Notă informativă la proiectul Legii cu privire la modificarea unor acte legislative Referitor la modificările nemijlocite ale actelor legislative pot fi comunicate următoarele



Yüklə 7,31 Kb.
tarix05.01.2022
ölçüsü7,31 Kb.
#72234

Notă informativă

la proiectul Legii cu privire la modificarea unor acte legislative


Referitor la modificările nemijlocite ale actelor legislative pot fi comunicate următoarele.

1. Articolul 10 alin.(2) din Legea cu privire la petiţionare, potrivit proiectului, stabileşte că petiţiile care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) al aceluiaşi articol se consideră anonime şi nu se examinează. Petiţionarii care din diferite motive vor să se adreseze organelor de stat, întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor au dreptul de a înainta petiţii, în urma cărora instituţiile date vor examina cele sesizate, doar cu condiţia ca în petiţii să fie trecute datele de identificare şi de contact. Astfel, petiţionarii care formulează petiţii la adresa instituţiilor date se obligă să furnizeze informaţii reale privind identitatea şi datele de contact.

De obicei, petiţiile anonime sunt adresate de către persoanele care declară nişte fapte ce nu corespund realităţii, fiind fictive şi lipsite de temei şi care sunt calificate ca insinuări şi provocări în scopul dezinformării societăţii, fără ca aceste persoane să-şi asume vreo responsabilitate. De aceea, proiectul de lege urmăreşte optimizarea procesului de examinare a petiţiilor de către organele competente, pe de o parte şi responsabilitatea petiţionarilor, pe de altă parte. Mai mult ca atît, ar fi evitate cheltuielile inutile a resurselor administrative ale statului, care nu trebuie să fie irosite pentru investigarea sesizărilor trimise de autori cu rea-credinţă în scopuri de răzbunare, clevetire sau ultragiere a persoanelor nevinovate, precum şi pierderea timpului funcţionarilor care ar putea fi folosit în alt scop.

Articolul 10 alin.(2) din Lege, în redacţia sa actuală, prevede că petiţiile care nu sunt semnate de autor, indicîndu-se numele, prenumele şi domiciliul acestora, se examinează de către organele corespunzătoare doar în cazul în care acestea conţin informaţii ce vizează securitatea naţională şi ordinea publică. Însă, conform practicii existente, instituţiile statului recepţionează un număr mare de petiţii anonime (ce nu conţin date de identificare a autorului), chiar şi în cazurile cele mai banale, acestea fiind înregistrate şi ulterior examinate.

Amendamentul propus nu se răsfrânge asupra articolului 263 alin.(8) din Codul de procedură penală, care stabileşte că, plîngerile şi denunţurile anonime nu pot servi temei pentru pornirea urmăririi penale, însă, în urma controlului efectuat în temeiul acestor plîngeri sau denunţuri, organul de urmărire penală se poate autosesiza în vederea urmăririi penale.

Eliberarea organelor statului de sarcina examinării petiţiilor anonime este oportună şi oferă un plus de garanţie, că petiţiile admise spre examinare se referă doar la situaţii reale şi veridice, în care intervenţia statului este imperioasă.

Prezentul proiect a fost supus procedurii de coordonare cu organele interesate. În special a fost solicitată opinia tuturor ministerelor, Centrului pentru Drepturile Omului şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.



. 2. Propunerea de modificare a articolului 10 alin.(2) din Legea nr.190 - XIII din 19 iulie 1994 cu privire la petiţionare, condiţionează şi modificarea pct.22 din Anexa nr.1 la Hotărîrea Parlamentului nr.57 din  20 martie 2008 de aprobare a  Regulamentului Centrului  pentru Drepturile Omului, a structurii, a statului de funcţii şi a modului de  finanţare a acestuia, în vederea excluderii prevederilor ce vizează examinarea petiţiilor anonime.

Viceministru Oleg EFRIM
Yüklə 7,31 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin