|
Ministerul Educatiei Nationale
Inspectoratul Scolar al Judetului Suceava
Şcoala Gimnazială ,,Iraclie Porumbescu’’
Fratautii Noi
telefon/fax :411053 Cod 727250
e-mail: fratautiinoi@yahoo.co.uk
NR. 1322/5.09.2013
|
|
PROIECT DE DEZVOLTARE INSTITUŢIONALĂ
2013-2017
“O ŞCOALĂ PENTRU TOŢI, O ŞCOALĂ PENTRU FIECARE!”
,,Şcoala noastră acceptă rolul de iniţiator şi susţinător al educaţiei în comunitate, de continuator al tradiţiei locale, în spiritul protecţiei mediului înconjurător şi a prieteniei om-natură.’’
DIRECTOR,
PROF. OLARI VASILE
NECESITATEA PROIECTULUI DE DEZVOLTARE INSTITUŢIONALĂ
Politicile educaţionale ale M.E.N. cuprind orientările strategice ce vizează contribuţia educaţiei la procesul de transformare a societăţii noastre într-o adevarată societate europeană, care să asigure egalitatea de şanse tuturor cetăţenilor ei, fără discriminare. Prin finalitatea cu succes a studiilor, care va continua toată viaţa prin cursuri de formare continuă în fiecare domeniu de activitate, fiecare cetăţean trebuie să aibă şansa de a-şi valorifica propriul potenţial, participând prin dezvoltarea personală şi profesională la dezvoltarea economiei naţionale, făcând-o competitivă în contextul fenomenului de globalizare, la a cărui construcţie asistăm.
Calitatea educaţiei influenţează major atât viaţa persoanei cât şi viaţa societăţii în ansamblu.
Legea educaţiei naţionale şi actele normative adiacente asigură cadrul pentru realizarea obiectivelor reformei învăţământului preuniversitar românesc, care vizează, în esenţă:
● un învăţământ diversificat, ce permite si stimuleaza parcursuri individuale de pregatire, innoirea si competitia;
● un învăţământ orientat spre valori si spre atingerea unor standarde de performanta;
● un învăţământ compatibil cu sistemele europene.
Dimensiunea europeană a educaţiei este o provocare care implică sarcini didactice ce vizează dezvoltarea spirituală, morală si culturală a elevilor şi pregătirea lor pentru oportunităţile, responsabilităţile şi experienţele vieţii ca cetăţean european care a învăţat să coopereze, să comunice, să participe, să acţioneze, să respecte drepturile şi libertăţile omului, pluralismului şi statul de drept , să abordeze intercultural diversitatea într-o uniune de civilizaţii.
În contextul actual, in care se fac eforturi sustinute pentru compatibilizarea învăţământului românesc cu cel european, documentele de politica educatională prevăd acţiuni specifice menite să asigure:
● învăţarea şi utilizarea fluentă de catre tineri a cel puţin unei limbi de circulaţie internaţională;
● cunoasterea limbajului informatic;
● asimilarea limbajelor artistice;
Descentralizarea sistemului de învăţământ, ca prioritate a reformei educaţionale, implică transferul autorităţii decizionale şi a răspunderii publice de la nivel central la nivel local şi /sau al unităţii scolare. În acelasi timp, descentralizarea implică şi creşterea influenţei comunităţii locale asupra unităţii şcolare. Instituţia şcolară se afla in slujba elevilor şi a comunităţii locale, astfel că elaborarea ofertei curriculare va fi dependentă de nevoia si cererea educaţională exprimată de comunitate. În acest mod se creează o strânsă interdependenţă între şcoală şi comunitatea locală, atât în ceea ce priveşte opţiunile educaţionale strategice cât şi resursele materiale şi umane care pot fi atrase către activitatea educaţională.
Având în vedere descentralizarea sistemului de invăţamânt, şcoala îşi dobândeşte o larga autonomie, având sarcina de a-şi concepe o politică proprie în domeniile curricular, financiar şi al resurselor umane.
Prin aceste premise, managementul unităţii de învăţământ devine deosebit de important, înlesnind trecerea de la simpla gestionare şi monitorizare a procesului educaţional la definirea propriei identităţi a unităţii şcolare, realizând si promovând oferta educaţională şi prezentând atractivitate şi necesitate pentru comunitatea locală, prin intermediul proiectului instituţional.
Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Fratautii Noi este conectată la procesul de reformă continuă a învăţământului preuniversitar, fiind o unitate şcolară cu nivel primar plus gimnazial, cu personalitate juridică, având un număr de 6 clase la nivel primar, 6 clase la nivel gimnazial, la care se adaugă încă 7 structuri şi anume: Scoala Gimnaziala Nr. 2 Fratautii Noi; Scoala Gimnaziala Samuil Isopescul Costisa – Fratautii Noi; Gradinita cu Program Normal Nr. 1 Fratautii Noi;
Gradinita cu Program Normal Nr. 2 Fratautii Noi; Gradinita cu Program Normal Nr. 3 Fratautii Noi;
Gradinita cu Program Normal Nr. 1 Costişa ; Gradinita cu Program Normal Nr. 2 Costisa;
. Se iveşte obligaţia de a individualiza oferta educaţională a unităţii noastre şcolare având nevoie să ne definim o identitate, o personalitate proprie şi implicit, oferta educaţională, pornind de la :
-
cultura organizaţiei şcolare ;
-
viziunea colectivului şcolii – în special a echipei manageriale privind misiunea şcolii şi dezvoltarea unităţii şcolare pe termen mediu şi lung;
-
nevoile şi resursele comunitare;
-
misiunea unităţii şcolare – cunoscută şi asumată de către toate grupurile de interes reprezentate în şcoală : părinţi, elevi, profesori, autorităţi locale, agenţi economici şi alţi reprezentanţi ai comunităţii.
Având o valoare strategică, proiectul instituţional al unităţii de învăţământ este conceput pentru o perioadă de 4 ani. Prin el sunt definite concepţii şi orizonturi clare pentru activitatea instituţiei, inclusiv priorităţile în alocarea resurselor.
Proiectul instituţional al unităţii şcolare are două componente:
● componenta strategică (misiunea, ţintele şi opţiunile strategice ale unităţii şcolare);
● componenta operaţională (programele şi activităţile concrete prin care se ating ţintele şi se realizează misiunea propusă).
Ambele componente vor atinge toate domeniile funcţionale: curriculum, resurse materiale, financiare, umane, relaţii cu comunitatea.
-
CONTEXT LEGISLATIV
Legile şi documentele care stau la baza elaborării P.D.I.
Acest Proiect de dezvoltare instituţională a fost conceput în conformitate cu următoarele acte normative:
-
Legea Educaţiei Naţionale 1/2011;
-
Planul managerial pentru anul scolar 2013-2014 al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava;
-
Ordinele, notele, notificările şi precizările Ministerului Educaţiei Nationale;
-
Metodologia formării continue a personalului didactic din învăţământul preuniversitar;
-
O.M.Ed.C. nr. 4925/08.09.2005 cu privire la Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar;
-
Raportul I.S.J. Suceava, privind starea învăţământului în judetul Suceava în anul şcolar 2012/2013;
-
Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 6239/14.11.2012, modificată prin O.M.E.C. nr. 3104 din 30.01.2013
-
Ordin nr. 4924/29.08.2013 privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul şcolar 2013-2014LEGE nr. 87/2006 pentru aprobarea;
-
CALENDARUL de administrare a Evaluărilor Naţionale în anul şcolar 2013-2014 (anexa 1 la Metodologia de organizare şi desfăşurare a Evaluărilor Naţionale în anul şcolar 2013-2014);
-
Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul școlar 2010-2011 (anexa 2 la Ordinul MECTS nr. 4.801/31.08.2010);
-
Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/12.07.2005 privind asigurarea calităţii educaţiei.
-
ORDIN nr. 3035/10.01.2012 privind aprobarea Metodologiei – cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare și a Regulamentului de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare
-
Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015, din 14.02.2014, aprobată prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3111/2014 şi publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 115 din 17.02.2014 (M.Of. nr. 115/2014);
-
PREZENTAREA UNITĂŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI A COMUNITĂŢII ÎN CARE FUNCŢIONEAZĂ
1.1. Prezentarea comunei Fratautii Noi
Comuna Frătăuţii Noi este situată în extremitatea nordică a judeţului Suceava, dezvoltându-se între graniţe cu Ucraina în nord, pe o lungime de 9 km, şi lunca râului Suceava în sud. Comuna are o suprafaţă de 5457 ha, din acest punct de vedere este una dintre localităţile cele mai întinse din depresiunea Rădăuţi, fiind situată la 9 km de oraşul Vicovul de Sus, 11 km de oraşul Rădăuţi şi 21 km de oraşul Siret.
Fig. Poziţia locălităţii Frătăuţii Noi în cadrul judeţului Suceava
Asezarea are un numar de 5652 de locuitori cu o populatie in scadere incepand cu anul 1994.
Structura etno-lingvistică a populaţiei comunei Frătăuţii Noi a diferit în timp, fiind influenţată de situaţia socio-politică a teritoriului.
La recensământul din 2002, structura etnică a comunei era foarte omogenă, cu o majoritate de 99,91% cetăţeni de etnie română, completată de un procentaj de 0,09% locuitori de altă etnie. Aceleaşi proporţii se respectă şi în cazul structurii lingvistice a populaţiei comunei.
În comuna Frătăuţii Noi, structura confesională este uşor mai eterogenă decât cea etnică. La recensământul din 2002, comuna Frătăuţii Noi prezenta o majoritate confesională ortodoxă (82,14%), completată de o comunitate penticostală cu o pondere de 17,45% din total. Confesiunea Adventistă de Ziua a Şaptea deţine mai puţin de 1% din rândul populaţiei la fel ca şi cea creştină după evanghelie.
I.1. Analiza PEST (E)
Activitatea oricărei entităţi economico-sociale este influenţată într-o mare măsură de factorii politici, economici, sociali, tehnologici şi ecologici,care se manifestă din mediul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.
Performanţa instituţională este stimulată sau atenuată semnificativ de conjunctura politică şi legislativă, de evoluţia economică la nivel local, regional, naţional şi internaţional, de progresul social intern şi de integrarea înstructurile şi economice şi culturale ale Uniunii Europene.
Cuceririle tehnologice, invenţiile şi inovaţiile în domeniul industrial, precum şi necesitatea de a păstra un mediu natural ecologic pot contribui la eficientizarea procesului instructiv educativ şi la asigurarea finalităţilor educaţionale. De aceea este necesară o radiografie exigentă a mediului în care îşi desfăşoară activitatea instituţia de învăţământ, pentru a identifica oportunităţile pe care trebuie să le valorifice proiectul de dezvoltare instituţională în scopul maximizării rezultatelor. Analiza PEST(E) a permis identificarea următoarelor influenţe în activitatea Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu" Fratautii Noii.
Factori politici
-
Cadrul legislativ, specific învăţământului preconizează descentralizarea şi autonomia sistemului de învăţământ - Planul strategic al Ministerului Educaţiei Naţionale cu priorităţile: descentralizare, asigurarea calităţii, resurse umane, învăţarea continuă, ofertă educaţională flexibilă,accesibilitate la educaţie, diversitate culturală, standarde europene;
-
apropierea şcolii de comunitate prin adoptarea unor decizii politice favorabile în administraţie şi finanţare şi existenţa unor strategii de dezvoltare care valorifică potenţialul unităţilor de învăţământ Strategia de dezvoltare a judeţului Suceava 2013-2020, Strategia de dezvoltare a regiunii|N-E pentru perioada 2007-2013;
-
deplasarea interesului în management de la control către autoevaluare,evaluare şi consiliere;
-
liberalizarea unor sectoare, şi domenii de activitate, precum şi existenţa unor programe la nivel guvernamental cu impact în activitatea educaţională (piaţa cărţii şi manualelor, achiziţiile de material didactic);
-
existenţa unor strategii de adaptare a sistemului de învăţământ românesc la standardele europene şi internaţionale;
-
sporirea resurselor materiale şi informaţionale la dispoziţia unităţilor de învăţământ prin proiecte şi programe finanţate de statul român sau de către organismele europene - programele de dotare a laboratoarelor şi cabinetelor, dotarea cu echipamente sportive, îmbunătăţirea fondului de carte, SEI (sistem educaţional informatizat);
-
finanţarea de către stat a programelor de asistenţă socială pentru elevi -Programul guvernamental „Lapte - Corn", Programul „Euro 200",;
-
existenţa proiectelor de pregătire şi perfecţionare a cadrelor didactice şi a programelor cu finalităţi de educaţie şi formare profesională
Factori economici
-
cadrul legal favorizează atragerea unor fonduri rambursabile sau nerambursabile de la diverşi agenţi economici (donaţii, sponsorizări) ;
-
descentralizarea mecanismelor financiare referitoare la finanţarea învăţământului, astfel încât unităţile şcolare să poată valorifica superior potenţialul financiar, uman şi material de care dispun;
-
orientarea actuală impune translarea interesului unităţilor şcolare spre o cultură a proiectelor;
Factori sociali
-
fluctuaţiile demografice influenţează cifrele de şcolarizare ale unităţilor de învăţământ;
-
creşterea numărului familiilor monoparentale, creşterea abandonului şcolar,
-
creşterea ratei divorţialităţii;
-
oferta educaţională adaptată intereselor elevilor;
-
aşteptările comunităţii de la şcoală;
-
cererea crescândă venită din partea comunităţii pentru educaţia adulţilor şi pentru programe de învăţare pe tot parcursul vieţii transformă unităţile de învăţământ în furnizori de servicii educaţionale.
Factori tehnologici
-
civilizaţia informaţională presupune ca, la intervale relativ scurte de timp,cunoştinţele să fie actualizate şi impune redimensionarea sistemului de formare profesională a cadrelor didactice;
-
răspândirea tehnologiilor moderne de comunicare şi de tehnică de calcul(internet, televiziune prin cablu, telefonie mobilă etc.) facilitează transmiterea informaţiilor în timp scurt;
-
rata ridicată a progresului ştiinţific şi tehnologic obligă individul să înveţe pe tot parcursul vieţii, şi implică o reactualizare a cunoştinţelor profesionale pe fiecare treaptă a carierei;
-
generalizarea practicilor educaţionale inovatoare (AEL,) conduce la modernizarea actului educaţional tradiţional;
Factori ecologici
-
integrarea în Uniunea Europeană presupune respectarea unor norme precise în protejarea mediului de către unităţile şcolare;
-
educaţia ecologică în unităţile de învăţământ devine prioritară;
-
prin activitatea sa, unitatea şcolară trebuie să se implice în rezolvarea problemelor de mediu prin implicarea în proiecte ecologice;
-
economisirea la maximum a resurselor de energie termică, electrică, apă etc. astfel încât să se protejeze mediul înconjurător.
Concluziile şi interpretările analizei PEST(E) sunt valorificate în elaborarea direcţiilor de acţiune strategică a Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu" din Fratautii Noi pentru perioada 2013-2017.
-
PREZENTARE GENERALĂ A SCOLII IRACLIE PORUMBESCU
FRATAUTII NOI
Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu" din Fratautii Noi poartă numele ilustrului cărturar ,,Iraclie Porumbescu” aceasta a suferit de-a lungul timpului, modificări de structură,spaţiu, denumire, niveluri de învăţământ.
Prima şcoală din comună s-a numit ,,Şcoala poporală” şi şi-a deschis cursurile la 25 martie 1861, în casa familiei Şerban,la nr.484, unde frecventau 20 de copii, cu un singur învăţător.
În anul 1871 şcoala se mută într-o casă proprie, cumpărată prin grija Primǎriei. Această clădire a devenit neîncăpătoare, având o singură sală de clasă, asfel că în 1881 a început construirea unei clădiri din cărămidă.
În 1887 s-a dat in folosinţă noul local cu două săli de clasă şi cu locuinţa învăţătorului.
În 1884 a fost numit ca preot în Frătăuţii Noi – Iraclie Porumbescu, un bun prieten, sfătuitor şi sprijinitor al oamenilor din popor, indiferent de naţionalitate. Din iniţiativa şi din banii strânşi de preotul Iraclie Porumbescu, s-a construit şcoala, s-au procurat unelte necesare pentru orele de lucru manual.
Din 1889 până în 1891, spaţiul şcolar se extinde cu încă trei săli de clasă. În 1894 se mai dă in folosinţă un atelier pentru băieţi, unde ei încep să înveţe lemnăritul, împletitul din nuiele, câte 4 ore săptămanal. În septembrie 1896, se înfiinţează învăţămantul de 4 clase şi se ajunge la un număr de 503 copii. Din 21 decembrie 1906, şcoala va funcţiona cu 6 clase şi se va preda şi în limba germană.
În 1907 se înfiinţează o nouă şcoală la Sasca, cunoscută astăzi ca Şcoala Gimnazială Nr. 2 Fratautii Noi. În perioada 1925-1927 apar primii absolvenţi de 7 clase. Tot în 1927 se înfiinţează o nouă şcoală primară cu douǎ posturi, astăzi cunoscută sub numele de Şcoala nr. 3 cu cl . I-IV din Căpreni.
Perioada urmatoare se caracterizează prin activităţi culturale deosebite şi strângeri de fonduri pentru recompensarea celor merituoşi.
După război, anul şcolar 1945-1946 a continuat normal. Datorită creşterii numărului de copii, între anii 1972-1973 s-a construit un nou local de şcoală cu 5 săli de clasă , o bibliotecă, două săli de materiale, sala profesorilor şi două birouri.
După al doilea război mondial satul Costişa intră sub administrația comunei Frătăuţii Noi, astfel zestrea comunei se îmbogăţeste cu încă 2 şcoli, actuala Şcoală Gimnazială “Samuil Isopescul” Costişa şi Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Costişa.
Din 1998 , şcoala a primit numele inimosului cărturar Iraclie Porumbescu , pentru rolul important în dezvoltarea învăţământului practic, la Frătăuţii -Noi.
În anii 2007-2008 a fost reabilitată pe fonduri ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi Inspectoratului Şcolar Suceava Şcoala Gimnazială Nr. 2 Frătăuţii Noi, iar începând cu anul 2010 au început lucrările de reabilitare ale Şcolii Gimnaziale “Iraclie |Porumbescu”.
Un capitol important în dezvoltarea şcolii noastre îl are parteneriatul cu Comitetul din Beveren –Belgia cu ajutorul căruia s-au realizat următoarele:
1998 – construcţia unui atelier de prelucrarea lemnului la şcoala centrală;
2004 – construcţia unui grup sanitar la şcoala centrală;
2009- construcţia unei Săli de sport la şcoala centrală;
2011 – reabilitarea bibliotecii de la şcoala centrală;
2013 – realizarea sistemului de încălzire centralizată de la Şcoala Gimnazială Costişa;
2014 – realizarea grupului sanitar de la Şcoala Gimnazială Costişa;
În prezent Şcoala Gimnaziala “Iraclie Porumbescu” unitate cu P.J. Frătăuţii Noi are şapte structuri:
Scoala Gimnaziala Nr. 2 Fratautii Noi;
Scoala Gimnaziala Samuil Isopescul Costisa – Fratautii Noi;
Gradinita cu Program Normal Nr. 1 Fratautii Noi;
Gradinita cu Program Normal Nr. 2 Fratautii Noi;
Gradinita cu Program Normal Nr. 3 Fratautii Noi;
Gradinita cu Program Normal Nr. 1 Costişa ;
Gradinita cu Program Normal Nr. 2 Costisa;
Finalităţi educaţionale
Unitatea de învăţământ preuniversitar, Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu" din Fratautii Noi, are ca finalităţi educaţionale în formarea personalităţii umane:
-
formarea capacităţii de a reflecta asupra lumii, de a formula şi de a rezolva probleme pe baza relaţionării cunoştinţelor din diferite domenii;
-
valorizarea propriilor experienţe în scopul unei orientări profesionale optime pentru piaţa muncii şi/sau pentru învăţământul liceal
-
dezvoltarea capacităţii de integrare activă în grupuri socioculturale diferite: familie, mediu
profesional, prieteni etc.
-
dezvoltarea competenţelor funcţionale esenţiale pentru reuşita socială: comunicare, gândire critică, luarea deciziilor, prelucrarea şi utilizarea contextuală a unor informaţii complexe;
-
cultivarea expresivităţii şi a sensibilităţii, în scopul împlinirii personale şi a promovării unei vieţi de calitate;
-
formarea autonomiei morale.
CAPITOLUL II
MISIUNEA ŞCOLII. VIZIUNEA ŞCOLII. VALORI ŞI PINCIPII CULTIVATE DE ŞCOALĂ
2.1. MISIUNEA ŞCOLII
“O ŞCOALĂ PENTRU TOŢI, O ŞCOALĂ PENTRU FIECARE!”
,,Şcoala noastră acceptă rolul de iniţiator şi susţinător al educaţiei în comunitate, de continuator al tradiţiei locale, în spiritul protecţiei mediului înconjurător şi a prieteniei om-natură.’’
Misiunea scolii este :
|
Sa asigure o educaţie de calitate pentru dezvoltarea intelectuala,sociala si orientare profesionala a elevilor in vederea adaptarii socio-economice a tinerilor de azi,viitori cetateni activi,deplin constienti de propria valoare,competitivi pe piaţa muncii locale si europena.
Sa asiguram aceasta calitate printr-un climat organizational bazat pe o comunicare deschisa pentru schimbarea atitudinilor conservatoare, discriminatorie cu puternice accente de promovare a interculturalitatii.a calitatii educaţiei pentru toti,atat pentru elevi cat si pentru profesori sensibili la nevoile locale si regionale.
Vom promova un management eficient al tuturor resurselor,indiferent de provenienţa lor.
|
|
2.2.VIZIUNEA ŞCOLII:
„NU INVATAM PENTRU ŞCOALA CI PENTRU VIATA"
Telul nostru este sa ne menţinem prestigiul de unitate şcolara de referinţa integrata nevoilor sociale ale comunitatii.care sa realizeze pregatirea astazi pentru viitorul de mâine de generaţii de tineri activi şi creativi, cu gândire flexibilă, cu abilităţi de comunicare interculturală şi cu competenţe antreprenoriale care să contribuie la integrarea cu succes în viaţa comunităţii şi la opţiunea învăţării pe tot parcursul vieţii.
|
2. 3.VALORI ŞI PRINCIPII CULTIVATE Şl PROMOVATE DE ŞCOALĂ:
Cooperare: să realizăm lucruri mai bune împreună: elevi, cadre didactice, părinţi, personalul şcolii, comunitate;
Autonomie: să acţionăm şi să luăm decizii în mod autonom, să avem iniţiative, să ne formăm un stil de viaţă efficient.
“Lucrul bine făcut”: să ne înbunătăţim continuu munca pe care o desfăşurăm, să nu facem risipă de timp, energie, material, bani, ş.a.
Responsabilitate: să ducem la îndeplinire atribuţiile care ne revin, să ne asumăm răspunderea
Integritate: să avem puterea de a spune întotdeauna adevărul, să acţionăm onest în gând şi în faptă.
Colegialitate şi generozitate: să creăm împreună un climat de siguranţă şi încredere reciprocă, de întrajutorare şi compasiune pentru depăşirea momentelor dificile din viaţă, de simpatie şi sprijin moral; să nu fim indiferenţi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
|
III. DIAGNOZA MEDIULUI INTERN ŞI EXTERN AL ORGANIZAŢIEI ŞCOLARE
III.1. ANALIZA INFORMAŢIEI DE TIP CANTITATIV
III.1.1. Populaţia şcolară
În anul şcolar 2013-2014, Şcoala Gimnazială ,,Iraclie Porumbescu“ Frătăuţiiii Noi funcţionează cu un efectiv de 614 elevi, cu vârste cuprinse intre 3 si 15 ani. Structura claselor pe cicluri si ani de studiu, precum si a efectivelor de elevi se prezintă astfel:
STRUCTURA UNITĂŢII ŞCOLARE
Dinamica populaţiei şcolare
2012-2013
|
2013-2014
|
2014-2015
|
2015-2016
|
Dinamică
|
|
62 635 = 115 Pr+252P+268G
|
614= 113Pr+260P+241G
|
601=108Pr+261P+232G
|
540=98 Pr+247P+195G
|
-
|
|
Planul de şcolarizare
Nivel de învăţământ
|
Realizat
2012-2013
|
Realizat
2013-2014
|
Realizat
2014-2015
|
Realizat
2015-2016
|
Dinamica
|
|
Nr.
Clase
|
Nr. Elevi
|
Nr.
Clase
|
Nr. Elevi
|
Nr.
Clase
|
Nr. Elevi
|
Nr.
Clase
|
Nr.
Elevi
|
|
învăţământ preşcolar
|
7
|
115
|
7
|
113
|
7
|
108
|
7
|
98
|
|
învăţământ primar
I-IV
|
16
|
277
|
16
|
260
|
16
|
261
|
16
|
247
|
|
învăţământ gimnazial V-VIII
|
13
|
239
|
13
|
241
|
13
|
232
|
13
|
195
|
|
În anul şcolar 2013-2014, Şcoala Gimnazială ,,Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi funcţionează cu un efectiv de 501 elevi inclusiv preșcolari, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Structura claselor pe cicluri și ani de studiu, precum și a efectivelor de elevi se prezintă astfel:
Ciclul primar = 16 clase (260 elevi)
- clasa pregătitoare = 3 clase ( 47 elevi)
-
clasa I = 3 clase (50 elevi)
-
clasa a II-a = 3 clase (47 elevi)
-
clasa a III-a = 4 clase (59 elevi)
-
clasa a IV-a = 3 clase (57 elevi)
Ciclul gimnazial = 13 clase (241 elevi)
-
clasa a V-a = 3 clase (55 elevi)
-
clasa a VI-a = 4 clase (65 elevi)
-
clasa a VII-a = 2,5 clase (56 elevi)
- clasa a VIII-a = 3,5 clase (65 elevi)
Total: 29 clase (501 elevi)
GPN Nr. 1 Frătăuții Noi –gr. mică: 16 preșcolari; gr. mare – 20 preșcolari;
GPN Nr..2 Frătăuții Noi– gr. mare : 18 preșcolari;
GPN Nr. 3 Frătăuții Noi – gr. combinată: 16 preșcolari;
GPN Nr. 1 Costișa – gr. mică: 15 preșcolari; gr. mare: 14 preșcolari;
GPN Nr. 2 Costișa – gr. combinată: 14 preșcolari;
TOTAL: 113 preşcolari
Planul de şcolarizare este aprobat anual de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, în baza Proiectului şi a Memoriului de Fundamentare elaborat de către director şi aprobat de Consiliul de Administraţie şi Consiliul Profesoral al unităţii şcolare. Dimensionarea acestuia - cantitativ (ca număr de locuri) - se realizează în funcţie de recensământul care se realizează la nivelul şcolii.
Prin politica educaţională pe care o promovează Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu"
Fratautii Noi favorizează accesul nediscriminatoriu la instruire şi educaţie indiferent de sex, rasă, naţionalitate, apartenenţă politică sau religioasă ,potrivit Constituţiei României şi principiilor Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi a Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului.
Din totalul de elevi inscrisi în anul şcolar 2014-2015, 143 de elevi sunt elevi de etnie rroma ce reprezintă 23,79 %. Acestia sunt repartizaţi in toate clasele si anii de studiu in mod aleatoriu si au acces la baza materiala si utilitatile scolii ca si colegii lor.
În perioada analizată admiterea absolvenţilor în nivelul de învăţământ superior s-a realizat în proporţie de 100%.
Personalitatea şcolii se concretizează în relaţia optimă de colaborare profesor-elev, în climatul şcolar şi orientarea educaţiei spre valori, formarea capacităţilor privind acomodarea la nevoile de calificare resimţite în economie, administraţie, viaţă socială şi culturală.
Rezultatele obţinute în domeniile de bază promovate în şcoala noastră, matematică-informatică, limbi moderne, educaţie pentru sănătate, generează o garanţie pentru adaptarea rapidă la ritmul reformei, pentru recunoaşterea valorii absolvenţilor noştri.
Climatul şcolar şi ambianţa pedagogic se realizează prin organizarea şi dirijarea condiţiilor de mediu, motivaţiilor de ordin moral, profesional, estetic şi material; mediul intern şi cultura organizaţională a unităţii şcolare se întemeiază pe muncă, justiţie social, respectul faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi faţă de valorile democratice.
III.2. ANALIZA INFORMATIILOR DE TIP CALITATIV
III.2.1 RESURSE UMANE
Obiectivul principal a Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu"Fratautii Noi, constă în desăvârşirea la tineri a unei personalităţi active,competente, motivate şi creative, capabile de opţiune şi decizie, prin dobândirea unei culturi generale orientate spre domeniile: informatică,matematică şi ştiinţe ale naturii, limbi moderne de circulaţie internaţională.
Aprofundarea cunoştinţelor în concordanţă cu programele examenelor de evaluare naţională şi admitere în învăţământul liceal are ca finalitate accesul absolvenţilor la niveluri superioare de învăţământ, inserţia activă a forţei de muncă într-un mediu social a cărui caracteristică este accelerarea ritmului schimbărilor armonizate cu aderarea la comunitatea europeană şi internaţională
Infrastructura cu caracter uman este principala "bogăţie" a unităţii şcolare. Colectivul didactic este format din care;
Cadre didactice
|
42
|
din care:
|
|
Educatori şi profesori în învăţământul preşcolar
|
7
|
Învăţători şi profesori pentru învăţământul primar
|
16
|
Profesori
|
19
|
Membri în Corpul national de experţi în management educaţional
|
2
|
Personal didactic auxiliar
|
2
|
Personal nedidactic
|
9
|
Personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011. Numărul de elevi raportat la numărul de norme didactice: 614 elevi/56,84 posturi
Personal didactic - AN ŞCOLAR 2013- 2014
-
Colectivul de cadre didactice este stabil, format în proporţie de 89% din cadre didactice titulare. Stabilitatea colectivului permite şcolii elaborarea politicilor educaţionale pe termen mediu şi lung.
-
Relaţiile dintre cadrele didactice sunt destui de bune, nu există stări conflictuale. Colaborarea conducerii şcolii cu cadrele didactice este bună, există o permanentă comunicare şi respect reciproc.
-
Cadrele didactice se implică în problemele şcolii, în activităţile extracurriculare, manifestând dorinţa de formare continuă şi perfecţionare şi sunt deschise spre noutăţile reformei din domeniul învăţământului.
-
Cadrele didactice urmăresc modernizarea actului de predare - învăţare prin orientarea lui spre formare de capacităţi şi aptitudini, utilizând strategii participative. Relaţiile interpersonale sunt bazate pe colaborare,deschidere, comunicare.
Calitatea personalului didactic:
Distribuţia pe grade didactice a personalului didactic este următoarea:
● gradul I: 20
● gradul II: 11
● gradul definitiv: 8
● debutant: 3
Distribuţia pe tranşe de vechime în învăţământ a personalului didactic titular este următoarea:
-
sub 2 ani: 3
-
2-6 ani: 3
-
6-10 ani: 6
-
10-14 ani: 7
-
14-18 ani: 5
-
18-22 ani: 6
-
22-25 ani:2
-
25-30 ani: 1
-
30-35 ani: 2
-
35-40 ani: 6
-
Peste 40 ani: 1
D istribuţia pe tranşe de vechime în învăţământ a celor 3 cadre didactice care beneficiază de gradaţie de merit este următoarea:
10-14 ani: 1
22-25 ani: 1
35-40 ani: 1
Cadrele didactice din unitate au participat și participă la:
● stagii de formare în problematica reformei: abilităţi curriculare, evaluare, negocierea conflictelor/ TIC, management si comunicare;
● obţinerea gradelor didactice;
● cursuri postuniversitare/master
● cercuri pedagogice, acţiuni CCD și ISJ
Norme didactice: 41.66
Norme la PCO: 3.34
Norme didactic auxiliar: 2.24
Norme nedidactic: 8
Total norme: 55.24
Indicatori de evaluare a performanţei şcolare
Procentul de promovabilitate în anul şcolar 2013-2014 a fost următorul:
- clasele I-IV: 99,60%
- clasele V-VIII: 94.87%
Distribuţia mediilor de promovare în anul şcolar 2014-2015 este următoarea:
Medii între 5-5,99 ____ 3
Medii între 6-6.99------44
Medii între 7-7.99------91
Medii între 8-8,99------43
Medii între 9-9,99___42
Meda 10 - 3
Procentul de promovare la Evaluarea Naţională - iunie 2014: 97,7 %
Distribuţia mediilor de promovare la Evaluarea Naţională în anul şcolar 2013-2014 este:
Înscrişi evaluare : 49
Media la limba şi literatura română a fost 6.64, iar la matematică 6,84.
Pe tranşe de note, situaţia a fost următoarea:
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ:
Nr.elevi
inscrişi
|
Nr.elevi
prezenţi
|
Note sub 5
|
Note între 5,00-5,99
|
Note între 6,00-6,99
|
Note între 7,00-7,99
|
Note între 8,00-8,99
|
Note între 9,00-9,99
|
Note de
10
|
Note de 1-1,99
|
Note de
2-2,99
|
Note de 3-3,99
|
Note de 4-4,99
|
49
|
48
|
3
|
2
|
3
|
2
|
5
|
5
|
11
|
9
|
8
|
| MATEMATICĂ:
Nr.elevi
inscrişi
|
Nr.elevi
prezenţi
|
Note sub 5
|
Note între 5,00-5,99
|
Note între 6,00-6,99
|
Note între 7,00-7,99
|
Note între 8,00-8,99
|
Note între 9,00-9,99
|
Note de 10
|
Note de
1-1,99
|
Note de
2-2,99
|
Note de 3-3,99
|
Note de 4-4,99
|
49
|
48
|
1
|
4
|
3
|
3
|
6
|
4
|
7
|
10
|
9
|
1
|
Alți indicatori
● Comportament social ● Disciplina ● Absenteism
În şcoală există un regulament de ordine interioară și un cod de conduită pentru profesori şi elevi care îi determină să se respecte reciproc. Nu s-au petrecut cazuri demne de semnalat.
● Probleme comportamentale ; Încălcări ale legii
Nu ne confruntăm cu probleme comportamentale şi nici cu încălcări ale legii în unitatea noastră şcolară .
● Activităţi sociale şi culturale
Coordonatorul de programe si proiecte educative scolare și extrașcolare a condus, îndrumat și evaluat activitățile educative din școală : orele de dirigenție, consiliere si orientare, activitățile extracurriculare.
● Satisfacerea cerinţelor părinţilor
Au fost consultaţi atât elevii cât şi părinţii, propunându-se multe titluri din care s-au păstrat acelea care s-au bucurat de un interes deosebit. Pentru promovarea ofertei educaţionale a şcolii, mulți dintre elevi și părinți consideră acțiunilor extrașcolare ca fiind de o bună calitate iar alegerea opționalelor se realizează corect, în funcție de preferințele lor.
● Numărul de cereri de transfer
Se înregistrează maxim 5 cereri de transfer pe an, cu pondere egală plecări-veniri.
● Posturi ocupate
Dintr-un total de 42 cadre didactice care funcţionează în şcoala noastră, 42 sunt titulare, 6 sunt suplinitori.
● Rata mişcării personalului didactic
Majoritatea cadrelor didactice fiind titulare, nu se înregistrează mişcări pronunțate ale personalului didactic.
PROIECTE ŞI PROGRAME EDUCATIVE DERULATE DE ŞCOALĂ
PROIECTE DERULATE ÎN PARTENERIAT:
Groupe de Amitie Beveren
-
Protocol de colaborare internaţional româno-belgian „ Group Comite Beveren” şi Şcoala Gimnazială “Iraclie Porumbescu” Frătăuţii Noi (proiecte de reabilitare a unităţii şcolare) – coordonator prof. Olari Vasile, Dorothy Bosman;
Comitetul “La Haye Fouassiere” Franţa
-
Protocol de de colaborare internaţional româno-francez dintre Comitetul “La Haye Fouassiere” din Franţa şi Şcoala Gimnazială “Iraclie Porumbescu” Frătăuţii Noi (finanţarea cu burse şcolare) - coordonator prof. Olari Vasile, prof. Ionesi Ileana;
Şcoala Elementară din Marienthal Franţa
-
Protocol de de colaborare internaţional româno-francez „Copii, speranţă pentru viitor”, durata 2 ani dintre Şcoala Elementară din Marienthal - Gradiniţa “ Les Petit Lupins” - coordonator învăţător Huţuleac Doina , prof. Olari Vasile , Monique Hebting;
Proiect de implicare socială
-
Program de implicare socială şi ecologizare: Let’s do it Romania!- Ziua Naţională de Curăţenie - cadrele din cadul unităţii;
Festival interjudeţean de colinde
-
Festival interjudeţean de colinde „ O ce veste minunata” - coordonator prof. Olari Vasile ;
Palatul Copiilor Bistriţa
-
Protocol de colaborare Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Frătăuţii Noi- Palatul Copiilor Bistriţa – Concurs naţional de fizică aplicată „Universul Einstein” ediţia a X a- coordonator Picioc Simona;
Fundaţia pentru Ştiinţe şi Arte Paralela 45 (FSAP45)
-
Contract de parteneriat privind organizarea Centrelor Pilot de Învăţare şi Evaluare COMPER - Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Frătăuţii Noi- Fundaţia pentru Ştiinţe şi Arte Paralela 45 – coordonator prof. Moisiuc Anca;
Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Bucureşti
-
Contract de parteneriat Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Frătăuţii Noi- Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Bucureşti– Proiectul Naţional Cercetător în devenire- coordonator prof. Picioc Simona;
Grădiniţa Nr. 8 Dorohoi, jud. Botoşani
-
Acod parteneriat Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Frătăuţii Noi- Grădiniţa Nr. 8 Dorohoi, jud. Botoşani – Festival de concurs „Toamna în cântec şi culoare”- coordonator edu. Moisiuc Antoneta;
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul pentru prevenirea şi Controlul Bolilor SUA
-
Implicarea în implementarea proiectului Global Zuuth Tabacco Survez (GZTS) iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul pentru prevenirea şi Controlul Bolilor SUA – aplicare de chestionare – coordonator prof. Olari Vasile;
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Personae, Centrul Regional Suceava
-
“Combaterea infracţionalităţii şi a traficului de persoane” – prof. Picioc Simona
Liceul Tehnologic Cajvana – Şcoala Gimnazială “George Tofan” Bilca
-
Protocol de colaborare privind organizarea Concursului Interdisciplinar Judeţean „ Misterele cunoaşterii” – coordonator prof. Olari Vasile
PPROIECTE PROPRII
-
Program de educaţie sanitară ,,Un dinte fericit’’ – coordonator Picioc Simona;
-
Activităţi de combatere a violenţei -,,Puterea exemplului bun’’ – diriginţii şi învăţătorii ;
-
Programul „Copacul prieteniei”, de comunicare şi colaborare între elevi, coordonat de Consiliul elevilor;
-
Programul de remediere/ameliorare „Armonia naturii”, desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” şi la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Frătăuţii Noi;
-
Programul „Prieten pe viaţă”- derulat de elevii clasei a V a B (promovat prin fotografii şi filme );
-
Proiect educaţional – Şcoală-Familie-Comunitate „Cu voi alături, nimic nu poate da greş”- coordonator Ungurean Gheorghina;
-
Activitate extraşcolară : „Toamna-Fantezie şi culoare”: coordonator Ungurean Gheorghina;
-
Activitate extraşcolară : „Ziua educaţiei” : coordonator Ungurean Gheorghina;
-
Proiecte de colaborare bilaterală : „Suntem mici, dar mari în fapte” – coordonatori Ungurean Gheorghina, Chiraş Alina;
-
Proiect educativ „În familia mea”- coordonator Gîza Garofiţa Mirela
-
Dostları ilə paylaş: |