Litera noastră



Yüklə 249,38 Kb.
səhifə1/4
tarix07.01.2019
ölçüsü249,38 Kb.
#91038
  1   2   3   4

Litera noastră

Evenimente, oameni, idei



Ultima decadă a lui martie poate fi definită ca o perioadă a donaţiilor Lions destinate instituţiilor deficienţilor de vedere. Astfel, ziua de 22 martie consemnează, la Bistriţa, la hotel Diana, unde se găseau toţi reprezentanţii filialelor ANR în perspectiva Adunării Generale, livrarea a 50 de calculatoare filialei ANR gazdă, de către Clubul Lions Sarmizegetusa din Deva. Aparatele au fost recondiţionate de către membrii Lions, adică de tinerii de la Sarmizegetusa, în cadrul proiectului Batpro. La eveniment a participat şi guvernatoarea Districtului Lions 124 România, doamna Daniela Holzheimer, aflată în drum spre Sighetul Marmaţiei, unde urma să se desfăşoare şedinţa de cabinet a mişcării.

Dumneaei a ajuns şi la Bucureşti în data de 30 martie, venind de la Timişoara cu avionul de dimineaţă şi întorcându-se cu cel de seară, pentru a asista la donarea către Şcoala gimnazială pentru deficienţi de vedere din strada Austrului, a sumei de o mie de euro colectaţi la târgul de Crăciun al ambasadei Germaniei la care participase. La faţa locului s-a aflat şi cancelarul acestei ambasade, doamna Beate Biddenbach. Întâmplător sau nu, ambasada Germaniei la Bucureşti este înţesată de membri Lions, animaţi de doamna Biddenbach şi de traducătoarea sa pentru limba română care activează într-un club din capitală.

În aceeaşi zi, Daniela Holzheimer şi echipa sa s-au deplasat la sediul ANR pentru a livra imprimanta 3D achiziţionată în urma desfăşurării Galei Lions din 20-21 ianuarie 2017. Evenimentul a reuşit să strângă, de la participanţi şi de la donatori, suma de 7500 euro - 33.750 lei. Rolul esenţial în stabilirea caracterului donaţiei şi în operaţiunile care au urmat l-a avut domnul R. S. Ruba, membru al Clubului Lions Decan Bucureşti. Intenţia iniţială a Mişcării Lions a fost de a orienta întreaga donaţie către copiii deficienţi de vedere, ţinând seama de faptul că anul 2017, centenarul înfiinţării Mişcării Lions în lume, iniţial în Statele Unite, este destinat exclusiv nevăzătorilor sub deviza "Cavalerii împotriva întunericului - Knights against darkness". În întâlniri cu Daniela Holzheimer şi cu colegii săi din Clubul Decan care a coordonat întreaga operaţiune de achiziţie şi donaţie a produselor, prof. Ruba a convins Districtul 124 România că elevii din şcolile specializate deţin resurse de procurare a echipamentelor tehnice, inclusiv din partea statului şi că elevii integraţi în învăţământul obişnuit nu pot fi ajutaţi global şi eficient decât prin intermediul ANR cu manuale braille şi cu alte produse educaţionale tactile. De aceea este bine ca donaţia să fie direcţionată către Asociaţia Naţională de profil prin intermediul căreia toată lumea interesată poate beneficia de lucrările echipamentelor donate şi de materialele specifice procurate. Astfel, la nivelul conducerii Lions a fost acceptată ideea domnului Ruba ca tot ce se achiziţionează şi donează să aibă un rol fundamental în distribuirea informaţiei prin mijloace specifice către toţi nevăzătorii şi un rol educaţional pentru toate vârstele. S-a decis, aşadar, pe baza unui raport al colegului nostru, că una din opţiunile cele mai potrivite ar fi procurarea unei imprimante 3D.

După cum sugerează şi numele, imprimarea 3D este o tehnologie care produce imagini în relief ce pot fi pipăite şi pot avea utilităţi practice. În timp ce printarea 3D s-a folosit în multe proiecte şi scopuri diferite - de la machete şi proiectare la asistenţă medicală, de la jucării la educaţie - cei care primesc cel mai important sprijin sunt, poate, nevăzătorii. Cu ajutorul acestei imprimante se pot crea hărţi tactile, reprezentări în relief ale imaginilor, semne pentru orientare şi mobilitate în mediul înconjurător; se pot scoate în relief literele alfabetului, vizual sau braille, precum şi grafice tactile. Depinde doar de imaginaţia beneficiarului de a-i găsi o întrebuinţare practică.

Maşina poate să aducă şi un profit prin aceea că hotelurile, precum şi instituţiile publice sunt obligate, potrivit legii, să instaleze hărţi tactile în spaţiile de recepţie şi nu numai. Acestea sunt comandate de regulă la ANR şi realizate contra unor costuri nu foarte mari. Au fost produse şi până acum cu ajutorul micii imprimante cumpărată din donaţia de 20.000 euro obţinută în anul 2011 de la organizaţia ONCE din Spania.

Imprimanta 3D de acum, cu o capacitate de producţie sensibil mai mare şi mai variată, a costat 25.370 lei. Diferenţa de 8.380 lei a fost destinată achiziţionării de hârtie braille de către ANR pentru necesităţile de informare ale tuturor nevăzătorilor din ţară, iar Lions 124 a virat suma în contul organizaţiei noastre pe baza unui contract reciproc agreat. Asupra hârtiei braille s-a convenit în urma unei discuţii pe care R. S. Ruba a purtat-o cu conducerea ANR cu privire la cea mai oportună achiziţie din suma rămasă după comandarea imprimantei, o opţiune care să se înscrie în obiectivul stabilit deja de Lions, acela de beneficiu al nevăzătorilor în planul informaţiei, educaţiei şi culturii. Ţinem să mulţumim pe această cale Districtului Lions 124 România pentru iniţiativă şi pentru foarte realista adecvare la nevoile superioare ale deficienţilor de vedere a proiectelor şi acţiunilor sale.

(Redacţia)


"Radioul - o meserie pentru nevăzători",

curs inedit organizat de ANR pentru tinerii

cu deficienţe de vedere

de Ioana Şeremet




Asociaţia Nevăzătorilor din România a organizat, în premieră în luna iunie, în Bucureşti, cursul "Radioul - o meserie pentru nevăzători", susţinut de Asociaţia Culturală Green Sugar Concept şi finanţat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale prin Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Pe parcursul a două săptămâni, cursanţii deficienţi de vedere au învăţat de la profesorii Tică Alexe, Bogdan Calu şi Marcel Platon, profesionişti consacraţi ai radioului, despre ce înseamnă un post de radio, cum se realizează un interviu radiofonic, cum se prezintă o emisiune, cum se lucrează la un pupitru de sunet, tehnici de voiceover etc.

Prin participarea la acest curs intensiv la care au învăţat atât teoretic, cât şi practic ce presupune activitatea la un post de radio, mulţi dintre tinerii cu deficienţe de vedere au prins microbul radioului şi îşi doresc să urmeze o carieră în acest domeniu. Cunoştinţele acumulate de cursanţi vor putea fi utilizate ca tehnică de comunicare şi în alte meserii pe care aceştia doresc să le urmeze. Felicităm tinerii absolvenţi şi sperăm să îi auzi cât de curând la radio.

Ţinem să exprimăm întreaga noastră apreciere pentru dăruirea şi profesionalismul cu care cei trei profesori - Tică Alexe, Bogdan Calu şi Marcel Platon - au insuflat în elevi pasiunea pentru arta radioului.

De asemenea, mulţumirile noastre se îndreaptă către toţi cei care ne-au fost aproape în acest proiect - Adrian Irimia, de la Radio Bucureşti, Bogdan Pavlică - Radio România Actualităţi, Florin Badea şi Toader Păun - Europa FM, Marius Vintilă - Radio Seven, Michaela Platon - Radio România şi Mircea Radu. Mulţumim şi Cofetăriei Alice pentru sponsorizarea dulce savurată de absolvenţi la festivitatea de premiere.

Sperăm ca acestă iniţiativă, care se înscriere în seria demersurilor pe care Asociaţia Nevăzătorilor din România le realizează pentru identificarea de noi meserii pe care nevăzătorii le pot practica cu succes în prezent, să beneficieze în continuare de susţinere financiară pentru a organiza şi alte sesiuni de astfel de cursuri. În acest sens, vă rugăm să ne contactaţi pentru a ne transmite propuneri şi sugestii care să ne ajute să identificăm noi oportunităţi de dezvoltare a unor astfel de proiecte, în Bucureşti şi în ţară.


Cu emoţie, despre emoţii

de Daniel Solonca




Raportarea oricărei persoane la sine însăşi, la ceilalţi oameni şi la lumea exterioară nu este întotdeauna neutră şi obiectivă, ci fiecare dintre noi are de multe ori tendinţa de a reflecta această realitate prin prisma propriei subiectivităţi, iar din acest proces complex rezultă o serie de trăiri afective (emoţii, sentimente, pasiuni etc.). De aceea, se poate spune în mod legitim că afectivitatea reprezintă o componentă ireductibilă a personalităţii umane, care joacă un rol deosebit de important în crearea şi menţinerea echilibrului interior, atât de necesar în viaţa fiecăruia dintre noi.

Acest fapt s-a aflat în atenţia Comisiei de Femei a filialei Hunedorene a ANR, care a organizat, în data de 28 aprilie 2017, un seminar cu tema "Viaţa psihoemoţională şi impactul asupra sănătăţii fizice şi psihice". La activitate au participat membri ai filialei din diferite părţi ale judeţului, dar şi alte persoane interesate, printre care doamna Irina Popa, din partea Bibliotecii Municipale Hunedoara, şi scriitorul Constantin Grecu, reprezentant al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din aceeaşi localitate, instituţie care s-a dovedit o gazdă generoasă pentru acest eveniment.

Manifestarea a fost deschisă de către doamna Ramona Vraciu, preşedinta Comisiei de Femei a filialei Hunedoara a ANR, care le-a urat bun venit participanţilor şi i-a acordat cuvântul doamnei Simona Ciuncanu, autoarea prezentării şi moderatoarea discuţiilor, care, pe lângă faptul că este secretara filialei noastre, este absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Sociologie a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti şi a unui masterat în psihologie clinică şi psihoterapie în cadrul Universităţii Vasile Goldiş din Arad. Domnia sa a început prin a evidenţia rolul trăirilor afective în "colorarea" vieţii oricărei persoane, în asigurarea adaptării acesteia la mediu, a echilibrului său interior şi, prin aceasta, în menţinerea sănătăţii fizice şi psihice. Caracterul ireductibil a afectivităţii a fost argumentat şi prin prezentarea unor achiziţii recente ale neurologiei, care au decelat o anumită zonă a creierului uman responsabilă de trăirile afective şi de ţinerea acestora sub control. Aceste cercetări au mers şi mai departe, punând în evidenţă existenţa unei strânse legături între nivelul biologic şi cel psihologic al personalităţii, ceea ce face ca gestionarea adecvată a vieţii afective să aibă o importanţă deosebită pentru asigurarea stării de bine.

S-a trecut apoi la prezentarea succintă a câtorva dintre trăirile afective şi a influenţei pe care ele o exercită asupra vieţii omului. S-a vorbit în acest sens despre unele trăiri cum ar fi bucuria, speranţa, teama, tristeţea, furia, agresivitatea, ruşinea, culpabilitatea, despre geneza şi caracteristicile lor, dar şi despre impactul (pozitiv şi negativ) pe care fiecare dintre ele îl are asupra vieţii psihice a persoanei respectiv asupra manifestării şi evoluţiei patologiei. Această parte a prezentării s-a încheiat cu apologia unor trăiri "de înaltă vibraţie", cum ar fi iertarea, empatia, acceptarea şi mai ales iubirea. Acestor trăiri le este specific faptul că, spre deosebire de cele prezentate anterior, nu au nici o influenţă negativă asupra individului şi în cazul lor nu se pune problema abuzului, a "dozajului incorect". În prezentarea acestor trăiri "de înaltă vibraţie" s-a recurs atât la lectura unor fragmente din opera unor mari psihologi, cât şi la citate biblice relevante şi la punerea în discuţie a câtorva din imperativele specifice religiei creştine, cum ar fi iubirea aproapelui.

Deşi unele trăiri afective pot avea în anumite cazuri un impact negativ, vestea bună este că există o serie de procedee la care oricine poate recurge pentru îmbunătăţirea stării sale emoţionale. În acest sens, au fost prezentate câteva tehnici de relaxare, s-a vorbit despre utilitatea sugestiei şi a autosugestiei, a dezinhibării imaginaţiei şi, nu în ultimul rând, a umorului. Au fost prezentate succint efectele benefice pe care fiecare din aceste procedee le are asupra sănătăţii fizice şi psihice, dar s-a atras atenţia asupra faptului că aceste beneficii nu pot fi obţinute decât atunci când tehnicile respective sunt practicate pe parcursul unui interval mai lung de timp, în aşa fel încât nu doar să se ajungă la starea de bine, ci ea să fie menţinută cât mai mult.

Aşa cum se poate vedea, în cadrul prezentării a fost abordată o arie problematică destul de vastă. Totuşi, activitatea s-a desfăşurat într-o manieră participativă, întrucât doamna Simona Ciuncanu, în dubla sa calitate de autoare şi moderatoare, le-a adresat participanţilor, pe parcursul prezentării, numeroase întrebări şi provocări, cărora aceştia le-au răspuns prompt, dovedind un nivel înalt de implicare şi un interes ridicat pentru problemele puse în discuţie.

Acesta este doar unul din motivele pentru care li se cuvin felicitări tuturor celor ce au contribuit la organizarea şi desfăşurarea acestei acţiuni. De asemenea, sperăm că evenimente de acest tip vor mai avea loc, ele putându-ne prilejui de fiecare dată o "călătorie" rodnică în universul nostru interior, oferindu-ne astfel tot atâtea ocazii de a ne autocunoaşte mai bine şi chiar de a ne

autodesăvârşi.



Rezultatele concursurilor "Prietenii cărţii braille"

şi "Performanţa braille" - 2017

de Bogdan Horea Dordea



Pe data de 8 aprilie, la Sibiu, au avut loc fazele finale ale concursurilor "Prietenii cărţii braille" şi "Performanţa braille". Primele locuri la "Prietenii cărţii braille" au fost ocupate, în ordine, de Ioan Nelu Rusu - Galaţi, George Dragomir - Bucureşti, Ghiţă Potra - Cluj-Napoca, Jana Coculeanu - Iaşi şi Iosif Solomon - Bacău. Primul loc a fost adjudecat cu 150 de puncte, următoarele fiind departajate la baraj de concurenţi ce aveau 140 de puncte la finalul concursului. La "Performanţa braille", pe primele locuri s-au clasat Daniela Bortă - Arad, Diana Udrescu - Argeş şi Elena Roman - Galaţi.

Preşedintele juriului a fost profesorul Ion Podosu, dumnealui avându-i alături pe Habil Radu Drăgulescu - conferenţiar universitar doctor şi pe Adrian Popescu - reprezentant al Cotidianului sibian Tribuna. Examinator la primul concurs a fost Carmen Moraru - ANR Botoşani, din secretariatul tehnic al competiţiilor făcând parte Horea Eugen Boncea - ANR Cluj şi Ioana Bâgu - ANR Sibiu. Premiile oferite au fost din partea Asociaţiei Nevăzătorilor din România.


Competiţie la superlativ

de Silviu Valeriu Vanda





Copleşit de emoţie, de speranţe, de amintirile unor prieteni dragi care au activat sau mai activează în cadrul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău, am revenit, după şapte ani, în instituţia de învăţământ special care, din iniţiativa

ANR-ului, a organizat primul concurs naţional pentru elevii deficienţi de vedere, destinat atunci, în 1987, doar elevilor clasa a VII-a şi a VIII-a, la disciplinele limba română şi matematică.

Ideea acestui concurs aparţine profesorului Marin Eana, cel ce a slujit cu armele sale (inteligenţă, înţelegere, dăruire şi pasiune) instituţia din Buzău timp de 33 de ani (1976-2009). Personalitatea profesorului Eana, care între anii 1992-1999 a deţinut funcţia de director adjunct, iar din 1999 până în 2009 cea de director general, este vie şi acum, după opt ani de la retragerea sa oficială din activitate, fapt constatat în orice parte a instituţiei.

Ca un omagiu adus liceului la împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea etapei liceale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării a desemnat unitatea din Buzău (care în anul 2016 a aniversat 80 de ani de existenţă) drept organizatoare a Concursului naţional ediţia 2017 rezervat elevilor deficienţi de vedere din clasele a VIII-a şi a XII-a. Concursul se organizează la disciplinele: limba română, matematică, limba engleză,

TIC - clasa a VIII-a; limba română, limba engleză, istorie sau matematică, în funcţie de profilul clasei, TIC - clasa a XII-a.

Conform regulamentului, fiecare şcoală are dreptul la un singur concurent pe disciplină, participanţii fiind câştigătorii fazei locale a competiţiei naţionale.

Ediţia 2017 nu a avut participanţi la matematică, la clasa a XII-a, ca urmare a restructurării profilului claselor de la liceele care în anii anteriori aveau clase cu profil real.

Paralel cu probele teoretice, s-a desfăşurat şi concursul "Performanţa braille" (citire rapidă şi corectă braille), concurs iniţiat de ANR, care îl şi finanţează, a cărui primă ediţie a avut loc la Buzău în anul 2010. În prezent această probă a fost admisă de Ministerul Educaţiei ca probă practică a Concursului naţional. Premierea participanţilor la acest concurs se realizează de către Consiliul director ANR (premiile, începând de la această ediţie, au fost majorate faţă de anii anteriori).

La Concursul Naţional din 2017 au fost prezenţi 46 de elevi, un număr mai mic faţă de anii anteriori, doar două şcoli, cea din Buzău şi Cluj, prezentând anul acesta echipe complete, cu participare la toate probele.

În organizarea concursului naţional s-a implicat Comisia Centrală alcătuită în acest an din directorii şcolilor din Arad, Liceul tehnologic Regina Elisabeta Bucureşti, Şcoala Gimnazială Specială Bucureşti, Buzău, director adjunct din Cluj, director din Timişoara, Tg. Frumos, reprezentanta Ministerului Educaţiei Naţionale, d-na Nicoleta Neagu - şef birou integrare, care girează şi direcţia învăţământului special din minister, pe perioada auto-suspendării d-nei prof. dr. Liana Mitran, prezentă la Buzău la invitaţia ANR cu suportul material al gazdelor. Din Comisia Centrală au mai făcut parte şi reprezentanţii ISJ Buzău, inspectorul şcolar general şi inspectorul de specialitate, precum şi Adrian Cosma, inspector de specialitate la Inspectoratul municipiului Bucureşti, care, din împuternicirea d-nei Nicoleta Neagu, a coordonat lucrările de jurizare, redactând în timpul competiţiei numeroase procese verbale pentru clarificarea oricărei incertitudini. Comisia a fost completată şi prin cooptarea prof. Florina Avram de la Şc. Gimnazială Specială Bucureşti.

Deschiderea oficială a concursului a avut loc duminică, 9 aprilie, orele 18.30, de către d-na prof. Adriana Leca, director a LSDV Buzău, care a adresat un bun venit tuturor participanţilor, succes la concurs şi clipe plăcute în Buzău. Au urmat salutul şi urările de succes ale d-nei Florina Stoian, inspector general ISJ Buzău, a d-nei Veronica Trandafir, inspector de specialitate, a d-nei prof. dr. Mariana Popa, preşedinta Comisiei de evaluare, prof. la Facultatea de Psihopedagogie a Universităţii din Bucureşti. Grupul "Minuni", alcătuit din elevi ai ciclului primar din Buzău, a oferit un moment artistic emoţionant care a avut şi darul de a ne mai înlătura din oboseala călătoriilor.

În prezenţa Comisiei centrale, a Comisiei de jurizare, evaluare, a avut loc în seara zilei de 9 aprilie extragerea subiectelor pentru probele teoretice din prima zi de concurs, 10 aprilie: lb. română, matematică, lb. engleză - cl. a VIII-a; lb. română, istorie, lb. engleză - cl. a XII-a, după care, într-o perfectă armonie, conlucrare, evaluatorii le-au sintetizat în 3 variante din care înainte de concurs urma să se extragă varianta de lucru.

Având în vedere că acest concurs se vrea o verificare a nivelului de pregătire a elevilor pentru examenele naţionale (testarea naţională cl. a VIII-a şi bacalaureat

cl. a XII-a), subiectele, propuse de fiecare şcoală, sunt în concordanţă cu tematica, structura, cerinţele şi bibliografia solicitate de respectivele examene.

A doua zi s-a procedat identic pentru disciplina TIC, considerată drept o probă practică.

Pe perioada desfăşurării concursului, din iniţiativa gazdelor a avut loc şi o expoziţie, "Minuni pascale", care a conţinut lucrări ale elevilor din toate şcolile participante, lucrări care au fost apreciate de o comisie de specialitate ce a acordat diplome şi premii autorilor distinşi prin acurateţea, eleganţa, imaginaţia şi frumuseţea lucrărilor.

În prima zi de concurs, în timpul de lucru al elevilor a avut loc şi Simpozionul "Abordări sistematice ale învăţământului special", lucrările fiind coordonate de către prof. Laura Ursu, conducătoarea Cercului pedagogic a liceului gazdă. La simpozion au participat şi membrii Comisiei de educaţie a Consiliului director ANR, invitaţi speciali. A fost prezentă şi d-na Liana Mitran, care a mulţumit ANR-ului pentru invitaţia adresată, apreciind activitatea organizaţiei în identificarea, educarea şi integrarea socio-profesională a copiilor şi tinerilor deficienţi vizual şi a mulţumit de asemenea pentru ospitalitate localnicilor. A fost prezentă şi d-na Stela Ciocea, vicepreşedintă a sindicatului Spiru Haret. În cadrul simpozionului s-au dezbătut problema stării învăţământului special românesc, locul şi rolul său în sistemul de învăţământ, direcţiile în care se îndreaptă, desfiinţare şi integrare, necesitatea unei legislaţii clare, lipsită de echivoc a organizării învăţământului special; în acest sens, s-au analizat ultimele ordine din domeniu:

- Ordinul 6134 referitor la desegregare;

- Ordinul 3124 referitor la metodologia de aplicare a Legii nr. 6/2015, apărut în Monitorul oficial în ianuarie 2016, ce face referinţă la copiii cu tulburări de învăţare;

- Ordinul 1985 din decembrie 2016, un ordin comun al Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerului Muncii şi al Sănătăţii, un ordin stufos cu multe contradicţii, cu prevederi care combat alte ordine şi legi, ordin care implică prea mult şi nejustificat influenţa direcţiilor generale de asistenţă şi protecţie a copilului, ordin care produce multe efecte negative, cerându-se modificarea, dacă nu chiar abrogarea sa (discuţiile pentru modificările acestui ordin au fost demarate, pe baza propunerilor venite din teritoriu constituindu-se un grup de lucru la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale).

S-au mai abordat şi problematica pregătirii profesionale post gimnaziale pentru deficienţii de vedere, identificarea de noi meserii accesibile nevăzătorilor, situaţia şcolilor post-liceale de masaj în contextul Legii 229/nov. 2016 care prevede organizarea unui Colegiu al fizioterapeuţilor, absolvenţi ai studiilor superioare, înfiinţarea de ateliere protejate şi centre de zi pentru nevăzători. S-au discutat aceste probleme în contextul în care, la presiunea şi intervenţia unor fundaţii şi ONG-uri, se încearcă desfiinţarea învăţământului special şi incluziunea celor 27 de mii de elevi din învăţământul special în învăţământul public.

Un moment distinct, plin de reverberaţii şi reflecţii, l-a constituit, mai ales pentru reprezentanţii ministeriali, proba "Citire rapidă şi corectă în braille", care s-a desfăşurat în a doua zi de concurs, simultan cu proba TIC. Susţin că a fost un moment emoţionant, prin impresia pe care cei mai destoinici şi rapizi cititori juvenili braille au făcut-o asupra personalităţilor prezente, iar nouă ne-a întărit convingerea şi încrederea că "braille-ul nu moare". De organizarea acestei probe s-a ocupat conducerea ANR, reprezentată prin domnul prim-vicepreşedinte ANR M. Dima,

I. Caraman (preşedintele filialei Buzău), profesorii A. Barna, V. Carapit, A. Păduraru, C. Cristache, în calitate de evaluatori,

Fl. Jidanu (responsabil cu cronometrarea) şi

Fl. Târcolea (la secretariat).

Gazdele noastre, care s-au mobilizat exemplar pe toată durata competiţiei, de la sosire până la plecare, fiecare echipă având proprii lor însoţitori locali, au organizat şi momente de destindere prin posibilitatea vizitării a două obiective de referinţă din judeţul Buzău: Staţiunea de cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele, staţiune ce datează din anul 1893 şi care, din anul 2005 este filială a universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Staţiunea este amplasată în zona centrală a podgoriei Dealu Mare, care se întinde pe o lungime de circa 70 km între Valea Teleajănului şi Buzăului. Este situată la o altitudine de 200 de metri, iar solurile sale prezintă însuşiri fizico-chimice favorabile culturii viţei de vie, fiind bogate în calcar. Din viţa de vie cultivată aici se produc vinuri dulci, aromate, seci, demiseci, alb, roşu, roze. Staţiunea Pietroasele posedă şi un combinat de vinificaţie. În crama staţiunii, adulţii prezenţi au degustat peste 12 soiuri de vinuri după prezentarea realizată de inginerul, ghidul de specialitate, care ne-a vorbit despre calităţile fiecărui vin, spunându-ne când şi cum se consumă.

Următorul obiectiv a fost mănăstirea "Ciolanu", situată la 25 km de Sărata Monteoru. Mănăstirea Ciolanu este singurul aşezământ monahal datat prin documente din secolul XVI din judeţul Buzău. Tradiţia consemnează că mănăstirea a fost zidită de doamna Neaga, soţia domnitorului Mihnea Turcitul, în anul 1589, an în care doamna Neaga s-a refugiat aici cu cei cinci copii ai săi.

Alte izvoare indică drept ctitori, pe la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu şi Dragomir Sorescu din Verneşti. Numele de "Ciolanu" provine cel mai probabil de la oasele unor sihaştri, călugări bizantini, care au fost descoperite în poiana din apropiere (călugări bizantini scăpaţi în această zonă după cucerirea Constantinopolului de către turci în anul 1453). În anul 1590 doamna Neaga a zidit Biserica veche, iar într-o parte a bisericii au fost descoperite oasele care se crede că au aparţinut celui mai mic copil al doamnei Neaga. În secolul XVII mănăstirea a fost închinată "locurilor sfinte" din Grecia, de la muntele Athos, ceea ce a determinat declinul mănăstirii din cauza administraţiei greceşti. Din anul 1763 Mănăstirea Ciolanu renaşte, iar în anul 1825 episcopul Buzăului, Chesarie, ridică Biserica nouă cu hramul Sfinţii apostoli Petru şi Pavel. În mănăstire sunt două biserici situate la 100 de metri una de alta, Biserica Veche şi Biserica Nouă sau Biserica din Deal şi Biserica din Vale.

Mănăstirea adăposteşte astăzi un muzeu unde pot fi admirate icoane, icoane pictate de pictorul Gheorghe Tătărăscu în anul 1886, obiecte de cult şi veşminte religioase. În prezent, în mănăstire vieţuiesc 15 călugări. În apropiere, pe terenurile aparţinând mănăstirii, s-a deschis Tabăra de sculptură de la Măgura.

Ghid prin periplul Buzoian ne-a fost profesorul Viorel Ionaşcu. S-a realizat şi un tur al oraşului Buzău, puncte centrale ale vizitei fiind conacul lui Alexandru Marghiloman (membru marcant al Partidului Conservator de la începutul secolului XX, prim-ministru al României în perioada unirii Basarabiei cu România, cel care a fost prezent la Chişinău în 27 martie 1918 când parlamentul Basarabiei a votat unirea cu România, prim-ministrul României nefiind prezent în sală, pentru a nu fi acuzat că a influenţat votul), precum şi faimosul parc al Buzăului - "Crângul".

Concursul s-a încheiat în seara zilei de 11 aprilie, într-o atmosferă caldă, de relaxare, seară în care a avut loc, într-un cadru festiv, premierea câştigătorilor. Au rostit cuvinte de apreciere la adresa competitorilor doamna director Adriana Leca, doamna inspector general şi inspector de specialitate ISJ Buzău care, alături de felicitări, au oferit diplomele şi premiile aferente.

Au fost trei zile dense, pline de activităţi, de învăţăminte, impresionante prin activitatea gazdelor, pe care trebuie să le susţinem în a-şi recupera internatul instituţiei. Îndemn ANR să fie alături în continuare de Liceul din Buzău în realizarea acestui obiectiv, care este demarat şi în desfăşurare. Mulţumim pentru eforturile depuse, pentru prietenia manifestată şi de cei care fizic nu au fost prezenţi la competiţie, fiind prezenţi cu inima, cu sufletul şi nu numai.

Personal aduc un gând de recunoştinţă domnului profesor Nelu Sebeni pentru momentele extraordinare trăite împreună, la fel şi familiei A. Glogojan.


Iată şi rezultatele concursului, pe discipline şi clase:


Limba şi literatura română - clasa a VIII-a:

- locul I - Greceanu Dragoş Gabriel (Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti);

- locul al II-lea Matei Alexandru-Stelian (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău);

- locul al III-lea - Foderean Carmen (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca).


Matematică - clasa a VIII-a:

- locul I - Candoi Cosmin Florin (Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti);

- locul al II-lea - Cojocaru Marius Gabriel (Liceul Special Moldova Târgu-Frumos);

- locul al III-lea - Tănase Adelin Cosmin (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău).


TIC - clasa a VIII-a:

- locul I - Simion Alexandru Mihai (Şcoala Gimnazială Specială Pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti);

- locul I - Strungariu Andrei Cătălin (Liceul Teoretic Special Iris Timişoara);

- locul al II-lea - Simon David - (Liceul Special Moldova Târgu-Frumos).


Limba şi literatura română - clasa a XII-a:

- locul I - Tiron Livia (Liceul Special Moldova Târgu-Frumos);

- locul al II-lea - Grigoraş Gabriel (Liceul Special Sf. Maria Arad);

- locul al III-lea - Toma Bianca Andreea (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca).


Istorie - clasa a XII-a:

- locul I - Kovacs Krisztian-Laszlo (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca);

- locul al II-lea - Dinu Ioana (Liceul Tehnologic Special Regina Elisabeta Bucureşti);

- locul al III-lea - Toroican Irina Georgiana (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău).


Limba engleză - clasa a XII-a:

- locul I - Danciu Diana Denisa (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca);

- locul al II-lea - Barbu Mariana (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău).
TIC - clasa a XII-a:

- locul I - Tănase Andreea-Lavinia (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău);

- locul al II-lea - Truţă Ciprian-Ilie (Liceul Special Sf. Maria Arad);

- locul al III-lea

- Kovacs Krisztian-Laszlo (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca).
Braille junior (Performanţa braille) - secţiunea gimnaziu:

- locul I - Vlaicu Raluca (Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti);

- locul al II-lea - Frone Livia (Liceul Moldova Târgu Frumos);

- locul al III-lea - Tănase Adelin (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău).


Braille junior (Performanţa braille) - secţiunea liceu:

- locul I - Moise Elena Delia (Liceul Tehnologic Special Regina Elisabeta Bucureşti);

- locul al II-lea - Ostopovici Ioana (Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca);

- locul al II-lea - Ţilia Claudia (Liceul Teoretic Special Iris Timişoara).




Yüklə 249,38 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin