Mersin’de sığ deniz sondajı başladı



Yüklə 47,26 Kb.
tarix03.01.2019
ölçüsü47,26 Kb.
#89473

13-27 KASIM 2018 HABERLER
27.11.2018 Mersin’de sığ deniz sondajı başladı

Sığ deniz arama projesi kapsamında ilk kuyunun Mersin'in yaklaşık 19 deniz mili güneyinde olan Kuzey Erdemli-1 lokasyonunda kurulacağını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 2 bin 100 metre derinliğindeki ilk kuyunun 101 metre su derinliğine sahip bu lokasyonda açılacağını söyledi.

Söz konusu sondajın yaklaşık iki ay süreceğini belirten Bakan Dönmez, şöyle devam etti:

"Sonrasında, sondaj faaliyetini yapan platform Adana/Karataş'a taşıyacağız. Orada da yaklaşık 4 bin 100 metre derinliğindeki Kuzupınarı-1 kuyusu açacağız. İkinci kuyumuzdaki çalışma süremizi de yaklaşık dört ay olarak belirledik. Bu iki kuyuyu tamamladıktan sonra da çalışmalarımıza tüm hızıyla devam edeceğiz. Keşfedilmemiş, aranmamış ne sığ ne de derin deniz bırakacağız. Hidrokarbon aramacılığının sabır gerektiren faaliyetler olduğunun farkındayız. Bu nedenle yerli mühendislerimizin gayretiyle çalışmalarımız devam edecek. Dünyada sondaj faaliyetleri ile öne çıkan ülkeler dahi ilk aramalarında hedeflerine ulaşamadılar. Bu nedenle bizim de sabırlı ve bir o kadar da kararlı olmamız gerekiyor. Her zaman söylediğimiz gibi "varsa mutlaka bulacağız. Gayret bizden takdir Allah'tan."

Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası enerji piyasasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Dönmez, büyüyen ekonomi, artan talep, jeostratejik önem ve siyasi istikrarın küresel enerji piyasasında Türkiye'yi vazgeçilmez kıldığını söyledi.

Dönmez, Türkiye'nin artık enerji piyasasındaki oyunculardan birisi olmakla yetinmediğinin belirterek, "Artık oyunu değiştirmek, enerjide dışa bağımlılığımızı sonlandırarak oyunu değiştirmek niyetindeyiz. İşte bugün başlattığımız sığ deniz çalışmamız ve 30 Ekim'de sondaja başlayan Fatih gemimizin faaliyetleriyle oyunu değiştireceğiz" ifadelerini kullandı.



27.11.2018 Seyahat acentelerine uçuş ve kruvaziyer desteği için 943 milyon lira ödenek ayrıldı


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, seyahat acentelerine uçuş ve kruvaziyer desteği kapsamında 2019 yılı bütçesinde 943 milyon lira ödenek ayrıldığını bildirdi.


26.11.2018 Marmaris’te "Ace" ve "Garcon" isimli süper lüks yatlara 12 tanker yakıt ikmali yapıldı


Marmaris’e gelen ve üzerlerinde özel helikopterleri olan "Ace" ve "Garcon" isimli iki süper lüks yata 12 tanker yakıt ikmali yapıldı. Yatlara yakıt için 1,5 milyon liranın üzerinde ödeme yapıldığı belirtildi.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde üzerlerinde özel helikopterleri de olan iki süper lüks yata, 12 tankerden 400 bin litre yakıt aktarıldı.

Cayman bayraklı, 85 metre uzunluğundaki ve 120 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen "Ace" isimli süper lüks yat, Marmaris Cruise Port Limanı'nda küçük iskeleye yanaştı. İçerisinde 20'ye yakın lüks kabini bulunan yatta bir sürat teknesi ve helikopter pisti de yer alıyor.      

Süper lüks yata destek amacıyla geldiği bildirilen ve sürat botları ile helikopterin bulunduğu 67 metre uzunluğundaki "Garcon" isimli yat da büyük iskeleye bağlandı.      

26.11.2018 Endonezya'da "Multi Prima I" adlı kuru yük gemisi battı: 7 kişi kayıp


Bali Adası açıklarında "Multi Prima I" adlı kuru yük gemisi battı. Olayda 7 kişinin kayıp olduğu bildirilirken geminin şiddetli fırtına ve dalgalar nedeniyle battığı tahmin ediliyor.

Kazanın yaşandığı sırada bölgeden geçen bir başka gemi tarafından 7 mürettabatın kurtarıldığı açıklanırken diğer 7 mürettebatın ise kayıp olduğu belirtildi.
İran ile Rusya, Hazar Denizi’nde turizmi geliştirmek amacıyla karşılıklı deniz seferlerine başlıyor.

Moskova’da düzenlenen ‘Rusya Ulaştırma Haftası 2018’e katılan İran Ulaştırma ve Kentsel Gelişim Bakanı Muhammed Eslami, Rusya ile İran’ın Hazar'da turizmi geliştirmek amacıyla karşılıklı deniz seferlerine başlamayı planladıklarını söyledi. Sputnik muhabirinin iki ülke arasındaki karşılıklı turist akışı ve bu yönde yapılan çalışmaların durumu hakkındaki sorularını yanıtlayan Eslami, "Eğer önceki yıllardan bugüne kadarki dönemleri karşılaştıracak olursak, İran ve Rusya arasında özellikle turizm akışında önemli bir artış olduğunu görürüz. Rusya Ulaştırma Bakanı Sayın Ditrih ile yaptığımız görüşmelerde, ortak deniz turizminin hizmete açılması projesini ele aldık. Bu proje kapsamında Rusya ile İran limanlarının potansiyelini kullanarak deniz yoluyla yolcu taşıyabileceğiz. Bunun için İran'da şimdilik iki limanı hazır hale getirdik, Rusya tarafı da bu adımımızı memnuniyetle karşıladı" dedi.



22.11.2018 Dünyanın en büyük inşaat gemisi 'Pioneering Spirit', İstanbul Boğazı'ndan geçti


'Pioneering Spirit', geçtiğimiz günlerde TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın derin sulardaki boru döşeme işlemi tamamladı. Görevini tamamlayan dünyanın en büyük inşaat gemisi, İstanbul Boğazı'ndan geçti.

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın derin sulardaki boru döşeme işlemi tamamlayan dünyanın en büyük yüzen platformu 'Pioneering Spirit', İstanbul Boğazı'ndan geçti.

Dev geminin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altından geçişi havadan görüntülendi.

Rus gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak iki hattan oluşan TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın derin sulardaki boru döşeme işlemi, dünyanın en büyük yüzen platformu 'Pioneering Spirit' tarafından tamamlandı.

Katamaran tipi ikiz gövdeye, 382 metre uzunluğa ve 124 metre genişliğe sahip dev gemi İstanbul Boğazı'ndan geçti.

Görevini tamamlayarak Karadeniz'den yola çıkan ve Marmara'ya doğru yol alan geminin geçişi için İstanbul Boğazı trafiğe kapatıldı.

İsviçre menşeli denizcilik şirketi Allseas filosuna ait özel tasarımlı dev gemiye Boğaz'da 5 römorkör, 2 kıyı emniyet ve 1 sahil güvenlik botu eşlik etti. Geminin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altından geçişi havadan görüntülendi.

21.11.2018 Mersin Uluslararası Limanı'nda güvenlik önlemleri artırıldı


Mersin’de liman sahasına yerleştirilen 406 kameranın yer aldığı Kapalı Devre Kamera Sistemi Yönetim Merkezi hizmete girdi. Merkezde oluşturulacak kayıtların ihtiyaç halinde gerekli birimlerle paylaşılacağı belirtildi.

Liman içerisine 89'u hareketli, 317'si sabit toplam 406 kamera yerleştirilerek oluşturulan yeni sistem için 80 bin metrenin üzerinde fiber kablo döşendi.

Tüm sahanın görüntülenmesinin yanı sıra birçok alanda hizmet sunacak CCTV Yönetim Merkezi'ne 28 monitör konuldu.

Merkezde oluşturulacak kayıtların ihtiyaç halinde İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı, Gümrük Bölge Müdürlüğü, cumhuriyet savcılıkları ve mahkemelerle paylaşılacağı belirtildi.



21.11.2018 Yunanistan’da ‘Kılıç 1’ isimli Türk bandıralı balık taşıyıcı gemide yangın çıktı


‘Kılıç 1’ isimli Türk bandıralı balık taşıyıcı gemide Yunanistan açıklarında yangın çıktı. Makine dairesinde gece saatlerinde çıkan yangın söndürülürken 11 mürettebat yeniden gemiye döndü.

Kılıç Holding bünyesinde Türkılıç Balık ve Gıda İşletmeleri Sanayi Ticaret A.Ş. firmasına ait Türk bandıralı “Kılıç 1” isimli balık taşıyıcı gemide Yunanistan açıklarında yangın çıktı.

Gemideki 11 mürettebat, çevredeki gemiler tarafından kurtarıldı.

Makine dairesinde gece saatlerinde çıkan yangın, uzun uğraşlar sonrası söndürüldü.

Yangın söndürme çalışmalarının tamamlanmasının ardından 11 mürettebatın yeniden gemiye döndüğü belirtildi.

79 metre uzunluğundaki 1986 yapımı “Kılıç 1” gemisinin Tunus’tan Türkiye’ye doğru geldiği öğrenildi


21.11.2018 MSC, ‘Yılın Konteyner Hattı’ ödülünü kazandı


MSC, 2018 Lloyd's List Global Freight Awards “Yılın Konteyner Hattı” ödülünün sahibi oldu. MSC, son 10 yılda yedinci kez bu ödülü kazandı.

Dünya Lojistik ve Taşımacılık sektörü liderlerinin başarıları ve katkılarının ödüllendirildiği prestijli Lloyd’s List Global Freight Awards, İngiltere Royal Lancaster London Hotel'de düzenlenen gecede 22. kez sahiplerini buldu.



500'den fazla forwarder şirketi, gemicilik ve diğer endüstri profesyonellerini ağırlandığı organizasyonda MSC, okuyucu oyları ile “Yılın Konteyner Hattı Ödülü”ne layık görüldü.  MSC, son 10 yılda yedinci kez bu ödülü kazanmış oldu.

20.11.2018 Süper lüks yat sektörü otomobile göre üç kat daha değerli


Antalya Serbest Bölge’de denize indirilen yat sayısı, bu yıl Ekim ayı sonu itibariyle tamamlanan 15 yatla birlikte 381’e yükseldi. Bir otomobilin kilosundan 16- 17 dolar gelir sağlanırken süper yatın kilosundan 48 dolar gelir elde edildiği kaydedildi.

Antalya Serbest Bölge, Türkiye’nin en iyi süper yat üretim merkezi konumunda. Türkiye ise süper lüks yat üretiminde dünyanın en önemli üç merkezinden biri olarak gösteriliyor. Antalya Serbest Bölge’de 2000’li yıllardan itibaren gelişen yat sektöründe bugüne kadar 7 bin 79 metre uzunluğa sahip, toplam 381 süper lüks yat üretilerek yurt dışına satıldı, 1 milyar 67 milyon dolar gelir sağlandı.

Antalya Serbest Bölge İşadamları Derneği (ASBİAD) Başkanı Emre Sandan, süper lüks yat üretimi ve ürettiği katma değere dikkat çekti.

Antalya Serbest Bölge’de 40’a yakını yat sektörü olmak üzere, 101 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Emre Sandan, 126 bin metrekarelik yeni genişleme sahasıyla Antalya’nın sıfır yat üretiminin yanı sıra Türkiye’nin en büyük, Akdeniz çanağının ise ilk beşe giren yat bakım- onarım merkezi haline geldiğini söyledi.

Ultra lüks yat imalatında Türk mühendisliğinin kalitesiyle de dünyanın en önemli üretim merkezlerinden birinin Antalya olduğuna işaret eden Sandan, Türkiye’nin ihracattaki en önemli sorunlarından birinin toplam ihracattaki kilogram değerinin 1,3 dolar seviyelerinde olması olduğuna işaret etti.

OTOMOBİLİN ÜÇ KATI DEĞERLİ

Yerli otomobil üretimi konusundaki girişimleri örnek gösteren Emre Sandan, süper lüks yat sektörünün otomobile göre üç kat daha değerli olduğunu vurguladı.

Ortalama bir otomobilin satış rakamının 150- 200 bin TL ve 1300- 1500 kilogram düşünüldüğünde bir aracın kilogramda yaklaşık 16- 17 dolar gelir sağladığını belirten Sandan, bir süper lüks yat kilogramda ortalama 47- 48 dolar gelir sağlıyor. Yani bir arabanın üç katı, bir arabaya göre üç kat daha değerli ürün üretiyorsunuz" dedi.

EKİPMAN İHRACATI DAHİ YAPILABİLİR’

Tekne üretiminde kullanılan yerli ürün oranları hakkında da bilgi veren ASBİAD Başkanı Sandan, "Bir yattan elde edilen gelirin yüzde 60’ını işçilik oluşturuyor ve işçiliğin tamamı yerli. Malzemenin yaklaşık yüzde 60’ı yurt dışından. Bölgeye yeni eklenen alan, yat yan sanayi firmalarına teşvik verilerek kullanılabilirse, malzemenin de büyük kısmı Türkiye’de üretilebilir. Hatta ekipman ihracatı dahi yapılabilir" diye konuştu.

TEKNE BOYLARI 90 METREYE YÜKSELECEK

Serbest Bölge’de bugünkü şartlarda 65 metreye kadar süper lüks yat üretimi gerçekleştiğini anlatan Emre Sandan, içinde 200 metrelik rıhtımla birlikte yeni eklenen 126 bin metrekarelik yeni alanla 90 metreye kadar yat üretimi ve bakım- onarım yapılabileceğini dile getirdi. Otomobillerde olduğu gibi yatlar için de periyodik servis zorunluluğu olduğuna değinen Emre Sandan, şöyle konuştu:

"Örneğin 60 metre yeni bir yatın imalatı 2,5- 3 sene sürüyor ve belli bir satış rakamından karlılık oranınız var. Ama bakım- onarımda 3- 4 ayda, yani kışlama döneminde 3- 4 milyon Euro’luk bir yapımla çok ciddi kar elde edebilirsiniz. Araba sektörü de satıştan çok servisten para kazanır, aynı mantık. Yeni inşa bir yandan devam etsin, ama esas tersanelerde bakım tutumdan çok kısa dönemlerde ciddi gelir elde etsin ve ihracat yapsın, bu tamamıyla bir strateji."

TOPLAM İHRACAT GELİRİ 1 MİLYAR 67 MİLYON DOLAR

Antalya Serbest Bölge İşleticisi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses ise Antalya’da 2000’li yıllardan itibaren gelişen yat sektöründe bugüne kadar 7 bin 79 metre uzunluğa sahip toplam 381 süper lüks üretilerek yurt dışına satıldığını, toplamda 1 milyar 67 milyon dolar gelir sağlandığını açıkladı. Bu yıl ise ekim ay sonu itibariyle 15 yatın denize indirildiğini kaydeden Zeki Gürses, 434 metre toplam uzunluktaki bu yatlardan 110 milyon dolar gelir sağlandığını, yıl sonunda 25 yat sayısı ve 150 milyon doların üzerinde gelir hedeflendiğini söyledi.



96 TEKNENİN BAKIM ONARIMI YAPILDI

Son yıllarda bakım-onarım merkezi haline de dönüşen Serbest Bölge’de 2008’den sonraki dönemde toplam 96 yatın bakım- onarımının yapıldığına değinen Gürses, 13’ünün bakım- onarımının devam ettiğini, 29 milyon 619 bin dolar gelir sağlandığını dile getirdi.

Zeki Gürses, 205 metre olan rıhtıma 200 metre yeni rıhtım daha eklendiğini, 2019 sonunda tamamlanması hedeflenen yeni sistemle 90 metreye kadar yatların imalat, bakım ve onarımının yapılabileceğini söyledi.

19.11.2018 MSC KATYAYNI, Yılport iskelesine çarptı, yakıt tankından denize fueloil döküldü!

Pire Limanı'ndan, İzmit Yılport Limanı'na sefer yapan MSC KATYAYNI isimli Panama bayraklı konteyner gemisi, yanaşma operasyonu sırasında iskeleye bindirdi. Yakıt tankı delinen gemiden denize fueloil sızıntısı meydana geldi.

Pire Limanı'ndan, İzmit Yılport Limanı'na sefer yapan 275 metre boyunda, 40 metre genişliğinde ve 4 bin 360 TEU taşıma kapasitesine sahip MSC KATYAYNI isimli Panama bayraklı konteyner gemisi, yanaşma operasyonu sırasında iskeleye bindirdi.

Yakıt tankı delinen gemiden denize fueloil sızıntısı meydana geldi.

Kazazede geminin etrafı, Mare Deniz Temizliği ekipleri tarafından bariyerler ile çevrilirken, yakıt sızıntısının körfeze yayılmaması için müdahale edildi.

Haberi hazırladığımız saatlerde geminin tankından denize fueloil sızıntısının engellendiği öğrenilirken, Yılport Limanı 2 numaralı iskelesinin çevresine yakıt temizleyici ekipmanlar ile çevrildiği kaydedildi.


19.11.2018 Yeni pazarlara girmek isteyen ihracatçılara kira ve pazara giriş desteği verilecek



Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 35 yeni ülke ve bölgede Ticaret Bakanlığı olarak ‘Türk Ticaret Merkezleri’ açacaklarını belirterek katılan firmalara da kira desteği ve pazara giriş destekleri vereceklerini söyledi.

Bakan Pekcan, 4 süreçte bakanlıklarında yapılanlarla ilgili bilgiler vererek, “Hızla yol alıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle iki büyük bakanlığın birleştirilmesi gerçekten son derece olumlu, doğru ve yerinde bir karar olmuş. Çok hızlı ve etkin kararlar alıp, uygulamaya geçebiliyoruz. Çalışmalarımızda da bunun meyvesini görüyoruz” dedi.

Bakan Pekcan, yeni pazarlara girmek isteyen ihracatçı firmalara da Edirne’den bir müjde vererek “Şu anda yeterince etkili olamadığımız pazarlara, yeni stratejilerle daha güçlü bir şekilde girmek için yol haritalarımızı belirledik, eylem planlarımızı hazırladık. 35 yeni ülkeye ve bölgeye talep odaklı ve yeni vizyonlu Türk Ticaret Merkezleri açacağız. Bakanlık olarak bu Türk Ticaret Merkezleri’ne katılan firmalarımıza kira desteği ve pazara giriş destekleri veriyoruz. Bakanlıkta eskiden bu desteklere ulaşmak çok zordu.

Mevzuatı çok karman çorman ancak bilenler başvurabiliyordu sanki. Biz kolaydestek.gov.tr diye bir site oluşturduk. Oraya girdiğiniz anda bakanlığın bütün desteklerini animasyonlarla en basit şekilde anlatılıyor. Ve adım adım ne yapacağınızı görebiliyorsunuz. İkinci yapacağımız çalışmada da bu desteklere online olarak müracaat etmeniz, onlar olarak da teşviklerinizi almak olacak. Ama bir yazılım gerektirdiği için bir süreç bekliyor” ifadelerini kullandı.

16.11.2018 ShipsGo, ‘Online Navlun Teklifi Modülü’nü hizmete soktu


ShipsGo, deniz taşımacılığında navlun talebi almayı kolaylaştıracak olan “Online Navlun Teklifi Modülü” hizmete soktu. Platformda ayda ortalama 50 binin üzerinde rota araması yapılıyor.

Konteyner taşımacılığı global platformu shipsgo.com, lojistik sektörünü dijitalleştirme misyonunun bir parçası olarak deniz taşımacılığında navlun talebi almayı kolaylaştıracak olan “Ocean Freight Quote Modülünü” hizmete soktu.

Konteyner taşımacılığı global platformu shipsgo.com, lojistik sektörünü dijitalleştirme misyonunun bir parçası olarak deniz taşımacılığında navlun talebi almayı kolaylaştıracak olan “Ocean Freight Quote Modülünü” hizmete soktu.

Tüm global konteyner rotalarında kullanılabilecek bu modül ile yük sahipleri güvenilir ShipsGo Ortakları olan Freight Forwarder ve armatörlerden navlun teklifi alabilecekler.

Diğer taraftan bu modül, Freight Forwarder ve armatörlerin de yeni müşterilere ulaşmasını kolaylaştıracak. 

ShipsGo Genel Müdürü Merdan Erdoğan, yaptığı açıklamada ekosistemin önemli tarafları olan freight forwarder, armatör ve yük sahiplerinin aynı anda fayda sağlayabilecekleri bu hizmeti sunmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti.


16.11.2018 Türk ve Alman kargo gemileri, Kuzey Denizi’nde çatıştı


Hollanda’dan İspanya ve Rusya’ya gitmekte olan Türk ve Alman kargo gemileri, Almanya’nın Borkum Adaları’nın kuzey batısında çatıştı. Olayda herhangi bir can kaybı yaşanmazken gemilerde ciddi hasar meydana geldiği öğrenildi.

Türk ve Alman genel kargo gemileri EEMS COBALT ve PAKSOY-1, Almanya’nın Kuzey Denizi’ndeki Borkum Adaları’nın kuzey batısında çatıştı.

Olay sonrası gemiler, bir süre sürüklendiler. Gemilerde hasara dair kesin bir bilgi bulunmazken iki geminin de ciddi derecede hasar aldıkları ve su almaya başladıkları öne sürüldü.

Olayın meydana geldiği bölgeye 6 SAR gemisi, römorkör gemiler ve kirliliğe karşı önlem amaçlı olarak temizleme gemileri de yönlendirildi.

Kazada herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadığı öğrenilirken yakıt sızıntısının da gerçekleşmediği kaydedildi.

EEMS COBALT adlı gemi, Hollanda’dan İspanya’ya doğru yol alırken PAKSOY-1'in ise, yine Hollanda’dan Rusya’nın St. Petersburg şehri yönüne doğru gidiyordu.

Hollanda bayraklı genel kargo gemisi EEMS COBALT, 1993 yılında inşa edilmişti ve Amasus Support BV. tarafından işletiliyor.

Kadıoğlu Denizcilik tarafından işletilen Türk bayraklı genel kargo gemisi PAKSOY-1, 1997 yılında inşa edilmişti.


15.11.2018 Wan Hai Lines, 20 adet konteyner gemisi siparişi verdi


Wan Hali Lines, filosunu güçlendiriyor. Firma, 20 konteyner gemisi siparişi verdi. Gemilerin teslimatı Ekim 2020’de başlayacak.

Tayvan merkezli Wan Hali Lines şirketi, Japan Marine United Corporation (JMU) ve Guangzhou Wenchong Shipyard-China Shipbuilding Trading Company (GWS/CSTC) firmalarına 20 konteyner gemisi siparişi verdi.

Anlaşma, JMU şirketinden 8 adet 3,036 TEU’luk; GWS /CSTC’den ise 12 adet 2,038 TEU’luk gemi alımını kapsıyor.

Anlaşmaya ek olarak Wan Hai şirketi, 6 ay içerisinde 3,036 TEU’luk ve 3 ay içerisinde de 2,038 TEU’luk 4 ek gemi beyan etme hakkını elde bulunduruyor.

Firma gemilerin teslimatına Ekim 2020 itibarıyla başlayacak.

Wan Hai Lines, filosunda kendisine ait 72 gemiyi ve ek olarak kiralamış durumda olduğu 24 gemiyi işletiyor.

Endüstri analizcisi Dynamar tarafından belirtilene göre, 1965 yılı sonlarında Dr. C.C. Chen tarafından aleni bir şekilde kurulan Wan Hali Lines, halen Chen ailesi tarafınca yönetiliyor.

Firma, ilk seferini Amerika ve Japonya arasında çelik taşımacılığı ile gerçekleştirmiş olmasına rağmen bölgesel ticaret ağını Kuzeydoğu Asya’da kurmuş durumda. Şu an için içlerinden yalnızca Kuzey ve Güney Amerika kıtaları kalmış olsa da Wan Hai firması, aynı zamanda Afrika kıtası, Güney Amerika, Kuzey Avrupa-Akdeniz ve Kuzey Amerika topraklarına değin atılımlar gerçekleştiriyor.

Wan Hai, tüm bunlar için diğer işletmecilerle sıkı bağlar kurmayı başardı.

13.11.2018 Kartal İstimbotu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi


Açık deniz ticaretinde küçük bir aktör olmasına karşın her ne kadar Uzak doğu ve Ortadoğu-Hindistan kıta parçalarıyla sınırlı kalsa da kısa mesafeli deniz seferlerinde kapladığı alanın oranı, ikmal alanında makul kabul edilebilecek seviyenin üzerine çıktığı görülüyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’un işgal edildiği 13 Kasım 1918 tarihinde güvertesinde "Geldikleri Gibi Giderler!" diyerek Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretini verdiği Kartal istimbotu’nun restorasyonu tamamlandı.

Gemi, Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na yapılan törenle teslim edildi.

Törende konuşma yapan Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu Başkanı Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz; “Şu andan itibaren platformumuz görevini tamamlamanın onuru ve mutluluğu içinde kendini lağvetmiştir. Çubuk Baraj Gölü’nde Atatürk tarafından kullanılan ve halen Anıtkabir’de sergilenen Zarı Zeybek Tenezzül Motoru, Çanakkale Deniz Müzesi’nde sergilenen Acar Devlet Başkanlığı Makam Motoru’ndan sonra Kartal İstimbotu, Atatürk ve gemileri kapsamında üçüncü tarihi varlıktır. Bundan sonra dileğimiz Atatürk’ün son bakanlar kurulu toplantısını yaptığı salonu ve yatını Dolmabahçe Sarayı yanında müze gemisi statüsünde yer almasıdır. Onun Teşkilat-ı Mahsusa’dan Balıkçı Salih Reis’e, Rumelili Deli Ömer’e, Kehribar Ali’ye, Doktor Fahriye, Kuva-i Milliye’nin donanmasının denizcilerine emanet ediyoruz.

Türk Milleti’nin çelikleşmiş Atatürk, Cumhuriyet ve vatan sevgisinin somut bir abidesi olarak karşınızda duran Kartal istimbotu terk edilmiş şekilde hurda ve yarı batık halde 2016 yılında bulunan Kartal İstimbotu, 13 Kasım 2017 tarihinde başlayan ve halkın imecesi sayesinde tam bir yıl süren restorasyon sonucu 1918 yılındaki şekline kavuştu. Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde anıt gemi olarak sergilenmek üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Büyük lider tarihe geçen sözleri istimbotta söyledi. Kartal İstimbotu umudun direnmenin, yeniden ayağa kalkmanın ve yenilmezliğin sembolüdü” dedi.

Kartal istimbotu, 2016 yılında kaderine terk edilmiş bir şekilde hurda ve yarı batık halde bulunmuştu.



Kartal İstimbotu’nun restorasyonu kampanyasına Deniz Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Canpolat, 5 bin dolarlık bağışıyla ilk destek veren isim olarak dikkat çekmişti.

Başlatılan kampanyanın çığ gibi büyümesi sonucunda 13 Kasım 2017 tarihinde başlayan ve halkın desteğiyle bir yıl süren restorasyon sonucu gemi, 1918 yılındaki şekline kavuşturuldu.
Yüklə 47,26 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin