Ii. Creaza-ti pagina de prezentare



Yüklə 55,53 Kb.
tarix20.12.2017
ölçüsü55,53 Kb.
#35502

A face bani din propriul produs poate fi una din cele mai simple metode de afaceri online, odata ce inveti strategiile secrete pe care marketerii le folosesc inca de la aparitia internetului si care functioneaza si acum.

Acum e mult mai simplu sa ai propriul produs. Ba mai mult decat atat, nu te costa nimic. Nu e ca si in lumea „reala”, unde trebuie sa platesti costurile de fabricare, transportul etc.

Si totusi, la ce ma refer cand spun produs electronic? De obicei este vorba de o carte, un PDF scris de tine cu informatii detaliate dintr-un anumit domeniu. Sau un playlist audio cu informatii MP3, ori video.

Totul depinde de tine si de modul in care vrei sa transmiti informatia. De fapt asta nu e chiar asa de important, atat timp cat lucrurile pe care le spui sunt de calitate.

Pentru inceput, trebuie sa urmezi trei pasi:

I.Creaza-ti propriul site

Exista o gramada de metode de a-ti face propriul site. Mai intai trebuie sa iti alegi un nume de domeniu. Pentru a face asta, trebuie sa stii nisa in care este siteul tau. De exemplu o nisa de genul „cum sa scapi de acnee” va avea un nume de domeniu asemanator cu „tratamentacnee.com”.

Apoi sa iti alegi serviciul de hosting. Aici pot sa iti dau un pont – ai grija sa fie bandwidth cat mai mare, daca se poate nelimitat. Te va ajuta mult cand vine vorba de trafic mai mare.

Iar in final, iti instalezi propriul site. Poti sa folosesti linistit Wordpress si sa modifici templateul astfel invat sa corespunda nevoilor tale.



II. Creaza-ti pagina de prezentare

Pagina de prezentare este esentiala cand vine vorba de a face bani din propriul produs. O pagina de vanzare buna poate vinde un produs inexistent, pe cand o pagina de vanzare proasta nu iti poate vinde nici aur pe gratis.

Pentru asta ai nevoie de cateva lucruri pe care trebuie sa le cunosti, inainte de a scrie pagina:

· Ce nevoi au vizitatorii tai si cum le poti indeplini?


· Cine altcineva vinde ceva asemanator si cum?
· Ce ofera produsul meu in plus fata de altii?
· Cine altcineva a incercat sa vanda ceva asemanator si de ce a esuat?

Apoi, trebuie sa iti structurezi pagina de vanzare dupa un anumit model. Unul dintre ele ti-l prezint mai jos. Se numeste A.I.D.A.

· Atentie

Pentru inceput trebuie sa atragi atentia cititorului paginii. De obicei faci asta cu un titlu bine scris. De exemplu „Cum sa scapi de acnee in 7 zile”.

· Interes

Apoi trebuie sa captezi interesul cititorului. Cum faci asta? Raspunzand la intrebarea „Mie ce imi iese?”. Persoana care iti citeste tie pagina mereu se va intreba ce ii iese. Capteaza-i interesul si va citi mai departe.

· Dorinta

Apoi trebuie sa il faci sa isi doreasca produsul respectiv. Aici e o capcana in care trebuie sa ai grija sa nu pici. Foarte multa lume cand promoveaza o carte sau un material, au grija sa spuna cum este alcatuit, in loc sa prezinte beneficiile.

Oamenii nu cumpara un produs doar pentru ca este mare, rosu si face oua de aur. Oamenii cumpara pentru beneficiul care o sa li-l aduca produsul. De exemplu in cazul nostru „Te scapa de acnee si iti imbunatateste relatiile cu cei din jur”.

· Actiune

Iar in final, trebuie sa ii faci sa vrea ceea ce le oferi. Trebuie sa justifici de ce pretul e atat de mare in comparatie cu ce le ofera produsul.

III. Creaza-ti propriul produs

Dupa cum spuneam, acesta poate sa fie un E-book, un material video, audio, nu prea are importanta. Tot ce conteaza e sa fie de calitate pentru ca oamenii sa fie multumiti.

Cam acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a avea succes cu propriul produs.

Spor la facut bani!



Cum sa faci o campanie de e-mail marketing

Comunicarea directa si personalizata cu actualii clienti si obtinerea recunoasterii brandului din partea viitorilor consumatori reprezinta principalele motive pentru utilizarea e-mail marketing-ului. Promovarea de acest tip ajuta si la cresterea ratei de retentie a clientilor si impulsionarea vanzarilor.

Costurile mai reduse decat in cazul celorlalte canale de comunicare, viteza mai mare de raspuns si una dintre cele mai eficiente metode de marketing direct sunt motivele pentru care companiile apeleaza la e-mail marketing. Radu Ionescu, Managing Director la Kinecto, spune pentru startups.ro ca acest canal de comunicare este din ce in ce mai folosit de advertiseri.

Marian Seitan, General Manager la Hit Mail, mentioneaza pentru startups.ro ca tendinta generala din ultimii ani este de migrare a bugetelor dinspre media clasica spre marketing direct si, in special, catre marketing direct online. Aceasta tendinta a fost accentuata de criza din piata, care a micsorat bugetele de marketing si a pus presiune pe ROI-ul (Return of Investment) campaniiilor de marketing.

"Obiectivul principal in e-mail marketing este ca prin informatia trimisa sa se livreze in mesaj folositor sau potential folositor. Cu cat mesajul este mai adaptat persoanei in cauza, cu atat suntem mai aproape de dialog si ne departam de irelevanta si partea agasanta a acestui contact", spune pentru startups.ro Mugur Patrascu, Managing Partner la agentia interactiva iLeo.

Andrei Georgescu, Managing Partner la White Image Loyalty Solutions, completeaza pentru startups.ro ca in general in .ro si in tarile din regiune obiectivele e-mail marketingului tin de loializare, de pastrarea si de vanzare, insa important este sa se gaseasca un echilibru intre cele doua.


Ce companii apeleaza la e-mail marketing
"Primii care au adoptat acest canal de comunicare au fost cei din B2B (business-to-business) si din produse sau servicii B2C (business-to-consumser) scumpe sau complexe, acestea necesitand la modul general comunicare directa", precizeaza Radu Ionescu.

Cel mai mult este nevoie de e-mail marketing in domeniile in care este esential sa dezvolti un dialog cu clientii sau viitorii clienti precum pe piata auto, in domeniul bancar sau in retail.

"Din cauza aspririi conditiilor economice, companiile medii si mari par din ce in ce mai interesate sa utilizeze servicii profesionale de e-mail marketing pentru a-si eficientiza afacerile", spune pentru startus.ro Bogdan Iordache, Managerul si fondatorul Conectoo.

Andrei Georgescu spune ca in ultimul timp nu s-a schimbat neaparat tipul de companii care apeleaza la e-mail marketing, car faptul ca acestea si-au intensificat actiunile, dar marea majoritate merg inca spre broadcasting si mai putini au un program coerent de segmentare si targetare a comunicarii.

Pentru ca firmele din online colecteaza oricum date despre clienti, ar fi indicat sa foloseasca aceasta strategie de comunicare.

Radu Ionescu spune ca singurele companii pentru care e-mail marketingul ar fi obligatoriu sunt cele de e-commerce, ca parte din strategia de reatragere a vizitatorilor pe site si de loializare a clientilor. Marian Seitan spune ca pentru aceste firme e-mailul ar trebui sa fie principalul canal de comunicare CRM (Customer Relationship Management).




Tipurile de mesaje transmise
Mesajele transmise prin e-mail marketing sunt cele de bun venit (la inscriere); de follow-up; alertele; mesajele promotionale; newsletter-ele; cele tip trigger (mesaje automate determinate de anumite evenimente); cele legate de vanzare (facturi, date legate de o tranzactie, de confirmare a unei comenzi); remindere (de plata, discount-uri, de loializare); cele de interactiune cu serviciul de customers support.

Fata de mesajele trimise clientilor persoane fizice, cele catre companii au un ton mai sobru, dar Marian Seitan spune ca tendinta internationala este catre un ton prietenos si empatic si in comunicarea B2B.

Newsletterele periodice sunt folosite pentru a stabili relatii pe termen lung intre o companie si clienti, angajati sau furnizori. Mesajele trimise o singura data sunt instrumente de comunicare punctuale si, de cele mai multe ori, time-sensitive.

"Intre cele doua tipuri mai exista o diferenta: comunicarile periodice sunt trimise intotdeauna catre o baza de date proprie, pe cand cele one-time sunt, uneori, trimise legal catre baze de date inchiriate", completeaza Radu Ionescu.




Etapele in comunicarea prin e-mail marketing
Bogdan Iordache spune ca prima etapa in e-mail marketing este stabilirea unei strategii de promovare: tipuri de clienti si mesaje, frecventa comunicarii si strategia de continut. Urmeaza realizarea bazei de date, Iordache mentionand ca pentru colectarea adreselor de e-mail se poate face o strategie separata de promovare.

Dupa ce baza de date este selectata, sunt stabilite tintele campaniei pe baza criteriilor demografice, comportamentale si de istoric al interactiunii cu brandul. Apoi se creeaza mesajul (concept, grafica si text) relevant pentru fiecare segment. Mesajele trimise catre o adresa colectata in urma unei promotii vor fi diferite de cele catre adresele lasate in magazine, in formularele online sau la call center.

"Segmentarea in functie de sursa de unde vin datele este foarte importata si asigura o comunicare eficienta", completeaza Andrei Georgescu adaugand faptul ca layout-ul e-mail-ului va fi integrat din punct de vedere vizual cu celelalte canale de comunicare.

Etapa urmatoare este cea de optimizare a continutului, pentru a creste gradul de livrare. Apoi, mesajele sunt trimise si urmeaza administrarea raspunsurilor, a dezabonarilor si retururilor. Dupa ce rezultatele sunt evaluate se incearca gasirea de solutii de reabonare a fostilor abonati iar bazele de date sunt curatate de utilizatorii inactivi, daca nu raspund programului de reabonare.

"Fiecare etapa are o importanta destul mare pentru succesul unui program de e-mail marketing. Din pacate, in prezent marea majoritate a companiilor se concentreaza doar pe colectarea bazelor de date si crearea unui layout atractiv fara sa tina cont macar de relevanta mesajelor", subliniaza Andrei Georgescu.

Uneori se recomanda oferirea de reduceri in momentul abonarii, pentru a stimula cresterea bazei de date si pentru a oferi un beneficiu celor care se aboneaza. Andrei Georgescu spune ca oferirea de reduceri este recomandata si pentru reactivarea utilizatorilor inactivi.




Cand se trimit mesajele
Initierea unei campanii de e-mail marketing tine de strategia companiei, de asteptarile din partea clientilor si de relevanta mesajului. Campaniile de e-mail marketing pentru promotii depind de segmentarea bazei de date si de teste. Radu Ionescu spune ca startul campaniei de e-mail marketingu depinde de mecanismul si de planificarea promotiilor.

"Asa-zisele e-mail-uri de teasing sunt lansate cu 1 - 7 zile inainte de inceperea promotiilor, in functie de target, cat de des isi citeste e-mail-ul, si de complexitatea planului media al promotiei", completeaza Marian Seitan.

Periodicitatea cu care se trimit mesajele tine de frecventa cu care compania se angajeaza sa le trimita, de domeniu, de publicul tinta, de relevanta mesajului, de sezonalitatea afacerii, de evenimentele si momentele importante asociate cu acestea, de momentele in care este ceva relevant de comunicat si de resursele alocate.

"Este o greseala sa te tii de un orar prestabilit fara sa ai continut sau sa nu profiti de momente relevante in afara orarului in care ai informatii care fac diferenta", mentioneaza Mugur Patrascu.




Conditii de reusita
Pentru a avea o comunicare eficienta, este nevoie de intretinerea si de segmentarea eficienta a bazei de date de primitori ai informatiei.

"Aceasta este tot parte a strategiei de abordare si asigura o capacitate de personalizare crescuta a mesajului", mai spune Mugur Pastrascu.

Eficienta creste daca firma isi respecta promisiunile facute la abonare si daca informatiile transmise de companie sunt relevante la nivelul personal al clientului. In unele situatii, intreaga comunicare se bazeaza pe felul in care clientii raspund sau in functie de asteptarile lor.

"Esentiala in determinarea celor mai eficiente mesaje este testarea continua combinata cu optimizarea permanenta a comunicarii, ceea ce presupune, de exemplu, ajustarea periodica a criteriilor de segmentare", adauga Adrian Georgescu.




Etica in e-mail marketing
Rezultatele sunt influentate de reactia primitorilor si de respectarea regulilor de bune practici.

"Bunul simt si relevanta trebuie sa fie mereu coordonatele pe care sa se foloseasca acest canal", subliniaza Mugur Patrascu.

Astfel, toti cei abonati trebuie sa isi dea acordul explicit pentru primirea e-mailurilor, prin dubla confirmare, care este o cerinta legala, iar mesajele trimise sa contina informatiile promise la abonare. Si frecventa de trimitere a mesajelor trebuie sa fie cea promisa, toate mesajele trimise sa contina linkuri de dezabonare functionale si sa se marcheze corespunzator mesajele publicitare.

"Strategia de reactivare a abonatilor ar trebui sa se regaseasca in ceea ce inseamna bune practici, urmata de curatarea listelor de userii inactivi, pentru ca inactivitatea lor inseamna, de cele mai multe ori, ca nu mai considera relevanta comunicarea marketerului respectiv", adauga Andrei Georgescu.

Reconfirmarile de abonare la newslettere se fac in functie de produs, domeniu, segment de public si frecventa transmiterii mail-urilor. Practicile internationale recomanda reconfirmarea abonatilor inactivi in ultimele sase luni.

"Reconfirmarea este o practica foarte folosita pentru datele colectate offline si pentru listele vechi nefolosite, pentru ca in acest gen de liste pot aparea spam trap-uri, iar in cazul listelor offline erori de scriere si de transcriere, care pot duce la introducerea in lista a altor persoane decat cele care si-au lasat adresa", mentioneaza Andrei Georgescu.

Foarte important este sa nu se trimita mesaje nesolicitate (SPAM) iar Radu Ionescu spune ca nu trebuie sa faci asta nu doar pentru ca este ilegal si imoral, ci si pentru ca nici macar nu te ajuta pe termen mediu si lung.


Cum se masoara eficienta
Evaluarea in e-mail marketing se face continuu si depinde de felul in care se modifica baza de date si de calitatea interactiunii in urma comunicarii. Indicatorii folositi sunt rata de livrare, rendering rate (procentul celor care au vazut e-mailul cu toate imaginile incarcate), action rate (interactiunea cu email-ul: deschideri sau click-uri), rata de click, rata de conversie, statistici individuale pentru fiecare persoana din lista, rata dezabonarilor, ziua si ora de deschidere.

"Este recomandat ca evaluarea actiunilor de e-mail marketing sa se faca periodic si la nivel macro, la nivelul programului de loializare, de sales sau de reactivare. Intr-o campanie de vanzari nu poti avea un e-mail cu produse care sa raspunda tututor cerintelor, caz in care, de exemplu, ai un e-mail cu oferte de telefoane si un al doilea cu oferte de televizoare", mentioneaza Andrei Georgescu.

In plus, se poate masura perioada de timp dintre doua achizitii, modul in care clientii percep relatia cu brandul, numarul de produse vandute sau numarul de persoane reactivate.

"Foarte important este ca e-mail marketingul permite utilizarea celebrelor teste A/B, in care se extrag doua esantioane reprezentative din baza de date, se trimit e-mailuri catre ambele cu cate o variabila schimbata, precum subiectul sau designul newsletterului, se evalueaza rezultatele si se trimite catre restul bazei de date varianta care a performat mai bine", subliniaza Radu Ionescu.

Un alt indicator este Return On Investment (ROI) - bani obtinuti pentru fiecare unitate investita.

"La final totul trebuie sa conduca la o evaluare a impactului in vanzari, in achizitionarea, incercarea sau recomandarea produselor sau serviciilor promovate", mai spune Mugur Patrascu. 

Perioada de evaluare este diferita in functie de frecventa de trimitere a mesajelor. Pentru cei ce trimit mesaje zilnice, evaluarea se face saptamanal, iar pentru cei ce trimit mesaje saptamanale este lunara. Bogdan Iordache subliniaza ca evaluarea trebuie sa indice subiectele cele mai interesante, orele si zilele cele mai potrivite pentru trimiteri, zonele din newsletter cele mai atractive si cele mai putin atractive pentru abonati.

EXEMPLU DE CAMPANIE NECONVENTIONALA:



Cum sa faci o campanie online neconventionala

Cea mai recenta campanie care mi-a atras atentia este "O casa pe zi" a celor de la Magazinul de case. Care e ideea? Cei de la MDC vor sa demonstreze ca nu cred in criza imobiliara si au lansat o provocare: 30 de case in 30 de zile. Pana in ziua a 7-a totul a mers bine, au reusit sa vand 7 apartamente in 7 zile, acum suntem deja in ziua a 14-a si numarul de apartamente vandute a ramas acelasi. Campania are in spate 2 nume care consuma banda in online :): Orlando de la MediaPro Interactiv si Ionut Oprea de la Standout (mai vechea Blog Agency proaspat rebranduita).

Sa vedem acum care au fost ingredientele campaniei:

- evitarea abordarii clasice directe: cumparati produsul x pentru ca e superb! Asemenea mesaje caracteristice invechitului "one step marketing" (marketing intr-un singur pas) nu mai vand. Cumparatorii web 2.0 sunt mai bine informati, sunt bombardati cu reclame, mesaje, comunica intre ei, cu alte cuvinte sunt mai greu de convins; e nevoie de mai multa abilitate si inteligenta pentru a le vinde ceva. Nu te duci direct la client si incerci sa-l convingi sa cumpere, e nevoie de un intreg proces de curtate sa-i atragi atentia cu ceva, sa-l faci sa vina la tine, sa incerce sa afle mai mult, sa discute cu altii despre ce i-a atras atentia si asa mai departe. Mesajul campaniei MDC nu incearca sa te convinga sa cumperi, ci iti atrage atentia cu un pariu aproape imposibil de castigat: "30 de case in 30 de zile".

- folosirea in mesaj a unui "hook" suficient de incitant incat sa te faca sa intri si sa afli mai multe. Cand peste tot vedem stiri despre efectele crizei, despre concedieri, reduceri de cifre de afaceri si profit, un mesaj care comunica pe un ton optimist ca nu crede in criza si are de gand sa o demonstreze iti trezeste cu siguranta interesul. Chiar daca gandesti ca probabil abereaza, ca n-are cum, ca asa ceva e imposibil, vei intra sa vezi despre ce e vorba.

- implicarea comunitatii: o data ce ai stabilit mesajul, raspandeste vestea, creeaza buzz! Pariul lansat de cei de la MDC a inceput sa fie discutat pe blog-uri (9 blog-uri numai din ce monitorizeaza ze list, dar mai sunt multe altele), majoritatea post-urilor fiind probabil platite (nimic rau in asta, Ionut Oprea nu este la prima tentativa de a demonstra eficienta blog-urilor in campaniile de promovare).

- implicarea mass-media: daca mesajul este interesant sau buzz-ul din blogosfera suficient de puternic, vor reactiona si publicatiile. Stirea a aparut in Daily Business, Stirile Locale, Hotnews.

- pastreaza legatura cu comunitatea si alimenteaza buzz-ul: MDC a creat un micro-site dedicat unde posteaza periodic update-uri legate de evolutia campaniei, articole si unde vizitatorii pot comenta.

Deocamdata buzz-ul a inceput sa se dezumfle, MDC nu mai anunta nici o vanzare si interesul blogosferei a inceput sa se domoleasca. Ma astept insa sa apara pe parcursul campaniei si alte elemente care sa reaprinda discutiile, asa ca astept cu interes continuare. Si astept mai ales studiul de caz de la finalul campaniei, sa vedem exact si care au fost efectele. Pentru ca asa cum tot spune Vivi de ceva timp incoace, neconventional de dragul neconventionalului e zero fara rezultate.

Cum sa vinzi la taraba ta din online


Pentru ca de multe ori nu este clar de ce ai nevoie intr-o campanie de marketing online de succes (SEO/SEM/SMM/Copywriting, Contiut) iata o mica poveste despre diferenta dintre offline si online.

Sa spunem ca ai o taraba de legume precum cea din imagine. Interesul tau in piata de legume este sa te pozitionezi intr-un loc cat mai traficat si pentru a a atrage atentia si de la distana, iti mai pui o pancarta cu Legume. Daca esti destept, vei fi mai specific si vei putea trece: legume proaspete, legume proaspete de gradina, legume: ardei, rosii, varza, usturoi etc.



Combinatiile pe care tu le vei trece pe pancarta, poate te vor ajuta sa strangi mai multi clienti. Dar de obicei diferenta dintre Legume de gradina si Legume proaspete de gradina sau orice alta combinatie va fi minora si chiar insesizabila in offline.

Procesul de vanzare la taraba ta din offline


  1. Esti intr-un loc traficat – deci cu cat mai multa lume cu atat mai multi potentiali buyeri care sa cumpere un praz proaspat.

  2. Pancarta cu Legume – va atrage atentia de la distante mai mari si cine doreste sa-si cumpere legume va veni la tine sa vada ce ai

  3. Ajunsi la tine te vor intreba. Ce le recomanzi, ce este mai proaspat, daca usturoiul acela este bun pentru tensiunea lor si asa mai departe. Daca ai rosii, etc.

  4. In functie de abilitatile tale de vanzator vei incheia afacerea si vei vinde.

Procesul eronat de vanzare la taraba ta din online


  1. Faci un website si creezi pagini de produs cu titlu, poza si pret si un buton de comanda. Ardei 2 lei, Rosii 3 lei, Usturoi 2 lei

  2. Faci SEO/SEM sau angajezi sa faca o firma SEO/SEM si optimizezi pentru legume in special, ca doar tu vinzi legume si asta se cauta cel mai mult

  3. astepti sa faci bani, injuri internetul sau zici ca SEO/SEM este o prostie, ca nu ai conversii, ca de ce sa mai investesti, etc

  4. punct

Aceasta este practica majoritara a magazinelor online, a furnizorilor de servicii, a afiliatilor, a bloggerilor a majoritatii din online-ul .ro. Eronat se considera ca este mai usor sa vinzi online, ca poti sa monitorizezi, ca este mai ieftin si asa mai departe. Intr-adevar este mai ieftin pentru ca este si prost. Pentru ca este realizat prost, pentru ca nu te gandesti la user, pentru ca nu gandesti pe termen lung si mai ales pentru ca scoti din joc cea mai importanta veriga: vanzatorul, interactiunea directa om-om si nu o inlocuiesti cu nimic.

Procesul corect de vanzara la taraba ta din online


  1. Creezi un website de nisa: legume proaspete de gradina

  2. Creezi pagini cu produse si oferi informatii detaliate si clare.

  3. Oferi continut de calitate: text, poze, audio, video, rapoarte, studii despre importanta legumelor in sanatate, despre importanta legumelor de gradina, despre diete cu legume, rete si asa mai departe – creezi bloguri, canale video, portaluri – toate construite in jurul produsului tau

  4. Optimizezi pentru diferite tipuri de cautari: navigationale, de comanda online, informative etc (legume organice romania, rosii de gradina, ardei grasi verzi, comanda rosii proaspete, etc)

  5. SEO/SEM/ SMM

  6. Ceri feedback, creezi comunitati

  7. Publici articole pe diferite reviste, bloguri, forumuri de domeniu in care oferi informatii serioase si valide.

  8. Oferi suport online real time ori prin telefon

  9. etc, etc, etc

  10. Testezi, testezi si iar testezi.

  11. later edit: reputatia online (cuvantul scris ramane, nu mai poti da tepe ca la taraba)

Acum gandeste-te bine cand vrei sa deschizi o afacere online. Ori o faci bine ori renunta pentru ca vor fi altii care o vor face bine.

Si ma gandeste-te bine daca crezi minciuna ca este mai ieftin sau mai usor ca la taraba ta din piata. Uita-te doar cate trebuie facute daca vrei sa te fii un lider de piata si nu un amarat de site care vinde o data la 6 luni. Intr-adevar poti sa faci SEO, pentru ca ai auzit ca SEO e tot. Da, inca poate mai merge sa trantesti un magazin online cu aceleasi produse si descrieri ca restul si sa te bati pe un amarat de loc si eventual sa scazi cu 1 ban pretul. Dar nu pentru mult timp, pentru ca utilizatorul are nevoie de continut, de informatie pe care nu o obtine dintr-o poza si un pret.

Deci intotdeauna cand incepi o afacere online, trebuie sa ai in minte utilizatorul si aceasta inseamna: design, usability, relevanta, continut (text, audio, video), comunitate. In online nu merge sa ai o pancarta cu legume (de exemplu primul loc in Google pentru acest cuvant) si sa consideri ca esti un profesionist.

Invata cum sa-ti faci reclama on-line


Un studiu realizat de compania de cercetare Millward Brown arata ca doar una din sase reclame care ruleaza pe TV ajung sa aiba succes ridicat si in mediul online.

Studiul a analizat 102 reclame de succes care au rulat initial pe TV, ulterior fiind incarcate pe cel mai mare portal video din lume, YouTube. Astfel, succesul on-line al unei reclame este conditionat de patru elemente esentiale: cat de vizibila este o reclama, daca acesta este retrimisa de useri, daca intr-un viral este folosita o persoana celebra si originalitatea.

Millward Brown a oferit cu aceasta ocazie si zece sfaturi utile in realizarea unei reclame pentru mediu on-line. Acestea sunt:


  1. Fiti realisti si nu va descurajati - foarte putine reclame fac intr-adevar valva
    2. Creativitatea este de baza - este necesar sa construiti o reclama diferita de altele
    3. Nu uitati, o reclama trebuie sa intipareasca anumite emotii privind brand-ul promovat in mintea oamenilor
    4. Ganditi-va daca o celebritate s-ar potrivi in reclama, intrucat aceasta poate face diferenta
    5. Ganditi-va la potentialul de a continua acea reclama si in viitor si lasati portile deschise spre o campanie mai ampla
    6. Plasati reclama pe cat mai multe canale online. Cu cat e prezenta pe mai multe portaluri, cu atat cresc sansele ca aceasta sa se bucure de succes
    7. Plasati reclama inteligent - uneori este necesar sa evitati anumite canale pe care audienta nu este cea dorita.
    8. Puneti nume relevante reclamei, care sa fie usor de depistat si luati in considerare si plata pentru scoaterea in evidenta a acesteia
    9. Integrati campania virala si in alte campanii publicitare
    10. Tineti pumnii stransi!

Cum sa vinzi online profitabil cand altii pierd bani


Poate ca ai vazut o reclama care spune ca 2008 e anul in care iti vei deschide un magazin electronic. Sau te tenteaza ca in timpul liber sa-ti deschizi o afacere. Ori poate ca te gandesti sa vinzi online produsele pe care acum le vinzi in magazinul tau traditional.

Daca tii la banii tai si preferi sa nu-i vezi cum zboara pe geam probabil ca acum cauti raspunsuri. Raspunsuri la intrebari precum:



  • Ce sa vand online?

  • Cat trebuie sa investesc?

  • In cat timp imi voi recupera investitia?

In momentul in care te-ai documentat deja cat de cat s-ar putea sa te intrebi si:

  • Cate comenzi trebuie sa am lunar pentru a nu iesi in pierdere?

  • Cati vizitatori trebuie sa am in fiecare luna?

  • Cum ii aduc in magazin?

  • Cand e momentul sa angajez personal?

  • De ce sa ma apuc mai intai?

Raspunsurile ti le da M.U.N.C.A


Nu e vorba de munca aceea care il face pe om ci MUNCA de care depinde profitul unui magazin electronic

O formula simpla dar care iti spune esentialul despre potentialul de a face profit al oricarui magazin electronic

Profit = M x U x N x C x A
M= valoarea medie a unei comenzi

U = factorul uman. Foarte important cand magazinul se dezvolta si numarul de comenzi incepe sa creasca. Voi reveni la acest subiect ceva mai tarziu

N = numarul de vizitatori unici intr-un interval de timp. Sa zicem o luna.

C = rata de conversie a vizitatorilor in cumparatori. Din 100 de vizitatori cati plaseaza o comanda?

A= procentul mediu de adaos din preturile tale de vanzare. Cat adaugi la pretul unui produs inainte de a-l vinde.

Asta e tot ce trebuie sa stii - la nivel ‘macro’ despre magazinul tau ca sa-ti dai seama cum iti va merge afacerea


M - Valoarea medie a unei comenzi.


O calculezi usor impartind totalul comenzilor tale intr-o perioada de timp, la numarul total de comenzi din acea perioada.

Daca nu ti-ai deschis inca magazinul poti estima o valoare uitandu-te la preturile produselor pe care le vei vinde si gandindu-te cam ce produse vor fi intr-o comanda uzuala. Mai poti sa te duci in magazine similare si sa vezi care sunt produsele cele mai vandute - de obicei le gasesti intr-o lista pe prima pagina. Faci media preturilor acelor produse si ai si tu o estimare rezonabila chiar daca nu exacta.

De asemenea mai poti gasi informatii pe tema asta cautand statistici pe internet despre comertul electronic sau citind studiul despre comertul electronic romanesc, realizat in 2008 si publicat pe site-ul ANC (document PDF, 943K). Daca linkul nu merge da-mi un email si iti voi trimite eu o copie.

U - factorul uman


Indiferent ce vinzi vei avea un anumit procent de retururi. De comenzi false. De fraude. Unii te vor lauda, altii te vor injura - public, pe forumuri, pe bloguri. Depinde de profilul magazinului tau si de clientii tai uzuali precum si de personalul tau..

Toti acesti factori iti vor diminua profitul. Poate cu 1%, poate cu 2% poate cu 10%.

Cand pornesti un magazin electronic e aproape imposibil sa evaluezi influenta factorului uman asupra profitului tau. Pe masura ce comenzile se aduna vei incepe insa sa iti faci o ideee despre valoarea lui U si vei putea sa o iei in calcul atunci cand iti faci estimarile de profit.

U este un indicator ‘de finete’ care devine relevant atunci cand ai volume mari de comenzi. Daca acum iti deschizi un magazin poti considera ca U=1 (nu influenteaza profitul) si treci mai departe.


N- numarul de vizitatori, C - rata de conversie


Am grupat acesti indicatori pentru ca nu se poate discuta de unul ignorandu-l pe celalat.

Numarul de vizitatori iti spune cate persoane iti viziteaza magazinul intr-un interval de timp dat. Rata de conversie iti spune cate comenzi primesti la fiecare 100 de vizitatori intrati in magazin.

Sa luam intai un exemplu de magazin traditional: Vrei sa vinzi articole de plaja.

Unde iti vei cauta spatiu de magazin? Undeva unde sunt multi oameni interesati de produsele tale. De exemplu la Mamaia langa plaja, in sezonul estival.

Ce faci in cazul unui magazin electronic? Cauti surse de trafic care sa-ti trimita multi vizitatori interesati de produsele tale.

De ce N si C trebuie corelati?


Pentru ca un milion de vizitatori care nu sunt deloc interesati de produsele tale valoreaza pentru tine mai putin decat un vizitator foarte interesat sa cumpere.

Pentru ca la sfarsitul zilei conteaza numarul de comenzi si nu numarul de vizitatori.

Si pentru ca atunci cand stabilesti cat bani platesti pe o reclama trebuie sa tii cont atat de cantitatea cat si de calitatea traficului primit in urma acelei reclame.

A- adaosul comercial


Ultimul element al formulei. Cat la suta din pretul unui produs este adaosul tau.

Un adaos mic inseamna ca trebuie sa faci volume mari de vanzari.

Un adaos mare inseamna ca poti fi profitabil si la un volum mic de comenzi.

Exemplu: Ai cheltuieli lunare de 10.000 RON. Daca marja ta de adaos este de 5% va trebui sa vinzi produse in valoare de 200.000 RON ca sa-ti acoperi cheltuielile. Daca marja ta de adaos este de 20% este suficient sa vinzi produse in valoare de 50.000 RON.


Sa punem totul cap la cap


P = M x U x N x C x A

M=100 RON (comanda medie in magazinul tau este de 100 RON)

U=1 (esti la inceput si inca nu conteaza)

N=10.000 de vizitatori pe luna

C=1% (o rata de conversie uzuala)

A=20% (20% din pretul de vanzare este adaosul tau)



Profitul tau lunar brut va fi de: 100 * 1 * 10.000 * 1/100 * 20/100 adica 2000 RON din care va trebui sa-ti acoperi cheltuielile lunare cu salariile, chiria, reclama etc.

E mult? E putin? Numai tu stii. Dar acum STII si poti lua decizii informate mai departe. Pentru ca oricare din acesti indicatori pot fi modificati. Trebuie doar sa stii unde vrei sa ajungi si cum vei face asta.
Yüklə 55,53 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin