Meksika, ülkenin güneyindeki doğal gazı kuzeydeki şehirlere ve ABD’ne taşıyan Meksika Körfezi geçişli offshore boru hatlarına sahiptir. Bu konuda, Meksika’nın tecrübelerinden yararlanma imkanı mevcuttur.
Meksika önemli bir petrol üreticisi ülke olup; üretilen petrolün yaklaşık % 50’sini ihraç etmektedir. Meksika, ABD ve Kanada da dahil olmak üzere tüm Amerika kıtasına, Batı Avrupa’ya ve Japonya’ya petrol ihraç etmektedir. Bu nedenle Meksika, ülke içi ve dışı petrol taşımacılığında çevre koruması konusunda duyarlı hareket etmektedir. Bu çerçevede, petrol ve türevlerinin taşınması konusunda ülkemizin hassasiyeti de dikkate alınarak, çevre koruması konusunda Meksika ile işbirliği olanakları bulunmaktadır.
İki ülke arasında enerji, çevre, müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri, tarım, turizm, sağlık ve ulaştırma ve gemi inşa alanlarında işbirliği imkanları mevcuttur.
Ülkemiz ile Meksika arasındaki ticaret dalgalı bir seyir izlemekte olup 2000’e kadar ülkemiz aleyhine bakiye vermiştir. 2001 yılından bu yana ise 2003 yılı hariç ikili ticarette ülkemiz fazla vermektedir. Türkiye’nin Meksika’ya ihraç ettiği mallar arasında ilk sıraları motorlu taşıtlar, kara taşıtlarının aksam ve parçaları, demir-çelik ile demir çelikten eşya almaktadır.
Meksika ile AB arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Kasım 2000’de imzalanmıştır. Söz konusu STA 2007 itibariyle AB-Meksika arasındaki ticaretin %97’sinin serbestleşmesini öngörmektedir. Türkiye’nin Gümrük Birliği (GB) hükümleri gereği AB tarafından imzalanan tercihli ticaret anlaşmalarına uyum sağlaması gerektiği ve bu anlamda çok sayıda ülke ile bu anlaşmaları imzaladığı dikkate alındığında, bir an önce Meksika ile benzer bir anlaşma yapması büyük önem taşımaktadır. Zira, Türkiye GB’ye olan yükümlülükleri uyarınca üçüncü ülkelere karşı Ortak Gümrük Tarifesi (OGT) uygulamakta olup bu kapsamdaki vergi oranları %5-6 civarındadır, ancak Meksika Türkiye’ye %30-35 oranlarında gümrük vergisi uygulamaktadır. Bu çerçevede iki ülke arasında bir STA’nın imzalanması trafik sapmasının engellenmesi ve eşit pazara giriş imkanları yaratması açısından oldukça önemlidir.
Japonya Başbakanı Koizumi’nin 2004 Eylül ayındaki Meksika ziyareti sırasında imzalanan “Japonya-Meksika Ekonomik Ortaklığının Güçlendirilmesi Anlaşması (the Agreement between Japan and United Mexican States for the Strengthening of the Economic Partnership)” 1 Nisan 2005 tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir. Sözkonusu anlaşmanın malların, kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının geliştirilmesine ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağı, iki ülke ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı özelliklerini arttıracağı ve iki ülke stratejik ortaklığı bakımından bir temel oluşturacağı, Anlaşma yürürlüğe girmeden önceki dönemde bile iki ülke özel sektörlerinin çeşitli alanlarda işbirliği yapma imkanlarını araştırmaya başladığının memnuniyetle gözlendiği iki taraf yetkililerince ifade edilmektedir.