Piaţa asigurărilor în semestrul I, anul 2008 Oleg Verejan, Doctor în economie Preşedintele Asociaţiei de Actuariat din Moldova, Actuar



Yüklə 21,99 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü21,99 Kb.
#13383


Piaţa asigurărilor în semestrul I, anul 2008

Oleg Verejan,

Doctor în economie

Preşedintele Asociaţiei de Actuariat din Moldova,

Actuar.
Piaţa asigurărilor din Republica Moldova devine un sector important. În ciuda condiţiilor social-economice dificile, existente pe piaţa valutară şi investiţională, în primul semestru al anului 2008 industria asigurărilor înregistrează o tendinţă de creştere. Sectorul asigurărilor a devenit unul competitiv, deşi nu a atins cote performante în această ordine de idei. E şi firesc, întrucât asigurările în spaţiul nostru nu cunosc tradiţii performante în sensul celora din ţările avansate.

Potrivit datelor oficiale, pe parcursul primului semestru al anului curent, volumul primelor brute subscrise de cele 33 de companii de asigurări, a fost de circa 25,7 milioane euro (calculate la cursul mediu de schimb), înregistrându-se o creştere de 33% faţă de perioada similară a anului precedent şi atingând cea mai înaltă cota din istoria asigurărilor din Republica Moldova, de 1,6% din PIB, fapt remarcat in special prin predominarea dinamicii asigurărilor asupra evoluţiei PIB-ului. Însa, pe fundalul unei rate semnificative a inflaţiei (de peste 15,6%), primele brute subscrise au consemnat o creştere reală de circa 15,1 %.

Reformele legislative în domeniu asigurărilor din Republica Moldova din anul 2007 (modificarea Legii cu privire la asigurări) nu au avut contribuţii semnificative asupra dinamicii pieţei în primul semestru al anului 2008, cu excepţia impunerilor de majorare a capitalului statutar de până la 4 milioane lei (aproape 245 mii euro). Este şi firesc, deoarece efectele modificărilor legislative vor fi resimţite pe termen lung, după ce fa fi creat şi va activa cadrul regulatoriu de funcţionare a transformărilor legislative din ultima perioadă (capitalizarea anuala, până când se va atinge nivelul de 15 milioane lei sau circa 920 mii euro per companie; separarea evidenţei contabile pe sectoare: viaţă şi generale; obligativitatea angajării cel puţin a unui actuar; impuneri de ridicare a calităţii profesionale a managementului companiei; modernizarea actelor normative de calcularea a rezervelor de asigurare etc.).

I


Dinamica indicatorilor principali ai pietei asigurarilor din Republica Moldova
mpunerea legislaţiei în vigoare de majorarea a capitalului statutar până la 6 aprilie 2008 a avut ca efect creşterea de 29%, faţă de perioada similară a anului precedent, a capitalului pe total piaţa. Recapitalizarea pieţei, urmată de creşterea rezervelor (23%) şi a primelor brute subscrise au condus la atingerea unui nivel al activelor pieţei de peste 70 milioane de euro, consemnând o creştere aproape echivalentă cu cea a rezervelor de asigurare (23%). Cu toate acestea, dinamică pozitivă a activelor este cea mai mica comparativ cu creşterile din primele semestre ale anilor anteriori (sem.I, 2006 faţă de sem.I 2005, circa 46%; sem.I, 2007 fata de sem.I 2006, circa 36%). Aceasta situaţie este creată de faptul ca companiile de asigurări au fost concentrate mai mult asupra recapitalizării şi mai puţin în ceea ce priveşte dobândirea unor active eficiente. De asemenea, problema recapitalizării companiilor (o bună parte din profitul realizat de companii putea fi folosit pentru majorarea capitalului statutar), precum si competiţia de a obţine o imagine mai buna pe piaţă, a condus la creşterea rezultatului financiar pe total piaţa cu 79%, constatând un nivel de 5 milioane euro (profit au înregistrat 18 companii, iar 13 au obţinut un rezultat financiar negativ). Creşterea rezervelor de daune de aproape 2 ori se datorează în speţă consemnărilor CNPF referitoare la incorectitudinea creării şi menţinerii acestei categorii de rezerve de unele companii. În acest sens, trebuie să menţionăm că valoare rezervelor de daune este insuficientă dacă se compară cu riscurile asumate. Mă refer, în special, la rezerva de daune neavizate, care din lipsa unor analize corelative cu valoarea daunelor apărute, continua să se calculeze prin cea mai elementare metode (1% din primele subscrise), neavând nici o legătura cu analiza daunelor anterioare, astfel lipsind un argument actuarial adecvat. De fapt, asigurătorii din Republica Moldova sunt unicii din spaţiul Europei de Est care încă mai au ca bază de calculare a rezervelor de daune neavizate metode neargumentate din punct de vedere actuarial.

În ceea ce priveşte structura pieţei asigurarilor, în contextul separării companiilor de profil în funcţie de sectorul de activitate, de remarcat este ascensiunea continuă în ultimii ani a sectorului viaţă, ritmul de dinamică al caruia (56%), la sfirşitul primului semestru al anului curent, prevalează comparativ cu sectorul de asigurări generale (32%). Aceasta situaţie nu poate să influienţeze în mare măsură dinamica totală a pieţei, deoarece ponderea asigurarilor de viaţă este destul de redusă, reprezentînd 7% (1,8 milioane euro) din totalul industriei asigurărilor. Prin urmare, partea preponderenta asupra creşterii primelor brute subscrise este deţinuta de ritmul de modificare al asigurărilor generale (32%). Menţionăm că în sectorul asigurărilor de viaţă dispun de licentă mai multe societăţi, unele desfăşurând activităţi pasive, adică continuând să administreze poliţele contractate anterior, în timp ce activităţi active desfăşoară doar două societăţi: GRAWE Asigurări de viaţă – liderul sectorului viaţă şi Sigur-Asigur, cea din urma deţinînd o cotă în semestrul I, anul 2008 de 7,6% din totalul primelor brute subscrise pe asigurările de viaţă sau 8,6% din vânzările companiei GRAWE.

O trasatură importantă a pieţei asigurărilor din Republica Moldova este predominarea afacerilor din sectorul de asigurări generale (non-viaţă). În primul semestru al anului 2008 primele brute subscrise de acest sector a reprezentat 93% din subscrierile realizate la nivelul pieţei. Valoarea primelor brute subscrise din categoria de asigurări amintită a atins 24 milioane euro, în creştere cu 32% faţă de rezultatele înregistrate in aceeaşi perioada financiara aferenta anului precedent.

Cumulând 17,5 milioane euro, respectiv 73% din totalul volumului de prime brute subscrise, clasa asigurărilor auto, cu tendinţe de ascensiune, are cea mai semnificativă pondere in segmentul asigurărilor generale, devansând media europeana de 2 ori (media europeana – 32% in anul 2006) si inregistrând o creştere faţă de aceeaşi perioada a anului precedent de 37%.




Structura primelor brute subscrise pentru

sectorul asigurari generale

Cuprinderea în asigurare aproape în totalitate a autovehiculelor active şi în contextul unui nivel înalt al competiţiei din domeniu, se constată că cea mai mica creştere, de circa 9%, din clasa asigurarilor auto, aparţine Asigurării obligatorii de răspundere civila auto (AORCA), situaţie care a redus ponderea acestei asigurări cu 5 puncte procentuale în total asigurări auto, atingând cota de 24% (fata de 29% în sem. I, 2007). Majorarea numarului de autovehicule înmatriculate şi în special a celor noi, creşterea concurenţei pe fundalul unor reduceri esenţiale de preţuri şi avantaje oferite asiguraţilor în scopul atragerii de clienti fără a accentua prea mult principiul de selectie, a condus la ascensiunea ponderii primelor subscrise pe asigurările CASCO şi Carte Verde.

Cu un volum total de 3,5 milioane euro prime brute subscrise, clasa de asigurări de bunuri reprezinta un nivel constant, de aproximativ 15% din segmentul asigurărilor generale, constatând o crestere a acestei cote faţă de semestrul I al anului 2007 (+3 p.p.), ca rezultat al majorarii „explozive” a primelor subscrise cu peste 62%. Aceasta crestere de prime este influienţată in special de majorarea proprietăţilor asigurate ale persoanelor juridice. Totuşi, comparativ cu rezultatele consemnate pentru clasa de asigurări de bunuri în primul semestru al anului 2000, s-a înregistrat o reducere a cotei deţinute din totalul activităţii de asigurări generale (de la 41% în sementrul I al anului 2000 pînă la 15% în aceasi perioada a anului curent).

Prin urmare, se constată ca cetăţenii sunt orientati mai mult să cheltuie pentru riscurile aferente proprietăţilor in miscare si mai puţin se gândesc la riscurile care pot afecta sănătate proprie sau businessul propriu. Astfel, probleme precum educaţia populaţiei în privinţa popularizării anumitor tipuri de asigurări încă există.

La sfirsitul primului semestru al anului 2008, din totalul daunelor plătite de 7,5 milioane euro, circa 94,6% (116 mil. lei) apartineau sectorului de asigurări generale. Ca si in cazul primelor brute subscrise, ponderea cea mai mare (88%) este deţinuta de asigurarile auto, cu o creştere a acestui indicator de 7 puncte procentuale faţă de perioada similara a anului precedent. In contextul creşterii portofoliilor companiilor, cota despagubirilor pe asigurările CASCO continua sa creasca şi sa se menţina la un nivel foarte inalt (in jur de 45% din totalul despăgubirilor pentru asigurările generale) comparativ cu alte clase de asigurări.

Ţ


Structura daunelor plătite pentru

sectorul asigurari generale
inind cont de faptul ca clasa asigurărilor auto mentine ponderi substanţiale, atât din totalul primelor brute subscrise, cât şi în special din totalul daunelor de asigurare, trebuie ca pe viitor companiile de asigurari din republică, precum si autoritatea de supraveghere a asigurărilor (Comisia Nationala a Pietei Financiare-CNPF) sa ia in consideraţie cu atenţie orice alte modificări de ordin tehnic si financiar la stabilirea preţurilor de piaţă, pentru a evita un eventual deficit pe aceasta clasă. Mai mult chiar, scumpirea reparaţiilor, a pieselor de schimb şi a serviciilor medicale, implementarea sistemului bonus-malus (conform unei hotariri a CNPF), precum si tendinţa de creştere a compensatiilor oferite victimelor din accidente rutiere induc un impact sporit la nivelul costurilor cu daunele, fapt ce poate avea ca rezultat si incetinirea de acordare a reduceriilor. Cele mentionate pot fi considerate ca un indiciu către CNPF, în contextul în care, în urmatoarele luni urmează sa se elaborate noile tarife la asigurarea RCA şi Carte Verde, în baza unei metodologii aprobate anterior de Guvern.

Tendinţa de polarizare a peţei, adică de concentrare a activităţii în mâinile câtorva companii sa menţinut şi în semestrul I anul curent. Astfel, piaţa asigurărilor din Republica Moldova ramîne a fi destul de concentrată comparativ cu alte state europene, stabilindu-se, în primul semestru al anului 2008, tendinte de creştere. Primele cinci companii (adica 15% din total 33 de companii) concentrează aproape 72% din totalul primelor brute subscrise şi 62% din totalul activelor pieţei. Mai mult decât atît, numai două companii de asigurări (ASITO si MOLDASIG) au înregistrat circa 51% din volumul total de prime şi respectiv 46% din active, ceea ce este un argument în plus în spijinul motivaţiei de mai sus.



În topul companiilor de asigurări, MOLDASIG şi ASITO continuă să deţină poziţiile de lideri ai pieţei de asigurări generale. Cel de-al treilea loc pe piaţă, cu un volum al primelor brute subscrise de peste 2 milioane de euro şi o creştere impresionantă de 80%, determinată în mare parte de creşterea primelor subscrise pe clasele de asigurări auto (Carte verde si RCA), este adjudecat companiei CARAT. De remarcat este faptul că companiile din top 10 au înregistrat o majorare medie de peste 40% a primelor brute subscrise în primul semestru al anului 2008 faţă perioada similară a anului 2007.

Concluzionînd, se poate preciza că industria asigurărilor din Republica Moldova în ultima perioadă şi în special în primul semestru al anului 2008 a cunoscut o evoluţie pozitivă per ansamblu, cu tendinţe lente de maturizare, dar şi cu dificultăţi proprii, încă nedepăşite (de orientare puternică spre segmentul asigurărilor auto, puterea financiară redusă, lipsa informării continue a avantajelor asigurărilor, precum şi existenţa problemelor de educaţie a populaţiei în privinţa popularizării anumitor tipuri de asigurări etc.) . În particular, după intrarea în vigoare a noii legi cu privire la asigurări (6 aprilie 2007) se remarcă o orientare de globalizare şi internaţionalizare a pieţei prin pătrunderea pe piaţa naţională a grupurilor cu capital internaţional. Prezenţa numeroaselor grupuri de asigurări de renume mondial, ar avea ca rezultat creşterea gradului de competitivitate şi respectiv de maturitate al pieţei şi , de asemenea ar contribui la expansiuni esenţiale a pieţei de capital şi a economiei, per ansamblu. Conform estimărilor, la sfârşitul anului 2008, se aşteaptă o creştere a primele brute subscrise cu aproape 30% comparativ cu faţă de anul 2007.
Yüklə 21,99 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin