muhatap olduğu ETKB/TEİAŞ/TEDAŞ ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, bu sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini öngörülen sürede yerine getirmemesi (yer teslimi, projelerin onaylanması) ve bu sebeple sorumluluğu YÜKLENİCİ’ye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi, bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması, YÜKLENİCİ’nin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi hallerinde, durum İŞ SAHİBİ’nce incelenerek işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre işin bir kısmına veya tamamına ait süre uzatılır, ancak bu durumda YÜKLENİCİ’nin 7 (yedi) gün içinde İŞ SAHİBİ’ne yazılı olarak bildirimde bulunması şartı aranmaz. İŞ SAHİBİ’ nin tedarik etmiş olduğu ürünlerde üretici firma kusuru bulunmasından dolayı oluşabilecek gecikmelerde süre uzatımı verilir. Madde 15- Teslim, Muayene ve Kabul İşlemlerine İlişkin Şartlar 15.1. İşin teslim etme ve teslim alma şekil ve şartları ile kısmi kabul, geçici ve kesin kabul işlemleri TEİAŞ/TEDAŞ Teknik Şartnameleri ve mevzuatına göre, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yürütülür. Tüm malzeme kabul testleri, devreye alma testleri ve üstlenilen işlerin kabul işlemlerinde ETKB/TEİAŞ/TEDAŞ/Bölgesel Dağıtım Şirketi yetkilisi (olması gerekenler), YÜKLENİCİ yetkilisi ve İŞ SAHİBİ yetkilisinin bulunması şarttır.
15.2. Geçici Kabul
YÜKLENİCİ, ETKB/TEİAŞ/TEDAŞ/Bölgesel Dağıtım Şirketi/OSB yetkilisi (olması gerekenler) ile SÖZLEŞME konusu işleri yapılacak ön denemeleri neticesinde enerjilendirilmesi ve Geçici Kabulünün yapılması hususunda engel bulunmadığını gösterir resmi protokolunun tanzimini yapacak ve tesisin Geçici Kabulünün yapılması ile ETKB/TEİAŞ/TEDAŞ/OSB/Bölgesel Dağıtım Şirketince kabul edilecek şekilde teslim edecektir. İşin bitirilme tarihi ETKB/TEİAŞ/TEDAŞ/OSB/Bölgesel Dağıtım Şirketinin Geçici Kabul yaptığı ve eş zamanlı olarak tesisin devreye alındığı tarihtir.
15.3. Kesin Kabul
İşlerin Kesin kabul işlemi, geçici kabul tarihinden itibaren 24 ay içinde, YÜKLENİCİ’ nin gerekli kamu kurumuna müracaatı, İŞ SAHİBİ’ nin katılımı ve ETKB/TEİAŞ/TEDAŞ/OSB/Bölgesel Dağıtım Şirketi yetkililerince yapılır.
Santralin kesin kabulü için şebekeye entegre edilmiş olması, geçici kabulden sonraki dönemde Performans Oranı taahhüdünü sağlamış olması (sağlamamışsa sistemde bunun için gerekli iyileştirmelerin yapılmış olması), geçici kabulden sonra varsa yaşanmış sorunların giderilmiş olması şartı aranacaktır.
Madde 16- Teminat Süresi: 16.1. Teminat süresi geçici kabul ile kesin kabul arasında geçecek 24 ay olup, bu süre geçici kabul tarihinden itibaren başlar. Madde 17- Yapı Denetimi ve Sorumluluğuna İlişkin Şartlar: 17.1. İşin sözleşme ve ekleri ile MÜHENDİSLİK, FEN ve SANAT kurallarına uygun olarak yapılması, taahhüdün devamı süresince işyerinde bulundurulacak İŞ SAHİBİ görevlilerinden oluşan yapı denetim görevlileri tarafından denetlenir. Yapı denetim görevlilerinin sözleşme ve ekleri ile fen ve sanat kurallarına uygun olarak vereceği talimatlara YÜKLENİCİ uymak zorundadır. Şu kadar ki, işin yapı denetim görevlisinin denetimi altında yapılmış olması, YÜKLENİCİ’ nin, üstlenmiş olduğu işi bütünüyle projelerine, şartnamelerine, sözleşmesine ve sözleşmenin varsa diğer ekleri ile fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapmak hususundaki yükümlülüklerini ve bu konudaki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Madde 18- YÜKLENİCİ’nin Teknik Sorumluluğuna İlişkin Şartlar: 18.1. YÜKLENİCİ, üstlenmiş olduğu işi, sorumlu bir meslek adamı olarak sözleşme ve ekleri ile MÜHENDİSLİK, FEN ve SANAT, ETİK ve AHLAK kurallarına uygun şekilde yapmaya mecburdur. Bununla birlikte taraflar mevzuat ve sözleşme hükümleri uygulanırken mühendislik mesleğine yakışır, etik ve ahlak kurallarına uygun şekilde iyi niyetle davranacağını beyan ve taahhüt eder.
18.2. Taraflar bu sözleşme kapsamındaki haklarını kullanırken ve sorumluluklarını yerine getirirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yürürlükteki ilgili mevzuatının gereklerine, TEİAŞ/TEDAŞ/ETKB ve diğer ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının düzenleyici işlem ve direktiflerine uymakla da yükümlüdür.
18.3. Seçilecek imalatçılar birim fiyat cetvelinde belirtilen imalatçılardan öncelikli sıra numarasına göre ve İŞ SAHİBİ/TEİAŞ/TEDAŞ/ETKB tarafından kabul edilen imalatçılardan olacaktır. İmalatçıların uluslar arası IEC, EN, ulusal TSE standartlarına uymaları, ISO kalite belgelerine sahip olmaları zorunludur. Birim fiyat cetvelinde belirtilenden farklı bir imalatçı seçme zorunluluğu oluştuğunda İŞ SAHİBİ’ nin onayı alınacaktır.
18.4. Tüm yapılacak işler, TEİAŞ/TEDAŞ/ETKB Teknik Şartnamelerine ve ilgili mevzuata uygun olacaktır.
18.5. YÜKLENİCİ’nin yapacağı inşaat işleri EPDK ve TEİAŞ’ın “Trafo Merkezleri Yapım İhaleleri” şartnamelerinde istenilen şartlara uygun olacaktır. C25 hazır beton kullanılacaktır.
18.6. YÜKLENİCİ, İŞ’in SÖZLEŞME ve eklerine uygun olarak yürütülmesi için gerekli şantiye tesisleri ve yönetim organizasyonunu oluşturacaktır. Şantiye yönetimi, konusunda deneyimli bir inşaat ve bir elektrik mühendisinin ortak yetki ve sorumluluğu altında oluşacaktır. Bunlar, şantiye şef ve şef yardımcısı unvanı ile YÜKLENİCİ’yi tek başlarına temsil ve ilzam yetkisi ile donatılacaktır.
18.7. YÜKLENİCİ Yürürlükteki mevzuata uygun olarak şantiyede gerekli işçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerini alacaktır. Çalıştıracağı işçilerin temel mevzuattan kaynaklanan iş güvenliği eğitimlerini (ilk yardım, yüksekte çalışma, temel iş güvenliği v.b.) almış olmaları şarttır.
YÜKLENİCİ, yapacağı işlerin sözleşmeye uygun ve zamanında tamamlanmasını temin için, işbu sözleşmede taahhüt ettiği yeterli sayıda ve vasıfta personeli, gerekli araç ve gereciyle görevlendireceğini taahhüt eder.
YÜKLENİCİ ve/veya istihdam ettiği personeli işbu sözleşme kapsamında vereceği hizmet nedeniyle, İşveren’in zararına olacak şekilde kullanmayacaktır. YÜKLENİCİ ve/veya personeli ayrıca işbu sözleşme kapsamında vereceği hizmet nedeniyle vakıf olacağı bilgileri herhangi bir şekilde kendisine veya başkasına menfaat elde etmek amacıyla kullanmayacağını bunun işbu sözleşmeye aykırı olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.
YÜKLENİCİ, işbu sözleşme kapsamında yükümlülüklerini yerine getirirken ilgili Mevzuata uygun hareket etmek zorundadır. Şirket’in mevzuata aykırı hareket etmesinden dolayı meydana geldiği yetkili mercilerce veya objektif anlamda şüpheye yer bırakmayacak şekilde, belirlenen ceza, tazminat v.b her türlü zarardan İŞ SAHİBİ hiçbir şekilde sorumlu değildir, söz konusu zararın tazmini Şirket’in yükümlülüğündedir.
YÜKLENİCİ, işbu sözleşmedeki hükümler ile iş programına harfiyen uyacak ve işi zamanında sözleşmeye uygun şekilde yerine getirecektir. Şirketin sözleşmeye aykırı hareket ederek, işi sürüncemede bırakması, geciktirmesi, aksatması veya yapmaktan vazgeçmesi halinde, oluşan tüm zararlar (999kWe GES kurma hakkının kaybedilmesi de dahil) YÜKLENİCİ tarafından tazmin edilecektir. Her ne nedenle olursa olsun(kurumlardan bilgi ve belge beklenmesi ve sair) projenin zamanında TEDAŞ onayına sunulamamasından yada zamanında bitirilememesinden kaynaklı bir durumda İŞ SAHİBİ’nin hakları baki kalmak kaydıyla tek taraflı fesih hakkı vardır.
18.8. Yüklenici Çevre mevzuatına uyacaktır.
18.9. Yüklenici enerjili kısımlarda yapılacak çalışmalarda iş güvenliğine kesinlikle uymak zorundadır. Elektrik kesintisi taleplerini en az 10 (on) gün önceden İŞ SAHİBİ’ ne bildirmek zorundadır. İşyerindeki muhtemel iş kazalarından doğacak yaralanma ve ölüm hallerinde ortaya çıkacak tüm maddi ve manevi tazminattan doğrudan ve tümüyle sorumludur. Bu konuda İŞ SAHİBİ’ne gelebilecek her türlü talep ve tazminat yükümlülüğü aynen ve tamamen kendisine rücu edilecek olup, İŞ SAHİBİ’ne hiçbir sorumluluk getirmeden tüm zararları tamamen karşılamayı kabul ve taahhüt etmiştir.
18.10. Yüklenicinin Hazırlayacağı Uygulama projeleri, Resim ve Dokümanlar:
İşin tamamlanması için gerekli görülen tüm Uygulama projeleri, TEİAŞ/TEDAŞ/ETKB standartlarına uygun olarak Yüklenici tarafından hazırlanacaktır. Yükleniciye proje hizmetleri için herhangi bir bedel ödenmeyecektir.
İşle ilgili tesisin (inşaat, mekanik, elektrik v.b.) lüzumlu projeleri ve tek hat diyagramlarını TEİAŞ/TEDAŞ/ETKB’na ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlara onay için sunacaktır.
Tesisin geçici kabulüne kadar projelerde yapılacak revizyonlarla birlikte Yüklenici geçici kabulden sonraki 15 gün içerisinde nihai resimlerden (AS_BUILT) 2 takım basılı ( 1 asıl, 1 fotokopi) ve de CD içerisinde (2 takım) İŞ SAHİBİ’ne verecektir.
Fotovoltaik panellere ilişkin (her bir panel için ayrı) 25 yıllık fabrika performans garantisi sertifikaları, 10 yıl fabrika ürün garantisi sertifikaları, Inverterler için 5 yıl fabrika ürün garantisi sertifikaları, çelik konstrüksiyon için 10 yıl ürün garanti sertifikaları 2 takım ( 1 asıl, 1 fotokopi) ve de CD içerisinde İŞ SAHİBİ’ne verecektir.
YÜKLENİCİ veya taşeronlarının Kablo, Çelik konstrüksiyon v.b. için ETKB/YEGEM’ e yapılan “yerli üretim teşvik belgesi” müracaatı belgesi ve/veya verilen teşvik belgesi İŞ SAHİBİ’ne verecektir.
18.11. Malzeme Resimleri:
-
Malzemelerin genel ölçülerini gösteren resimler,
-
Nakliye boyutlarıyla ilgili resimler, ağırlık ve diğer ilgili bilgiler,
-
Çeşitli donanımın yerini gösteren resimler,
-
Yardımcı teçhizat, röle, buşing, motor, vantilatör v.b.'ye ait malzeme listeleri ve ilgili resimleri,
-
Güç trafoları ile ilgili elektriki şemaları ve bağlantı diyagramları,
-
Malzemelerin elektriki şemaları, üzerlerine monte edilen kumanda, koruma, sinyalizasyon ve alarm teçhizatı için bağlantı diyagramları,
-
Ölçü trafolarının; doyma karakteristik eğrileri, bütün akım kademelerindeki primer ve sekonder iletken kesitleri,
-
Transformatörler ile ilgili olarak, İzolasyon, kademe, tank, çekirdek ve sargı düzenlemesi, değiştirici tertibatı, dahil teknik resimleri, bütün donanımı dahil ağırlıkları
Bu dokümanlar proje dosyasında bulunmasa dahi, YÜKLENİCİ tarafından İŞ SAHİBİ’ ne verilecektir.
18.12. Malzemelerle İlgili Montaj, Bakım, İşletme ve Kullanım Katalogları
Tesisin Geçici kabul tarihinden önce, malzemelerin montaj, bakım, işletme ve kullanım kataloglarından ve nihai resimlerinden İŞ SAHİBİ’ ne 1 asıl, 1 fotokopi olmak üzere (ayrıca CD içerisinde ) 2 takım olarak tutanakla teslim edilecektir. Söz konusu dokümanların malzeme ile birlikte gelen orijinal dokümanları asıl dosya içerinde verilecektir.
Montaj, bakım, işletme ve bakım katalogları özellikle aşağıda belirtilenleri kapsayacaktır:
-
Bütün dokümanlar mümkün olduğunca Türkçe/İngilizce verilecektir
-
Montaj sırasında alınacak tedbirler,
-
Malzemenin sahada yapılacak işlemlerine ait metod ve bilgiler,
-
Uygulama resimleri,
-
Montaj ve bakım için gerekli görülen diğer bilgiler,
-
Kesicilerle ilgili olarak; kesici parçalarının bakım periyodu (açma sayısı olarak), kontakların yıpranması ile kontak direnci arasındaki bağlantı resimleri, ark söndürme ortamının kesiciye doldurma prosedürü, ark söndürme ortamının boşaltılması ve kontak değiştirme işlemleri ile ilgili kriterler, bakım sırasında SF6 gazı yan ürünlerine uygulanması gereken işlemler, ark söndürme ortamının değişik yoğunluk değerleri için basınç sıcaklık değişiklikleri eğrileri ile bunların yanında IEC-62271-100 ya da TS 2691'de yer alan bilgiler ve arıza arama kılavuzları,
18.13. Cihaz, Röle, Ölçü Aletlerine Ait İşletme, Ayar, Bakım, Software CD-ROM’ ları
-
Foto-Voltaik Panel, Inverter, uzaktan izleme SCADA ve tüm cihazların ve rölelerin kataloglarının kullanım, bakım, ayarlar ve Software’ larına ilişkin tüm dokümanlar CD-ROM içerisinde İngilizce veya Türkçe olarak 2 takım CD içerisinde teslim edilecektir.
18.14. Tesis Edilen Malzeme ve Teçhizat Hakkında Eğitim
Tesis edilen malzemeler, teçhizat ve sistem hakkında gerekli teknik eğitimler iş planına uygun olarak YÜKLENİCİ tarafından İŞ SAHİBİ personeline verilecektir. İmalatçılardan eğitmenlerin ayarlanması ve eğitim amacıyla oluşacak tüm masraflar Yüklenici sorumluluğunda olup, Yüklenici tarafından karşılanacaktır. Inverter, Aşırı Akım Rölesi, Elektrik Sayacı, Uzaktan İzleme Sistemi, Enerji Analizörü, Data Loger v.b. yazılım tabanlı elektronik kontrol, kayıt ve izleme cihazlarının operatör tarafından okunması, kullanılması, SET değerlerinin değiştirilmesi (elektrik sayacında kanunen erişimi yasak olan kısımları hariç) konularında uzman bir personel tarafından 1 günü geçmeyecek eğitimler verilecektir.
Madde 19- Sözleşmede Değişiklik Yapılma Şartları:
19.1. Sözleşme imzalandıktan sonra, sözleşme bedelinin %30’unun aşılmaması ve İŞ SAHİBİ ile YÜKLENİCİ’nin karşılıklı olarak anlaşması kaydıyla, aşağıda belirtilen hususlarda sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılabilir:
a) İşin yapılma yeri,
b) İşin süresinden önce yapılması kaydıyla işin süresi ve bu süreye uygun olarak ödeme şartları.
Madde 20- Taahhüdün Yerine Getirilmemesi:
YÜKLENİCİ’nin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi (yer teslimine yanaşmaması, işin bütününün tek alt YÜKLENİCİ’ ye yaptırılması veya izinsiz alt YÜKLENİCİ çalıştırılması, sözleşmenin izinsiz devri, izinsiz temlik, süresi biten teminat mektubunun süresinin uzatılmaması, iş programının ciddi boyutta aksatılması gibi sözleşmeye aykırı davranışlar) veya işi süresinde bitirmemesi hallerinde, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, İŞ SAHİBİ’nin en az 20 (yirmi) gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı halin devam etmesi durumunda, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
Madde 21- Sözleşme Kapsamında Yaptırılabilecek İlave İşler, İş Eksilişi ve İşin Tasfiyesi: 21.1. Yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin ilgili hükümleri uygulanır. Madde 22- YÜKLENİCİ’ nin Sözleşme Konusu İş İle İlgili Çalıştıracağı Personele İlişkin Sorumlulukları: 22.1. YÜKLENİCİ’nin sözleşme konusu işte çalıştıracağı personelle ilgili sorumlulukları ve buna ilişkin şartlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümleri ve Kuvvetli Akım Tesislerinde çalışma ile ilgili İşçi sağlığı ve İş Güvenliği hakkında geçerli mevzuat uygulanır.
22.2. İŞ yerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaydını yaptırmak için YÜKLENİCİ, yer teslim tarihini izleyen en fazla 7 (yedi) gün olmak üzere mevzuatın gerekli gördüğü zaman içinde içinde Sosyal Güvenlik Kurumu Bölge Müdürlüğü nezdinde dosya açtıracaktır. YÜKLENİCİ ve tüm taşeronları alt İşveren sıfatı ile çalıştırdıkları işçilerin tüm Sosyal Güvenlik Kurumu iş ve işlemleri bu dosyadan yürütülecektir. Alt İşveren’lere ait bilgiler vaktinde İŞ SAHİBİ’ne yazı ile bildirilecektir.
Madde 23- Sözleşmede Bulunmayan İşlere Ait Birim Fiyat Tespiti:
23.1. İşlerin anahtar teslimi götürü bedel olarak yapılması esastır. Sözleşme kapsamı dışında , İŞ SAHİBİ’ nin tanımladığı işler haricinde ilave iş yapılmasının gerekmesi durumunda(yeni proje durumunda), bedeli karşılıklı mutabakat ile belirlenecektir.
23.2. İlave iş durumunda ödemeler yeni proje miktarlarına göre yapılacaktır.
Madde 24- Sözleşmenin Feshi ve Tasfiyesi:
24.1. İŞ SAHİBİ’nin Sözleşmeyi Feshetmesi:
Aşağıda belirtilen hallerde İŞ SAHİBİ sözleşmeyi fesheder:
-
YÜKLENİCİ’nin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, bu sözleşmenin gecikme cezasını düzenleyen maddesinde belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, İŞ SAHİBİ’nin yirmi (20) günden az olmamak kaydıyla bu sözleşmede belirlediği süreyi içeren ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,
hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
24.2. Mücbir Sebeplerden Dolayı Sözleşmenin Feshi:
Mücbir sebeplerden dolayı İŞ SAHİBİ sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir. Ancak YÜKLENİCİ’nin mücbir sebebe dayalı bir süre uzatımı talebi varsa İŞ SAHİBİ’nin sözleşmeyi feshedebilmesi için uzatılan sürenin sonunda işin sözleşme ve eklerine uygun şekilde tamamlanmamış olması gerekir. Sözleşmenin feshedilmesi halinde, hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilerek kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar iade edilir.
24.3. YÜKLENİCİ’ nin Sözleşmeyi Feshetmesi:
Sözleşme yapıldıktan sonra mücbir sebep halleri dışında, YÜKLENİCİ’nin mali acz içinde bulunması nedeniyle taahhüdünü yerine getiremeyeceğini gerekçeleri ile birlikte yazılı olarak İŞ SAHİBİ’ne bildirmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
Madde 25- YÜKLENİCİ’nin Ölümü:
YÜKLENİCİ’nin ölümü halinde, sözleşme feshedilmek suretiyle hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilerek kesin teminatları ve varsa diğer alacakları varislerine verilir. Ancak, aynı şartları taşıyan ve talepte bulunan varislere İŞ SAHİBİ’nin uygun görmesi halinde, ölüm tarihini izleyen 30 (otuz) gün içinde varsa ek teminatlar dâhil taahhüdün tamamı için gerekli kesin teminatı vermeleri şartıyla sözleşme devredilebilir.
Madde 26- YÜKLENİCİ’nin İflası:
YÜKLENİCİ’nin iflas etmesi halinde, sözleşme feshedilir.
Madde 27- YÜKLENİCİ’ nin Ağır Hastalık, Tutukluluk veya Mahkûmiyet Hali:
YÜKLENİCİ, işbu sözleşme hükümlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır hastalık, tutukluluk veya özgürlüğü kısıtlayıcı bir ceza nedeniyle taahhüdünü yapamayacak duruma girerse, bu hallerin oluşundan başlamak üzere 30 (otuz) gün içinde İŞ SAHİBİ’nin kabul edeceği birini temsilci tayin etmek şartı ile taahhüdüne devam edebilir. Eğer, YÜKLENİCİ kendi serbest iradesi ile vekil tayin etmek imkânından mahrum ise, yerine ilgililerce aynı süre içinde genel hükümlere göre bir yasal temsilci tayin edilmesi istenebilir. Yukarıdaki hükümlerin uygulanmaması halinde sözleşme feshedilir.
Madde 28- Anlaşmazlıkların Çözümü:
Bu sözleşme ve eklerinin uygulanmasından doğabilecek her türlü anlaşmazlığın çözümünde ESKİŞEHİR mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
Madde 29- Gizlilik:
Taraflar bu sözleşme ile mutabık kaldıkları ve bu sözleşme dolayısı ile birbirleri hakkında öğrendikleri hususları, karşı tarafın yazılı onayı dışında, üçüncü kişilere açıklamayacaktır. Sözleşmenin ve bu sözleşmede verilen fiyatın gizliliği esastır.
Madde 30- Yürürlük:
Bu Sözleşme; sözleşmenin taraflarca imzalandığı, tarihte yürürlüğe girer ve kesin kabul tarihinde tüm hükümleri ile yürürlükten kalkar. 30 Maddeden ibaret olan bu Sözleşme, İŞ SAHİBİ ve YÜKLENİCİ tarafından tam olarak okunup anlaşıldıktan sonra, .../..../2016 tarihinde orijinal 1 (bir) nüsha olarak imza altına alınmıştır.
İŞ SAHİBİ
Eskişehir Sanayi Odası
Organize Sanayi Bölgesi
YÜKLENİCİ
Sayfa: /
Dostları ilə paylaş: |