Orientări cu privire la detaliile diferitelor categorii de modificări, la aplicarea procedurilor menționate în capitolele II, iia, III și IV din Regulamentul (CE) nr



Yüklə 1,76 Mb.
səhifə1/21
tarix01.08.2018
ölçüsü1,76 Mb.
#65785
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21




Orientări cu privire la detaliile diferitelor categorii de modificări, la aplicarea procedurilor menționate în capitolele II, IIa, III și IV din Regulamentul (CE) nr. 1234/2008 al Comisiei din 24 noiembrie 2008 privind examinarea modificării condițiilor autorizațiilor de introducere pe piață acordate pentru medicamentele de uz uman și veterinar, precum și la documentația de transmis în temeiul respectivelor proceduri

Cuprins

1. INTRODUCERE 4

2. ORIENTĂRI REFERITOARE LA PROCEDURA DE TRATARE A MODIFICĂRILOR 5

2.1. Modificări minore de tip IA 6

2.1.1. Transmiterea notificărilor privind modificări de tip IA 6

2.1.2. Revizuirea modificărilor de tip IA în cadrul procedurii de recunoaștere reciprocă 8

2.1.3. Revizuirea modificărilor de tip IA în cadrul procedurii pur naționale 8

2.1.4. Revizuirea modificărilor de tip IA în cadrul procedurii centralizate 9

2.2. Modificări minore de tip IB 9

2.2.1. Transmiterea notificărilor privind modificări de tip IB 9

2.2.2. Revizuirea modificărilor de tip IB în cadrul procedurii de recunoaștere reciprocă 11

2.2.3. Revizuirea modificărilor de tip IB în cadrul procedurii pur naționale 12

2.2.4. Revizuirea modificărilor de tip IB în cadrul procedurii centralizate 12

2.3. Modificări majore de tip II 13

2.3.1. Transmiterea cererilor privind modificări de tip II 13

2.3.2. Evaluarea modificărilor de tip II în cadrul procedurii de recunoaștere reciprocă 15

2.3.3. Rezultatul evaluării modificărilor de tip II în cadrul procedurii de recunoaștere reciprocă 15

2.3.4. Evaluarea modificărilor de tip II în cadrul procedurii pur naționale 17

2.3.5. Rezultatul evaluării modificărilor de tip II în cadrul procedurii pur naționale 17

2.3.6. Evaluarea modificărilor de tip II în cadrul procedurii centralizate 18

2.3.7. Rezultatul evaluării modificărilor de tip II în cadrul procedurii centralizate 18

2.4. Extinderi 19

2.4.1. Depunerea cererilor de extindere 19

2.4.2. Evaluarea extinderii în cadrul procedurii naționale 20

2.4.3. Evaluarea extinderii în cadrul procedurii centralizate 20

2.5. Vaccinurile antigripale de uz uman 20

2.5.1. Cereri de modificare pentru actualizarea anuală a vaccinurilor antigripale de uz uman 21

2.5.2. Evaluarea modificărilor în cadrul procedurii de recunoaștere reciprocă 21

2.5.3. Evaluarea modificărilor în cadrul procedurii pur naționale 22

2.5.4. Evaluarea modificărilor în cadrul procedurii centralizate 22

2.6. Restricții urgente din motive de siguranță 23

2.7. Declarație de conformitate în temeiul regulamentului pediatric 23

3. ORIENTĂRI REFERITOARE LA PROCEDURA DE DISTRIBUIRE ECHITABILĂ A SARCINILOR 24

3.1. Prezentarea cererilor privind una sau mai multe modificări în cadrul procedurii de distribuire echitabilă a sarcinilor 25

3.2. Evaluarea procedurii de distribuire echitabilă a sarcinilor care nu implică medicamente autorizate prin procedura centralizată 25

3.3. Rezultatul evaluării procedurii de distribuire echitabilă a sarcinilor care nu implică medicamente autorizate prin procedura centralizată 26

3.4. Evaluarea procedurii de distribuire echitabilă a sarcinilor care implică medicamente autorizate prin procedura centralizată 27

3.5. Rezultatul evaluării procedurii de distribuire echitabilă a sarcinilor care implică medicamente autorizate prin procedura centralizată 28

4. ANEXĂ 29



1. INTRODUCERE

Regulamentul (CE) nr. 1234/2008 al Comisiei din 24 noiembrie 2008 privind examinarea modificării condițiilor autorizațiilor de introducere pe piață acordate pentru medicamentele de uz uman și veterinar1 (denumit în continuare „regulamentul privind modificările”) reglementează procedura de modificare a autorizațiilor de introducere pe piață. El a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 712/20122.

La articolul 4 alineatul (1), regulamentul privind modificările atribuie Comisiei sarcina de a elabora orientări cu privire la detaliile diferitelor categorii de modificări, la aplicarea procedurilor menționate în capitolele II, IIa, III și IV din respectivul regulament, precum și la documentația de transmis în temeiul respectivelor proceduri.

Orientările în cauză se aplică în cazul modificării autorizațiilor de introducere pe piață pentru medicamente de uz uman și medicamente de uz veterinar acordate în conformitate cu Regulamentul nr. 726/2004, Directiva 2001/82, Directiva 2001/83 și Directiva 87/22 a Consiliului3. Ele au scopul de a facilita interpretarea și aplicarea regulamentului privind modificările și oferă detalii cu privire la aplicarea procedurilor relevante, inclusiv o descriere a tuturor etapelor relevante, de la depunerea unei cereri de modificare până la rezultatul final al procedurii declanșate în urma cererii.

În plus, anexa la prezentele orientări conține detalii privind clasificarea modificărilor în următoarele categorii, astfel cum sunt definite la articolul 2 din regulamentul privind modificările: modificări minore de tip IA, modificări minore de tip IB și modificări majore de tip II. După caz, sunt prezentate detalii suplimentare privind datele științifice care trebuie transmise pentru modificări specifice și modul în care trebuie documentate aceste date. Anexa la prezentele orientări va fi actualizată cu regularitate, ținându-se seama de recomandările furnizate în conformitate cu articolul 5 din regulamentul privind modificările, precum și de evoluțiile științifice și tehnice.

Definițiile relevante pentru prezentele orientări sunt stabilite în Directiva 2001/82/CE4, Directiva 2001/83/CE5, Regulamentul (CE) nr. 726/20046, precum și în regulamentul privind modificările. De asemenea, în sensul prezentelor orientări, titularii autorizațiilor de introducere pe piață care aparțin aceleiași societăți-mamă sau aceluiași grup de societăți, precum și titularii autorizațiilor de introducere pe piață care au încheiat acorduri sau care au recurs la practici concertate privind introducerea pe piață a medicamentului în cauză trebuie considerați ca unul și același titular al autorizației de introducere pe piață7 (denumit în continuare „titularul”).

Orice trimitere din cadrul prezentelor orientări la „procedura centralizată” trebuie înțeleasă ca fiind o trimitere la procedura de acordare a autorizațiilor de introducere pe piață definită în Regulamentul (CE) nr. 726/2004. Orice trimitere la „procedura de recunoaștere reciprocă” trebuie înțeleasă ca o trimitere la procedura de acordare a autorizațiilor de introducere pe piață definită în Directiva 87/22/CEE, în Directiva 2001/82/CE articolele 32 și 33 și în Directiva 2001/83/CE articolele 28 și 29. Autorizațiile de introducere pe piață acordate în temeiul articolelor 36, 37 și 38 din Directiva 2001/82/CE sau al articolelor 32, 33 și 34 din Directiva 2001/83/CE, prin care s-a realizat o armonizare completă, trebuie considerate, de asemenea, ca autorizații de introducere pe piață acordate în temeiul procedurii de recunoaștere reciprocă. Orice trimitere la „procedura pur națională” trebuie înțeleasă ca o trimitere la procedura de acordare a autorizațiilor de introducere pe piață de către un stat membru în conformitate cu acquis-ul în afara procedurii de recunoaștere reciprocă.

Orice trimitere în cadrul prezentelor orientări la „statele membre în cauză”, în conformitate cu articolul 2 alineatul (6) din regulamentul privind modificările, trebuie înțeleasă ca o trimitere la fiecare stat membru a cărui autoritate competentă a acordat o autorizație de introducere pe piață pentru medicamentul în cauză. Orice trimitere la „statele membre implicate” trebuie înțeleasă ca o trimitere la toate statele membre în cauză, cu excepția statului membru de referință. Orice trimitere la „autoritatea națională competentă” trebuie înțeleasă ca o trimitere la autoritatea care a acordat o autorizație de introducere pe piață în temeiul unei proceduri pur naționale.

În cadrul prezentelor orientări, termenul „agenție” face trimitere la Agenția Europeană pentru Medicamente.

2. ORIENTĂRI REFERITOARE LA PROCEDURA DE TRATARE A MODIFICĂRILOR

O autorizație de introducere pe piață stabilește condițiile în care se autorizează introducerea pe piață a unui medicament în UE. O autorizație de introducere pe piață este alcătuită din:

(i) o decizie de acordare a autorizației de introducere pe piață emisă de autoritatea relevantă; și

(ii) un dosar tehnic cu datele prezentate de solicitant în conformitate cu articolul 12 alineatul (3) până la articolul 14 din Directiva 2001/82, precum și anexa I la aceasta, cu articolul 8 alineatul (3) până la articolul (11) din Directiva 2001/83, precum și anexa I la aceasta, cu articolul 6 alineatul (2) și articolul 31 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 726/2004 sau cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1394/2007.

Regulamentul privind modificările reglementează procedurile de modificare a deciziei de acordare a autorizației de introducere pe piață și a dosarului tehnic.

Cu toate acestea, în cazul medicamentelor de uz uman, introducerea de modificări în ceea ce privește etichetarea sau prospectul care nu au legătură cu rezumatul caracteristicilor produsului nu este reglementată prin procedurile prevăzute în regulamentul privind modificările. În conformitate cu articolul 61 alineatul (3) din Directiva 2001/83, aceste modificări trebuie notificate autorităților competente relevante și pot fi puse în aplicare dacă autoritatea competentă nu formulează obiecții în termen de 90 de zile.

Prezentele orientări vizează următoarele categorii de modificări, definite la articolul 2 din regulamentul privind modificările:



  • Modificări minore de tip IA

  • Modificări minore de tip IB

  • Modificări majore de tip II

  • Extinderi

  • Restricții urgente din motive de siguranță

Statul membru de referință, autoritatea națională competentă sau agenți8 sunt disponibile pentru a răspunde oricărei întrebări din partea titularilor în privința unei anumite viitoare cereri de modificare. Atunci când este cazul, se poate organiza o discuție premergătoare transmiterii cererii cu statul membru de referință, cu autoritatea națională competentă sau cu agenția pentru a obține consiliere suplimentară în privința reglementărilor și a procedurilor.

Trebuie remarcat că atunci când un grup de modificări constă din modificări de mai multe tipuri, grupul trebuie prezentat și va fi tratat conform celui mai „important” tip de modificare din cadrul grupului. De exemplu, un grup care se compune dintr-o extindere și dintr-o modificare majoră de tip II va fi tratat ca o cerere de extindere; un grup care se compune din modificări minore de tip IB și de tip IA va fi tratat ca o notificare de tip IB.

În cazul în care se face trimitere în cadrul prezentelor orientări la transmiterea de notificări sau cereri cu privire la modificări, numărul de exemplare care trebuie furnizate va fi făcut public pentru fiecare tip de procedură fie de către agenție, în ceea ce privește procedura centralizată, fie de către grupurile de coordonare instituite prin articolul 31 din Directiva 2001/82/CE pentru medicamentele de uz veterinar și la articolul 27 din Directiva 2001/83/CE pentru medicamentele de uz uman (denumite în continuare „grupurile de coordonare”) în ceea ce privește procedura de recunoaștere reciprocă, fie de către autoritatea națională competentă în ceea ce privește procedura pur națională.

Formularul de cerere de modificare a unei autorizații de introducere pe piață pentru medicamente (de uz uman si de uz veterinar) este disponibil la adresa http://ec.europa.eu/health/documents/eudralex/vol-2/index_en.htm.

Orice informație referitoare la punerea în aplicare a unei anumite modificări ar trebui furnizată imediat de către titular la cererea autorității relevante.

2.1. Modificări minore de tip IA

Mai jos sunt furnizate orientări privind aplicarea la modificările minore de tip IA a articolelor 7, 8, 11, 13a, 13d, 13e, 14, 17, 23 și 24 din regulamentul privind modificările.

Regulamentul privind modificările și anexa la prezentele orientări conțin o listă de modificări care trebuie considerate ca modificări minore de tip IA. Astfel de modificări minore nu necesită nicio autorizare prealabilă, dar trebuie notificate de către titular în decurs de 12 luni de la punerea în aplicare (procedura „acțiune și notificare”). Cu toate acestea, anumite modificări minore de tip IA necesită o notificare imediată după punerea lor în aplicare, pentru a asigura supravegherea continuă a medicamentului.

Anexa la prezentele orientări precizează condițiile care trebuie întrunite pentru ca o modificare să declanșeze o procedură de notificare de tip IA și menționează modificările minore de tip IA care trebuie notificate imediat după punerea în aplicare.

2.1.1. Transmiterea notificărilor privind modificări de tip IA

Modificările minore de tip IA pot fi puse în aplicare de către titular fără a fi examinate în prealabil de către autorități. Cu toate acestea, cel mai târziu în termen de 12 luni de la data punerii în aplicare, titularul trebuie să trimită simultan tuturor statelor membre în cauză, autorității naționale competente sau, după caz, agenției o notificare privind modificarea (modificările) respective. Este posibil ca titularul să includă o modificare minoră de tip IA care nu face obiectul unei notificări imediate în cererea de efectuare a unei modificări minore de tip IA supusă obligației de notificare imediată sau alături de orice altă modificare. Condițiile prevăzute la articolul 7 alineatul (2) literele (a)-(c) și, după caz, la articolul 13d alineatul (2) literele (a)-(c) din regulamentul privind modificările ar trebui să fie îndeplinite.

Titularul poate grupa mai multe modificări minore de tip IA în cadrul unei singure notificări, în conformitate cu prevederile articolului 7 alineatul (2) și ale articolului 13(d) alineatul (2) din regulamentul privind modificările. În mod specific, există două posibilități de grupare a modificărilor de tip IA:

(1) Titularul poate grupa mai multe modificări minore de tip IA referitoare la condițiile unei singure autorizații de introducere pe piață, cu condiția ca acestea să fie notificate în același timp și aceleiași autorități relevante.

(2) Titularul poate grupa în cadrul unei notificări unice mai multe modificări minore de tip IA referitoare la condițiile mai multor autorizații de introducere pe piață, cu condiția ca respectivele modificări să fie aceleași pentru toate autorizațiile de introducere pe piață în cauză și să fie notificate simultan aceleiași autorități relevante.

Termenul de 12 luni prevăzut pentru notificarea modificărilor minore de tip IA permite titularilor să adune modificări de tip IA privind medicamentele lor timp de un an. Cu toate acestea, notificarea acestor modificări în cadrul unei singure cereri este posibilă numai în cazul în care sunt întrunite condițiile de grupare (același modificări pentru toate medicamentele în cauză). Prin urmare, se poate întâmpla ca transmiterea modificărilor puse în aplicare pe parcursul unei perioade de 12 luni (așa-numitul „raport anual”) să necesite depunerea mai multor cereri; de exemplu, o cerere privind o singură modificare minoră de tip IA, o altă cerere privind un grup de modificări minore de tip IA ale condițiilor unei singure autorizații de introducere pe piață și altă cerere privind un grup de modificări minore de tip IA ale condițiilor mai multor autorizații de introducere pe piață.

Notificarea trebuie să conțină elementele menționate în anexa IV la regulamentul privind modificările, prezentate mai jos în conformitate cu titlurile și numerotarea din „Normele de reglementare a medicamentelor în Uniunea Europeană”, volumul 2B, formatul instrucțiunilor pentru solicitanți (denumit în continuare UE-DTC) sau formatul Instrucțiunilor pentru solicitanți, volum 6B (pentru medicamente de uz veterinar când formatul UE-DTC nu este disponibil):



  • Scrisoare de intenție.

  • Formularul UE de cerere de modificare completat (publicat în Instrucțiunile pentru solicitanți), inclusiv detaliile autorizației sau autorizațiilor de introducere pe piață în cauză, precum și o descriere a tuturor modificărilor solicitate cu menționarea datei de punere în aplicare, după caz. În cazul în care o modificare este o consecință a altei modificări sau este corelată cu o altă modificare, ar trebui furnizată o descriere a relației dintre aceste modificări în secțiunea corespunzătoare a formularului de cerere.

  • O trimitere la codul modificării, astfel cum se prevede în anexa la prezentele orientări, care să indice faptul că toate condițiile și cerințele în materie de documentație sunt îndeplinite sau, după caz, o trimitere la o recomandare privind clasificarea modificării publicată în conformitate cu articolul 5 din regulamentul privind modificările, utilizată pentru cererea respectivă.

  • Toată documentația specificată în anexa la prezentele orientări.

  • În cazul în care modificările afectează rezumatul caracteristicilor produsului, etichetarea sau prospectul: informațiile revizuite referitoare la produs, prezentate în formatul corespunzător, precum și traducerile relevante. În cazul în care aspectul exterior și lizibilitatea ambalajelor exterioare și directe sau ale prospectului sunt afectate de o modificare minoră de tip IA, ar trebui furnizate machete sau mostre statului membru de referință, autorității naționale competente sau agenției.

Pentru modificările solicitate în cadrul procedurii de recunoaștere reciprocă, statul membru de referință ar trebui să primească, de asemenea, o listă a datelor de distribuire, care să indice numărul de procedură pentru modificarea de tip IA, datele la care cererile au fost trimise fiecărui stat membru în cauză și dovada achitării taxelor corespunzătoare solicitate de autoritățile competente în cauză.

Pentru modificările solicitate în cadrul procedurii pur naționale, trebuie furnizată dovada achitării taxei corespunzătoare solicitate de autoritatea națională competentă în cauză.

Pentru modificările solicitate în cadrul procedurii centralizate, taxele aferente pentru modificarea sau modificările minore de tip IA, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 297/95 al Consiliului9 ar trebui achitate în conformitate cu procedurile financiare ale agenției.

Pentru modificările minore de tip IA grupate privind mai multe autorizații de introducere pe piață ale aceluiași titular, în conformitate cu articolul 7 sau cu articolul 13d din regulamentul privind modificările, ar trebui prezentate simultan un formular de cerere și o scrisoare de intenție comune, împreună cu o documentație justificativă și cu informațiile revizuite referitoare la produs (dacă este cazul) pentru fiecare medicament în cauză. Acest fapt va permite autorităților relevante să actualizeze dosarul pentru fiecare autorizație de introducere pe piață inclusă în grup cu informațiile relevante noi sau modificate.

2.1.2. Revizuirea modificărilor de tip IA în cadrul procedurii de recunoaștere reciprocă

Statul membru de referință va revizui notificarea de tip IA în termen de 30 de zile de la primirea ei.

Până în cea de-a 30-a zi, statul membru de referință va informa titularul și statele membre implicate cu privire la rezultatul revizuirii. În cazul în care autorizația de introducere pe piață necesită o modificare a deciziei de acordare a autorizației de introducere pe piață, toate statele membre în cauză vor actualiza decizia de acordare a autorizației de introducere pe piață în termen de 6 luni de la primirea rezultatului revizuirii trimise de statul membru de referință, cu condiția ca documentele necesare pentru modificarea autorizației de introducere pe piață să fi fost furnizate statelor membre în cauză.

În cazul în care una sau mai multe modificări minore de tip IA sunt prezentate ca parte a unei singure notificări, statul membru de referință va informa titularul în privința modificării sau modificărilor care au fost acceptate sau respinse în urma revizuirii. Titularul autorizației de introducere pe piață trebuie să nu pună în aplicare modificarea sau modificările respinse.

În vreme ce, în cazul modificărilor minore de tip IA, nefurnizarea întregii documentații necesare în sprijinul cererii nu va duce automat la respingerea imediată a modificării dacă titularul furnizează documentele lipsă imediat după cererea autorității relevante, ar trebui subliniat faptul că o modificare minoră de tip IA poate fi respinsă în anumite circumstanțe, iar titularul trebuie în consecință să înceteze imediat să aplice modificările deja puse în aplicare.

2.1.3. Revizuirea modificărilor de tip IA în cadrul procedurii pur naționale

Autoritatea națională competentă va revizui notificarea de tip IA în termen de 30 de zile de la primirea ei.

Până în cea de-a 30-a zi, autoritatea națională competentă va informa titularul cu privire la rezultatul revizuirii. În cazul în care autorizația de introducere pe piață necesită o modificare a deciziei de acordare a autorizației de introducere pe piață, autoritatea națională competentă va actualiza decizia de acordare a autorizației de introducere pe piață în termen de 6 luni de la data la care titularul a fost informat cu privire la rezultatului revizuirii, cu condiția ca documentele necesare pentru modificarea autorizației de introducere pe piață să fi fost furnizate autorității naționale competente.

În cazul în care una sau mai multe modificări minore de tip IA sunt prezentate ca parte a unei singure notificări, autoritatea națională competentă va informa titularul în privința modificării sau modificărilor care au fost acceptate sau respinse în urma revizuirii.

În vreme ce, în cazul modificărilor minore de tip IA, nefurnizarea întregii documentații necesare în sprijinul cererii nu va duce automat la respingerea imediată a modificării dacă titularul furnizează documentele lipsă imediat după cererea autorității relevante, ar trebui subliniat faptul că o modificare minoră de tip IA poate fi respinsă în anumite circumstanțe, iar titularul trebuie în consecință să înceteze imediat să aplice modificările deja puse în aplicare.

2.1.4. Revizuirea modificărilor de tip IA în cadrul procedurii centralizate

Agenția va revizui notificarea de tip IA în decurs de 30 de zile de la primire, fără a implica raportorul pentru produsul în cauză, numit de către Comitetul pentru medicamente de uz uman sau de către Comitetul pentru medicamentele de uz veterinar. Cu toate acestea, agenția va prezenta raportorului pentru informare un exemplar al notificării de tip IA.

Până în cea de-a 30-a zi, agenția va informa titularul cu privire la rezultatul revizuirii. În cazul în care rezultatul evaluării este favorabil și decizia Comisiei de acordare a autorizației de introducere pe piață necesită vreo modificare, agenția va informa Comisia și va transmite documentația revizuită. Într-un astfel de caz, Comisia va actualiza decizia de acordare a autorizației de introducere pe piață în termen de cel mult 12 luni.

În cazul în care una sau mai multe modificări minore de tip IA sunt prezentate ca parte a unei singure notificări, agenția va informa în mod clar titularul în privința modificării sau modificărilor care au fost acceptate sau respinse în urma revizuirii.

În vreme ce, în cazul modificărilor minore de tip IA, nefurnizarea întregii documentații necesare în sprijinul cererii nu va duce automat la respingerea imediată a modificării dacă titularul furnizează documentele lipsă imediat după cererea agenției, ar trebui subliniat faptul că o modificare minoră de tip IA poate fi respinsă în anumite circumstanțe, iar titularul trebuie în consecință să înceteze să aplice modificările deja puse în aplicare.


Yüklə 1,76 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin