Kurak alanlarda küresel değişimlere dayanıklı peyzajların oluşturulması için rehber



Yüklə 0,55 Mb.
səhifə1/42
tarix02.01.2022
ölçüsü0,55 Mb.
#25211
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   42






Kurak alanlarda küresel değişimlere dayanıklı peyzajların oluşturulması için rehber


Görüş için taslak belge (Ekim2012)


GİRİŞ
FAO, üyelerinin önerisi üzerine, kurak alanlardaki restorasyon ve ağaçlandırma projelerinin kapsamlı analizi, değerlendirmesi ve belgelendirmesi gereğini kendi üye ülkelerinin ve yerel ortaklarının işbirliğiyle tespit etmiştir. Bu girişim, şu ana kadar edinilen deneyimlerin sentezlenmesini ve değerlendirmesini, sosyo-ekonomik bakımdan zor şartlardaki yerel halkın refahı için bozulmuş orman ve arazilerin restorasyonuna yönelik bir rehber oluşturmayı hedeflemiştir. Analizler, Akdeniz tipi ekosistemler (Akdeniz havzası, Güney Afrika, Güneybatı Avusturalya, Şili ve Kuzeybatı Amerika), Sahra, Batı ve Orta Asya, Kuzey Çin ve Latin Amerika’ya odaklanmıştır.
Bu belge aşağıdakileri faaliyetleri içermektedir.:


  • Konu hakkında araştırma ve literatür taraması ve daha önce alınan derslerin ve edinilen deneyimlerin analizi




  • FAO tarafından geliştirilen kapsamlı Restorasyon İzleme kapsamında, saha çalışmalarının analizi ve değerlendirilmesi, proje uygulayıcılarına rehberlik edilmesi, orman restorasyon projelerinin ve programlarının analizi ve izlenmesi için uygulanması hedeflenmiştir. Bu araç 22 restorasyon ve orman restorasyon projelerinden çıkarılan dersler ve elde edilen deneyimleri paylaşmaya gönüllü katılımcı tarafından test edilmiştir. Tüm katılımcılar belgenin en son nüshasında belirtilecektir.




  • 28-31 Mayıs tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, FAO, Türkiye Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Ajansı, Alman Uluslararası İşbirliği Ajansı tarafından Türkiye’de (Konya) gerçeklerştirilen birinci uluslararası “ Kurak alanlarda küresel değişimlere dayanıklı orman peyzajları oluşturmak” konulu seminerde elde edilen sonuçlar ve öneriler ele alınımıştır. Bu seminer, orman bakanlıklarından, araştırma enstitülerinden, özel sektörden, STK’lardan ve uluslararası kalkınma kurumlarından, Afrika, Orta Asya ve Yakın Doğuda ve Akdeniz bölgesinde yirmi dört ülkeyi temsil eden 90 uzmanı bir araya getirmiştir. Seminer süresince, katılımcılar sunumlar ve tartışmalar yoluyla tecrübelerini paylaşmış, restorasyon projelerindeki temel başarı ve başarısızlık faktörlerini belirlemiş ve Restorasyon İzleme Aracını tartışmışlardır. Bir günlük arazi gezisi Türkiye’deki teknik ve kurumsal tecrübeyi gözler önüne sermiştir. Katılımcılar bu seminer dolayısıyla profesyonel bağlantılar kurmaktan ve bu bağları geliştirmekten ve Restorasyon İzleme Aracına katkıda bulunmaktan memnuniyet duymuşlardır. Ayrıca, “Kurak alanlarda küresel değişimlere dayanıklı peyzajların oluşturulması rehberi” başlıklı bu belgenin oluşturulmasına ve kapsamına oldukça değerli bir katkıda bulunmuşlardır.




Yüklə 0,55 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   42




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin