Notă informativă la proiectul Hotărârii de Guvern al Republicii Moldova Cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind bazinele de înot



Yüklə 11,56 Kb.
tarix17.03.2018
ölçüsü11,56 Kb.
#45566

Notă informativă
la proiectul Hotărârii de Guvern al Republicii Moldova Cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind bazinele de înot
Condiţiile ce au impus elaborarea proiectului:

Prezentul proiect de Hotărâre de Guvern este elaborat în baza prevederilor art. 6 şi 72 ale Legii nr. 10-XVI din 03 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice.

Elaborarea Regulamentului nominalizat se preconizează conform prevederilor Programului Naţional pentru implementarea Protocolului privind Apa şi Sănătatea în Republica Moldova pentru anii 2016-2025, aprobat prin H.G. nr.1063 din 16.09.2016.

S-a constatat, că fiecare stat membru al UE îşi reglementează politici în domeniul protecţiei si îmbunătăţirii sănătăţii umane, domeniu expus în tratatul de la Lisabona.

Ţările UE adoptă diferite procedee de monitorizare a calităţii apei din bazinele de înot:unele utilizează standarde tehnice general acceptate, ghiduri oficiale recomandate, altele au regulamente şi normative naţionale. În toate ţările însă, unanim acceptate ca biocide pentru dezinfecţia apei sunt substanţele clorigene. De asemenea, autorităţile ţărilor au fost de acord şi în privinţa valorilor parametrilor microbiologici, ca fiind identici cu cei stabiliţi pentru apa potabilă (De ex: lipsa coliformilor în 100 ml de apă).

Necesitatea elaborării şi adoptării proiectului de Regulament este condiţionată de angajamentele internaţionale asumate de Republica Moldova în domeniul sănătăţii. În prezent Republica Moldova nu dispune de un cadru normativ aplicabil ce ar reglementa cerinţele sanitar-igienice faţă de bazinele de înot.


Principalele prevederi şi elemente noi ale proiectului:

Sănătatea umană este domeniul prioritar al sănătăţii publice. De aceea prezentul act normativ stabileşte norme sanitare unice faţă de bazinele de înot, indiferent de forma de proprietate şi apartenenţă, exigenţe faţă de amenajarea, exploatarea şi calitatea apei, care va contribui nemijlocit la fortificarea stării de sănătate a persoanelor ce frecventează aceste obiective.

Scopul Regulamentului este să asigure că bazinele de înot sunt exploatate în maximă siguranţă, astfel că în urma activităţii acestora un număr cât mai mare al populaţiei să obţină beneficii pentru sănătate.

Prezentul Regulament reflectă abordări ce ţin de controlul pericolelor care pot apărea în apa bazinelor de înot, indiferent de faptul dacă acestea sunt închise sau deschise, publice sau semi-publice.

Necesitatea elaborării şi adoptării proiectului de Regulament este condiţionată de angajamentele internaţionale asumate de Republica Moldova în domeniul sănătății. În prezent Republica Moldova nu dispune de un cadru normativ ce ar reglementa cerinţele sanitar-igienice faţă de bazinele de înot, iar prezentul Regulament vine să răspundă acestei necesităţi.

Actualmente în Republica Moldova se exploatează peste 120 de bazine de înot închise, inclusiv 44 bazine în mun. Chişinău, care sunt supuse supravegherii sanitare de către Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice al Republicii. Starea sanitară a acestor bazine este relativ satisfăcătoare, monitorizîndu-se periodic calitatea apei la parametrii chimici şi microbiologici. Din cauza lipsei cadrului normativ, lipsesc pîrghiile şi elementele de ghidare ce ar permite efectuarea supravegherii curente corespunzătoare a obiectivelor nominalizate. Totodată este necesar de menţionat, că lipsa cadrului ce ar reglementa cerinţele faţă de amenajarea, exploatarea acestor obiective, precum şi faţă de calitatea apei din bazinele de înot pot condiţiona riscul sporit de apariţie şi de răspândire a bolilor infecţioase (dizenteria, legionelloza), dermatologice (epidermofiţia, micozele), otite, sinuzite, tonzilite, ascaridoze, intoxicatii cu substante dezinfectante pe bază de clor şi nu în ultimul rând boli provocate de accidentele în apă.

Efectuarea supravegherii sanitare de stat a amplasării şi construcţiei obiectivelor menţionate este deficitară şi se efectuează în lipsa unui document normativ naţional Majoritatea obiectivelor nominalizate sunt amplasate şi replanificate după proiect de tip individual.

Fundamentarea economico-financiară:

În cazul implementării actului normativ cheltuielile apărute, vor fi suportate de agenţii economici, proprietari ai bazinelor de înot şi ţin de ajustarea bazinelor de pnot la cerinţele noului Regulament



Modul de încorporare a proiectului în sistemul actelor normative în vigoare, actele normative care trebuie elaborate sau modificate.

Drept urmare a adoptării prezentului proiect nu va fi necesară modificarea şi completarea altor acte normative.




Avizarea şi consultarea publică a proiectului:

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova şi a fost înaintat pentru avizare tuturor organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice centrale cointeresate, sectorului privat şi societăţii civile. Propunerile acceptabile ale acestora au fost luate în considerare la definitivarea proiectului de act normativ.



În scopul respectării prevederilor Legii nr. 239-XVI din 13 noiembrie 2008 privind transparenţa în procesul decizional, proiectul de Regulament a fost plasat pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţie decizională (directoriul „Transparenţă ”, compartimentul „Proiecte supuse consultărilor publice”) şi pe pagina web: www.particip.gov.md.


Viceministru Aliona SERBULENCO
Yüklə 11,56 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin