Örnek : İş ve İnşaat Makineleri (İŞİM) Kümesi Ankara
Kümelenme Nedir?
Belirli bir sektörde, birbirleriyle bağlantılı bir ürün yada hizmeti üreten; coğrafi olarak toplanmış şirket ve kuruluşların oluşturduğu grubun tümüdür.
Birbirlerine katma değer ekleyen üretim zinciri ile bağlı; şirketler, bilgi üreten kurumlar, destekleyici kurumlar ve müşteriler tarafından oluşturulmuş ağ olarak tanımlanabilir.
Nerelerde Oluşur?
Nitelikli, teknik bilgi sahibi kalifiye iş gücünün,
Üniversite ve araştırma kurumlarının,
Finansal kuruluşların bulunduğu,
Alt yapı imkanlarının,
Tedarikçi ve tüketicilerin mevcut olduğu
Büyük pazarlara yakın olan ve
İletişim kolaylıklarının mevcut olduğu bölgelerde kurulurlar.
Kümelenmenin Faydaları
Yenilikçi ve Üretken bir yapı sağlar
Yeni ve tamamlayıcı teknolojiye erişim kolaylaşır
Sinerji ekonomisi ya da karşılıklı bağımlı faaliyetler ekonomisi elde edilir
Dış ilişkilerin koordinasyon maliyetlerini düşürür
Tedarikçiler ve kullanıcılar ile ortak Ar-Ge çalışmaları yapılır
Risk yayılır
Tamamlayıcı varlık ve bilginin birleştirilmiş kullanımından sağlanacak karşılıklı faydalar elde edilir
Bir kümenin üyesi olmak, girdilere sahip olmada; bilgiye, teknolojiye ve gerekli kurumlara erişmede, ilgili şirketleri koordine etmede, gelişimi ölçmede ve teşvik etmede oyuncuların daha etkin ve verimli olmalarını sağlar.
Uzaktaki bir tedarikçiden kaynak sağlamak yerine, yerel tedarikçileri kullanmak işlem maliyetini düşürür.
Eğitim programları işletmelerin performanslarını geliştirir
Başarılı Bir Küme İçin
Kritik başarı faktörleri
Etkin iletişim ağları ve işbirlikleri
Ar-Ge faaliyetleri ile desteklenen, güçlü yenilikçilik altyapısı kurulması
Güçlü bir beceri altyapısı
Yardımcı başarı faktörleri
Büyük şirketlerin varlığı
Uygun fiziksel altyapı
Güçlü girişimcilik faktörü
Finans kaynaklarına erişim
Tamamlayıcı başarı faktörleri
Destekleyici yerel ortam
Destekleyici Politikaların uygulanması
Küme Yönetimi Nasıl Olmalı?
Norveç 55 üretim sektöründe küme, toplamda 62 küme. Ülke çalışanlarını %22 ni barındırmaktadır
Norveç 55 üretim sektöründe küme, toplamda 62 küme. Ülke çalışanlarını %22 ni barındırmaktadır
Portegiz 33 bölgesel küme
İspanya 142 bölgesel üretim sistemleri
İngiltere 154 bölgesel küme
10 Üniversite 21 Araştırma kuruluşu 56 şirket
Bu teknolojiye sahip ülkelerin önünde sadece insan hayali ile sınırlı fırsatlar olduğunu,
Bu teknolojiye sahip ülkelerin önünde sadece insan hayali ile sınırlı fırsatlar olduğunu,
geri kalmış ülkeleri bekleyen potansiyel risk ve tehditlerin de kötü niyetlilerin hayal gücü ile sınırlı olduğunu akıldan çıkarmamalıyız.
Çankaya Üniversitesi Olarak Biz Ne Yapıyoruz ?
Çankaya Üniversitesi Olarak Biz Ne Yapıyoruz ?
Ankara’mızda
İş ve İnşaat Makineleri (İŞİM) kümesini 22 Mayıs 2008kurduk
Öğr. Gör. Benhür SATIR, Öğr. Gör. Dr. Özlem TÜRKER BAYRAK
MEKA’DA ENVANTER PLANLAMA
Yarkın Çöl, Serkan Eraslan, Mehmet Gök, Onur Gürlek, Serhat Karakoç
Prof. Dr. Levent KANDİLLER, Öğr. Gör. Öncü HAZIR
PALME MAKİNA’ DA ÜRÜN AĞACI TASARIMI VE VERİMLİLİK ARTIŞI
Eray Kayra, Alkım Tokgöz, M. Cem Özboya, Kerem Uçak, Ayhan Uzunyayla
Prof. Dr. Fetih YILDIRIM, Yrd. Doç. Dr. Ferda Can ÇETİNKAYA
KARKE MAKİNA’DA YENİ FABRİKA YERLEŞİMİ
Didem Baştürk, Merih Kemah, İbrahim Özlütürk, Özge Tekin, Serra Yaraş
Prof. Dr. Ümit YÜCEER, Öğr. Gör. Öncü HAZIR
Firma Adı:PALME Makina San. Tic. Ltd. Şti.
Firma Adı:PALME Makina San. Tic. Ltd. Şti.
Adres: Atisan Sanayi Sitesi, 30. Cad., No:34, Ostim, www.palme.com.tr
Tel: 385 95 30
İletişim Kurulacak Kişi: Ömer Faruk Yılmaz (İşletme Sahibi), ofy@palme.com.tr
Proje 1:
PALME, Ekim ayında kendi belirlediği dengelerle çalıştırmaya başlayacağı paralel montaj hatlarının incelenmesini ve daha iyi bir dengelemenin olup olmadığının araştırılmasını istemektedir. Az sayıda benzer modeller için karışık montaj hattı dengeleme problemi (tip 1) projenin konusunu oluşturmaktadır. 2007-2008 akademik yılında PALME’ye bir proje yapılmıştı.
Proje 2:
Proje 2:
PALME, hammadde stok kontrol sisteminin kurgulanmasının yanı sıra, tek boyutlu (boru) ve çift boyutlu (sac levha) kesim planlarının stoklar ve indirgenmiş talep doğrultusunda yapılmasını istemektedir. Firelerin azaltılması (cutting-stock) problemi çerçevesinde kurgulanacak bir stok kontrol karar destek sisteminin kurulması ve işletilmesi projenin konusunu oluşturmaktadır. MRP sistemi ile bağlantılı olacak bu sistem, kullanılmakta olan maliyet muhasebesi ve ERP yazılımıyla uyumlu olacaktır. 2007-2008 akademik yılında PALME’ye bir proje yapılmıştı.
Firma Adı: YILDIRIM MÜHENDİSLİK Makina Tic. Ltd. Şti.
Firma Adı: YILDIRIM MÜHENDİSLİK Makina Tic. Ltd. Şti.
İletişim Kurulacak Kişi: Hüseyin Yıldırım (İşletme Sahibi), yildirim@yildirimmuhendislik.com.tr
Proje 3:
YILDIRIM MÜHENDİSLİK, hammadde/ara mamul/yedek parça/mamul envanter sistemlerinin kurularak depoların yerleştirilmesini istemektedir. Ürün ağacı bilgileri ve sipariş bilgilerinden ve belirlenecek kafile büyüklükleri ile temin sürelerini kullanarak MRP uygulaması yapılıp, gerekli envanter seviyeleri belirlenecektir. Buna bağlı olarak depo yerleşimi tasarlanacaktır. 2007-2008 akademik yılında YILDIRIM MÜHENDİSLİK’e bir proje yapılmıştı.
Firma Adı: KARKE MAKİNA İnş. Oto. San. Tic. Ltd. Şti.
Firma Adı: KARKE MAKİNA İnş. Oto. San. Tic. Ltd. Şti.
KARKE, fiyatlandırmaya temel olacak bir maliyet muhasebesi sistemi yaptırmak istemektedir. İmalar aşamaları incelendikten sonra, özellikle genel giderler kalemini ABC (Activity Based Costing) sistemiyle ürünlere daha adil dağıtmak, direkt işçilik ve malzeme maliyetlerini katarak ve bitiş envanterlerini değerlendirerek fiyatlandırmaya baz olacak maliyet tahminlerini elde etmek projenin konusunu oluşturmaktadır. 2007-2008 akademik yılında KARKE’ye bir proje yapılmıştı.
Firma Adı:YAVUZ MÜHENDİSLİK San. Tic. A.Ş.
Adres: Ankara Konya Yolu, 38.km., Gölbaşı, www.yavuzmotors.com
Tel: 499 5135, 0533 2901230
İletişim Kurulacak Kişiler: Sezai Çelikdoğan (İşletme Sahibi), sezai@yavuzmuhendislik.com, Abdullah Çörtü (OSTİM Yatırım Genel Müdürü) abdullahcortu@ostimyatirim.com.tr
Proje 5:
YAVUZ MOTOR, yeni ürün tipleri olan forklift’in motor ve şanzıman ile diğer aktarım elemanlarını kendisini üretmektedir. Prototip ürünlerin diğer aksamı uygun maliyet nedeniyle Çin’den temin etmektedir. Proje konusu, Çin’den temin edilen kısmı için, OSTİM merkezli bir tedarik zincirinin kurgulanması fizibilite çalışmasıdır. İlk aşamada, ürün ağacı (BOM) çıkarılacak, parçaların imalat aşamaları belirlendikten sonra, OSTİM ve İvedik OSB’lerindeki işletmeler taranarak bir tedarikçi veri tabanı oluşturulacaktır. Ardından, bu işletmeler incelenecek ve her parça için olası tedarikçilerin kalite sıralaması yapılacaktır. Bu işletmelerden tahmini fiyatlar alınarak, maliyet/fayda değerlendirmesi yapılacaktır. İleride kurulacak tedarik zincirinin üretim planlama sistemi alt yapısı kurgulanacaktır. Çalışmanın bir kısmı OSTİM yatırım ve OSTİM OSB merkezinde yürütülecektir.
Yakın atölyelerde ve yaklaşık 10 ayrı alanda yapılan üretim, yeni alınan büyük tezgahlar yüzünden yaşanan yerleşim problemi nedeniyle aksamaktadır. BİRLİK MAKİNA anahtar atölyelerinde geçerlilik sınaması yapılacak, ancak metodolojik olarak tüm atölyelerinde uygulanabilecek bir tesis içi yerleşim planlama sistemi istemektedir. Proje, imalat sisteminin algılanarak, tesis içi yerleşim planlaması çalışmasını içermektedir.
Proje 7:
Proje 7:
BİRLİK MAKİNA yıllar süren büyük ve az sayıda taşıma sistemi projeleri alarak, bunların tasarımı, imalatı, kamyonlaştırılarak taşınması, sahada kurulumu işlerini yürütmektedir. Yakın atölyelerde ve yaklaşık 10 ayrı alanda yapılan imalat aşamaları için bir üretim planlama ve kontrol sistemi kurmayı istemektedir. Bir çeşit MRP II sistemi olacak bu çalışmada, atölyeler arası tezgah çizelgelenmesi ve işgücü planlanması ile dağıtım sistemi kapsama dahil gözükmektedir. Proje ilerledikçe konular ve sistemler daraltılacak, tümü için genel tasarım yapılacak ancak proje içersinde bazı modüllere (örneğin, işgücü çizelgelemesi) odaklanılacaktır.
Firma Adı: ASSAN İş Makinaları Yedek Parça İmalat ve San. Tic. Ltd. Şti.
Firma Adı: ASSAN İş Makinaları Yedek Parça İmalat ve San. Tic. Ltd. Şti.
ASSAN, maliyet mühendisliği sistem tasarımı istemektedir. Maliyet analizi yardımıyla üretimde kârlılığı ölçebilecek, hammadde girişlerindeki fiyat artışlarını dönem sonu envanter sistemleriyle yansıtabilecek ve genel giderleri ürünlere paylaştırabilecek bir maliyet muhasebe sisteminin tasarlanması, MS Excel bazlı bilgi sisteminin yapılması ve fiyatlandırma için alternatif senaryoların tasarlanması projenin çerçevesini oluşturmaktadır.
Firma Adı: ERDEM MAKİNA San. Tic. Ltd. Şti.
Firma Adı: ERDEM MAKİNA San. Tic. Ltd. Şti.
Adres: 30. Sokak No : 133 – 135, Ostim, www.erdemmakina.com
ERDEM MAKİNA proje bazlı imalat yapmaktadır ve imalatını üç farklı atölyede gerçekleştirmektedir. Sahip olduğu koşullarda en yüksek verimliliği elde etmeyi ve kurumsallaşma adına önemli adımlar atmayı hedefleyen bir işletmedir. Bu çerçevede önemli bir adım olarak görülebilecek tesis içi yerleşim planlama sistemi kurulmasını istemektedir. Bununla birlikte işletmenin maliyet mühendisliği sisteminde ve organizasyon yapısında sorunlar olduğunu belirtmişlerdir.
ÜN-KOÇ, 5 atölyesinde temel olarak büküm, kalıp, kesme, montaj ve boyama yapmaktadır. Sipariş alırken süre ve maliyet tahmininde yaşadığı sıkıntıları sistematik biçimde çözecek bir sistem geliştirmek istemektedir. Sipariş alındıktan sonra da fason yaptırma veya içerde üretme kararlarını takiben, yeniden tezgah ve işgücü çizelgeleme (expediting) gerekmektedir. Tüm bu sistemi kapsayacak olan bir sipariş işleme karar destek sistemi projeyi ana hatlarıyla tanımlamaktadır.
Proje 11:
Proje 11:
-Assan Makine Danışman: Öğr.Gör. Dr. Nilay Aluftekin Konu: İşletmede çalışanların motivasyona dayalı performanslarının artırılması Öğrenci sayısı: 4
-Özkanlar Makine Danışman: Öğr.Gör. Dr. Elif Akagün Ergin Konu: İşletmenin yurtdışı pazarlama ve bağlı ihracat performansının artırılması Öğrenci sayısı: 3
Proje 14:
-Erdem Makine Danışman: Öğr. Gör. Dr. Arif Orçun Sakarya Konu: Kurumsallaşma yolunda işletmenin stratejik planının oluşturulması Öğrenci sayısı: 4
İç Mimarlık bölümümüz İŞİM kümesine ait stüdyo ve sergi salonlarının tasarımlarını iyileştirecek
İç Mimarlık bölümümüz İŞİM kümesine ait stüdyo ve sergi salonlarının tasarımlarını iyileştirecek
Bahar dönemi, Uluslar arası Ticaret bölümümüz, bu alanda İŞİM kümemize destek verecekler
İŞİM Kümesini Nereye Taşımayı Hedefliyoruz ?
İŞİM Kümesini Nereye Taşımayı Hedefliyoruz ?
Kümeleşmek, bölgesel kalkınma için, refah düzeyini yükseltmek için ve yüksek teknolojiye ulaşmak için bir araçtır.
Kümeleşmek, bölgesel kalkınma için, refah düzeyini yükseltmek için ve yüksek teknolojiye ulaşmak için bir araçtır.