ROMANIA
MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINRETULUI ŞI SPORTULUI
UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA“ DIN SIBIU
Departament cercetare ştiinţifică
|
|
Bv. Victoriei 10, 550024 SIBIU–RO
Tel.: 0040-269-21.10.01
Fax.: 0040-269-21.10.01
Email: claudiu.kifor@ulbsibiu.ro
|
REGULAMENT
Creşterea vizibilităţii internaţionale a rezultatelor ştiinţifice ale ULBS
A. Preambul şi stadiu actual
În lume există mai mult de 100.000 de reviste ştiinţifice. Se ştie însă că doar o mică parte dintre acestea sunt relevante pentru comunitatea ştiinţifică internaţională: marea majoritate a celor mai importante rezultate ştiinţifice sunt cuprinse într-un număr foarte mic de reviste. De exemplu, în 1994, doar 100 de reviste cuprindeau 44% din articolele citate în 3.400 de reviste, şi 2.000 de reviste cuprindeau 95% din articolele citate. Citările reflectă într-o măsură rezonabilă valoarea ştiinţifică a articolelor.
Începând cu 1961, ISI - Institute of Scientific Information din Philadelphia, SUA (actualmente Thomson Reuters) a început monitorizarea principalelor reviste ştiinţifice internaţionale, indexând atât articolele ştiinţifice, cât şi citările din articole. ISI selectează în mod continu revistele ce sunt incluse în baza sa de date, în funcţie de numărul de citări ale articolelor din aceste reviste. In plus, ISI ierarhizează revistele ştiinţifice indexate în funcţie de factorul de impact, o mărime care reprezintă raportul dintre numărul citărilor revistei respective într-o perioadă de un an şi numărul total al lucrărilor publicate în revistă în ultimii 2 ani. Pe această bază se calculează şi poziţia relativă a acelei reviste ISI într-un clasament al domeniului ştiinţific respectiv (Journal Rank). Actualmente, ISI indexează aproximativ 13.000 de reviste ştiinţifice, acoperind aproape toate domeniile ştiinţifice, inclusiv ştiinţele sociale şi umaniste. În general, se consideră că baza de date ISI reprezintă satisfăcător fluxul principal de publicaţii ştiinţifice. De aceea, datele provenite de la ISI sunt folosite în majoritatea analizelor şi studiilor de politică a ştiinţei. Cel mai sugestiv exemplu este raportul “Science and Engineering Indicators” pe care National Science Board, organism guvernamental al SUA, îl prezintă preşedintelui Statelor Unite ale Americii, la intervale de doi ani. Datele ISI sunt folosite şi în clasamentele Shanghai şi Times Higher Education ale universităţilor din întreaga lume.
B. Constatări şi direcţii de acţiune
Rezultatele ULBS în ceea ce priveşte publicarea de lucrări ştiinţifice în reviste cotate ISI nu sunt foarte bune. Publicăm multe articole în volumele conferinţelor naţionale şi internaţionale şi în reviste din ţară, (848 de articole în 2004, 907 în 2005, 635 în 2006, 640 în 2007), publicaţii care însă nu oferă o vizibilitate corespunzătoare a rezultatelor cercetărilor, astfel că aceste articole rămân în mare parte necunoscute. În ceea ce priveşte lucrările publicate în reviste ISI cotate Web of Science, situaţia se prezintă conform tabelului de ma jos:
Orientarea cadrelor didactice trebuie să fie înspre revistele care asigură o recenzie “serioasă” a lucrărilor, reviste unde o lucrare publicată reprezintă pe de o parte un succes profesional şi, mai mult, şansa ca rezultatele cercetărilor să fie folosite şi citate ulterior şi de către alţi cititori ai revistei, devenind astfel cunoscuţi la nivel internaţional.
Există o optică oarecum eronată că revistele ISI acoperă doar anumite domenii. Este adevărat că domenii precum fizica, chimia, matematică, medicina (ca să enumerăm o parte) sunt favorizate în sensul că există mai multe reviste pe aceste domenii. Să căutăm însă cu atenţie (a se vedea lista din raportul IC6 cu 13250 de reviste cotate si factori relativ ajustati) şi o să observăm că practic pentru toate domeniile şi specializările din ULBS se pot identifica reviste. Astfel spre exemplu, în domeniul ştiinţelor sociale există mai multe reviste ISI decât în domeniul fizicii, unul dintre cele mai bine reprezentate de altfel!
C. Regulament de stimulare a revistelor ULBS acreditate ISI
1. Scop
Prezentul regulament are ca scop recompensarea colectivelor redacţionale care reuşesc acreditarea ISI a unei publicaţii ULBS.
2. Niveluri de stimulare
ULBS va recompensa fiecare revistă care se va acredita ISI prin suportarea costurilor cu tiparirea prin editura universităţii. În acest sens, editorul şef al revistei va depune la departamentul de cercetare ştiinţifică o solicitare împreună cu dovada acreditării revistei de către ISI.
D. Regulament de stimulare a publicării articolelor în reviste cotate ISI
1.Scop
Prezentul regulament are ca scop recompensarea cadrelor didactice de la ULBS care au publicat articole in reviste cotate ISI.
2. Niveluri de stimulare
ULBS va recompensa fiecare lucrare publicată în revistă cotată ISI, astfel:
-
lucrare publicată în revistă ISI cu factor de impact 0 – 1 se remunereaza cu echivalentul în lei a 200 EURO;
-
lucrare publicată în revistă ISI cu factor de impact 1 – 2 se remunereaza cu echivalentul în lei a 300 EURO;
-
lucrare publicată în revistă ISI cu factor de impact mai mare de 2 se remunereaza cu echivalentul in lei a 500 EURO;
În cazul în care sunt mai mulţi autori la o lucrare ştiinţifică, suma se va împărţi proporţional cu numărul de autori. Dacă sunt autori şi de la alte institutii, suma se va împărţi proporţional cu numărul de autori de la ULBS (de exemplu dacă la o lucrare sunt 5 autori din care 2 de la ULBS, stimulentul de 200, 300 respectiv 500 EURO se va împărţi în mod egal celor 2 autori de la ULBS).
3. Modalitate de evaluare şi recompensare
-
Autorul unei lucrări publicate într-o revistă cotată ISI, va depune la departamentul de cercetare ştiinţifică dovada publicării lucrării (copie după lucrare, extras din ISI Web of Science sau altă dovadă relevantă).
-
Departamentul de cercetare ştiinţifică va verifica corectitudinea informaţiilor;
-
După primirea confirmării, departamentul de cercetare va întocmi documentaţia de plată, care constă dintr-o adresă înaintată conducerii ULBS prin care se solicită plata şi dovezile prin care se atestă indexarea lucrării ştiinţifice.
-
Rectoratul ULBS va dispune întocmirea formalităţilor de plata şi plata efectivă în luna următoare primirii adresei.
E. Sprijin administrativ
Departamentul de cercetare ştiinţifică va asigura suport pentru cadrele didactice ale ULBS în identificarea revistelor ISI relevante domeniului de activitate atât prin publicarea pe site – ul cercetării a publicaţiilor cotate cât şi prin accesarea informaţiilor suplimentare specifice revistelor.
Rector,
Prof. univ. dr. Constantin OPREAN
Director department cercetare ştiinţifică,
Prof. univ dr. Claudiu Vasile KIFOR
Aprobat în Şedinţa Senatului
Din data de ..................................
Dostları ilə paylaş: |