Kur'an ve Ehl-i beyt
örneklemeleriyle
ÇOCUK TERBİYESİ
Üstad İbrahim EMİNİ
İÇİNDEKİLER
İÇİNDEKİLER 2
ithaf 4
önsöz 4
ANNE VE BABANIN GÖREVlerİ 5
EĞİTİCİLERİN DUYARLILIK ve YARDIMLAŞMALARI 8
AMEL İLE TERBİYE EDİN, DİLLE DEĞİL 10
AİLEVİ İHTİLAFLARDAN KAÇININ 11
ANNELİĞİN BAŞLANGICI 14
ANNENİN YEMEĞİNİN, CENİNİNİN SAĞLIĞINDAKİ ROLü 15
Annenİn yİyeceğİnİn cenİnİn ahlakındakİ Tesİrlerİ 16
ANNENİN YEMEK PROGRAMI 16
SİGARA İçmek 17
HASTA Olursa... 18
ANNENİN RUHİ DURUMLARININ CENİN ÜZERİNDEKİ etkİsİ 19
HAMİLE KADINLARA TAVSİYE OLUNUR... 20
TEMİZ HAVA 21
DOĞUM ZORLUKLARI 23
DOĞUMDAN SONRA 25
ANNE SÜTÜ EN İYİ YİYECEK 26
SÜT YARDIMCISI 28
ANNE SÜTÜ YASAK 28
SÜT VERME PROGRAMI 29
Annenİn sütü olmazsa... 31
SÜTTEN KESME 31
KIZ MI ERKEK Mİ? 32
İSİM KOYMA 33
TEMİZLİK VE SAĞLIK 34
uyku ve özgürlüğüne engel olmayın 36
HAYATIN EN HASSAS DÖNEMİ 37
BEBEK VE AHLAKİ EĞİTİMLER 38
bebek VE DİNİ EĞİTİM 39
BAĞLILIK HİSSİ 40
DIŞA YÖNELMENİN BAŞLANGICI 42
muhabbet 43
SEVGİ GÖSTERME 45
emrinizi yürütmek İçİn sevgiyi araç etmeyİn 46
TERBİYEyE engel OLMAYAN SEVGİ 47
ŞIMARIK ÇOCUK 47
PARMAK EMME 50
KORKU 51
OYUN 55
GÖSTERİŞ 58
TAKLİT 59
MERAK 60
BAĞIMSIZLIK VE KENDİNE GÜVENME 62
serbestlİk 65
İnat 68
İş ve sorumluluğunu yerİne getİrme 71
DOĞRULUK 74
Sözünde Durmak 76
Malikiyet 78
Cömert Yetİştİrmek 80
Hayır İşlerde Dayanışma 82
Çocuklara İnsanlari Sevmeyİ Öğretİnİz 83
Adalet ve Eşİtlİk 84
Çocuklara Saygı Gösterİn 86
Kendİnİ Tanımak ve Hedefdar Olmak 87
Çocuk ve Aİle İktİsadı 88
Kanuna Saygı 91
edeP 92
gasP ve hırsızlık 94
kıskançlık 97
öfke 100
Ağzı bozukluk 102
başkalarını çekİştİrmek 103
Kusur aramak 105
Çocukların uyumsuzluğu 106
arkadaş 109
ÇOCUK VE DİNİ İNANÇLAR 112
çocuk ve dİnİ görevler 114
Sİyasİ Ve Sosyal Eğİtİm 115
RADYO-TELEVİZYON VE ÇOCUK 116
cİnsel konular 119
kİtap okumak 124
kusurlu çocuklar 127
bedensel cezalar 128
bedensel olmayan cezalar 130
takdİr etme ve ödüllendİrme 132
TAKDİM
Toplumsal bir inkılap ve değişim, ancak, temelde yapılan bir takım eğitim programlarıyla mümkün olabilir. Yarının liderleri, bilim adamları, önemli konularda sorumluluk üstlenen kişiler, büyük din alimleri ve kitlesel sınıfların tümünün bugünün çocukları olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla, asıl faaliyet programları ve çalışmaların yoğunluğu çocuklara yönelik olmalıdır. Bu nesil, yaş ağaç gibi her tarafa eğilebilen bir sınıf olduğu için herkes var gücünü harcayarak geleceğin toplumunu oluşturacak bu kesimi kendine taraf etmeye ve kendi amaçları doğrultusunda yetiştirmeye çalışmaktadır.
Aslında İslam'ın bu husustaki kaynakları ve talimatlarını inceleyecek olursak, göreceğiz ki toplumdaki çocuk neslinin terbiye ve ahlaki değerler doğrultusunda yetiştirilmesi için aynı toplumda yaşayan büyüklere büyük bir hak ve sorumluluklar yüklenmiştir.
Bu konu, ilgili İslami eser ve kaynaklarda "Evladın baba ve anneler üzerindeki hakları" adı altında emir ve yasaklar halinde sunulmaktadır. Hatta İslam bu hususun önemini "Nasıl bir eş seçmelisiniz?" ünvanı altında gereken tavsiyelerle vurgulamaktadır. Bu tavsiyeleri ele aldığımızda asıl dikkat-ı nazara alınan hususun, seçilen eşin, insanın çocukları için bir anne olacağı ve geleceğin toplumu sayılan bu neslin eğitiminin onun eliyle gerçekleşeceği hususu olduğunu anlamaktayız. Bu yüzden, annenin manevi huy ve hasletlerinin, davranışlarının ve tüm özelliklerinin gebelik aşamasında bile çocuğa intikal edeceği, bilimsel veriler açısından da kesinlik kazanmıştır.
İslam bu zarif ve esnek yaratığın eğitiminin önemini göz ardı etmemiş ve buna gereken ehemmiyeti vermiştir. Bu alandaki büyük sorumluluğunu bilmeyen gafil anne ve babaları zaman zaman ikaz etmiş ve onlara yol göstermiştir. İslam'ın eğitiminden yeteri kadar haberi olmayışından olacak ki bugün sözde Müslüman aile ocaklarında İslam'la alakası olmayan çocukların yetiştiğine şahit oluyoruz. Oysa bundan bütün Müslümanlar sorumludurlar. İslam'dan uzaklaştırılmamız neticesinde bugün her şeyi batılı ülkelerden beklemekteyiz. Halbuki eğer İslam'dan biraz haberimiz olsaydı batının ne kadar zayıf olduğu, batı kültürünün nedenli eksik olduğu ve bu konuda batı kültürünün zengin İslam kültürüyle mukayese bile edilemeyeceği görülürdü. İslam'ın insanlara ve halk tabakalarına tanıdığı hakkı hiç bir din ve hiç bir düzen tanımamış ve İslam'ın insanlara verdiği değeri hiç kimse vermemiştir. İnsanlara izzet veren, insanları kendi fıtratlarına geri çeviren İslam'ın buyruklarıdır. Tabi ki bu da İslam'ın en kamil ve en üstün ilahi bir din olmasından kaynaklanmaktadır.
Kevser Yayınlarının yayın hayatına start verdiği ilk günden bu yana yayına sunduğu bütün eserlerde toplum ve insanlarımızın dini ve fikri ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmuştur.
Bugün her alanda yoğun çalışmalar yapılırken, her alanda kitaplar yazılıp yayınlanırken ve eğitim amaçlı programlar hazırlanırken çocukların eğitimi alanında önemli ve sağlıklı bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Biz, bu eksikliğin bir nebze de olsa giderilmesi amacıyla "Ehl-i Beyt'e Göre Çocuk Eğitimi" kitabını, 11. baskısından Türkçe'ye çevirerek anne-babalar ve evlenme eşiğindeki gençlerimize sunduk.
Bu çalışmamızın İslam anne-babalarına ve İslam evlatlarına ışık tutması ve Allah Teâla nezdinde kabul görülmesi ümidiyle...
Tevfik Allah'tandır.
KEVSER YAYINLARI
Dostları ilə paylaş: |