Meci auxiliar curricular



Yüklə 164,25 Kb.
tarix27.12.2018
ölçüsü164,25 Kb.
#87255



MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII
Proiectul Phare TVET RO 2006/018-147.04.01.02.01.03.01


MECI–CNDIPT / UIP



AUXILIAR CURRICULAR
CLASA a XI -a
PROBE ŞI ÎNCERCĂRI ALE AERONAVELOR

DOMENIU: MECANICĂ

NIVEL: 2

CALIFICARE: MECANIC AERONAVE
Martie 2009


AUTOR:

MARCU MARIANA – inginer, profesor grad didactic I

Colegiul Tehnic „IOSIF ŞILIMON” Braşov




CUPRINS

  1. INTRODUCERE ........................................................................................ 2

  2. COMPETENŢE ......................................................................................... 3

  3. SPECIFICUL AGENŢILOR ECONOMICI .............................................. 4

  4. ORGANIZAREA PRACTICII..................................................................... 5

  5. NORME SPECIFICE DE TEHNICA SECURITĂŢII MUNCII .................... 7

  6. INSTRUMENTE DE LUCRU .................................................................... 9

  7. ORGANIZAREA EVALUĂRII ................................................................. 26

  8. ANEXE .................................................................................................... 30

  9. BIBLIOGRAFIE ...................................................................................... 35

1. INTRODUCERE

Realizat pentru a înlesni tranziţia de la şcoală la locul de muncă, acest ghid de practică la agentul ecnomic se adresează în primul rând elevilor, apoi celorlalţi parteneri de educaţie, profesori şi maistri instructori.

Modulul Probe şi încercări ale aeronavelor este modul de practică comasată pentru Calificarea Mecanic aeronave – Nivel 2, clasa a XI a – an de completare.

Modulului îi sunt alocate de 60 de ore din care, 15 ore pentru activitati de laborator.

Orele de instruire practică, desfăşurate la agentul economic, vizează participarea elevilor la executarea unor lucrări specifice de reglaje şi probe funcţionale la sol şi asistarea la încercările de la sol şi în zbor, funcţie de programul lucrărilor planificate în această perioadă în intreprindere.

În cadrul orelor de laborator vor fi definite noţiunile teoretice privind performanţele şi caracteristicile aeronavelor, vor fi analizate atît probele de control tehnic la sol şi în zbor ce pot fi urmărite în intreprindere cât şi cele al căror calendar iese în afara perioadei de practică.

Prezentul ghid de practică cuprinde modele de instrumente de lucru ce vor fi utilizate în perioada practicii pentru a înlesni cunoaşterea, a organiza şi sistematiza cunoştinţele şi pentru a forma deprinderi de lucru. Ele se vor constitui în portofoliul de practică al elevului.

2. COMPETENŢE SPECIFICE

UNITATEA DE COMPETENŢĂ

Probe şi încercări ale aeronavelor

C 1. - Descrie încercările, probele funcţionale şi reglajele la sol ale instalaţiilor şi aeronavelor
C 2. - Descrie reglajele şi încercările în zbor ale aeronavelor
C 3. - Execută reglaje şi probe funcţionale la sol
3. SPECIFICUL AGENŢILOR ECONOMICI

Agentul economic la care se efectuează stagiul de practică este o intreprindere cu obiect de activitate construcţia şi/sau reparaţia aeronavelor astfel încât între activităţi se regăsesc şi activităţile specifice eliberării sau prelungirii certificatului de navigabilitate al aeronavelor pregătite pentru exploatare, fie ele avioane, planoare sau elicoptere.

Acestea presupun un complex amplu de lucrări, probe şi încercări care se desfăşoară atât în secţiile-ateliere ale intreprinderii cât şi la pistă, implicând un număr mare de echipe de lucru din compartimentele de proiectare, producţie, control şi navigaţie.

Elevii au posibilitatea să urmărească direct probele şi încercările la sol şi în zbor, funcţie de programul lucrărilor planificate în respectiva perioadă în intreprindere şi chiar să participe la executarea unor lucrări specifice de reglaje şi probe funcţionale la sol.

Elevii au ocazia să facă cunoştinţă cu tehnologiile de vârf aplicate în industria constructoare de aeronave şi dotarea tehnică deosebită a acestor intreprinderi.

Lucrul în echipă şi alături de echipe din intreprinderi de aviaţie al căror spirit de unitate, implicare şi responsabilitate este maximal, înlesneşte elevilor tranziţia de la şcoală la locul de muncă.


4. ORGANIZAREA PRACTICII

Modulul Probe şi încercări ale aeronavelor este modul de practică comasată pentru Calificarea Mecanic aeronave – Nivel 2.

Spre deosebire de practica curentă, săptămânală, practica comasată, desfăşurată pe parcursul a două săptămâni, dă posibilitate elevilor să participe activ la viaţa şi activitatea compartimentelor de lucru în care vor fi repartizaţi, să cunoască îndeaproape tehnologiile aplicate în industria constructoare de aeronave şi dotarea tehnică aferentă, să se implice, la rândul lor, atât fizic cât şi emoţional în toate acţiunile. Prin toate acestea se urmăreşte pregătirea elevului pentru viitorul loc de muncă, astfel încât tranziţia să nu i se pară dificilă.

Modulului îi sunt alocate de 60 de ore, din care, 15 ore pentru activităţi de laborator.

Perioada de desfăşurare se va stabili de comun acord cu reprezentanţii agentului economic, funcţie de perioada în care activităţile propuse prin modul se regăsesc în calendarul intreprinderii.

Orele de instruire practică, desfăşurate la agentul economic, vizează participarea elevilor la executarea unor lucrări specifice de reglaje şi probe funcţionale la sol şi asistarea la probele şi încercările de la sol şi în zbor, funcţie de programul lucrărilor planificate în această perioadă în intreprindere.

În cadrul orelor de laborator vor fi definite noţiunile teoretice privind performanţele şi caracteristicile aeronavelor, vor fi analizate atît probele de control tehnic la sol şi în zbor ce pot fi urmărite în intreprindere cât şi cele al căror calendar iese în afara perioadei de practică.

Având în vedere specificul şi particularităţile intreprinderilor de construcţii aeronave este recomandat ca instruirea practică să se organizeze pe grupe de elevi, repartizate pe activităţi distincte, cu rotirea lor pe perioada de desfăşurare a practicii.


În raporturile de colaborare (protocol sau contract de colaborare) cu agentul economic se recomandă stabilirea unui coordonator (îndrumător de practică) intern, în măsură să cunoască activităţile ce se desfăşoară în intreprindere la momentul programării practicii, durata acestora, normele specifice de sănătate şi securitate a muncii şi gradul de accesibilitate al elevilor la aceste activităţi.

Profesorul va stabili împreună cu coordonatorul intern tematica orelor de instruire practică şi modul în care orele de laborator pregătesc sau consolidează achiziţiile elevilor în perioada de practică propriu-zisă.

Maistrul instructor al şcolii urmează să gestioneze latura de ordin administrativ (prezenţa, disciplina, legătura cu şcoala)

5. NORME SPECIFICE DE SĂNĂTATE ŞI SECURITATE A MUNCII

Instructajul de securitate şi sănătate în muncă se va desfăşura în conformitate cu HG 1425 / 2006 de aprobare a Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii Securităţii şi sănătăţii în muncă nr.319 / 2006, cu ordinele şi instrucţiunile Autorităţii Aeronautice, normele interne, cu prevederile în acest sens ale documentaţiei pentru fiecare tip de aeronavă.

Instructajul va fi realizat la începutul stagiului de practică de către maistrul instructor al şcolii pentru aspectele generale şi de către reprezentantul agentului economic pentru aspectele specifice activităţilor desfăşurate la fiecare loc de muncă din intreprindere.

Recomandări privind respectarea normelor specifice de sănătate şi securitate a muncii:



  • cunoaşterea şi respectarea programului de lucru şi a normelor interne de disciplină

  • respectarea strictă a instrucţiunilor de lucru ale responsabilului de probă, încercare, verificare, etc. – anunţarea momentului de început şi de final al execuţiei pentru orice lucrare

  • utilizarea echipamentului corespunzător locului de muncă (mănuşi şi ochelari de protecţie, după caz)

  • se interzice executarea de lucrări fără autorizaţie

  • respectarea cu stricteţe a indicatoarelor şi limitatoarelor de acces în zonele de lucru ( sub aeronava pe cricuri, in zona bancului hidraulic în timpul probelor, zona probelor de suprapresiune, zona motoarelor în timpul probelor funcţionale, în timpul alinierii cu laser, probelor radar, sub macarale şi poduri rulante etc. după caz)




  • supravegherea manevrării părţilor mobile pentru a nu accidenta persoane aflate întâmplător în zonă

  • evitarea contactului prelungit cu substanţe toxice (lichid hidraului, petrol TH) în cazuri accidentale se recomandă spălarea cu multă apă caldă şi săpun

  • transportul şi manipularea recipienţilor sub presiune şi a substanţelor inflamabile se face numai cu dispozitive specifice, de personal autorizat

  • normele ce trebuiesc respectate, specifice fiecărei probe, încercări sau verificări, vor fi prelucrate elevilor la începutul activităţii




  1. INSTRUMENTE DE LUCRU




  • Jurnalul de practică al elevului

  • Fişe de observaţie

  • Fişe de lucru

  • Studii de caz

  • Miniproiecte

  • Portofoliul de practică


    • Jurnalul de practică al elevului

Jurnalul de practică al elevului este instrumentul de lucru prin care elevul are o evidenţă clară a tuturor activităţilor la care trebuie să participe pe parcursul modulului de practică comasată şi a sarcinilor de lucru care îi revin. Un model este prezentat în continuare.


    • Fişe de observaţie

Fişele de observaţie sunt utilizate pentru înregistrarea de către elev a principalelor aspecte ale activităţilor desfăşurate, sub aspect organizatoric, tehnic şi al rezultatelor aşteptate. Sunt instrumente de lucru ce permit elevului sistematizarea cunoştinţelor. În continuare sunt prezentate câteva modele.



    • Fişe de lucru

Fişele de lucru sunt instrumente care dau posibilitate elevului să aplice şi în acelaşi timp să coreleze cunoştinţele teoretice cu cele practice. În continuare sunt prezentate câteva modele.



    • Studii de caz

Studiile de caz permit elevilor implicarea în actul cunoaşterii. Dirijat de profesor şi împreună cu ceilalţi colegi, elevul poate descoperi, justifica sau explica, în baza experienţelor anterioare, fenomene, situaţii, strategii de lucru. În continuare sunt prezentate câteva modele.

      • Miniproiecte

În cazul în care în care elevii sunt interesaţi, şi există timpul necesar, se pot aborda individual sau în grupuri, miniproiecte. Această activitate stimulează autonomia elevului, permite valorificarea unor noi surse de documentare (navigare pe INTERNET) şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare. În continuare sunt prezentate câteva modele.



      • Portofoliul de practică

Portofoliul de practică cuprinde toate documentele de lucru ale elevului din perioada de desfăşurare a instruirii practice.
El poate cuprinde:

  • Jurnalul de practică al elevului

  • Fişe de observaţie

  • Fişe de lucru

  • Studii de caz

  • Miniproiecte


JURNAL DE PRACTICĂ
Elev ........................................................................

Perioada ................................................................

Locaţia ...................................................................

Modulul: Probe şi încercări ale aeronavelor

Tema: Verificări, reglaje şi probe funcţionale la sol

Sarcina de lucru:

  • Identificarea dispozitivelor şi utilajelor utilizate

  • Identificarea parametrilor verificaţi şi a modalităţilor de verificare

  • Citirea documentaţiei tehnice specifice

1. Care sunt principalele activităţi, relevante pentru modul, pe care le-aţi observat sau desfăşurat?

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................


2. Ce lucruri noi aţi învăţat?

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

3. Care au fost evenimentele care v-au plăcut? Motivaţi

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................


4. Ce lucruri / evenimente nu v-au plăcut?

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................
FIŞĂ DE OBSERVAŢIE .1
Activitatea: VERIFICAREA INSTALAŢIEI DE COMBUSTIBIL



  1. Urmăriţi cu atenţie activităţile desfăşurate pe parcursul verificării instalaţiei de combustibil a aeronavei




  1. După încheierea activităţii de observare, completaţi fişa de mai jos:




Ce echipamente de lucru s-au utilizat?





Ce anume se verifică şi cum?






Cum se verifică funcţionarea robinetelor?





Ce norme specifice de protecţia muncii aţi întâlnit?






Observaţii ale instructorului de practică:

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

FIŞĂ DE OBSERVAŢIE 2
Activitatea: CENTRAJUL AVIONULUI



  1. Urmăriţi cu atenţie activităţile desfăşurate pe parcursul determinării centrajului aeronavei şi schema din Anexa 1.




  1. După încheierea activităţii de observare, completaţi fişa de mai jos:



Ce echipamente de lucru s-au utilizat?





Ce anume se determină şi cum?






Cum se numeşte documentul de control întocmit cu această ocazie?





Care sunt configuraţiile avionului pentru care se determină centrajul?






Observaţii ale instructorului de practică:

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

FIŞĂ DE OBSERVAŢIE 3
Activitatea: ÎNCERCĂRI STATICE ALE STRUCTURII DE REZISTENŢĂ


  1. Urmăriţi cu atenţie activităţile desfăşurate pe parcursul încercărilor statice ale structurii de rezistenţă a aeronavei şi schemele prezentate în Anexa 3.




  1. După încheierea activităţii de observare, completaţi fişa de mai jos:




Care sunt organele avionului pe care se execută probe statice?





Numiţi căteva din echipamentele de lucru utilizate.






Cum se realizează încărcarea cu sarcini?





Ce se controlează după descărcarea construcţiei?





Observaţii ale instructorului de practică:

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................


FIŞĂ DE OBSERVAŢIE 4
Activitatea: VERIFICAREA INSTALAŢIEI HIDRAULICE



  1. Urmăriţi cu atenţie activităţile desfăşurate pe parcursul verificării instalaţiei hidraulice a aeronavei




  1. După încheierea activităţii de observare, completaţi fişa de mai jos:




Ce anume se verifică în instalaţia propriu-zisă?






Care sunt consumatorii a căror funcţionare se verifică implicit?






Ce echipamente de lucru s-au utilizat?





Ce norme specifice de protecţia muncii aţi întâlnit?






Observaţii ale instructorului de practică:

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................


FIŞĂ DE LUCRU 1
PROBE DE OMOLOGARE ŞI CONTROL TEHNIC AL AERONAVELOR
Studiaţi documentele de control aferente probelor la sol şi în zbor la care aţi participat şi încercaţi să răspundeţi la urmatoarele întrebări:

1. În cadrul probelor de control tehnic se verifică şi documentaţia tehnică specifică tipului de aeronavă ce urmează a fi livrată.

Având notate în prima coloană cu A, B, C şi D tipurile de aeronave supuse probelor, indicaţi în dreptul documentaţiilor enumerate, tipul de aeronavă căreia i se adresează; pot exista mai multe opţiuni.



  1. aeronavă prototip

  2. aeronave de serie nouă

  3. aeronave după revizie (reparaţie)

  4. aeronavă pentru care se solicită prelungirea valabilităţii de navigabilitate




    • documentaţie de fabricaţie..................................

    • documentaţie de control al fabricaţiei..................

    • documentaţie de proiectare.................................

    • documentaţie de control......................................

    • livretul celulei.......................................................

    • livretul motorului..................................................


2. Având în vedere cele prezentate mai sus, numiţi performanţele şi calităţile de zbor care se determină în cadrul probelor în zbor pentru toate tipurile de aeronave de la pct.1.
3. O aeronavă a cărui certificat de navigabilitate a expirat este supusă unui control tehnic în vederea prelungirii valabilităţii certificatului de navigabilitate. Ce probe conţine controlul în acest caz?
Observaţii ale instructorului de practică:

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................



FIŞĂ DE LUCRU 2
NIVELAREA CELULEI
I. 1. Observaţi cu atenţie activităţile destinate nivelării celulei şi întocmiţi o fişă tehnologică de proces, urmărind:

  • ordinea cronologică a lucrărilor

  • utilajele, dispozitivele, instrumentele şi verificatoarele utilizate

  • poziţionarea avionului

2. Inscrieţi într-o fişă de nivelare propriile voastre măsurători şi comparaţi-le cu cele ale echipei de lucru
II. 1. După cum aţi observat, punctele de nivelare sunt marcate pe celula aeronavei.

Alegeţi şi bifaţi afirmaţia pe care o consideraţi adevărată.

Poziţia punctelor de nivelare, vezi şi Anexa 2, este stabilită de:

a. autoritatea de navigabilitate

b. proiectant

c. constructor

2. Alegeţi şi bifaţi afirmaţia pe care o consideraţi adevărată.

Nivelarea aeronavei reprezintă:

a. ansamblul lucrărilor de finisare

b. alinierea celulei

c. control dimensional final

3. După cum aţi putut observa valorile măsurate şi abaterile în limitele toleranţelor se înscriu în fişa de nivelare. Alegeţi şi bifaţi afirmaţia adevărată.

Fişa de nivelare se ataşează:

a. documentaţiei de fabricaţie şi control al fabricaţiei

b. livretului aeronavei

c. documentaţiei de calcul şi proiectare


Observaţii ale instructorului de practică:

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................


FIŞĂ DE LUCRU 3
CENTRAJUL AVIONULUI
I. 1. Observaţi cu atenţie activităţile destinate centrajul avionului şi întocmiţi o fişă tehnologică de proces, urmărind:

  • ordinea cronologică a lucrărilor

  • utilajele, dispozitivele, instrumentele utilizate

  • poziţionarea avionului

2. Completaţi propriile fişe de centraj pentru două variante de încărcare şi comparaţi-le.
II. 1. Alegeţi şi bifaţi afirmaţia pe care o consideraţi adevărată.

Centrajul avionului reprezintă:

a. cântărirea avionului

b. determinarea poziţiei centrului de greutate

c. echilibrarea avionului
2. Urmărind probele privind centrajul, realizate atât la sol cât şi în zbor, analizaţi care din elementele din lista de mai jos pot influenţa poziţia centrului de greutate. Subliniaţi-le. .

- tren de aterizare neescamotabil

- bracajul voleţilor

- rezervoarele de combustibil

- regimul de funcţionare al motoarelor

- sarcina utilă

Observaţii ale instructorului de practică:

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................


FIŞĂ DE LUCRU 4
VERIFICAREA MONTĂRII SUPRAFEŢELOR DE COMANDĂ

ŞI REGLAJUL COMENZILOR


I. 1. Observaţi cu atenţie activităţile destinate verificării suprafeţelor de comandă. Măsuraţi jocurile dintre suprafeţele fixe şi cele mobile şi comparaţi-le cu desenele de construcţie.

2. Ce ar însemna jocuri mai mici decât cele prescrise?

..............................................................................................................................................................................................................................................................

3. Dar jocuri mai mari?

..............................................................................................................................................................................................................................................................
II. 1. Observaţi cu atenţie activităţile destinate reglajului comenzilor şi întocmiţi o fişă tehnologică de proces pentru una dintre comenzi, urmărind:


  • succesiunea operaţiilor

  • utilajele, dispozitivele, instrumentele şi verificatoarele utilizate

2.Completaţi propria fişă de bracaj pentru o singură suprafaţă de comandă şi comparaţi-o cu cea a echipei de lucru

Observaţii ale instructorului de practică:

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

........................................................................................................................................

STUDIU DE CAZ 1

CENTRAJUL AVIONULUI


Aţi călătorit cu avionul sau nu, dar aţi văzut în filme, că la îmbarcarea pasagerilor, bagajele care vor fi trimise în cală se cântăresc, urmând ca asupra lor să rămână doar bagaje uşoare şi de dimensiuni reduse. Şi aceasta nu numai pentru a se percepe taxe suplimentare, ci pentru a înlesni distribuirea uniformă a bagajelor în cală. În cabina pasagerilor se poate estima greutatea totală şi distribuţia ei după diagrama biletelor vândute.

Înaintea oricărui zbor, echipajul determină centrajul avionului şi stabileşte dacă pleacă sau nu, în condiţiile date. El poate cere redistribuirea bagajelor, schimbarea locurilor unor pasageri, chiar transferul unor bagaje din cabina pasagerilor în cală.


De ce atâta grijă? Ce l-ar putea deranja pe pilot?
Să ne amintim din cele observate la probele de centraj:

  • Ce este centrajul? - poziţia centrului de greutate al avionului raportată la coarda medie aerodinamică, exprimată în procente-vezi Anexa 1

  • Cum se determină? - prin cântărire pe trei cântare, corespunzător celor trei puncte de sprijin pe sol, asigurate de trenul de aterizare, pentru fiecare variantă de încărcare – datele se înscriu în FIŞA DE CENTRAJ, document obligatoriu

  • Ce se determină în cadrul probelor în zbor? – poziţiile limită faţă şi spate ale centrului de greutate

Să revenim la problema noastră:

    • Avem o nouă variantă de încărcare? Trebuie calculat centrajul?

Pilotul nu poate permite ca centrajul determinat de el să iasă în afara limitelor faţă-spate. Nici centrajul mic, nici cel mare nu-l avantajează. De Ce?

  • Ce se întâmplă dacă centrajul este mic?

  • Ce se întâmplă dacă centrajul este mare?

Pilotul trebuie să ia în considerare şi faptul că centrajul se mai poate modica în timpul evoluţiilor.

    • Care sunt factorii care pot influenţa în zbor centrajul avionului?

**

STUDIU DE CAZ 2

REGLAJE ŞI PROBE FUNCŢIONALE LA SOL – Verificarea instalaţiei hidraulice


În anii '90, constructorii aeronavelor de transport pasageri Boeing 737 s-au confruntat cu o problemă deosebită. Au pierdut două avioane în condiţii asemănătoare. Au intrat în vrie, nu au mai putut fi controlate şi s-au prăbuşit. Au urmat o serie întreagă de investigaţii, verificări, teste care n-au dus la identificarea cauzelor. După câţiva ani un alt avion se confruntă cu o problemă asemănătoare. Brusc avionul nu mai poate fi contolat de pilot, se dezechilibrează, pierde înălţime şi când totul părea pierdut, se redresează singur. Faza se repetă la fel de ciudat după câteva minute, în final avionul reuşeşte să aterizeze. De data aceasta pilotul a supravieţuit iar relatările lui detaliate au îndreptat cercetările spre instalaţia hidraulică.
De ce instalaţia hidraulică?

Să ne amintim din cele observate la verificarea instalaţiei hidraulice



    • Care sunt consumatorii instalaţiei hidraulice? Care dintre ei ar fi putut fi afectat?

    • În ce constă rolul instalaţiei hidraulice pentru acest consumator?

    • La care dintre probele de verificare ale instalaţiei hidraulice v-aţi gândi prima dată?

    • Dar dintre probele de încercare ale instalaţiei hidraulice?


STUDIU DE CAZ 3

NIVELAREA AVIONULUI


Aţi urmărit lucrările de nivelare ale celulei unui avion. Punctele de nivelare precum şi abaterile permise sunt stabilite de proiectant-vezi Anexa 2
În istoria construcţiei de aeronave gigant, s-au realizat frecvent colaborări internaţionale în ceea ce priveşte fabricaţia componentelor structurale, chiar a principalelor organe ale aeronavei, urmând ca asamblarea generală să se realizeze la principalul producător. Se cunosc cazuri când alinierea nu a fost posibilă din motive pe care le vom descoperi împreună.
Care este rolul nivelării?


    • Care sunt măsurătorile prin care se verifică alinierea celulei?

    • Care poate fi cauza depăşirii limitelor toleranţelor admise pentru abaterile constatate prin măsurători? Consideraţi aeronava ieşită din fabricaţie pentru cazul prezentat; credeţi că la originea abaterilor ar putea sta erori de fabricaţie?

    • De ce fişa de nivelare, ca document obligatoriu, se ataşează livretului aeronavei?

    • Ce informaţii despre structura aeronavei poate aduce fişa de nivelare completată inaintea lucrărilor de revizie prin comparaţie cu fişa de livrare a aparatului?

    • Dar despre interschimbabilitate?

    • Şi totuşi de ce nu s-au potrivit la asamblarea generală, organele aeronavei realizate în ţări diferite?(Canada, Venezuela şi SUA)



MINIPROIECT 1
SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ
Aţi urmărit lucrările aferente probelor şi încercărilor la sol şi în zbor ale structurii şi instalaţiilor aeronavelor şi aţi constatat că de fiecare dată vi s-a făcut un instructaj detaliat privind normele de tehnica securităţii muncii ce trebuiesc respectate.
Întocmiţi un miniproiect având ca temă:

Avertizarea privind riscurile, în spaţiile destinate probelor şi încercărilor aeronavelor la sol şi în zbor
Proiectul va cuprinde:

  • o sinteză a normelor de ordin general

  • norme specifice fiecărui loc de muncă şi riscurile pe care le implică nerespectarea lor

  • modalităţi de avertizare asupra riscurilor

    • întocmiţi un album al indicatoarelor existente prezentând semnificaţia lor

    • propuneţi şi alte soluţii pentru spaţiile în care consideraţi că avertizarea este semnalizată insuficient

  • concluzii: importanţa cunoaşterii şi respectării normelor de sănătate şi securitate în muncă


MINIPROIECT 2
INSTALAŢIA DE COMBUSTIBIL
Aţi urmărit lucrările de verificare a etanşeităţii instalaţiei de combustibil a unei aeronave. Această instalaţie diferă principial funcţie de tipul motoarelor ce echipează aeronavele.
Întocmiţi un miniproiect având ca temă:

Instalaţia de combustibil pentru avionul echipat cu motor cu piston
Proiectul va cuprinde:

  • noţiuni generale privind rolul şi construcţia instalaţiei

  • principiul de funcţionare al instalaţiei – schema de funcţionare a instalaţiei

  • o soluţie constructivă pentru instalaţia de combustibil a unui bimotor uşor

    • amplasarea rezervoarelor

    • traseul magistralei de alimentare

  • importanţa lucrărilor de verificare a etanşeităţii instalaţiei de combustibil

    • imaginaţi câteva din riscurile posibile



  1. ORGANIZAREA EVALUĂRII

Evaluarea va avea în vedere activităţile concrete la care elevul a participat în perioada de desfăşurarea a practicii (funcţie de calendarul de lucru al agentului economic) şi activităţile desfăşurate în orele de laborator.

Componente:


  • portofoliul de practică al elevului 50 %

  • fişe de observaţie şi fişe de lucru 40 %

  • fişe de evaluare 10 %

      • Portofoliul de practică

Aprecierea de ordin calitativ şi cantitativ a Portofoliului de practică al elevului (justificată prin faptul că acesta cuprinde toate documentele de lucru ale elevului din perioada de desfăşurare a instruirii practice) constituie modalitatea de evaluare sumativă, realizată în consens de profesor şi maistru instructor.

    • Fişe de observaţie şi fişe de lucru

Dat fiind specificul activităţilor pe care le presupun probele şi încercările aeronavelor, periodicitatea scăzută şi particularităţile de ordin tehnic, nu se poate organiza o probă practică propriu-zisă la sfârşitul stagiului de pregătire.

Pot fi folosite însă, observaţiile privitoare la participarea elevilor la activităţile specifice, implicarea şi rezultatele activităţii lor, înscrise de instructorul de practică în fişele de observaţie şi fişele de lucru ale acestora.

Ele constituie modalitatea de evaluare formativă, suport pentru evaluarea probei practice (eventual şi un scurt interviu tematic), realizată de maistrul instructor.


      • Fişe de evaluare

Pentru verificarea cunoştinţelor teoretice dobândite în perioada stagiului şi întregirea aprecierii elevului, se pot utiliza fişe de evaluare. În continuare sunt prezentate câteva modele.

FIŞA DE EVALUARE 1
Subiectul I

Pentru enunţurile de mai jos încercuieşte răspunsul corect:

1. Probele şi încercările se stabilesc de către:

a. beneficiar şi constructor

b. beneficiar

c. constructor

2. În cadrul probelor, stabilitatea aeronavelor este încadrată la:

a. performanţă

b. calitate de zbor

c. calitate aerodinamică

3. Probele de rezistenţă efectuate în zbor verifică:

a. comportarea motorului

b. comportarea comenzilor de zbor

c. comportarea structurii organelor aeronavei


Subiectul II

Pornind de la observaţiile înregistrate în cadrul activităţilor destinate verificării instalaţiei de combustibil citiţi cu atenţie şi completaţi enunţurile de mai jos:

a. Verificarea instalaţiei de combustibil este o probă .............................. care se realizează la sol.

b. Instalaţia de combustibil se verifică la......................................... cu aer comprimat

c. În instalaţie se crează o presiune...................................de 0,2 atm. menţinută timp de 10 minute

d. Nu se admite.....................................presiunii


Subiectul III

1. Realizaţi un scurt eseu în care să precizaţi probele de control în zbor pentru avioane, după revizia tehnică.

2. Numiţi cel puţin trei performanţe care se determină la toate tipurile de aeronavă.

Toate subiectele sunt obligatorii. Timp de lucru 30 min.


FIŞA DE EVALUARE 2
Subiectul I

Pentru enunţurile de mai jos încercuieşte răspunsul corect:

1. Probele statice se efectuează:

a. după repararea organelor vitale ale aeronavei

b. la omologarea aeronavei

c. la toate aeronavele

2. Încercările statice ale structurii de rezistenţă se fac pentru:

a. determinarea abaterilor de formă

b. estimarea sarcinilor de exploatare

c. verificarea calculului de dimensionare


Subiectul II

Citiţi cu atenţie enunţurile de mai jos şi scrieţi în dreptul fiecărui enunţ, A dacă îl consideraţi adevărat sau F dacă îl consideraţi fals; în cazul enunţurilor considerate false, transformaţi-le în enunţuri adevărate:

1. Centrajul avionului se determină atât în probele la sol cât şi în zbor.

........................................................................................................................................

2. Manevrabilitatea avionului se determină numai la avioanele prototip.

........................................................................................................................................

3. Funcţionarea grupului motor se verifică în cadrul probelor în zbor.

........................................................................................................................................

Realizaţi un scurt eseu despre probele dinamice asupra structurii aeronavei


  • definiţi oboseala şi natura sarcinilor utilizate în cadrul încercărilor la oboseală

  • indicaţi sursa vibraţiilor pe aripă şi efectele lor în timpul exploatării aeronavei


Subiectul III

Realizaţi un scurt eseu despre verificarea instalaţiei hidraulice; definiţi consumatorii instalaţiei hidraulice şi interdependenţa verificării funcţionării acestora cu încercările instalaţiei hidraulice.

Toate subiectele sunt obligatorii. Timp de lucru 30 min.
FIŞĂ DE EVALUARE 3
Subiectul I

În cadrul reglajelor şi probelor funcţionale la sol, instalaţia de combustibil este verificată la etanşeitate.

1. În cazul în care instalaţia nu este etanşă, se aplică una din variantele prezentate mai jos. Alegeţi şi bifaţi afirmaţia adevărată.

a. demontarea instalaţiei şi verificarea componentelor

b. strângerea îmbinărilor şi reluarea probei de presiune

c. împărţirea instalaţiei pe tronsoane cu verificarea fiecărui tronson




  1. Verificarea supapelor şi a robinetelor din instalaţie se face prin proba de trecere a aerului. Prezentaţi în câteva cuvinte criteriul de admisibilitate.



Subiectul II

Citiţi cu atenţie enunţurile de mai jos şi scrieţi în dreptul fiecărui enunţ, A dacă îl consideraţi adevărat sau F, dacă îl consideraţi fals; în cazul enunţurilor considerate false, transformaţi-le în enunţuri adevărate:

1. Prin verificarea montării suprafeţelor de comandă se urmăreşte ca între suprafeţele mobile şi cele fixe să nu existe jocuri.
2. Verificarea instalaţiei hidraulice se realizează cu aer comprimat.


  1. Reglajul comenzilor grupului motor se face cu avionul ridicat pe cricuri.


Subiectul III

La intrarea unei aeronave în lucrări de revizie sau reparaţie se execută nivelarea acesteia. Ce informaţii credeţi că poate să aducă compararea fişei de nivelare întocmite cu acest prilej cu fişa de nivelare de la livrare spre exploatare?

Toate subiectele sunt obligatorii. Timp de lucru 30 min.


8. ANEXE


Anexa 1 Centrajul avionului

Anexa 2 Nivelarea avionului

Anexa 3 Încercări statice ale structurii de rezistenţă




Anexa 1


CENTRAJUL AVIONULUI
X = xc / CMA unde CMA - coarda medie aritmetică

CG - centrul de greutate

Xc - poziţia CG raportată la bordul de atac al CMA




Anexa 2
NIVELAREA AVIONULUI

Măsurarea cotelor de nivel la celula avionului :

a – vedere laterală ; b – vedere din față.

Anexa 3
ÎNCERCĂRI STATICE ALE STRUCTURII DE REZISTENŢĂ

Probă statică pentru structura aripii

a – repartizarea sarcinii în lungul anvergurii; b – repartizarea sarcinii în lungul corzii

1 – aripa; 2- eșafodaj; 3 – tiranți de suspendare; 4 – dinamometru.





Bridă de aplicare a sarcinilor Aplicarea sarcinii cu sistem hidraulic

1 – înveliș; 2 – structură exterioară; 1 – dinamometru; 2 – cilindru hidraulic de forță;

3 – pânză; 4 – umplutură de lemn; 3 – ancore la sol.



5 – fus de lemn; 6 – lipire cu adeziv.

9. BIBLIOGRAFIE


    1. Găletuşe,S., Predoiu, I., Mitu, P., Stoian, G., (1981), Construcţia aeronavelor, Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică,.

    2. Perju, R., Coman,G., Gugui, N., Mihalache, T., (1980), Aeronautica Bucureşti,Editura Didactică şi Pedagogică,

    3. Iliescu, V., (1985) Tehnologii curente în construcţia de avioane şi elicoptere, Editura Scrisul Românesc

    4. Autoritatea Aeronautică Română, Intreprinderea de Construcţii Aeronautice Braşov, Norme şi instrucţiuni tehnice


Acest material a fost elaborat prin finanţare Phare în proiectul de

Dezvoltare instituţională a sistemului de învăţământ profesional şi tehnic


Yüklə 164,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin