Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂnt revista presei



Yüklə 185,19 Kb.
səhifə1/4
tarix26.07.2018
ölçüsü185,19 Kb.
#58330
  1   2   3   4

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro


09 februarie 2015

PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/educatie/scoala/luni-incepe-scoala-calendarul-simularilor-nationale-incep-inscrierilor-clasa-pregatitoare-1_54d74ab0448e03c0fd652034/index.html

Luni începe şcoala. Care este calendarul simulărilor naţionale şi când încep înscrierile la clasa pregătitoare

Elevii se întorc luni la şcoală, după o vacanţă intersemestrială de o săptămână. Cel de-al doilea semestru este marcat de simulările naţionale la examenele de Capacitate şi de Bacalaureat, dar este încărcat şi pentru părinţii celor mai mici, deoarece tot de luni încep înscrierile pentru clasele pregatitoare pentru anul şcolar 2015-2016.

Cursurile din cel de-al doilea semestru şcolar încep luni, 9 februarie, şi vor mai fi întrerupte doar de vacanţa de primăvară, care se desfăşoară în perioada 10-20 aprilie. Înainte de această vacanţă, are loc Săptămâna Altfel, dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, cu un orar specific.

Cel de-al doilea semestru şcolar se încheie pe 19 iunie, când urmează vacanţa de vară ce se va termina pe 13 septembrie 2015. Până la vacanţa mare însă, elevii au de trecut o serie evaluări şi examene.

Astfel, pentru clasele a XII-a şi a VIII-a, cursurile se vor încheia în data de 29, respectiv 12 iunie.

Simulări de Bacalaureat şi Capacitate

La începutul semestrului al doilea, elevii de clasa a VIII-a vor susţine simularea naţională pentru Capacitate şi elevii de clasa a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea de Bacalaureat.



Simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a din anul şcolar 2014-2015

23 februarie 2015 - Limba şi literatura română – probă scrisă

24 februarie 2015- Matematică – probă scrisă

25 februarie 2015 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă

6 martie 2015 - Afişarea rezultatelor

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat naţional pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a din anul şcolar 2014-2015

2 martie 2015 - Simularea probei scrise de Limba şi literatura română

3 martie 2015 - Simularea probei scrise de Limba şi literatura maternă

4 martie 2015 - Simularea probei obligatorie a profilului (matematică/istorie)

6 martie 2015 - Simularea probei la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)

12 martie 2015 - Afişarea rezultatelor



Evaluările Naţionale de la clasele primare şi gimnaziu

Pe elevii mai mici îi aşteaptă Evaluările Naţionale, care se dau la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

- Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a – EN II:

18 mai 2015: Scris – Limba română

19 mai 2015: Citit – Limba română

20 mai 2015: Matematică

21 mai 2015: Scris – Limba maternă

22 mai 2015: Citit – Limba maternă

- Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a – EN IV:

26 mai 2015: Limba română

27 mai 2015: Matematică

28 mai 2015: Limba maternă

- Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a – EN VI:

2 iunie 2015: Limbă şi comunicare

3 iunie 2015: Matematică şi Ştiinţe ale naturii

Calendarul înscrierilor pentru clasele pregătitoare

Pe data de 9 februarie, fiecare şcoală va afişa la avizier şi pe site programul de completare a cererilor tip pentru înscrierea în clasa pregătitoare, dar şi străzile care îi sunt arondate (circumscripţiile şcolare) şi numărul de clase pregătitoare.

Calendarul înscrierilor continuă cu „Ziua porţilor deschise”, în perioada 11-20 februarie, când au loc întâniri cu părinţii în grădiniţe, pentru informare şi consiliere.

În perioada 10 februarie-5 martie are loc evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor ai caror părinţi au solicitat acest test şi primirea rezultatelor în scris.



În perioada 16 februarie-6 martie, părinţii completează cererile-tip de înscriere în clasa pregătitoare, online sau la şcoală unde doresc să îşi înscrie copiii. Validarea acestor cereri are loc zilnic în intervalul orar 8.00-20.00 (luni-vineri), respectiv 8.00-13.00 (sâmbătă).

Admiterea sau respingerea cererilor de ănscriere la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere, în funcţie de informaţiile din cerere şi din documentele depuse de părinţi are loc în perioada 10-12 martie.

În 13 martie are loc repartizarea la şcoală de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală, nu au fost admişi din lipsă de locuri şi şi-au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie

13-14 martie: Afişarea în scoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar a copiilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă



16 martie: Procedura de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar, este afişată la sediul şcolilor şi pe site-ul inspectoratului

17-27 martie: Părinţii care nu şi-au înscris copiii în prima etapă trebuie să depună cererea-tip de înscriere la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua

30 martie-2 aprilie: Şcolile procesează cererile, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile.

3 aprilie: Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare

7-10 aprilie: Soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo şcoală. Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I

16 februarie-6 martie: Depunerea solicitărilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective. 9-13 martie: Soluţionarea de către şcoli şi, după caz, cu acordul inspectoratelor şcolare judeţene pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoală de circumscripţie

17-27 martie: Depunerea solicitărilor de înscriere, de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea.

30 martie-2 aprilie: Soluţionarea de către şcoli, respectiv comisiile judeţene, a cererilor de înscriere depuse de părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie.



3 aprilie: Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I
http://adevarul.ro/educatie/scoala/cuvinte-contin-numai-vocale-alte-curiozitati-limbii-romane-1_54d643b0448e03c0fd5edc17/index.html

Cuvinte care conţin numai vocale şi alte curiozităţi ale limbii române

Limba română ascunde în spatele celor mai întrebuinţate cuvinte şi alte construcţii care definesc curiozităţi ale vocabularului naţional. Printre aceste se regăsesc cuvinte care conţin numai vocale, dar şi alte curiozităţi pe care le redăm mai jos.

Deşi invazia limbii engleze în România a dat naştere fenomenului denumit „romgleză“, limba română păstrează încă o varietate de cuvinte şi denumiri specifice. Printre curiozităţile limbii naţionale se numără cuvinte care conţin numai vocale, cuvinte care conţin aceeaşi consoană şi cele mai scurte cuvinte care conţin toate cele cinci vocale principale.

Cuvinte care conţin numai vocale


  • oaie, ouă, ie

  • cel mai lung cuvânt alcătuit doar din vocale este „uiuiu“ (5 litere).

  • de asemenea, limba româna este singura limbă europeană în care se poate face o propoziţie completă, formată din 5 cuvinte, care conţin doar vocale (cu un total de 11 litere): „Oaia aia e a ei“.

Curiozităţi despre vocale

  • Cuvântul ultrarevoluţionarei (19 litere) are toate cele cinci vocale principale repetate exact de două ori. Alte cuvinte cu aceeaşi proprietate sunt: euroobligaţiunea şi semiautopropulsaţiei

  • Cel mai lung cuvânt care conţine toate cele cinci vocale principale (a, e, i,o, u) doar o singură dată este bildungromânesc (16 litere). Cuvântul autoînsămânţările conţine toate cele opt vocale din limba română (a, ă, â, e, i, î, o, u). Pare să fie singurul cu această proprietate.

  • Cel mai lung cuvânt care conţine două vocale: transplant

  • Cele mai scurte cuvinte care conţin toate cele cinci vocale principale (a,e, i, o, u) sunt: oleiau, ouatei, moaieu, noaieu (6 litere), aurorei, buboaie, butoaie, opiaceu, sequoaia, lupoaie, ursoaie (7 litere).

  • În DEX ’98 sunt menţionate 11 cuvinte care nu conţin niciuna dintre vocalele uzuale (a, ă, â, e i, î, o, u). Aceste sunt: brr, hm, prr, pst, schwyz, ss, sst, st, tt, zvr.

  • Cele mai lungi cuvinte univocalice:

A - abracadabrantă (14 litere)

Ă - răscrăcăna sau răscrăcăra (10 litere)

 - zgâlţânând (10 litere)

E - degenerescenţele, regenerescenţele (16 litere)

I - indistinctibilii, (16 litere),

inscriptibilii (14 litere)

O - protocromozom, hodoronc-tronc, (13 litere), fosforoscop (11 litere)

U - hurduz-burduz (12 litere), grupusculul, scrupulumul (11 litere).



Curiozităţi despre consoane

  • Cel mai lung cuvânt care conţine o singură consoană este: acioaiei (8 litere)

  • Cele mai lungi cuvinte care conţin aceeaşi consoană: ciocoaicei, lălăielile, lilialului, loialului (10 litere)

  • Cel mai lung cuvânt care conţine doar două consoane diferite (fără a lua în considerare semnele diacritice) este: neintenţionatei (15 litere).

  • Consoana cea mai frecventă în cuvintele limbii române este „R“, urmată de „T“.

  • În afara literelor „Q“, „W“ şi „Y“, care nu sunt specifice limbii române, cea mai rară consoană în cuvintele limbii române este „X“, urmată de „J“.

  • Printre cele mai lungi cuvinte formate în întregime din alternări de vocale şi consoane se numără:

  • citomegalovirusurilor (21 de litere) şi imunopolizaharidelor (20 de litere).

  • Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este: înspre.

Alte curiozităţi ale limbii române

  • 44 de litere. Atât are cel mai lung cuvânt din Limba Română. Şi nu, nu e o glumă. El chiar există şi denumeşte o boală pentru care nu s-a găsit leac. Cuvântul este

PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA.

  • Electroglotospectrografie (25 de litere) este cel mai lung cuvânt din DEX ’98

  • „C“ este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română.

  • „Y“ este litera cu care încep cele mai puţin cuvinte în limba română.

  • Cea mai lungă denumire de localitate din România ar putea fi Staţiunea Climaterică Sâmbăta (27 de litere), sat din judeţul Braşov.

  • Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt: Constantineşti (14 litere).

  • Cea mai scurtă denumire de localitate din România: Ip (2 litere).

  • Printre cele mai lungi cuvinte alcătuite dintr-o singură silabă se numără: ştreang, trunchi, chiompi, ghionţi, strâmţi, strângi, strânşi, stricţi, sconcşi, sfincşi, prompţi, strâmbi, schimbi, schingi, şchiopi, zbenghi (7 litere).

  • Terminaţii rare (în DEX ’98):

Q - niciun cuvânt;

W - patru cuvinte (ludlow, paraflow, show, slow);

K - 15 cuvinte (cel mai lung este ecofeedback);

Y - 27 de cuvinte (cel mai lung este chardonnay).


http://adevarul.ro/locale/calarasi/mesajul-antidrog-ajuns-editia-xii-a-liceenii--provocati-sa-si-coloreze-viata-intr-un-stil-mai-sanatos-1_54d8639a448e03c0fd6c2516/index.html

Mesajul meu antidrog” a ajuns la ediţia a XII-a. Liceenii, provocaţi să-şi coloreze viaţa într-un stil cât mai sănătos

Ca să-i ţină departe pe elevi de vicii şi să-i înveţe să adopte un stil de viaţă cât mai sănătos, Agenţia Naţională Antidrog a lansat a XII-a ediţie a Concursului „Mesajul meu antidrog” cu tema „Colorează-ţi viaţa altfel...fără droguri!”.
”Antrenarea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime prin diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de alcool, tutun şi droguri, inclusiv substanţe noi cu proprietăţi psihoactive–SNPP, conştientizând în acest fel şi consecinţele negative asociate acestuia, devine o prioritate. Concursul naţional „Mesajul meu antidrog” reprezintă din acest punct de vedere un cadru adecvat de manifestare a copiilor şi tinerilor şi contribuie la formarea de convingeri de viaţă sănătoasă în rândul acestui segment de populaţie.

Tabăra tinerelor talente

Astfel, prin secţiunile propuse, încercăm să oferim adolescenţilor posibilitatea de a contribui la lansarea unor mesaje pozitive în favoarea unei vieţi sănătoase, fără droguri”, a anunţat CPECA Călăraşi. Anul trecut au fost selectate 12 lucrări câştigătoare la etapa judeţeană şi au fost transmise în vederea participării la etapa naţională. În urma jurizării, elevul Radu Răzvan din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Fundulea – coordonat de dna. prof. Covor Daniela a obţinut locul I la Secţiunea Arte vizuale colaj – categoria gimnaziu, participând astfel la „Tabăra tinerelor talente”, organizată de Ministerul Tineretului şi Sportului în perioada 8 – 15 iulie 2014, la Costineşti, judeţul Constanţa.



http://adevarul.ro/life-style/parinti/elevi-scoalagenerala-detoxifiere-digitala-saptamana-telefon-1_54d79c46448e03c0fd67b320/index.html

Elevi de şcoală generală, la „detoxifiere digitală“: o săptămână fără telefon

Directorul unei şcoli generale din oraşul britanic Wellington a interzis copiilor să mai folosească telefonul şi tableta vreme de o săptămână pentru a-i „trata“ de dependenţa de tehnologie şi a-i învăţa să comunice.

Absorbiţi de tehologie, cei mici nu învaţă să comunice şi le lipsesc abilităţi foarte importante, spune Martin Stott, educatorul britanic care a interzis folosirea tehologiilor moderne timp de o spătămână în şcoala pe care o conduce.

Educatorul britanic din oraşul Wellington speră să încurajeze astfel dialogul între elevi şi să-i înveţe să „citească“ limbajul corpului - abilitate care le lipseşte copiilor din ziua de azi.

„Vedem adesea în restaurante copii care se joacă pe tabletă, în timp ce părinţii discută între ei. Obiceiul acesta afectează calitatea timpului petrecut în familie, iar copiii nu mai reuşesc să interpreteze expresiile faciale ale celor din jur“, a declarat directorul Martin Stott pentru publicaţia „The Times“.

În timpul „detoxifierii digitale“, cei mici vor fi încurajaţi să joace cărţi, să rezolve puzzle-uri şi să comunice mai mult cu prietenii lor, altfel decât prin intermediul tehnologiilor moderne. Copiii din şcoala condusă de Martin Stott au vârste cuprinse între patru şi 11 ani, iar cei mai mulţi nu se pot despărţi de dispozitivele mobile.

În străinătate există tabere specializate care interzic folosirea telefoanelor şi a tabletelor, tratând astfel dependenţa de ele.
http://adevarul.ro/news/eveniment/luni-incepe-scoala-profesorii-elevii-nevoiti-respecte-nou-regulament-scolar-noutatile-1_54d79c8e448e03c0fd67b553/index.html

Luni începe şcoala. Profesorii şi elevii sunt nevoiţi să respecte un nou regulament şcolar. Care sunt noutăţile

Începând de luni, elevii se întorc la şcoală, după o vacanţă intersemestrială de o săptămână. Dacă pentru elevii din clasa I cel de-al doilea semestru vine „la pachet” cu noul Abecedar, după ce timp de şase luni au folosit manuale vechi şi fişe de lectură întocmite de învăţători, elevii de clase mai mari vor avea un semestru intens, încărcat cu simulări naţionale pentru examenele de Capacitate şi Bacalaureat.

Odată cu începerea noului semestru, elevii şi profesorii sunt nevoiţi să respecte un nou regulament şcolar, nu foarte diferit de cel vechi, care va sta la baza noilor regulamente de ordine interioară din şcoli. Astfel, elevii şi profesorii trebuie să ţină seama de prevederile documentului în care scrie, printre altele, că elevii îşi pot contesta notele, că şcolile sunt obligate să le asigure copiilor orientare profesională, dar şi să întocmească o comisie pentru combaterea violenţei în şcoli. De asemenea, părinţii pot fi amendaţi cu sume de până la 1.000 de lei sau chiar la muncă în folosul comunităţii dacă nu asigură şcolarizarea obligatorie a copilului, sancţiune rar aplicată.

Noul regulament, restrictiv

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), învăţătoarea Cornelia Popa, a explicat pentru „Adevărul” că, per total, „noul regulament clarifică unele probleme care s-au ivit în învăţământ în ultimii ani şi propune unele măsuri restrictive pentru profesori şi elevi”.

În ceea ce priveşte dreptul de contestare a notei, noi suntem de acord cu acest punct al noului regulament, dar propunem reducerea numărului de zile pentru exercitarea acestui drept la trei, astfel încât să nu se blocheze activitatea şcolii. Nu ne temem de abuzuri, deşi există o tendinţă de a exagera atunci când ai un drept nou, însă credem că aceste lucruri se vor regla cu timpul”, este de părere Cornelia Popa.

Şi Adrian Troie, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, este de acord cu contestarea notelor, însă atrage atenţia că se poate abuza de această reglementare. „Dacă 500 de copii din 1.000 îşi contestă notele, activitatea şcolii este blocată”, a spus Troie.

Consilierea în carieră, făcută de părinţi

În schimb, Steluţa Vlad, directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Heliade Rădulescu” din Capitală, spune că noul regulament se suprapune în mare parte peste cel vechi, dar consideră că, „pe undeva, el restricţionează sau chiar afectează demnitatea profesorului”.

„Din experienţa mea vă spun că părinţii vin oricum cu tot felul de reclamaţii vizavi de note şi alte aspecte”, a spus profesoara. Ea mai spune că deşi şcoala încearcă să facă „un fel de consiliere în carieră”, de cele multe ori părinţii sunt cei care îi orientează pe copii şi sunt numeroase cazuri în care îi orientează greşit.

Combaterea violenţei şi a discriminării

Referitor la înfiinţarea comisiilor pentru prevenirea violenţei, Steluţa Vlad spune că ele există deja şi că sunt necesare pentru că au crescut actele de violenţă în şcoală, de la cei mici până la cei mari. „Nici comisiile pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi promovarea interculturalităţii nu sunt noi, doar că fenomenul segregării există în continuare în anumite şcoli, dar din cauza părinţilor şi nu a profesorilor. Este foarte greu să faci ceva, tu ca profesor, când vine părintele şi spune: <>. Mi s-a spus exact aşa”, a explicat directoarea.



Învăţătoarea Cornelia Popa subliniază că sancţiunile aplicate elevilor sunt descrise sumar. „Spre exemplu, considerăm că şi părinţii sunt responsabili şi că ar trebui sancţionaţi pentru absenţele copilului”, a spus dascălul, adăugând că birocraţia excesivă încarcă foarte mult munca dascălilor. „Aceştia ar trebui să se concentreze pe activitatea de educare şi de administrare a şcolii, nu pe hârtii şi comisii”, consideră vicepreşedintele FSLI.

Calendarul semestrului al II-lea

Cursurile semestrului al doilea, care încep azi, se vor încheia pe 10 aprilie, iar vacanţa de primăvară este cuprinsă între 11 şi 19 aprilie. Elevii se vor întoarce la cursuri pe 20 aprilie şi le vor încheia pe 19 iunie. Săptămâna 6-10 aprilie, din semestrul al doilea, este dedicată activităţilor extracurriculare, în cadrul programului „Şcoala altfel”. Tezele din semestrul al II-lea se vor susţine, de regulă, până la data de 22 mai.

Simulările examenelor naţionale se vor desfăşura în zilele de 23, 24 şi 25 februarie - Evaluarea Naţională, pentru elevii clasei a VIII-a, respectiv 2, 3, 4 şi 6 martie -Bacalaureat, pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

Potrivit Ministerului Educaţiei, absolvenţii de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de Bacalaureat între 25 şi 29 mai şi vor încheia cursurile în 29 mai. Prima sesiune de Bac începe pe 8 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar Evaluarea Naţională va începe anul acesta pentru absolvenţii de clasa a VIII-a pe data de 22 iunie, cu proba de Limba şi literatura română.



Înscrierile la clasa zero

În perioada 11 – 20 februarie, părinţii pot să viziteze spaţiile unde se organizează clasele pregătitoare. Începând de luni, şcolile afişează la avizier şi pe site-uri programul de completare a cererilor-tip de înscriere şi lista cu străzile care le sunt arondate (străzile din circumscripţie). De asemenea, şcolile vor mai afişa programul evaluării psihosomatice a copiilor, criteriile specifice de departajare şi lista documentelor pe care trebuie să le prezinte părinţii. Completarea cererilor-tip are loc abia pe 16 februarie.




http://adevarul.ro/educatie/scoala/umor-treci-loc-banca-1_54d78cb3448e03c0fd67138a/index.html

VIDEO „Umor, treci la loc în bancă!”

Iată că a trecut şi scurta vacanţă şcolară. De luni, reîncepe şcoala şi, probabil, pentru cei mai mulţi elevi, profesori şi părinţi, aceasta nu este o sursă de bucurie, ci una de tensiune şi de stres.

Ca elev, şi pentru mine şcoala a fost o perioadă stresantă, deşi, la acea vreme, nu apăruse încă acest termen. Am fost o şcolăriţă studioasă, premiantă. Nu eram motivată să fiu prima, ci eram preocupată ca, în primul rând, să nu o fac de râs pe mama, profesoară în şcoala unde învăţam. Apoi, la cea mai bună clasă din cel mai bun liceu dintr-un orăşel de provincie, eram preocupată să nu fac de râs şcoala din satul meu. Foarte puţine urme de plăcere sau bucurie de a învăţa, care erau imediat înăbuşite de majoritatea profesorilor. Aşa am ajuns să mă număr printre acei adulţi perfecţionişti, care iau viaţa mult prea în serios.

Why so serious?”

Am învăţat să fiu mai detaşată şi ceva mai relaxată abia când am trăit un an departe de ţară, în Elveţia, la acea vreme lucrând pentru o companie multinaţională. Iar anul trecut, m-am mutat de la Bucureşti la Urlaţi, un orăşel micuţ şi tare liniştit din Dealu Mare, aşa că mi-am redus motoarele şi mi-am schimbat perspectiva. Nu mai trăiesc în ritmul înnebunitor al Capitalei. În plus, în 2014, am avut oportunitatea de a găzdui, tot la Urlaţi, patru tineri voluntari străini într-un proiect de cicloturism al Asociaţiei ROI. Am rămas de la ei cu o zicală foarte nimerită: “Why so serious?”. Cum traduc eu asta este “ce-ar fi să ne relaxăm şi să nu ne mai luăm atât de în serios?!”. Iar asta nu înseamnă deloc să nu munceşti sau să nu ai rezultate!

Un cadou binevenit

Ei bine, la finalul lunii ianuarie, am primit un mare cadou la Festivalul de poezie şi epigramă „Romeo si Julieta la Mizil”, aflat la cea de-a VIII-a ediţie. Este salutar că un oraş precum Mizilul susţine un asemenea eveniment cultural, despre care am aflat doar pentru că sunt prezentă în zonă.

Ei bine, la eveniment a fost prezent acad. Solomon Marcus care a vorbit despre importanţa umorului în educatie, învăţare şi în viaţă. Sunt o mare admiratoare a dlui Solomon Marcus, un vizionar în ceea ce priveşte educaţia, care consideră fiecare cetăţean are un rol în această privinţă. Cu înţelepciunea şi experienţa celor aproape 90 de ani, matematicianul îndrăgostit de poezie susţine idei valoroase, la nivelul celor prezentate de experţi de renume internaţional, cu aplicabilitate la specificul românesc. Din păcate, după cum spunea recent într-un interviu din revista “Sinteza”, nu i s-a propus până acum să facă parte din vreo instituţie cu atribuţii în domeniul educaţiei. Miniştrilor le-a plăcut să apară în fotografii alături de domnul profesor, dar niciunul nu i-a propus să-i fie consilier, pentru că, în aroganţa lor, ei ştiu deja ce să facă...

Ceva fundamental greşit se întâmplă în educaţie”

Aşa cum mie mi-a mers la inimă cuvântarea dlui acad. Solomon Marcus, probabil că le va prinde şi altora. Aşadar, vă împărtăşesc ideile principale prezentate de domnia sa:


  • „Abandonul şcolar, dezorientarea, disperarea unui număr crescând de adolescenţi ne avertizează că ceva fundamental greşit se întâmplă în educaţie.”

  • „Una din cauzele principale este starea de încordare, de gravitate, impusă de stres, care-i stăpâneşte pe tot mai mulţi copii, adolescenţi, tineri, adulţi, la şcoală, la universitate, în profesie.”

  • Depresia este tot mai frecventă în şcoli, ca urmare a conflictelor psihice pe care le generează anomaliile sistemului educaţional. Ceva similar se întâmplă adulţilor la locul de muncă. Uităm că starea de bună dispoziţie, de relaxare, de bucurie de viaţă este o condiţie de reuşită în educaţie, în profesie, în viaţă în general. Dar cum sa ai acces la această stare pozitivă fară disponibilitatea la umor?”

În orice întreprindere umană există umor”

În viziunea dlui acad. Solomon Marcus, umorul face casa buna cu jocul, cu ludicul, răspunzând uneia dintre cele zece nevoi umane pe care le-a definit. Natura, viaţa socială au un imens potenţial ludic, ironic. Ironia şi „păcălile” istoriei sunt nenumărate. “Istoria ştiinţei are un potential ironic imens, spre exemplu prin multe greşeli şi eşecuri care au devenit tocmai ele sursa unor mari invenţii sau descoperiri” (cauţi ceva şi descoperi altceva, cum s-a întâmplat cu penicilina descoperită de Fleming). “În orice întreprindere umană există umor”, de la religie şi teologie, la artă, muzică şi evoluţia ştiinţei. În înregistrarea de mai jos, veţi regăsi argumentate aceste idei.

În opinia domniei sale, “umorul este mult mai bogat şi mai important azi decât în urmă cu 120 de ani. În ultimul secol, tot mai multe rezultate, idei, creaţii în ştiinţă, tehnologie, filozofie, artă, literatură înşeală aşteptările noastre, intră în conflict cu percepţia comună, pun la încercare imaginaţia şi transformă întreaga întreprindere umană într-un spectacol fără precedent.”

Concluzia

„Gonind, ignorând umorul în educaţie, în învăţare, noi am sabotat şcoala, am sabotat educaţia”. Lipsa umorului este „una din cauzele principale pentru care, pentru o mare parte a elevilor, şcoala este o plictiseală”. Aşadar, problema aceasta a umorului în lucrurile serioase nu este una oarecare, ci este o problemă vitală a culturii şi a societăţii noastre.”


http://adevarul.ro/locale/bistrita/instanta-obliga-minorul-bataus-nenorocit-student-plina-strada-cluj-napoca-samearga-scoala-nu-baruri-1_54d6426c448e03c0fd5ed0c3/index.html

Instanţa îl obligă pe minorul bătăuş care a nenorocit un student în plină stradă în Cluj-Napoca să meargă la şcoală şi să nu intre în baruri
Decizie de-a dreptul surprinzătoare a Judecătoriei Cluj-Napoca în cazul romului minor din Nimigea care împreună cu fratele său a nenorocit în plină stradă un student vara trecută. Instanţa îl obligă pe minorul bătăuş ca timp de 6 luni să...meargă la şcoală şi să nu intre în baruri.

În vara anului trecut, Călin Varga, un rom minor din Nimigea, împreună cu fratele său Boby Varga, care între timp a decedat, au băgat în spital un student după ce i-au aplicat o corecţie soră cu moartea în plină stradă în Cluj-Napoca.

Cei doi au fost deranjaţi de comentariile studentului, care îi atenţiona că au parcat în staţia de autobuz. Studentul s-a ales cu o dublă fractură de mandibulă şi a intrat direct în operaţie. De parcă nu era suficient, tatăl studentului, la auzul veştilor, a făcut stop cardiac şi a decedat.

Iniţial cei doi au fost reţinuţi, scăpând însă destul de repede de gratii după ce studentul şi-a retras brusc plângerea făcută la poliţie. Cei doi fraţi au fost judecaţi în acest dosar doar pentru tulburarea liniştii publice nu şi pentru lovire cum ar fi fost normal.

Boby Varga (22 de ani) nu a mai apucat sentinţa în acest proces, întrucât şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier la doar câteva luni după bătaia din Cluj-Napoca.

Instanţa îi interzice lui Călin Varga să calce în baruri timp de 6 luni

Sentinţa judecătorilor, făcută publică de clujust.ro, este cel puţin surprinzătoare:

„În temeiul art. 120 CP rap la art. 115 alin. 1 pct. D CP aplică inculpatului minor Varga Robert Călin, măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, iar supravegherea se va face sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Bistriţa-Năsăud pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Impune inculpatului minor ca pe durata executării măsurii educative a asistării zilnice să respecte următoarele obligaţii:

a) să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională

b) să nu frecventeze localurile publice

c) să nu se apropie şi să nu comunice cu persoana vătămată

d) să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta

e) să se supună măsurilor de control stabilite de acest serviciu”



Călin Varga, cercetat şi într-un dosar de şantaj

Varga Robert Călin este din localitatea bistriţeană Nimigea şi provine dintr-o familie certată de ani buni cu legea. Doar fratele său care a decedat toamna trecută, la 22 de ani reuşise să adune dosare penae pentru furt calificat, jaf şi agresiune.

Minorul nu va putea momentan respecta ce a decis instanţa, întrucât este arestat la domiciliu fiind cercetat şi în alt dosar. Călin este cercetat şi pentru şantaj, după ce alături de alte rude şi-a terorizat un consătean. Ioan Şandor îi făcuse rost de un permis fals unguresc lui Boby Varga, fratele decedat al lui Călin.

Rudele decedatului s-au gândit să scoată nişte bani de pe urma tânărului, chiar şi după moartea acestuia. Astfel că l-au ameninţat pe Ioan Şandor că-l dau în judecată pentru că i-ar fi cauzat moartea lui Boby Varga prin faptul că i-a procurat un permis de conducere fals şi i-a pus viaţa în pericol. Familia Varga îi cerea lui Ioan Şandor 3000 de euro pentru a renunţa la proces.


http://adevarul.ro/locale/botosani/lectie-viata-data-tanar-invalid-scris-doua-carti-lupta-drepturile-persoanelor-handicap-folosindu-si-doar-mintea-nasul-1_54d5de00448e03c0fd5c5a12/index.html

Lecţia unui tânăr invalid care a învins sistemul: a scris două cărţi şi luptă pentru drepturile celor cu handicap, folosindu-şi doar mintea şi nasul

Marius Giradă (35 de ani), din oraşul Dorohoi (Botoşani), nu îşi poate coordona mişcările trupului, însă din dorinţa de a-şi continua studiile, a contribuit la schimbarea Legii Educaţiei, iar acum este elev în clasa a VIII-a. Marius scrie poezii şi luptă pentru drepturile celor cu handicap, folosindu-şi doar mintea şi nasul.

„Vreau să lupt! Scriu folosind vârful nasului, dar scriu...“, este mesajul transmis pe blog de Marius Giradă (35 de ani), un tânăr din Dorohoi. Marius a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică de când era mic.

Boala nu-l lasă să-şi coordoneze mâinile şi picioarele şi cu greu mai poate vorbi. Însă Marius s-a încăpăţânat să înveţe şi să-i ajute pe cei ca el să se considere oameni normali şi este autorul a două volume de poezii şi al unui blog pe care scrie cu nasul.

„Pe Marius îl cărăm de mic în braţe ca să vadă lumea şi să se deplaseze. În schimb, el cară cu forţa lui de luptă şi cu forţa gândurilor sale pozitive multe suflete amărâte în braţe. Noi nu prea mai avem ce să-l învăţăm, dar el ne poate învăţa totul despre viaţă, curaj şi despre ambiţie“, spune cu ochii în lacrimi Viorel Giradă, tatăl lui Marius.

Dacă el se lasă bătut, atunci este sfârşitul lumii!”

Calculatorele şi internetul au fost o binecuvântare pentru tânărul dorohoian, care a învăţat să folosescă tastatura şi mouse-ul cu nasul.

„L-am văzut cum butona telefonul cu nasul. Pentru mine era uluitor. Apoi, calculatorul. Păi, eu nu pot să fac cu mâinile ce face el cu nasul! Pentru el, calculatorul a fost o deschidere către lume. S-a putut exprima şi a putut să-şi satisfacă nevoia de cunoaştere. Până oboseşte caută, află, se informează“, spune Viorel Giradă.



Marius Giradă foloseşte calculatorul cu ajutorul nasului

Marius a profitat de libertatea pe care i-a oferit-o internetul şi a devenit susţinătorul moral al întregii familii, dar şi al multor tineri din lumea virtuală. „Păi, noi, teoretic, îl ajutăm pe el, dar, în realitate, cred că el ne ajută pe noi. Are pe internet sute de prieteni. Sunt oameni care îşi mişcă mâinile şi picioarele, merg, aleargă, au totul, dar sunt bolnavi sufleteşte şi îi caută sprijinul lui. Pur şi simplu, Marius îi încurajează, ştie să le vorbească în aşa fel încât să-i pună pe picioare“, mai povesteşte tatăl tânărului. Celor cu handicap, Marius le demonstrează că sunt normali, îi învaţă pe toţi să lupte. „Când mă enervez sau mă las copleşit, imediat mă îmbărbătează. Este un exemplu de luptă. Dacă Marius se lasă bătut, atunci este sfârşitul lumii!“, mărturiseşte Viorel Giradă.



Implicat activ

Doar cu ajutorul nasului, Marius a reuşit să scrie două cărţi de poezii. Poemele sale au fost incluse într-o antologie de poezie botoşăneană, „Antologia Dorohoiului“, iar el a fost invitat la Cenaclul literar „Editor“,coordonat de profesorul Ciprian Voloc.

„Îmi place să scriu versuri şi am compus 31 de poezii – majoritatea religioase. Cu ajutorul Asociaţiei IHTIS, am reuşit să-mi împlinesc un vis: acela de a-mi publica o mică parte din poeziile mele, alături de mai mulţi tineri autori cu şi fără dizabilităţi, într-un volum numit: «Răvaş pentru lumea de astăzi», lansat pe 3 decembrie 2009“, scrie Marius, pe blogul său. Pe lângă temele religioase, tânărul abordează în poeziile sale teme sociale şi spirituale.

Din scaunul său rulant electric, pe care l-a primit cadou de la fratele lui mai mic, dar şi din faţa calculatorului unde scrie cu nasul, Marius are o viaţă foarte activă. „Cred că el este mai activ decât mulţicare se plictisesc cu mâini şi cu picioare întregi. Studiază, scrie, consiliază, corespondează. Este foarte credincios şi merge la biserică. Câteodată, mă întreb cine este, de fapt, bolnavul?!“, spune Viorel Giradă.

În efortul lui de a-i mobiliza pe cei cu dizabilităţi şi de a lupta pentru drepturile lor, Marius este ajutat de o altă tânără cu o boală asemănătoare, Mihaela Mihăescu, fondatoarea Asociaţiei IHTIS. „De mic, mi-am dorit să lucrez în domeniul social şi, iată, de doi ani sunt membru activ în Asociaţia IHTIS, unde noi, cei cu handicap fizic, ne autoreprezentăm şi vrem să ne arătăm în primul rând nouă şi apoi celorlalţi că putem să fim parteneri egali cu cei fără handicap în societate. IHTIS încearcă să spună lumii că: «Şi tu poţi să participi activ în societate cu calităţile şi aptitudinile pe care le ai!»“, scrie Marius.

Aşa e legea“

Cea mai mare dorinţă a lui Marius Giradă a fost să meargă la şcoală. Chiar dacă, din punct de vedere intelectual, a fost un copil normal, el nu a fost primit la şcoală alături de ceilalţi copii de vârsta lui. Fie că învăţătorii nu doreau să aibă de-a face cu o persoană cu handicap, fie că era privit cu reticenţă. Abia la 31 de ani, tânărul din Dorohoi a reuşit să găsească un învăţător dispus să vină acasă şi, legal, să îl ajute să termine patru clase. „A venit învăţătorul şi credea că este şi cu grad de handicap psihic. După ce l-a văzut ce scrie, a spus: «Păi ce pot eu să-l învăţ?» Marius a făcut ciclul primar într-un an“, spune Rodica Giradă.

Pentru Marius Giradă caculatorul conectat la internet este esenţial

Odată cu terminarea ciclului primar, Marius a vrut să meargă mai departe. Aici s-a lovit de prima piedică, Legea Educaţiei Naţionale, care, pe atunci, prevedea că gimnaziul nu poate fi urmat de persoane care depăşesc cu patru ani vârsta corespunzătoare clasei. „Am fost la Inspectoratul Şcolar şi am explicat situaţia. Am spus că avem nevoie de câte un profesor să vină să-l evalueze. Nici măcar nu aveam nevoie să-i predea. Marius învaţă singur. Ne spuneau că aşa este legea“, îşi aminteşte Rodica Giradă.



Victoria

Timp de un an, tânărul cu tetrapareză spastică s-a luptat pentru drepturile sale. Cu nasul, în faţa calculatorului, a scris şi a conceput petiţii peste petiţii către Ministerul Educaţiei şi Guvern, prin care cerea dreptul la şanse egale. După memorii şi petiţii din toată ţara, de la persoane aflate în situaţii asemănătoare, legea a fost completată.

Astfel, în 2011, a fost modificat programul „A doua şansă“, privind învăţământul secundar inferior, prin care Marius putea să facă şi gimnaziul, chiar dacă avea peste 14 ani. Din toamna anului trecut, Marius Giradă este elev în clasa a VIII-a şi are aproape 10 pe linie. Visul lui este să meargă mai departe şi să se înscrie la Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat“ din Dorohoi, de unde profesorii pot veni acasă.

Prizonier în propriul trup,a descoperit lumea singur

Marius Giradă s-a născut pe 5 martie 1979 într-un spital din Botoşani. Părinţii acestuia erau simpli muncitori. Mama sa, Rodica Giradă, era confecţionar, iar tatăl său, Viorel Giradă, era muncitor la fabrica de sticlă. Marius era primul copil, fiind aşteptat cu cea mai mare bucurie, însă naşterea a fost una cu probleme.

„Copilul avea peste 3,7 kilograme şi dilataţia nu s-a produs cum trebuie şi a intervenit suferinţa fetală. Atunci, medicii poate nu ştiau cum să acţioneze, aşa ca acum. A fost un chin mai ales pentru copil. Era vânăt tot, abia a început să respire, nici nu a plâns“, povesteşte cu amărăciune Rodica Giradă. Leziunile produse la naştere i-au cauzat lui Marius o tetrapareză spastică cu elemente extrapiramidale. Iniţial, copilul părea că se dezvoltă normal, până aproape de vârsta de 1 an, când au început să apară primele simptome.

Părinţii nu l-au ascuns

„Stătea greu în fund, se mişca greu, ceva nu era în ordine. Când a început să meargă, mergea greu. Se chinuia. La această afecţiune, muşchii sunt cei afectaţi şi sunt şi simptomele spastice. Nu se poate coordona. Simptomele s-au accentuat mai târziu“, spune mama lui Marius. Deşi simpli muncitori, într-un oraş mic, părinţii lui Marius nu au disperat niciodată. Şi, mai ales, nu şi-au ascuns copilul, deşi mergea greu, avea spasme şi nu se putea exprima.

„Niciodată părinţii mei nu m-au izolat, chiar din contră. Am fost împreună peste tot şi poate de asta nici eu n-am fost complexat de handicap şi am vrut întotdeauna să fiu o persoană cât mai normală şi activă la tot ce se întâmplă în jurul meu“, scrie cu vârful nasului, pe blogul său, Marius.

Fratele mai mic

Din chenzina modestă pe care o ridicau de la fabrică, soţii Giradă au început să bată ţara în lung şi-n lat pentru a-i uşura traiul fiului lor. „De la un 1 an şi 3 luni, am început să-i dăm vitamine şi mergeam, până când a împlinit 12 ani, la Dezna, la un centru de recuperare din Arad. Pe vremea aceea, nu erau tehnici de recuperare moderne. Cu banii, ce pot spune? Când a fost vorba de fiul meu, nici nu m-am mai gândit la bani! Au fost momente când mâncam ce apucam, dar ce conta?“, îşi aminteşte Rodica Giradă.

La trei ani de la naşterea lui Marius, în familia Giradă a mai venit pe lume un copil sănătos. „Am mai avut un băiat, după ce l-am născut pe el. Nici nu ne-am gândit că ar putea avea probleme cel de-al doilea copil. Dar nici Marius nu este o problemă pentru noi. Aşa a fost să fie! Dumnezeu i-a dat un suflet şi o forţă de luptă mai mari decât orice trup. Niciodată nu mi-am ascuns copilul! Am fost mândri de forţa lui de luptă şi de inteligenţa lui“, adaugă mama lui Marius, Rodica Giradă.

Nu a plâns niciodată“

Fără tratamente performante, într-o familie care trăia din salarii de muncitori şi în mijlocul unei societăţi care nu era gata să-l accepte, Marius a decis să lupte. „El este pentru mine un exemplu, un model. Era mic şi ceilalţi copii se jucau, el era în scaun cu rotile. Nu a plâns niciodată. A avut spirit de luptător. Nu se putea exprima, nu erau calculatore atunci şi nu îl primeau învăţătoarele. Stătea la masă, pe un scăunel, lângă fratele mai mic şi «fura» de la el alfabetul şi socotelile. După aceea, aşa cum putea, a început să citească. Citea mult de tot. Este pasionat de istorie, geografie şi de ştiinţe. Stau pe lângă el, ca un învăţăcel, şi aflu lucruri, aşa cum le poate el exprima“, spune cu mândrie tatăl lui Marius.

Proiectele ambiţioase ale lui Marius

După ce a contribuit la modificarea unui articol din Legea Educaţiei Naţionale, Marius Giradă continuă să lupte pentru drepturile persoanelor cu handicap. El a lansat o petiţie online pentru introducerea unei prevederi legale care să oblige spitalele din România să angajeze câte un kinetoterapeut şi câte un maseur.

Potrivit planului lui Marius, specialiştii ar urma să asigure servicii la domiciliu persoanelor cu handicap locomotor care nu-şi permit o astfel de îngrijire. „El susţine că prin aceste exerciţii se ameliorează o serie de neajunsuri ale handicapului locomotor, inclusiv durerile de spate de la poziţiile fixe“, explică Rodica Giradă. În acelaşi timp, Marius luptă pentru a-şi îmbunătăţi condiţia fizică. Familia a strâns bani şi a fost operat la Chişinău, în 2010.

Este vorba despre o operaţie subcutanată în punctele spastice. Operaţia a avut beneficii, dar de mică importanţă. Marius face exerciţii zilnice pentru a-şi dezvolta mobilitatea. „După operaţia de la Chişinău, am început acasă recuperarea cu un kinetoterapeut de la Spitalul «Sfântul Gheorghe» din Botoşani. Am lucrat 12 şedinţe, câte două ore pe zi, cu tot felul de exerciţii cunoscute de mine. A fost puţină muncă, dar a meritat, căci numai aşa pot spera la o uşoară recuperare“, scrie Marius, plin de speranţă.

Tânărul visează la o operaţie în China, care i-ar putea schimba cât de cât viaţa, dar deocamdată nu şi-o poate permite. Printre planurile lui Marius, se află şi găsirea unui loc de muncă unde să lucreze la calculator, dar şi să o ajute pe Mihaela Mihăescu să construiască un centru de viaţă independentă într-un sat de lângă Dorohoi.

http://adevarul.ro/locale/calarasi/aproximativ-47000-elevi-intorc-9-februarie-scoala-incep-simularile-examenelor-nationale-1_54d52b00448e03c0fd58f1ec/index.html

Aproximativ 47.000 de elevi se întorc, pe 9 februarie, la şcoală. Când încep simulările examenelor naţionale

De luni, 9 februarie, aproximativ 47.000 de elevi din judeţul Călăraşi se întorc în bănci, după vacanţa intersemestrială care a început pe 31 ianuarie. Pentru elevii clasei a VIII-a, respectiv ai claselor a XI-a şi a XII-a vin zile de “foc”. În februarie şi martie vor avea loc simulările examenelor naţionale.

Conform Ministerului Educaţiei, simulările examenelor naţionale din anul şcolar 2014-2015 se vor desfăşura în zilele de 23, 24 şi 25 februarie pentru Evaluarea Naţională şi pe 2, 3, 4 şi 6 martie pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei arată că prin simulări elevii se familiarizează cu rigorile unei evaluări naţionale sau ale unui bacalaureat naţional, dar în acelaşi timp are loc şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la

Calendar simulare Evaluare Naţională 2015

23 februarie 2015 – Limba şi literatura română – probă scrisă

24 februarie 2015 – Matematică – probă scrisă

25 februarie 2015 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă

6 martie 2015 – Afişarea rezultatelor

Calendar simulare Bac 2015

2 martie 2015 – Simularea probei scrise de Limba şi literatura română

3 martie 2015 – Simularea probei scrise de Limba şi literatura maternă

4 martie 2015 – Simularea probei obligatorie a profilului (matematică/istorie)

6 martie 2015 – Simularea probei la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)

12 martie 2015 – Afişarea rezultatelor


http://adevarul.ro/locale/targu-jiu/o-adolescenta-targu-jiu-fost-admisa-trei-licee-anglia-daca-nu-rup-romania-nu-mai-plec-niciodata-1_54d4c446448e03c0fd5685a3/index.html

O adolescentă din Târgu Jiu a fost admisă la trei licee din Anglia: „Dacă nu mă rup acum de România, poate că nu mai plec niciodată“

Ana Maria Ose, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, a ales ca ultimii doi ani de liceu să-i urmeze la o şcoală de lângă oraşul britanic Birmingham. Tânăra vrea ca, după absolvire, să studieze medicina tot în Anglia. „Adevărul“ vă spune povestea de succes a Anei Maria.

Ana Maria Ose (16 ani), elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, va începe şcoala din toamnă la „Bromsgrove School“, un liceu de lângă oraşul britanic Birmingham. Tânăra va fi înscrisă direct în clasa a XII-a, deşi acum este în clasa a X-a. „O să fac ultimii doi ani acolo. În Anglia, sistemul educaţional preuniversitar are o durată de 13 ani, dar eu o să intru direct în clasa a XII-a, pentru că mi se va echivala clasa a XI-a“, explică Ana Maria, care a fost admisă la trei licee din Anglia.

Adolescenta a hotărât că este timpul să se „rupă“ de România şi să plece în străinătate, fiind atrasă de Marea Britanie şi de sistemul de învăţământ de acolo. „Am fost în Anglia atunci când eram mai mică, la vârsta de 8 ani, şi mi-a plăcut foarte mult. Este ţara mea de suflet. Am fost într-o tabără. A fost prima mea ieşire fără părinţi şi m-a marcat într-un fel sau altul, iar, apoi, a devenit o tradiţie să merg în Anglia în fiecare vară în tabără sau cu părinţii“, povesteşte Ana Maria. Treptat, a început să cunoască şi sistemul de învăţământ de acolo, dar şi mentalitatea englezilor. „Am avut cunoştinţe din alte oraşe din România, care au aplicat la câteva licee, au fost admise şi apoi au ales. Am vorbit cu ele şi eram foarte încântată de ceea ce mi-au povestit şi am zis să încerc şi eu, deşi nu aveam foarte multă încredere la început“, îşi aminteşte fata.

Aşa că, în septembrie anul trecut, Ana Maria şi-a încercat norocul la mai multe licee din Marea Britanie. A trimis câte un dosar cu rezultatele obţinute la şcoală şi cu activităţile la care a participat, după care a susţinut un examen, despre care spune că nu a fost foarte dificil. Surpriza fetei a fost când a primit rezultatele. A fost admisă la trei licee: unul de lângă Londra, unul din Canterbury şi unul de lângă Birmingham.

PROBĂ ELIMINATORIE: INTERVIUL CU DIRECTORII

„Se întocmeşte un dosar cu fişele matricole, iar activităţile extraşcolare contează foarte mult. La început, se susţine un examen la Consiliul Britanic din Bucureşti, într-o sală cu camere video. Partea eliminatorie este un interviu face to face cu directorul liceului.

După ce reuşeşti să treci de examen şi ţi se aprobă dosarul cu fişele matricole, ţi se oferă un loc provizoriu, iar la final trebuie să faci o vizită la liceul respectiv“, arată Ana Maria traseul pe care l-a urmat. După ce a depus dosarul, în luna septembrie 2014, a susţinut examenele, după două luni a fost admisă, iar apoi a fost pusă în postura să aleagă. „Examenele au fost ca un fel de teză. Nu pot să spun că subiectele au avut un nivel ridicat de dificultate, dar au fost cuprinzătoare. Am susţinut examen la matematică, engleză şi la o altă disciplină în funcţie de profilul ales. Am fost admisă la trei licee“, explică Ana Maria.

AU DOTĂRI FOARTE BUNE ŞI ASTA M-A ÎNCÂNTAT“

Tânăra a vizitat, apoi, toate cele trei licee din Anglia la care a fost admisă, ca să decidă pentru care dintre ele va opta. A discutat cu directorii şcolilor, după care a luat o hotărâre:

„Am decis să merg la un liceu de lângă oraşul Birmingham, «Bromsgrove School». A fost foarte frumos şi diferit. A fost primul contact pe care l-am avut. Au nişte laboratoare foarte frumoase pe ştiinţe. Au dotări foarte bune şi asta m-a încântat. Am susţinut un interviu cu directorul liceului. A fost un interviu foarte relaxant. Mă aşteptam la ceva mult mai scorţos şi englezesc, dar a decurs totul foarte natural“, îşi aminteşte fata. Directorul „Bromsgrove School“ a întrebat-o pe Ana Maria cum îşi petrece timpul liber, ce pasiuni are şi care sunt ţintele ei. „Nu a fost nimic ieşit din comun. Am ales liceul de lângă Birmingham pentru că am mers foarte mult pe instinct. Le-am văzut pe toate la care aplicasem şi care mă acceptaseră şi, pur şi simplu, am avut o atracţie şi am simţit că locul acela este pentru mine. Când am văzut fotografiile, liceul nu m-a impresionat, dar când l-am văzut la faţa locului mi-am schimbat impresia“, povesteşte Ana Maria.

O SĂ FAC BIOLOGIE, CHIMIE ŞI FRANCEZĂ LA NIVEL ÎNALT“

Ana Maria va urma să studieze un modul de perfomanţă în care va aprofunda trei discipline la un nivel înalt. „Sistemul de învăţământ britanic este puţin diferit. Este împărţit în două tipuri de calificare: A Level (n.r. – General Certificate of Education Advanced Level – la finalul studiilor se obţine o certificare similară Bacalaureatului, dar fără recunoaştere internaţională) şi IB (n.r. – International Baccalaureate), care se termină cu un Bacalaureat, ca la noi, şi se fac şase materii. Eu asta mi-am ales: IB. Trei se fac la nivel înalt şi trei la nivel standard. Eu o să fac la nivel înalt biologie, chimie şi franceză, iar la nivel standard engleză, matematică şi psihologie“, spune liceana.

Ana Maria Ose vrea să urmeze medicina, după terminarea liceului. Va merge la facultate tot în Anglia, deşi consideră că medicina se studiază la un nivel înalt şi la noi în ţară. „După liceu, îmi doresc să urmez medicina. Aş vrea să studiez tot în Anglia. La un moment dat, m-am gândit să rămân în ţară, dar am renunţat la idee. Îmi place foarte mult Anglia şi, dacă nu mă rup acum de România, poate că nu mai plec niciodată. Părinţii sunt conştienţi de faptul că este ceea ce îmi doresc foarte mult să fac şi mă susţin“, spune eleva.

PASIONATĂ DE LITERATURĂ

Ana Maria Ose a încheiat primul an de liceu cu media generală 9,78, iar până acum a participat la multe concursuri şi olimpiade şcolare. „Prima oară am participat la Olimpiada de Fizică, în clasa a VII-a, unde m-am calificat la faza naţională. În clasa a VIII-a, am ajuns până la etapa naţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română. În clasa a IX-a, am participat la Olimpiada de Lectură ca Abilitate de Viaţă şi la etapa naţională am obţinut menţiune“, se mândreşte fata.

Îi place literatura şi să-şi scrie gândurile. „Îmi place foarte mult să scriu, deşi sunt la un profil de matematică-informatică intensiv, să citesc, să mă joc cu animăluţele. Am trei căţei şi două pisici. Sunt o fire foarte sociabilă şi îmi place să ies cu prietenii. Îmi place să citesc romane poliţiste, mai ales cele de Agatha Christie, pentru că îmi plac intrigile şi sunt foare curioasă“, relatează Ana Maria.

Este o potenţială doctoriţă“

Raveca Manta, profesor de chimie la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, are numai cuvinte de laudă la adresa elevei Ana Maria Ose, care va pleca să studieze în Anglia: „Este o fată admirabilă, cu un potenţial intelectual extraordinar şi cu o educaţie aleasă. Este o colegă bună şi o elevă admirabilă. A participat la multe activităţi de voluntariat. Este o potenţială doctoriţă, ingineră sau orice poate deveni acest copil pentru că are o voinţă interioară, o putere extraordinară şi învaţă foarte uşor“.

Profesoara este sigură că Ana Maria va face faţă cerinţelor învăţământului din Anglia şi va ajunge să exceleze. „Am discutat cu ea şi mi-a spus că a ales un modul printre cele de nivel superior de dificultate. Acolo, copiii sunt distribuiţi pe clase şi pe grupe, în funcţie de potenţialul lor intelectual. Se pare că englezii şi-au dat seama de valoarea intelectuală a Anei şi au poziţionat-o într-o grupă de performanţă, unde studiază şase obiecte la nivel de facultate în timpul liceului, urmând să-şi aleagă, apoi, un domeniu medical. De asemenea, are şi alte posibilităţi cu partea de modul pe care o studiază“, spune profesoara Raveca Manta.

Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, confirmă că Ana Maria este un elev model. „Este o fată ordonată din toate punctele de vedere şi ca ţinută, şi în ceea ce priveşte manualele şi rechizitele. Ana Maria are rezultate excepţionale la şcoală, este politicoasă, îndrăgită de colegi, plăcută şi chiar admirată de mulţi dintre profesori. Se distinge printr-o discreţie aparte“, spune directorul instituţiei de învăţământ.

Tendinţă de a pleca din ţară de la vârste tot mai mici

Raveca Manta este de părere că învăţământul din Occident este mult mai pragmatic decât cel din România. Profesoara spune că în rândul tinerilor există o tendinţă tot mai puternică de a pleca din ţară. „Foarte mulţi fac facultatea de medicină cu perspectiva de a lucra în străinătate pentru că sunt câştiguri mai bune, dar o parte din ei pleacă şi din timpul liceului cu perspectiva de a urma o facultate şi de a rămâne acolo. Probabil că învăţământul românesc este mai puţin pragmatic şi este bazat pe teorie. Or, occientalii şi viaţa au demonstrat că trebuie mai mult pragmatism în perioada asta de liceu şi de şcoală generală, lucru care învăţământului românesc îi cam lipseşte“, este de părere profesoara de chimie.


http://www.evz.ro/afaceri-superbanoase-cu-manualele-de-religie-doi-soti-din-iasi-detin-80-din-piata-de-manuale-din-romania.html

Yüklə 185,19 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin