VR4STEM
Manualul utilizatorului
Cuprins
Principii 2
Capitolul 1: Introducere în lumea virtuală 3D 3
Concepte și fundal 5
Capitolul 2: Lumi virtuale ȋn educaţie 8
Introducere şi stare curentă 9
Oportunităţi şi Aptitudini ȋn Lumea Virtuală 10
OpenSimulator 12
Introducere 12
Arhitectura 12
Instalare
13
Instalarea pe Windows 14
Instalarea pe Linux 14
INSTALAREA 3D VIEWER („vizualizarii” 3D) 14
Configurarea sistemului de înregistrare pentru utilizatori 15
Depășirea barierelor: firewall-uri, limitări de hardware și software pe care utilizatorii le pot întâmpina 16
Regiunile 17
Terenurile 17
Grafica 3D 18
Programele care redau grafica 3D și conturile de utilizator 19
Avatarele 19
Texturile 21
Communicare 23
Interacțiuni elementare 24
Scripting (LSL) 24
Caractere care nu pot fi jucate (Non-Playable Characters) 25
Sistemul de mesaje 26
Scripturi speciale 27
Interacțiunea cu NPC 27
Capitolul 3: Designul lumii virtuale 29
Promovarea prezenţei 30
Comportamentul uman 31
Proiectarea interfeţei 3-D cu utilizatorul 32
Capitolul 4: Folosirea Lumii Virtuale 3D 35
Cearea unui cont 35
Găsește Lumea VR4STEM 36
Conectează-te la Lumea 3D 36
Controale de bază 37
Modificarea Ȋnfățişării Avatarului 39
Navigare 41
Poziția Soarelui 42
Prezentări 42
Pagini Web 43
Acceptarea Cardurilor de Notițe/Obiectelor 44
Găsirea Cardurilor de notițe/ Obiectelor în Inventarul dumneavoastră 44
Avansat / Acces editare 45
Testele şi gamificarea 45
Cuprins de imagini
Acest manual este adresat lumii virtuale pentru training-ul de antreprenoriat STEM. Un trainer “VR4STEM” poate fi oricine care va utiliza lumea virtuală pentru a preda/învăța aspecte ale STEM. Acest manual este independent și este scris intr-o manieră concisă și bine structurată. Acest manual cuprinde 4 capitole.
Manualul este structurat după cum urmează. Capitolul 1 face o introducere în lumea virtuală 3D în timp ce capitolul 2 descrie utilizarea realității virtuale în educație și mai exact utilizarea lumii virtuale 3D în procedurile educaționale - concepte și instrumente. Capitolul 3 prezintă aspecte de fond privind proiectarea și instalarea unei lumi virtuale 3D și în final, capitolul 4 care prezintă lumea virtuală 3D dezvoltată și oferă instrucțiuni și îndrumări cu privire la modul în care poate fi folosită.
Capitolul 1: Introducere în lumea virtuală 3D
Astăzi, realitatea virtuală este utilizată pentru a descrie o mare varietate de aplicații asociate în mod obișnuit cu medii 3D imersive, cu puternic accent pe aspectul vizual. Majoritatea mediilor VR curente sunt afișate pe ecranul calculatorului sau pe afișajele stereoscopice speciale și se bazează în principal pe stimuli vizuali. Există totuși si simulări care includ informații suplimentare senzoriale, cum ar fi feedback-ul sunetului și forței (informații tactile).
Realitatea virtuală este din ce în ce mai folosită în educație, permițând elevului să afle, să exploreze și să-și construiască propriile cunoștințe. Evoluția constantă a tehnologiei duce educația la noi căi, mult mai atrăgătoare pentru studenți, făcând posibilă utilizarea de noi instrumente, care sa permită evoluția procesului de predare. Realitatea virtuală ocupă un loc important în această evoluție.
O lume virtuală este o lume bazată pe calculator unde mulți utilizatori sunt conectați. În acest mediu ei își pot crea un avatar și, de asemenea, ei pot să descopere această lume, să participe la multe activități și să comunice cu alți utilizatori. Comunicarea între utilizatorii acestei lumi poate fi prin: text, pictograme grafice, gesturi vizuale, sunet și prin utilizarea comenzii vocale. Această lume permite mai multor utilizatori să acceseze simultan această lume.
Termenul “Virtual World”este folosit pentru a descrie spații digitale care pot fi explorate din interior, unde utilizatorii pot naviga, interacționa cu obiecte, cu alți utilizatori și cu roboți. Utilizatorii pot schimba informații prin text, audio, fotografii, animații și video. De obicei, prezența utilizatorului este facilitată de un "avatar" - un obiect 3D digital care este folosit pentru a reprezenta utilizatorul. Această reprezentare este aleasă de utilizatorul care poate opta ca identitatea sa virtuală sa aiba asemănare în lumea reală.
Lumile virtuale cunoscute în prezent sunt medii tridimensionale (3-D) pe care le puteți obține pe o rețea, de obicei prin Internet, fiind populate de utilizatori în formă de avatar care interacționează cu mediul simulat și cu alți utilizatori. Aceste lumi virtuale s-au mutat dincolo de mediile de jocuri și de chat și s-au transformat în instrumente puternice de comunicare și educație. Imersiunea senzorială și modul de comunicare cu alți utilizatori le pot transforma intr-o abordare alternativă fezabilă a activitatilor educative precum: învățarea la distanță și formarea, comunicarea și colaborarea la nivel mondial. Numărul utilizatorilor din lumea virtuală privată și publică crește constant, de la 300 de milioane de utilizatori la nivel mondial în 2008, se așteaptă să fie aproximativ 1 miliard de utilizatori în 2017, populând lumile virtuale existente și noi, care sunt în continuă dezvoltare.
Lumile virtuale devin o tehnologie majoră pentru predare, învățare, cercetare și colaborare. Lumile virtuale constituie un spațiu online în in plina evolutie pentru activitati educationale, cum ar fi: jocul colaborativ, învățare, educație și muncă.
Dostları ilə paylaş: |