Icoane Făcătoare de minuni ale Maicii Domnului



Yüklə 95,56 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü95,56 Kb.
#13879


Icoane Făcătoare de minuni ale Maicii Domnului


Cateheze întocmite pentru Postul Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, de către pr.lect.univ.dr.Liviu Vidican-Manci

Cluj-Napoca

2017

Cuprins1:


  1. Despre icoană și natura ei

  2. Temeiurile teologice ale cinstirii Maicii Domnului

  3. Despre Icoanele Maicii Domnului

  4. Icoana Făcătoare de minuni de la Nicula

  5. Icoana Făcătoare de minuni de la Neamț

  6. Icoana Făcătoare de minuni de la Trifești – Roman

  7. Icoana Maicii Domnului Cea Înjunghiată (Esfagmeni) de la Vatopedu

  8. Icoana Maicii Domnului Portărița de la Iviron

  9. Icoana Maicii Domnului Izvorâtoarea de Mir de la Dionisiu



  1. Despre icoană și natura ei

Încă din primele veacuri creștine s-a pus problema cinstirii icoanelor de către credincioși. Încă de la început au fost împărțiți în tabere, unii susținând, pe baza preceptelor Vechiului Testament, că închinarea ar fi idolatrie, ceilalți susținând, pe fundamente noutestamentare, importanța cinstirii și închinării la icoane.

De unde venea această neînțelegere care dăinuie și astăzi? Ce spune Sfânta Scriptură despre icoane și ce ne sugerează? Ce este icoana și cum trebuie să ne raportăm la ea?

Părintele profesor Ioan Bizău spune că: „fascinația pe care o provoacă astăzi icoana în cele mai diverse medii religioase și culturale este o dovadă elocventă a frumuseții și adevărului ei. (...) Este dorul profund al inimii după „frumusețea cea dintru început”, o frumusețe curată și autentică, singura care, așa cum spunea Dostoievski, poate salva lumea” (Pr.Ioan Bizău, Incursiuni în teologia și arta icoanei, p. 83).

E important să înțelegem că icoanele sunt reprezentările a ceea ce a existat, nu sunt imaginația oamenilor și a artiștilor. Adică, exprimă frumusețea sublimă nesmintitoare a omului, adevărul duhovnicesc, aureola harică. Pe de altă parte este expresia nostalgiei paradisiace, a dorului după ceea ce a fost omul dintâi. Scopul icoanelor a fost dublu, de aducere aminte și latreutic, a fost anamnetic și liturgic.

Dacă Vechiul Testament interzice reprezentările iconice, de când se poate vorbi despre icoane în Creștinism?

Prima icoană despre care se vorbește în Tradiția Bisericii Creștine este a Mântuitorului. În Occident se mai numește și „Sfânta Față”,„Sfântul Chip”, iar în expresia ei grecească „acheiropoietos”, adică „chipul nefăcut de mână”. Această icoană are o istorie foarte interesantă și se leagă de viața regelui Abgar, bolnav de lepră. El îl trimite pe unul din oamenii de încredere la Mântuitorul pentru a veni în Edessa și a-l vindeca, iar, în cazul în care va refuza, să-i picteze măcar chipul și să i-l aducă. Anania, căci așa îl chema pe slujitor, nu reuși să picteze chipul lui Iisus, din pricina Slavei Sale. Văzându-l Mântuitorul a cerut un ștergar, și-a umezit fața cu apă și și-a imprimat Chipul pe el. Această pânză a fost dusă regelui, iar acesta s-a vindecat. Odată imprimat chipul Mântuitorului a devenit prima icoană a lui Hristos (Leonid Uspeschi, Teologia icoanei, p. 33).

Teologul Leonid Uspeschi subliniază că „sensul expresiei chip nefăcut de mâna omului iese la iveală în Evanghelia după Marcu 14, 58: acest chip este înainte de toate Cuvântul întrupat care se face văzut în „templul trupului Său” (Ioan 2,21). Începând din acel moment, Legea lui Moise care interzicea imaginile (Ieșire 30, 4) își pierde sensul, iar icoanele lui Hristos devin tot atâtea mărturii de netăgăduit ale întrupării lui Dumnezeu. Nu este vorba despre o imagine creată după o concepție umană, ea reprezintă fața autentică a Fiului lui Dumnezeu făcut Om și provine, după tradiția Bisericii, dintr-o atingere nemijlocită de fața Lui. Această primă imagine a lui Dumnezeu făcut Om este cinstită de Biserică (...)(Leonid Uspeschi, Teologia icoanei, p. 35)

E la fel de adevărat că nu tot ceea ce se pretinde a fi icoană este icoană. De aceea noi creștinii trebuie să avem o grijă deosebită față de ceea ce punem pe pereții caselor noastre:

„Icoana este o sfântă imagine și nu o imagine pioasă. Ea are caracterul său propriu, canoanele sale specifice și nu se definește prin arta unui secol sau a unui geniu național, ci prin fidelitatea față de destinația ei care este universală. Ea este un mod de exprimare a iconomiei divine, rezumată în învățăturile Bisericii Ortodox: Dumnezeu s-a făcut om, pentru ca omul să se îndumnezeiască”. (Leonid Uspensky, Icoana, vedere a lumii duhovnicești, p.14)

Pentru cei care luptă împotriva icoanelor, e potrivit să le aducem în atenție o realitate de necontestat, similaritatea dintre cuvânt și imagine.„Pentru Biserica Ortodoxă imaginea este, întocmai ca și cuvântul, un limbaj ce exprimă dogmele și învățăturile sale. Este o teologie inspirată, prezentată sub o formă vizuală”. (Leonid Uspensky, Icoana, vedere a lumii duhovnicești, p.14)

În ceea ce privește tipul de închinare, adică raportarea noastră la sfintele icoane, vom folosi doar cuvintele Sfântului Ioan Damaschinul:

„Pentru că unii ne hulesc că ne închinăm și cinstim icoana Mântuitorului și a Stăpânei noastre și încă și a celorlalți sfinți și slujitori ai lui Hristos, să audă că dintru început Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său. Pentru care motiv, oare, ne închinăm unii altora, dacă nu pentru motivul că suntem făcuți după chipul lui Dumnezeu? După cum spune grăitorul de Dumnezeu Vasile, cel prea renumit în cele dumnezeiești, „cinstea adusă icoanei se îndreaptă spre originalul ei”( Sfântul Ioan Damaschinul, Dogmatica,trad.Pr.D.Fecioru, Ed.Scripta,București, p.176)

Cu alte cuvinte, nu ne închinăm materiei, lemnului, sticlei, culorilor, ci ne închinăm celui pe care icoana îl reprezintă. Ne închinăm lui Hristos, care a luat chip real, care s-a făcut om, s-a făcut văzut și a permis pictarea și închinarea la icoana Sa.

„Dacă icoana lui Hristos, fundament al iconografiei creștine, reproduce trăsăturile Dumnezeului făcut Om, icoana Maicii lui Dumnezeu o reprezintă pe întâia ființă omenească ce a realizat scopul întrupării – îndumnezeirea omului (...).Fecioara este cea dintâi, din tot neamul omenesc, care a ajuns deja, prin transfigurarea totală a ființei ei, la țelul tuturor făpturilor. Ea a depășit deja limita timpului și a veșniciei și se află, încă de acum în Împărăția a cărei venire o așteaptă Biserica odată cu a doua arătare a lui Hristos (...). Imaginea ei ocupă deci primul loc după cea a lui Hristos și face pereche cu aceasta; ea se distinge de icoanele altor sfinți și de ale îngerilor atât prin varietatea tipurilor iconografice, cât și prin cantitatea și prin intensitatea cinstirii lor”. (...)(Leonid Uspeschi, Teologia icoanei, p. 41)



Bibliografie orientativă

Sfântul Ioan Damaschinul, Dogmatica, trad.Pr.D.Fecioru, Ed.Scripta,București, 1993.

Leonid Uspeschi, Teologia icoanei, prefață de pr.prof.dr. Nikolai Ozolin, trad.Ciprian Vidican și Elena Derevici, Renașterea/Patmos, Cluj-Napoca, 2012.

Leonid Uspensky, „Icoana, vedere a lumii duhovnicești”, în Ce este icoana, Reîntregirea, Alba-Iulia, 2005, pp. 83-194.

Pr.Ioan Bizău, „Incursiuni în teologia și arta icoanei”, în Ce este icoana, Reîntregirea, Alba-Iulia, 2005, pp. 83-194.



  1. Temeiurile teologice ale cinstirii Maicii Domnului

Mărturisirea de credință a Bisericii Ortodoxe este că Mântuitorul „S-a născut de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria”. Această afirmația a făcut catehismele să ridice întrebarea: „Ce înseamnă de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara? Care este partea Duhului Sfânt și care a Fecioarei Maria în întruparea Cuvântului?” La această întrebare s-a răspuns astfel: „Fiul lui Dumnezeu S-a zămislit ca om din Fecioară. Deci S-a zămislit fără de sămânță bărbătească. Dar această zămislire minunată nu s-ar fi putut face fără lucrarea Duhului Sfânt. Duhul Sfânt a făcut ca Fecioara să zămislească fără sămânță bărbătească pe Fiul lui Dumnezeu ca om” (Învățătura de credință ortodoxă, Învățătura despre Dumnezeu, Renașterea, ed. II, Cluj-Napoca, 2001, p. 104)

O cinstim pe Maica Domnului pentru că mai întâi a cinstit-o Dumnezeu. E omul căruia i-a acordat cea mai înaltă cinste, a pus-o pe tronul cerului, a făcut-o Mama Fiului Său. „Și a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat? Și răspunzând îngerul, i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri...”(Luca 1,34-35)

Părinții Bisericii subliniază: „Duhul Sfânt S-a pogorât peste ea...dându-i puterea de a primi Dumnezeirea Cuvântului și puterea de a naște. Atunci a umbrit-o Înțelepciunea ipostatică și Puterea Prea Înaltului Dumnezeu, adică Fiul lui Dumnezeu, Cel de o ființă cu Tatăl, ca o sămânță dumnezeiască și Și-a alcătuit Luiși din sângiurile ei trup însuflețit” (Învățătura de credință ortodoxă, p.105)

Pururea Fecioria Maicii Domnului

Piatra de poticnire pentru mulți a fost fecioria Maicii Sfinte înainte și după naștere. Deși textul din Matei e limpede: „fiindcă ceea ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt” (Matei 1, 20), mulți n-au putut să-și depășească puținătatea sufletului și a minții. De aici și până la negarea lui Nestorie, că Maria nu a fost Născătoare de Dumnezeu, n-a fost decât un pas. Sinodul de la Efes, 431, a fost cel care a reglementat dogma despre Fecioara Maria.

Una dintre cele mai cunoscute rugăciuni adresate Maicii Sfinte, care respectă și afirmă dogma Părinților de la Efes, este aceasta: „Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te ceea ce ești plină de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată ești Tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui Tău. Că ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre...”. În ea mărturisim că Maica Domnului este „născătoare de Dumnezeu” și „fecioară”, două adevăruri fundamentale pentru cineva care pretinde că o cinstește. Alexandru Schmemann, Maica Domnului, p. 18)

Nașterea mai presus de fire are nevoie de credința noastră, altfel nu o vom putea înțelege și cuprinde. Părintele Alexandru Schmemann spune că: „În Hristos, în nașterea Sa, prin venirea Sa în lume se naște o nouă umanitate, care nu se trage nici din trup și nici din robia noastră autoimpusă față de patimi, ci din Dumnezeu. Dumnezeu Însuși se logodește cu umanitatea în persoana celui mai sublim rod al Creației Sale: Preacurata Fecioară Maria. Și prin ea, prin credința și ascultarea ei, ni-L dă pe Fiul Său Cel Unul-Născut. Noul Adam intră în lume pentru a se uni cu noi și pentru a-l ridica pe întâiul Adam care nu a fost zidit de „natură”, ci de Dumnezeu. Aceasta ajungem să credem, cu cutremur și bucurie, în cazul în care credem în Hristos și, din acest motiv, atunci când Îl acceptăm pe El ca Dumnezeu și Mântuitor, recunoaștem și pururea fecioria Maicii Sale, prin care Duhul și Iubirea cuceresc materia și legile ei”. Alexandru Schmemann, Maica Domnului,trad. Cezar Login, Patmos, Cluj-Napoca, p. 18



Bibliografie orientativă

Învățătura de credință ortodoxă, Învățătura despre Dumnezeu, Renașterea, ed. II, Cluj-Napoca, 2001

Alexandru Schmemann, Maica Domnului, trad. Cezar Login, Patmos, Cluj-Napoca, 2010.



  1. Despre Icoanele Maicii Domnului

Așa cum am putut observa în catehezele precedente, Maica Domnului este Mijlocitoarea noastră în fața tronului Fiului Său. Harul pe care Dumnezeu l-a revărsat asupra ei este dătător de speranță și grabnic ajutător pentru cei ce cred.

„Dacă icoana lui Hristos, fundament al iconografiei creștine, reproduce trăsăturile Dumnezeului făcut Om, icoana Maicii lui Dumnezeu o reprezintă pe întâia ființă omenească ce a realizat scopul întrupării – îndumnezeirea omului (...).Fecioara este cea dintâi, din tot neamul omenesc, care a ajuns deja, prin transfigurarea totală a ființei ei, la țelul tuturor făpturilor. Ea a depășit deja limita timpului și a veșniciei și se află, încă de acum în Împărăția a cărei venire o așteaptă Biserica odată cu a doua arătare a lui Hristos (...). Imaginea ei ocupă deci primul loc după cea a lui Hristos și face pereche cu aceasta; ea se distinge de icoanele altor sfinți și de ale îngerilor atât prin varietatea tipurilor iconografice, cât și prin cantitatea și prin intensitatea cinstirii lor”. (...)(Leonid Uspeschi, Teologia icoanei, p. 41)

După cum știm Maica Domnului a avut, cum are și astăzi, persoane care nu au crezut și nu cred în Pururea-fecioria Ei și nici că este Theotokos (Kyriotissa). Din această cauză în secolul al V-lea, după Sinodul Ecumenic de la Efes 431, numărul icoanelor cu Maica Domnului crește, și pe toate este consemnată calitatea ei de Născătoare de Dumnezeu. (Egon Sendler, Icoanele Maicii Domnului, p.75)

Istoria icoanelor Maicii Domnului este mult mai veche decât a oricărei alte icoane. Primul autor a fost Sfântul Evanghelist Luca. „Tradiția ortodoxă atribuie sfântului evanghelist Luca primele icoane ale Fecioarei; acesta ar fi pictat trei icoane, după Cincizecime. Una aparține tipului zis „Mângâietoarea”(Eleusa). Ea reprezintă mângâierea reciprocă a Maicii și a Pruncului, subliniind sentimentul natural omenesc, duioșia și dragostea maternă. Este imaginea unei mame care suferă profund pentru supliciile la care va fi supus Fiul ei, având conștiința tăcută a chinurilor Lui inevitabile. O altă imagine este aceea din tipul numit „Călăuzitoarea” (Hodigitria), Cea care arată calea. Fecioara și Pruncul sunt reprezentați aici din față, întorși spre privitor. Această imagine hieratică și maiestuoasă subliniază în mod deosebit Dumnezeirea Pruncului. Cât despre cea de-a treia icoană, ea ar fi reprezentat-o pe Fecioară fără Prunc. Datele care o privesc sunt confuze. Este posibil ca această icoană să fi fost asemănătoare cu cea a Fecioarei din Deisis, adică în rugăciune, adresându-I-se lui Hristos” (...)(Leonid Uspeschi, Teologia icoanei, p. 41- 43)

În cele ce urmează vom prezenta pe scurt cele mai întâlnite icoane ale Maicii Domnului și calificativele acestora.

Așa cum Icoana Maicii Domnului de la Nicula este cunoscută drept „Icoana de la Nicula”, fără să exprime tipul teologic „hodighitria”, „călăuzitoarea”, tot așa vom cunoaște icoane ale Maicii Domnului din întreaga Ortodoxie, care vor purta numele locului unde se află: Icoana de la Vlaherene (Vlahernitissa), din Atena (Athiniotissa), din Pelagonia-Bitolia (Pelagonitissa), din Vladimir (Rusia), din Kazan etc.

În ceea ce privește celelalte categorii de epitete acordate icoanelor Maicii Domnului vom întâlni, așa cum am subliniat puțin mai devreme, exprimând o calitate a Maicii Domnului: „Eleusa - Îndurătoarea, Peribleptos - Frumoasa, Gorgoepikoos - Grabnic Ajutătoarea, Episkepsis - Apărătoarea” (Egon Sendler, Icoanele Maicii Domnului, p.75).

Kyriotissa – Maica Domnului în slava împărătească

Acest tip de icoană o reprezintă pe Maica Domnului pe un tron cu Pruncul pe genunchi. Ea își are originea în frescele găsite în catacombe și e prezentă de obicei pe abisda altarului. (Egon Sendler, Icoanele Maicii Domnului, p.81-86).



Hodighitria – Maica Domnului, cea care arată calea

„În iconografia Maicii Domnului, imaginea Hodighitriei, Îndrumătoarea, ocupă un loc privilegiat. Această reprezentare a Născătoarei de Dumnezeu este comună Răsăritului și Apusului.”(Egon Sendler, Icoanele Maicii Domnului, p.87).

În icoanele de tip „hodighitria” „Maica Domnului este înfățișată fie frontal, fie ușor întoarsă către stânga, așa cum este firesc pentru o figură în picioare. Această postură de persoană în picioare se regăsește și în icoanele bust. Capul Pruncului se află astfel la nivelul umărului Maicii Domnului șezând, care ține Pruncul pe brațul său stâng și nu pe genunchi. Pruncul se întoarce către privitor și cu mâna dreaptă face semnul binecuvântării, cele două degete fiind întinse. Începând cu secolul al XI-lea, gestul se face cu trei degete întinse. În mâna stângă, Pruncul ține un rotulus. Privirea Maicii ca și cea a Pruncului este îndreptată către privitor. Hodighitria se deosebește de celelate tipuri, ca Fecioara de la Iviron sau Fecioara de la Tihin, prin privire” (Egon Sendler, Icoanele Maicii Domnului, p.102).

Prin acest tip de icoană, trebuie să înțelegem semnificația teologică: Maria, Cea care L-a născut pe Hristos, este călăuzitoarea, îndrumătoarea spre Fiul Ei.



Oranta – Rugătoarea

Și acest tip de reprezentare a Maicii Domnului își are originile în picturile din catacombe. O ilustrează pe Maica Domnului cu palmele ridicate la nivelul umerilor în semn de rugăciune, iar pe pieptul ei se află Hristos care binecuvintează pe cei ce I se închină.



Eleusa – tandrețea maternă

Este una dintre cele mai impresionante și sensibile icoane în care Maica Domnului este reprezentată. Aici chipul Maicii este lipit, într-un gest de candoare maternă, de cel al Fiului.

Desigur, sunt și alte tipologii prezente în pictura bizantină, dar, pentru ceea ce ne preocupă pe noi, acestea sunt cele mai importante și cunoscute. In catehezele viitoare, o parte din aceste icoane le vom regăsi.

Bibiografie orientativă

Leonid Uspeschi, Teologia icoanei, prefață de pr.prof.dr. Nikolai Ozolin, trad.Ciprian Vidican și Elena Derevici, Renașterea/Patmos, Cluj-Napoca, 2012.

Leonid Uspensky, „Icoana, vedere a lumii duhovnicești”, în Ce este icoana, Reîntregirea, Alba-Iulia, 2005, pp. 83-194.

Egon Sendler, Icoanele Maicii Domnului, trad.de Măriuca și Adrian Alexandrescu, Sofia, București, 2008.



  1. Icoana Făcătoare de minuni de la Nicula

Cine ar putea spune că n-a auzit de Mănăstirea Nicula? Dar despre icoana de acolo? Cu cât mai cunoscută cu atât mai greu de vorbit despre ea. Dar, pentru că mintea noastră este obișnuită să rețină mai degrabă generalitățile și mai puțin detaliile, o revedere a istoricului icoanei de la Nicula și a câtorva minuni ne-ar putea ajuta.

Icoana a fost pictată în anul 1681 de inspiratul preot Luca din Iclod și este „soră” cu icoanele de la Mănăstirea Strâmba din Sălaj și de la biserica din Ilișua, astăzi în Muzeul Mitropoliei Clujului. Cel care a comandat-o și dăruit-o bisericii din Nicula a fost nobilul român Ioan Cupcea. Pictura este realizată pe o scândură de 2 cm, cu 86 cm înălțime și 65 cm lățime. Ca tipologie teologică ea este încadrată în categoria Hodighitria, Îndrumătoarea sau Călăuzitoarea. (http://www.manastireanicula.ro)

Icoana a devenit cunoscută în tot imperiul Austo-Ungar la mai bine de un deceniu după pictare, în 15 februarie 1699, când a lăcrimat. A lăcrimat nu mai puțin de trei săptămâni timp în care a fost observată de sute de oameni, dintre cei cu stare până la cei mai simpli. Țăranul niculean știa deja că icoana este miraculoasă. Mulți au trăit, în puținii ani de când era în sat, bucuria tainică a vindecările, de acum însă Icoana lor a devenit cunoscută în toată lumea. De acum, cete, cete de pelerini vor veni să caute alinare la Maica Domnului al cărei har învăluie Nicula cu a sa icoană. (http://www.manastireanicula.ro)

Bucuros de celebritatea adusă peste noapte ținuturilor sale și simțind o nouă oportunitate, guvernatorul Sigismund Korniș s-a decis să mute icoana cu mare fast la castelul său din Benediuc. Credincioșii niculeni n-au suportat privațiunea și, dacă pentru oprobiul social n-au avut curaj să se revolte, pentru Maica Domnului au făcut-o. Așa l-au convins pe guvernator că icoana nu e proprietatea lui, ci darul Precistii pentru oropsiții români din ținutul Gherlei.

Două perioade, destul de îndelungate, icoana a fost scoasă de la închinare. În perioada 1714-1782, a fost îngropată în pământ, iar între 1948-1962 ascunsă de autoritățile comuniste, tăinuită prin zidire în geamul casei lui Vasile Chezan din Lunca Bonțului. Dacă în prima ei captivitate, românii se confruntau cu ofensiva austriacă și impunerea catolicismului cu tunurile Mariei Tereza și a predecesorilor ei, în secolul de puțin trecut, în timpul celei de-a doua izolări, românii erau sub asediul ideologie ateiste de sorginte sovietică.

După găsirea ei în 1962 a fost ridicată de autoritățile comuniste și dusă la Cluj, la sediul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Restaurată în anii 1990-1991, icoana a fost reașezată în Mănăstirea Nicula printr-o procesiune demnă de statutul ei de icoană făcătoare de minuni.

Și pentru că vorbim de minuni ne vom opri la acest subiect.

Părintele Andrei Coroian, fostul stareț al Mănăstirii Nicula a cules o seamă de minuni pe care Maica Domnului, prin icoana de la Nicula le-a săvârșit. (Arhim.Andrei Coroian, Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Nicula și Minunile Ei, Ecclesia, 2011, pp.19-50)

Una dintre cele mai cunoscute îl are în centru pe un creștin din zona Bârgăului. După ce a luptat în cel de-al doilea Război Mondial, a rămas cu afecțiuni severe care, în cele din urmă, au dus la paralizie. Familia l-a adus la Nicula într-un car, iar el, din ceea ce avea să relateze mai târziu, și-a pus gândul în rugăciune și a promis că dacă va fi vindecat va face drumul mănăstirii de 12 ori pe jos. Distanța nu era mică, iar angajamentul pe măsură. A venit în car și a mers pe lângă car, a promis de douăsprezece ori, a revenit de optsprezece, de fiecare dată pe jos.( Arhim.Andrei Coroian, Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Nicula și Minunile Ei, Ecclesia, 2011, p.25)

O altă minune impresionantă în felul ei o are în centru pe o femeie singură și rugătoare. Neavând nici o rudă, pe nimeni care să o îngrijească, totodată fiind și în vârstă, s-a rugat mult Maicii Sfinte să-i descopere ceasul morții pentru a nu rămâne povară pe umărul sătenilor. După multă rugăciune i s-a descoperit, așa că ea, cumpărându-și cele necesare îngropării, în seara dinaintea morții a așezat sicriul pe locul potrivit, și acolo și-a dat ultima suflare. Vecinii au aflat-o acolo și s-au minunat, întrucât ea le vorbise de rugăciunea ce-a înălțat-o către Regina Cerului.( Arhim.Andrei Coroian, Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Nicula și Minunile Ei, Ecclesia, 2011, p.24)

Ar fi mii și mii de minuni de relatat, pe unele le-ați trăit chiar dumneavoastră, cei care ascultați aceste cateheze, dar ne vom opri la o a treia. În 1995 a venit la Nicula o femeie ce trăia în Brașov. Fusese internată cu ceva vreme în urmă la Cluj și, înainte de Sfintele Paște a fost trimisă acasă. Avea aproximativ 65 de ani și un cancer în fază terminală. A cerut binecuvântare să rămână în mănăstire până după sărbătoare, și să se roage Maicii Domnului, ca apoi să moară împăcată. Și acestei femei i-a ascultat Dumnezeu rugăciunea prin intercesiunea Maicii Domnului. În iunie, când a revenit la mănăstire, i-a spus părintelui care o primise să se roage, că doctorii și-au făcut cruce văzând analizele și, i-au declarat șocați, că s-a vindecat. Ani de zile după aceea a revenit la Maica Domnului pentru a-i mulțumi. (Arhim.Andrei Coroian, Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Nicula și Minunile Ei, Ecclesia, 2011, p.26)

Și această cateheză o închei tot cu îndemnul, mai ales că e atât de aproape, să lăsăm confortul de o parte și mergem să o căutăm pe Maica Domnului la Nicula, chiar dacă nu avem nicio suferință. Amin!



Bibliografie orientativă

Arhim. Dumitru Cobzaru, Monografia Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Nicula, Ecclesia, Cluj-Napoca, 2010.

Arhim. Andrei Coroian, Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Nicula și Minunile Ei, Ecclesia, Cluj-Napoca, 2011.

http://www.manastireanicula.ro

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-nicula-adormirea-maicii-domnului-120794.html

http://www.cuvantul-ortodox.ro/icoana-maicii-domnului-de-la-nicula-si-minunile-ei/



  1. Icoana Făcătoare de minuni de la Neamț

Icoana de la Neamț are o istorie ce stă încrustată în piatra începutului de secol XV. Moldova, condusă de vrednicul și sfântul domnitor Alexandru cel Bun, nu numai că era o țărișoară prosperă și în relații de parteneriat cu splendoarea Constantinopolului, dar chiar reușise să-și înființeze o episcopie, recunoscută de Țarigrad. În acest exercițiu diplomatic religios între împăratul bizantin Manuel Paleologul și Alexandru cel Bun a avut loc un schimb de cadouri. Unul dintre cele mai de preț a fost icoana primită de domnitorul moldovean, dusă la Mirăuți, iar după foarte puțin timp la Neamț.

Originea acestei icoane este una minunată. Modelul după care a fost pictată se află în Lida, oraș cu multiple conotații biblice, cu ocurențe pauline, Lida, Listra și Iconiu. Aici în Lida s-a petrecut o minune. Chipul Maicii Domnului a apărut pictat pe un stâlp al orașului undeva în anul 35 d.Hr. Se pare că în secolul al VII-lea, cel mai probabil în 665, viitorul patriarh Gherman al Constantinopului văzând icoana din Lida a dat ca ascultare să fie pictată o copie a acesteia. Și s-a făcut întocmai. Cu excepția faptului că pe versoul icoanei a mai fost pictată icoana Sfântului Gheorghe, Marele Mucenic originar din Lida. Să nu uităm că secolul al VII-lea a fost cunoscut ca un secol al cuceririlor musulmane, fie ele arabe sau persane. Maica Domnului, prin icoanele sale, era cu fidelii săi.

Traseul icoanei de la Neamț a fost unul cât se poate de sinuos. După ce Sfântul Gherman a adus-o la Constantinopol, în contextul frământărilor, iar, mai târziu a luptelor, de frica distrugătorilor de icoane (a iconoclaștilor), a fost trimisă în secret în Roma. Împăratul bizantin de origine isauriană, Leon dăduse poruncă să distrugă toate icoanele din Imperiu. Maica Domnului în icoana Sa au șezut în Roma, biserica Sfântului Petru, nu mai puțin de 106 ani. Nu mult după 840, în timpul lui Metodie Mărturisitorul, icoana a fost readusă în Bizanț, în mănăstirea Heleopatrei. Aici a fost adăpostită pentru mai bine de o jumătate de mileniu.

În 1401, Alexandru cel Bun o primește ca dar și recunoaștere a prieteniei și a reconcilierii dintre cele două scaune, Suceava și Constantinopol. De la Mirăuți, Suceava, a fost adusă în 1415 la mănăstirea Neamț unde se află până astăzi.

De atunci icoana a trecut prin vicisitudinile istoriei. Unul din evenimentele consemnate de cronici și adusă înaintea noastră de părintele Ioanichie Bălan este următorul: „Această cruce s-a ridicat aici spre semnul și aducerea aminte a anului 1821, când, venind turcii în Moldova și Țara Românească asupra grecilor ce se revoltaseră, și multe răutăți făcând bisericilor și creștinilor, fiecare se mântuia precum putea. Aici, în acel timp, în această Sfântă Mănăstire, stărețind sfinția sa părintele Ilarie, ne-a poruncit mai jos-însemnaților, de am dus sfânta icoană a Maicii Domnului cea mare, din biserica cea mare spre Muntele Rusu, și am ascuns-o în pământ, într-un deal, în pădure, și cu alte odoare și documente, în anul 1821, iunie 3... . Mai însemnăm aici și minunea care s-a făcut în fața Maicii Domnului, care, noi, mai-sus-însemnații, cu ochii noștri am văzut, că în vremea când s-a început Dumnezeiasca Liturghie, îndată s-a înnegrit cu totul fața icoanei Maicii Domnului și s-a întunecat încât ne-am înfricoșat socotind că poate s-a stricat în pământ unde a fost ascunsă. Însă când a ieșit starețul cu soborul spre întâmpinare, atunci îndată a început a se lumina, mai întâi la obrazul din dreapta, apoi toată fața s-a rumenit și s-a făcut mai luminoasă de cum era mai înainte. Acesta s-a însemnat spre mărirea lui Dumnezeu spre aducerea aminte a urmașilor. Scrisă pe piatră la septembrie 1839. Neonil, Arhimandrit și Stareț al Sfintei Mănăstiri Neamț și Secu.” (Ioanichie Bălan, Sfintele icoane din România, p. 21)

Pe parcursul istoriei s-au întâmplat foarte multe minuni cu icoana Maicii Domnului de la Neamț. Una dintre acestea, consemnată de unul din ucenicii părintelui Paisie, s-a petrecut cu un turc. Comerciant fiind, turcul a venit cu marfă la mănăstire. Auzind că este acolo o icoană făcătoare de minuni a început să o batjocorească. Spunea răspicat că în multe poate crede dar că într-o scândură ar fi harul Maicii Domnului, în niciun caz. În timp ce blasfemia pe acolo a trecut unul din preoții mănăstirii care înțelegea limba turcă. Apropiindu-se de el l-a rugat să nu mai vorbească blasfemiator la adresa Maicii Sfinte și a icoanei sale întrucât nu ține de voința omului, nici de necredință unora sau a altora, unde lucrează harul lui Dumnezeu. Iar, dacă nu crede, să vină dimineață și să ducă icoana împreună cu alți călugări într-o mică procesiune. Fără să aibă nici cea mai mică emoție turcul, plin de înțelepciunea lui, de credința sa iconoclastă, a pus dimineața mâna pe icoană pentru a o duce. Însă în tot disprețul lui, nu mică i-a fost mirarea, iar apoi spaima că nu și-a mai putut mișca mâinile de pe icoană. Ca de un magnet i s-au lipit mâinile, iar icoana a început a se ridica în văzduh. Atât de mare i-a fost spaima încât a leșinat și nu și-a venit în fire decât într-unul din ceasurile nopții când a ales să plece din meleagurile Neamțului (inspirată din relatarea pr.Ioanichie Bălan, Sfintele icoane din România, pp.36-38).

Ceea ce trebuie să înțelegem e realitatea minunii, faptul că multe minuni s-au petrecut în taină, fără să fie consemnate, doar credincioșii ce au beneficiat vorbesc sau nu în cercurile familiale și în comunitățile mici, despre cât bine le-a făcut Maica Precista.

Maica Domnului prin harul său pe mulți i-a vindecat de boli. Alte minuni consemnate vorbesc despre ajutorarea femeilor sterpe, cum a fost cazul boieroaicei Băloșeștilor, alții au fost vindecați de insomnii, alții de depresii și alte neliniști și boli. Apropierea de această icoană e una folositoare și pentru că nu e prea departe ar merita să ne punem pe drumul pelerinajului și să ne închinăm. Amin.



Bibliografie orientativă

Arhim, Ioanichie Bălan, Sfintele icoane din România, Episcopia Romanului, 1999.

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/maica-domnului/22122-cele-7-icoane-facatoare-de-minuni-de-la-manastirea-vatoped

http://www.crestinortodox.ro/stiri-crestine-gardianul/povestea-celor-sapte-icoane-facatoare-minuni-maicii-domnului-ale-sfintei-ana-tinutul-neamtului-75650.html

https://doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/icoana-maicii-domnului-de-la-manastirea-neamt

https://neamt.mmb.ro/icoana-maicii-domnului-de-la-manastirea-neamt

http://basilica.ro/icoana-facatoare-de-minuni-de-la-manastirea-neamt-la-biserica-precista-din-bacau/



  1. Icoana Făcătoare de minuni de la Trifești – Roman

Ținutul Moldovei e cunoscut mai ales pentru bogata roadă duhovnicească, pentru splendoarea mănăstirilor și icoanele făcătoare de minuni. În apropierea orașului Roman, la nici 7 km, în localitatea Trifești, atestată documentar încă din timpul domnitorului Alexandru cel Bun, se ascunde o frumoasă icoană a Maicii Domnului, icoană care a adus multă mângâiere credincioșilor ce s-au apropiat cu credință de ea. Este atât de veche încât nu se știe nici unde a fost pictată, nici de către cine a fost adusă în țară, dar se știe că este o icoană de tradiției bizantină, cel mai probabil din Muntele Athos. La Trifești, în timpuri imemoriale, era un Schit unde se spune că icoana a stat mult timp. Dar cum a ajuns această icoană acolo?

Se spune că în urma unei inundații valea a adus în aval mult material lemnos. Un cioban a văzut de pe marginea râului o scândură care-i venea foarte bine la coliba de la stână. Nereușind să o recupereze cu ușurință, a legat de o funie un cârlig și agățând-o a tras-o la liman. Nu mică i-a fost mirarea și mare i-a fost spaima să vadă că, acolo unde a lovit cârligul, icoana sângera. A fugit la Schit și a povestit călugărilor cele întâmplate. Îndată au venit la icoană și au început a se ruga și a face litanii după care au ridicat-o și cu multă cuviință au dus-o în biserică. Aici a stat până în secolul al XIX când icoana a fost așezată în biserica satului Trifești întrucât schitul nu mai era funcțional. Ciobanul a murit, dar memoria lui a fost păstrată și cinstită așa încât an de an se făceau procesiuni cu icoana până la mormânt. O altă tradiție, neconsemnată de părintele Ioanichie Bălan, spune că după ce baciul a recuperat scândura ar fi dus-o la stână unde încercând să o cioplească a văzut că din ea curge sânge. A căutat preotul satului, iar acesta, simțind că e în fața unui semn de la Dumnezeu a cerut să se picteze o icoană. Alte tradiții spun că icoana ar fi fost adusă în Moldova de Andronic Paleologul în aceeași perioadă în care a fost dăruită și Maica Domnului de la Neamț. Indiferent care dintre tradiții este adevărată, toate sunt de acord asupra harului ce rezidă în această icoană.

Ea a fost ferecată în argint aurit în secolul al XVIII, după cum stă consemnat pe ea: În Sfântul Lăcaş se pastrează Sfanta Icoană Făcătoare de minuni a Maicii Domnului pe a carei îmbracaminte de argint suflat cu aur se află inscripţia urmatoare: “Această Sfântă Icoană a Preasfintei Stăpânei noastre Născatoarei de Dumnezeu şi pururea fecioarei Maria, ce să află la biserică în satul Trifeşti s’au ferecat cu toată cheltuiala Dum. Iordache Rusit Vel. Biv. fiul Dum. Nicolai Rusit Biv. Vel. Logofăt de ţara de jos şi a prea iubite sotiei lui. Dumisale Pulchiriţă Biv. fiica Dum: Constantin Baloş Vel Logofăt de ţara de jos, spre vesnică pomenire şi dorită mântuire sufletelor Dumnealor Sale şi niamul Dumnilor Sale, care s’a săvârşit la anul 1800 iunie 20…”(detalii pe http://www.primariatrifesti.ro/obiceiuri-si-traditii.html)

Această icoană este ca tipologie teologică „odighitria”, adică cea care călăuzește, călăuzitoarea.

La icoana Maicii Domnului s-au făcut multe minuni și se fac și astăzi. Astfel aici își găsesc alinarea cei care au fost păgubiți. Se spune că cei care au fost călcați de hoți și se închinau icoanei cu credință în majoritatea cazurilor își recuperau prejudiciul. Interesant este că efectul rugăciunilor era atât de puternic încât unii dintre hoți doar auzind zvonul că păgubitul ar fi la icoana Maicii Domnului de la Trifești se duceau pe ascuns și își lăsau prada. Alții, mai mândri, se trezeau cu pagube mai mari decât beneficiul avut în urma furtului, le ardea grajdul, le mureau animale și alte năpaste dădeau peste ei, așa încât cu timpul icoana de lângă Roman a devenit un străjer al bunurilor sătenilor.

Icoana mai este vestită și pentru minunea de a aduce ploi cu rod peste ținuturile unde se făcea procesiune cu ea.



Bibliografie orientativă

Arhim, Ioanichie Bălan, Sfintele icoane din România, Episcopia Romanului, 1999.



http://www.primariatrifesti.ro/obiceiuri-si-traditii.html)

http://www.crestinortodox.ro/icoane-facatoare-minuni/

http://www.crestinortodox.ro/pelerinaje/biserici-icoane-facatoare-minuni-romania-120003.html

https://doxologia.ro/iconografie/cele-mai-cunoscute-icoane-facatoare-de-minuni-din-moldova





  1. Icoana Maicii Domnului Cea Înjunghiată (Esfagmeni) de la Vatopedu

Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Grecia se află la Vatopedu. Este situată în Muntele Athos și se învecinează printre altele cu mănăstirile Pantocrator, Xenofont și Zografu. Istoria ei se întinde până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Teodosie. Constantin a ctitorit pentru prima dată această mănăstire, dărâmată de Iulian Apostatul (361-363) și rezidită de Sfântul Împărat Teodosie cel Mare, ca ofrandă pentru salvarea minunată a fiului său Arcadie de la înec. Mănăstirea a trecut prin multe greutăți fiind de mai multe ori distrusă. Dintre cei care au trăit și s-au rugat aici îi amintim de Sfântul Grigore Palama, Sfântul Nicodim, Sfântul Maxim Grecul și alții. Este una din mănăstirile iubite de domnitorii români începând cu Sfântul Ștefan cel Mare (1496) continuând cu Sfântul Constantin Brâncoveanu (1692,1696,1702) și sfârșind cu Constantin Racoviță în 1729 (https://doxologia.ro/locuri-de-pelerinaj/manastirea-vatoped-athos).

În această mănăstire sunt nu mai puțin de 7 icoane făcătoare de minuni. Dintre ele noi vom vorbi despre Maica Domnului cea Înjunghiată.

De ce se numește așa? Cum a rămas în conștiința Sfântului Munte și a pelerinilor? Totul a început cu mult timp în urmă când în mănăstire erau mulți viețuitori. Fiecare cu îndeletnicirea și ascultarea lui. Știți, în mănăstire, unii au ascultare la bucătărie, alții la trapeză, alții în biserică, alții la bibliotecă, alții la cântare, alții la cazare ș.a.m.d. Ecclesiarhul mănăstirii obișnuia să ajungă la masă după ce obștea încheia masa, ceea ce, în rânduiala mănăstirii, crea o oarecare dezordine. Călugărul însărcinat cu servirea mesei, bucătarul, era neîmpăcat de această indisciplină și l-a rugat de mai multe ori să ajungă la masă cu întreaga obște că va fi nevoit de va continua să întârzie să nu-i mai dea de mâncare. Ceea ce s-a și întâmplat după o perioadă de timp. Furios că n-a primit porția de seară și nici măcar o coajă de pâine, a intrat în biserică și s-a așezat în fața icoanei Maicii Domnului. Cuvintele pe care le-a folosit au dovedit mai mult îndrăcire, decât minte cuminte și în aburii furie s-a aruncat asupra icoanei lovindu-i chipul cu lama cuțitului de curățat lumânările. Speriat de propria faptă a căzut cu fața la pământ de parcă i se luaseră mințile. Dar a înnebunit cu adevărat când a văzut că din chipul Maicii Domnului a început să curgă sânge ca dintr-o persoană vie. Soborul s-a alarmat și au venit să vadă cele întâmplate. Realizând că sunt în fața unei minuni, dar și că ecclesiarhul mănăstirii a profanat icoana, deci a atras asupra sa pedeapsa cerului, au început rugăciune de priveghere și de iertare.

Trei ani a plâns cu amar călugărul în fața icoanei, regretând amarnic gestul făcut la supărare. După trei ani, egumenul mănăstirii a avut un vis în care Maica Domnului îl înștiința că l-a iertat pe călugărul ce a străpuns-o. Totuși ca semn al dreptății lui Dumnezeu pentru toți cei care ar mai îndrăzni așa ceva, mâna cu care a lovit nu i va putrezi până la Judecata de apoi.

După ce ecclesiarhul a murit, la trei ani osemintele au fost dezgropate și, într-adevăr, mâna era neputrezită. Unii au crezut că e semnul sfințeniei și nu al pedepsei. Dar, înegrirea ei era semnul limpede al cuvântului rostit în vis de către Maica Domnului.

Mulți au găsit vindecare în fața acestei icoane, rugându-se sincer și plângându-și păcatele, dar unii au avut îndrăzneala necredinței și au pus la îndoială minunea de la icoană. Așa se face că un preot pelerin, obișnuit cu mănăstirea, dar mai raționalist decât este îngăduit unui creștin autentic, s-a gândit să scrijelească obrazul Maicii Domnului pentru a vedea dacă într-adevăr pe el e sânge uscat, așa cum se spunea. După ce a ieșit din biserică a căzut ca secerat și și-a dat duhul. Îndrăzneala necredinței, îndoiala obraznică i-a devenit potrivnică.

Iată un nou exemplu e icoană și un nou motiv de a ne gândi la un pelerinaj, de această dată la Vatopedu.

Bibliografie orientativă

Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, trad.Zenaida Anamaria Luca, Ed.Bunavestire, Galați 2002.

https://doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/icoana-maicii-domnului-injunghiata-esfagmeni-de-la-vatoped

https://doxologia.ro/locuri-de-pelerinaj/manastirea-vatoped-athos



  1. Icoana Maicii Domnului Izvorâtoarea de Mir de la Dionisiu

O altă mănăstire foarte cunoscută din Muntele Athos, închinată Sfântului Ioan Botezătorul și Nașterii lui, este Dionisiu (+1390). Cel care a pus temelia ei a fost cuviosul Dionisie, iar ctitor, împăratul Alexios III Comnenul. Și această mănăstire s-a bucurat de ajutoarele venite, după căderea Constantinopolului din 1453, din partea domnitorilor români. Dintre aceștia îi amintim pe Neagoe Basarab, Petru Rareș și Alexandru Lăpușneanu.

La această mănăstire este adăpostită una din cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului, Icoana izvorâtoare de mir sau a imnului acatist, pictată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Istoria ei prinde contur, respectiv urmele ei pot fi observate fără întrerupere din secolul al XIV-lea. Atunci, icoana este dăruită de către împăratul Alexios III Comnenul, starețului Dionisie. Despre ea se spune că e una din icoanele pe care patriarhul Serghie al Ierusalimului și episcopii din sobor, le-au ținut în mâini pentru a-i întâmpina pe avarii pregătiți să intre în cetate și s-o prade. Se spune că în fața acestei icoane patriarhul a cântat Acatistul Maicii Domnului (Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, p.63)

Spre deosebire de majoritatea icoanelor cunoscute, aceasta este de mici dimensiuni (0,27m/0,31) și este lucrată dintr-un „amestec de ceară și mastică”. În fața ei se adună monahii și cântă Acatistul Maicii Sfinte, de unde-i vine și numele de Icoana Imnului Acatist. Acum, chipul Fecioarei este șters aproape integral.

Timpul, dar mai ales mirul care a curs de atâtea ori au corodat icoana. În fața acestei icoane s-au petrecut foarte multe minuni. Două sunt foarte cunoscute, una petrecută în secolul al XVI-lea, iar a doua în secolul al XVIII-lea.

Marea Mediterană a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, dar mai ales după căderea puterii constantinopolitane și până la instaurarea unei noi ordini maritime, ca o mare periculoasă. Aceasta din cauza piraților. Printre cei mai de temut erau corsarii algerieni, care nu aveau milă de nimeni și de nimic, călugării și mănăstirile fiind țintele preferate. Așa se face că mănăstirea Dionisiu a fost prădată de pirați, iar printre odoarele de mult preț pe care le-au luat, a fost și icoana Maicii Domnului. Comandantul corsarilor a închis-o într-un cufăr și a pornit pe mare. Nu mică le-a fost mirarea când valurile mării stăteau să înghită corabia. În noaptea furtunii, piratul a avut un vis în care Maica Domnului i-ar fi rostit cuvintele: „De ce, temnicerule viclean, m-ai închis în această închisoare? Întoarce-te și du-mă înapoi la casa mea, unde trăiam în liniște și pace” (Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, p. 67). Trezindu-se, dar preocupat de starea echipajului, a uitat de visul său. În clipa în care a simțit că sunt pierduți a reauzit cuvintele Maicii Sfinte, ca printr-o sclipire, a alergat la cufăr, iar, de acolo, un miros, cu totul și cu totul, deosebit a înmiresmat aerul. Ieșit pentru câteva clipe din rolul de pirat s-a decis să ducă icoana în mănăstirea Dionisiu, de unde o furase. Se pare că mulți dintre pirații acelei expediții hoțești s-au călugărit.

O altă minune s-a petrecut în secolul al XVIII-lea cu profesorul de teologie Evghenios Vulgaris. Bolnav de cancer, nimeni nu-i mai dădea multe zile. Cineva l-a trimis la Mănăstirea Dionisiu la monahul Nichifor, iar acesta l-a îndemnat să meargă la icoană. Cu durere și credință s-a rugat profesorul Maicii Sfinte și a primit vindecare. Sub icoană sunt scrise de către profesor aceste rânduri: „Tu, ceea ce l-ai purtat pe dătătorul de viață la sânu-ți, Viață datu-mi-ai mie, celui ce purta moartea subsoară” (Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, p.65).

Puterea dată unor icoane, prin harul lui Dumnezeu, este uimitoare. În același timp constatăm cât de important este să înțelegem vocea interioară care ne îndeamnă la rugăciune și la schimbarea vieții. Dacă aceasta nu este ignorată avem posibilitatea să ne bucurăm de Sfinții lui Dumnezeu făcându-i să lumineze și în noi.

Bibliografie orientativă

Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, trad.Zenaida Anamaria Luca, Ed.Bunavestire, Galați 2002.

https://doxologia.ro/viata-bisericii/sfantul-munte-athos/manastirea-dionisiu-din-sfantul-munte-athos


  1. Icoana Maicii Domnului Portărița de la Iviron

Mănăstirea Iviron este unul dintre cele mai vechi așezăminte din Sfântul Munte. Numele îi este dat de cei care au ctitorit-o, georgienii sau ivirii, cum mai erau cunoscuți. Înființată în secolul al VIII-lea a trecut prin mai multe faze de dezvoltare, iar astăzi ocupă locul 3 în ierarhia mănăstirilor athonite. Din secolul al XI-lea este pomenită și icoana făcătoare de minuni, numită și Portărița, despre care vă voi pune în atenție câteva aspecte de ordin istoric și duhovnicesc.

Istoria icoanei merge până în perioada iconoclastă când slujitorii împăratului Teofil căutau frenetic icoanele creștinilor pentru a le distruge. Auziseră și de averea unei văduve din ținutul Niceei din Asia Mică, care consta într-o icoană foarte frumoasă. De dimensiunile 1,37m/0,94m, icoana era adăpostită într-un paraclis ridicat de credincioasa văduvă și copilul ei. Obținând din partea emisarilor imperiali câteva zile pentru a putea face rost de bani și a-și răscumpăra icoana, creștina s-a îndreptat spre mare unde a ridicat rugăciune către Maica Domnului: „Stăpână a lumii, Tu, Maica lui Dumnezeu, ai putere asupra întregii zidiri. Tu poți să ne izbăvești și pe noi de mânia împăratului și din nevoia în care ne aflăm astăzi, poți să izbăvești și sfânta ta icoană să nu fie înghițită de mare”.( Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, p. 116). După această rostire a pus icoana pe valurile mării, iar aceasta s-a arătat abia după 170 de ani călugărilor de la Iviron.

Nici descoperirea icoanei n-a fost lipsită de minune. Timp de mai multe zile călugării au văzut că pe mare cobora din cer un stâlp de foc. Au simțit că este vorba de o arătare, dar nu știau la ce să se aștepte și au început să se roage. Apropiindu-se au putut vedea icoana Maicii Domnului și s-au decis să o aducă în mănăstire. Dar cu cât se apropiau mai mult de ea, cu atât ea se îndepărta. Părinții înduhovniciți au înțeles că Maica Domnului vrea să le dea un semn și au început să postească și să I se roage, timp de trei zile. Maica Precistă s-a arătat cuviosului Pavel și i-a descoperit că mănăstirea Iviron va primi icoane Ei, dar într-un mod special.

Nu departe de mănăstire viețuia un călugăr despre care se spunea că avea trăire sfântă, că ducea viață de înger în trup. Numele lui era Gavriil, și lui I s-a arătat Maica Domnului spunându-i: „Gavriile, robule credincios al Fiului și Dumnezeului meu, vestește-i egumenului și fraților că voiesc a le da lor icoana mea să le fie acoperământ și ajutor. Du-te dar tu s-o iei din mare, umblând pe deasupra apelor, fiindcă tu porți numele Arhanghelului Gavriil, cel ce mi-a vestit dumnezeiasca naștere; atunci vor cunoaște toți care este voia mea și ce binevoiesc pentru această Mănăstire”( Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, p. 118).

După ce timp de trei zile au făcut slujbă neîntreruptă în fața sfintei icoane, au adus-o în mănăstire unde s-au petrecut alte minuni. Au așezat-o cu atenție și multă evlavie în altar, iar, a doua zi, când au intrat pentru slujba utreniei n-au găsit-o la locul ei. După îndelungate căutări, icoana a fost găsită deasupra porții de intrare în mănăstire. Au dat-o jos, au așezat-o în altar, însă peste noapte icoana s-a mutat în același loc. Mai mult decât atât, Maica Domnului s-a arătat în vis călugărului Gavriil îndemânându-l să le poruncească fraților să o lase unde ea a ales: „spune fraților tăi să nu mă mai necăjească iar, fiindcă nu doresc ca voi să mă păziți pe mine, ci voiesc ca eu să vă păzesc pe voi, nu numai în viața aceasta, ci și în cea viitoare”. (Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, p.120).

Dintre minunile petrecute la icoana de la Iviron, cea a sfântului Barbar e impresionantă.

Chipul lui este zugrăvit la intrarea în biserica mănăstirii și sub el sunt scrise cuvintele: „acesta este piratul Rahai, cel ce în veacul al XI-lea a lovit cu sabia în obraz cinstita icoană a Maicii Domnului Portărița. Scăldat de sângele curs din rană s-a înfricoșat și s-a făcut creștin și monah cu numele Damaschin. A dus o viață sfântă întru totul și a avut o evlavie nemăsurată pentru Maica Domnului; pe sine se socotea nevrednic să fie numit de Părinți frate ori Damaschin. A voit ca toți să-l cheme, cât a trăit, dar și după moarte, Barbar”( Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos,p.128).

La această icoană și-au găsit alinarea mulți dintre cei oropsiți de viață. Aici și-au spus necazul și au fost mângâiați.



Bibliografie orientativă

Arhim.Teofilact Marinakis, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Sfântul Munte Athos, trad.Zenaida Anamaria Luca, Ed.Bunavestire, Galați 2002.

https://doxologia.ro/liturgica/iconografie/icoana-maicii-domnului-paramythia-mangaietoarea

http://mitropolia.md/anunt-duminica-11-iunie-ora-08-30-icoana-facatoare-de-minuni-μaica-domnului-paramythia-mangaietoarea-va-fi-adusa-spre-inchinare-la-sfanta-manastire-ciuflea/



1 Catehezele sunt pregătite pentru zilele de peste săptămână, de luni până vineri, excepție făcând ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

În aceste cateheze încercăm să facem o incursiune în lumea icoanei, cu precădere a icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Catehezele au un caracter orientativ, nicio pretenție de exhaustivitate în ce privește subiectul icoanei, ci doar incursiuni într-o dimensiune a Ortodoxiei, de o frumusețe aparte.



Aduc mulțumiri alese Pr.Conf.Univ.Dr. Ioan Bizău pentru materialele puse la dispoziție și colegului meu mai tânăr drd. Ionuț Chira, pentru ajutorul oferit în selectarea unor materiale.


Yüklə 95,56 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin