Fındık Kavuran Alın, Kazanın



Yüklə 14,71 Kb.
tarix02.12.2017
ölçüsü14,71 Kb.
#33606

Fındık Kavuran Alın, Kazanın







08.04.2007




Ordu Valisi Dr. Said Vakkas Gözlüoğlu’nun geçen yıl yaşanan ’fındık krizi’ sırasında bir mutfak eşyası sanayicisine ürettirdiği ’Fındık Kavurma Makinesi’ hem Ordu’da hem de yurt genelinde hızla yayılıyor.






Ordu Valisi Dr. Said Vakkas Gözlüoğlu’nun geçen yıl yaşanan ’fındık krizi’ sırasında bir mutfak eşyası sanayicisine ürettirdiği ’Fındık Kavurma Makinesi’ hem Ordu’da hem de yurt genelinde hızla yayılıyor.

Fiyatı 1200 YTL olan makine günde 360 YTL ciro yapıyor. Bu cironun yarısı masraf ve maliyete gidiyor. Aylık gelir 5 bin YTL’yi geçiyor.

KARADENİZLİ Başbakan Tayyip Erdoğan ile neredeyse bütün Karadenizlilerin arasına geçen yıl ’kara kedi gibi giren’ fındık krizi küllendi ama o günlerde Ordu Valisi Dr. Said Vakkas Gözlüoğlu’nun kentteki bir mutfak eşyası üreticisine sipariş vererek ürettirdiği seyyar satıcılar için ’Fındık Kavurma Makinesi’ emin adımlarla yoluna devam ediyor. Vali Gözlüoğlu’nun geçen yıl Ekim ayında "Ordu’dan Türkiye’ye Armağan, Fındık Kavuran" sloganıyla tanıttığı makinelerin tanesi 1200 YTL’ye satılıyor. O günlerde iki makine yaptırarak birisini Türkiye Sakatlar Derneği’ne birisini de Şehit Aileleri Derneği’ne bağışlayan Gözlüoğlu, "Bu makineye ilgi giderek artıyor. Ancak vali, belediye başkanı ve kaymakamlarımıza sesleniyorum. Türkiye’de her Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), muhtaç ve işsiz aileler için 10’ar adet makine alsa, 32 bin 250 makine satılır bunun iki katı kadar da istihdam sağlanmış olur. Böylece fındık tüketimi de artırılır" dedi.

GÜNLÜK CİRO 360 YTL: Fındık Kavurma Makinesi’nin günde ortalama 20 kilogram iç fındık (40 kilogram kabuklu) satışı yapabildiğini belirten Vali Gözlüoğlu, fındığın kilogramını ortalama 18 YTL’den satarak bir makinenin günde 360 YTL ciro yapabileceğini bu cironun yarısının masraf ve maliyet olması halinde de aylık karın 5 bin 400 YTL olacağını belirtti. Gözlüoğlu, "Türkiye genelinde 14.000 Fındık Kavurma Makinesi çalışırsa yaklaşık 100 bin ton iç fındık satılır. Bu da 200 bin ton kabuklu fındık demektir. Her yıl ülke genelinde üretilen fındıkta 160 bin ila 200 bin tonluk arz fazlası oluşuyor. Biz bu proje ile bu arz fazlasını halkımız tarafından tüketilir hale getirmiş oluruz" dedi.

TÜRKİYE FINDIĞIN PATRONU: 2006’da Türkiye 95 ülkeye 247 bin ton iç fındık ihraç etti ve 1.5 milyar dolar gelir elde etti. Ordu ili ise tek başına 49.481 ton iç fındık ihracatı yaparak 276 milyon dolar ihracat geliri sağladı. Türkiye dünya fındık üretiminde yüzde 75’lik payla açık ara bir numara. Geçen yılki ihracatın 71.175 tonu İtalya’ya yapıldı. Japonya, Hong Kong, Çin, ABD, Mısır, Avustralya Türkiye’nin önemli fındık ihraç ülkeleri arasında bulunuyor.

FINDIK NEDEN KRİZ YARATIYOR: Türkiye’de fındık Karadeniz Bölgesi’nde birçok kentte başlıca gelir kaynağı konumunda. Ancak fındık üretimi ile talebi arasındaki denge zaman zaman tutmuyor. İç ve dış piyasalarda kabuklu fındık talebi yıllık ortalama 560 bin ton civarında. 2006’da Türkiye’de 649-750 bin ton civarında kabuklu fındık üretildiği tahmin ediliyor. Bu rakamlarla 90 bin ila 150 bin ton arasında arz fazlası ortaya çıkacağı beklentisi fındık fiyatlarını aşağı çekti ve üretici zorda kaldı. Geçen yıllarda da ilgili kurumların fazla alımları ve stoklar nedeniyle sistem tıkandı.

5 firma ’Fındık Kavuran’ üretiyor, yetiştiremiyor

ORDU Valisi Said Vakkas Gözlüoğlu, Ekim ayında tanıtım yaptıktan sonra Fındık Kavuran makinesine büyük talep olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Şu anda Ordu’da 5 firma bu makineden üretiyor ve ülke genelinden gelen talepleri karşılamaya çalışıyor. Talep o kadar arttı ki yetiştirmekte zorlanıyorlar" dedi. Antalya, Ağrı, Siirt, Erzurum, İstanbul, Ankara gibi illere çok sayıda makine gönderildiğini belirten Gözlüoğlu şöyle konuştu: "Şu anda Kızılay’da Sakarya Caddesi’nde 4 tane ’Fındık Kavuran’ var, önlerinde kuyruk oluyor. Şişli Belediyesi de çok sayıda makine yerleştirme kararı aldı. Fındık siyasi istismarın aracı olmamalı. Bizimki bir fikir, bir projedir. Hem 8 milyon üreticinin sorununa çözüm bulmaya çalışıyoruz hem de 70 milyon insanımızın daha fazla fındık tüketmesini istiyoruz. Valiliklere, belediyelere ve kaymakamlıklara çok sayıda insan işsizim açım diye başvurabiliyor. Bu proje ile onlar için de kolay bir çözüm sunuyoruz. Çünkü bu makinenin fiyatı 1.200 YTL."

Ordu Valisi

Gözlüoğlu fındık  için ne yaptı

Seyyar satıcılar için Fındık Kavurma Makinesi yaptırdı ve 6 Ekim 2006’da ’Fındık Kavuran’ adıyla piyasaya sürdü.

Ordu merkezli olarak Gülyalı, Perşembe, Fatsa ve Ünye’de isteyene kiralanmak üzere Fındık Kavuran kurulması için belediyelerin alan tahsis etmesini sağladı.

Makineleri meydan, yol, sokak, cadde, düğün salonu, metro, iskele, otogar, kuruyemişçiler, stadlar, okul ve hastane kantinlerine yaymak için çalıştı.

Kestane ve mısır kadar fındığın da ayaküstü tüketilen bir besin olması için propagandaya başladı.

Özellikle okullarda çocuklara fındığın süt kadar yararlı bir besin olduğunu anlatan kampanyalar düzenledi.

Fındık Kavuran ile hem işsizlere iş sağlayacak hem de Türkiye’nin fındık arzı fazlasının günlük tüketimle eritilmesini sağlayacak bir proje geliştirdi.


Projeyle ilgili  geniş bilgi: http://www.ordu.gov.tr/dergi/dergi.html




Yüklə 14,71 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin