Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat miercuri, la deschiderea anului universitar, că deocamdată nu a luat nicio decizie privind organizarea celei de-a treia sesiuni de Bac în 2015



Yüklə 227,64 Kb.
səhifə1/5
tarix29.07.2018
ölçüsü227,64 Kb.
#62732
  1   2   3   4   5

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro


02 octombrie 2014

PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/educatie/scoala/pricopie-nu-organizez-treia-sesiune-bacalaureat-decat-nevoie-1_542bbead0d133766a89252cb/index.html

Pricopie: „Nu organizez a treia sesiune de Bacalaureat decât dacă este nevoie”

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat miercuri, la deschiderea anului universitar, că deocamdată nu a luat nicio decizie privind organizarea celei de-a treia sesiuni de Bac în 2015. Oficialul a explicat şi că noile manuale şcolare, pentru clasele I şi a II-a, vor ajunge în şcoli după finalizarea procedurilor de licitaţie publică, mâine urmând a afla dacă procesul se amână iar din cauza unor noi contestaţii.

Prezent la deschiderea anului universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), la noul sediu al instituţiei din zona de Nord a Capitalei, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că o sesiune în plus de bacalaureat pentru picaţi, aşa-numita a treia sesiune, se va organiza doar dacă se vor întruni condiţiile şi că deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens. Rămân însă valabile meditaţiile organizate în licee de inspectoratele şcolare din ţară, din fonduri structurale.

”Nu organizez a treia sesiune de Bac decât dacă este nevoie, scrie în lege că numai în situaţii speciale poţi să faci a treia sesiune de Bac, numai dacă, de exemplu, derulăm un program de formare, ceea ce intenţionăm să facem, iar acest program de formare se termină în ianuarie-februarie, atunci se justifică încă o sesiune de Bac, altfel, dacă programul de pregătire pentru Bac se termină înaintea sesiunilor ordinare, nu este necesară organizarea celei de a treia sesiuni", a declarat ministrul.

„Organizarea celei de a 3-a sesiuni de Bacalaureat are o legătură cu faptul că un număr destul de mare de tineri absolvenţi de clasa a XII-a nu au reuşit pe parcursul anilor de studii să se pregătească suficient pentru a promova acest examen. Avem de făcut două lucruri în acelaşi timp: pe de o parte să investim din fonduri structurale şi avem deja peste 25 de proiecte pe inspectoratele şcolare pentru pregătire suplimentară pentru Bac pentru elevii care sunt în liceu, iar a doua componentă este să-i pregăteşti pe cei care nu au reuşit să finalizeze Bac-ul imediat după terminarea clasei a XII-a”, a explicat oficialul.

Soarta noilor manuale, decisă zilele acestea

În ceea ce priveşte introducerea noilor manuale, inclusiv în format digital, la clasele I şi a II-a, Pricopie a explicat că azi sau mâine vor avea rezultatele contestaţiilor, ultima etapă înainte de semnarea contractelor cu editurile câştigătoare.

„Dacă vorbim de manualele noi, cred că miercuri sau joi avem termenul pentru depunerea de contestaţii. Sunt două categorii: unele sunt cu cinci zile pentru contestaţii, care s-au încheiat, practic avem deja manuale pentru anumite loturi, mai exact pentru minorităţi, urmează să se semneze contractele; pentru cele cu volum mai mare avem termen de contestaţie de 10 zile, aşa că aşteptăm până mâine", a declarat ministrul.

"În momentul în care schimbi un ciclu de studii prin introducerea clasei pregătitoare, trebuie să te asiguri că ai tot ce îţi trebuie: programe, manuale, săli de clasă, mobilier. Din păcate, Legea educaţiei a introdus clasa pregătitoare fără să existe pregătirea necesară. Cel puţin în 2012 s-au făcut eforturi extraordinare pe ultima sută de metri pentru ca acea clasă pregătitoare să se deruleze. În mod normal, la vremea respectivă trebuia să fie toate programele şi manualele pentru ciclul primar aprobate, lucru care nu s-a întâmplat. La clasa pregătitoare nu există manuale, dar există programe foarte clare, profesorii lucrează pe bază de fişe. Sunt aproximativ 8.000 de cadre didactice trecute printr-un proces de formare. În momentul când au trecut la clasa I ar fi trebuit să aibă nu Abecedarul, pentru că literele le-au învăţat la clasa 0, ar fi trebuit să aibă manualele noi”, a explicat Pricopie.



Acuze la adresa editorilor

Acesta a reluat acuzaţiile mai vechi la adresa editorilor nemulţumiţi că nu au fost selectaţi în urma licitaţiei publice pentru noile manuale, susţinând că interesul lor este să se retipărească vechile manuale şi să nu existe o perioadă fixă de valabilitate a manualelor, în condiţiile în care acum la patru anu ele vor trebui reevaluate.

„Au fost contestate toate etapele licitaţiei cu un scop foarte clar, de a bloca şi anul acesta introducerea manualelor noi în sistem. Se doreşte acest lucru din partea unor editori pentru că 10 ani nu s-a întâmplat nimic pe piaţa manualelor şi s-au vândut aceleaşi produse fără să fie reîmprospătate. Nu a existat nici un fel de regulă ca atunci când cumperi un produs să îl cumperi pe o perioadă determinată, ori noul ordin, pe care unii editori îl contestă, introduce disciplina şi pune interesul şcolii şi elevilor mai întâi. Manualele au o valabilitate de maximum patru ani, deci eşti obligat să le revezi în conformitate cu programa. Programa şcolară a mai suferit modificări din 2004, dar manualele nu au fost schimbate niciodată”, a declarat Remus Pricopie.

Despre decizia CNCS privind licitaţia noilor manuale

Pricopie a spus că nu vrea să intre în contradicţie cu Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) în legătură cu problema licitaţiei manualelor şi că nu comentează decizia CNCS. "Pentru cei care nu ştiu, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este o instanţă de judecată. Nu îmi convine decizia, nu sunt de acord cu ea, dar nu o comentez. Este, conform legii, obligatorie. Din punctul meu de vedere, nu este nicio greşeală, este vorba de un principiu pe care noi l-am impus şi este vorba de un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Aceasta este singura diferenţă majoră între punctul de vedere al Ministerului Educaţiei şi cel al CNSC. Noi am considerat normal să avem acelaşi punctaj minim şi pentru calitate, şi pentru preţ, în timp ce CNSC a considerat că nu trebuie să punem acest lucru. Nu fac alte comentarii", a spus ministrul.



Pricopie: Instituţiile europene susţin nevoia de şcoli postliceale

Ministrul a explicat şi de ce a fost nevoie de înfiinţarea de şcoli postliceale pe lângă universităţi.

„UE, Banca Mondială, OECD şi alte instituţii specializate în domeniul educaţiei ne spun că trebuie să investim mai mult în resursa umană, trebuie să creştem numărul de tineri din România care urmează cursurile universitare, să creştem numărul de tineri care urmează specializări postliceale de nivel superior, adică tehnicieni, despre asta vorbim, tehnicieni superiori. Şcolile postliceale dintotdeauna au fost organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, independent, sau în instituţii de învăţământ superior, ANEFS are şcoala de antrenori ca şcoală postliceală, spre exemplu. Diploma de Bac, nu numai în România, dar şi în afară, este necesară numai pentru admiterea în învăţământul superior, care înseamnă program de licenţă. Şcolile postliceale nu sunt program de licenţă, sunt programe derulate după finalizarea clasei a XII-a, unde dintotdeauna puteai să mergi cu sau fără diploma de Bac”, a spus Pricopie.

Simulări la Bac şi în 2015, inclusiv la clasa a XI-a

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie vrea să reducă numărul materiilor de la clasele a XI-a şi a XII-a în câţiva ani, iar elevii să poată opta pentru un domeniu sau altul, ca să se poată pregăti mai bine pentru Bacalaureat şi admiterea la facultate. El propune şi lungirea anului şcolar cu o Săptămână Altfel în plus, înainte de 15 septembrie, pentru doritori. Cât despre manuale, oficialul spune că micii şcolari vor învăţa de pe vechile cărţi.

Ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că ponderea de 71% dintre absolvenţii de clasa a XII-a, promoţia 2014, care au luat bacalaureatul anul acesta este una "decentă" şi că nu se poate vorbi despre un dezastru la acest examen. În acelaşi context, Pricopie a spus că simulările pentru bacalaureat vor fi organizate şi în anul şcolar care începe luni.

"Vom continua în 2014-2015 simulările. Anul trecut, s-au primit cu reticenţă, în special simulările la clasa a XI-a. Dar, de fapt, nu este logic să vii şi să spui că faci o simulare cu trei luni înainte de examen. Lucrurile trebuie făcute cu seriozitate, cu un an înaintea examenului de bacalaureat. Este un examen greu, complex. Cu un an înainte, trebuie să atragi atenţia elevului, familiei, că mai sunt 12 luni până la examen, trebuie să înţeleagă structura examenului, cum se desfăşoară, toate lucrurile acestea. Deci eu sunt foarte încântat de această simulare la clasa a XI-a, pe care o vom continua. Iar simularea la clasa a XII-a are logică în prezenţa unei simulări de clasa a XI-a, din analiza centralizată al datelor", afirmă Pricopie.



Rată de promovare sub 25% la sesiunea de toamnă de la Bac 2014

Rata finală de promovare în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2014 este de 23,78%, cu 2,28% mai mare decât în sesiunea similară a anului 2013, a anunţat Ministerul Edicaţiei.

Rata de promovare finală este cu 1,51% mai mare decât cea de dinainte de contestaţii şi cu 2,28% mai mare decât cea înregistrată în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2013 (21,5%).

În cifre absolute, dintre cei 52.399 de candidaţi care s-au prezentat la examene, 12.458 au promovat Bacalaureatul.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea iunie-iulie 2015

25 - 29 mai - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

29 mai - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 - 10 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

10 - 12 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

15 - 19 iunie - Evaluarea competenţelor digitale

22 - 26 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Probele scrise:

29 iunie - Limba şi literatura română

30 iunie - Limba şi literatura maternă

1 iulie - Proba obligatorie a profilului

3 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării

6 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

6 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)

7 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie - Afişarea rezultatelor finale



Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea august-septembrie 2015

13 - 17 iulie - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

17-18 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

17-18 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

18-19 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

20 - 21 august - Evaluarea competenţelor digitale



Probele scrise:

24 august - Limba şi literatura română

25 august - Limba şi literatura maternă

26 august - Proba obligatorie a profilului

28 august - Proba la alegere a profilului şi specializării

31 august - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)

1-2 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor

3 septembrie - Afişarea rezultatelor finale


http://adevarul.ro/educatie/scoala/sindromulmicrosoftsivecoeduro-1_542c60460d133766a8962a6a/index.html

Sindromul Microsoft.SIVECO.EDU.RO

Cătălin Striblea pune în lumina crudă a adevărului brut hăul hâd, căscat de zeci de ani între ineptocraţia de la vîrful birocratic al Educaţiei şi şcoala reală de la firul ierbii:

Cătălin Striblea pune în lumina crudă a adevărului brut hăul hâd, căscat de zeci de ani între ineptocraţia de la vîrful birocratic al Educaţiei şi şcoala reală de la firul ierbii:

“Nicoleta avea opt ani când a murit în haznaua şcolii. Ea a căzut acolo cu două colege care au apucat să se salveze. O simplă plasă de protecţie le-ar fi protejat. Şi un constructor care să nu-şi bată joc de oameni. Şi nişte autorităţi care să verifice dacă există respect.



Nicoleta a murit înecată, stimaţi miniştri. Înecată în căcat. La asta vreau să vă gândiţi.

Să vă gândiţi câtă vreme vor dura procesele voastre în care se va judeca dacă aţi furat şcoala românească de zeci de milioane de euro, laolaltă cu mari vânzători de softuri. Nu mă miră că v-aţi năimit la banii lor. Nu mă miră că v-a luat pe toţi din 2000 până acum. Mă întreb însă dacă aţi avut vreun sentiment pe măsură ce sutele de mii de euro vă intrau în buzunare.”

Venind direct la plebicist, eu am documentat câteva colecţii de informaţii privind vârful aisbergului Microsoft.SIVECO.EDU.RO, aisberg care mă tem că de astă dată s-a arătat doar în proporţie de cel mult 1% deasupra apei - the worst is yet to come, ca să zic aşa... Iată informaţiile care au explodat la foc automat în mai toate ziarele, de patru zile încoace:

Adevărul, 28 septembrie.

Adevărul, din nou, 30 septembrie.

Ziare.com, 30 septembrie,

Adevărul, din nou, 30 septembrie.

România liberă, 30 septembrie.

romaniacurata.ro, 30 septembrie,

Mediafax, 30 septembrie.

Ziarul Financiar, 30 septembrie.

Ziarul Financiar, din nou, 30 septembrie.

Gândul, 30 septembrie.

Curentul, 30 septembrie.

România liberă, 1 octombrie.

România liberă, din nou, 1 octombrie.

etc. ...

Cunoscând direct o seamă bună dintre protagonişti, am trecut, citind, şi de uluire, şi de revoltă şi de umilinţă. Uluire faţă de amplitudinea de coşmar a fărădelegii. Revoltă faţă de fariseismul ordinar al diriguitorilor Şcolii. Umilinţă solidară, ca om şi profesor, faţă de multele mii de oameni dăruiţi cu adevărat copiilor şi şcolii, care nu merită deloc porcăria fără margini ce le-a fost făcută, în dispreţul lor deplin...

Acum simt doar o silă imensă, greţoasă, fetidă aflând, alături de o ţară întreagă, de incalificabilul viol politic în grup, comis IT cu sânge rece asupra Educaţiei...

Drept pentru care, că tot stă să înceapă sarabanda electorală, ca gentleman ce sunt, încep cu doamnele – şi vă pun alfabetic pe cele / cei care, într-un fel sau altul, contaţi.

Prezidenţiabile(i)lor Macovei Monica, Udrea Elena, Iohannis Klaus, Ponta Victor, şi restul care mai sunteţi pe lista de paişpe, că v-aş scrie numele degeaba şi oricum n-aveţi cu Educaţia din România nici în clin nici în mânecă.

Care din voi ajunge la Cotroceni, să dea dracu' să mai toleraţi sau să giraţi voi înşivă starea de coşmar a Educaţiei, aşa cum e acum şi cum au adus-o toţi rinocerii României de lemn de până azi, şi la 15 septembrie 2015 lucrurile să stea la fel, că jar mâncaţi!... Aveţi cuvântul meu că nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe – "nici în mormânt", cum scris-a Coşbuc!...

Şi vă întreb la rând, pe toţi politrucienii ineptocraţi de azi "care sunteţi": chiar nu vă crapă obrazul de ruşine? Chiar nu vă uimiţi cum de vă mai rabdă lumea, cu porcăriile inimaginabile pe care le faceţi şi le faceţi şi le faceţi, de aţi adus România pe ultimele locuri în Europa la educaţie şi competitivitate economică şi pe primele locuri la furăciune şi corupţie de cea mai joasă speţă? Chiar nu vă bate Dumnezeu de să intraţi în pământ, o dată pentru totdeauna şi să nu mai ieşiţi de acolo până la capătul lumii, pentru toate nefăcutele de coşmar pe care le-aţi făcut Ţării?

Vouă chiar nu vă e ruşine de România?!...

Atenţie mare, e rău de tot: acum eu "vreau sânge, nu pământ"!... Să vă fie ruşine, şi auziţi bine de tot ce vă spun:

"Hristoşi să fiţi, Nu veţi scăpa

Nici în mormânt!..."

Ptiu!...

p.s. Dacă vreţi să aprofundaţi tema SEI / AeL în şcoli, aveţi la dispoziţie, printre altele, următoarele forumuri:

AeL - suport tehnic pe sistemul de operare Windows

AeL - suport tehnic pe sistemul de operare Linux

Lecţii AeL




http://adevarul.ro/educatie/scoala/urgentele-sedintelor-parintii-1_542bb6800d133766a89217a4/index.html

Urgenţele şedinţelor cu părinţii

După începerea şcolii şi terminarea spectacolelor ieftine şi proaste ale politicienilor români aflaţi în campanie, activitatea educaţională din şcoli a intrat în „normal”, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani încoace. Pe lângă problemele interne ale şcolilor, unde cadrele didactice încearcă să treacă peste brambureala instituţionalizată din învăţământ şi să-şi facă treaba, au început convocările urgente la şedinţele cu părinţii.

Urgenţe date mereu de marile probleme de logistică, întreţinere, pază, administrative ale şcolilor, probleme aflate în responsabilitatea administraţiilor locale de care aparţin, dar sunt transferate o parte din ele, ca de obicei, pe bugetele părinţilor, care susţin şcoala „gratuită” a statului. Începând de la clanţe, uşi, ferestre, mobilier, reparaţii diverse, perdele, flori în ghiveci, calculatoare, consumabile (cretă, hârtie, toner etc.), atenţii, până la pază şi securitate, învăţământul de stat românesc este finanţat din buzunarele părinţilor de elevi. Başca uniformele deloc ieftine, acolo unde există.

Adunate sumele totale ajung de la câteva sute la câteva milioane de lei vechi, bani strict necesari pentru finanţarea şcolii „gratuite” a copiilor noştri.

Pe lângă aceste „flecuşteţe” vitale fără de care şcoala nu merge normal, şedinţele cu părinţii sunt necesare şi pentru completarea manualelor din programă cu tot felul de culegeri şi caiete speciale, ”recomandate” de profesori, învăţători şi preoţi, care ”nu sunt obligatorii”, dar fără de ele nu se poate învăţa eficient la o materie sau alta!

Astfel, pe lângă fondurile clasei, şcolii, care evident, nu sunt legale dar sunt constituite permanent sub o formă sau alta, părinţii bagă adânc mâna în buzunare pentru „recomandările” cadrelor didactice. Iar costul acestor auxiliare, caiete speciale, culegeri sau alte tipărituri de gen, nu sunt deloc de neglijat, începând de la 10 RON pentru cea mai ieftină „recomandare„ şi ajungând chiar la 50 RON/bucata ori chiar mai mult în anumite cazuri. Editurile cu „recomandări” au preţuri destul de piperate, mizând pe faptul că elevii sunt îndrumaţi pentru binele lor să facă aceste achiziţii, cu toate că unele sunt complet inutile.

De exemplu, eu unul nu înţeleg de ce este nevoie de un caiet special la materia opţională Religie, când profesorul preot, student, suplinitor, ce o fi el acolo pus să predea acest curs, nici măcar nu predă cum trebuie ceea ce este în manual?! La fel, la alte materii: română, matematică în special şi altele, elevii sunt încărcaţi cu alte culegeri şi auxiliare cumpărate din banii părinţilor. Acestea încarcă inutil programa dar şi ghiozdanele elevilor, devenind un fel de saci cu pietre căraţi în spate la şi de la şcoală spre casă, punându-le sănătatea în pericol. Mai mult, astfel de auxiliare sunt aruncate la sfârşitul anului şcolar, deoarece nu mai sunt folositoare, nu pot fi lăsate nici măcar copiilor din clasa următoare, pentru că editurile şi profesorii au grijă ca anul şcolar următor să ceară altele.

De altfel, pe internet s-a format un adevărat comerţ cu manuale, culegeri şi caiete speciale, unde, în special vând şi cumpără elevii de clasele a XI-a şi a XII-a, care nu primesc nici un fel de cărţi gratuite de la stat, ci trebuie să şi le cumpere singuri, învăţământul la acest nivel nemaifiind obligatoriu.

Pe de altă parte, nemaivorbind de asigurarea condiţiilor necesare învăţământului obligatoriu de către stat, din toate punctele de vedere administrative, logistice şi cele care ţin de programă şi necesarul de cadre didactice, începutul de an şcolar după aproape două săptămâni de la debut, înregistrează şi „grija” autorităţilor îndrituite pentru punerea în practică a Programului „Cornul şi laptele”.

Cum probabil administraţiile locale care ar fi trebuit să se ocupe de contractele privind acest program, l-au auzit pe premierul Victor Ponta declarând că mulţi elevi n-ar mai avea nevoie de corn şi lapte în şcoli, edilii nu s-au grăbit să mai asigure aceste alimente şcolarilor. La ora aceasta, în multe unităţi de învăţământ din România lipsesc cornul şi laptele, cu toate că încă de la iniţierea acestui program, de guvernul Năstase, s-au făcut afaceri babane privind atribuirea contractelor de livrare a alimentelor respective.

Pe lângă deficitul de cadre didactice, învăţământul românesc se confruntă şi în acest an cu o altă mare problemă care nu pare să-şi mai găsească rezolvarea, lipsa asistenţei medicale în şcoli. Dacă în prezent, foarte puţine şcoli din România au câte un medic, câte o asistentă, cele mai multe, în special din mediul rural, n-au nici măcar cabinet medical. În perioada aceasta a anului este cu atât mai mare nevoia de asistenţă medicală în învăţământ, cu cât a început sezonul virozelor şi gripelor de tot felul. De fapt, este cunoscut că multe unităţi de învăţământ funcţionează fără avize sanitare, deoarece nu îndeplinesc condiţiile cerute de lege în acest sens.

Ce fac acum politicienii, edilii, marile personalităţi politice care invadaseră şcolile la început de an, dând declaraţii diverse, în funcţie de interese, fără nici o legătură cu şcoala? Ce fac aceşti responsabili pentru a rezolva concret problemele acute, imediate din sistemul de învăţământ? Cum sunt rezolvate urgenţele şcolilor, doar cu şedinţe la care sunt chemaţi părinţii să scoată bani din buzunar şi prin cârpeli de conjunctură?

Am văzut în ultimii ani că s-au înfiinţat tot felul de asociaţii, organizaţii neguvernamentale ale părinţilor care să ajute la bunul mers al educaţiei, dar care sunt de fapt un fel de paravane de strâns bani sub diverse forme.

N-am văzut şi nici n-am auzit de o iniţiativă, un demers al părinţilor de şcolari care să ceară socoteală autorităţilor îndrituite, în special administraţiilor locale dar şi Ministerului Educaţiei Naţionale, să pună presiune pe acestea pentru asigurarea condiţiior normale, decente de desfăşurare a procesului de învăţământ.



Se stă doar cu mâna întinsă la părinţii de şcolari.

În acest timp, aflăm câtă şpagă, mită, milioane de euro sau dolari sau dat/primit pentru informatizarea sistemului educaţional din România, câţi demnitari de cel mai înalt rang sunt acuzaţi de corupţie.

Oare Parlamentul îi va da pe mâna Justiţiei pe cei nouă acuzaţi, miniştri, secretari de stat, să le stabilească vinovăţia şi să-i condamne, dacă este cazul, pentru săvârşirea unor fapte de mare corupţie? Vor răspunde în faţa legii eminenţele foştilor miniştrii ai Învăţământului, Ecaterina Andronescu şi Daniel Funeriu, vor fi judecaţi ceilalţi acuzaţi pentru care s-a solicitat ridicarea imunităţii parlamentare?
http://adevarul.ro/locale/vaslui/profesor-vasluian-acuzat-lovit-umilit-elev-fata-colegilor-1_542c33110d133766a894fdce/index.html

Profesor vasluian acuzat că a lovit şi umilit un elev în faţa colegilor

Alexandru Amarandei, profesor al Liceului cu Program Sportiv Vaslui este acuzat că a bătut un elev în timpul antrenamentului, pentru simplul motiv că a strigat «ofsaid» în timpul meciului. Profesorul Alexandru Amarandei, recunoscut pentru vocabularul licenţios folosit în timpul antrenamentelor cu elevii, a fost reclamat la Parchet. O anchetă s-a declanşat şi la nivelul liceului, iar primele concluzii arată că de vină ar fi “ceasul rău”.

După profesorul Neculai Beligan, de la Clubul Sportiv Şcolar Vaslui, filmat în timp ce bătea un elev în timpul antrenamentului, un alt cadru didactic, de această dată de la Liceul cu Program Sportiv (LPS), este implicat într-un scandal cu violenţă soldat cu plângeri penale. Profesorul de fotbal Alexandru Amarandei este acuzat că l-a lovit pe elevul Codrin Hoştinaru (clasa a XI-a) în timpul orei pentru simplul motiv că a îndrăznit să strige «ofsaid». Amarandei nu doar că i-a «rupt» urechile elevlui, cunoscut drept un copil cuminte, ci l-a umilit, jignit şi înjurat ca la uşa cortului, în faţa colegilor. Familia lui Codrin Hoştinaru a reclamat fapta conducerii liceului, ocazie cu care mama elevului a fost la rându-i apostrofată de Amarandei. În prezenţa conducerii unităţii, profesorul bătăuş i-a jignit pe părinţi, catalogându-i ca “idioţi”.

Şocaţi de cele întmplate, soţii Cristian şi Lăcrămioara Hoştinaru au depus plângere la Parchet. În urma agresiunii de pe terenul de sport, potrivit medicilor legişti, Codrin Hoştinaru are nevoie de cinci zile de îngrijiri medicale şi cel puţin trei zile de consiliere psihologică pentru a depăşi trauma suferită.



«Uneori mai este şi ceasul rău”

“Domnul antrenor Amarandei a considerat că trebuie să îl tragă de ureche de faţă cu ceilalţi copii. A strigat «ofsaid» pe teren în timpul unui meci şi din acest motiv dumnealui a considerat că trebuie să îl pedepsească fizic. Nu e normal, odată ce îl trimitem la şcoală să se antreneze, să fie agresat fizic şi verbal de faţă cu copiii. Mi se părea normal să ia legătura cu noi, să fim informaţi de ce a făcut, să fie pedepsit conform procedurii, nicidecum să îl agreseze“, a declarat Lăcrămioara Hoştinaru.

În urma sesizării depuse de familia elevului, conducerea LPS Vaslui a convocat comisia de disciplină, care urmează să stabilească dacă atitudinea şi comportamentul profesorului Amarandei trebuie sancţionate. “Noi am primit la rndul nostru o sesizare şi s-au demarat nişte cercetări în acest caz. Vineri, comisia de disciplină urmează să se întrunească. S-au luat declaraţii şi de la domnul profesor, şi de la elevii care au fost martori. Cercetările sunt în curs, aşa că nu putem oferi informaţii. Ştiţi, uneori mai este şi ceasul rău”, a declarat Luminţa Vârlan, directoarea LPS Vaslui. Profesorul Amarandei a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc.
http://adevarul.ro/locale/slatina/palatulcopiilor-slatina-casa-noua-1_542c200c0d133766a894a193/index.html

FOTO VIDEO Palatul Copiilor din Slatina, în casă nouă

Elevii cursanţi şi profesorii de la Palatul Copiilor “Adrian Băran” din Slatina s-au mutat, de miercuri – 1 octombrie, în casă nouă. În fapt, e vorba despre sediul vechiului Liceu de Construcţii “Ion Mincu”, desfiinţat de municipalitate din cauza rezultatelor slabe la examenele naţionale. Mutarea nu a fost lăsată să treacă neobservată, o multitudine de activităţi educativ-distractive specifice Palatului Copiilor fiind derulate în acest sens.

Toţi “locatarii” Palatului Copiilor au participat, practic, la activităţile ce au marcat mutarea în noul sediu, în fapt – o clădire monument istoric datând din 1925, dar una dintre cele mai impunătoare din Slatina. Desfiinţarea Liceului de Construcţii Slatina, numit oficial Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, a prilejuit ocazia diriguitorilor municipalităţii de a găsi o nouă întrebuinţare sediului fostului liceu, iar aceasta a fost reprezentată de situaţia ingrată a Palatului Copiilor “Adrian Băran”, ale cărui "efective" îşi desfăşurau activităţile într-un imobil degradat de pe strada Drăgăneşti, în spatele secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina.

Astfel, a fost ceva normal ca mutarea celor de la Palat să fie marcată printr-o atmosferă de sărbătoare. Nu au lipsit muzica, glumele, clovnii, prinţesele, dansurile, demonstraţiile de carting ş.a.m.d., toate acestea derulându-se chiar în aer liber, în curtea noii "case", lucru total imposibil în vechea locaţie. Părinţii ce au ţinut să-şi însoţească odraslele înscrise la unul dintre multiplele cursuri ale Palatului, dar şi cei care încă stau pe gânduri spre ce activităţi sau sporturi să-şi îndrume copiii, au luat cu asalt porţile Palatului Copiilor, aflat, de-acum, în sediul fostului Liceu de Construcţii. Aceştia au fost întâmpinaţi la intrare de vrăjitoare şi prinţese care nu au permis accesul în incinta Palatului decât în schimbul unei “parole” ce a fost mereu diferită şi reprezentată de răspunsul la o ghicitoare. De ineditul “consemn” nu a scăpat nici măcar edilul oraşului, Minel Prina, care nu a fost lăsat să treacă de “vameşi” decât după ce a ghicit răspunsul la două cimilituri.

Oficialii unităţii au declarat că înscrierile la cele 50 de cercuri din “n” domenii de activitate sunt deschise oricui, gratis.

“Am aşteptat cu nerăbdare acest moment al mutării în acest sediu care, deşi nu este unul nou, ne permite, totuşi, derularea activităţile noastre în condiţii excelente, mai ales după renovările efectuate în ultimele luni. Suntem foarte bucuroşi că, astăzi, au venit foarte mulţi copii de la toate unităţile de învăţământ din oraş şi chiar şi din judeţ – unii însoţiţi şi de părinţi. Sperăm să le placă ce vor vedea şi îi aşteptăm să participe la toate activităţile noastre, iar pe copii îi aşteptăm să se înscrie la unul dintre cele 50 de cursuri de aici pentru a-şi descoperi talentul”, a afirmat Iliuţă Brăileanu, directorul Palatului Copiilor “Adrian Băran” Slatina.

Vizitatorii de toate vârstele au fost plăcut surprinşi de primirea călduroasă a gazdelor, care i-au întâmpinat cu dansuri şi melodii interpretate de micuţii elevi ai Palatului. Iar lucrurile frumoase au continuat şi la interior, unde toată lumea a putut vizita 26 de săli de clasă renovate în această vară de angajaţii Palatului Copiilor, cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt şi al Primăriei Slatina.

"Nu mă aşteptam să văd că iau aşa în serios treburile astea, parcă nici nu ar fi la noi în oraş aşa este de frumos. Bravo lor, celor ce s-au gândit să organizeze aceste activităţi, azi, în aer liber, să vadă toată lumea pentru că mulţi chiar nu ştiu", a spus unul dintre părinţii copiiilor veniţi miercuri în vizită la Palatul Copiilor.



Noii ocupanţi ai fostului Liceu de Construcţii îşi vor desfăşura acţiunile doar temporar în sediul unităţii şcolare recent desfiinţate, mai exact: până la finalizarea lucrărilor la modernul imobil al Palatului Copiilor de pe strada Crişan la care încă se lucrează. Astfel, dacă exteriorul clădirii a fost aici terminat, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre partea interioară, pentru care încă se aşteaptă bani de la Guvern. În noul an şcolar 2014 – 2015 se estimează că se vor înscrie pentru a urma cursurile Palatului „Adrian Băran” Slatina, dar şi ale cluburilor copiilor şi elevilor din Balş, Corabia şi Drăgăneşti-Olt, un număr de peste 4.000 de copii din întreg judeţul.
http://jurnalul.ro/stiri/observator/liceul-teoretic-alexandru-vlahu-a-din-bucuresti-este-un-nou-membru-in-reteaua-scolilor-partenere-a-republicii-federale-germania-678716.html

Yüklə 227,64 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin