Notă informativă la proiectul hotărîrii Guvernului cu privire la Strategia de dezvoltare informațională a sectorului agroindustrial



Yüklə 173,04 Kb.
səhifə1/6
tarix27.11.2017
ölçüsü173,04 Kb.
#33096
  1   2   3   4   5   6












Notă informativă

la proiectul hotărîrii Guvernului cu privire la Strategia de dezvoltare informațională a sectorului agroindustrial

e-Agricultură” 


Strategia de dezvoltare informațională a sectorului agroindustrial „e-Agricultură” (în continuare – Strategie e-Agricultură) este elaborată în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 710 din 20 septembrie 2011 cu privire la aprobarea Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării (e-Transformare), a Hotărîrii Guvernului nr. 857 din 31.10.2013 cu privire la Strategia naţională de dezvoltare a societăţii informaţionale “Moldova Digitală 2020”, precum și a Hotărîrii Guvernului nr. 409 din 04.06.2014 cu privire la aprobarea Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020, Concepţiei guvernării electronice, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.733 din 28 iunie 2006, Hotărîrii Guvernului nr. 656 din 05.09.2012 cu privire la aprobarea Programului privind Cadrul de Interoperabilitate, Hotărîrii Guvernului nr. 404 din 2.06.214 cu privire la pilotarea platformei de interoperabilitate.

La elaborarea prezentei Strategii e-Agricultură s-a ținut cont de politicile europene de dezvoltare agricolă, de vectorul politic de integrare europeană a țării noastre, precum și de prevederile Acordului de Asociere UE-RM, cerințele căruia Republica Moldova și le-a asumat odată cu semnarea și ratificarea acestuia pe parcursul anului 2014.

Strategia e-Agricultură stabilește obiectivele procesului de Transformare Electronică a sectorului agroindustrial, oferind o viziune unificată privind modernizarea serviciilor publice prestate cetățenilor, precum și eficientizarea activității Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (în continuare MAIA), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (în continuare ANSA),precum și instituțiilor din subordine, folosind soluțiile Tehnologii informaționale și comunicații (în continuare – TIC). Strategia pune bazele unei abordări sistemice asupra investițiilor inteligente în TIC și sporirii capacității decizionale din sectorul agroindustrial.

În anul 2013, Programul strategic e-Agricultură a fost elaborat și aprobat prin Ordinul MAIA nr. 239 din 11.12.2013, după care în anul 2014, s-a decis promovarea acestui document prin hotărîre de Guvern, în scopul dezvoltării unei strategii sectoriale eficiente și durabile, care va sta la baza tuturor acțiunilor planificate și va oferi posibilitatea de a beneficia de surse financiare pentru realizarea acțiunilor planificate în acest sens.

În conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 710 din 20 septembrie 2011, cu privire la aprobarea Programului Strategic de modernizare tehnologică a guvernării, fiecare Autoritate Publică Centrală trebuie să-și elaboreze programul său de transformare electronică, pentru ca pînă în anul 2020, toate serviciile publice să fie supuse digitalizării.

La rîndul său, MAIA va realiza procesul de e-Transformare prin Strategia e-Agricultură, care cuprinde obiectivele impuse de legislația în vigoare, precum și dezvoltarea informațională a sectorului agroindustrial. În acest context, noțiunea de e-Agricultură a fost definită drept o investiție inteligentă în domeniul agroindustrial, prin utilizarea domeniului TIC, ce permite modificarea și îmbunătățirea sectoarelor animaliere, vegetale și alimentare, atît la nivel operațional cît și la nivel managerial, în scopul asigurării unor beneficii directe și indirecte cu impact asupra fermierilor, mediului de afaceri și a guvernării.

Obiectivele generale ale Strategiei e-Agricultură sunt:


  1. modernizarea serviciilor publice prin digitalizarea și reingineria proceselor operaționale;

  2. eficientizarea activităților entităților din sectorul agroindustrial prin intermediul tehnologiilor moderne;

  3. eficientizarea elaborării și implementării politicilor de dezvoltare și de supraveghere a sectorului agroindustrial.

Aceste obiective sunt parte componentă a principiului e-Agricultură și vor conduce la:

  1. modernizarea serviciilor publice, facilitarea accesului la informaţiile şi serviciile electronice;

  2. eficientizarea proceselor de elaborare și implementare a politicilor în acest sector;

  3. optimizarea gestionării resurselor financiare publice, utilizate pentru implementarea politicilor de dezvoltare prin pîrghiile de subvenționare în agricultură;

  4. facilitarea activității operatorilor economici ca actori ai lanțului agroindustrial, în scopul asigurării securității și siguranței alimentare;

  5. monitorizarea rezultatelor implementării politicilor de dezvoltare a sectorului agroindustrial;

  6. optimizarea procedurilor de supraveghere a lanțului alimentar.

Întru optimizarea procesului de implementare și monitorizare a Strategiei e-Agricultură, a fost constituită arhitectura conceptuală, care constă din următoarele componente:



  1. Componenta „Animalieră” – include în sine soluții informaționale destinate automatizării evidenței și business-proceselor din domeniul agroalimentar, care va asigura trasabilitatea produselor de uz veterinar;

  2. Componenta „Vegetală” – include în sine soluții informaționale destinate automatizării evidenței și business-proceselor componentei vegetale din domeniul agroalimentar, care va asigura trasabilitatea produselor de uz fitosanitar;

  3. Componenta „Alimentară” – include în sine soluții informaționale destinate automatizării evidenței și business-proceselor filierei siguranța alimentelor din domeniul agroalimentar, care va asigura trasabilitatea alimentelor;

  4. Componenta „Resurselor și Infrastructurii Agricole” - include în sine soluții informaționale destinate automatizării evidenței elementelor de infrastructură agricolă, precum și a resurselor agricole, cum ar fi terenurile, tehnica agricolă, mijloacele de transport destinate transportării produselor agroalimentare;

  5. Componenta „Sistemelor Informaționale Interne”- reprezintă un complex de sisteme informaționale destinate automatizării evidenței și/sau fluxurilor de lucru ale domeniului agroalimentar, însă fără a avea interacțiune directă cu agenții economici, fiind menite să asigure și să faciliteze executarea business-proceselor din cadrul instituțiilor implicate în activitățile sectorului agroalimentar, cum sunt MAIA, ANSA și instituțiile subordonate.

Totodată, este de menționat, că proiectul în cauză impune și crearea Ghișeului Unic în Agricultură - un mecanism care permite părților implicate în activitatea de afaceri din sectorul agroindustrial să acorde informații și documente standardizate printr-un singur punct de recepționare, astfel fiind îndeplinite toate cerințele legislației privind reglementarea activității de întreprinzător. Acest ghișeu va fi disponibil atît la nivel central, cît și la nivel regional – în cadrul oficiilor teritoriale ale Î.S. „Centrul Informațional Agricol”.

Realizarea obiectivelor Strategiei vor conduce la atingerea următoarelor rezultate:

a) modernizarea serviciilor publice prin digitalizarea și reingineria proceselor operaționale;

b) consolidarea resurselor informaționale integrate în agricultură;

c) asigurarea informațională a platformei guvernamentale de interoperabilitate;

d) pregătirea și perfecționarea cadrelor din agricultură;

e) prognozarea dezvoltării businessului în agricultură;

f) stabilitatea pieței produselor agricole prin transparenta și intensificarea dezvoltării filierelor agroindustriale;

g) asigurarea procesatorului produselor agricole cu materie primă pe parcursul anului prin integrarea informațională cu producătorul.

În contextul celor expuse, considerăm oportun şi necesar de a fi înaintat proiectulîn cauză spre avizare autorităților de resort, care are menirea de a face MAIA, ANSA și instituțiile subordonate mai performante, mai dinamice, mai flexibile și mai transparente în acțiunile decizionale, precum și le va aduce mai aproape de nevoile fermierilor și operatorilor economici care activează în domeniul agroindustrial.



Viceministru Gheorghe GABERI

Proiect

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

HOTĂRÎRE nr. ___

din____________________2014

Chişinău

cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare informațională a sectorului agroindustrial „e-Agricultură”

În scopul realizării prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 710 din 20 septembrie 2011 cu privire la aprobarea Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării (e-Transformare), (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.156-159, art.780), Strategiei Naţionale de dezvoltare a societăţii informaţionale „Moldova digitală 2020” aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.857 din 31 octombrie 2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.252-257, art.963), Concepţiei guvernării electronice, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.733 din 28 iunie 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.106-111, art.799) și a Hotărîrii Guvernului nr.409 din 04.06.2014 cu privire la aprobarea Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr.152, art.451), Guvernul HOTĂRĂŞTE:

1. Se aprobă Strategia de dezvoltare informațională a sectorului agroindustrial „e-Agricultură” (în continuare Strategia e–Agricultură, se anexează).

2. Strategia e–Agricultură va fi implementată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și alte instituții subordonate, prin delegarea sarcinilor instituțiilor de profil şi operatorului tehnico-tehnologic Î.S. „Centrul Informațional Agricol”.

3. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vor elabora planuri de acțiuni anuale privind implementarea Strategiei e-Agricultură.

4. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va prezenta Guvernului pînă la data de 15 martie anual un raport cu privire la executarea planului de acțiuni.

5. Autoritățile publice centrale și de specialitate vor aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta Strategie e–Agricultură, și vor adopta actele normative necesare şi alte documente care vor asigura implementarea Strategiei e-Agricultură.

6. Ministerul Finanțelor va aloca mijloace financiare din bugetul de stat pentru dezvoltarea și implementarea Strategiei e-Agricultură.

7. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Cancelariei de Stat.

PRIM-MINISTRU Iurie LEANCĂ

Contrasemnează:

Viceprim-ministru, ministrul Economiei Adrian Candu
Ministrul Finanţelor Anatol Arapu
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov
Directorul Centrului de Guvernare Electronică Stela Mocan

Ministerul Tehnologiei Informației și

Comunicațiilor Pavel Filip

Aprobat


prin Hotărîrea Guvernului nr.____

din ____________2014

 Strategia de dezvoltare informațională a sectorului agroindustrial

e-Agricultură”



Yüklə 173,04 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin