Silvia-Adriana Ţicău (S&D ), în scris. − În septembrie 2009, Lituania a depus o cerere de asistenţă pentru utilizarea Fondului European de ajustare la Globalizare (FEG) referitoare la concedierile care au avut loc în 128 de întreprinderi din sectorul construcţiei de clădiri. Am votat pentru Rezoluţia Parlamentului European privind mobilizarea FEG în ceea ce priveşte construcţia de clădiri în Lituania.
Consider că economia eco-eficientă şi construcţia de clădiri eficiente energetic poate contribui la relansarea economică a UE. Se estimează că aceste sectoare pot crea, la nivel european, aproximativ 2 milioane de locuri de muncă până în 2020.
În 2006, sectorul construcţiilor avea aproximativ 2,9 milioane de întreprinderi care generau 510 miliarde de Euro şi care asigurau locuri de muncă pentru 14,1 milioane de persoane la nivelul UE-27. Ca urmare a crizei economice şi financiare, în Lituania, la începutul anului 2009, volumul activităţii în domeniul construcţiilor a scăzut cu 42,81 % şi respectiv 48,04 % comparativ cu prima parte a anului 2008. Acest lucru are un impact negativ asupra Lituaniei, în condiţiile în care aceasta are una dintre cele mai mari rate a şomajului din UE. Sectorul construcţiilor a fost în mod special afectat, pierzând, doar în 2008, aproape 10 % din locurile de muncă din Lituania
Explicaţii privind votul
Înregistrare video a intervenţiilor
PV
Raport: Reimer Böge (A7-0020/2010 )
Silvia-Adriana Ţicău (S&D ), în scris. – (RO) Am votat pentru Rezoluţia Parlamentului European privind mobilizarea FEG pentru a-i sprijini pe cei 2 476 de disponibilizaţi din sectorul de automobile din Germania. Perioadele de şomaj vor fi utilizate de autorităţile germane pentru a ridica nivelul general de competenţe, nu doar pentru formarea profesională şi învăţământul superior, ci şi pentru a permite lucrătorilor migranţi sau slab calificaţi să obţină competenţe de bază pentru reintegrarea pe piaţa muncii.
La nivel european, în domeniul industriei constructoare de maşini ne confruntăm cu astfel de situaţii în Suedia, unde au fost disponibilizaţi 2 258 de muncitori, în Austria s-au efectuat 744 de disponibilizări în întreprinderi producătoare de autovehicule, remorci şi semiremorci, iar în Belgia industria de profil a disponibilizat peste 2 500 de angajaţi. În Europa se vor pierde peste 8 000 de locuri de muncă din cauza restructurării industriei constructoare de maşini.
Asistenţa financiară oferită lucrătorilor concediaţi ar trebui să fie pusă la dispoziţie cât mai rapid şi mai eficient posibil. însă aceasta reprezintă o măsură pe termen scurt, care nu rezolvă problema dispariţiei locurilor de muncă. UE are nevoie de o politică industrială puternică şi în domeniul industriei constructoare de maşini, pentru a păstra locurile de muncă existente şi chiar a crea unele noi.
Timpul afectat întrebărilor (întrebări adresate Comisiei)
Înregistrare video a intervenţiilor
PV
Silvia-Adriana Ţicău (S&D ). - Consider că e necesar să existe o gândire strategică pe termen lung privind reforma sistemelor de pensii, atât în cazul celor private, cât şi în cazul celor publice. Mă refer aici la faptul că în anii '70 rata natalităţii a crescut foarte mult. Aceste persoane, în treizeci de ani, vor ieşi la pensie, iar astăzi rata natalităţii este foarte mică. Cei care sunt astăzi născuţi, în treizeci de ani vor fi piaţa forţei de muncă şi nu vor putea asigura resursele pentru fondurile de pensii la acea dată.
De aceea, vă întreb: care sunt măsurile pe care le luaţi pentru reforma adevărată a sistemelor de pensii pe termen lung în beneficiul cetăţenilor europeni, în mod sustenabil?
Timpul afectat întrebărilor (întrebări adresate Comisiei)
Înregistrare video a intervenţiilor
PV
Silvia-Adriana Ţicău (S&D ). - Mulţumesc pentru răspuns, dar aş fi dorit să discutăm puţin şi despre procesul de dezindustrializare, care este prezent în multe din statele membre şi care este una din cauzele crizei economice şi sociale în care ne aflăm.
O politică industrială europeană inteligentă şi ambiţioasă va întări atât competitivitatea Uniunii Europene, dar, mai ales, va genera noi locuri de muncă. Care sunt deci măsurile privind politica industrială europeană care vor fi incluse în programul de lucru al actualei Comisii şi care vor putea creşte atât competitivitatea Uniunii Europene, dar mai ales vor putea genera noi locuri de muncă, putând asigura astfel un trai decent pentru cetăţenii europeni?
Mulţumesc.
Implementarea directivelor din primul pachet feroviar (dezbatere)
Înregistrare video a intervenţiilor
PV
Silvia-Adriana Ţicău (S&D ). - Transportul feroviar trebuie să fie o prioritate a politicii comunitare pentru transport până în 2020, având ca obiective deschiderea competiţiei, îmbunătăţirea interoperabilităţii şi a siguranţei reţelelor naţionale şi dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar.
Creşterea competiţiei nu trebuie însă să se realizeze în detrimentul siguranţei sau calităţii serviciilor feroviare. Consider că la revizuirea primului pachet feroviar trebuie identificate problemele pe care le au statele membre care au primit avizele motivate din partea Comisiei, precum şi modul de soluţionare a acestora.
Atrag atenţia asupra faptului că, datorită crizei, în sectorul transportului feroviar au loc mii de disponibilizări, care pot afecta grav transportul feroviar european. Sistemul ERTMS era implementat până la sfârşitul anului trecut pe aproximativ 2 700 km în Uniunea Europeană, iar până în 2020, va fi implementat de-a lungul a 24 000 km de cale ferată. Asta înseamnă investiţii imense şi aşteptăm, domnule comisar, soluţii şi instrumente financiare noi, capabile să asigure finanţarea necesară. La acestea se adaugă şi investiţiile în modernizarea corespunzătoare a materialului rulant.
Implementarea directivelor din primul pachet feroviar (dezbatere)
Înregistrare video a intervenţiilor
PV
Silvia-Adriana Ţicău (S&D ). - Aş vrea să revin asupra situaţiei cu care se confruntă, pe perioadă de criză, resursele umane din sectorul feroviar, care sunt formate şi certificate.
În România, în această perioadă, vor avea loc peste 6 000 de disponibilizări în sectorul transportului feroviar. Cu siguranţă, Fondul Social European, Fondul European pentru Globalizare vor fi mobilizate pentru a-i sprijini pe cei afectaţi, dar acestea sunt soluţii temporare. De aceea, domnule comisar, sper să reuşim să construim împreună o strategie de dezvoltare sustenabilă a transportului feroviar, astfel încât să oferim atât servicii sigure şi de bună calitate, cât şi locuri de muncă pentru personalul calificat din sectorul transportului feroviar.