O decizie cu consecinte vesnice 1 Regi 9:1-9.
Pentru fiecare om exista doar doua drumuri in viata pe care poate sa mearga, si fiecare trebuie sa decida pe care dintre ele o urmeaza. Poetul Robert Frost scria in unul dintre poemele sale “Drumul neumblat”, despre doua drumuri care treceau printr-o padure si despre decizia pe care calatorul trebuie sa o ia cu privire la cel pe care va merge. “Am ales drumul mai putin umblat si aceasta decizie a fost hotaratoare.” Domnul Isus a spus acelasi lucru despre cele doua cai care apar in calea fiecarui om, Matei 7:13-14.Este clar ca fiecare om alege una dintre aceste doua cai, iar alegerea drumului mai putin batatorit va face diferenta intre viata vesnica si condamnarea vesnica. Sa nu ne inselam crezand ca aceasta hotarare o luam o singura data, atunci cand am crezut in Isus si ne-am pocait de pacatele noastre. Aceasta decizie o luam in fiecare zi, de mai multe ori pe zi. Alegem daca umblam pe calea Imparatiei lui Dumnezeu sau pe calea lumii, alegem sa facem voia suverana a Dumnezeului Tata sau dupa voia eului nostru? Pe ce cale decid sa merg la slujba, la scoala sau cu cei din casa mea? Cum aleg sa imi petrec timpul liber si cu cine? Sa nu uitam ca exista decat o cale spre ceruri, iar aceasta este cea pe care Cristos a umblat.
Solomon a trebuit sa ia aceasta decizie nu doar cand a fost inscaunat ca rege peste Israel. Chiar in apogeul domniei Sale, Dumnezeu i-a reamintit lui Solomon ca trebuie in continuare sa aleaga calea pe care vrea sa umble. Fiecare decizie pe care o luam se va dovedi a fi o binecuvantare sau va sapa o prapastie si mai adanca intre noi si Dumnezeu. Vs.4 si 5 le putem numi versetele “daca-atunci”. Daca vei alege sa umbli pe calea placuta mie, atunci te voi binecuvanta. Desigur ca David este adus din nou in discutie pentru ca el a impus standardul pentru toti imparatii lui Israel. Nu pentru ca a fost perfect, ci pentru ca dorinta cea mai mare a inimii lui era sa umble cu Dumnezeu. Dumnezeu nu cere o supunere in aspectele exterioare ale vietii asa cum multi inteleg astazi relatia cu Dumnezeu, ci in cele care tin de inima omului. El cere o inima evlavioasa de la noi, o inima care sa bata in ritmul impus de Dumnezeu. Daca Solomon se ridica la inaltimea tatalui sau si a dorintei lui Dumnezeu pentru el, rasplata sa era o imparatie vesnica.
Acelasi principiu “daca-atunci”, este valabil pentru noi astazi. Daca ne supunem si umblam pe calea lui Cristos atunci vom cunoaste binecuvantarea lui Dumnezeu. Daca muncim asa cum Dumnezeu ne spune sa facem atunci vom avea indeajuns cat sa dam si la altii, daca iubim asa cum Dumnezeu ne invata atunci relatiile noastre vor fi o sursa de putere si bucurie permanenta. Daca nu ne supunem, atunci vom trai mereu la limita supravietuirii si ne vom sufoca partenerul de viata prin gelozia si nesiguranta noastra. Cunosc cupluri care au relatii nesanatoase, bazate pe lipsa de incredere si nesiguranta in partenerul de viata si totul izvoraste din neintelegerea dragostei lui Dumnezeu. In vs. de la 6-9 observam un alt aspect foarte important si pentru noi. Nu doar Solomon avea de suferit in urma nesupunerii sale, ci urmasii sai la trom pana la intreaga natiune a lui Israel. Alegerea gresita avea repercursiuni tragice, asa cum este valabil si pentru noi astazi. Poporul Israel urma sa fie izgonit din tara promisa in care Dumnezeu ii adusese si sa isi piarda dreptul asupra acestei tari, dar si asupra templului pe care il construise pentru Dumnezeu. Natiunea urma sa ajunga de batjocura tuturor neamurilor. Asadar evreii nu pot da vina pe nimeni pentru istoria lor. Prin tot ceea ce li s-a intamplat, Dumnezeu nu a facut decat sa isi implineasca cuvantul. Dumnezeu i-a abandonat pentru ca ei l-au parasit pe Dumnezeu. Acest lucru ar trebui sa stea ca un semnal de alarma pentru noi. Daca alegem sa umblam pe caile lumii, sau pe caile decise de eul nostru totul se va sfarsi tragic pentru noi, iar prin aceasta cei pierduti vor sti ca acest lucru s-a intamplat pentru ca ne-am abatut de la calea sfanta a lui Dumnezeu. Oricat de atractivi ar fi idolii precum banii si posesiunile materiale, cariera si ridicarea noastra personala sexul si placerile trupesti, puterea si manipularea ei, acestia vor duce la distrugerea noastra. Abaterea de la drumul cel bun incepe cu o mica minciuna, la fel cum drumul spre faliment poate incepe cu o mica cheltuiala neinteleapta si drumul spre dependenta cu un mic rasfat sau moft
Ce mai invatam din aceasta lectie de la Solomon? Ca desi am ales bine la un moment dat in viata, acest lucru nu este de ajuns. Trebuie sa continuam sa alegem sa umblam pe calea cea buna aleasa in trecut. Pe Dumnezeu Il alegem in fiecare zi prin fiecare decizie care o luam in orice aspect al vietii. Pana in acel moment Solomon il alesese pe Dumnezeu in toate caile sale si in douazeci de ani reusise sa construiasca atat Casa lui Dumnezeu cat si palatul sau, sa cunoasca faima pe care nici un alt imparat nu o mai cunoscuse si sa aiba parte de foarte multe bogatii si glorie, Matei 6:29. Solomon a crescut si spiritual in aceasta perioada, iar rugaciunile sale stau marturie a acestui lucru. Alegerile Sale au placut Domnului, iar Domnul l-a binecuvantat peste masura de mult. Insa Solomon trebuia sa continue pe aceasta cale. El nu se putea baza doar pe ceea ce facuse in trecut si pe alegerile prin care primise ungerea si binecuvantarea divina. O rugaciune inaltatoare, o hotarare inteleapta sau o lucrare minunata de slujire a lui Dumnezeu facute la un moment dat, nu iti sunt suficiente pentru a ramane in binecuvantarea Tatalui pe vecie. Doar staruirea in aceste lucruri va aduce biruinta mult dorita. Acelasi lucru este valabil si pentru noi. Este important ce am facut ieri pentru Dumnezeu, dar la fel de important este ce facem astazi si maine. Crestinul nu este precum camila care se hraneste cu apa si isi umple cocoasele, iar apoi poate sa stea fara sa bea zile intregi. Crestinul trebuie sa fie zilnic adapat de Duhul lui Dumnezeu si sa aduca jertfe duhovnicesti pe masura Tatalui ceresc. De aceea sunt multi cei care au inceput bine,dar au sfarsit in ruina. Cresterea spirituala nu vine luandu-ne pauze din slujire, ci continuand zilnic sa luam alegerea buna pe care am luat-o la un moment dat in viata noastra. Il alegi pe Dumnezeu prin faptul ca inveti bine la scoala, implinindu-ti bine slujba la locul de munca, cinstindu-ti parintii, crescandu-ti copiii in disciplina Domnului si respectandu-ti partenerul, fiind pentru el un ajutor si nu o povara.
De la vs.10 si pana la sfarsitul capitolului citim despre alte reaiizari extraordinare ale lui Solomon. Insa o alta lectie importanta pe care o invatam din aceste versete este ca indiferent cat de mari sunt realizarile noastre in orice aspect al vietii, daca am esuat in plan spiritual atunci am esuat total, iar Solomon este exemplul cel mai bun. Practic aceste versete ne spun ca Solomon a avut realizari rasunatoare in domeniul comertului, arhitecturii, constructiilor, al politicii sau in cel militar. El avea o sotie frumoasa, cel mai impunator palat in care locuia si toata recunoasterea si respectul pe care un om il poate primi in aceasta viata. In ciuda tuturor acestor lucruri, el trebuia sa continue sa ia si deciziile spirituale corecte.
Va folosi el toate aceste lucruri ca sa ii dea slava lui Dumnezeu sau urma sa se mandreasca cu realizarile sale si sa cada? Vom afla din urmatoarele doua capitole care este raspunsul.
Important este decizia pe care o vom lua noi in ceea ce il priveste pe Isus. Indiferent daca l-am ales la un moment dat in viata noastra sau nu am facut-o inca, il vom alege pe El astazi? Il vom alege si maine, si pana la capat? Este frumos sa credem ca vom lua mereu decizia dreapta fata de Dumnezeu, dar este nevoie de mai mult decat de bune intentii din partea noastra. Isus l-a ales pe Dumnezeu pana la capat, L-a ales chiar si in cele mai dureroase momente ale vietii Sale pamantesti si L-a ales si cand acest lucru L-a costat viata. Daca noi ne supunem lui Isus pana la capat, atunci alegerile Sale drepte ne vor fi atribuite si noua in ciuda greselilor si caderilor noastre. Iar atunci cand ne luptam sa Il alegem pe Dumnezeu in fiecare zi putem fi siguri ca in lupta noastra Isus va fi langa noi pentru a ne tine tari pe drumul mai putin batatorit.
Dostları ilə paylaş: |