Memorandum de îNŢelegere



Yüklə 0,59 Mb.
səhifə1/17
tarix18.08.2018
ölçüsü0,59 Mb.
#72213
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17

MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE
între
CANCELARIA DE STAT A REPUBLICII MOLDOVA
şi
AGENŢIA ELVEŢIANĂ PENTRU DEZVOLTARE ŞI COOPERARE
cu privire la
Programul “Valorificarea potenţialului migraţiei în Republica Moldova”
Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, reprezentând Guvernul Republicii Moldova, şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), reprezentând Guvernul Confederaţiei Elveţiene şi acţionând prin intermediul Biroului de Cooperare al Elveţiei/ Reprezentanţa Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în Moldova, părţi care doresc să continue cooperarea în domeniul migraţiei şi dezvoltării (M&D) în Republica Moldova, au convenit asupra următoarelor:

Preambul

Respectarea principiilor democratice şi a drepturilor fundamentale ale omului, astfel cum este prevăzut în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, stă la baza politicilor interne şi externe ale celor două Părţi şi constituie un element esenţial, de aceeaşi importanţă cu obiectivele prezentului Memorandum de Înţelegere.


Prezentul Memorandum este întocmit în vederea realizării Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Confederaţiei Elveţiene cu privire la asistenţa umanitară şi cooperarea tehnică, semnat la Chişinău, la 20.09.2001.
Fiecare Parte, atât Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, cât şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), este împuternicită să-şi reprezinte Guvernul în chestiuni care se referă la implementarea acestui Memorandum.

Articolul 1

Obiective

Scopul principal al prezentului Memorandum este să asigure condiţii adecvate pentru implementarea cu succes a Programului “Valorificarea potenţialului migraţiei în Republica Moldova” până la 31.12.2018. Documentele de proiect (anexa A1, A2, A3) sunt parte integrantă a prezentului Memorandum.


Obiectivul general al Programului este să consolideze impactul pozitiv al fenomenului migraţiei asupra dezvoltării socio-economice a ţării, prin fortificarea cadrului instituţional naţional şi local, implicarea sectorului privat, precum şi prin sporirea angajamentului din partea diasporei.
Activităţile Programului au menirea să contribuie la îmbunătăţirea cadrului instituţional în domeniul M&D în Republica Moldova, încurajarea migraţiei circulare, schemelor de revenire şi reintegrare, integrarea aspectelor legate de migraţie în planurile locale de dezvoltare, precum şi antrenarea sectorului privat în procesul de dezvoltare şi testare a pieţei în ceea ce priveşte diversele produse şi servicii centrate pe migranţi.
Programul urmăreşte să atingă următoarele rezultate:


  1. Femeile şi bărbaţii afectaţi direct sau indirect de migraţie beneficiază de servicii formale şi comprehensive şi se angajează activ în dezvoltarea ţării şi a comunităţilor.

  2. Administraţiile publice naţionale şi locale implementează politici de migraţie adecvate şi creează un mediu prielnic pentru participarea productivă a migranţilor moldoveni în dezvoltarea localităţilor de origine.

  3. Partenerii din sectorul privat la nivele locale, naţionale şi internaţionale întreprind acţiuni inovatoare pentru a dezvolta şi testa produse, servicii şi canale de investiţii care sunt relevante pentru migranţi şi familiile lor.

Programul include trei proiecte, după cum urmează: “Consolidarea cadrului instituţional al Republicii Moldova în domeniul migraţiei şi dezvoltării”, implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM); “Migraţie şi dezvoltare locală integrată”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD); “Adaptarea şi testarea modelului de prestare a serviciilor integrate NEXUS Moldova în calitate de întreprindere socială durabilă”, implementat de Agenţia Internaţională pentru Informaţii din Ţările Sursă (IASCI), la care se va face referire în continuare ca Proiect OIM, Proiect PNUD şi Proiect NEXUS.


Prin intermediul proiectului OIM, capacităţile Biroului pentru relaţii cu diaspora al Cancelariei de Stat (BRD) vor fi fortificate, în special în vederea implementării Strategiei naţionale ”Diaspora-2025” şi a Planului de acţiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea acesteia. PNUD va acorda asistenţă Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) în procesul de elaborare şi implementare a noii Strategii de ocupare a forţei de muncă, care se concentrează în mare măsură pe angajarea în câmpul muncii a tinerilor şi pe reintegrarea migranţilor. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi oficiile sale teritoriale vor beneficia de sprijin pentru instituirea serviciilor de reintegrare prin angajarea în câmpul muncii a migranţilor reveniţi acasă. Proiectul implementat de IASCI va continua să producă şi să disemineze studii cu obiective precise, precum şi rapoarte care demonstrează atractivitatea migranţilor ca grup ţintă pentru sectorul privat. Partenerii din sectorul privat vor fi încurajaţi să exploreze, să creeze, să testeze şi să adapteze servicii inovatoare care corespund specificului şi nevoilor migranţilor şi familiilor lor.
Funcţia de coordonare a Programului la nivel naţional este deţinută de Cancelaria de Stat, iar MMPSF va avea un rol major în ghidarea şi coordonarea aspectelor cu privire la angajarea în câmpul muncii şi reintegrarea. Autorităţile locale vor planifica activităţile Programului în comunităţile lor respective şi vor implica diaspora, partenerii din sectorul privat şi organizaţiile relevante ale societăţii civile în procesul de implementare a unor activităţi concrete. Beneficiarii finali ai Programului sunt oamenii din comunităţile afectate de fenomenul migraţiei, migranţii şi membrii familiilor lor, precum şi asociaţiile diasporei şi reţelele migranţilor.
Articolul 2

Contribuţiile din partea Elveţiei

În vederea implementării Programului, Guvernul Confederaţiei Elveţiene, prin intermediul SDC, va veni cu următoarele contribuţii:


a) Cofinanţarea şi implementarea în comun a proiectelor în domeniul M&D incluse în prezentul Program.
b) Acordarea asistenţei tehnice şi instruirea instituţiilor partenere, inclusiv serviciile prestate de experţi/consultanţi internaţionali şi locali pentru realizarea unor sarcini definite în comun, care sunt limitate în ceea ce priveşte durata şi arealul tematic.
c) Oferirea unor programe de inovare şi de instruire, orientate spre soluţii, pentru instituţiile şi practicienii din domeniul M&D, precum şi documentarea şi diseminarea celor mai bune practici la nivel naţional şi raional cu sprijinul instituţiilor din sector.
SDC contribuie la implementarea Programului cu o sumă totală în valoare de 6,961,500 de franci elveţieni şi a semnat acorduri cu cei trei parteneri de implementare în conformitate cu rigorile SDC.
Alocările contribuţiilor din cadrul Programului vor fi efectuate de către SDC în funcţie de progresele realizate de către proiecte, cheltuielile implicate şi cerinţele reale.
Articolul 3

Contribuţiile din partea Republicii Moldova


Yüklə 0,59 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin