Nasıl olsa gideriz



Yüklə 86,04 Kb.
tarix01.08.2018
ölçüsü86,04 Kb.
#65024

Lviv seyahat planlarım arasında olan şehirlerden biriydi ancak önceliğimi farklı şehirlerden yana kullandığım için “nasıl olsa gideriz” diyerek devamlı erteliyordum. Vizelerin kaldırılıp sadece çipli kimlik&pasaport ile girilme sürecinin başlamasıyla adeta herkes Lviv’e akın etmeye başladı. Instagram’da Lviv fotoğraflarının ardı arkası kesilmedi. Hal böyle olunca “bu şehirde kesin bir şeyler var, daha fazla ertelemeyelim” dedim ve yılbaşını Lviv’de geçirmeye karar verdim. Soğuk havaya rağmen en çok eğlendiğim ve keyifli vakit geçirdiğim şehir Lviv oldu desem yeridir.
“Şöyle iki-üç gün kafa dinlemelik, yakın, vize derdi ile uğraşmayacağım, yemek için cüzdanı masada bırakmaya gerek kalmayacak bir yer olsun” diyorsanız Lviv sizin için en doğru adres! Eğer yurt dışına ilk kez çıkıyorsanız da seçiminizi Lviv’den yana kullanmanızı tavsiye ederim. Harika mekanları, lezzetli ve uygun fiyatlı yemekleri, tarihi ve kültürel yapısıyla Lviv beklentilerinizi fazlasıyla karşılıyor! Hadi o zaman, Ukrayna’nın bu şirin kentini daha yakından tanıyalım.
Lviv Nerede?
Lviv Ukrayna’nın batısında yer alıyor. Polonya ile o kadar yakın ki eğer Schengen vizeniz varsa buradan trenle ya da otobüsle Polonya’ya geçebilirsiniz. Ukraynaca Lion yani “aslan” anlamına geldiği için şehrin birçok yerinde aslan figürü görmeniz mümkün. Yüzyıllar boyunca Avusturya-Macaristan, Polonya ve Sovyet Rusya’nın hakimiyeti altında olan Lviv bu nedenle çok kültürlü bir şehir. Sokaklarda gezerken binaların güzelliğine hayran kalmamak elde değil. 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılıp özgürlüğünü kazansa da şehirdeki nostaljik hava hala hakim. Belki Prag ya da Macaristan kadar ihtişamlı bir şehir değil ama en az onlar kadar tarihi yapılarını korumayı başarmış. Bunda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmasının da etkisi oldukça fazla.

Lviv’e Nasıl Gidilir?
Lviv’e İstanbul’dan THY, Pegasus, Atlas Global firmalarından direkt uçuş bulunuyor. Ukrayna Havayolları ile de Kiev aktarmalı olarak Lviv’e gidilebiliyor. İstanbul-Lviv arası uçakla 1.30 saat sürüyor. Uçuş süresinin kısa olması bence en büyük avantajlardan biri. Sanki ülke içinde yolculuk ediyormuş gibi yolculuğun nasıl geçtiğini anlamadan inmiş oluyorsunuz. Biz Lviv’e yılbaşı döneminde gittiğimiz için uçak biletine gidiş-dönüş 1 kişi 425 TL verdik. Lviv için talep gören bir dönem olduğundan hem de Türkiye’den vizesiz girişin başlaması nedeniyle uçak bileti fiyatları artmaya başladı. Size tavsiyem özellikle Pegasus’un mobil uygulamasını indirerek sıklıkla yaptığı indirimleri takip etmeniz. Bu şekilde daha uygun fiyatlara bilet bulmanız mümkün. Bence Lviv gidiş-dönüş uçak bileti için verilebilecek maksimum bilet fiyatı 450-500 TL. O da şehir ucuz olduğu için.
Lviv’e Pasaportsuz Giriş İşlemleri
Lviv şu an popülerse sebebi vizesiz girilebiliyor olması. Çünkü birçoğumuzun iş hayatı oldukça yoğun. Vaktimizi Schengen vizesinin bitmek bilmeyen evraklarını toparlamakla geçirmek istemiyoruz. Üstüne bir de 60 euro Schengen ücreti, 29 euro vize başvuru merkezindeki danışmanlık ücreti eklenince cebimizden neredeyse 400 TL’ye yakın bir para çıkıyor. Ukrayna seyahatinizde bu parayı lezzetli yemeklere ve gönlünüzce alışverişe harcayabilirsiniz.
Ukrayna’ya pasaportsuz giriş karşılıklı anlaşma ile Haziran 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Buradaki en önemli ayrıntı kimliğinizin çipli olması. Eski kimliğiniz ile yanınızda pasaportunuz yoksa Ukrayna’ya giremiyorsunuz. Bu nedenle eğer kimliğinizi yeni çipli kimlik ile değiştirmediyseniz yanınızda mutlaka pasaportunuzu alın. Eğer çipli kimliğiniz varsa pasaporta gerek yok, çünkü bütün bilgilerinizi kimliğinizden görüyorlar. Lviv’e gelmeden önce sadece kimlik ile kolay bir şekilde pasaport kontrolünden geçebileceğimizi sanmıştım. Ancak durum pek de yansıtıldığı gibi değilmiş.
Lviv’de Sorgu Odası Macerası
Uçağımız Lviv Danylo Halytskyi Havaalanı’na indiğinde kimliklerimizi hemen hazırlayıp kontrolden hızlıca geçeriz diye düşünüyorduk. Çünkü daha önce okuduğumuz yazılar sorgu odasına kalabalık erkek gruplarının alındığı, kadınların kolayca geçebileceği yönündeydi. Ukraynalı pasaport görevlisine kimliğimizi verdikten sonra sorgu odasını işaret etmesiyle gerçekle yüzleşmiş olduk  Meğerse kadın-erkek fark etmeksizin Ukrayna’ya ilk kez giriş yapan herkes sorgu odasına alınıyormuş.
Ukrayna’ya ilk kez giriş yapanlar için prosedür şu şekilde:
*Kimlik kontrolü

*Sorgu odası

*Kimlik kontrolü

*Giriş
Kimlik kontrolü sırasında size küçük bir bilgi kartı veriyorlar. Bu kartta yer alan İngilizce kısımlara adınızı, soyadınızı, nereden geldiğinizi, Lviv’de kalacağınız yerin adresini, hangi uçakla geldiğinizi ve hangi uçakla döneceğinize dair bilgileri yazmanız gerekiyor. Bu nedenle yanınızda kalem getirmenizi öneriyorum. En azından sıradayken bilgileri doldurabilir, bu şekilde vakit kaybı yaşamamış olursunuz. Biz böyle bir uygulama olduğundan haberimiz olmadığı için yanımıza kalem almamıştık, havalimanında görevli kadın asker bize hızlıca bilgileri doldurmamız için kalem verdi


Uçaktan inip sıraya geçişinize bağlı olarak değişmekle birlikte sorgu odası için sıranın size gelmesi 1 saati buluyor. Eğer önünüzde kalabalık erkek grupları varsa (bizim vardı) süre bir miktar uzayabiliyor. Sorgu odası gözünüzü korkutmasın. Odadaki görevli askerlerin hepsi kadın ve size soruları Türkçe olarak soruyor Artık ne kadar Türk geldiyse Türkçeyi az da olsa öğrenmişler  Size adınızı, soyadınızı, nereden geldiğinizi, ne kadar süre kalacağınızı, yanınıza ne kadar para getirdiğinizi, nerede kalacağınızı, ne iş yaptığınızı soruyorlar. Burada hatırlatmam gereken önemli bir bilgi daha var. Ukrayna’ya gelmeden önce mutlaka gidiş-dönüş uçak bileti çıktınızı ve nerede kalacağınıza dair bilgilerin çıktısını (otel-hostel-airbnb rezervasyonları) yanınıza alın. Çünkü ilk kez giriş yapıyorsanız bu belgeleri sorgu odasında göstermeniz zorunlu. Bütün belgeleri kamera ile kayıt altına alıyorlar. Zaten sorgu odası sırasında bekleme süresinin uzaması yanlarında bu belgeleri getirmeyenlerden dolayı oluyor. Bizim odaya giriş ile çıkışımız iki dakikadan daha az sürdü. Çünkü belgeleri önceden hazırlamıştık.
Sorgu odasından çıktıktan sonra pasaport kontrol sırasına tekrar girip doldurmuş olduğunuz kartı görevliye teslim ediyorsunuz. Bilgilerinizi kontrol ediyor ve uygunsa ülkeye giriş iznini veriyor. Buradaki önemli bir detaysa size damga basıp verdiği bu kartı çıkış yapana kadar saklamanız. Şahsen ben bu detayı bilmiyordum ve girişte kadının verdiği kartı attım Dönüş günü ülkeden çıkış yaparken kadın görevli bu kartı istedi ve bu kart olmadan çıkışın yapılamayacağını söyledi. Ama bunu bilmediğimi, söyleyip biraz dil dökünce çipli kimliğimin fotokopisini çekip çıkışımı verdi Siz siz olun eğer çipli kimliğinizle giriyorsanız girişte size verilen kartı iyice saklayın. Çünkü Türkiye’ye girişte de bu kartı soruyorlar, neyse ki karşımdaki görevli Türk olduğu için derdimi kolayca anlattım, beni geçirdi
Uzun lafın kısası Ukrayna’ya pasaportsuz giriş süreci tam olarak oturmamış. En azından ülkeye ilk kez giriş yapanlar için durum bu şekilde. Daha önce diğer Ukrayna şehirlerine gidenler kimlikleriyle çok rahat bir şekilde beklemeden geçtiler. Biz yaklaşık 1.5 saatimizi “güvenlik” uygulaması nedeniyle gereksiz yere harcamış olduk.
Lviv Havaalanı şehirdeki diğer yapıların aksine oldukça modern. Havalimanı’ndan çıkarken döviz bürosu var. Yanınıza TL getirdiyseniz buradan grivnaya çevirtebilirsiniz. Havalimanlarında parayı diğer döviz bürolarına oranla birazcık düşük kurdan alıyorlar, ancak binlerce grivna almayacağınız için kur farkının çok da bir önemi yok. En azından taksiyle veya toplu ulaşımla dönecekseniz şoföre verecek kadar grivnayı buradan alabilirsiniz. Eğer Lviv’e akşam iniş yaparsanız döviz bürosu kapalı olabileceği aklınızda bulunsun. Böyle bir durumda havalimanındaki ATM’leri kullanabilirsiniz.
Lviv Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Lviv Havaalanı şehir merkezine arabayla yaklaşık 20 dakika uzaklıkta bulunuyor. Buradan şehir merkezine gitmek için bütçenize göre farklı alternatifler var. Öncelikle Lviv Havaalanı’ndan şehir merkezine en ucuz ulaşım şekli troleybüs ile. Eski terminal kısmından bineceğiniz 9 numaralı troleybüse binerek 3 UAH (0.40 kuruş) karşılığında Ivan Franko Devlet Üniversitesi’ne kadar (Rynok’a yürüyerek 10 dakika mesafede) gidebilirsiniz. Yeni terminal kısmından kalkan 48 numaralı otobüs de 4 UAH (50 kuruş) karşılığında sizi Svobody Meydanı’na kadar götürüyor. Lviv Havaalanı’ndan şehir merkezine gidişte toplu ulaşım ile ilgili saatler ve kalkış-varış yerleri hakkında daha ayrıntılı bilgiyi buradan http://lwo.aero/en/transport bulabilirsiniz.
Lviv Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek ise taksi. Zaten havaalanından çıkar çıkmaz taksiciler yanınıza geliyor ve sizi merkeze götürebileceklerini söylüyorlar. Normalde bir Ukraynalı için havaalanı-şehir merkezine ulaşımda istenen fiyat 60 UAH’mış. (8 TL) Ancak bizleri turist olarak gördükleri için fiyatı 300 UAH’tan başlatıyorlar. Maalesef dünyanın her yerinde olduğu gibi Lviv’de de durum aynı. Buradaki taksilerde taksimetre bulunmuyor. Gideceğiniz yeri şoföre söylüyorsunuz, telefonunun hesap makinesi bölümüne tutarı yazıyor. Sonrasında ise pazarlık bölümü başlıyor Lviv’de taksi kullanacaksanız mutlaka pazarlık yapın, fiyatı bu şekilde aşağılara çekebilirsiniz. Ortalama olarak vereceğiniz tutar 100-200 UAH arasında olmalı. Daha yukarı miktarlarda söylerlerse başka taksiciye yönelin. Elbette birisi kabul edecektir. Bu arada taksicilerin çoğu İngilizce bilmediği için hesap makinesinde göstermek suretiyle anlaşmak zorunda kalacaksınız 
Biz tüm bu atraksiyonlara girmemek için ve hava çok soğuk olduğundan havalimanından çıkış işlemlerimiz tamamlandığı an Wi-Fi’dan internete bağlanıp gideceğimiz lokasyonu girerek UBER çağırdık. UBER deyince Türkiye’deki gibi lüks bir Vito’nun geleceğini düşünmeyin Yaklaşık 10 dakika içerisinde eski bir Mercedes A serisinden araç ile UBER şoförümüz giriş kapısına gelmişti bile. Kendisi oldukça sempatik bir Ukraynalı’ydı. Çok az İngilizce bilmesine rağmen dili döndüğünce şehir ile ilgili bilgiler vermeye çalıştı ve İstanbul’u çok merak ettiğini anlattı. Böylelikle Ukraynalılara dair izlenimlerimiz yavaş yavaş oluşmaya başlamıştı 
Lviv Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım için UBER kullanmak çok rahat oldu. Birincisi fiyatı 109 UAH’tı. (yaklaşık 14 TL) Bizden istenen fiyatı ekrandan görebiliyorduk. Böylece pazarlık, anlaşma vs durumunu ortadan kaldırmış olduk. İkincisi taksi buluruz bulmayız endişesini ortadan kaldırmış olduk. Çünkü soğuk ve karlı havalarda taksilerin çok az olduğunu okumuştuk. Eğer siz de taksiden yüksek bir teklif alırsanız ya da taksi bulamazsanız UBER’i denemeniz yönünde. Biz UBER’e ödemeyi grivna ile yaptık ancak dilerseniz kredi kartı ile de ödeme yapılabiliyor. Ancak UBER’de kredi kartı kopyalama olaylarından sonra bu yolu kullanmaktan korktuk açıkçası. Yanımızda getirdiğimiz 5 doları havalimanı döviz bürosunda grivna’ya çevirttik. 140 grivna’nın 109’unu UBER’e vererek şehrin ana meydanı Rynok’a 20 dakikada kolay bir şekilde ulaştık.
Lviv’e Ne Zaman Gidilir?
Lviv’e giden herkes sanıyorum ki bu soruya yazın olarak cevap verecektir  Biz bir çılgınlık yapıp Lviv’in soğuğu ile tanışmış olduk ancak burada da alacağınız önlemlerle keyifli bir seyahat geçirmek sizin elinizde. Öncelikle Lviv’de Ocak ayında sıcaklık gündüz 4 derece akşam ise -1 derece civarındaydı. Ancak havasının dengesiz olduğunu söylemeliyim. Bir gün donduruyor, ertesi gün güneş açıp sıcaklık 9 derelere kadar çıkıyordu Lviv’de kaldığımız bir hafta boyunca güneş, yağmur, kar, bulutlu dahil olmak üzere her türlü havayı gördüm. Doğma büyüme Ankaralı olarak soğuğa alışkınım, bir şey olmaz derdim ama Ukrayna’nın soğuğu başka türlüymüş. Estiği zaman soğuk iliklerinize kadar işliyor. Buna alacağınız en iyi önlem ise termal içlik. Eğer Lviv’e kış aylarında seyahat etmeyi düşünüyorsanız mutlaka termal tayt ve uzun kollu termal üst içliğinizi yanınızda bulundurun. En azından benim gibi çok üşüyen biriyseniz  Bir hafta boyunca kazak ve kotumun altına giydiğim termal içliklerim sayesinde soğuğu çok fazla hissetmedim.
İnsan en çok ayak ve baştan üşür derler, kesinlikle doğru. Lviv’de kışın yün beresiz, kalpaksız dolaşırsanız hasta olmanız garanti baştan söyleyeyim  Başınızı soğuktan koruyacak kalın bir bereniz mutlaka olsun. Hatta kulaklarınızı da soğuktan korumak için tüylü kulaklık da getirebilirsiniz. Yün eldivenler ise olmazsa olmazlardan biri En önemli kısım ise sanıyorum ki botlar. Normalde Ugg sevmeyen ben keşke bir Ugg’ım olsaydı da ayaklarım ısınsaydı diye geçirdim günlerimi  Mümkünse kar botu ya da içi tüylü bot getirmeniz iyi olur. Eğer botunuz fazla sıcak tutmuyorsa mutlaka termal ya da yün çorap giymelisiniz, yoksa dışarıda dolaşırken ayaklarınızı hissetmemeye başlıyorsunuz. Yanınıza getirmediyseniz Lviv’de yün çorap, bere, eldiven, Rus kalpağı alabileceğiniz birçok yer var, bu konuda sorun yaşamazsınız. Montunuz ise olabildiğince kalın olsun.
Lviv’de kaldığımız bir hafta boyunca sadece 1 kez kar yağdı. 2018’e kar yağışı eşliğinde gireceğimi hayal ederken bu duruma biraz şaşırdım açıkçası. Küresel ısınma Ukrayna’yı da vurmuş anlaşılan Kar yoktu ama yağmur vardı. Bu nedenle şemsiyenizi bavulunuza koymayı unutmayın. Soğuktan dolayı dudaklarınız sık kuruyabiliyor, bu nedenle dudak koruyucusu ve el kremini de yanınızdan ayırmayın.
Lviv kışın güzel olsa da şehirden daha fazla zevk almak için eminim yaz dönemi daha idealdir. Lviv’de yazın sıcaklık ortalama 20 derece civarında oluyormuş. Ben şimdiden Lviv’i bir de yazın görmenin hayalini kurmaya başladım  Gitmeden önce şehrin etkinlik takvimine de göz atmanızı öneririm.
2018’e Farklı Bir Başlangıç: Lviv’de Yılbaşı
Yılbaşı için Lviv’e gitmeye karar verdiğimizde açıkçası bu kadar renkli bir şehrin bizi beklediğini tahmin etmemiştik. Çünkü diğer Avrupa şehirlerine göre oldukça küçük ve kendi halinde bir şehir bekliyorduk. Yanılmışız. Işıl ışıl süslenmiş noel pazarları hem Rynok Meydanı’nda hem de Opera Binası’nın karşısındaki Svobody Meydanı’na renk katmıştı. En büyük noel pazarı Svobody (Özgürlük) Meydanı’nda kurulu olandı. Kocaman meydanın her iki tarafında karşılıklı olarak yan yana dizili üçgen çatılı ahşap evlerde hediyelik eşyalardan yöresel kıyafetlere, yeme-içmeden noel süslerine kadar yüzlerce farklı şey satılıyor. Her iki meydan da araç trafiğine kapalı olduğu için rahatça gezip alışveriş yapabiliyorsunuz. Lviv noel pazarlarında neler bulabileceğiniz konusuna gelirsek en çok yün çorap, bere, şapka, eldiven, içi tüylü yelekler ve Ukrayna işi elbiseler var. Ben de Ukrayna’nın noel pazarından bana hatıra kalması için yün çorap aldım. İçi yumuşacık, ayağı sıcak tutan çoraba 80 grivna (10 TL) verdim.
Aralık ayının ortalarında kurulan noel pazarları bir ay kadar şehri süslemeye devam ediyor. Noel pazarlarında şekerlemelerden çikolataya, yöresel lezzetlerden sıcak şaraba kadar birçok farklı yiyecek ve içecek bulabilirsiniz. Ayrıca soğukta içinizi ısıtan çay ve kahveler de oldukça uygun fiyatlara satılıyor. Özellikle akşam saatleri noel pazarları şehrin en kalabalık ve en canlı yerlerinden biri. Svobody Meydanı’ndaki ışıklı dev çam ağacı ve Rynok Meydanı’ndaki süslemelerle şehir gözümüze çok daha güzel göründü. Işıklar içerisindeki 2018 yazısının altında fotoğraf çektirmek için boş bir an yakalamayı denedim ama pek başarılı olduğumu söyleyemem 
Lviv’de yeni yıl döneminde şehrin kalbi Rynok Meydanı’na dev bir buz pisti kuruluyor. Sabah saatlerinden gece yarısına kadar buz pateni yapmak isteyenlerin akınına uğrayan pist harika görüntülere sahne oluyor. Düşenleri izlemenin yanı sıra profesyonel gösterilere denk gelirseniz soğuğa rağmen kolay kolay ayrılmak istemeyeceksiniz. Ben cesaret edemedim ama izlemek bile oldukça heyecan vericiydi.

En son ne zaman yeni yılı sokakta karşıladığımı hatırlamıyorum bile, uzun yıllardır arkadaşlarla beraber ev partileri ile kutladığımız yılbaşı gecesinde bu sefer meydanda olmayı tercih ettik. Aslında planımız gece kulübüne gitmekti ancak hem Fashion Club, hem Malevich yaklaşık 250 TL fiyat isteyince böylesine ucuz bir şehirde bu paraları vermenin gereksiz olduğunu düşündük ve planımızı Svobody Meydanı’nda Ukraynalılarla birlikte girmek üzere oluşturduk. Marketten tanesi 35 UAH (4.5 TL)’ye aldığımız iki şişe 35’lik Medof votkamız, karton bardaklarımız, elma suyu ve cipsimiz ile cebimizden kişi başı 6 TL harcayarak geceye hazırlığımızı tamamladık


31 Aralık saat 23.00 civarı Opera Binası’nın önü dolmaya başlamıştı. Başta biraz tedirginlik yaşadım, ülkemizde yılbaşı gecesi olan olaylar aklıma geliyor ve iki kız olduğumuz için endişeleniyordum. Ta ki gösteri başlayana kadar Opera Binası’na yansıtılan ışık gösterileri ve Ukraynalı sanatçıların etnik müzikleri eşliğinde yeni yıla eğlenceli bir şekilde girdik. Tam 00.00’da havai fişekler ardı ardına patlamaya başladı. Kimse kimseyi rahatsız etmeden, herkes birbirine saygılı bir şekilde eğlendi. İçki bedava sayılabilecek fiyatlara satılmasına rağmen tek bir taşkınlık bile olmadı. Bir de içimize işleyen soğuk olmasa her şey çok daha güzel olacaktı  Bir haftalık tatilimizin en soğuk gecesi yılbaşı günüydü. Ama bir kez bile soğuktan şikayetçi olmadık, meğerse ne kadar özlemişiz böyle eğlenmeyi...
Gece yarısı saat 02.00’yi gösterdiğinde herkes hala dışarıdaydı. Kimileri banklarda oturmuş kendi müziğini açmış eğleniyor, kimileri ellerinde içkileriyle yürüyüş yapıyordu. Sanıyorum kalabalık birkaç saat daha sürdü. Biz eve girdiğimizde dışarıdan kahkaha sesleri hala geliyordu  Şimdi düşündüğümde Lviv ile iyi ki yılbaşında tanışmışız diyorum, özlemini duyduğumuz anları bize tekrar yaşatmış oldu...
Lviv’de Nerede Kalınır?
Seyahatim boyunca bana en çok sorulan sorulardan biri “Lviv’de nerede kalınır” oldu. Biz yılbaşı dönemine denk geldiğimiz için merkezde uygun fiyatlı otel seçenekleri çoktan tükenmişti. Bu nedenle tek şansımız Airbnb’den ev kiralamak oldu. Rynok Meydanı’nda bulduğumuz ev 3 odalıydı aslında sadece tek bir odayı kiralamıştık ancak gittiğimizde ev sahibi evin diğer odalarının tutulmadığını söyleyince evde bir hafta boyunca sadece biz kalmış olduk. 7 geceliğine kişi başı 300 TL ödedik. Ama ev çok eskiydi, mutfak ve banyosu 1950’lerden kalma görüntüsüyle bizde ilk gidişte hayal kırıklığı yaşatsa da yerinin çok güzel olması en büyük telafi oldu. Ev bir yanı Rynok Meydanı’na bir yanı Shevsenka Bulvarı’na çıkan Andreolli pasajındaydı. Günde neredeyse iki üç kez eve gelip dinlenip tekrar dışarı çıkıyorduk. Mutfağı hiç kullanmadığımız için sorun olmadı. Eğer Lviv’de ev kiralamayı düşünüyorsanız fotoğraflarına çok iyi bakın, sonra bizim gibi hayal kırıklığına uğramayın 
Seyahatinizi önceden planlarsanız çok uygun fiyatlara otel ve hostel de bulabilirsiniz. Lviv’de hostel fiyatlarının günlük 8-10 TL olduğunu duyunca çok şaşırmıştım. Tabii konfor arayışı içerisindeyseniz otelde kalmanızı öneririm. 3 geceliği iki kişi 250-300 TL’ye Rynok Meydanı’na yakın oteller var. Talep artışına göre otel fiyatları da değişiklik gösteriyor. Lviv’de konaklama tavsiyesi istiyorsanız önerim Rynok ve Svobody Meydanı’na yakın bir yer seçmeniz. Böylece hiçbir ulaşım aracına ihtiyaç duymadan bütün mekanları ve gezilecek yerleri rahatlıkla keşfedebilirsiniz.


Lviv’de Şehir İçi Ulaşım
Ukrayna’nın şirin kenti Lviv ulaşım konusunda hiçbir zorluk yaşamayacağınız nadir şehirlerden birisi. Çünkü eski şehir bölgesi yürüyerek gezilebilecek kadar küçük ve hemen her mekan ve gezilecek yerler bu bölgede bulunuyor. Şehirde toplu ulaşım otobüs, tramvay ve troleybüsler ile sağlanıyor. Taksiler de oldukça ucuz olduğu için yakın yerlere gitmek isterseniz gönül rahatlığı ile tercih edebileceğiniz seçenekler arasında. Diğer Avrupa şehirleri gibi yürüye yürüye yoruldum sözü Lviv için geçerli değil, o yüzden burada yürümekten keyif alacağınızı söyleyebilirim. Zaten binalar o kadar güzel ki ben her gün bir saatimi yürüyerek farklı sokakları keşfetmeye ayırdım
Lviv’de toplu ulaşım araçlarına binecekseniz biletinizi şoförden alabileceğiniz gibi büfelerden de temin edebilirsiniz. Biletinizi aldıktan sonra araç içerisinde bulunan metal aletle delmeyi unutmayın. Aynı bilet kullanılmasın diye Ukraynalılar toplu ulaşımda böyle garip bir çözüm bulmuş, bilet zaten 3-4 UAH (yaklaşık 30-50 kuruş) olduğu için tekrar kullanmak isteyenin olabileceğini düşünmüyorum  Biletinizi denetim olabileceğinden dolayı inene kadar saklamanız gerekiyor. Sanırım Lviv ulaşım anlamında da cebinizden en az paranın çıkacağı Avrupa şehirlerinden biri.
Lviv’de toplu ulaşım konusunda dikkatimi çeken detaylar var. Biri şoförlerin neredeyse tamamına yakınının kadın olması. Gözlemlediğim kadarıyla erkek şoför 1 ya da 2 kez gördüm. İkincisi yıl 2018 iken hala bu kadar eski ulaşım araçlarının kullanılması Avrupa ülkesinde çok şaşırtıcı geliyor. En son Budapeşte’nin metrosunu gördüğümde şaşırmıştım ancak Lviv’de ulaşım araçlarının zaman yolculuğuna çıkmanızı sağlayacağından eminim  Üçüncüsü günün hemen her saati toplu ulaşım araçları tıklım tıklım. Sanırım bunda Lviv’in üniversite şehri olması ve genç nüfusun fazlalığı önemli ölçüde etken. Diğer bir detay ise Lviv’de yolların arnavut kaldırımı ile döşeli olması. Bu nedenle araba ile yolculuk ederken bolca sallanıyorsunuz Belki de bu nedenle ulaşımda kullanılan birçok araç yenilenmiyor. Kışın kar yağışının fazla olması nedeniyle eski şehrin büyük bir bölümü arnavut kaldırımlı taşlardan oluşuyor. Bu nedenle yürürken bile biraz zorlanıyorsunuz. Ukraynalı kadınlar topuklu ayakkabı ile nasıl yürüyorlar yazın merak ediyorum doğrusu 
Lviv’de toplu ulaşım ile ilgili detaylı bilgileri ve güzergahları bu adreste bulabilirsiniz. http://lviv.travel/en/about_lviv/transportation
Lviv’de Alışveriş
Lviv alışveriş yönünden beni şaşırtan şehirlerden biri oldu. Neden mi? Mağazalar akşam 21.00’e kadar açık. Hatta küçük hediye dükkanları daha da geç kapanıyor. Avrupa’nın birçok şehrinde saat 18.00 oldu diye içeri kabul etmeyen mağazaları düşününce burası cennet gibi geldi bana. Şehir küçük olduğu için burada öyle lüks mağazaların bulunduğu alışveriş caddeleri yok. Rynok Meydanı ve ara sokaklarında hediyelik eşya satan birçok mağaza bulabilirsiniz. Birçok mağazada gözüme çarpan şey ise Ukrayna işi kıyafetler oldu. Gömlek, elbise, bluz, t-shirt şeklinde tasarlanan bu kıyafetlere bayıldım ve hemen fiyat araştırmasına başladım. Bluzlerin fiyatı 700 ile 1500 grivna arası değişiyor. (100-300 TL arası) Daha etnik olanların fiyatları 3000 grivna’ya kadar çıkıyor. Şehir ucuz olsa da etnik kıyafetler açısından aynı ucuzluğu bulamamak biraz üzdü açıkçası 
Kışın giderseniz birçok mağazada yün çorap, eldiven, bere, tüylü ev ayakkabıları bulabilirsiniz. Çoraplar 80-120 grivna, bereler 200-300 grivna, sıcacık ev ugg’ları 400 grivna gibi fiyatlarla satılıyor. Magnetler 15 grivna’dan başlıyor 40 grivna’ya kadar çıkıyor.
Lviv’de ucuz alışveriş için Opera Binası’nın hemen arkasında kurulan bit pazarına mutlaka uğrayın. Seyahatlerimde yerel eşyaların satıldığı pazarları gezmeye bayılırım! Lviv’de de böyle bir pazar olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Pazarda magnet fiyatları diğer yerlere göre çok daha uygundu. Bu nedenle magnet alışverişimi tanesine 15 grivna (2 TL) vererek buradan yaptım. Takılara meraklı olduğum için pazarda satılan el işi renkli takılardan bir tane aldım. Mağazada 250 grivna denen takı burada 150 grivna’ydı. (20 TL) Yün eldivenler de o kadar güzeldi ki bir tane de etnik desenlerde eldiven aldım, ona da 150 grivna (20 TL) verdim. Etnik elbiseler, bluzler burada da vardı ancak fiyatlar hemen hemen mağazalar ile aynıydı. Sovyet döneminden kalma rozetler, paralar, kalpaklar pazarda sergilenen diğer eşyalar arasında yer alıyor.
Bit pazarında çalışanlar çok az İngilizce bilmelerine rağmen oldukça rahat anlaştık. Beğendiğiniz şeyi göstererek “how much” diye sorduğunuzda fiyatı ya telefona ya da deftere yazıp gösteriyorlar. Pazarlık yaparsanız daha uygun fiyatlara alışveriş yapabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Eğer eski kitaplara, fotoğraflara, Sovyet dönemi eşyalarına meraklıysanız bir diğer bit pazarı adresi ... kilisesinin hemen arkası. Burası daha küçük bir pazar olsa da yolunuz düşerse uğrayabilirsiniz.
Svobody Meydanı’ndaki Opera Passage şehirdeki küçük bir alışveriş merkezi. Dört katlı alışveriş merkezinde genellikle İtalyan markalarından ürünler satıldığı için fiyatlar Euro üzerinden, dolayısıyla oldukça yüksek. Lviv’de alışveriş denince uğranabilecek bir diğer adres Roksolana Alışveriş Merkezi. Bizim bildiğimiz alışveriş merkezlerinden fersah fersah uzak, çünkü burada da ithal ürünlerle birlikte kürk satan mağazalar yer alıyor ve fiyatlar cep yakıyor. Bizim gibi vaktiniz bolsa göz atmak için uğrayabilirsiniz. Roksalana Alışveriş Merkezi’nin yanında kışlık ürünlerin satıldığı küçük bir pazar daha var, dilerseniz oraya da bakabilirsiniz.
Forum Lviv şehirdeki en büyük alışveriş merkezi. Svobody Meydanı’na yürüyerek 15 dakikalık mesafede bulunuyor. Zara, Mango, LC Waikiki gibi mağazalar olduğunu görünce uğramaya gerek duymadık.
Lviv’den ne alınır derseniz kesinlikle çikolata ve alkol kullanıyorsanız votka. Çikolata almak için uğramanız gereken iki adres var: Birincisi Roshen. Burası tam bir çikolata cenneti! İçeri girer girmez mis gibi çikolata kokusu sizi karşılıyor. Girişte yer alan kilitli dolaplara eşyanız varsa koyabiliyorsunuz, bence daha rahat bir alışveriş için çok iyi düşünülmüş. Sütlüsünden karamellisine, bitterinden frambuazlısına kadar onlarca çeşit çikolata arasında seçim yaparken zorlanacağınıza eminim Dilerseniz mağazanın ortasında yer alan ve tartılarak satılan çikolata ve şekerlemelerden de satın alabilirsiniz. Fiyatlar 2-3 grivna’dan (50 kuruş) başlıyor paketin büyüklüğüne göre 80-90 grivna’ya (10 TL) kadar çıkıyor. Oldukça şık paketlerde çikolatalar da var, sevdiklerinize en güzel hediye seçeneklerinden biri olabilir. Son gün buradan yaklaşık 15 paket çikolata aldım, (hepsini ben yemeyeceğim) ve sadece 230 grivna ödedim. (30 TL) Kredi kartı seçeneği de mevcut.
Roshen’in Lviv’de birden fazla şubesi var. Rynok Meydanı’na en yakın olan mağazanın konumu için tıklayın.
https://www.google.com.tr/maps/place/Roshen/@49.8283584,23.9811923,13z/data=!4m8!1m2!2m1!1slviv+roshen!3m4!1s0x0:0x370502fb75765b6e!8m2!3d49.8393663!4d24.0312195
Lviv’de çikolata alışverişi için bir diğer adres ise Lviv Handmade Chocolate. Ağız sulandıran çikolatalardan taneyle alabileceğiniz gibi şık paketlerden de seçebilirsiniz. Burada çikolata fiyatları biraz daha yüksek. Tane ile satılan çikolatalar 7 grivna’dan (1 TL) başlıyor. Büyüklüğüne göre fiyatı artıyor. Noel baba, tavşan, panda vb şekillerde çikolatalar da mevcut. Çocuğunuz varsa bu çikolatalara bayılacağından eminim! İçeride aynı zamanda oturup nefis çikolatalar eşliğinde kahve de içebiliyorsunuz. Mekan önerilerinde buradan daha detaylı olarak bahsedeceğim.
Lviv Handmade Chocolate konum için tıklayın.

https://www.google.com.tr/maps/place/Lviv+Handmade+Chocolate/@49.8411496,24.0310054,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473add6c5cada593:0xf8ec900ddfc6a21a!8m2!3d49.8411462!4d24.0331941


Lviv’de çikolata demişken hediyelik eşya satan dükkanlarda daha önce hiçbir yerde görmediğim tarzda çikolatalarla karşılaştım. Dükkanda çalışan kıza sorduğumda Lviv’e özgü 1 yıl boyunca bozulmadan saklanabileceğini söyledi. Kalp, anahtar hatta cep telefonu şeklinde olanlar bile vardı  Küçük bir dilim ikram etti ancak tadı bana fazla acı geldi. En küçüklerinin fiyatı 70-80 grivna’dan başlıyordu. Bitter seviyorsanız deneyebilirsiniz.

Lviv alışveriş için Virmens’ka Sokağı 20 numarada bulunan Gaz Lambası Müzesi içerisinde yer alan mağaza da fiyatlarının uygunluğu ile favorilerim arasında yer aldı. Krakivska sokağı, Drukarska sokağı ve Rynok Meydanı alışveriş için göz atmanız gereken adresler arasında.


Blyzen’ko ve Arsen şehir merkezinde alışveriş yapabileceğiniz iki süpermarket. Ayrıca ünlü mekanların bulunduğu Staroievreiska sokağında yer alan marketten de su vb ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Büyük boy sular 10 grivna (1.33 lira) küçük boy votka 35 grivna (4.5 TL).

Lviv Gezilecek Yerler
Doğu Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olan Lviv’de gezilecek yerlerden çok gezilecek mekanlar var desem yeridir. Özellikle Lviv’e yolunuz kış aylarında düşerse vaktinizin büyük bir kısmını sıcacık mekanlarda geçirmeniz olası. Ancak bu mekanlar bildiğiniz mekanlardan oldukça farklı  Bu nedenle mekan önerilerimi Lviv yeme-içme rehberi yazımda fiyatları ile birlikte ayrıntılı olarak ele alacağım.
Lviv’de görülmesi gereken birçok yer Rynok Meydanı etrafında toplanmış durumda. Şehre gelmeden önce yaptığım detaylı araştırmada yaklaşık 150 kilise olduğunu okumuştum. Gerçekten adım başı kilise ile karşılaşıyorsunuz. İlk kez bir şehirde bu kadar fazla kilise gezdim desem yeridir. Dikkatimi çeken kiliseleri sıralayacak olursam:
Dominik Katedrali (Dominician Catedral)
Lviv Dominik Katedrali ihtişamlı yapısıyla şehre ayrı bir hava katıyor. Barok mimarisi ile dikkat çeken kilisenin içerisini ücretsiz olarak gezip fotoğraf çekebilirsiniz.
Dominik Katedrali konum için tıklayın https://www.google.com.tr/maps/place/dominik/@49.8427203,24.0316071,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473add6ce37e6c0f:0x2145bb13cd192ef3!8m2!3d49.8427169!4d24.0337957
Carmelite Kilisesi (Carmelite Church)
Bu kiliseyi etrafı keşfetmek için yürüyüşe çıkarken fark ettim. Dominik Katedrali’nin arka tarafında tepede yer alıyor. Merdiven çıkarak ulaşabileceğiniz kilise bugün Rum kilisesi olarak hizmet veriyor. İçerisini gezmek ücretsiz.

https://www.google.com.tr/maps/place/Carmelite+Church,+Lviv/@49.8425358,24.0354438,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473add6b5efbf7df:0x7bbb06c51a506caa!8m2!3d49.8425324!4d24.0376325?hl=tr


Lviv Latin Katedrali (Lviv Latin Cathedral)

Rynok Meydanı’na oldukça yakın bir konumda bulunan Lviv Latin Katedrali gotik mimarisi ile Lviv’deki en eski katedrallerden biri konumunda. Buraya gelmişken hemen yanındaki Boim Şapeli’ni de mutlaka fotoğraflamanızı öneririm. İçerisi kapalı olduğu için gezemedim ancak dış mimarisine hayran kaldım.


https://www.google.com.tr/maps/place/Lviv+Latin+Cathedral/@49.8407502,24.0283737,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473add6dcf1be9b5:0x5716fbbb359dd536!8m2!3d49.8407468!4d24.0305624?hl=tr
Ermeni Katedrali (Armenian Cathedral of Lviv)
Lviv’de 150 tane kilisenin içerisindeki tek Ermeni kilisesi burası. Ocak 2018’de gittiğimizde bir kısmı tadilatta olduğu için girişi Virmenska sokağından değil Krakivska sokağından yapılıyordu. Ermeni Katedrali’nin Kars’taki Ani Katedrali’nden esinlenerek inşa edildiğine dair bilgiler mevcut. Ani’yi görmediğim için kıyaslama yapamıyorum ama bu katedralin içinin diğer kiliselerden çok daha farklı olduğunu söyleyebilirim.
https://www.google.com.tr/maps/place/Armenian+Cathedral+of+Lviv/@49.8435564,24.0278736,17.61z/data=!4m7!3m6!1s0x473add6d6f749457:0x58185d5eeb47db21!8m2!3d49.8433127!4d24.0306925!9m1!1b1?hl=tr
Bernardine Kilisesi (Bernardine Church)

Lviv gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir diğer dini yapı Bernardine Kilisesi. Görkemli mimarisi ile 17.yüzyıldan günümüze gelen kilisenin içerisini ücretsiz gezebilirsiniz.


Lviv kiliselerinde dikkatimi çeken en önemli nokta Ukraynalıların dinlerine düşkün olmasıydı. Ziyaret ettiğim her kilise oldukça doluydu, herbir köşede ibadet eden insanlar vardı. Avrupa’nın birçok şehrinde kilise ziyaretlerinde bulundum ama hiçbirinde bu kadar kalabalıkla karşılaşmamıştım.
Bernardine Kilisesi konum için tıklayın https://www.google.com.tr/maps/place/Bernardine+Church/@49.8395065,24.0334968,18.77z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x6086316cfab8725b!8m2!3d49.8394451!4d24.0345521?hl=tr
Rynok Meydanı (Rynok Square)
Lviv’de vaktinizin büyük bir kısmını burada geçireceksiniz, çünkü en güzel mekanlar Rynok’ta sıralanmış. Hepsi birbirine yürüme mesafesinde. Bir mekandan çıkıyor iki adım sonra diğerine geçiyorsunuz. Sadece mekanlar mı? Harika mimarisi ile dikkat çeken tarihi evleri, müzeleri, kiliseleri, Yunan Tanrıça heykelleri ile Rynok Lviv’de sosyal ve kültürel hayatın kalbi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Rynok Meydanı yılbaşı zamanı ışıklarla süsleniyor. Yan yana dizilen noel pazarları meydana ayrı bir hava katıyor. Bir yandan sokak sanatçıları hünerlerini sergiliyor, öbür yandan buz pistinde çocuklar ve gençler kışın tadını sonuna kadar çıkartıyor. Tramvayların biri gidiyor biri geliyor. Siz de elinize kahvenizi alıp Rynok’ta dolaşarak Lviv’in tadını sonuna kadar çıkarın!
Rynok Meydanı konum için tıklayın
https://www.google.com.tr/maps/place/Rynok+Square,+L'viv,+Lviv+Oblast,+Ukrayna,+79000/@49.841331,24.0294036,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473add6daee0eb21:0x98a6b79bb05742c2!8m2!3d49.8413276!4d24.0315923?hl=tr
Lviv Belediye Binası (City Hall)
Rynok Meydanı’nın en ünlü yapılarından biri olan Belediye Binası 1357 yılında inşa edilse de geçirdiği yangın felaketleri nedeniyle birçok kez yenilenmiş. 1835 yılında tekrar açılan Lviv Belediye Binası’nın saat kulesine çıktığınızda sizi 360 derecelik bir Lviv manzarası bekliyor! Ben hava çok soğuk olduğu için üzerimdekilerle 300 küsür merdiven çıkamam diye denemedim ama fotoğraflara bakınca tepeden manzara harika gözüküyor! Lviv’i kuşbakışı izlemenin bedeli ise kişi başı 30 grivna (4 TL)
Lviv Belediye Binası konum için tıklayın
https://www.google.com.tr/maps/place/Bicycle+parking+near+City+Hall/@49.8415493,24.0293258,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473add6db19211eb:0xf3e80aaa675c719b!8m2!3d49.8415459!4d24.0315145?hl=tr
İtalyan Avlusu (Italian Courtyard)
Lviv’de en merak ettiğim yerlerin başında geliyordu İtalyan Avlusu. Fotoğraflarına baktığımda mimarisi ile oldukça etkileyici görünüyordu. Haritada bulurken biraz zorluk çektim meğerse dibimizdeymiş  Rynok Meydanı 6 numarada yer alan kapıyı açtığınızda iç kısımda kalıyor. Giriş ücretli. Kişi başı 10 grivna (yaklaşık 1.30 TL) vererek giriyorsunuz.
Lviv’de Rönesans Dönemi’nin en güzel eserlerinden biri olan tarihi yapı aslında bir saray. Kornyakta Sarayı olarak da bilinen eser 1580 yılında İtalyan bir mimar tarafından günümüze kazandırılmış. Yazın giriş katında bir mekan da hizmet veriyor ama kışın kapalı olduğu için çok sakindi. Eminim yazın burada oturup bir şeyler yiyip içmek harika olurdu!
İtalyan Avlusu konum için tıklayın https://www.google.com.tr/maps/place/Italian+Courtyard/@49.8423185,24.0308385,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473add6cfe330bab:0x73a56de803231767!8m2!3d49.8423151!4d24.0330272?hl=tr
Siyah Ev (Black Mansion)
İtalyan Avlusu’ndan sola doğru yürüdüğünüzde 4 numarada karşınıza çıkan siyah görkemli bina dikkatini mutlaka çekecektir. Diğer yapıların arasında rengi nedeniyle kolayca fark edilen bina 16. yüzyılda Peter Krasovsky tarafından Rönesans mimarisinde inşa edilmiş. İçerisinde Lviv Tarih Müzesi var ama biz ziyaret ettiğimiz dönemde tadilatta olduğu için kapalıydı.

Siyah Ev konum için tıklayın


https://www.google.com.tr/maps/place/Black+House,+Lviv/@49.84242,24.030556,17z/data=!4m12!1m6!3m5!1s0x473add6cfe330bab:0x73a56de803231767!2sItalian+Courtyard!8m2!3d49.8423151!4d24.0330272!3m4!1s0x473add6d013a019f:0x15dd51f4e9444056!8m2!3d49.8424164!4d24.032745?hl=tr
Ermeni Sokağı (Virmens’ka Street)
Lviv’de en beğendim yerlerden biri Ermeni sokağı oldu. Buradaki mistik hava, tarihi binaların dokusu beni ayrı bir etkiledi. Lviv’de bir zamanlar Ermenilerin birlikte yaşadıkları sokak adını da buradan almış. Ermeni Kilisesi ile birlikte en keyifli mekanların bir kısmı boylu boyunca bu sokakta yer alıyor. Ermeni Sokağı Rynok Meydanı’na 2-3 dakikalık yürüme mesafesinde.
Sanata meraklıysanız burada yer alan modern sanat galerilerine de uğramanızı tavsiye ederim. Ermeni Katedrali’nin hemen arka kısmında yer alan Green Sofa Art Gallery’i ziyaret etme şansı buldum. Ukraynalı sanatçıların birbirinden renkli eserlerinin yanı sıra sevdiklerinize alabileceğiniz küçük hediyelik eşyalar da var. Sergi programı ayda bir yenileniyor. Benim ziyaret ettiğim dönemde yılbaşı sergisi vardı. Green Sofa Art Gallery’nin 12.00’de açıldığı akınızda bulunsun. Akşam 19.00’a kadar gezebilirsiniz.
Dzyga Art Gallery, ICONART Gallery ve Pravda Ermeni Sokağı’nda sanata doyabileceğiniz diğer modern sanat galerileri arasında yer alıyor.

Ermeni Sokağı konum için tıklayın


https://www.google.com.tr/maps/place/Armenian+quarter/@49.8430094,24.031746,19.33z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x473add6d70ea915b:0x3e34a21a01a5baf!2sVirmens'ka+St,+L'viv,+Lviv+Oblast,+Ukrayna,+79000!3b1!8m2!3d49.8430919!4d24.0309226!3m4!1s0x473add6d71f8e5ab:0x1e78cff55bb50518!8m2!3d49.8431239!4d24.0308446?hl=tr

Eczane Müzesi (Pharmacy Museum)
Eczanenin de müzesi mi olurmuş demeyin. Lviv’de oluyor Burası aynı zamanda Lviv’in en eski eczanelerinden biri. Giriş kısımda ilaç satışı yapılıyor. İç kısımda ise 30 grivna (4 TL) vererek gezebileceğiniz tarihi odalarda antik tıp dünyasında tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. İlginizi çekiyorsa Atlas’ın tam karşısında yer alıyor.
Eczane Müzesi konum için tıklayın
https://www.google.com.tr/maps/place/Eczane+M%C3%BCzesi/@49.8425787,24.0321874,20.35z/data=!4m14!1m6!3m5!1s0x473add6cdde4f9cf:0x3998555dd6b61c5f!2sDzyga!8m2!3d49.8433453!4d24.0338322!3m6!1s0x473add6d04f8c285:0x40e2b720ff31d419!8m2!3d49.8426564!4d24.0323634!9m1!1b1?hl=tr
Lviv Kayıp Oyuncaklar Bahçesi (Yard of Lost Toys)
Burayı ilk kez Atlas Obscura kitabında Lviv’i araştırırken görmüştüm ve inanılmaz şekilde ilgilimi çekmişti. Yüzlerce oyuncak dışarıda bir arada...Lviv’in farklı bir şehir olduğunu ilk kez o zaman anlamıştım, gidince bu konudaki düşüncem kesinleşti. Daha önce hiçbir şehirde karşılaşmadığım farklı konseptlerin karşıma çıkması Lviv gezimi unutulmaz kıldı.
Kayıp Oyuncaklar Bahçesi Eski Rynok Meydanı’na oldukça yakın bir konumda. Ama burayı bulana kadar baya bir çaba sarf ettim çünkü haritada sadece eski meydanın konumunu gösteriyor burayı bulamıyordu. Etrafımda soracak kimse de yoktu dolandım, dolandım neredeyse dönüyordum ki sonunda küçük bir bahçeye gizlenmiş oyuncaklar karşıma çıkınca çocuklar gibi sevindim 

Eski Rynok Meydanı’nda karşınıza geniş bir park var çıkıyor oradan yukarı doğru Vul. Lva’dan sola dönünce evin bahçesinde görebilirsiniz. Hikayesi ise şöyle: Çocuğun biri bahçede oyuncakları ile oynarken iki tanesini burada unutuyor. Oyuncakları bulan adam belki geri döner ümidiyle oyuncakları saklıyor. Ancak çocuk bir daha gelmiyor. O günden bugüne etraftaki herkes birer ikişer oyuncak bırakıyor ve ortaya bu eğlenceli Açıkhava oyuncak müzesi çıkıyor!


Aradan geçen yıllar boyunca oyuncaklar çoğalıyor. Ama dikkatimi çeken şey oyuncakların hepsi o kadar özenli yerleştirilmiş ki gerçekten bir müze görüntüsünü andırıyor. Camlara asılı peluş hayvanlar, kütüklerin üzerine yerleştirilmiş renkli ayıcıklar, küçük bebekler adeta birer sanat eseri gibi sergileniyor. Oyuncaklara belirli aralıklarla yenileri ekleniyor. Bizde olsa iki günde hepsi ortadan kaybolurdu diye düşünmeden edemiyorum.
Lviv Opera Binası (Lviv Theatre of Opera and Ballet)
Lviv gezinizi unutulmaz kılmak için planınıza eklemeniz gereken en önemli aktivite Lviv Opera Binası’nda gösteri izlemek olmalı. Avrupa’daki opera, bale gösteri fiyatlarının aksine burada oldukça uygun fiyatlar karşınıza çıkıyor. Planladığınız tarihlerde gösteri olup olmadığını bu siteden kontrol etmenizi öneririm. https://opera.lviv.ua/ Biz Verdi’nin Nabucco operası için biletimizi gelmeden 1 ay önce internetten aldık. Fındıkkıran balesine de gitmeyi çok istedim ama biletleri çoktan tükenmişti. Eğer bu tür kültür sanat aktivitelerine meraklıysanız kaçırmayın derim.
Lviv’de opera izlemek için yer bulamadıysanız ya da gidiş tarihinizde gösteri yoksa içerisini gezmek için 40 grivna (5 TL) ücret ödeyerek girebiliyorsunuz.
Svobody (Özgürlük) Meydanı’nın sonunda yer alan tarihi opera binası gündüz olduğu kadar gece ışıklar altında da oldukça görkemli. Hem gündüz hem gece fotoğraflamanızı öneririm. Opera Binası’nın tam karşısında eskiden Lenin heykeli yer alıyormuş ancak Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası heykel yıkılmış yerine fiskiye yapılmış. Biz kışın ziyaret ettiğimiz için fiskiye kapalıydı. Eminim yazın çok daha güzel bir görüntüsü vardır. Lviv’deki opera deneyimimizi ayrı bir yazı olarak hazırlayacağım.
Lychakiv Mezarlığı (Lychakiv Cemetery)
Bence Lviv gezinize farklı bir soluk kazandırmak için ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri de Lychakiv Mezarlığı. Şehir merkezine yirmi dakika uzaklıkta bulunan mezarlık bana Moskova’daki Novodeviçi Mezarlığı’nı anımsattı. Nazım Hikmet’in mezarını ziyaret etmek için gittiğimiz Novodeviçi Mezarlığı gibi burada da adeta açık hava sanat müzesi gibi bir mezarlık karşıladı bizi. Novodeviçi’den farkı giriş için ücret ödüyorsunuz. Ama rakam oldukça cüzi. Mezarlığa giriş için 20 grivna, fotoğraf çekmek için 10 grivna alınıyor. Toplam 4 TL.
Mezarların hemen hepsi heykellerle süslü. Politikacılar, şairler ve sanatçıların mezarlarının yanı sıra Ukrayna askerlerinin mezarlarının bulunduğu şehitlik alanını da mutlaka görün derim. Lychakiv Mezarlığı’na yürüyerek gidebileceğiniz gibi taksi ile de ulaşabilirsiniz. Merkezden buraya 6-7 TL gibi bir ücret ödüyorsunuz.
Lychakiv Mezarlığı konum için tıklayın
https://www.google.com.tr/maps/place/Lychakiv+Cemetery/@49.8313523,24.0526051,15.85z/data=!4m5!3m4!1s0x473add4f68c422d3:0x1d56256364fa4cc0!8m2!3d49.8324603!4d24.0560909?hl=tr
Ivan Franko Parkı
Sanırım Lviv’de mevsimin kış olmasından dolayı en çok üzüldüğüm an Ivan Franko Parkı’nı gördüğüm andı. Lviv’de bu kadar büyük bir şehir parkının olabileceğini hiç düşünmezdim. Ah, bir de mevsim bahar olsaydı da yeşillikler içerisindeki hali ile kalsaydı hafızamda. Burası sadece Lviv’in değil Ukrayna’nın en eski parkı olma özelliğini taşıyor. Burasının bahar ve yaz aylarının en popüler noktalarından biri olduğuna eminim. Ivan Franko parkın Rynok Meydanı’ndan 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Bir girişi Ivan Franko Üniversitesi’ne diğer girişi de Lviv Politeknik Üniversite’ne bakıyor.
Sadece Ivan Franko Parkı değil Lviv’de daha onlarca irili ufaklı park var. Stryisky Parkı yaz aylarında yolunuz düşerse uğramanız gereken en büyük parklardan biri. Özlemini duyduğunuz yeşile belki bu şekilde bir nebze de olsa doymuş olursunuz.
Ivan Franko parkı konum için tıklayın

https://www.google.com.tr/maps/place/Ivan+Franko+Park/@49.8388032,24.0182289,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473add70fa2c2b45:0x5f11ad5efa4909fc!8m2!3d49.8387998!4d24.0204176?hl=tr


Stryisky parkı konum için tıklayın
https://www.google.com.tr/maps/place/Stryiskyi+Park/@49.8230253,24.0227923,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x473ae78ac19b0467:0x2b2237553544c794!8m2!3d49.8230219!4d24.024981?hl=tr
Potocki Sarayı (Potocki Palace)
Lviv’de müze gezimizi Potocki Sarayı’ndan yana kullandık. Burası Rynok Meydanı’na 10 dakikalık yürüme mesafesinde olduğu için ulaşım da oldukça kolay. Potocki Sarayı Lviv’de gördüğüm en güzel binalar arasında ilk beşe girer. 1800’lü yılların sonunda barok mimari ile inşa edilen saray Polonyalı Potocki ailesi için yaptırılmış. Günümüzde Lviv Sanat Müzesi olarak hizmet veren saraya giriş için ilk katına 30, ikinci katına 30 grivna olmak üzere 60 grivna (8 TL) ücret ödeniyor.
İki katlı sarayın içi tek kelimeyle harika. Ancak eserler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Alışık olduğumuzun dışında 1700’lü yıllara ait siyaha yakın renklerdeki yağlı boya çalışmalar içimi kararttı. Ukrayna sanatının yanı sıra İtalyan, Rus ve Polonya dönemine ait eserler de sergileniyor. Sadece yağlı boya tablolar değil heykeller de Potocki Sarayı’nda görebileceğiniz eserler arasında.
Potocki Sarayı konum için tıklayın https://www.google.com.tr/maps/place/Potocki+Palace/@49.8378227,24.0267093,17z/data=!4m12!1m6!3m5!1s0x473add7aaa889813:0x98e1cbc381cc7655!2sPotocki+Palace!8m2!3d49.8378227!4d24.0267093!3m4!1s0x473add7aaa889813:0x98e1cbc381cc7655!8m2!3d49.8378227!4d24.0267093?hl=tr
Yüklə 86,04 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin