OPETUSSUUNNITELMA
AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN
VALMENTAVA KOULUTUS (VALMA)
Keskuspuiston ammattiopisto
elokuu 2015
SISÄLLYS
1 JOHDANTO 4
2 ERITYINEN TUKI JA OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 6
2.1.1 Yhteistyö ammatillisten perustutkintojen ja työelämän kanssa 7
2.1.2 HOPS (henkilökohtainen opiskelusuunnitelma) 7
2.1.3 HOJKS (henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma) 7
2.1.4 Opiskelijahuolto 8
3 KOULUTUKSEN MUODOSTUMINEN 9
4 ARVIOINTI 11
4.1 Oppimisen arviointi 11
4.2 Osaamisen arviointi 13
4.3 Todistukset 13
5 KOULUTUKSEN OSAT 14
5.1 Ammatilliseen koulutukseen orientoituminen ja työelämän perusvalmiuksien hankkiminen 10 osp (pakollinen osa) 14
5.2 Valinnaiset koulutuksen osat – yhteensä 50 osaamispistettä 20
5.2.1 Opiskeluvalmiuksien vahvistaminen 10 -30 osaamispistettä 20
5.2.2 Työssäoppimiseen ja oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen 10 -20 osaamispistettä 27
5.2.3 Arjen taitojen ja hyvinvoinnin vahvistaminen 10 -20 osaamispistettä 29
5.2.4 Ammatillisen perustutkinnon osat, 0–10 osaamispistettä 31
5.2.5 Vapaasti valittavat koulutuksen osat 0 – 5 osaamispistettä 32
6 ELINIKÄISEN OPPIMISEN AVAINTAIDOT 33
Hyvä opiskelija,
Tämä on Keskuspuiston ammattiopiston Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen opetussuunnitelma. Opetussuunnitelma on laadittu opetushallituksen ohjeiden mukaan (OPH 2014), ja se on koko opetuksen ja ohjauksen perusta. Opetussuunnitelma on tärkeä työkalu myös Sinulle. Yhdessä ryhmänvastaavasi kanssa laadit sen pohjalta itsellesi sopivan opiskelusuunnitelman, HOPS:n (=henkilökohtainen opiskelusuunnitelma).
Vaikka opetussuunnitelma on kaikille opiskelijoille samanlainen, opiskelu voi olla eri opiskelijoilla hyvin erilaista. Voit itse vaikuttaa siihen, miten opinnot suoritat ja kuinka pitkän ajan opiskelet. Opintojen aikana opiskellaan aina myös työpaikoilla. Ole aktiivinen ja mieti, millaisessa työpaikassa haluat opiskella. Voit itse valita, millaisia valinnaisia opintoja suoritat. Valinnaisia opintoja voit ottaa myös joltakin muulta alalta tai muista oppilaitoksista. Ryhmänvastaava laatii opiskeluun liittyviä suunnitelmia kanssasi.
1JOHDANTO
Peruskoulun päättävillä tai toisen asteen opinnot muutoin aloittavilla on hyvin erilaiset lähtökohdat opinnoilleen. Koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi ja tehtävien valintojen selkiyttämiseksi on perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen väliin kehitetty nivelvaiheen koulutuksia ja toimintoja, joiden avulla koulutukseen hakeutuva voi lisätä osaamistaan ja muodostaa omat, yksilölliset tavoitteensa ennen kuin aloittaa opinnot toisella asteella (ks. kuva 1).
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseksi sekä vahvistaa opiskelijan valmiuksia suorittaa ammatillinen perustutkinto. Koulutus sijoittuu perusopetuksen ja ammatillisen peruskoulutuksen nivelvaiheeseen. Valman tavoitteena on ottaa huomioon opiskelijoiden erityistarpeet. Näitä ovat esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevat tai koulutuksen ulkopuolelle jääneet nuoret, maahanmuuttajat, omaa koulutusalaa etsivät tai esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen tähtäävät nuoret. Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu vailla toisen asteen tutkintoa oleville perusopetuksen päättäneille nuorille. Koulutukseen voivat kuitenkin osallistua myös aikuiset, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen koulutukseen siirtymiseen.
Ammatillista peruskoulutusta koskevan lain 630/1998 (muutokset 787/2014 ja 246/2015) mukaan Opetushallitus määrää perusteet ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavalle koulutukselle (VALMA). Keskuspuiston ammattiopiston Valma-koulutuksen opetussuunnitelma perustuu Opetushallituksen määräämille perusteille. Opetussuunnitelma toimii suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin ohjeistuksena opettajille ja ohjaajille sekä opiskelijan apuvälineenä omien opintojen suunnittelussa, opintojen etenemisen seurannassa ja niiden arvioinnissa. Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen tarkoituksena on edistää koulutuksellista tasa-arvoa ja lisätä opiskelijoiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua ammatilliseen koulutukseen ja työllistyä opintojen jälkeen.
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijat tekevät oman ammatillisia opintoja koskevan realistisen jatkosuunnitelmansa yhdessä opetushenkilökunnan sekä muiden sidosryhmien kanssa. Opiskelijalla on mahdollisuus siirtyä tutkintotavoitteiseen ammatilliseen koulutukseen tai oppisopimuskoulutukseen missä tahansa ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen vaiheessa, edellyttäen että hänellä on riittävät valmiudet tutkintotavoitteisista opinnoista suoriutumiseen. Oppisopimuskoulutukseen siirtyminen edellyttää riittäviä opiskeluvalmiuksia ja opiskelijalle soveltuvan oppisopimuspaikan löytymistä.
Kuva 1. Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) osana koulutusjärjestelmää
2ERITYINEN TUKI JA OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN
Keskuspuiston ammattiopiston tarjoama ammatillinen erityisopetus on tarkoitettu opiskelijoille, jotka tarvitsevat opinnoissaan erityistä tukea. Koulutuksen toteuttamisen keskeinen piirre on opiskelijalähtöisyys, joka edellyttää erinomaista vuorovaikutussuhdetta opettajan ja opiskelijan välillä. Opiskelu toteutuu pääosin pienryhmissä, mikä mahdollistaa intensiivisemmän henkilökohtaisen ohjauksen ja tuen opintojen sujumiseksi. Opiskelijan ohjaus ja tuki on kokonaisvaltaista oppimisen, kasvun ja kehittymisen ohjaamista. Lisäksi opetuksessa ja ohjauksessa tuetaan ryhmäytymistä ja sosiaalisten taitojen kehittymistä.
Opettajan ja ohjaajan työparityöskentelyllä mahdollistetaan opiskelijan opintojen kokonaisvaltainen tukeminen. Opettaja vastaa, yhteistyössä opiskelijan ja hänen sidosryhmänsä kanssa, henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman suunnittelusta ja laatimisesta sekä opetuksen käytännön toteuttamisesta. Ohjaajan keskeisin tehtävä on ohjata, neuvoa ja tukea opiskelijoita siten, että heillä on mahdollisuus saavuttaa koulutuksen perusteiden ja henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaiset tavoitteet.
Tarvittaessa voidaan toteuttaa moniammatillista yhteistyötä opiskelijan tukemiseksi. Oppilaitoksen puitteissa moniammatillista yhteistyötä tekevät opinto-ohjaajat ja laaja-alaiset erityisopettajat. Opinto-ohjauksen tavoitteena on, että opiskelija perehtyy oppimisympäristöönsä ja on tietoinen oppilaitoksen ja opiskelun erilaisista käytänteistä ja käytettävissään olevista tukipalveluista. Opiskelija saa tarvittaessa tukea esimerkiksi opiskelutavoitteiden määrittelyssä, opinto-ohjelmansa suunnittelussa, jatkosuunnitelmien teossa sekä opiskeluun mahdollisesti liittyvissä pulmatilanteissa.
Opinto-ohjaaja osallistuu opiskelijoiden henkilökohtaiseen opinto- ja jatko-ohjaukseen ryhmävastaavan ohella. Opinto-ohjaaja ohjaa oppilaitokseen hakeutuvia opiskelijoita ja tekee verkostoyhteistyötä.
Laaja-alainen erityisopettaja toimii ryhmissä samanaikaisopettajana, toteuttaa pienryhmäopetusta sekä tarvittaessa yksilöopetusta niille opiskelijoille, jotka eivät tavanomaisin erityisopetuksen tukitoimin saavuta osaamiselle asetettuja tavoitteita. Laaja-alainen erityisopettaja toteuttaa tarvittaessa myös opiskelutaitoihin liittyviä opintokokonaisuuksia aloittaville ryhmille. Laaja-alainen erityisopettaja tekee tarvittaessa arvion opiskelijan oppimisen haasteista ja suunnittelee sekä toteuttaa tarvittavia tukitoimia ja yksilöllisiä opintopolkuja yhteistyössä opetushenkilöstön, opinto-ohjaajan, opiskeluhuollon ja muiden toimijoiden kanssa.
Oppimisympäristö rakennetaan selkeäksi ja strukturoiduksi, jotta opiskelija kykenee itseohjautuvaan opiskeluun ja ennakoimaan tulevaa. Struktuureja voidaan rakentaa opiskelusisältöihin, opiskelumateriaaleihin, aikatauluihin ja muihin opiskelijan toimintaa ohjaaviin tekijöihin.
Verkostoyhteistyöllä tuetaan opiskelijan kokonaiskuntoutusta, joka edesauttaa opiskelijan kasvua, hyvinvointia ja yksilöllisen polun rakentamista kohti ammatillista peruskoulutusta ja työelämää. Verkostoyhteisyön keskiössä on aina opiskelija itse. Verkostoyhteistyötä voidaan tehdä esimerkiksi opiskelijan vanhempien, sosiaali- ja terveystoimen sekä muiden toimijoiden kanssa.
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen keskeisenä tavoitteena on vahvistaa opiskelijan edellytyksiä suorittaa ammatillinen perustutkinto. Edellytyksiä vahvistetaan monipuolisella ja käytännönläheisellä opinto-ohjauksella sekä tiiviillä yhteistyöllä VALMA-koulutuksen ja eri ammatillisten perustutkintojen välillä. Yhteistyötä tehdään läpi opintojen, tavoitteena opiskelijan tutustuminen eri ammattialoihin ja ammatinvalinnan selkiytyminen.
2.1.1Yhteistyö ammatillisten perustutkintojen ja työelämän kanssa
Koulutuksen yksilöllinen opintopolku pyritään varmistamaan monipuolisella yhteistyöllä ammatillisten perustutkintojen – ja työelämän kanssa. Tavoitteena on, että opiskelun aikana opiskelija tutustuu mahdollisimman moneen häntä kiinnostavaan osaamisalaan, jotta hän voi syventää käsitystään itselleen soveltuvista ammateista. Opiskelijalla on mahdollisuus käydä tutustumassa eri tutkintoihin oppilaitoksessa ja harjoitella työelämässä työskentelyä
2.1.2HOPS (henkilökohtainen opiskelusuunnitelma)
Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) tukee opiskelijan opintojen suunnittelua ja kehittää hänen valmiuksiaan opintojen seurannassa ja itsearvioinnissa. Se perustuu opiskelijan oman opiskelun suunnitteluun, yksilöllisiin valintoihin, opinnoissa etenemiseen ja oppimisen arviointiin. Opiskelijaa ohjataan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laadinnassa ja sen toteutumisen seurannassa. Opiskelijaa ohjataan myös tekemään omaa oppimistaan koskevia päätöksiä ja valintoja. Tavoitteena on opiskelijan sitoutuminen ja motivoiminen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman toteuttamiseen koulutuksen ajaksi. Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) tukee HOPSn toteutumista.
2.1.3HOJKS (henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma)
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). HOJKS on asiakirja, johon kirjataan opiskelijan opintoihin ja tukitoimiin liittyviä asioita. HOJKS on työväline opettajalle ja opiskelijalle, sen avulla suunnitellaan, seurataan ja arvioidaan opintoja opiskelijalähtöisesti. Opiskelija osallistuu aktiivisesti suunnitelman laadintaan yhteistyössä ryhmänvastaavan ja muiden yhteistyötahojen kanssa.
HOJKS laaditaan opintojen alussa. Alkukartoitusvaiheessa selvitetään opiskelijan lähtötaso eri oppiaineissa sekä selvitetään tarvittavat opiskelun tukitoimet. HOJKS:n laadintaan osallistuvat opiskelija itse, opettaja sekä opiskelijan tilanteen ja toiveiden mukaan huoltajat ja muut tarvittavat yhteistyötahot. HOJKS-kokouksessa keskustellaan opiskelijan opintojen tavoitteista ja niiden saavuttamisesta. HOJKS-kokouksessa sovitaan tavoitteiden toteutumisen seurannasta sekä sovittujen asioiden toteuttamisvastuusta. Suunnitelmaa päivitetään Valma-vuoden aikana. Opiskeluohjelman muutokset kirjataan aina HOJKS:iin. HOJKS-prosessin toteutumisesta vastaa opiskelijan ryhmänvastaava. Opiskelija osallistuu myös itse aktiivisesti oman HOJKS:insa laatimiseen ja seuraa suunnitelman toteutumista säännöllisesti.
2.1.4Opiskelijahuolto
Keskuspuiston ammattiopiston opiskelijahuollon palveluista saa lisätietoa ammattiopiston verkkosivuilta http://www.keskuspuisto.fi/opiskelijat/hyvinvointipalvelut.
Dostları ilə paylaş: |