Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂNT



Yüklə 230,39 Kb.
səhifə1/5
tarix28.10.2017
ölçüsü230,39 Kb.
#17496
  1   2   3   4   5

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro


29 ianuarie 2015

PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/educatie/scoala/calendarul-inscrierilor-clasa-pregatitoare-anul-scolar-2015-2016-1_54c8fbdb448e03c0fd0ae78e/index.html

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare pentru anul scolar 2015-2016

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare a fost dat publicităţii de Ministerul Educaţiei. Înscrierile pentru clasa pregătitoare vor începe pe 16 februarie, urmând ca până pe 6 martie părinţii să completeze, on-line sau la şcoală, cererile-tip. Repartizarea pe şcoală va avea loc pe 9 martie la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au cerut acest lucru prin cererea completată.


Potrivit proiectului de calendar publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, pe 9 februarie şcolile trebuie să afişeze circumscripţiile şcolare şi numărul de clase pregătitoare, dacă există „posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala”, dacă şcoala organizează programul „Şcoală după şcoală” şi fotografii cu clasele pregătitoare.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare pentru anul scolar 2015-2016

9 februarie 2015: - Fiecare şcoală afişează la avizier şi pe site programul de completare a cererilor tip de înscriere în clasa pregătitoare

- Fiecare şcoală publică la avizier şi pe site străzile care ii sunt arondate (circumscripţiile şcolare) şi numărul de clase pregătitoare.

- Şcoala trebuie să publice şi dacă există „posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala, posibilitatea organizării programului Şcoala după şcoală, fotografii ale spaţiului în care se desfăşoară activitatea la clasa pregătitoare”.

- Şcoala trebuie să afişeze şi Programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, precum şi instituţiile unde se realizează această evaluare

- Afişarea la sediul şcolii a criteriilor specifice de departajare elaborate de şcoală

- Afişarea la sediul şcolii a listei documentelor care să dovedească îndeplinirea criteriilor specifice de departajare



11 - 20 februarie: „Zile a porţilor deschise”, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate.

9 - 20 februarie: Întâlniri cu părinţii în grădiniţe, pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor care în anul şcolar 2015 - 2016 intră în clasa pregătitoare

10 februarie - 4 martie: Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care părinţii au solicitat acest lucru

10 februarie - 5 martie: Rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului este comunicat, în scris, părintelui care a cerut evaluarea

16 februarie - 6 martie: Completarea cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare. Părinţii completează on-line sau la şcoala unde vor să îşi înscrie copiii. Validarea acestor cereri-tip are loc zilnic în intervalul orar 8.00 – 20.00 (luni-vineri), respectiv 8.00-13.00 (sâmbătă).

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare

9 martie: Procesarea cererilor-tip de înscriere şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au cerut acest lucru în cererea-tip de înscriere 10-12 martie: Admiterea sau respingerea cererilor de înscriere la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere, în funcţie de informaţiile din cerere şi din documentele depuse de părinţi. Admiterea se face prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare.

13 martie: Repartizarea la şcoală de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală, nu au fost admişi din lipsă de locuri şi şi-au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie

13-14 martie: Afişarea în scoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar a copiilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare

16 martie: Procedura de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar, este afişată la sediul şcolilor şi pe site-ul inspectoratului

17-27 martie: Părinţii care nu şi-au înscris copiii în prima etapă trebuie să depună cererea-tip de înscriere la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua

30 martie-2 aprilie: Şcolile procesează cererile, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile.

3 aprilie: Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare

7-10 aprilie: Soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo şcoală.

Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I

16 februarie-6 martie: Depunerea solicitărilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective.

9-13 martie: Soluţionarea de către şcoli şi, după caz, cu acordul inspectoratelor şcolare judeţene pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoală de circumscripţie

17-27 martie: Depunerea solicitărilor de înscriere, de către părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea.

30 martie-2 aprilie: Soluţionarea de către şcoli, respectiv comisiile judeţene, a cererilor de înscriere depuse de părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie. 3 aprilie: Afişarea la fiecare şcoală a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/aspecte-privind-rezolvarea-unorprobleme-convenTiile-semn-optica-geometrica-1_54c8f1f7448e03c0fd0aa7bd/index.html

Aspecte privind rezolvarea unor probleme şi CONVENŢIILE DE SEMN din optica geometrică

În manualul de fizică pentru clasa a – IX – a colecţia liceu, editura PETRION, autori: Armand Popescu, Aurel Popescu, Iulian Ioniţă, Beatrice Alexandra Popescu si Maria Ionita, la pagina 39, intalnim problema 8 cu un enunt:

O lentila plan-convexa se metalizeaza pe fata plana. Distanta focala:


  1. Scade cu 50%; b) creste de 1,5 ori; c) scade de 2 ori; d) scade de 1,5 ori.

Daca problema ar avea date numerice, am determina mai intai pozitia imaginii in dioptrul convex, pe care lumina il intalneste primul. Aceasta imagine devine obiect luminous pentru oglinda plana. Determinam pozitia imaginii data de aceasta oglinda, imagine ce devine obiect luminos pentru acelasi dioptru, acum, pe parcurs de razele de lumina in sens contrar, datorita reflexiei pe oglinda. Ultima imagine a obiectului amintit reprezinta, de fapt, imaginea finala data de sistemul optic format din dioptrul convex, asociat cu oglinda plana, a carei pozitie o determinam in final.

O alta cale de rezolvare a problemei este aceea de a determina formula punctelor conjugate ale sistemului optic, obtinut prin asocierea dipotrului convex cu oglinda. In cazul nostrum, problema neavand date numerice, trebuie sa urmam aceasta din urma cale.

Consideram ca este util sa generalizam enuntul problemei, pentru o analiza finala mai ampla? Iata enuntul:

O lentila biconvexa se metalizeaza pe una din fete. Comparati distanta focala a lentilei date, cu distanta focala a sistemului, dioptru oglinda concave, obtinut dupa metalizarea uneia din fetele lentilei.

Pentru rezolvare, construim imaginea finala a unui punct luminous aflat pe axa optica principala sistemului.

Imaginea lui P in dioptru se formeaza in P1. Pentru simplificare, vom considera ca sistemul se gaseste in aer cu indicele de refractive 1; materialul transparent al lentilei avand indicele de refractive n.

Formula punctelor conjugate cu P si P1 este:

P1 devine obiect luminos pentru oglinda, iar imaginea acestuia se va forma in P1I

Deducem, acum, formula punctelor conjugate P1 si P1I, avand in vedere fig. 2. Se stie ca i = r si datorita faptului ca toate unghiurile sunt mici, conform aproximatiei lui Gauss, putem scrie: a) sin i = sin r. Cum, de pe fig 2, observam ca, i = , din a) obtinem b) Conform aproximatiei lui Gauss, sinusurile unghiurilor le vom inlocui cu tangentele, iar cosinusurile cu 1: obtinem c) relatia: , in care inlocuim segmentele cu marimile algebrice corespunzatoare si vom avea in final: P1I situat la –X2I de centrul optic al sistemului devine punct luminous pentru dioptru, pe care lumina il strabate din nou dar in sens contrar, iar PI situat la –x1I reprezinta imaginea finala a punctului P, data de sistem, la distanta –X1I, de centrul optic 0 al acestuia.

Tinand, in continuare, seama de aproximatia lui Gauss, din fig 3 relatia b) devine: cu marimile algebrice formula c) este: Din formulele (1.1), (2.2) si (3.3) se obtine formula punctelor conjugate P si PI a sistemului lentila biconvexa – oglinda concava astfel:

Se observa ca, in fig. 3, alegerea axei OX in orientarea de la stanga la dreapta este nepotrivita fiindca dioptrul este parcurs in sens invers, de la dreapta la stanga, de catre lumina.

De asemenea, in cazul oglinzilor, alegerea axei OX cu sens pozitiv dela varf spre dreapta, ca in manual, ne conduce la concluzia paradoxala de a avea convergenta negative pentru oglinzile convergente (concave) si convergenta negative pentru oglinzile divergente (convexe).

Aceste neconcordante au fost observate de autorul articolului de fata si a fost propusa Solutia pentru inlaturarea lor in articolul CONVENTIILE DE SEMN SI ALTE PROBLEME DIN OPTICA GEOMTRICA publicat in ‘’ BULETINUL DE FIZICA SI CHIMIE’’ ANUL XII – XIII VOL XII – XIII – 1988 – 1989 pag. 308, la rubric Erori si neclaritati in carti si reviste si in ‘’OPTICA GEOMETRICA’’ EDITURA GRIGORE TABACARU – BACAU 1997.

Aceasta solutie consta in modificarea conventiilor de semn din optica geometrica si anume:

Se considera originea sistemului de referinta in polul dipotrului, ( varful V al calotei sferice).

In cazul dioptrului transparent, sensul pozitiv al axei OX este de la origine spre dreapta, in sensul propagarii luminii care vine de la obiectul luminous, iar in cazul oglinzilor sensul pozitiv al axei OX va fi de la origine spre stanga tot in sensul propagarii luminii dupa reflexie in pol. In ce priveste axa OY nu exista modificari. Aceasta alegere a sensului lui OX are SENS FIZIC.

Interpretand formula 11) dupa aceste conventii , ea reprezinta formula punctelor conjugate fata de sistemul lentila convergenta – oglinda concava, care se comporta ca o oglinda concava cu convergenta egala cu de doua ori convergenta lentilei plus convergenta oglinzii.

Daca formulele 11) si 6) sunt corecte ele trebuie sa conduca la aceleasi rezultate pe care le obtinem aplicand prima metoda propusa pentru rezolvarea problemelor cu date numerice. In acest sens propunem spre rezolvare urmatoarea problema.

Se da o lentila biconvexa cu razele de curbura (R1) = 0,5 m, (R2) = 1 m, care are indicele de refractive 1,5. Lentila se gaseste in aer. In fata lentilei la 1,2 m pe axa optica principala a acesteia se gaseste un obiect luminous punctiform. Sa se gaseasca pozitia imaginii finale fata de system, daca fata din dreapta a lentilei se metalizeaza.

Din formula 11), avand in vedere ca R2 > 0 si f > 0, se obtine x1’ = 0,24 m

Formulele 6) si 11) fiind corecte ele se pot folosi la rezolvarea tuturor problemelor de optica geometric ace se refera la sisteme de lentil sau asociatii de lentil subtiri cu oglinzi.

Revenind la problema din manual al carei enunt l-am prezentat la inceput, ca se poate rezolva in doua moduri:

Fie urmand calea care ne-a condus la gasirea formulelor 6) si 11), sau cunoscand aceste formule, sa fie aplicate pentru problema noastra in care (R2) -> .

Atat din formula 6) cat si din formula 11) rezulta ca, in modul, distanta focala este de doua ori mai mica decat a lentilei. Raspuns corect? Alegeti.

Nu comentez locul unei astfel de problem in manual, fara ca elevii sa fie avertizati asupra gradului de dificultate.

Problema a fost rezolvata de Prof. Grama Gavril, Str. Grigore Moisil nr.4, Bl. 6, Sc.2, Ap.48, Parter, Sector 2, Bucuresti.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/despre-consiliul-nato-elevilor-adevarul-live-1500-1_54c8d3d1448e03c0fd09b638/index.html

Adevărul Live. Despre conferinţa NATO a elevilor: „Participanţii trebuie să se comporte ca nişte adevăraţi delegaţi“

La sfârşitul acestei săptămâni, elevi de la cele mai bune licee din România vor simula o întâlnire NATO la cel mai înalt nivel. Trei dintre aceşti tineri au vorbit miercuri despre eveniment, la Adevărul Live de la 15:00.

Invitaţi în platou sunt Ana Georgescu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), Alexavdru Cuturela, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală şi Maria Nicolae, tot de la ICHB. Consiliul NATO al elevilor va fi organizat în şase comitete care vor discuta teme de actualitate în politica internaţională a momentului cum ar fi rolul NATO în combaterea extremismului internaţional, un capitol nou în relaţiile cu Rusia sau întărirea colectivului de apărare şi reasigurarea acesteia în regiune.

"Consiliul Nord Atlantic va simula o criză. Natura şi detaliile acestei crize, vor fi prezentate în cadrul acestei conferinţe. În timp ce Consiliul va trebui să găsească soluţii pentru criză, comitetele vor avea sarcina de a soluţiona anumite aspecte. Este important ca acest Consiliu să distribuie sarcinile în concordanţă cu moţiunile anterioare ale acestora. Sarcinile referitoare la situaţia de criză vor avea prioritate în faţa tuturor celorlalte obiective ale agendei", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Invitaţii au vorbit despre felul în care se va desfăşura conferinţa. De pildă, „Limbajul, comparativ cu cel de la debate-uri, e mai lejer din punct de vedere al intervenţiilor, adică durata nu este limitată. Fiecare ţară o să aibă o contribuţie, depinde de activitatea ţării pe o anumită moţiune. Însă, pentru a te adresa adunării există câteva reguli prin care delegaţii pot cere mai multe clarificări, pot chiar contrazice persoanele respective“, a spus Ana Georgescu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Temele de discuţie de la conferinţă

Ana Georgescu a explicat şi care vor fi temele de discuţie de la conferinţă: „Există şase comitete mari. Se va discuta relaţia actuală faţă de actele de extremism, relaţia cu Rusia, Georgia şu Ucraina, relaţia la nivel global pe plan nuclear, de asemenea şi despre resursele energetice. Vom vorbi şi despre rolul NATO în privinţa foametei şi epidemiilor, efectiv tot ce s-a discutat şi în 2014 la conferinţe.Toţi delegaţii îşi spun divese probleme sau situaţii din ţările pe care le reprezintă şi ulterior se discută, urmând ca ele să fie rezolvate. De exemplu, relaţia cu Rusia. Fiecare reprezentant va discuta despre relaţia ţării sale cu Rusia şi vor discuta pentru a ajunge la un consens“.



De la ce licee sunt elevii participanţi

Conferinţa a fost organizată de cei trei elevi, de 17 de ani, şi spun că acest lucru a fost adesea o piedică pentru ca oamenii erau reticenţi. „Nu am avut nicio organizaţie în spate atunci când am decis să organizăm conferinţa. Şi am întâlnit piedici din partea oamenilor. Eram trei puşti, de 17 ani, care voiau să organizeze o conferinţă despre NATO. În plus, când ne-am avântat în acest proiect, oamenii se aşteptau să studiem ştiinţe sociale. Atunci când am început alte proiecte ni s-au deschis mai multe orizonturi, în general ce activităţi extracurriculare sunt, ce concursuri naţionale mai sunt disponibile pentru noi şi am prins curaj să le facem pe cont propriu“, a mai spus Ana Georgescu.

La conferinţă, a spus Alexandru Cuturela, vor fi participanţi care sunt şi din afara Bucureştiului, dar în principal sunt elevi din Capitală: sunt elevi de la „Tudor Vianu“, ICHB, de la „Gheorghe Lazăr“, câţiva de la „Sfântul Sava“ şi C.N. „I. C. Caragiale.

Cei mai buni delegaţi vor fi premiaţi

"La finalul conferinţe, vor fi premiaţi cei mai buni 3 delegaţi, a spus Maria Nicolae. „Participanţii trebuie să ştie că trebuie să se poarte exact ca nişte delegaţi, fiindcă ei reprezintă o ţară. Trebuie să aibă încredere în ei, iar noi îi încurajăm să-şi spună opinia, să se antreneze în discuţii. La finalul conferinţei, vom premia „Best Delegate“ şi vor fi 3 astfel de premii, ţinându-se cont cel mai mult de cum a dezbătut anumite probleme, de cum a prezentat situaţia ţării, modul cum a vorbit etc.



Elevii care nu s-au înscris încă o mai pot face până mâine. Formularul de înscriere îl găsesc pe site-ul www.bucharestmodelnato.org.

În plus, elevii organizatori ai conferinţei au vorbit şi despre alte proiecte în care sunt implicaţi. De pildă, Maria este pasionată de robotică şi aa început să particip la mai multe concursuri tematice, cum ar fi Infomatrics şi Robochallange. „Am participat cu Ana la un concurs de robotică anul trecut şi am luat medialia de bronz. Ca să poţi construi un robot de la zero trebuie să fii minuţios şi să fii pasionat. Avem cursuri de robotică, dar nu neapărat un laborator special pentru invenţiile mele“.

La rândul ei, Ana este pasionată de robotică şi astronomie. „În general, la concursurile de robotică particip cu Maria pentru că facem o echipă foarte bună, iar în ceea ce priveşte astronomia, merg la olimpiada naţională şi particip în proiecte de cercetare sau concursuri de proiecte. Chiar acum construim un satelit care trebuie să intre într-o doză de cutie, de Cola de exemplu, care va fi lansată la 2 km înălţine şi trebuie să măsoare mai mulţi parametri, cum ar fi temperatura.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/secretele-exprimari-fluente-cursive-limba-engleza-1_54c8b9d5448e03c0fd08ffb0/index.html

Secretele unei exprimări fluente şi cursive în limba engleză

Copiii nostri studiază engleza de mici, iar regulile de gramatică li se par uşor de aplicat. Se uită la filme în engleză, ascultă muzică în engleză, scriu în engleză, chiar adoptă în vocabularul lor cuvinte din engleză. Cu aşa o expunere, zilnică, ajung repede să înţeleagă cam tot ce aud, să scrie corect şi să aibă un vocabular bogat. Dar, cum stau lucrurile când vine vorba de o conversaţie în limba engleză?

Dezvoltarea abilitatii de vorbire cursiva intr-o limba straina este un proces de durata, care trebuie sa isi faca propriul curs. Perioada in care acesta se realizeaza este diferita, in functie de diferitele tipuri de cursanti. Cei care au incredere in fortele proprii si nu se tem sa faca greseli, pe care in cele din urma le si corecteaza singuri, au tendinta sa invete mai repede, capatand fluenta in exprimare mai rapid decat cei care sunt timizi si refuza sa vorbeasca. Pana si vorbitorii nativi ai unei limbi fac greseli atunci cand incep sa construiasca fraze, cand sunt in proces de a invata sa vorbeasca. Insa ei, fiind la varste fragede, nu au acea ”teama de ridicol” sau constiinta unor ”asteptari” auto impuse sau impuse de ceilalti. Astfel, procesul devine mult mai simplu, mai putin solicitant si mai rapid.

In timp, prin practica si expunere constanta la limba engleza vor reusi sa capete fluenta si acuratete in conversatie. Secretul este practica, acceptarea greselilor si auto-corectarea acelor greseli, in mod natural. Lucrul de care au nevoie este sa capete incredere in fortele proprii.

Participarea la conversatii in limba engleza ofera cea mai eficienta expunere dar si ocazia de a asculta si a se exprima,in acelasi timp. Atunci cand la conversatie participa un vorbitor nativ, castigul este cu atat mai mare. O conversatie cu un nativ ajuta in dobandirea unei pronuntii corecte, a unui vocabular mai bogat si in auto corectarea greselilor de inceput.

Ajutati-i pe cei mici cu cateva sfaturi:

§ Depaseste orice teama ai avea de a face greseli. Vei face greseli, pe care tot tu vei sti sa le corectezi, in timp.

§ Ai rabdare cu tine. Invatarea oricarei limbi straine poate fi grea, ca orice alt lucru pe care il inveti de la zero. Insista, exerseaza si vei vedea rezultate.

§ Profita de orice ocazie pe care o ai sa vorbesti engleza cu cei din jurul tau.

§ Vorbeste cu prieteni care studiaza si ei engleza. Atunci cand va intalniti, faceti un exercitiu simplu... vorbiti doar in engleza unul cu celalalt.

§ Citeste povesti scurte cu voce tare si incearca sa vezi, sa spui si sa auzi cuvintele pentru a-ti reimprospata memoria.

Profitati de orice oportunitate de a-i expune pe copii la discutii cu vorbitori nativi de engleza. O varianta poate fi un concediu, o excursie sau o tabara de vara intr-o tara unde se vorbeste engleza. Dar si mai la indemana este sa ii inscrieti la un Club de conversatie in limba engleza cu profesor nativ.

Acolo vorinvata sa depaseasca orice teama de a face greseli, sa aiba rabdare cu ei si sa capete incredere in fortele proprii. Vor avea ocazia sa vorbeasca in engleza intr-o atmosfera prietenoasa si distractiva, sa participe la activitati interactive si amuzante, sa se implice in discutii pe teme interesante pentru varsta lor, care ii vor ajuta sa faca progrese enorme in conversatie. Shakespeare School a inclus in programa un proiect menit sa ajute cursantii sa isi dezvolte abilitatile de conversatie in limba engleza. Este vorba de Clubul de conversatiecu profesorul nativ Chris Smeeton. Un nou modul incepe in februarie. Aflati mai multe detalii despre curs si despre inscriere AICI.


http://adevarul.ro/locale/baia-mare/educatie-pahar-elevii-sigheteni-fac-ore-baruri-22-elevi-depistati-baruri-politie-1_54c8f92f448e03c0fd0ad8d3/index.html

Educaţie la un pahar: elevii sigheteni fac ore prin baruri. 22 de elevi depistaţi de poliţie prin localuri

Peste 80 de şoferi, dar şi 22 de elevi sigheteni au fost amendaţi de poliţie în numai 24 de ore. În urma controalelor efectuate poliţiştii au reţinut un număr de 10 permise auto. În cazul elevilor totalul amenzilor a fost 650 lei.

În data de 28 ianuarie, poliţiştii maramureşeni au acţionat pe raza judeţului Maramureş pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor, verificarea stării tehnice a autovehiculelor aflate în trafic precum şi pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar şi a comerţului ilicit.

Un număr de 85 de conducători auto au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 18200 de lei pentru neacordare de prioritate pietonilor şi pentru deplasare pe drumurile publice cu autoturisme care nu corespundeau din punctul de vedere al stării tehnice. Totodată, poliţiştii au reţinut în vederea suspendării zece permise de conducere şi au retras trei certificate de înmatriculare.

La Sighetu Marmaţiei, în cadrul unei acţiuni desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar, poliţiştii au depistat 22 de elevi care, în timpul orelor de curs, se aflau în localuri publice. Toţi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 650 lei. De asemenea, pe timpul desfăşurării acţiunii, poliţiştii au constatat încă 14 contravenţii, în domeniul circulaţiei rutiere şi ordinii publice. Acestea au fost sancţionate cu amenzi în sumă de 2300 de lei.
http://adevarul.ro/news/politica/ce-optiuni-parlamentul-orade-religiee-1_54c8dc56448e03c0fd09fffe/index.html

Ce opţiuni are Parlamentul pentru ora de religie?

Decizia CCR privind participarea elevilor la ora de religie obligă Parlamentul la modificarea prevederii neconstituţionale. În esenţă, Curtea a decis că solicitarea scrisă de a nu participa la ora de religie este neconstituţională. Parlamentul are la dispoziţie câteva variante pentru rezolvarea situaţiei.

După mine, variantele posibile ar fi:

1. Dispare din Legea Educaţiei Naţionale teza declarată neconstituţională: „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”. Practic, înseamnă că cine nu doreşte nu mai participă la ora de religie, ceea ce înseamnă că situaţia şcolară se încheie fără medie. Nu presupune o solicitare scrisă, ci doar aducerea la cunoştinţa corpului profesoral (fie şi verbal) că respectivul nu participă, pentru a nu fi catalogat drept chiul. Varianta necesită ca toţi elevii să fie înscrişi din oficiu la religie, întrucât religia este parte a trunchiului comun.

2. Reformularea/Adăugirea unui text prin care se prevede ca elevii (părinţii sau tutorii) să fie consultaţi la începutul anului şcolar dacă vor participa sau nu la ora de religie, similar cu sistemul de opţionale. Opţiunea lor va fi luată în evidenţa şcolii, iar pe baza ei se vor întocmi clasele de curs. Este cea mai convenabilă variantă, întrucât şcoala practică deja sistemul de opţionale. Mai rămâne de rezolvat doar diferenţierea religiei ca fiind parte a trunchiului comun şi nu un simplu opţional, chestiune mai mult de birocraţie internă. Ar fi cea mai buna variantă.

3.Reformularea/Adăugirea unui text în care să se prevadă formularea unei solicitări scrise, la începutul anului şcolar, pentru cei ce vor să participe. Mulţi au înţeles că CCR asta a stabilit, dar NU este aşa.

CCR a decis doar că solicitarea de a nu participa este neconstituţională. Nu că religia nu mai este obligatorie. Sau ca dispare din trunchiul comun. Nici n-a fost vreodată obligatorie, câtă vreme aveai dreptul să te retragi. Obligatoriu înseamnă că nu te poti retrage. Aceste nuanţe scapă multora, inclusiv domnului Emil Moise,care pare ca nu înţelege că a câştigat doar dreptul de a nu mai face cerere pentru a nu participa.Atât.



Faptul că în motivarea curţii apare principiul de drept al solicitării scrise a unui drept nu este obligatoriu pentru Parlament şi nu e valabil întotdeauna.

De pildă, când mergi să votezi, nu faci cerere, deşi este un drept constituţional. Asemănător, dreptul la liberă circulaţie nu presupune că fac cerere de câte ori vreau să trec graniţa în Europa (sau primesc viză pe paşaport când trec în alte ţări).

Pentru Parlament este valabil doar ce scrie în motivare la capitolul „Curtea decide”. Restul reprezintă doar motivarea, adică motivele pe care Curtea le-a luat în considerare când a deliberat, despre care însăşi Curtea spune că „le reţine” în cadrul deliberării. Prin urmare, principiul solicitării unui drept nu constituie obligaţie pentru Parlament în cadrul acestei decizii”.

În plus, la ce bun să faci cerere pentru ceva ce este garantat constituţional, adică nu poate fi refuzat. Facem cerere doar de dragul birocraţiei? E nefirească această dragoste de birocraţie şi corectitudine.

În realitate, unii continuă să susţină ideea cererii, doar pentru că ei nu doresc religie. Dacă ar dori-o, ar considera că cererea este o povară. Ei speră că obligaţia cererii va scădea numărul de elevi şi, prin aceasta, puterea de prezenţă a religiei în şcoala publică. În fapt, ei doresc eliminarea religiei din spaţiul public, dar susţinerea necondiţionată a ateismului. Pai n-ar fi constituţional.

Dacă citim cu atenţie motivarea, observăm că „statului îi este interzis să adopte soluţii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect faţă de convingerile religioase sau filozofice ale părinţilor, motiv pentru care organizarea activităţii şcolare trebuie să se subordoneze atingerii unui scop de conciliere în exercitarea funcţiilor pe care şi le asumă în procesul de educaţie şi de predare a religiei cu respectarea dreptului părinţilor de a asigura educaţia în conformitate cu propriile convingeri religioase” (Paragraf 21), chestiune pe care a sesizat-o şi Patriarhia Română.

Ori, acest lucru trebuie să funcţioneze echidistant, atât faţă de cei ce nu doresc religie, dar şi faţă de cei care doresc.

Dacă Parlamentul va obliga pe cei ce doresc religia să facă o solicitare scrisă, în situaţia în care cei ce nu doresc nu mai trebuie să facă, ar fi exact o neconstituţională lipsă de respect faţă de un popor cenzurat religios la şcoală, în trecut. În plus, ar putea fi interpretată şi ca o încercare de influenţare a prezenţei la ora de religie, ştiut fiind că românii sunt sătui de atâta birocraţie.



Domnilor parlamentari, nu ne puneţi să facem cerere şi pentru dreptul de a ne cunoaşte credinţa. Suntem sătui de hârţoage inutile. Altfel, mâine, poimâine, o să trebuiască să facem cerere şi pentru dreptul de a trăi.


http://www.evz.ro/de-cand-nu-mai-este-religia-obligatorie-la-scoala.html

Yüklə 230,39 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin