Inventarierea reprezintă ansamblul operaţiilor de verificare faptică a existenţei elementelor patrimoniale sub aspect cantitativ, calitativ şi valoric



Yüklə 494 b.
tarix06.01.2018
ölçüsü494 b.
#37202



  • Contabilitatea trebuie să ofere o imagine fidelă, clară şi completă a patrimoniului. Uneori, însă, pot apărea discrepanţe între datele din contabilitate şi realitate, cauzate de anumite fenomene economice, naturale, neglijente, greşeli, delapidări etc. Concordanţa dintre informaţiile scriptice şi cele reale se poate verifica cu ajutorul procedeului numit inventariere.



Inventarierea reprezintă ansamblul operaţiilor de verificare faptică a existenţei elementelor patrimoniale sub aspect cantitativ, calitativ şi valoric.

  • Inventarierea reprezintă ansamblul operaţiilor de verificare faptică a existenţei elementelor patrimoniale sub aspect cantitativ, calitativ şi valoric.

  • În cazul în care se constată lipsa din gestiune din vina angajatului, se impută acestuia lipsa şi se recuperează suma aferentă bunurilor lipsă.



Inventarierea se desfăşoară în cadrul firmei de către organele competente, acestea fiind membrii ai comisiei de inventariere sau cei numiţi de Ministerul Finanţelor.

  • Inventarierea se desfăşoară în cadrul firmei de către organele competente, acestea fiind membrii ai comisiei de inventariere sau cei numiţi de Ministerul Finanţelor.

  • Dacă se produce o calamitate naturală, inventarierea joacă un rol important, deoarece aşa se pot determina costurile calamităţii şi ceea ce rămâne neafectat şi poate fi folosit în continuare.

  • La schimbările de preţ este necesară inventarierea pentru a determina stocurile rămase la preţul vechi şi a stocurilor noi care intră în gestiune.



  • Invetarierea se află în strânsă legătură cu celelalte procedee ale contabilităţii. Astfel, toate operaţiile economice se consemnează în documente, iar datele din documente se înregistrează în conturi. Informaţiile din conturi sunt verificate cu ajutorul balanţei şi se confruntă cu realitatea prin intermediul inventarierii. Inventarierea stă la baza întocmirii unui bilanţ real, contribuind la asigurarea imaginii fidele şi la aplicarea principiului prudenţei.



  • În Conformitate cu legea contabilităţii nr.82/1991, republicată în anul 2000 şi O.M.F 2388/1995, firmele sunt obligate să organizeze şi să efectueze inventarierea generală a patrimoniului, cel puţin o dată pe an, de regulă la sfarşitul anului.



Deoarece între datele înregistrate în contabilitate şi realitatea de pe teren pot să apară unele nepotriviri de ordin cantitativ, calitativ, si valoric, se impune verificarea integrităţii materiale şi financiare patrimoniului.Această operaţiune se realizează prin intermediul procedeului numit INVENTARIERE .

  • Deoarece între datele înregistrate în contabilitate şi realitatea de pe teren pot să apară unele nepotriviri de ordin cantitativ, calitativ, si valoric, se impune verificarea integrităţii materiale şi financiare patrimoniului.Această operaţiune se realizează prin intermediul procedeului numit INVENTARIERE .



Lista de inventariere

  • Lista de inventariere

  • Registru de inventar



în proba practică am realizat pentru societatea SC.TRENDY.SRL , activitatea de inventariere in urma căreia am întocmit liste de inventariere si registru inventar.

  • în proba practică am realizat pentru societatea SC.TRENDY.SRL , activitatea de inventariere in urma căreia am întocmit liste de inventariere si registru inventar.

  • În urma inventarierii am constatat plusuri ,minusuri pe care le-am înregistrat în nota contabila si în contabilitate.



  • În urma întocmirii acestei lucrări am avut ocazia să-mi îmbogăţesc cunoştinţele legate de inventarierea patrimoniului iar prin prezenta lucrare şi prin studiul contabilităţii timp de patru ani doresc să-mi certific competenţele mele profesionale .



Yüklə 494 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin