Examen la limba româNĂ – semestrul II



Yüklə 84,41 Kb.
tarix08.05.2018
ölçüsü84,41 Kb.
#50315

Nivel B1 - Test 1


EXAMEN LA LIMBA ROMÂNĂ – semestrul II

ÎNŢELEGERE DUPĂ AUZ 20 de puncte
A. Ascultaţi câteva informaţii despre sare. Completaţi spaţiile libere cu un singur cuvânt:

1. În epoca romană, sarea a funcţionat ca , pentru că soldaţii romani

au primit mult timp sare în loc de .



2. În general, se crede despre sare că e periculoasă pentru , dar ea

poate avea şi pozitive.



3. Din cauza iernilor mai lungi şi mai , nordicii au nevoie de o

mai mare de sare.



4. Când corpul are dificultăţi cu adaptarea la frig, este forţat să

găsească alte pentru încălzirea organismului.


B. Ascultaţi un interviu cu unul dintre cei mai mari exploratori din România. Alegeţi varianta corectă:
5. Prima întrebare a reporterului se referă la

a. pregătirile pentru o expediţie.

b. situaţiile critice dintr-o expediţie.

c. ultima expediţie a exploratoarei.
6. În expediţia de la Polul Nord, exploratoarea

a. a simţit că-şi pierde puterea.

b. şi-a spus că trebuie să se oprească.

c. a înţeles că pregătirea fizică e cea mai importantă într-o expediţie.
7. Exploratoarea şi-a dorit să ajungă în Antarctica după ce

a. a aflat despre Emil Racoviţă la şcoală.

b. a citit cărţi scrise de marele savant.

c. a citit cărţi referitoare la expediţiile lui Emil Racoviţă.
8. Când începe o expediţie, exploratoarea

a. se schimbă profund.

b. îşi stabileşte cu dificultate traseul.

c. se bazează pe ajutorul unui alt om.
9. Exploratoarea a abandonat expediţia din India din cauză că

a. nu a ajutat-o nimeni.

b. a fost victima unui furt.

c. a pierdut tot ce avea.
C. Ascultaţi o relatare despre o construcţie de gheaţă din România. Decideţi dacă enunţurile de mai jos sunt adevărate (A) sau false (F):




10. Hotelul de gheaţă se construieşte pentru prima dată în acest an.



11. Managerul hotelului nu speră ca proiectul să se dezvolte.



12. Toate camerele sunt amenajate identic.



13. Barul este amplasat în centrul hotelului.



14. Lângă hotel este construită parţial o bisericuţă din gheaţă.
D. Ascultaţi horoscopul pentru zodiile Leu, Scorpion şi Capricorn. Potriviţi previziunile din coloana din dreapta cu cele trei zodii.
a. Eşti foarte ocupat, însă ştii să îţi foloseşti timpul eficient.

Leu 15. 16. b. Eforturile tale nu sunt ignorate.

c. Este indicat să ceri sfatul colaboratorilor tăi.

Scorpion 17. 18. d. Revin în atenţia ta conflicte apărute cu mult timp în urmă.

e. Trebuie să te gândeşti bine înainte de a lua o hotărâre.

Capricorn 19. 20. f. Fără ajutorul superiorilor, nu acţiona imediat.

ÎNŢELEGEREA UNUI TEXT SCRIS 20 de puncte
A. Din textul de mai jos lipsesc 5 paragrafe. Puneţi fiecare paragraf la locul potrivit. Atenţie, unul este în plus!




Agresivitatea în familie şi societate

Aţi avut vreodată de-a face cu o persoană agresivă? Majorităţii dintre noi i s-a întâmplat acest lucru la un moment dat în viaţă. 1. O sursă britanică, de exemplu, estimează că 53% dintre adulţi sunt agresaţi verbal de partenerul conjugal. Persoanele agresive şi victimele lor pot fi femei sau bărbaţi, de orice condiţie socială şi din orice parte a lumii.

Ce este, mai exact, agresivitatea? Nu este sinonimă cu hărţuirea sau cu ameninţarea cu violenţa fizică. 2. . Psihologul Dan Olweus, un pionier în studierea sistematică a agresivităţii, arată câteva trăsături comune ale acestui comportament, 3. . Deşi o singură definiţie nu poate îngloba toate aspectele agresivităţii, aceasta a fost caracterizată ca 4. . Stresul e cauzat nu numai de ceea ce se întâmplă, 5. .
a. de exemplu, violenţa premeditată şi o evidentă inegalitate între forţe.
b. ci şi de teama de ceea ce s-ar putea întâmpla.
c. Nu presupune doar un singur incident sau câteva, ci mai multe incidente minore, petrecute în timp.
d. Poate că ni s-a întâmplat la şcoală, la locul de muncă sau chiar acasă, unde asemenea abuzuri de putere au loc cu o frecvenţă alarmantă în zilele noastre.
e. „dorinţa deliberată, conştientă de a face rău cuiva şi de a-l ţine sub tensiune.”
f. sau de ce s-a întâmplat.
B. Puneţi în ordine paragrafele din următorul text.
William Shakespeare


a. Această lipsă de detalii bibliografice se datorează, în primul rând, poziţiei sale; nu era un nobil, ci fiul lui John Shakespeare, comerciant de produse de pielărie. Evenimentele de la începutul vieţii lui William Shakespeare pot fi aflate doar din registrele oficiale, cum ar fi cele privind botezul sau căsătoria. Probabil că Shakespeare a făcut şcoala de gramatică din Stratford, unde a studiat limba latină şi literatura clasică. Shakespeare nu s-a dus la universitate. La vârsta de 18 ani, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, care era cu opt ani mai mare şi însărcinată la data căsătoriei. Prima lor fiică, Susanna, s-a născut şase luni mai târziu, iar, în 1585, William şi Anne au avut doi gemeni, Hamnet si Judith. Nu se ştie nimic despre perioada dintre naşterea gemenilor şi apariţia lui Shakespeare ca dramaturg la Londra în jurul anului 1590, însă se spune că acesta s-a alăturat unui grup de actori ambulanţi, că a devenit profesor sau că s-a înrolat ca soldat în Ţările de Jos.





b. Se cunoaşte însă, fără îndoială, data morţii lui Shakespeare: 23 aprilie 1616. Avea 52 de ani şi s-a retras la Stratford cu trei ani înainte. Deşi foarte puţine piese de teatru au fost mai jucate şi mai analizate decât cele atribuite lui Shakespeare, există puţine date sigure despre viaţa scriitorului.




c. Shakespeare, care era principalul ei dramaturg, a făcut ca aceasta să devină una dintre cele mai bune companii de teatru din Anglia. Ea dispunea de cel mai bun actor din vremea respectivă, Richard Burbage, şi de cel mai bun teatru, The Globe, localizat pe malul sudic al Tamisei. Shakespeare a rămas la „Oamenii regelui” până în momentul retragerii sale şi a jucat deseori mici roluri. În 1599, după ce a scris magistrala sa serie de piese istorice, prima şi a doua parte din Henric al IV-lea şi Henric al V-lea, Shakespeare a devenit unul dintre proprietarii Teatrului Globe. În primul deceniu al secolului al XVII-lea, Shakespeare a produs capodopere cum ar fi Othello, Regele Lear, Macbeth şi Furtuna. În 1609, au fost publicate sonetele sale, scrise, probabil, în ultimul deceniu al secolului XVI. Cele 154 de sonete sunt marcate de laitmotive, cum ar fi frumuseţea sau puterea iubirii şi a artei. Shakespeare a murit la Stratford-on-Avon, pe 23 aprilie 1616.”




d. Prima referinţă cu privire la calitatea de dramaturg din Londra a lui Shakespeare a apărut în 1592, când a fost criticat de un alt dramaturg, Robert Greene. Se crede că, la momentul respectiv, Shakespeare avea scrise deja cele trei părţi ale lui Henric al VI-lea. În 1593, el a publicat primul său poem, Venus şi Adonis. În 1594, după ce, probabil, a scris, între alte piese, Richard al III-lea, Comedia erorilor şi Îmblânzirea scorpiei, a devenit actor şi dramaturg pentru compania de teatru „Oamenii lordului Şambelan”, devenită, ulterior, „Oamenii regelui”.




e. Potrivit tradiţiei, marele dramaturg şi poet englez William Shakespeare s-a născut la Stratford-on-Avon la 23 aprilie 1564. Este imposibil de stabilit cu exactitate data naşterii sale, însă însemnările bisericii arată că el a fost botezat la 26 aprilie şi de obicei se aştepta trei zile înainte de a boteza un nou-născut.




6. 7. 8. 9. 10.


C. Citiţi textul de mai jos şi alegeţi varianta corectă:




A doua limbă maternă
Grupul de intelectuali care consiliază Comisia Europeană cu privire la dialogul intercultural a prezentat propuneri de promovare pentru o a doua limbă maternă, în scopul consolidării multilingvismului. Acestea sunt, mai degrabă, o invitaţie la dezbaterea unor teme din ce în ce mai importante pentru UE, cum ar fi gestiunea diversităţii tot mai problematică. Propunerile sunt foarte interesante, deoarece pot să contribuie la punerea în practică a dorinţei şefilor de stat şi de guvern de a introduce, în educaţia UE încă două limbi străine alături de limba maternă.

Se doreşte ca fiecare cetăţean al UE să cunoască atât o limbă străină de circulaţie internaţională, cât şi o a doua limbă, care va fi învăţată într-o manieră diferită. Ideea este să se asigure nu numai aprofundarea problemelor lingvistice, ci şi un contact mai direct cu elemente ce ţin de istoria, viaţa socială şi de cultura ţării în care se vorbeşte limba respectivă. Este ceva similar cu a avea o 'a doua limbă maternă'. Sensibilităţile legate de multilingvism ar putea genera, însă, discuţii în contradictoriu cu privire la această propunere.

În punerea în practică a propunerii, se va ţine cont că nu doar elevii sau studenţii vor fi incluşi în acest program, ci şi cei din afara sistemului educaţional. În şcoli, ar putea apărea probleme dacă vor exista opţiuni pentru mai multe limbi diferite, deşi faptul că unele dintre acestea se studiază deja ar putea reprezenta un bun început al programului. Oricum, soluţii se pot găsi. Lecţiile pot fi organizate la distanţă, cu profesori din ţara de origine, de exemplu prin teleconferinţe. Astfel, costurile programului s-ar reduce semnificativ. Cu toate că nu există încă toate instrumentele necesare pentru realizarea propunerilor, este esenţială voinţa politică de a le pune în aplicare.

Iniţierea proiectului a fost, în mare măsură, determinată de fenomenul migraţiei. Acesta are un impact tot mai mare asupra vieţii politice, economice şi sociale din Europa. Imigranţii învaţă, în mod normal, limba ţării în care ei aleg să trăiască. Uneori, aceasta devine limba lor de bază. Dar liderii din fiecare ţară au obligaţia de a se asigura că este menţinută diversitatea lingvistică, în ciuda necesităţii ca toţi locuitorii din ţară să poată comunica uşor în aceeaşi limbă. Ar trebui să existe un organism comun pentru UE, care să aibă misiunea de a promova cunoaşterea limbilor şi culturilor de pe continent.

(după „Cotidianul”, 1-3 februarie 2008)
11. Intenţia şefilor de stat este

a. să cunoască două limbi străine.

b. ca locuitorii din statele memebre UE să înveţe două limbi străine, pe lângă limba maternă.

c. să introducă încă trei limbi de studiu în educaţia cetăţenilor UE.
12. A învăţa 'a doua limbă maternă' presupune familiarizarea cu

a. structurile limbii şi elemente de cultură şi civilizaţie din ţara respectivă.

b. structurile limbii şi sensibilităţile referitoare la multilingvism.

c. elemente de cultură şi civilizaţie din ţara respectivă şi sensibilităţile referitoare la multilingvism.
13. Aplicarea programului ar putea fi dificilă deoarece

a. vor fi implicate şi persoane care şi-au terminat deja studiile.

b. persoanele implicate ar putea alege limbi diverse.

c. unele limbi sunt deja predate în şcoli.
14. Pentru aplicarea programului, lucrul cel mai important este

a. predarea limbilor străine la distanţă.

b. aspectul financiar.

c. voinţa politică.
15. Liderii ţărilor din Europa trebuie

a. să oblige imigranţii să înveţe limba statului unde au ales să trăiască.

b. să păstreze individualitatea limbilor.

c. să încurajeze studierea culturilor ţărilor europene.
D. Citiţi textul şi decideţi dacă enunţurile de mai jos sunt adevărate (A) sau false (F):




Importanţa somnului pentru organism
Somnul este extrem de important pentru organism. În timp ce dormim, organismul nostru îşi reface rezervele de energie.

La Universitatea din Chicago, un experiment făcut pe 11 tineri sănătoşi a arătat cu claritate care sunt efectele lipsei de somn. Cei 11 tineri au dormit doar patru ore pe noapte, timp de şase zile. La sfârşitul experimentului, celulele corpului lor funcţionau la fel cu celulele unei persoane de 60 de ani. De asemenea, s-a constatat că lipsa somnului creşte riscul apariţiei infecţiilor şi a bolilor aparatului circulator.

Efectele lipsei de somn sunt de două feluri: efecte imediate şi efecte pe termen lung. Printre efectele imediate se numără: somnolenţa, afectarea temporară a memoriei, continua stare de oboseală, schimbarea dispoziţiei, dificultatea de concentrare. A doua categorie de efecte cuprinde: îmbătrânirea mai rapidă decât cea normală, oboseala cronică, pierderea cronică a memoriei, apariţia infecţiilor, a bolilor cardiovasculare şi altele.

Un profesor de la un centru de studiere a somnului din Brazilia spune: „Dacă ar şti ce se întâmplă cu cineva care nu doarme suficient, oamenii s-ar gândi mai mult înainte de a spune că somnul este o pierdere de timp sau că e doar pentru leneşi”.



Ce se întâmplă însă când simţim că vrem să dormim după-amiaza? Acesta nu este un semn că nu dormim suficient noaptea. Somnolenţa de după-amiază este absolut normală, fiindcă este cauzată de o scădere a temperaturii corpului şi de faptul că, după ce mâncăm, creierul nostru nu mai primeşte destul oxigen. Probabil că acesta este motivul pentru care, în unele ţări, după masa de prânz, oamenii îşi fac siesta, adică iau o pauză şi trag un pui de somn.


16. După experiment, organismele tinerilor testaţi au funcţionat similar cu ale unor

persoane în vârstă.

17. Lipsa somnului provoacă, pentru o vreme, reducerea capacităţii de memorare.

18. În general, oamenii nu ştiu ce se întâmplă cu corpul lor atunci când nu dorm destul.

19. Somnolenţa de după-amiază apare din cauză că, în timpul nopţii, dormim prea puţin.

20. Simţim nevoia să dormim după-masă deoarece creşte cantitatea de oxigen din creier.

GRAMATICĂ ŞI VOCABULAR 20 de puncte
A. Alegeţi varianta corectă:
1. Aş fi reuşit să fac rezervarea ................... m-ai fi anunţat din timp.

2. .................... insistenţelor noastre, nu a acceptat oferta.

3. Mă întâlnesc zilnic cu oamenii .................... .

4. .................. mă înţeleagă, prefera să rămână inflexibil şi necooperant.

5. Insista mereu asupra unei .................. idei.

6. Ar fi venit cu voi, ................... nu i-aţi propus din timp.

7. Lucra atât de mult ziua, ................... seara era mort de oboseală.

8. Ar veni cu noi în excursie, ...................... nu se simte bine.

9. Au venit toţi, ....................... studentului din China.

10. ......................... mă plimbam prin parc, mă întâlneam cu Mihai.
1. a. însă b. dacă c. deoarece d. dar

2. a. în ciuda b. cu toate că c. chiar dacă d. însă

3. a. aceea b. aceiaşi c. acei d. aceia

4. a. în loc să b. în loc de c. deşi d. cu toate că

5. a. singură b. singure c. singuri d. singur

6. a. dacă b. deşi c. totuşi d. cu toate acestea

7. a. cu toate acestea b. totuşi c. încât d. deşi

8. a. fiindcă b. dacă c. chiar dacă d. deoarece

9. a. în schimb b. fără c. în afară de d. cu excepţia

10. a. întotdeauna b. întotdeauna când c. de obicei d. adesea
B. Scrieţi cuvintele din paranteză la forma corectă:
Victor le-a spus (coleg) 11. .............................. lui că nu-i convine programul de lucru. (Andrei) 12. ............................... nu i-a venit să creadă că Victor va fi capabil să-şi exprime nemulţumirea şi în faţa (şef) 13. ............................... său. De fapt, (ei) 14. ............................... le era frică de consecinţa (atitudine) 15. ............................ lui asupra (echipă) 16. .................. . Doar Mariei (ea) 17. .......................... s-a părut că Victor are dreptate şi că atitudinea lui este cea a (un) 18. ............................ om care se respectă pe el însuşi şi îi respectă şi (ceilalţi) 19. ......................... . Din păcate, în afara (ea) 20. ......................., nimeni nu l-a mai susţinut.
C. Completaţi spaţiile libere cu un singur cuvânt:
La o jumătate 21. ................ secol de la divizarea în două 22. ................. Europei 23. ............... urmare a Războiului rece, negociatorii au avut ideea 24. .................. a unifica Europa Occidentală 25. .................. Europa Centrală, se arată 26. ................ cotidianul International Herald Tribune. Odată 27. .............. aderarea la Uniunea Europeană 28. ............. 2004, cele zece state invitate vor aduce în Uniune alţi 75 de milioane de locuitori. 29. „.............. prima dată în istorie, Europa va fi unită”, a declarat Romano Prodi, preşedintele Comisiei Europene. Printre multele probleme 30. ................ care le va avea Uniunea Europeană, se numără dificultatea de a efectua tranzacţii comerciale în 21 de limbi oficiale.
D. Scrieţi verbele din paranteză la forma corectă:
În timp ce (a vorbi) 31. ........................... la telefon cu Ana şi îi (a da) 32. .............................. informaţii despre ultima mea călătorie în Germania, cineva (a suna) 33. .............................. la sonerie. (a saluta) 34. ............................-o în grabă pe prietena mea şi (a se duce) 35. .......................... (a deschide) 36. ......................... uşa. (a fi) 37. ........................ Anton şi (a aduce) 38. .......................... discurile pe care le-(a cumpăra) 39. .......................... cu câteva zile înainte. L-(a invita) 40. ......................... să intre în sufragerie şi (a începe) 41. .......................... (a citi) 42. ............................ titlurile melodiilor. În vreme ce eu (a ţine) 43. ............................. în mâini aceste ultime noutăţi în materie muzicală, (a simţi) 44. ............................. miros de gaz şi (a-şi aminti) 45. ................................ că în bucătărie, pe foc (a fi) 46. ........................... filtrul de cafea pe care l-am pus înainte de (a suna) 47. ......................... Ana. (a lăsa) 48. ............................... discurile pe masă, (a fugi) 49. ............................. în bucătărie şi (a stinge) 50. ........................ gazul. În filtru nu mai (a fi) 51. ........................ cafea deloc. Când (a se uita) 52. ............................ la ceas, (a-şi da seama) 53. ............................... că, probabil, cafeaua (a fierbe) 54. ......................... deja în momentul sosirii lui Anton. Ce distrată sunt! Noroc că nu (a se întâmpla) 55. ......................... nimic grav.

E. Potriviţi jumătăţile de enunţuri din cele două coloane, A şi B:
A. B.

56. Am avut mari emoţii înaintea a. aceea m-am odihnit o oră.




57. Trebuie să plătesc facturile înainte b. la efectele poluării asupra sănătăţii.




58. Voi pleca la mare după c. examenului de limba engleză.




59. Am luat prânzul, după d. în care nu obţin viza?




60. Cheamă-mă în caz e. de sfârşitul lunii.




61. Ce ar trebui să fac în cazul f. ce voi termina cursurile.




62. Am citit un studiu referitor g. că ai nevoie de ajutorul meu.

F. Găsiţi în coloana B echivalentul verbului la gerunziu subliniat în coloana A. Două explicaţii sunt în plus.
A
63. Plimbându-mă prin parc, m-am întâlnit cu

un vechi prieten.



64. Plimbându-mă prea mult prin frig, am răcit.

65. Plimbându-mă mai mult, o să fiu mai

sănătos.



66. Plimbându-mă două ore, am hotărât să mă

întorc acasă.



a. uneori mă plimb

b. dacă mă voi plimba

c. deşi mă plimb

d. în timp ce mă plimbam

e. din cauză că m-am plimbat

f. după ce m-am plimbat
. B.






G. Scrieţi forma corectă a pronumelor din paranteză:
67. Văzându-(el) .......... supărat, am crezut că n-a trecut testul.

68. A rezolvat problema gândindu-(ea) .......... mai bine.

69. Amintindu-(eu) ......... de bunicii mei, le-am trimis o vedere.

70. Dându-(ei) ......... seama că e foarte târziu, au chemat un taxi.

H. Completaţi spaţiile libere cu derivate ale cuvintelor din dreapta:

O 71. ………....……… bună, curată şi dreaptă. Asta cer oamenii care luptă împotriva alimentelor 72. ………....…........ . 73. ………………. Slow Food organizează la Bucureşti un târg, cu soluţii tradiţionale 74. ............................. . 75. …………..….. pot participa weekendul acesta, la Muzeul Ţăranului Român, la 76. …….....…….. târgului de eco-gastronomie.

De 20 de ani, Slow Food promovează, prin 77. ………………. astfel de campanii, 78. ………………… de alimente tradiţionale din toată lumea. „Mergem dincolo de rolul pasiv de 79. ………………… şi ne interesăm de cei care produc hrana, de modul tradiţional în care aceştia o fac şi de problemele cu care se confruntă. Devenim, astfel, parte a procesului de producţie”, susţine Raul Cazan, 80. .............................. al Slow Food Bucureşti.



71. a mânca

72. sănătos

73. a asocia

74. român

75. a vizita

76. a deschide

77. număr

78. a produce

79. a consuma

80. a reprezenta


PRODUCERE CREATIVĂ DE TEXT 20 de puncte
A. Citiţi anunţul de mai jos şi scrieţi-i o scrisoare directorului firmei în care îi comunicaţi că sunteţi interesat de acest post. Vorbiţi despre calităţile care vă fac potrivit pentru poziţia de reprezentant de vânzări. (120 de cuvinte)


Reprezentant vânzări

Domeniu: Media/ Publicitate  



Responsabilităţi:
- mărirea numărului de clienţi noi
- vizite la clienţi şi prezentare de produse
- crearea şi dezvoltarea relaţiilor cu clienţii
- identificarea de noi clienţi potenţiali pe piaţă
- planificarea activităţii de vânzare
- colectarea de informaţii despre concurenţă şi clienţii

existenţi





Cerinţe:
- minim studii medii
- experienţă în domeniu
- permis de conducere categoria B
- seriozitate, onestitate, flexibilitate, dinamism
- disponibilitate pentru deplasări
- cunoştinţe P.C. - nivel de bază



Beneficii:

- câştiguri semnificative în funcţie de realizări


- posibilităţi de promovare

- automobil şi telefon la dispoziţie permanent


- salariu motivant



B. Scrieţi o scrisoare unui director de televiziune în care vorbiţi despre programele dumneavoastră preferate. Menţionaţi lucrurile pe care le consideraţi interesante, dar şi modificările necesare pentru a face grila de programe mai atractivă. (180 de cuvinte)

EXAMINARE ORALĂ 20 de puncte
A. Conversaţie dirijată
B. Monolog

Priviţi imaginile de mai jos. Descrieţi stilurile vestimentare şi specificaţi care sunt ocaziile în care se poartă ţinutele respective. Exprimaţi-vă preferinţele şi motivaţi alegerea.













C. Interacţiune verbală

Studentul A: Sunteţi fotograf profesionist şi aveţi nevoie de un ajutor, care să lucreze pentru dumneavoastră după-masa. La interviu s-a prezentat un tânăr şi vreţi să aflaţi dacă este persoana potrivită pentru acest post.

Studentul B: V-aţi prezentat la un interviu pentru un post de fotograf. Vorbiţi despre calităţile, experienţa pe care o aveţi şi încercaţi să obţineţi postul. Discutaţi despre programul de lucru, salariu etc.





Yüklə 84,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin