Frumuseţea în anii 70



Yüklə 23,63 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü23,63 Kb.
#14216

Frumuseţea în anii 70

Sosirea anilor '70 este anuntata triumfal prin comedia muzicala "Hair". Parul va fi purtatorul de cuvant, simbolul unei noi generatii care va eradica tabuurile si isi va permite libertate de exprimare.

Pentru prima data in istoria frumusetii machiajul nu este supus sau constrans de moda. Este permisa exprimarea personalitatii si stilului propriu prin machiaj, care reflecta perfect noua atitudine: acceptarea sinelui si negarea transformarii in interesul modei. Un singur lucru este esential: stralucirea. Fie bronzate, fie radiind datorita gelurilor si pudrelor cu efecte sidefate, fie descoperind avantajul rujurilor irizate si al primelori gloss-uri, femeile adopta cu usurinta fascinantul look glamour.

Parul este supus de asemenea noii tendinte de gandire: stilurile sunt extrem de diversificate, ajutate de descoperirea unor noi tehnici de hair-styling. Lung pentru barbati, afro pentru persoanele de culoare, parul trebuie sa fie in primul rand liber. Ondularea pe bigudiuri mari creeaza coafurile voluminoase. Tehnici de hair-style exclusiv masculine sunt experimentate pe reprezentantele sexului frumos, cu rezultate fantastice. O asfel de tehnica este uscatul cu ajutorul foehn-lui si al periei, asa numitul "brushing". Coafurile sunt mult mai atent lucrate, suvitele fiind taiate cu lama, portiune cu portiune.

Stilul vestimentar urmareste fidel un nou stil, o noua mentalitate. Este permis orice, de la hippie pana la pe atunci necunoscuta Vivienne Westwood. Stilul business castiga din ce in ce mai mult teren, in defavoarea curentelor extrem de feminine, care sunt privite ca reflexia unei personalitati pale.

Vedetele care au marcat deceniul al saptelea sunt radioase: talentate, cu prezente sclipitoare, cu un glam look perfect personalizat, cu opinii puternice si stil bine conturat. Farah Fawcett, icon-ul anilor '70, este stralucirea prin definitie. Bo Derek (corpul perfect), Romy Schneider, Jackie Onassis (fosta Kennedy) si manechine ca Lauren Hutton si Margaux Hemingway au personalitati si atitudini notabile, puternice.


Frumusetea in anii '80


Anii '80 au ca element predominant perfectionismul in look si cariera. De la tinutele office pana la instaurarea sportului ca rutina de frumusete, stilul femeilor este adaptat modei deceniului.

Machiajul este caracterizat de nuante intense, corespunzatoare puternicei tendinte de afirmare a personalitii. Fardurile au vanzari spectaculoase iar culorile care predomina sunt albastrul electric pentru ochi, tonuri puternice de rosu pentru buze si caramiziu pentru pometi. Stilul natural, decontractat, al anilor anteriori este inlocuit de artificialul impus de noile reguli ale frumusetii.

In hair-styling este timpul tunsorilor "just a cut". Sunt lansate stylingul standard care usureaza considerabil coafatul. Parul este predominant lung si bine tapat (daca nu era voluminos de la natura), insa nu era o conditie obligatorie.

Moda oscileaza intre stilul business si curentul punk, la nivel haute-coutoure primand excesul. Jean-Paul Gaultier submineaza treptat moda "forma, dar nu forme", creand corsete de culoarea fondurilor de ten.

Vedetele ca Madonna sau Jane Fonda au marcat definitiv planul vizual al acestei perioade. Simbolurile acestei epoci sunt perfecte sau cel putin perfectionate. Manechinele precum Iman, Jerry Hall si Elle "The Body" MacPherson incep sa castige teren ca iconuri, ele devenind noile standarde de referinta ale femeilor.

Frumusetea in anii '90


"Nu ma dau jos din pat pentru mai putin de 10000 de dolari", a declarat faimoasa Linda Evangelista, astfel dictand canonul de frumusete al anilor '90, deceniul top-modelelor. Tendinta generala este naturalul, in special in machiaj. Faimosul machiaj "nude" castiga din ce in ce mai multe adepte, in detrimentul culorilor puternice care au marcat anii '80. Carolyn Bessette Kennedy devine icon-ul sfarsitului de secol, prin machiajul sau avangardist: ten diafan, buze rosii, mate si ochi discret rimelati.

In capitalele modei, Paris, New York, Londra si Milano, noile eroine afiseaza o raceala aproape hitchockiana, tendinata adaptata de Calvin Kleyn, Prada si Gucci. Actrita Gwyneth Palthrow pune in evidenta rochia tip bustiera si stilul aristocratic, glacial.

Moda nu cunoaste frontiere si nici diferente culturale, iar creatorii anilor 96-97 viseaza la uniformizarea ei. Este timpul minimalismului: fuste pana la genunchi si culori neutre, compensate de texturi deosebite. Hairstylistii se adapteaza curentului impus de moda, coafurile fiind din ce in ce mai putin elaborate. Esentiala este tunsoarea, ce promoveaza formele geometrice. Sanatatea parului care trebuie sa fie drept si netratat chimic este baza oricarei coafuri reusite in anii '90.

Dominatia manechinelor e incontestabila. Frumoase, bogate si celebre, Naomi, Cindy, Claudia si altele, sunt zeitele inceputului anilor '90. Kate Moss, noua senzatie a podiumurilor, anunta o schimbare a epocii: filiforma, stralucitoare si cu un aer decadent.

Madonna, "La Casta", Julia Roberts, alaturi de staruri muzicale precum Spice Girls, Britney Spears sau Christina Aguilera exercita o influenta coplesitoare, in special asupra adolescentelor.


Christian Dior (n. 21 ianuarie 1905, Franţa24 octombrie 1957, Italia), a fost un designer de modă francez care a exercitat o influenţă deosebită în lumea modei.

Născut în Granville, Manche, în Normandia, Franţa, bouticurile sale, cu celebrul logo Christian Dior au cucerit lumea, putând fi găsite la Paris, Milano, Roma, Londra, New York, Beverly Hills, Tokyo, Osaka, Hong Kong, Boston, Honolulu, San Francisco, dar şi în China şi India.












1905 născut la 21 ianuarie în Normandia; este al doilea copil din cei cinci ai familiei;

1910 familia Dior se mută la Paris iar Christian Dior intră la liceul Gerson.

1923 ca sa-şi multumeasca tatal se inscrie la Scoala de Stiinte Politice denumita si "Science Po" pentru a intra in lumea politica .

1928 ajutat de tatal sau deschide o galerie de arta unde pictori faimosi ca Dalli , Max Jacob , Picasso isi expun lucrarile de arta din care chiar reuseste sa vanda multe dintre ele .

1931 tatal sau da faliment iar Dior ajunge sa isi vanda schitele pe 10 centi . 1 939 Dior este inrolat in armata dupa care se alatura familiei in Provence .

1941 se intoarce in Paris sa lucreze ca asistent designer Lucien Lelong.

1946 dupa ce razboiul se termina se intoarce sa lucreze pentru Marcell Boussac acesta fiind la vremea aceaia "Regele Bumbacului "

1947 la 12 Februarie isi prezinta prima colectie numita "New Look " aceasta colectie il face unul din cei mai cunoscuti "dictatori in arta modei in Paris " la vremea aceia

1947 expresia "New Look" este data de Carmel Snow unul din cei mai mari critici de moda din acel timp .

1947 lanseaza totodata si primul parfum din istoria casei Dior " Miss Dior "

1948 impreuna cu Rouet deschid primul boutique in New York , unde dupa cativa ani deja isi lua licentele pe parfumerie , cravata pe fusta scurta care era numita " fusta scurta de 40 cm de la genunchi in jos "

1950 creeaza special o colectie pentru Marlene Dietrich .

1954 devine noul director al liniei de creatie French Bean Line or Flat Look.

1955 Yves -Mathieu-Saint Laurent ii vine in ajutor lui Dior ca asistent .

1955 este marea deschidere a boutiq-ului din strada Mountaine unde Dior lanseaza si linia de make up .

1956 realizeaza o colectie speciala pentru Ava Gardner numita 'The little Hut'

1957 la 23 Octombrie moare din cauza unui atac de inima .

LANSAREA DE PARFUMURI

1940 MIss Dior

1950 Diorissimo

1960 Eau Sauvage

1970 Dorella

1980 Poison

1991 Dune

1995 Dolce vita sticla fiinda creata de marele "glassmaker" Serge Massau

1995 J'Adore sticla fiind din cristal Baccart creata manual .

1998 Hypnotc Poison

2001 Higher

2002 Addict si gama Bikini un produs revolutionar in combatrea celulitei .

2003 Higher Energy

2004 Pure Poison

2005 Dior Home Pentru prima data, cu autentica pricepere tehnica, un tub de otel este otel introdus in parfum.

2006 Capture Totale gama care a "sters " ridurile de pe fata femeilor Dior castigand premiul de excelenta pentru complexul Alpha- Longoza si Cetulin .

2007 Fahreinheit 32

2007 Midnight Poison

2008 Dior Home intense parfum fiind a 3 casa din lume dupa Boucheron si YSL care realizeaza o fragranta prezentata in apa de parfum pentru barbati .

2008 Escale a Portofino

2008 Dior Home Sport

In 1953, Dior il angajeaza pe Yves Saint- Laurent ca asistent personal. In acelasi an se lanseaza “Eau Fraiche”, iar in 1956, “Diorissime”.

Linia "H" ("Sack Look" pentru americani) din 1954, se va diferentia prin haine scurte si fara corset.

In micul dictionar de moda scris de Dior in 1954, acesta vorbeste despre farmecul culorilor: “Culorile sunt fabuloase, insa trebuie folosite cu grija” Dior a condus practic destinele modei in anii '50, iar in 12 ani si-a extins afacerea in 15 tari, avand peste 2000 de angajati.

In anul mortii sale, Dior a deschis magazine in 24 de tari. Traditia modei Dior a fost continuata de mari designeri, printre care Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferre, John Galliano si Hedi Slimane.

Jacques Rouet, partener al croitorului, va conribui la succesul mondial al marcii Dior, care se va amplifica prin aparitia prêt-à-porter, accesoriilor si parfumurilor.

Christian Dior a parasit aceasta lume pe 24 octombrie 1957, la funeraliile sale participand circa 3000 de persoane. Moartea designerului a fost la fel de spectaculoasa ca si viata sa. Desi sfarsitul a avut forma unui banal atac de cord, teoriile privind circumstantele decesului sunt multiple.

Una din variante ar fi ca s-a inecat cu un os de peste. Necrologul din Times precizeaza ca Dior a decedat in timpul unui joc de carti. Alexis von Rosenberg, Baron de Rédé, un cunoscut al creatorului, are cea mai picanta versiune: in memoriile sale a scris ca Dior a sucombat din pricina unei partide amoroase neortodoxe. Chiar si asa, Christian Dior ramane un maestru in arta de a face femeile sa se simta frumoase, si ceea ce i-a supravietuit a fost faima, prestigiul si un imperiu care se intinde azi pe toate continentele.

Yves Saint-Laurent, asistentul lui Christian Dior, va prelua faclia afacerilor, dupa decesul creatorului in Italia. Marc Bohan il va succede timp de mai multe decenii, inainte de Gianfranco Ferre, urmat de stralucitorul John Galliano in 1996.

Numele Dior s-a asociat cu numeroase alte produse, precum parfumurile (printre cele mai cunoscute arome Dior se numara: Dune, Dolce Vita, Diorella, Dioressence, Diorissimo, Eau Fraiche, Forever and Ever, Hypnotic Poison, J’adore, Miss Dior, Tendre Poison), farduri si cosmetice diverse, bijuterii, incaltari si accesorii din piele, haine pentru barbati si accesorii pentru casa.

In prezent exista peste 160 de boutique-uri Dior in intreaga lume, care comercializeaza atat haute-couture, cat si ready-to-wear si cosmetice sau bijuterii.

Un vant de libertate adia in anii `70, blue-jeansii au revolutionat moda feminina, iar “Diorella”, creat in 1972, a fost martorul acestei schimbari si parfumul care a insotit femeile pe caeasta noua cale.

Sapte ani mai tarziu, “Dioressence” , un parfum senzual, seducator, cu un usor iz de scortisoara, avea sa devina exprimarea vadita a tuturor misterelor Orientului.

Pentru “Poison”, parfum creat in 1985, dupa trei ani de eforturi asidue, s-au experimentat 800 de posibilitati olfactive si s-au fabricat 50 de variante de sticlute-mostre, pana a se decide varianta finala. Unul dintre cele mai ametitoare succese din istoria internationala a parfumurilor, “Poison” este si astazi o mireasma foarte cautata.

Incepand din 1991, au fost lansate si alte parfumuri de dama: “Dune”, “Tendre poison”, “Dolce Vita”, “Eau de Dolce Vita”, “Miss Dior Cherie”, “I love Dior”.

In linia parfumurilor masculine, prima creatie Dior “Eau Sauvage”, a fost urmata de “Jules”, “Eau Sauvage Extreme” , “Fahrenheit” si “Dune pour Homme”.

Personaje faimoase au ramas fidele brandului Dior, iar starurile de la Hollywood au apelat la creatiile casei pentru cele mai speciale ocazii.

Doar in 2006 profitul net al companiei fondate de creator a depasit 2 miliarde de euro. Pe 11 iunie 2007, Palatul Versailles s-a transformat intr-un urias podium de moda, cuvantul-cheie fiind „extravaganta”! Or, pentru a ilustra acest tablou a fost nevoie de doua branduri: Christian Dior - care a sarbatorit 60 de ani de istorie in lumea modei si John Galliano - care a marcat 10 ani de cariera in slujba acestui brand, printr-un show haute couture inspirat de pictorii impresionisti si moderni.

La evenimentul desfasurat in castelul care i-a apartinut regelui Louis al XIV au participat foarte multe vedete, precum: Charlize Theron, Kate Hudson, Eva Green, Pedro Almodovar, Sophia Coppola sau Jessica Alba. Pe podium au defilat super-modele precum: Gisele Bundchen, Naomi Campbell, Amber Valetta sau Linda Evanghelista, care au purtat rochii inspirate de picturile unor artisti precum Picasso, Renoir, Degas sau Goya.



„Talentul creativ al lui John se apropie foarte mult de cel al domnului Dior. Acesta a fost motivul pentru care l-am ales acum 10 ani. Ei impart aceeasi feminitate in creatii si acelasi gen de romantism, combinat in acelasi timp cu modernitate si extravaganta. Christian Dior nu a fost un clasic in anii ´50. El a fost revolutionar! Abia azi este un clasic, ceva asemanator lui Picasso”, a declarat Bernard Arnault, presedintele companiei care detine si brandul Dior.




























Yüklə 23,63 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin