İtibar ve Derecelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi 2013-2014 Faaliyet Raporu



Yüklə 34,25 Kb.
tarix18.01.2019
ölçüsü34,25 Kb.
#100531

İtibar ve Derecelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi 2013-2014 Faaliyet Raporu

“Güvenilir olma durumu, saygınlık ve prestiji ifade eden itibar konsepti, ekonomik, finansal sosyal kültürel, siyasal vb. alanlarda, kamu, özel, bireysel ve kurumsal bazda önem taşımaktadır. ‘İtibar’  konusu artık üniversitelerin ciddi yaklaşımlarla araştırması gereken bir konudur. Türkiye’de ilk defa olarak üniversitemiz bünyesinde kurulan İtibar ve Derecelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bu konu artık hem bilimsel hem de pragmatik anlamda kurumsallaşmış oldu. Bu anlamda üç yıldır ev sahipliği yaptığımız Türkiye İtibar Endeksi projesini çözüm ortaklarımızla birlikte yönetmekteyiz ve Türkiye’nin farklı illerinde yaptığımız araştırmalarla ülke ekonomisini belirleyen taşıyıcı sektörlerdeki en itibarlı firmaları nihayi tüketici nezdinde belirleyebilecek durumdayız. Bu anlamda Türkiye İtibar Endeksi her yönü ile üniversitenin bilimsel laboratuvar ortamında planlanıp, verilerinin yine istatistiki olarak bilimsel ilkeler ışığında toplandıktan sonra sektörel analiz raporları hazırlanarak kamuoyuna sunulmaktadır.

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Türkiye İtibar Endeksi’nin akademik içeriğinde yer alıyor. İtibarın oluşumu ve gelişimini etkileyen değişkenlerin, faktörlerin izlenmesi ve değerlendirilmesi için merkezimiz bilimsel altyapıyı sağlıyor. Öncelikli olarak firmaların itibarının oluşturulması, yönetilmesi, korunması, izlenmesi ve ölçülmesi çalışmalarının yürütüldüğü merkezde, zamanla kişilerin şehirlerin hatta ülkelerin rating ölçümlemeleri yapılabilecektir. Bu sene üçüncüsü yayınlanan endeksimizi oluşturmak için ülke çapında yapılan araştırmaya cevap veren kişi ve kuruluşların, Türkiye’nin en itibarlı kurum ve markaları olarak zikrettiği şirketlerin yer aldığı ‘Türkiye İtibar Endeksi Radarı’na üç yıl üst üste girme başarısı gösteren kurumlara ilk defa olarak “Türkiye İtibar Endeksi Takdirnameleri” verilmiştir. Konu basından da yakından izlenmiş bulunmaktadır.

Araştırmamıza yanıt verenler tarafından en çok itibarlı bulunan kurum ve markaların sıralandığı ‘Türkiye İtibar Endeksin Radarı’na her yıl ortalama 400 kurum ve marka girmektedir. 3 yıl üst üste bu radara girmenin kurum ve markalar açısından büyük bir başarı olduğu görüşündeyiz. Bunu kurumlar açısından ‘İtibarın Süper Ligi’ şeklinde de adlandırabiliriz. Dönüp 3 yıllık projeksiyona baktığımızda 160’ı aşkın kurum ve markanın bu başarıyı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu anlamda itibar ligine giren markalar aşağıdaki gibidir:



TİE Başarı Belgesi Almaya Hak Kazanan ve İtibarın Süper Ligi’ne Giren Markalar:

A101, Abdi İbrahim, Acıbadem Hastanesi, Adidas, Adil Işık, Ağaoğlu, Akbank, Aksa Enerji, Alarko Holding, Algida, Apple, Aras Kargo, Arçelik, Ariston, Aroma, Arzum, Asustek, Audı, Avea, Aygaz, Aytaç, Banvit, Beko, Bellona, Beymen, Bim, Bimeks, Bmw, Borusan Holding, Bosch, Boyner, BP Petrolleri, Burger King, CarrefourSA, Casper, Cevahir Holding, Coca-Cola, Colins, Collezione, Çaykur, Çetinkaya, Çukurova Holding, Damat, Danone, Defacto, Demirören Şirketler Grubu, DenizBank, Diesel, Dimes, Doğan Holding, Doğuş Çay, Doğuş Holding, Dumankaya, Eczacıbaşı Holding, Ekici Peynir, Enka İnşaat, Erikli Su, Eti Şirketler Grubu, Fenerbahçe Spor Kulübü, Fırat Plastik, Fiat, Fiba Holding, Finansbank, Ford, Galatasaray Spor Kulübü, Garanti Bankası, Grundig Türkiye, Gürallar, Türkiye Halk Bankası, Hayat Kimya Sanayi, Honda Türkiye, Hewlett-Packard, Hyundai, İhlas Holding, Ing Bank, ipekyol, İpragaz, İstikbal Mobilya, Türkiye İş Bankası, Keskinoğlu, Kiğılı, Kiler, Kipa, Koç Holding, Komili Yağ Sanayi, Koton, LC Waikiki, Levı Strauss & Co, LG, LTB, Makro Market, Mango, Mavi, Media Markt, Mercedes, Merinos Mobilya, Metro Turizm, Microsoft, Migros, Nestlé, NIKE, Nokia, Nurol Holding, Opel, Opet, Özdilek, Panasonic, PepsiCo, Petrol Ofisi, Peugeot, Philip Morris, Philips, Pınar Süt, Profilo, PTT, Puma, Real, Renault, Rodi, Sabancı Holding, Samsung, Sanko Holding, Sarar, Sek, Shell, Siemens, Sony, Sütaş, Şok, Tamek, TEB, Tansaş, Tat, TEDAŞ, Tekfen Holding, Tepe İnşaat, THY, Tofaş, TOKİ, Toprak Holding, Toshiba, Toyota, Turkcell, Türkiye Petrol Rafinerileri, Türk Telekom, Ulusoy Holding, Ülker, Türkiye Vakıflar Bankası, Vakko, Vatan Bilgisayar, Vestel, Vodafone, Volkswagen, Yapı ve Kredi Bankası, Yaşar Holding, YKM, Yörsan, Zara, Ziraat Bankası, Zorlu Holding



- Türkiye İtibar Endeksi 2013 Verimli İtibar Puanı Genel Sonuçlarına Göre İlk 10:

Sıralama

Kurum Adı

Puan

1.

Koç Holding

5.378

2.

Sabancı Holding

5.211

3.

Arçelik

4.116

4.

Ülker

3.923

5.

Turkcell

3.856

6.

Samsung

3.793

7.

THY

3.417

8.

Coca Cola

3.324

9.

Eti

3.286

10.

Beko

3.135

- Türkiye İtibar Endeksi 2013 Sektör Birincileri:

Sektörü (Alfabetik Sırayla)

Kurum Adı

BEYAZ EŞYA

ARÇELİK

ELEKTRONİK EŞYA

SAMSUNG

ENERJİ

TEDAŞ

GIDA

ÜLKER

GİYİM

LCW

GSM

TURKCELL

İNŞAAT

AĞAOĞLU

OTOMOTİV

MERCEDES

SİGORTA

AXA SİGORTA

ULAŞIM

THY

ÜNİVERSİTE

ODTÜ

Merkezimiz itibarın diğer finansal boyutu olan kredi derecelendirme konusunda da ciddi atılımlar yapmış bulunmaktadır. Uluslararası boyutta yaklaşık 110 senedir kredi rating’i yapan derecelendirme kuruluşları ile (Moody’s, Standard and Poor’s ve Fitch) ile yakın çalışma imkanları yaratarak, kendi rating sistemini oluşturmuş bulunmaktadır. Bu anlamda Türkiye’deki tüm sektörlerdeki kurumsal firmalar Risk Analyst software desteğinde derecelendirilebilinmektedir. Bu alanda yapılan tüm ülke risk analizleri başta olmak üzere, tüm kurumsal ve bankacılık kredi derecelendirme analizleri merkezimiz tarafından yakinen takip edilmekte ve incelenmektedir. Özellikle son dönemde Türkiye’nin ülke risk analizleri hakkında gerekli bilgiler kullanıcıların ihtiyacına uygun şekilde kayıt altına alınmakta ve özellikle master sıfınlarımızda bu konular risk yönetimi anlamında uygulamalı olarak irdelenmektedir. Bu anlamda gerçekleştirdiğimiz “İgdaş Kredi Derecelendirme Danışmanlık Projesi” dahilinde İgdaş gibi ülkemiz için stratejik öneme haiz çok önemli bir gaz dağıtım kuruluşu merkezimiz tarafından derecelendirilmiş bulunmaktadır.

Merkezimiz 23 Haziran 2014 tarihinde ilk defa olarak Uluslararası Rating Kuruluşları ve Türkiye’nin Rating dinamikleri hakkında Fitch ile ilk defa ortak bir konferans yapmış bulunmaktadır. Konferans konuları ve katılımcılar aşağıdaki gibidir:



İstanbul Ticaret Üniversitesi – İtibar ve Derecelendirme Merkezi

Uluslararası Rating Kuruluşları ve Metadolojileri IşığındaTürkiye’de Rating Dinamikleri

  1. “Fitch Rating Metodolojileri ve Rating’in Önemi?”

Konuşmacı: Gülcan ÜSTAY - Fitch Ratings

Fitch Türkiye Genel Müdürü



  1. “Özel Sektör Borçlanma Araçları Piyasalarında Uluslararası ve Ulusal Piyasa Dinamikleri açısından Rating’in Önemi”

Konuşmacı: Başak SELÇUK

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.


Kurumsal Finansman - Borçlanma Araçları Müdürü



  1. Kurumsal Kredilendirme Süreci açısından İçsel Derecelendirme Metodolojisi ve Agency Rating Karşılaştırması
    Konuşmacı: Ebru OGAN KNOTTNERUS –

Garanti Bankası Risk Yönetim Başkanı

  1. Moody’s Sovereign Bond Rating Metodolojisi ve Türk Eurobond’larının Piyasa Dinamiği ışığında Türk Bankalarının Risk Derecelendirmeleri

Konuşmacı: Dr. V. Ferhan BENLI

İstanbul Ticaret Üniversitesi - İtibar ve Derecelendirme Merkezi



  1. Standard and Poors Rating Metodolojileri ışığında Türkiye

Konuşmacı: Kasırga Yıldırak – Hacettepe Universitesi

Aktüerya Bölüm Başkanı



  1. Finansal İstikrar Perspektifinden Rating

Mahir Binici – Merkez Bankası Başekonomisti

  1. Rating Paneli:

Neslihan Tombul Turcas Yönetim Kurulu Üyesi, Merkez Bankası, Fitch, İş Yatırım, Haceettepe Üniversitesi. Yapılan panelde Rating kuruluşlarının metodolojileri kritik olarak incelenmiş olup bu konuda bilimsel ve metodolojik yaklaşımlar CRA bazında ele alınmıştır. Panelin tebliğleri üniversitemiz tarafından yayınlanacaktır.

2015 yılı içinde ise merkezimiz Türkiye’deki rating kuruluşlarının nasıl algılandığı ve rating kuruluşlarının ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından değerlendirilmeleri konusunda da Türkiye genelinde bir araştırma yapacaktır.

Bu sene sonuna doğru Moody’s Analytics ile birlikte “Global Bankalarda Stress Testi ve Sonçları” adlı uluslararası bir sempozyum bu sene içinde gerçekleştirecektir. Konu Avrupa Birliğinin bankacılık sistemini yeniden yapılandırılması ve bunun BDDK ve Türk bankalarının denetimi açısından ciddi sonuçlar doğuracak kadar önemlidir. Bu perspektifte olan merkezimiz BDDK ile daha yakından çalışmayı ve stress testing konusunda ilgili kurum ve kurulşlarla bilgi alış verişinde olmayı planlamaktadır. Moodys, Fitch ve Japon Credit Rating Agency kuruluşları ile çok yakın çalışma imkanı bulan merkemiz bu alanda ülkemizde lider konumdadır. CRA adı verilen bu kuruluşlardan Türkiye’deki kamu ve özel bankalara ait her türlü risk bildirimi merkezimize aktarılmaktadır.

2015 Mart-21-22 mayıs ayında ise “1st Innovative Infrastructure Finance and Risks” konulu konferans Manchester Universitesi ve Global Bankalar sponsorluğunda gerçekleştirilecektir. Yakın gelecekte ilgili denetim ve gözetim kurumları ile yapacağımız projelerin başında Türkiye Sistemik Risk Endeksi ile Türk Finansal Rating Modeli başı çekmektedir.

Merkezimiz tarafından ayrıca ülkemizdeki hastane özelleştirmelerindeki finansal riskler araştırma konusu olup, özellikle hastane PPP modelinin içerdiği kur riskleri ölçülmüştür ve bu bir makale haline getirilmiştir. Ülkemizdeki PPP projelerinin taşıdıkları riskler ise ayrı bir araştırma konusu olarak gündemimizde bulunmaktadır.

Merkezimiz Manchester Üniversitesi, Danimarka Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Zürih Üniversitesi ve Finansal Research and Analysis konularında University of Information Technology and Management in Rzeszow – Polanya ile ortak araştırma projeleri yapmaktadır.




Yüklə 34,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin