INDRUMAR DE AFACERI
COLUMBIA
2011
C U P R I N S
-
DATE MONOGRAFICE ………………………………………… 2
-
DATE ECONOMICE ................................................................ 5
-
Evolutia si tendintele economiei Columbiei ............................... 5
-
Caracteristicile dezvoltarii economiei columbiene ................... 6
-
CADRUL JURIDIC ECONOMIC AL COLUMBIEI ……… 10
-
Cadrul juridic cu Romania …………………………………... 10
-
Cadrul juridic cu alte state …………………………………… 11
-
Cadrul juridic cu UE …………………………………………. 12
-
COMERTUL EXTERIOR AL COLUMBIEI ……………….. 12
-
Comertul exterior cu statele lumii ............................................ 12
-
Relatiile comerciale cu Romania ............................................. 14
-
Principalele targuri internationale ........................................... 18
-
INSTITUTII GUVERNAMENTALE SI ORGANIZATII NEGUVERNAMENTALE CU ATRIBUTII IN DOMENIUL RELATIILOR ECONOMICE INTERNATIONALE ............... 18
-
MARKETING ............................................................................ 21
-
SITE-uri ECONOMICE DE INTERES IN COLUMBIA ...... 25
-
DATE MONOGRAFICE
1. Republica Columbia (Republica de Colombia) este situata in partea de nord-vest a Americii de Sud si se invecineaza la nord cu Marea Caraibilor, nord-vest cu Panama, la vest cu Oceanul Pacific, la sud cu Peru si Ecuador, iar la est cu Venezuela si Brazilia.
Populatia: 44,5 milioane locuitori (conform recensamantului din 2005) din care: 85,94% albi si metisi, afrodescendenti 4.311.757 (10,62%), indigeni (amerindieni) 1.392.623 (3,43%)
Suprafata: 1.141.748 km
2. Forma de guvernamant: republica prezidentiala. Guvernul National este format din presedintele statului, vice-presedinte, ministrii de resort si guvernatorii departamentelor administrative.
Presedintele Columbiei este Juan Manuel Santos, ales in anul 2010, cu mandat in perioada 7 august 2010 – 7 august 2014. Presedintele Republicii este Seful Statului, Seful Guvernului si Autoritatea Administrativa Suprema.
Acordul de Unitate Nationala este o Coalitie de partide politice oficialiste columbiene de diverse tendinte pentru sprijinirea guvernului presedintelui Juan Manuel Santos. Acordul de Unitate Nationala isi are radacinile in asa numita Coalitie Uribista, formata in 2006 pentru a-l sprijini electoral si politic pe presedintele candidat Alvaro Uribe Vélez.
Principalele partide care formeaza Unitatea Nationala sunt:
-
Partidul U (al ex-presedintelui Uribe)
-
Partidul Conservator Columbian
-
Partidul Liberal Columbian
-
Partidul Schimbarea Radicala
In urma alegerilor legislative realizate la 14 martie 2010, Congresul columbian este dominat de coalitia Unitatea Nationala, cu un total de 70 de senatori dintr-un total de 102 (69%). Astfel, Partidul U – 28 de mandate, Partidul Conservator – 22 mandate, Partidul Liberal – 12 mandate si Partidul Schimabarea Radicala – 8 mandate. De asemenea, trei partide care nu se declara opozitoare (Miscarea MIRA, Partidul Verde si Partidul Integrarea Nationala – PIN, detin 17 mandate). Opozitia are doar 8 mandate in Congres
3. Limba oficiala: spaniola
4. Capitala si principalele orase: Orasul Bogota este capitala tarii, avand peste 6,5 milioane de locuitori (cu suburbii atinge cifra de 8 milioane locuitori). Printre principalele orase pot fi mentionate Medellin, Cali, Barranquilla si Cartagena.
5. Moneda nationala: Peso. Paritate 1781 pesos/1 dolar SUA (8 iunie 2011)
6. Ziua nationala: 20 iulie – Ziua Independentei (20 iulie 1810)
7. Sarbatorile publice: 6 ianuarie, 24 martie, Pastele catolic, 1 mai, 2, 23 si 30 iunie, 20 iulie, 7 si 18 august, 13 octombrie, 3 si 17 noiembrie, 8 si 25 decembrie (Craciunul).
8. Diferenta de fus orar (fata de Romania): 8 ore (in orarul de vara al Romaniei) si 7 ore (in orarul de iarna al Romaniei)
9. Religia: romano-catolica (90%), altele (10%)
10. Magazine: Columbia are o retea larga de magazine si centre comerciale precum si vanzatori stradali. Orarul magazinelor este, in general de luni pana duminica: 9,00 – 20,00.
11. Asistenta medicala: Serviciul medical in Columbia este promt. In cele mai multe orase, anumite farmacii si spitale au cabinete pentru urgente care functioneaza 24 h.
12. Imunizare: In anumite regiuni, este recomandabila vaccinarea impotriva febrei galbene (cu zece zile inainte de efectuarea deplasarii in zona)
13. Aeroporturi: in toate capitalele de departamente
14. Reguli de circulatie rutiera: Regula de baza de circulatie pe drumurile publice este: circulatia pe partea dreapta a drumului si se ofera prioritate din partea dreapta. Conducatorii auto trebuie sa posede permis de conducere. Centurile de siguranta sunt obligatorii atat pentru sofer, cat si pentru pasageri. Nu este permis folosirea telefonului mobil in timpul conducerii autoturismului.
15. Masini de inchirat: Masinile pot fi inchiriate de la oricare dintre principalele aeroporturi sau prin companiile specializate in inchirierea de masini sau prin cele de turism, in baza cartii de credit si a carnetului de conducere auto international.
16. Protocolul: La tratative se ofera ceai si cafea. Costumul si cravata se impun in relatiile cu oficialitatiile importante si cu firmele mari.
17. Viza:
-
Cetatenii romani cu pasapoarte diplomatice si de serviciu nu au nevoie de viza;
-
Cetatenii romani cu pasapoarte simple (turistice) pot intra in Columbia, in scop turistic, fara viza. Durata permisa a sederii este de 90 zile, termen care poate fi prelungit la Directia pentru Straini (Direccion de Estranjeria) – Departamentul Administrativ de Securitate (DAS) din Bogota sau din orice capitala de departament;
-
Cetatenii straini cu viza valabila pentru o durata mai mare de 6 luni trebuie sa se inscrie in registrul de straini al Departamentului Administrativ de Securitate;
-
Daca scopul calatoriei este altul decat cel turistic (studii, munca, afaceri) sau pentru o sedere prelungita, este necesara obtinerea vizei de la consulatul Columbiei cel mai apropiat;
-
Din data de 30 noiembrie 2002 Columbia si-a inchis temporar ambasada de la Bucuresti, din motive financiare. Ambasador acreditat al Republicii Columbia pentru Romania este domnul Jorge Alberto Barrantes Ulloa, cu resedinta la Varsovia. Consulatul Columbiei la Viena este abilitat sa acorde vize cetatenilor romani pentru o perioada mai mare de 90 de zile.
18. Reguli vamale:
-
nu este permisa introducerea de alimente de origine animala si vegetala, proaspete sau preparate, fructe, etc.
-
turistii pot avea asupra lor medicamente uzuale, pentru stricta necesitate personala.
-
la intrarea si iesirea in/din Columbia nu este permisa detinerea unei sume mai mari de 10.000 dolari americani.
19. Carti de credit acceptate: American Express, Dinners Club, Master Card si Visa Card.
20. Programul bancilor: luni-vineri: 9,00 – 15,00; sambata: 8,00 – 13,00.
21. TVA (taxa pe valoare adaugata – IVA): in general TVA (16%) este inclusa in pretul produselor si serviciilor. Medicamentele si marea majoritate a produselor alimentare nu au TVA sau au tevea mult redus (6%)
22. Bacsis (propina): este oficializat acest sistem pentru prestarile de servicii in restaurante (10% din consumatie) – nu este obligatoriu la plata
23. Telecomunicatii: in Columbia se utilizeaza sistemul GSM pentru telefoanele mobile. Companiile de telefonie mobila sunt: MOVISTAR, COMCEL, ALO si TIGO. Telefonia fixa este operata de companiile ETB, ORBITEL si TELECOM.
24. Legaturi intre Columbia si Romania
Aeriene: Intre Romania si Columbia nu exista o legatura aeriana directa. Se pot folosi companiile aeriene europene Air France, KLM, Iberia si Lufthansa. Toate acestea aterizeaza la Bogota.
Maritime: Transportul marfurilor se efectueaza in general pe cale maritima, livrarile facandu-se cu preponderenta in sistem vrac si containerizat din Portul Constanta in Portul Cartagena. De asemenea se pot folosi companiile de transport maritim care asigura legatura intre porturile din nordul si sudul Europei, cu principalul port situat pe coasta de vest a Columbiei, Buenaventura.
-
DATE ECONOMICE
-
EVOLUTIA SI TENDINTELE ECONOMIEI COLUMBIENE
Columbia este o tara cu o economie de piata in care majoritatea legaturilor economice si a investitiilor sunt orientate catre SUA.
La inceputul anilor 1990 a fost initiat procesul de liberalizare economica (reducerea tarifelor, regularizarea financiara, privatizarea intreprinderilor de stat si adoptarea unei rate de schimb valutar mai liberala).
Urmare crizei economice cu care s-a confruntat Columbia in 1998 a aparut necesitatea adoptarii unor masuri de redresare a economiei, astfel ca la inceputul anilor 2000 a fost declansat procesul de revenire economica, prin cresterea exporturilor, in paralel cu mentinerea unui pret competitiv al petrolului si cafelei.
Cresterea economica a Columbiei incepand cu anul 2002 s-a evidentiat fata de evolutia economiilor celorlalte tari latino-americane.
In 2010 economia columbiana a inregistrat o crestere de 4,3%, impulsionata, in special, de dinamismul formarii brute de capital si consumului intern. Pentru 2011 Banca centrala a Columbiei estimeaza o crestere a economiei columbiene de cca. 4,5%.
PIB in 2010 a fost de 242,58 miliarde dolari USD.
-
CARACTERISTICILE DEZVOLTARII ECONOMIEI COLUMBIENE
Piata columbiana a cunoscut o revigorare si o imbunatatire a increderii, in sectorul afacerilor, incepand cu anul 2003. In timp ce rata de crestere a PIB-ului a fost de 1,47% in anul 2001, in anul 2002 - 1,93% , aceasta a inregistrat un salt important incepand cu anul 2003 - 3,86%, in 2004- 4,87%, in 2005 – 4,72%, in 2006 – 6,80%, in 2007 – 7,52% si in 2008 – 2,5%, in 2009 – 3,9%.
Printre realizarile economice ale guvernului putem aminti:
In comparatie cu tarile latino-americane, Columbia a reusit sa controleze inflatia si niciodata nu a atins hiperinflatia. In anul 2007, inflatia a fost de 5,4%, in anul 2008 de 7,7%, in 2009 de 2% iar in 2010 de 3,17.
Datoria externa
Columbia niciodata nu si-a neglijat obligatiile financiare internationale, in plus a fost unica economie importanta din regiune care nu a reesalonat datoria in timpul crizei financiare din anii 1980. Datorita faptului ca si-a platit datoriile la timp, piata internationala a ratificat angajamentele si capacitatea de plata a tarii pentru datoria externa publica.
Datoria externa ca procentaj din PIB a scazut de la 35% in 1998 la 19% in 2008.In 2010 datoria externa a Columbiei (publica si privata) a fost de 55.526 milioane dolari (20% din PIB).
Revervele valutare: 24.030 milioane dolari (2009)
Investitiile straine
Investitiile straine directe in Columbia au crescut semnificativ in ultima decada. In 2002, Columbia a primit un flux al investitiilor straine directe (ISD) de 2.134 milioane dolari, in timp ce in 2008 fluxul ISD a ajuns la 10.564 milioane dolari, cea mai mare cifra inregistrata in toata istoria tarii. Cresterea ISD s-a datorat rezultatelor macroeconomice ale tarii, imbunatatirii competitivitatii, succesului politicii de securitate democratica si aparare.
Cele mai importante investitii straine din ultimii ani au fost:
-
Sab Miller (Africa de Sud) in anul 2005, cu o investitie de 4.715 milioane de dolari prin cumpararea celei mai importante fabrici de bere Bavaria;
-
Drummond (SUA) in anul 2006, cu o investitie de 1.55 milioane dolari in productia de carbune;
-
Glencore International (Suedia) in anul 2007 a investit 2.000 milioane de dolari in Rafinaria de la Cartagena;
-
Vorontantim (Brazilia) in anul 2007, cu o investitie de 490 milioane dolari in 52% din Otelaria Paz del Rio;
-
Phillip Morris (SUA) in anul 2005, cu o investitie de 300 milioane dolari prin cumpararea Coltabaco, cea mai mare fabrica de tutun din Columbia;
-
GE Money (SUA) in anul 2007, cu o investitie de 228 milioane dolari in 39,29% din Banca Colpatria.
-
Siemens (Germania) in anul 2008, cu o investitie de 46 milioane dolari pentru o fabrica de inalta tehnologie (motoare, transformatoare si proteze auditive);
-
BBVA – Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (Spania) in anul 2008, cu o investitie de 140 milioane dolari
-
Toyota (Japonia) in anul 2008, cu o investitie de 232 milioane dolari;
-
Endesa (Spania) in anul 2008, cu o investitie de 1.129 milioane dolari in proiecte de energie renovabila;
-
Telefonica (Spania) in anul 2009, cu o investitie de 180 milioane dolari;
-
Globant (Argentina) in anul 2009, cu o investitie de 23 milioane dolari (societate de presatri servicii de IT si Software)
Principalele tari cu investitii in Columbia
Totalul investitiilor straine directe in perioada 1994 - 2008 a fost de 44.776 milioane dolari, din care 27,9% UE cu 11.005 milioane dolari; 22% SUA; 12% Spania; 11% Panama, 5% Mexic, 3% Canada si altii cu 16%.
Fluxul investitiilor straine directe pe sectoare in primul trimestru 2008:
Sectorul petrolier cu o participare de 19% din totalul ISD, a avut o crestere de 43% (948 milioane dolari) fata de de aceiasi perioada a anului 2007 (664 milioane dolari)
Sectorul minier – o crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului 2007, cand investitia a inregistrat doar 3 milioane dolari.
Sectorul Comert, Restaurante si Hoteluri – cu 500 milioane dolari, cea ce reprezinta 16% din totalul ISD-ului pe primul trimestru 2008.
Transporturile si comunicatiile – 308 milioane dolari, ceea ce reprezinta 10% din investitiile directe straine din primul trimestru 2008, o crestere cu 300% fata de aceiasi perioada a anului 2007 cand au fost inregistrate 69 milioane dolari.
Activitati manufacturiere – 9% din totalul investitiilor straine directe cu 294 milioane dolari.
Principalele ramuri ale industriei sunt: extractiva (petrol, carbune, gaz natural, smaralde), textila, chimica, ciment, prelucratoare, a bauturilor, prelucrarii alimentelor, etc.
In anul 2010, produsele principalelor ramuri industriale au fost :
-
Materii prime: petrol, carbune energetic, cocs, minereu de fier, aur, smaralde, argint, sare, nichel;
-
Produse agricole: cafea, banane, flori, zahar, bumbac fibra, seminte de bumbac, orez, fasole, porumb, cartofi, soia, tutun, yuca, ulei de palmier african, cacao;
-
Zootehnie: bovine, ovine, porcine;
-
Produse industriale: ciment, hartie si carton, tigari, celuloza, fibre artificiale, ingrasaminte chimice complexe, acid sulfuric, uleiuri si grasimi alimentare, oteluri si lingouri, automobile, autoturisme, vehicule industriale, anvelope autovehicule, PVC, frigidere casnice, geamuri plane.
C. CADRUL JURIDIC AL RELATIILOR ECONOMICE ALE COLUMBIEI
Cadrul juridic cu Romania
Existent:
a) Acord Comercial Multilateral UE – Columbia. La 19 mai 2010, la Madrid, a fost semant Acordul de Comercial multilateral intre Uniunea Europeana, Columbia si Peru, prin care partile isi propun liberalizarea progresiva a comertului bilateral prin stabilirea unei zone de comert liber conforma cu reglementarile OMC.
b) Acorduri bilaterale:
-
Acord de cooperare tehnica, stiintifica si tehnologica, semnat la 10.04.1994. Acordul este valabil pe o perioada de 5 ani si se prelungeste pentru perioade succesive de cate un an, cu conditia ca nici una din Parti sa nu-l fi denuntat, in scris, cu sase luni inainte de expirarea perioadei de valabilitate.
-
Acord de cooperare intre CCIR si Camera de Comert Bogota, semnat la Bogota, in vigoare de la data semnarii (1991).
-
Acord de cooperare în domeniul turismului, semnat la 18.09.1991 la Bogota, are o valabilitate de 5 ani si se prelungeste prin tacita reconductiune pe cate 5 ani, daca nici una dintre parti nu îl denunta. Acordul a intrat in vigoare la data de 10.12.1994.
-
Acord de cooperare intre CCIR si Camera de Comert Bogota, semnat la Bogota, in anul 2003, referitor la constituirea unui Consiliu Bilateral de Afaceri.
Propuneri de imbunatatire
-
Acordul de cooperare economica. Partea romana a propus partii columbiene incheierea unui nou acord de cooperare economica, in conformitate cu dreptul comunitar (adica exluzand chestiunile legate de comert)
Acorduri abrogate ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana -
In domeniul schimburilor comerciale
Acordul comercial între Guvernul României si Guvernul Columbiei
La data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, partile au convenit iesirea din vigoare a Acordului comercial prin schimb de note verbale între Guvernul României şi Guvernul Republicii Columbia;
b) In domeniul cooperarii economice
Acordul de cooperare economica si tehnica semnat in 1968 la Bogota, a iesit din vigoare la 1 ianuarie 2007;
Cadrul juridic cu alte state
Columbia este membra OMC si prin Acordul intrat in vigoare in anul 1995, beneficiaza de toate drepturile natiunii cele mai favorizate.
Are aranjamente comerciale cu:
-
Statele Unite ale Americii – ATPDEA
-
Comunitatea ANDINA – Acord comercial
-
MEXIC – Tratat de Liber Comert (TLC)
-
CHILE – Tratat de Liber Comert si Acord de Completare Economica (ACE)
-
CAN si MERCOSUR – Acord de Completare Economica (ACE)
-
SPANIA, ITALIA, SUA, CAN, ARGENTINA, CHILE – Acorduri de Evitarea Dublei Impuneri
Cadrul juridic cu UE
Columbia beneficiaza de Acordul special pentru incurajarea dezvoltarii durabile si guvernarii (SGP+) pe perioada 2006 – 2011
In luna iunie 2007 UE a lansat negocieri cu Tarile Andine pentru semnarea unui Acord de Comert Liber (ACL) cu scopul principal de a consolida si dezvolta, in continuare, relatiile economice si politice intre cele doua regiuni. Datorita unor dificultati aparute pe parcurs, in iunie 2008 negocierile s-au suspendat. In ianuarie 2009 au fost reluate cu Peru, Columbia si Ecuador. In iulie 2009 Ecuadorul a suspendat provizoriu negocierile.
La 1 martie 2010, dupa 9 runde, UE a finalizat negocierile cu Peru si Columbia in vederea semnarii unui acord comercial multilateral, prin care partile isi propun liberalizarea progresiva a comertului bilateral prin stabilirea unei zone de comert liber in conformitate cu reglementarile OMC. Se estimeaza ca acordul va intra in vigoare pana la jumatatea anului 2012.
Exporturile UE in Columbia reprezinta 0,3% din exporturile totale ale UE iar exporturile in Peru 0,2%. Pentru Columbia si Peru, UE reprezinta al doilea partener comercial dupa SUA.
-
COMERTUL EXTERIOR AL COLUMBIEI
Comertul exterior cu statele lumii (septembrie 2010)
Orientarea geografica pe continente a schimburilor comerciale este urmatoarea:
Export: SUA 51,1%, Uniunea Europeana 21,8%, Venezuela 1,7%, CAN 0,6%, R.Dominicana 1,7%, Brazilia 1,1%, Mexic 0,3%, China 3,4%, Japonia 1,6%, Canada 1,8%. Exporturile in SUA au scazut cu 25% fata de aceeasi perioada a anului 2009
Uniunea Europeana a fost al doilea partener in ceea ce priveste exporturile columbiene. Principalele produse la export au fost: carbune, cafea, nichel si banane.
La septembrie 2010, au fost inregistrate cresteri importante ale exporturilor pe urmatoarele piete: Venezuela (162,9%), Puerto Rico (43,5%), China (116,3%), Canada (3,2%). Au fost inregistrate scaderi ale exportului in SUA (25,1%), UE (4,1%), Japonia (16,4%), Costa Rica (82,4%) si R. Dominicana (56,9%)
Pe primele 9 luni ale anului 2010, importurile columbiene au scazut cu 18,7% fata de aceiasi perioada a anului trecut.
Pe primele 9 luni ale anului 2010, importurile columbiene au inregistrat cresteri mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut din: Argentina (29,7%), Uruguay (20,3%), Orientul Mijlociu (11,6%)
Principale produse importate au fost : fier-otel, materiale plastice, vehicule (tractoare, vehicule pentru transport persoane, motociclete), porumb si grau.
Pentru sfarsitul anului 2010, cifrele preliminarii indica un volum total al exporturilor columbiene de 41 miliarde dolari si 40 miliarde dolari inporturi. Pentru anul 2020 se estimeaza o crestere de cca. 4 ori a comertului actual, respectiv un volum total de cca. 300 miliarde dolari.
Calificativele de tara ale Columbiei sunt urmatoarele:
FITCH & DCR BB
Moody’s BA1
Standard & Poor’s BB+
RELATIILE COMERCIALE CU ROMANIA:
Columbia detine un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din America latina, ocupand locul doi, dupa Brazilia, din punct de vedere al volumului exporturilor romanesti in zona. Un alt element pozitiv, care se remarca in cadrul relatiilor bilaterale, este mentinerea constanta a unei balante comerciale excedentare, in favoarea Romaniei.
Evolutia schimburile comerciale in perioada 2005–2010
milioane dolari
|
2005
|
2006
|
2007
|
2008
|
2009
|
2010
|
TOTAL
|
47,64
|
85,66
|
107,32
|
97,01
|
61,05
|
84,23
|
Export
|
36,49
|
75,61
|
96,66
|
67,73
|
42,46
|
71,57
|
Import
|
11,14
|
10,04
|
10,67
|
29,27
|
18,59
|
12,66
|
Sold
|
+25,35
|
+ 65,57
|
+85,99
|
+38,46
|
+ 23,87
|
+58,91
|
Din analiza datelor de mai sus se observa o evolutie constant ascendenta a schimburilor comerciale bilaterale in perioada 2005 – 2007, cand volumul total al comertului a crescut de la 47,64 milioane dolari in 2005, la 107,32 milioane dolari in anul 2007, in principal, datorita cresterii exporturilor romanesti de la 36,49 milioane dolari in 2005, la 96,66 milioane dolari in 2007.
În 2008 efectele crizei economice mondiale au inceput sa fie resimtita si in planul relatiile bilaterale romano-columbiene. Astfel, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Columbia a inregistrat o scadere de 9,6% fata de 2007, generata de o scadere importanta a exporturilor cu 29,92%, de la 96,66 milioane dolari in 2007, la 67,73 milioane dolari in 2008. Balanta comerciala este insa favorabila Romaniei cu +38,46 milioane dolari.
În 2009 Pe fondul adancirii crizei internaţionale, care a afectat direct fluxurile comerciale la nivel internaţional, schimburile bilaterale au înregistrat in 2009 o reducere semnificativa, la export 37,31% si la import 36,51%.
Volumul total al schimburilor comerciale s-a situat la 61,05 milioane dolari, din care exportul a fost de 42,46 milioane dolari, iar importul 18,59 milioane dolari, soldul balanţei comerciale fiind de (+) 23,87 mil.dolari.
In 2010 se observa o revigorare importanta a exporturilor romanesti care inregistreaza o crestere la 31 decembrie 2010 de 68,55%, fata de decembrie 2009, in timp ce importurile s-au diminuat cu 31,90%, fata de aceeasi perioada din 2009. De asemenea, soldul balantei comerciale este pozitiv +58,91 milioane dolari, fata de un sold de +23,87 milioane dolari la 31 decembrie 2009.
Principalele produse care au facut obiectul schimburilor comerciale ilaterale:
Export: CKD-uri de autoturisme de oras Logan, piese de schimb pentru autoturisme, produse metalurgice, îngrăşăminte chimice, cauciuc si articole din cauciuc, mase plastice, contori pentru masurarea consumului de energie electrica, apa, gaz, articole textile confectionate, sticla si articole din sticla, motoare electrice, masini aparate si materiale electrice, scaune auto, bauturi alcoolice si apa minerala.
Import: carbune energetic, cafea si condimente, fructe comestibile, preparate alimentare diverse, ceai, produse ale industriei chimice, zahar si produse zaharoase, extracte tanante sau colorante, etc.
Principalele targuri si expozitii organizate in Columbia unde Romania poate participa cu pavilion national:
Targul
|
Perioada
|
Locul
|
Organizator
|
Profil
|
Expoconstructia si Expodesen
|
Mai
|
Bogota
|
Proexport si Camacol
|
Targ specializat pe constructii si arhitectura
|
Salon Textil
|
Mai -iunie
|
Bogota
|
Corferias
|
Targ specializat pentru industria usoara
|
Feria Industrial
|
Octombrie
|
Bogota
|
Corferias
|
Targ industrial
|
Salon International auto
|
Noiembrie
|
Bogota
|
Corferias
|
Targ specializat pentru industria auto
|
E. INSTITUTII GUVERNAMENTALE SI ORGANIZATII NEGUVERNAMENTALE CU ATRIBUTII IN DOMENIUL RELATIILOR ECONOMICE INTERNATIONALE
Ministerul Comertului, Industriei si Turismului (MINCOMERCIO)
Organigrama MINCOMERCIO: Ministerul Comertului, Industriei si Turismului are prevazut in organigrama 3 departamente conduse de catre un ministru adjunct (comert exterior, dezvoltarea intreprinderilor si turism).
Viceministerul de comert exterior este coordonat de un viceministru si are in subordine urmatoarele directii: Directia Relatii Comerciale, Directia Integrare Economica, Directia de Investitii Straine si Servicii, Directia de Comert Exterior, Subdirectia de Desen si Administrarea Operatiunilor, Subdirectia de Practici Comerciale, Directii Teritoriale si Birourile in exterior.
Viceministerul dezvoltarea intreprinderilor este coordonat de un viceministru si are in subordine Directia de Productivitate si Competitivitate, Directia Intreprinderi Mici si Mijlocii si Directia de Reglementari.
Viceministerul de Turism este coordonat de un viceministru si are in subordine Directia Calitate si Dezvoltarea Turismului si Directia de Analiza Sectoriala si Promovare.
Directia de Comert Exterior din cadrul Viceministerului pentru comert exterior dispune de autonomie administrativa si financiara, fara a avea insa personalitate juridica, si are ca functii:
-
dezvoltarea functiilor de executie si supraveghere a politicilor comertului exterior in materie de importuri, exporturi si practici neloiale;
-
administreaza mecanismele de promovare a exporturilor precum si sistemele speciale de import-export, hotaraste deschiderea investigatiilor privitoare la practicile comerciale neloiale in conformitate cu normele legale in vigoare, hotaraste deschiderea investigatiilor privitoare la actiunile de salvgardare;
-
conduce Comitetul pentru Importuri; administreaza resursele financiare obtinute din vanzarea de informatii cu caracter economic, a publicatiilor de comert exterior;
-
coordoneaza si controleaza activitatile care sunt dezvoltate de catre directiile teritoriale pentru a caracteriza executia politicilor de comert exterior;
-
participa la negocieri comerciale; elaboreaza programe anuale de dezvoltare a Planului Strategic pentru Export.
Directia de Comert Exterior dispune de 13 directii teritoriale situate in orasele in care se realizeaza cel mai mare volum al operatiunilor de comert exterior din tara. Aceste directii au ca functii, printre altele, coordonarea si executarea politicilor de comert exterior in regiunile in care activeaza.
Organizatii de promovare a comertului exterior
Promovarea comertului exterior se realizeaza atat la nivel national cat si la nivel provincial. La nivel national activitatea de promovare a exportului se realizeaza prin:
PROEXPORT – organismul de promovare a exporturilor columbiene netraditionale. A fost infiintat prin decretul nr. 2505 din 5 noiembrie 1991. Detine 5 birouri la nivel national: Bogota, Barranquilla, Cali, Cucuta, Medellin, si 14 la nivel international: Beijing, Caracas, Ciudad de Mexico, Hamburg, Lima, Londra, Madrid, Miami, New York, Quito, San Jose, Santiago de Chile, Sao Paulo, Toronto. Reprezentante comerciale la : Bruxelles, Miami, Roma, Washington.
Banca de Comert Exterior a Columbiei - BANCOLDEX – banca aflata in subordinea MINCOMEX care ofera credite cu dobinzi avantajoase firmelor columbiene exportatoare. A fost creata prin Decretul 2505 din anul 1991, pentru a contribui in mod semnificativ la cresterea exporturilor, a competitivitatii produselor columbiene pe pietele externe.
Liniile de credit oferite de BANCOLDEX sunt:
-
capital de lucru,
-
investitii fixe pentru intreprinderile mici si mijlocii,
-
leasing,
-
crearea, capitalizarea si achizitionarea de actiuni ale altor companii,
-
proiecte de dezvoltare a infrastructurii.
FIDUCOLDEX – acest organism furnizeaza servicii financiare specializate in special pentru sectorul de comert exterior. Actionarul majoritar al FIDUCOLDEX este BANCOLDEX, cu 89% din actiuni, in timp ce celelalte 11% sunt detinute de catre Camerele de Comert din principalele orase columbiene.
Instrumente de promovare si de sustinere a exporturilor
Sistemul special de export – import – “Plan Vallejo”
Este un regim care permite persoanelor fizice si juridice care actioneaza in productie, export, comercializare, sa importe materii prime, bunuri intermediare, bunuri de capital, piese de schimb, care vor fi folosite pentru productia unor marfuri pentru export, fara taxe vamale sau cu taxe vamale reduse. Acest instrument a fost creat prin Decretul – Lege nr. 444 din anul 1967.
Zone libere industriale
Ca rezultat al procesului de globalizare economica, a tendintelor de evolutie a comertului international si a administrarii sectorului privat, a fost modificat regimul Zonelor Libere in Columbia. Prin Decretele 2131 din anul 1991 si 2233 din 1996 au fost substituite conceptele de Zona Libera Industriala si Zona Libera Comerciala cu conceptul de Zona Libera pentru Bunuri si Servicii, care, printre altele permite si functionarea firmelor care presteaza servicii pentru pietele externe, alaturi de cele care au ca obiect de activitate productia de bunuri.
Tipuri de Zone Libere:
- Cele industriale, care pot fi: de bunuri si servicii, pentru servicii turistice si cele pentru servicii tehnologice,
- Cele cu caracter comercial si de servicii
In Columbia exista in prezent urmatoarele Zone Libere Industriale pentru bunuri si servicii: Cartagena si La Candelaria in orasul Cartagena, Palmaseca si Pacifico in orasul Cali, Barranquilla, Santa Marta, Cucuta, Rionegro, Bogota, Quindio, Ciudadela de la Salud, Arauca (ultimele trei sunt in constructie). In ceea ce priveste zonele libere pentru servicii turistice sunt autorizate sa functioneze 4: Baru, Tierra Caribe (Cartagena), Pozos Colorados (Santa Marta), Centro Turistico Internacional, El Candil (Tolima).
Societatile de Comert International
Acestea sunt scutite de plata TVA pentru marfurile si serviciile exportate. Beneficiaza de servicii prin intermediul PROEXPORT si BANCOLDEX.
Linii speciale de credit prin intermediul BANCOLDEX
Asigurarea creditelor de export: Se realizeaza prin intermediul societatii SEGUREXPO de Colombia, creata in 1993 ca initiativa a sectorului public si privat columbian.
F. MARKETING
1. Distributia si canalele de desfacere
Partenerii traditionali ai companiilor columbiene sunt firmele latino-americane, americane si spaniole. In contextul declinului economic mondial, firmele locale au inceput sa se orienteze spre pietele mai ieftine ale tarilor central si est europene (Cehia, Polonia, Romania).
In aceasta conjunctura firmele romanesti ar trebui sa foloseasca avantajul creat, pentru a-si introduce si mentine produsele pe piata columbiana.
Prezenta pe piata Columbiei a unei firme straine, prin deschiderea de birouri sau reprezentante, este foarte importanta pentru a dezvolta relatiile cu oamenii de afaceri columbieni.
Aproximativ 24% din cheltuielile zilnice ale consumatorilor sunt facute in magazine mici (cu o medie de 5 – 6 angajati), din apropierea locuintei, care nu dispun de un spatiu suficient pentru a avea stocuri mari.
Din aceasta cauza, numarul comerciantilor cu amanuntul este in scadere, iar aparitia si dezvoltarea magazinelor si supermagazinelor contribuie la reducerea stratificarii sistemului de distributie si fac produsele importate mai competitive ca pret.
Bunurile de consum importate sunt distribuite, in mod traditional, prin marile retele de super sau hiper-market-uri care sunt cunoscute pentru politica de reduceri de pret. Sistemul de distributie este caracterizat prin relatii stranse intre importatori si multiple nivele de angrosisti si vanzatori cu amanuntul.
2. Situatia infrastructurii
Columbia are o infrastructura fizica pe deplin dezvoltata: sosele, autostrazi, aeroporturi, porturi si telecomunicatii pentru distributia tuturor tipurilor de bunuri si servicii. Columbia este de asemenea angajata in mari proiecte de extindere a lucrarilor publice, atat in vederea dezvoltarii infrastructurii, cat si pentru stimularea economiei.
3. Modalitati de realizare a achizitiilor guvernamentale in Columbia
Achizitiile guvernamentale de bunuri si servicii, pentru toate intreprinderile si structurile administratiei de stat se realizeaza prin licitatii. Caracteristici: timp scurt intre lansarea caietului de sarcini si inchiderea licitatiei. O data cu intrarea in vigoare a Acordului de Comert Liber UE – Columbia (Peru), companiile comunitare vor putea participa si la licitatiile organizate de guvernele locale (concesie care nu mai este acordata niciunui partener al Columbiei)
4. Modalitati si intrumente de plata utilizate in Columbia. Recomandari
Atat pentru importuri cat si pentru exporturi sunt folosite toate modalitatile de plata cunoscute.
Vanzatorul si cumparatorul au libertatea de a conveni liber clauzele contractuale si a conveni asupra modalitatii si conditiei de plata, astfel incat riscurile sa fie minime pentru ambele parti.
Se practica/pretind modalitati de plata asiguratorii, precum acreditivul documentar irevocabil, plata anticipata, garantii bancare.
Se recomanda ca in contractele comerciale sa fie prevazute clauze de plata clare si precise, facandu-se referire la reglementarile uzuale internationale, respectiv la normele si directivele Camerei de Comert Internationale privind creditele si incasso-urile documentare.
Pentru exportatorii romani se recomanda practicarea de modalitati asiguratorii (acreditiv documentar irevocabil, garantii bancare certe, plata anticipata), indeosebi in relatii cu parteneri noi sau necunoscuti.
5. Tariful vamal, obstacole netarifare si paratarifare, cote:
Din 1969 Columbia, alaturi de Bolivia, Ecuador, Peru si Venezuela, este membra a Comunitatii Andine de Natiuni – CAN.
In anul 2006 Venezuela s-a retras din CAN.
Din februarie 1993, CAN s-a constituit intr-una din principalele uniuni vamale ale Americii Latine, pe baza unui tarif extern comun care prevede un nivel al taxelor vamale cuprins intre 5% si 20% si a fost adoptata o politica comerciala uniforma fata de terti.
6. Oportunitati de afaceri in comertul dintre Romania si Columbia
La intrarea in vigoare a Acordului de Comert Liber UE – Columbia (Peru), exportatorii romani vor beneficia de urmatoarele facilitati si avantaje:
-
Produse industriale: principalele categorii de produse exportate de Romania in Columbia si Peru vor beneficia de exceptarea de la plata taxelor vamale sau de o liberalizare treptata. Exporturile de autoturisme urmeaza sa se liberalizeze treptat, in decursul a 6 – 10 ani. Pentru incaltaminte, textile si imbracaminte exporturile vor fi liberalizate de la intrarea in vigoare a acordului
-
Vinuri: 4 indicatii geografice romanesti (Dealul Mare, Odobesti, Murfatlar si Recas) vor beneficia de protectie pe piata celor doua state andice. De asemenea, exporturile de vinuri vor beneficia de liberalizare totala in 3 ani de la intrarea in vigoare a acordului cu Peru si in 5 ani in cazul Columbiei
-
Achizitii publice: companiile romanesti vor putea participa la licitatiile organizate de autoritatile locale (pe langa cele organizate de autoritatile federale) si vor putea participa la executarea de lucrari publice.
7. Utilizarea agentilor/distribuitorilor; Gasirea unui partener
Infiintarea unui birou de reprezentare in Columbia este cea mai buna cale de patrundere pe piata, dar evident nu singura cale si nici cea mai ieftina.
Folosirea agentilor/distribuitorilor este o strategie mai realista pentru firmele mici si mijlocii care solicita la inceput o atentie deosebita. In Columbia, agentii si distribuitorii acopera, de obicei, un teritoriu sau o industrie anume.
Agentii importatori sunt numiti ca agenti unici pentru intreaga tara. Desi exclusivitatea poate fi necesara pentru a asigura angajamentul puternic al agentului columbian de a creste vanzarile, o companie straina nu trebuie sa se grabeasca sa renunte la controlul pietei in cazul in care exista dubii in privinta abilitatii si angajamentului companiei locale de a spori vanzarea produsului.
Fixarea unui termen limitat de reprezentare, a unui volum minim al vanzarilor sau a unor inicatori calitativi ai vanzarilor pot fi recomandate pentru contractele de intermediere exclusiva.
Inlocuirea unui agent sau distribuitor columbian poate presupune dificultati daca nu este facuta cu o deosebita atentie, dat fiind faptul ca cercurile de afaceri, camerele de comert si firmele individuale se informeaza reciproc in sensul atentionarii asupra acelor parteneri care nu au avut un comportament loial, corect sau in sensul derularii unor afaceri onorabile.
Surse de recomandare pentru contactarea partenerilor potriviti pot fi firme columbiene, alte companii romanesti care au avut succes in afacerile lor in Columbia, bancile, asociatiile comerciale, camerele de comert.
Pentru a atrage un partener de afaceri columbian, exportatorul roman trebuie sa prezinte imaginea unei companii demne de incredere, competitive, decise, capabile de inovatie si de atingerea unei calitati superioare. O companie trebuie sa arate ca este apreciata in ramura sa, ca a cercetat piata, ca este si ca raspunde prompt la toate solicitarile partenerului columbian, cu profesionalism.
8. Stabilirea valorii in vama
Taxele vamale sunt de tip specifice sau ad valorem, aplicabile valorii CIF. Produselor importate/exportate din Romania si Columbia li se aplica taxele vamale preferentiale (SGP+) pana la sfarsitul anului 2011 (conform Regulamentului Comisiei Europene No.732/22 iulie 2008
9. Licentele de import
In prezent, majoritatea bunurilor sunt „liber importabile”, pentru importul lor nefiind necesara o licenta.
Singura exceptie este pentru produsele care cad sub incidenta cotelor de import, caz in care importatorul columbian trebuie sa solicite o licenta (ex: echipamentele de paza si securitate, isotopi radioactivi si materiale radioactive, hidrocarburi si benzina).
10. Importul temporar
Regimul vamal columbian permite importul temporar pe 12 luni de mostre comerciale, materiale publicitate si a unor bunuri ca mostre pentru expozitii, echipamente profesionale, instrumente muzicale si camere de televiziune, fara plata impozitelor sau a altor obligatii.
Materialele publicitare, incluzand brosurile, filmele si fotografiile pot intra in Columbia cu scutire de taxe. Introducerea articolelor menite sa fie expuse dar nu si vandute la targuri comerciale si alte evenimente similare este de asemenea permisa fara plata taxelor in cazul in care targul sau evenimentul se desfasoara intr-un spatiu expozitional unde este interzis sa se faca acte de vanzare-cumparare.
Aceste articole trebuie reexportate dupa eveniment. Pe factura comerciala pentru aceste bunuri trebuie consemnat: „no comercial value, customs purposes only” si „these goods are for exhibition and are to be returned after conclusion of the exibition”. De asemenea, este important sa se consemneze pe documentele de livrare numele targului sau locului de expunere.
11. Importuri interzise
Este interzis importul de arme chimice, biologice si nucleare, aditivi pentru produsele alimentare si cosmetice, bovine si pasari vii, faina din carne si oase, specii sau bunuri in pericol de disparitie si anumite medicamente.
G. SITE-URI DE INTERES ECONOMIC IN COLUMBIA
Ministerul Comertului, Industriei si Turismului
www.mincomercio.gov.co
Ministerul Finantelor si Creditului Public
www.minhacienda.gov.co
Ministerul Agriculturii
www.minagricultura.gov.co
Ministerul Afacerilor Externe
www.minrelext.gov.co
Ministerul Minelor si Energiei
www.minminas.gov.co
Ministerul Comunicatiilor
www.mincomunicaciones.gov.co
Ministerul Transporturilor
www.mintransporte.gov.co
Banca Centrala a Columbiei
www.banrep.gov.co
Departamentul Administrativ National de Statistica
www.dane.gov.co
Departamentul National de Planificare
www.dnp.gov.co
Directia Nationala a Impozitelor si Vamilor
www.dian.gov.co
Camera de Comert din Bogotá
www.ccb.org.co
Camera de Comert din Medellin si Departamentul Antioquia
www.camaramed.org.co
Camera de Comert din Cali
www.ccc.org.co
Confederatia Columbiana a Camerelor de Comert
www.confecamaras.org.co
Camera de Comert din Armenia (departamentul Quindio)
www.camaraarmenia.org.co
Camera de Comert din Barranquilla
www.camarabaq.org.co
Camera de Comert din Bucaramanga
www.camaradirecta.com
Camera de Comert din Cartagena
www.cccartagena.org.co
Camera de Comert din Neiva
www.ccneiva.org
Agentia de promovare a investitiilor in Columbia
www.coinvertir.org
Federatia Nationala a Comerciantilor din Columbia
www.fenalco.com.co
Asociatia columbiana a intreprinderilor mici si mijlocii
www.acopi.org.co
Asociatia Nationala a Industriasilor Columbieni
www.andi.com.co
Federatia Nationala a cultivatorilor columbieni de cafea – organizatie de stat, care reuneste aproximativ 35% din producatorii de cafea din Columbia
www.cafedecolombia.com
Federatia Nationala a crescatorilor columbieni de animale - FEDEGAN
www.fedegan.org.co
Asociatia financiar-bancara columbiana
www.asobancaria.com
Camera Columbiana de Constructii
www.camacol.org.co
Centrul columbian de promovare a exportului
www.proexport.com.co
Asociatia columbiana a exportatorilor de flori
www.asocolflores.org
15.07.2011
Dostları ilə paylaş: |