Yapı Bilgi Modellemesi (YBM), bir projenin tasarım aşamasından inşaat ve operasyon aşamalarına kadar geçen süreçte kullanılan koordineli ve güvenilir bilgi üzerine kurulu bütünleşik bir süreçtir.
YBM, aynı kaynaklarla daha fazla iş bitirilmesinisağlayarak verimliliği artıran, tasarımı ve uygulamayı gerçekleştiren mühendislerin düşünce tarzıyla oluşturulmuş bir sistem olduğu için anlaşılması kolay olan, iyi iş akışları geliştiren ve verimsiz olanların düzeltilmesine yardımcı olan, bütün paydaşların (müşteriler dahil) yarar elde ettiği, proje ekibi içerisinde iletişimi ve koordinasyonu kolaylaştırarak tasarımda hata riskini azaltan bir sistemdir.
YBM, bir yapıyı çizgilerle ifade ederek tasarımcının ya da kullanıcının hayal gücü nispetinde bilgiler veren BDT sisteminden farklı olarak yapıyı gerçek yapı elemanlarıyla ifade ederek, tasarımcı veya kullanıcının hayal gücünün gerçeğe uygun bir modelini verir.
Tüm proje bilgileri aynı veritabanında oldukları ve birbiri ile ilişkili oldukları için birinde yapılacak bir değişiklik eş zamanlı olarak diğerine de otomatik olarak aktarılır.
YBM yazılımlarının sağladığı kolaylık sayesinde 3B model üzerinden çok basit bir şekilde kesitleri, cepheleri, detayları, planları görebilir, metrajı hesaplattırabilir, istediğimiz zaman animasyonlar üretebiliriz.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız. Doğru veya Yalnış
Model açısından bakıldığında da en basit şekliyle YBM bir yapıyı çizgilerle değil yapı elemanlarıyla modelleme sistemidir diyebiliriz. D veya Y.
YBM, bildiğimiz CAD (Computer Aided Design) – BDT (Bilgisayar Destekli Tasarım) sistemleriyle benzer yapıya sahip olmasına rağmen süreci tamamen aynı bir modelleme sistemidir. D veya Y.
Esası nesnelere dayanan YBS’nin en büyük avantajı nesnelerini yapı elemanları olarak tanımlaması ve nesneler arasında bir bağ oluşturarak kendisinin ne olduğunu bilen akıllı nesneleri meydana getirebilmesidir. D veya Y.
Bilginin katmanlı da olsa tek bir yapıda bulunması, her tür proje verisine tek bir kaynaktan erişimi zorlaştırmakta ve proje ile ilgili tahminleri sürekli kontrol etmeyi mümkün kılmamaktadır. D veya Y.
Harici bilgi türü inşaat takvimi, üreticinin malzeme ve ürünlerle ilgili spesifikasyonları, aksesuarlar ve web sayfaları olabilir. D veya Y.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Yapı Bilgi Modellemesinin (YBM) kısaca tanımını yapınız.
Modelleme açısından YBM ile BDT arasındaki farklılıklar nedir açıklayınız.
YBM’de esas alınan parametrik modellemeyi açıklayınız.
YBM’de kullanılan bilgi türlerinden olan grafik olmayan bilgi neleri içerir açıklayınız.
YBM’de komutlarla yönlendirme yöntemi (link bilgisi) nasıl uygulanır çaıklayınız.
11. YBM, bina (ya da bina projesi)’nin tamamını oluşturan tüm yaşam döngüsü süreçlerini destekleyici yeterli bilgi ve doğrudan bilgisayar uygulamalarından yorumlanabilen bir bilgi modelidir diye tanımlanmaktadır.
12.
13. YBM, parametrik modellemeyi esas almıştır. Burada parametrik terimi ile anlatılmak istenen kısaca, modeli oluşturan tüm nesnelerin birbirleri ile ilişki içerisinde olmalarıdır. Açıklamadan da anlaşılacağı üzere programlama aslında nesne tabanlı bir programlama olup, işlevlerini nesnelerin işlevi üzerine kurmuştur. Bir sistem bileşeni üzerinde yapılan her değişiklik parametrik modelleme sayesinde diğer ilgili sistem bileşenleri tarafından algılanır. Yapılan bir tasarımda, plan üzerindeki bir duvarı hareket ettirdiğimizde çıktı alacağımız belgelerde olan cepheler, kesitler ve diğer ilgili görsellerde bu değişiklik anında güncellenir. Tasarım ekibi tarafından belirli bir aşamaya getirilen model yükleniciye gönderilebilir.Yüklenici bu modelde ne yapacağını anlayabilir. Kullanıcı ayrıca bu model ile malzeme tüketimi ve gerçek zamanlı malzeme kullanım miktarını ayırt edebilir. Yani bu duvar örneğinde yüklenici, duvarı ne kadarlık bir alçıpan ve izolasyon ile inşa edebileceğini söyleyebilir.
14. Grafik bilgilerin yanı sıra YBM bileşenlerinden bir tanesi de grafik olmayan bilgilerdir. Grafik olmayan bilgiler, model ile ilgili işlevsel, yapısal veya maliyet gibi alfasayısal yani karakterlerden oluşan verilerdir. Bu veriler yazılımlara parametrik bir arayüzle girilir. Veri olarak malzeme adı, adedi, akustik değer, yanıcılık, ısı geçirgenliği, enerji sınıfı, maliyet bilgileri vs. girilir. Modelle olan bağlantısı, modelde veya tablolarda yapılan bir değişikliğin birbirini etkilemesini sağlamaktadır.
15. Bilgisayar uygulamalarında kullanılan başka bir yöntem de komutlarla yönlendirme yöntemidir. Yönlendirme, komutlar sayesinde bir dosyaya tıklandığında istenilen veriye ulaşma anlamına gelmektedir. Link bilgisi modelin doğrudan bir parçası olmamakla birlikte görünen veya görünmeyen bağlantılarla modele bağlıdır. Görünen bağlantılara örnek olarak, tıklandığında pencere veya dosya açan linkler örnek verilebilir. Görünmez linkler ise metraj tabloları gibi tabloları modele bağlayan linkler olabilmektedir.