4-11 ARALIK 2018 HABERLER
(Kaynak: denizhaber.com.tr)
9.12.2018 Grönland'daki erime yüzde 33 arttı
Yapılan bir araştırma Grönland'daki erimenin yüzde 33 arttığını ortaya koydu. Uzmanlara göre, "eşi benzeri görülmemiş" erimenin devam etmesi durumunda deniz suyu 7 metre yükselebilir.
Grönland'da büyük buz tabakalarının erimeye devam etmesi nedeniyle deniz suyu seviyesinin 7 metreye kadar yükselebileceği tespit edildi.
Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nden araştırmacılar, Grönland'daki buzulların 20. yüzyıl ortalamasına göre yüzde 33 daha fazla eridiğini saptadı.
Dünya'da kıyılara yakın yerde bulunan 10 büyük kentten 8'inin yükselen deniz seviyesinden etkilenebileceğine işaret edildi.
Araştırmanın sonuçları "Nature" dergisinde yayımlandı.
8.12.2018 Canbaz Denizcilik, M/V CORAL OCEAN isimli kuruyük gemisini filosuna kattı
Japon armatörlük firması Daiichi Chuo Kisen Kaisha Şirketinin mülkiyetinde bulunan 31 bin 989 DWT taşıma kapasitesine sahip M/V CORAL OCEAN, Türk armatörlük firması Canbaz Denizcilik Şirketi'ne satıldı.Böylece Canbaz Denizcilik, Panama bayraklı gemi sayısını 8'e çıkartırken, taşıma kapasitesini ise 175 bin DWT'na yükseltmiş oldu.
Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, 2012 yılında Japonya'nın Hakodate Dock Tersanesi'nde inşa edilen 175 metre boyunda, 30 metre genişliğinde ve 31 bin 989 DWT taşıma kapasitesine sahip M/V CORAL OCEAN isimli kuruyük gemisinin Canbaz Denizcilik'e teslim edildiği öğrenildi.
8.12.2018 Türk boğazları daha güvenli hale geldi
Çanakkale ve İstanbul boğazları, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve ham petrol taşıyan tankerlerin geçişlerinde yapılan değişiklikler ile daha güvenli hale geldi. Boğazlardan daha önce gece de geçiş yapabilen 150 metre üzerindeki LPG tankerlerine sadece gündüz, hem kılavuz kaptanlı hem de römorkör eşliğinde geçme zorunluluğu getirildi.
İstanbul Boğazı’nda uzunluğu 200 metre, Çanakkale Boğazı’nda ise 250 metre üzerinde olan ham petrol taşıyan tankerlerde kılavuz kaptanlı ve römorkör eşliğinde geçiş yapabiliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü Uygulama Talimatı’ndaki değişiklik, 1 Eylül'de yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren Çanakkale ve İstanbul boğazları için tehdit oluşturan LPG ve ham petrol taşıyan tankerlerin geçişiyle ilgili yeni düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle emniyet kriterleri üst seviyeye taşındı, insan, çevre ve deniz yaşamını tehdit edebilecek tehlikelere karşı ek tedbirler alındı.
Uygulama talimatındaki değişikliğin ardından daha önce geceleri de geçebilen, uzunlukları 150 metre ve üzerindeki LPG tankerleri, boğaz geçişlerini artık sadece gündüz, kılavuz kaptanlı ve römorkör eşliğinde gerçekleştirebiliyor.
Daha önce İstanbul Boğazı’ndan uzunlukları 250 metre ve üzeri tankerlerin boğaz geçişlerini seyir, can, mal ve çevre emniyeti açısından kılavuz kaptanlı ve römorkörler eşliğinde yapmaları şiddetle tavsiye ediliyordu. Yapılan değişiklikle uzunluğu 200 metre ve üzerindeki tankerler ve tehlikeli yük taşıyan gemilerin, boğaz geçişlerini sadece gündüz, kılavuz kaptanlı ve römorkör eşliğinde gerçekleştirmeleri önemle tavsiye ediliyor ve bu gemiler römorkör eşliğinde boğazdan geçiyor.
Çanakkale Boğazı’nda ise daha önce sadece özel geçişe tabi gemiler ile uzunluğu 300 metrenin üzerindeki bütün gemiler, kılavuz kaptan ve römorkör eşliğinde geçiş yapıyordu. Değişiklik ile uzunlukları 250 metre ve üstü tanker ve tehlikeli yük taşıyan gemilerin de boğaz geçişlerini artık kılavuz kaptan ve römorkör eşliğinde gerçekleştirmeleri sağlandı.
8.12.2018 Ciner Denizcilik, Hyundai Heavy Tersanesi’ne 4 adet tanker siparişi verdi
Ciner Denizcilik’in Güney Koreli Hyundai Heavy Tersanesi’ne 4 adet tanker siparişi verdiği öğrenildi. Teslimatlarının 2021'in ilk çeyreğine kadar tamamlanması planlanırken gemileri, 2025 yılına kadar ABD’li Koch Shipping işleteceği kaydedildi.
Dünya’dan Aysel Yücel’in haberine göre Ciner Grubu CEO'su Vasileios Papakalodoukas, her biri 158 bin DWT olan gemilerin yapılan ‘charter’ anlaşması kapsamında 2025 yılına kadar ABD’li denizcilik şirketi Koch Shipping tarafından işletileceğini açıkladı.
Hyundai Heavy Industries’te inşa edilecek gemilerin toplam değerinin 254 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 20 limanda konteyner takip sisteminin olduğuna dikkat çekerek üretici ve ihracatçı firmaların çıkış noktasından varış noktasına kadar imalat tesisinde takip yapabildiklerini söyledi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
“20 Limanda Konteyner Takip Sistemi Var”
Bakan Pekcan, “Kayıt sistemimiz var. Türkiye sınırı içindeki bütün TIR'ları takip edebiliyoruz. Yetkilendirilmiş 399 firmamız var 97 firma da bekliyor. Pilot uygulama başlattık. Üretici ve ihracatçı firmalar için... Konteyner takip sistemi var. 20 limanımızda aktif olarak çıkış noktasından varış noktasına kadar imalat tesisinde takip edebiliyoruz. Bunun dışında liman tek pencere projemiz var. 125 evrağı tek alandan girebiliyoruz” dedi.
7.12.2018 Çanakkale'de 'Panda' ve 'Barlas' isimli kuru yük gemileri çatıştı
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Babakale açıklarında aynı yönde seyreden iki gemi çarpıştı. Gemilerde hafif maddi hasar oluştu.
Ukrayna’dan Mısır’ın Damietta Limanı’na giden 171 metre uzunluğunda ve 17 bin 951 groston ağırlığındaki Panama bayraklı 'Panda' isimli kuru yük gemisi ile yine Ukrayna’dan Tunus’un Bizerte Limanı’na giden 69 metre uzunluğunda ve 875 groston ağırlığındaki Panama bayraklı 'Barlas' isimli kuru yük gemisi çatıştı.
Kaza, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Babakale açıklarında meydana geldi. Borda bordaya sürtünerek çatışan gemilerde hafif maddi hasar oluşurken kazada can kaybı yaşanmadı.
3.12.2018 Nijerya’da yolcu teknesi battı: 19 ölü
Nijerya'nın kuzeyinde bulunan Niger Nehri'nde yolcu teknesi battı. Meydana gelen olayda 19 kişi hayatını kaybederken teknenin kapasitesinin üzerinde yolcu taşıdığı için battığı belirtildi.
Nijerya Haber Ajansına (NAN) göre, Niger Nehri'nde 21 yolcusu bulunan teknenin batması sonucu çoğu çocuk olmak üzere 19 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
Öte yandan Kwara polis sözcüsü Ajayi Okasanmi, teknenin kapasitesinin üzerinde yolcu taşıdığı için battığını belirtti.
Nijerya'da yağış sezonunda nehirlerde zaman zaman tekne faciaları meydana geliyor.
Dostları ilə paylaş: |