PRCI HAKKINDA
I C O , Uluslararası Halkla İlişkiler Danışmanlık Şirketleri Birliği, dünyada 750’den fazla halkla ilişkiler şirketini, sayısı 12.000’i aşan çalışanıyla temsil eden Londra merkezli bir meslek örgütüdür. Etkinliği, evrensel boyutta ve her geçen gün artan ve dünyada halkla ilişkiler danışmanlık hizmetlerinin yüksek standartlarda oluşmasına yönelik çalışmalar yapan I C O, sadece şirketlerin üye olabildikleri yerel halkla ilişkiler danışmanlık örgütlerini çatısı altında toplar.
Kuruluş, başta bireysel üyeliklerin geçerli olduğu meslek örgütleri olmak üzere, CERP ve halkla ilişkiler eğitimi veren yüksek okullarla yakın ilişki içindedir. Bu kurumlarla ve kişilerle halkla ilişkiler mesleğinin ilerlemesine yönelik somut çalışmalar yapmaktadır.
Hizmet stardartlarının yükseltilmesi ve müşteri tatmininin sağlanması amacıyla, 1998 yılı Ocak ayında “Halkla ilişkiler profesyonel meslek stardartları” yönetmeliği I C O tarafından uygulamaya koyulmuştur.
PRCI (Public Relations Consultancies Inc. of Turkey) 1998 yılı Eylül ayında kuruluşunu tamamlayarak resmen I C O üyesi olmuştur.
PRCI - ICO/Turkey, halkla ilişkiler mesleğinin uluslararası stardartlara ulaşmasına katkı sağlamak, halkla ilişkiler endüstrisinin iş hacmini artırmak ve sektörün dünyadaki gelişmelerden güncel bilgilenmesini sağlamak, endüstriye nitelikli insan gücü kazandırılmasını teşvik etmek, mesleğin evrensel akademik ortamlarına Türkiye’den de ürünler verilmesine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası halkla ilişkiler platformlarında temsil etmek amacıyla kurulmuştur.
HALKLA İLİŞKİLER ŞİRKETİ NASIL SEÇİLİR?
*Amerika Halkla İlişkiler Şirketleri Birliği (CPRF - Council of Public Relations Firms) tarafından hazırlanmış olan ve şirketinize en uygun halkla ilişkiler firmasını seçmek için kullanabileceğiniz, örnek davet yazıları, seçim kriterleri ve çalışma koşulları gibi bilmek isteyeceğiniz tüm detayları içeren ücretsiz "Hiring A Public Relations Firm" rehberine ulaşmak için tıklayınız.
http://www.prfirms.org/resources/publications/hiring_firm.asp
HALKLA İLİŞKİLER ŞİRKETİ NASIL SEÇİLİR?
Profesyonel yaşamımızdaki en ciddi işlerden biridir "Halkla İlişkiler şirketi"seçmek…Uzun yıllar sürmesini beklediğiniz bir şirket evliliği gibi de düşünebilirsiniz… Başka konulardaki benzer seçimlerde uyguladığınız kriterler nelerdir bilemeyiz ama bir Halkla İlişkiler şirketi seçimi yaparken şu hususlardan yararlanabilirsiniz…
Siz hazır mısınız?
Öncelikle kendinizi yoklayın… Bir Halkla İlişkiler şirketi ile çalışmaya hazır mısınız? Öyle ya, bir reklam ajansından, araştırma şirketinden, promosyon veya organizasyon şirketinden ne tür hizmetler alabileceğiniz konusunda kafanızda olgunlaşmamış da olsa bazı fikirler vardır…
Aynı şeyler Halkla İlişkiler şirketi seçimi arifesinde sizde oluşmuş mu?
Proje bazında mı çalışacaksınız, yıllık sözleşmelerle mi? İletişim planınıza göre Halkla İlişkiler başlığı altında sıralanan hizmetlerin tanımını yaptınız mı?
Bu hizmetlerin içinde sizin için en fazla önem taşıyanları bir öncelik sırasına koydunuz mu? (Bu öncelik sırası Halkla İlişkiler şirketi seçiminde de kriterler arasında olacaktır.)
Sizin iş hacminiz müsait değilse, Halkla İişkiler şirketi ile kuruluşunuz arasında günlük iş akışını koordine edecek bir elemanınız var mı?
Özellikle basın karşısında konuşmaya hazır mısınız? Halkla İlişkiler şirketi aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak istediğiniz tüm bilgi ve bulgular hazır mı?
Karşınıza çıkacak olan bir şirket sonuçta ticari bir yapı olduğundan onlara para kazandıracak bir bütçeniz var mı?
Onlar hazır mı?
Gelelim, masanın öbür tarafına… Aday Halkla İlişkiler şirketi sizinle çalışmaya hazır mı?
Öncelikle bakmanız gereken şey, referanslar tabii… Hangi müşterileri için hangi hizmetleri gerçekleştirmişler… Daha da önemlisi, bu tür eski işleri kendileri hakkında bilgi almak için referans gösteriyorlar mı?
Halkla İlişkilerin hangi konularında uzmanlıştıklarını söylüyorlar: Basın ilişkileri, kriz yönetimi, özel etkinlikler, stratejik planlama vs… Ve bunlar sizin tanımlamasını yaptığınız işle buluşuyor mu?
Peki, hangi sektörlerde deneyimleri var ve bunlar sizin istedikleriniz mi?
İnsan kaynaklarının niteliği ve o şirketteki sürekliliği bir başka önemli faktör… Eleman giriş çıkışı çok yüksek olan Halkla İlişkiler şirketlerinin verimi düşüktür… Bilgi birikimi ve deneyimleri değerlendirmeniz gereken bir başka faktör…
Hizmeti veriş biçimlerini analiz edin… İş akışı nasıl yürüyor? Günlük, haftalık, aylık gündemler, planlar sizi hızlandıracak mı, yavaşlatacak mı? Raporlama teknikleri bir başka göz atmanız gereken konu…
Halkla İlişkilerin değerlendrilmesi ve ölçümlenmesi konusunda bir kaostur sürüp gidiyor… Kalitatif ve kantitatif bir ölçümleme ve raporlama biçimselliği sizin beklentileriniz arasında yer alıyor olabilir…
Müşteri sayıları ve insan kaynakları arasındaki ilişki bir başka kriterdir…
Teknolojik alt yapı sizinki ile uyumluysa hız kazanabilirsiniz…Yurt dışı bağlantılar, diğer kentlerdeki şubeler, bilgi ve deneyim birikiminin hedeflere yönlendirilmesinde sizin için etken olabilir…
Bu görüş alışverişinin ışığında içiniz rahatsa, çalışma koşullarını konuşmaya başlayabilirsiniz…
İngiltere'nin önde gelen Halkla İlişkiler şirketlerinden biri olan Firefly Communications, "Bir Halkla İlişkiler Şirketi Nasıl Seçilir?" başlığı ile yayınladıkları bir yazıda özetle şu hususlara dikkat çekmektedir:
Ajansın geçmiş deneyimi nedir? Herhangi bir alanda uzmanlaşmışlar mı ve bu alan beklentilerinizle buluşuyor mu?
Ajans, şu anda içinde olduğunuz durumu ve geleceğe yönelik tasarımlarınızı algılıyor mu?
Ajans danışmanları vermiş olduğunuz brifing kapsamında yaratıcı ve akılcı bir yaklaşım gösterdiler mi?
Ajans yetkilileri etkili iletişimciler mi? Müşterileri için geliştirilmiş oldukları kampanyalar etkili, koordineli ve sonuç alıcı mı?
Ajans hem strateji geliştirebilir hem de bu stratejiye uygun taktikleri üretir kapasitede mi? Aynı zamanda, diğer pazarlama faaliyetleri ile birlikte ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösterebilir mi?
Ajansın geçmişi nasıl? Finansman yapısı nasıl? Hem müşterileri hem çalışanları ne kadar süredir oradalar? Hangi sıklıkta eleman değişiyor?
Saygınlığı nasıl? Müşterileri, basın ve iş dünyasının ilgili kesimleri haklarında nasıl konuşuyorlar?
Ajans meslek örgütlerinde temsil ediliyor mu? Halkla İlişkiler Danışmanları Derneği (PRCA), İngiliz Halkla İlişkiler Enstitüsü (IPR), Uluslararası Halkla İlişkiler Danışmanları Dernekleri Birliği (ICO) gibi kuruluşların üyesi mi? ISO 9000 belgesi var mı?
Gerçekten danışmanlığın karşılığını verecekler mi?
Ve son olarak, onlarla çalışmak istiyor musunuz? Kültürleri sizinkiyle uyuşuyor mu?
HALKLA İLİŞKİLER ŞİRKETLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARI
Profesyonel Halkla İlişkiler şirketleri ile çalışma koşulları ülkemizde yerli yerine oturmamış konular arasındadır. Bu nedenle, aynı projelere, farklı bütçelerin verilmesi gibi karar verenleri şaşkınlığa uğratan rakamsal düş kırıklıkları sıkça yaşanmaktadır.
Var olan sistem şu örnekler çevresinde dönüp dolaşmaktadır:
Bir proje için genel giderler de ( Proje için yapılacak harcamalar) dahil olmak üzere Halkla İlişkiler şirketi teklif verir ve bütçenin en altında da bir yüzde ile komisyon talep eder…
Halkla İlişkiler şirketi o kuruluşla yıllık bir sözleşme imzalamıştır ve bunun karşılığında aylık net bir ücret almaktadır. Yıl içinde gündeme gelecek olan proje etkinlikleri için ayrı bir ücret talep edilmez…
Yıllık sözleşme ile birbirine bağlanmış olan iki kuruluş aralarında yine aylık net bir danışmanlık ücreti üzerinde anlaşmışlardır. Proje etkinliklerinden ise, proje bütçesi ile orantılı bir komisyon ayrıca ödenmektedir.
Müşterisi ile saat/gün ücreti baz alınarak çalışan Halkla İlişkiler şirketleri de bulunmaktadır. Bu tür durumlarda, müşterisi Halkla İlişkiler şirketini ne kadar süre çalıştırıyorsa, genel giderler hariç, saat/gün birim fiyatı ile çalıştırılan sürenin çarpımında ortaya çıkan rakamı öderler…
Halkla ilişkiler sektörümüz her geçen gün uluslararası standartlara yaklaşmaktadır. Ücretlendirme konusunda da en geçerli olan sistem yurt dışında aşağıdaki gibidir:
Halkla İlişkiler şirketi müşterisi ile süresi en az altı ay olan bir sözleşme imzalar. Bu sözleşme ile aylık sabit bir danışmanlık ücreti alır. Ancak aldığı bu ücret karşılığında her ay için belirlenmiş bir hizmet saatini veya gününü taahhüt eder. Bu taahhüt, o müşterisi için şirketinden hangi pozisyondan kaç kişiyi görevlendireceğini de kapsar. Aylık hizmet saatini aşan çalışma durumlarında yine sözleşmede belirlenmiş saat ücretlerine göre faturalama yapılır. Halkla İlişkiler şirketleri aylık raporları ekinde gönderdikleri faturalarına "personelin zaman çizelgelerini" de iliştirirler.
Biraz bürokrasi koktuğu izlenimini veren bu tür bir çalışma ortamı, gelişen iletişim teknolojisi içinde kolayca aşılmakta, hem müşteriyi, hem Halkla İlişkiler şirketini "zamanın" değerini bilerek çalışmaya yönlendirmekte, "deadline" lara uyumu sağlamakta ve daha da önemlisi, Halkla İlişkiler şirketi ile müşterisi arasındaki güven köprüsünü inşa etmektedir.
örnek olaylar
Örnek Olay 1.
Halkla İlişkiler Sorumlusu olarak çalıştığınız ve ayak sağlığı konusunda uzman olan bir firma ürettiği çeşitli ürünlerle (ortopedik ayakkabı ve terlik, tabanlık, özel çoraplar, ayak bakım ürünleri, vs.) tanınmaktadır. Piyasaya yeni ürün olarak çıkarmayı planladığı spor ayakkabıları için ancak sınırlı bir iletişim bütçesi ayrılmıştır. Bağlı çalıştığınız pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı'nın halkla ilişkiler stratejileri konusunda yetkinliği üst düzeyde değildir. Orta vadede size sağlanacak genişletilmiş bir bütçeyle ürünün daha etkin bir şekilde konumlandırılarak rekabet edebileceğine inanıyorsunuz. Yöneticinizin bütçe artışı talebinizi kabul etmesini sağlayacak bir rapor hazırlayınız.
Örnek Olay 2.
Aşağidaki bilgilerden yola çıkarak belirleyeceğiniz hedef kitleye yönelik bir basın bülteni yazınız. Türk basınındaki hangi medyaya ağırlık olarak yönelmek istediğinizi belirtiniz.
Ürünün çıkacağı firma : L'oreal
Ürünün cinsi : Manolya özlü şampuan
Fiziki durum : Taşıma esnasında dökülmeyen manolya şeklinde kapak. Temizlik ve ferahlığı simgeleyen krem renkli şişe.
Satış yerleri : Eczaneler, Parfümeriler, Cosmo Shoplar ve seçkin kuaförler.
Ürün özelliği : İki gün süreyle kokusunu koruyarak sigara, yemek gibi kötü kokuların saça sinmesini engelleyici özellik. İçindeki özel bir alaşım nedeniyle su atıkları içinde kolaylıkla çözülüyor.
Referans : Sağlık Bakanlığı (Hayvanlar üzerinde test edilmediğine dair belge)
|
Örnek Olay 3.
İstanbul'un merkezinde büyük ve prestijli bir restorantın Halkla İlşkiler Yöneticisi olarak çalışıyorsunuz. Önemli ve çok uluslu bir firmanın yılbaşı yemeğini düzenlediniz. Ertesi sabah, firmanın Genel Müdürü'ün restoranın sahibini araması sonucu misafirlerin büyük bir bölümünün menüde başlangıç olarak yer alan güveçte kullandığınız mantardan dolayı zehirlendiklerini ve yaklaşık 65 çalışanının gıda zehirlenmesi sebebiyle hastanede yatmakta olduğunu bildirmesiyle öğreniyorsunuz. Bu durumun üstesinden gelmek üzere bir plan hazırlayınız.
Örnek Olay 4.
Şekerleme konusunda faaliyet gösteren bir firmanın Halkla İlişkiler Danışmanlık Şirketi'nde proje yönetmeni olarak çalışmaktasınız. Hizmet verdiğiniz firma kilo aldırmayan ve dişleri çürütmeyen bir çikolatanın ürün lansmanını yapmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda iletişimde farklılık yaratacak en az üç değişik "etkinlik planı" öneriniz.
Örnek Olay 5.
Otomotiv sektöründen uluslararası büyük bir firma sizden 1999 yılı için temel bir sponsorluk planı istemektedir ve plan şu başlıkları içermektedir.
Önerilen sponsorluk
Hedefler
Müşteriye yararları
Sponsorluğun duyurumu
Sözleşme koşulları
Bütçe
Sponsorluğun ürün pazarlama eylemini nasıl destekleyeceği
Örnek Olay 6.
Türkiye'de Volvo firmasının halkla ilişkiler sorumlususunuz. Pazarlama yöneticilerinin yeni stratejisi, güvenliği nedeniyle Volvo'nun en üst modelini, BMW ve Mercedes ile aynı segmentteki hedef kitleye pazarlamak. Yani ürünü hem bir statü simgesi olarak konumlandırmak hem de güvenlik özelliği nedeniyle bu kitlenin dikkatini çekerek tercihlerini Volvo lehine kullandırmak. Birincil hedef kitle, A sosyo- ekonomik grubu işadamları.
Volvo Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı'na önereceğiniz, iletişim stratejileri ve iletişim etkinliklerini belirleyiniz. (Hedef kitleye uygun en az 3 MPR önerisi getiriniz)
Örnek Olay 7.
Aşağıdaki bilgilerden yola çıkarak, belirleyeceğiniz hedef kitleye uygun bir medya seçimi yapıp, basın bülteni yazınız. (Basın organlarının adını belirtiniz.) Basın bülteni bu ürünün medya tanıtım toplantısında dağıtılacaktır.
Ürünü çıkaracak firma : Ericsson
Ürünün cinsi : cep telefonu.
Fiziki durum : Telsim ve Turkcell dışında üçüncü frekensta çalışma özelliği (dual band), ses kayıt cihazı, takvim, tarih, alarm, speakerphone (diafon), altı renk, 72 saat pil ömrü, titreşim, internet bağlantısı, ceketin çakmak cebine girebilecek kadar küçük, şifre yerine parmak izi ile açılma özelliği
Satış yerleri : Tüm KVK ve Gempa bayileri
Zayıf noktası : Yüksek frekans nedeniyle beyin tümörlerine neden olma riskinin, daha önce basında yer almış olması.
Örnek Olay 8.
Claudia Schiffer geçenlerde büyük bir mücevher mağzasının açılış etkinlikleri için Türkiye'ye davet edildi. Schiffer'ın katıldığı etkinlik sırasında müthiş bir izdiham yaşandı. Modeli görüntülemek isteyen gazeteciler ve TV kameramanları ile Schiffer'ın korumaları arasında şiddete varan tartışmalar oldu ve hatta bir kameramanın kamerası kırıldı.
a) Bu olayı medya ilişkileri açısından tahlil ediniz.
b) Bu olaya sebebiyet verilmemesi için ne gibi bir etkinlik planlaması yapardınız?
c) Bu olay geliştikten sonra mücevher mağazası olarak nasıl bir tutum davranış sergilerdiniz?
Örnek Olay 9.
Türkiye'nin doğal kaynakları giderek yabancı yatırımcıların daha fazla ilgi alanına giriyor. Bunun en son örneği, Fransız Perrier şirketinin, Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden ABC'nin alkolsüz içecekler alanındaki lider kuruluşu SUSADIM ile bir ortak yatırıma gitmesi ile yaşandı. Toros Dağları'nın eteklerindeki doğal kaynaklarda en gelişmiş teknoloji ile 25 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilecek olan yeni üretim tesisinde gazlı ve gazsız iki değişik ürün çıkarılması planlandı. Dünya pazarlarında % 35'lik pazar payı ile lider konumunda olan Perrier aynı iddiayı Türkiye pazarına taşımayı hedefliyor. Birinci yıl için toplam %15, ikinci yıl için % 23, üçüncü yıla yönelik olarak da % 40 pazar payı ile sektörde lider konumuna gelmek isteyen Perrier, aynı zamanda Bağımsız Devletler Topluluğu pazarına da üçüncü yılından itibaren açılacak.
Ürün özellikleri itibariyle, rakip ürünlerden sodyum, kalsiyum, B ve C vitaminleri üstünlükleri olan Perrier üç değişik ambalajla raflara çıkacak. Fiyat yapısı ise, maliyetlerinin diğer rakip markalara kıyasla daha yüksek olması nedeniyle % 5 oranında fazla.
Kendi dağıtım şirketleri arcılığıyla dağıtımı yapılacak olan Perrier, birinci yıl Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde, ikinci yıl Karadenize, üçüncü yılda ise tüm Türkiye'ye dağıtılmış olacak.
1999 yılının Ekim ayında piyasaya çıkması beklenen ürünle ilgili olarak bir lansman programı hazırlayınız. PR kapsamındaki hedef kitleleri tespit ediniz. Bu kitlelere hangi iletişim araçlarıyla ulaşacağınızı, lansman programınızın ölçümleme ve değerlendirme çalışmalarını hangi tekniklerle yapacağınızı belirtiniz.
Örnek Olay 10.
Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde, lansman sırasında basın kitinde olması gereken basın bültenini yazınız, basın kitinde olması gereken diğer unsurları sıralayınız.
Örnek Olay 11.
Uluslararası isim yapmış bir araba üreticisi firmanın Halkla İlişkiler Uzmanı olarak görev yapmaktasınız. Piyasaya çıkarmış olduğunuz son model otomobillerden birinin, bir trafik kazasında, çarpışma sonucu havaya uçtuğunu ve şoförün öldüğünü öğreniyorsunuz. Ölen kişinin ailesi arabada bir üretim hatası olduğunu iddia etmekte ve sizi mahkemeye vermeyi planlamakta.
Şirketiniz olası bir krize karşı hazırlıklı ve kriz ekibi önceden planlandığı gibi çalışmalarına başladı. Ancak, sizden 24 saat içinde şirketinizin bu konudaki çalışmalarının aktarılacağı bir basın toplantısı düzenlemeniz istendi. Kurum sözcülüğünü yapacak olan yöneticinizi de , sizin bu toplantıya hazırlamanız gerekiyor.
a) 24 saat içinde yapmanız gereken çalışmalar için bir chek list hazırlayın.
b) Nasıl bir basın toplantısı düzenleyeceğinizi belirleyin. (zaman, mekan, vs.)
Örnek Olay 12.
Ayvalık Belediyesi Başkanı ve Belediye Meclisinin ortak kararları doğrultusunda beldede toplam kalite yönetimi uygulama kararı alındı. Bu çalışmalara, tüm Belediye çalışanları ve yerel halkın katılımının maksimum düzeyde sağlanması amaçlanıyor. Belediyenin bu çalışma için bütçe ayırması mümkün gözükmemekte. Hedef kitlede farkındalık yaratmak ve katılımlarını sağlamak üzere bir iletişim planı hazırlayınız. Program süresi bir ayla sınırlıdır.
Örnek Olay 13.
Altı ay önce Petro Kimya ürünleri üreten özel bir şirkette Pazarlama İletişimi Yöneticisi olarak göreve başladınız. Bağlı çalıştığınız pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve şirketin Genel Müdür'ü önerdiğiniz tüm halkla ilişkiler aktivitelerini hiçbir gerekçe göstermeden reddediyor.
Üst yönetimin bu konuya duyarlılığını artırmak ve yaptığınız çalışmaların kabul ve onay görmesini sağlamak üzere, yöneticilerinize yönelik bir iletişim planı hazırlayınız.
Örnek Olay 14.
Kent Gıda'nın pazarlama iletişimi yöneticisi olarak görev yapmaktasınız. Hürriyet gazetesinde 7 Ocak 1999 tarihinde yer alan ekteki haberle ilgili olarak Ankara'da görev yapan CNN muhabiri Danny Moss'tan telefon geldi. Konunun İsrail tarafını Tel Aviv'deki CNN muhabiri Edward Rogers'ın araştırmakta olduğunu kendisinin de Türkiye tarafını incelemek istediğini belirtti. Haberini akşama yetiştirmesi gereken CNN muhabirinin talebi ile ilgili nasıl bir hazırlık içinde olacağınızı açıklayınız?
Örnek Olay 15.
Galatasaraylı futbolcu Hakan Şükür'ün Juventus'a transferi ile ilgili gelişmeler spor kamuoyunu günlerce dalgalandırdı. Juventus'u temsilen bu ilişki ağı içinde olan işadamı Selahattin Bilgiç'in basın danışmanı olarak;
Son günlerde hassas olan Türk-İtalyan ilişkilerini
Hakan Şükür'ün Avrupa futbolu içinde önemli bir yeri olan Juventus'ta forma giyerek Türkiye'yi temsil etme olasılığını
İşadamı Selahattin Bilgiç'in oluşumlardan ve gelişmelerden olumsuz etkilenme ihtimalini
dikkate alarak, nasıl bir medya ilişkileri stratejisi önerisinde bulunurdunuz?
Örnek Olay 16.
Çankırı Terziler Odası yapılan son genel kurul ile yeni bir yönetime kavuştu. Kurulduğu 1958 yılından bu yana "tabelasının" ötesinde bir varlığı hissedilmeyen Oda'nın yerli yönetim kademelerinde etkili olmak ve Çankırı için yapılacakların içinde "tuz"larının bulunması en içten istekleri. Sizden bu konuda danışmanlık talebinde bulundular. Terziler Odası yönetimine "amatörce yardımcı olmaya" yönelik katkılarınız arasında nasıl bir plan yer alabilirdi?
Örnek Olay 17.
Büyük bir firmada halkla ilişkiler bölümünün yöneticisisiniz. Firma'ya yeni bir Yönetim Düzenleme Sistemi önerisi hazırlamakla görevlendirilmiş olan Danışmanlık firması sizden 400 kelimelik bir yazı ile departmanınızın görev tanımını ve firma için hangi hedefleri bulunduğunu yazmanızı istiyor.
Bu yazıyı kaleme alınız.
Örnek Olay 18.
Aşağıdaki bilgilerden yola çıkarak doğru tasarımla bir basın bülteni yazınız.
Ürünü çıkaracak firma : ÇANAKKALE DARDANEL
Ürünün Nevi : HAZIR GIDA
Fiziki Durum : Dondurulmuş
Satış Yerleri : Derin donduruculara sahip yerler
Hedef Kitle : Satış noktaları, doktorlar, diyetisyenler, endekrinoloji hekimleri, şeker hastaları
Ürün Özelliği : Diyet besin, başlangıç ve ilerleme aşamalarında şeker hastalarını sağlıklı beslenmesine katkı
Referans : Tıp otoriterleri onayı
Örnek Olay 19.
12 Mayıs 1998 günü öğle saatlerinde İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal silahlı saldırıya uğradı. 12 kurşun yarası aldığı bildirilen Birdal en yakın sağlık kuruluşu olan Özel Sevgi Hastanesi' ne kaldırıldı. Adı geçen hastanenin Halkla İlişkiler Yönetmeni olarak bu kriz durumunu nasıl yönetirdiniz?
Örnek Olay 20.
Türkiye'nin büyük firmalarından birine Halkla İlişkiler danışmanlığı hizmeti veriyorsunuz. Firmanın, nitelikleri konusunda sürekli kuşku duyulan Halkla İlişkiler Yöneticisi işinden ayrılıyor ve firma yeni bir Halkla İlişkiler yöneticisi bulmak için girişimlere başlıyor. Siz de bu gelişme üzerine firmanın Genel Müdürü' ne "İyi Bir Halkla İlişkiler Yöneticisinde bulunması gereken özellikler" konulu bir mektup yazmaya karar veriyorsunuz ve oturuyorsunuz bilgisayarınızın başına… Neler yazardınız?
Bu arada görevinden ayrılan Halkla İlişkiler yöneticisi size, bu işi yaptığı sürece "Gündem Belirleme" ve "Konu Yönetimi" arasındaki ilişkiyi bir türlü anlayamadığını söyledi. Ona vereceğiniz yanıt ne olabilir?
Örnek Olay 21.
Aşağıdaki bilgilerden yola çıkarak doğru tasarımla bir basın bülteni yazınız.
Ürünün Çıkaracak Firma : Mudurnu
Ürünün Nevi : Salçalı soslu hazır piliç çöp şiş
Fiziki Durum : Tabakta, taze, 7 gün +4 derecede raf ömrü
Satış Yerleri : Kasap, market, hipermarket
Ürün Özelliği : Türkiye' de ilk defa, salçalı soslu hem de çöp piliç şiş
Referans : Gıda Tüzüğüne uygun…
Örnek Olay 22.
09 Temmuz 1998 günü, 2 Trilyon TL yatırım yaparak Barış Partisi'ni kurmasıyla Türkiye'nin gündemine giren ve Alevi kimliğiyle tanınan Ali Haydar Veziroğlu, çarşaf çarşaf gazetelere ilanlar vererek İzmit Körfez Geçisi ihalesinin, beş yıl daha uzun süre ve kişi başı 2 dolar daha fazla ücret talep eden, böylelikle de Türkiye'yi 550 Trilyon zarara sokacak olan, içinde ENKA'nın da bulunduğu ENKA-AJTC konsorsiyuma verildiğini duyurdu. İlanlarda veziroğlu, kendi inşaat şirketinin de bulunduğu BOUYGUES-VİNSAN konsorsiyumuna haksızlık yapıldığını iddia etti. ENKA'nın Halkla İlişkiler Yöneticisi olarak bu durumu nasıl yönetirdiniz. Bu bir kriz durumu mudur? Neden?
Örnek Olay 23. RAKS firması kaset, vantilatör, soba, küçük ev aletleri derken sonunda aynı marka ile çamaşır makinası pazarlamayı kararlaştırdı. Firma yöneticileri kısa bir süre sonra aynı marka ile bulşaşık makinası pazarlayacaklarını söylüyorlar. Halkla İlişkiler danışmanları olarak yeni ürünleri için onlara pazarlama iletişim planı hazırlayabilir misiniz? Temel 7 basamağa uygun çözümler üreterek tabii ki….
PROJE KONUSU
Meyvalı ve sade Uludağ Gazozları'nın üretim firmasının Halkla İlişkiler Ajansı'nda Proje Yönetmeni olarak çalışıyorsunuz. Müşteriniz sizden kendisi için 1998 İletişim Planında konsept olarak Cumhuriyet'in 75. Yılını ele almanızı ve halkla ilişkiler eylem planında bir sivil toplum örgütü ile birlikte çalışmanızı istiyor.
Müşteri, iş hedefi olarak, toplumsal sorumluluk (social responsibility), toplum üzerinde etki (impact on society), kurumsal konumlandırma (corporate positioning), kurum halkla ilişkiler (corporate public relations) ve algılama yönetimi (perception management) açılarından kendi duruşu ile ilgili en optimal sonuçları elde etmeyi koyuyor. Müşterinin bu projeye ayırdığı bütçe 3.000.000$'dır. Müşteriniz için bir Halkla İlişkiler Projesi, ona bağlı olarak bir eylem planını ve bütçe detaylarını hazırlayınız.
PROJE KONUSU
Türk Hava Yolları A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün Halkla İlişkiler Ajansı'nda Proje Yönetmeni olarak çalışıyorsunuz. Müşteriniz sizden kendisi için 1998 İletişim Planında konsept olarak Cumhuriyet'in 75. Yılını ele almanızı ve halkla ilişkiler eylem planında bir sivil toplum örgütü ile birlikte çalışmanızı istiyor.
Müşteri, iş hedefi olarak, toplumsal sorumluluk (social responsibility), toplum üzerinde etki (impact on society), kurumsal konumlandırma (corporate positioning), kurum halkla ilişkiler (corporate public relations) ve algılama yönetimi (perception management) açılarından kendi duruşu ile ilgili en optimal sonuçları elde etmeyi koyuyor.Müşterinin bu projeye ayırdığı bütçe 3.000.000$'dır. Müşteriniz için bir Halkla İlişkiler Projesi, ona bağlı olarak bir eylem planını ve bütçe detaylarını hazırlayınız.
PROJE KONUSU
Tekofaks-Panasonic, ofis otomasyonu ve tele-komünikasyon alanında faaliyet gösteren bir kuruluştur. Bünyesinde, GSM cep telefonu, ofis otomasyonu ve kağıt departmanları bulunan Tekofax-Panasonic; 1996 yılında temelini attığı yeni binasına geçmeye hazırlanmaktadır. Yeni binaya geçişle birlikte, Tekofaks-Panasonic'in tüm departmanları tek bir merkezde yer alma imkanı bulacaktır. Modern bir mimari doğrultusunda inşa edilen bina, bir adet 150 kişilik büyük bir konferans salonu ve bunun yanında bir küçük konferans salonuna sahiptir. Her iki salon da son teknolojilerin kullanıldığı altyapısıyla çok çeşitli etkinliklerin düzenlenmesine olanak tanımaktadır.
Çeşitli halkla ilişkiler projeleri yürütmekte olan Tekofaks-Panasonic, kurumsal iletişimi kapsamında ve toplumsal sorumluluk bağlamında her yıl Milliyet gazetesi işbirliğiyle "Türk Futbolu Fair-Play Ödülleri" başlığı altında futbolda centilmenliği özendirme ve ödüllendirme amaçlı bir etkinliğe imza atmaktadır. Tekofaks-Kağıt bölümü ise, "İlk Kitap İlk Baskı" adlı bir yarışma düzenlemektedir. Söz konusu yarışma, tüm Türkiye çapında yarışmaya başvuran ve daha önce hiçbir kitabı yayınlanmamış olan yazar adaylarından, jüri tarafından belirlenen birinin ilk kitabının ilk baskısını yayınlanmasını ve düzenlenen bir törenle yazarın ödüllendirilmesini kapsamaktadır.
Söz konusu kuruluşun yeni bina lansmanını içeren, toplumsal sorumluluk çerçeveli bir kurum ve ürün halkla ilişkiler projesi hazırlayınız. Projenizi hem Tekofaks-Panasonic kurumunun hem de kurumun ürünlerinin iletişimine yönelik bir bağlamda oluşturunuz. Proje bütçesi 1 milyon dolardır.
PROJE KONUSU
Kristal Cola 1994 yılından beri İhlas Holding'e bağlı faaliyet gösteren bir firmadır. Gerek alkolsüz içki pazarında dünya çapında markalarla rekabet etme zorunluluğu, gerekse bağlı olduğu grubun bazı çevrelerdeki olumsuz izlenimi satışların istenen düzeyde olmamasına sebep olmaktadır. Türkiye genelinde 250 adet bayisi bulunan firmanın pazar payı % 6 civarındadır. Bu ağır rekabet şartlarına rağmen etkin bir tanıtım faaliyeti de yapılmamaktadır. Reklam ve diğer tanıtım faaliyetleri şirketin Reklam Müdürü ve asistanından oluşan iki kişilik bir kadro tarafından yürütülmektedir. Bir halkla ilişkiler departmanı olmadığı gibi bu konuda danışmanlık da alınmamaktadır.
1999 yılı için firma, sizin de çalışmakta olduğunuz halkla ilişkiler danışmanlık ajansından medya ilişkileri konusunda hizmet almayı planlamaktadır. Üst yönetimle yapılan bilgilendirme toplantısında, şirketin, 1999 yılı pazarlama planı doğrultusunda Ege ve Akdeniz bölgelerine ağırlık vererek, buralarda markanın farkındalık oranını artırmayı hedeflediğini öğrendiniz. Şirketinizden alınacak danışmanlık hizmet bedeli dahil, 1 yıllık bütçesi 500.000 $ olarak belirlendi. Bu noktadan yola çıkarak ve aşağıdaki kriterleri de göz önünde bulundurarak şirketin Genel Müdürü'ne sunmak üzere bir medya ilişkileri stratejisi ve uygulama planı hazırlayınız.
İş hedefleri
Medya stratejisi hedefleri, konu yönetimi
Ekibinizin nitelikleri ve görev dağılımı
Kriz dönemleri için hazırlık
İletişim stratejisinde kullanılacak araçlar
Kullanılacak medya segmentleri
Müşteri/yönetimden talepler
Ölçümleme ve değerlendirme
Raporlama
Bütçe
Merhaba.
LSPR ögrencileriyle aynı proje içinde yer almak beni oldukça heyecanlandırıyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Belki içinizden bazıları, benimle aynı gemide olmaktan rahatsız olabilir. Ben ise tam tersine, keyifliyim. Çünkü, önümüzde, insanlık için tarihi bir adım atmak fırsatı duruyor. Bu adımı hep beraber atacağız.
Tarihi adım şu: Windows 2000'in dünya lansmanını 7 Ocak 2000, Cuma günü İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bütün dünyaya aynı anda tanıtacağımız ürün ise bilgi çağının üçüncü bin yılda ulaştığı noktanın tam, kusursuz ve mükemmel tek örneği. Windows 2000'den sonra, dünyanın hiçbir köşesinde bilgisayarla çalışan hiçbir insan, hangi iş üstünde çalışırsa çalışsın, bilgisayardan hangi düzeyde yararlanırsa yararlansın, başka bir programa ihtiyaç duymayacakç Çünkü Windows 2000, bugüne dek insanoğlunun bilgisayar yazılımında ulaştığı, geliştirdiği tüm yazılımların hepsinin fonksiyonlarına sahip.
Einstein, başka bir dahi olan Mozart'ın Don Giovanni (Don Juan) adlı operasını övmek için, yanılmıyorsam şöyle demişti: "Dünyaya Mars'tan yaratıklar gelseler ve dünya medeniyetinin eriştiği en son noktayı anlamak isteselerdi, sadece Don Juan'ı dinlemeleri yeterli olurdu."
Einstein'ın erken ölümüne gerçekten üzülüyorum.
Görüşmek dileğiyle...
Bill Gates
Microsoft Corp. Yönetim Kurulu Başkanı
Windows 2000 Lansmanı Briefingi
A.Ürün Pazarlama Stratejisi
1.Ürün
Windows 98, halihazırda dünyanın en çok satılan yazılımı konumunda. Kendi segmentinde (PC ortamı) rakibi yok. Windows 95'in lansmanıyla gerçekleştirilen MS-DOS ortamına ihtiyaç duymadan çalışabilme imkanı, Windows 98'de daha da geliştirilmiştir.
Windows 2000'i, bilgisayar ve yazılım teknolojisinde insanoğlunun ulaşabileceği son nokta stratejisiyle pazarlayacağız. Bu çerçevede kullanıcıların, Windows 2000'in sunduğu sınırsız olanakları çok kavramalarını, ürünü sofistike bir ürün değil, kullanımı çok kolay bir yazılım olarak algılamalarını hedefliyoruz.
2. Ürün Kişilği ve Kimliği
Halihazırda Windows 98, ortalama bilgisayar kullanıcılarına hitap eden bir ürün. Bilgi çağının sunduğu nimetlerden en üst düzeyde yararlanmak isteyenler tarafından ise "kurnaz" olarak algılanıyor. Özellikle NT ortamında çalışan kullanıcılar ise, (firmalar, bankalar, vb.) Windows 98'i, oldukça "aptal" buluyor. Windows 98'e yönelik "tekelci" suçlaması da hesaba katılırsa, Windows 2000'in, her düzeyde kullanıcının "zeki, işlevsel ve çocuk oyuncağı kadar basit bir kullanıma sahip" bir ürün olarak algılanmasını amaçlıyoruz yeni ürün kimliği için en güzel benzetme, kullanıcının kendini, Leonardo da Vinci gibi hissetmesini sağlamaktır : En yaratıcı, en kaşif, en zeki, en üretken, en anlaşılan, en sevilen.
3. Hedef Kullanıcılar
Windows 2000, pazarlama tarihinde bir ilke soyunuyor. Hedef kitle, tüm bilgisayar kullanıcıları (NASA'da Uzay Mekiği'nin hesaplamalarını gerçekleştiren yazlımılardan dünyanın en büyük bankalarının bilgisayar ağına, bilgisayarla senfoni besteleyenlerden henüz okula gitmeyen çocuğa dek, herkes ve her kurum.)
4.İş kaynakarı
Bütün bilgisayar teknolojisi ve yazılım üreticileri ve kullanıcıları.
5.Satış
Dünyanın tüm pazarlarına penetre olmak.
B.Ürün İletişim Planı
1.Tarihsel Arkaplan
Windows 98, kullanıcıların internet'te sörf yapmalarına olanak veren Internet Explorer adlı ürünü bedava verdiği için, ABD'de tekelcilik suçlamasıyla, yasal takibata uğradı. Microsoft aleyhine açılan bu davalar henüz sonuçlanmadı. Ancak Amerikan kamuoyunun neredeyse yarısı Microsoft'u, deyim yerindeyse "Dallas'ın JR'ı" olarak algılıyor. Sadece ABD'de değil, Avrupa ve Asya'da yavaş yavaş oluşan bu kanaat yüzünden, Microsoft Windows 95'e oranla yüzde 3 pazar kaybetti. Microsoft'un Windows ortamı dışında kullanılan diğer yazılım segmentlerindeki payı yüzde 13-22 arasında değişiyor.
2.Pazarlama Hedefleri
Microsoft'un tüm segmentelerdeki payını ilk yıl içinde yüzde 80'e çıkarmak. Bilgisayar kullanılma oranını iki yıl içinde yüzde 350 artırmak.
3.İletişim Hedefleri
Ürün kimliğini "içinizdeki Leonardo sizi istiyor" teması etrafında şekillendirmek. Bütün hedef kitlelerle sıcak, güvenilir ve dost olduğumuzu göstermek. Ürünün işlev üstünlüğünden dolayı oluşabilecek, "tekelci" algılamayı yok etmek. Kullanıcıların, bilgisayar teknolojisinin artık son noktaya geldiği yolunda bir kanaate varmalarını önlemek, yazılım ve donanım pazarını öldürmemek.
4.Bütçe
2 milyon ABD doları.
C.Sizden Ne İsteniyor ?
1.Windows 2000 için İstanbul'da bir dünya lansmanı tasarlamanız.
2.Windows 2000'in pazarlama ve iletişim hedefleri doğrultusunda yıllık bir PR planı hazırlamanız.
Kriz Yönetimi ve İletişimi
Kriz dönemleri, iyi yönetilebilirse ve değerlendirilebilirse şirketlerin güven tazeledikleri ve itibarlarını toplumun her kesimine etkili bir şekilde yansıttıkları dönemler de olabilir.
İletişimcilerin gözlüğü ile baktığımız zaman, "krizlerin üstesinden gelebilmek için krizi yönetmek, krizi yönetmek için de kriz yönetimini bilmek ve bunu iletişim süreçlerine taşımak gerekir" diyoruz.
Şirketler, kriz dönemi nedeniyle, özellikle yoğun belirsizlik ortamında "zor" kararlar alacaklardır. Belki yıllardır eğitim ve gelişimleri için çok emek verilen, yatırım yapılan bir kısım insan kaynaklarının işine son verilecektir.Belki de, belirsiz bir süre üretim duracak, stoklar büyük bir sorun haline dönüşecektir. Tedarikçiler "gelecek" kaygısı içine gireceklerdir. Finans bölümü ise belki ödemeleri durduracak, alışılagelmiş ödeme politikaları askıya alınacak, hatta çalışanlar belli bir dönem maaşlarını bile alamayacaklardır. Adı üstünde "kriz" olan bu dönemde en fazla gereksinim duyulan şey ise "güven"dir. Kararlar ne kadar zor, acımasız hatta yanlış olursa olsun "güvenin yitirilmemesi" gerekmektedir. Çünkü, iş hayatında bir de "krizden sonraki dönem" vardır ki, şirket itibarı asıl bu dönemde kendisi ile hesaplaşır.
Aşağıda yer alan hususlar, kriz yönetimi ve iletişimi için genel bir yaklaşım olup her şirketin kendi kültürüne göre uyarlayabileceği bazı ipuçlarını taşımaktadır.
1. Kriz Komitesi Kurun
Şirketin hiyerarşik yapılanmasındaki farklılıkları da dikkate alarak bir kriz komitesi kurun. Komite ne çok kalabalık olsun ne de krizi yönetmek için gerekli insan gücünden yoksun olmasın. Kriz komitesi "tam yetki" ile donatılmalı, başta para harcamak olmak üzere şirketin kriz dönemini aşmasına yönelik tüm kararları başkalarına danışmadan verebilmelidir. Şirketin iç ve dış iletişimine yönelik koordinasyon "mutlaka" kriz komitesinden yönlendirilmeli, dedikodu üretilmesine olanak tanıyacak iletişim ortamları "köreltilmelidir".
2. Çalışanlarınıza "kriz komitesi" kurduğunuzu duyurun
Öncelikle çalışanlarınıza bir kriz komitesi kurduğunuzu duyurun. Bu duyuruyu önce yazılı olarak yapın ve en kısa zamanda kriz komitesi üyeleri ile ortak bir toplantı yapılacağını bu duyuru içinde belirtin. Bu duyuruda ayrıca; kriz komitesinin kimlerden oluştuğunu, şirketin hangi bölümünde faaliyet göstereceğini, mesai saatlerini, hangi yetki ve sorumluluklar ile donatıldığını, komite üyelerine nasıl ulaşılabileceğini belirtin.
3. Kriz komitesi "bilgi üretsin"
Kriz komitesine seçilen üyeler "olağanüstü" dönemin kendine özgü koşullarını benimseyerek toplantı yapmalıdırlar. Toplantılar öncelikleri belirlenmiş gündemlerle olmalıdır. Hiç bir toplantının gündemi üç maddeden fazla olmamalıdır.
Komitenin öncelikle üretmesi gereken bilgiler şu başlıklardan oluşabilir:
a. mevcut durumun analizi ve şirketin bu analiz kapsamında konumlanması
b. şirket yönetiminin ve kriz komitesinin bu analiz çerçevesinde belirleyeceği kısa ve orta vadeli politikalar
c. belirlenecek bu politikaların şirketin vizyon, misyonu ile ne kadar örtüştüğü
d. şirket kültürü de dikkate alınarak bu kararların nasıl günlük yaşama geçirileceği
Dolayısıyla bir temel yaklaşım ortaya çıkacaktır. Şirket kriz dönemini nasıl yorumluyor, kendisini ve çalışanlarını korumak için geliştirmiş olduğu A ve B senaryoları nelerdir, kısa ve orta vadeye yönelik politikalar neleri kapsamaktadır, "acı" da olsa yazılmış bir takım reçeteler var mıdır, bu reçetelerin içeriği neyi kapsamaktadır, işten çıkarılmalar, üretimin durması, ödemelerin askıya alınması söz konusu mudur, bu dönemde rakiplerin atacağı adımlara karşı neler yapılması planlanmıştır...
4. Kriz dönemi sözcüleri ve sosyal paydaşlar
Durum analizi kapsamında şirket öncelikle aldığı kararları kimlerle paylaşmalıdır ? Doğal olarak çalışanlarından başlayan bir dizi kesimle bu kararlar paylaşılacaktır ancak kriz komitesi adına kimler bu paylaşımda "sözcülük" yapacaktır? Çalışanlar, aileleri, tedarikçiler, bayiler, satış noktaları, müşteriler, yerel yönetimler, kamu bürokrasisi, medya, akademik çevreler, sivil toplum örgütleri... şirketi, kriz komitesi adına, bu kesimlerin "lisanına" yabancı olmayan kişilerin temsil etmesi gerekmektedir.
5. Bilginin arşivlenmesi ve ön araştırma
Kriz komitesince üretilen bilgiler mutlaka yazılı olmalı ve taslak çalışmalar da dahil her şey sistematik olarak arşivlenmelidir. Kriz komitesinin sekreteryasına özellikle "sıcak" dönemde çok iş düşmektedir. Bilgisayarlarla da yapılsa tüm çalışmalar "yedeklenmeli"dir.
Kriz komitesinin ilk toplantısını takiben yapması gereken bir diğer önemli çalışma "ön araştırmadır". Geliştirilmiş olan kriz planına paralel en fazla öncelik taşıyan 3-4 sosyal paydaşımız ne düşünmektedir? Bir telefon araştırması ile , örneğin, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve bayilerimiz nezdinde, kriz komitesinin aldığı kararların "gerçekçiliği, inandırıcılığı, yönetimin krizin üstesinden gelebileceğine" ilişkin yeterli/yetersiz bir kanaatın elde edilmesi, kriz komitesinin bilgi üretimine yön verebileceğinden büyük önem taşımaktadır.
6. 7/24 iletişim
Kriz komitesi iletişim hatlarını günün her saati ve haftanın her günü, yakın çevreden gelebilecek her türlü iletişime açık tutmalıdır. Özel bir telefon numarası, web adresi, elektronik postanın yanı sıra, işe geliş ve gidişler sırasında ana kapıya yerleştirilecek "iletişim kutuları" komite üyelerine çok değerli bilgiler taşıyabilir.
7. Gerçek, yalnızca gercek...
Şirketin, kriz dönemini sosyal paydaşları nezdindeki güvenini tazelemesi ve itibarına katkı sağlaması amacına yönelik yönetebilmesi için tüm iletişimini -ne kadar kötü, olumsuz olursa olsun- gerçek bilgi ve bulgular üzerine inşâ etmesi gerekmektedir. Adı üstünde, krizler olağanüstü dönemlerdir ve alınacak kararlar hiç de "hoş" olmayabilir. Ancak, dedikodu ve aslı astarı olmayan söylentiler ile şirkete ve şirket yönetimine yönelik itimadın yok olmasındansa gerçeklere "ortak" olmak özellikle kriz sonrası dönemler için gereklidir.
Kriz komitesi elindeki tüm bilgi ve bulguyu yalın çıplaklık ile paylaşmalıdır. Aldığı kararların "arkasında" durmalı, fedakarlık yapılıyorsa bunu herkesin gözünde net olarak ortaya koymalıdır.
8. Kriz komitesinin iletişim araçları
Kriz komitesi her sosyal paydaşı için ayrı ayrı iletişim araçları geliştirebileceği gibi bazı araçları ortak bir iletişim platformu olarak da kullanabilir.
Ancak kriz döneminde iletişim araçlarının etkin kullanımı için bazı hususlara normal zamanlardan daha fazla dikkat edilmesi gerekebilir.
a. Web ortamından azami ölçüde yararlanın. Başta çalışanlarınız olmak üzere, tedarikçiler, bayiler, medya mensupları gibi "olmazsa olmaz" olan tüm sosyal paydaşların elektronik posta adreslerinin kriz komitesinin elinin altında olması gerekir. Bu arada, şirketin bir web sayfası yoksa 24 saat içinde açılmalı, varsa, ana sayfaya kriz yönetimi ile ilgili alınan kararların asılacağı ve bakıldığında hemen görülebilecek bir ekleme yapılmalıdır. Web sayfasından kriz komitesine elektronik posta atılabilecek bir düzenek kurulmalıdır. Kriz komitesi, kriz süresince yoğun iletişim içinde olacağı belli bir kesim için "extranet" sistemini de devreye sokabilir.
b. Çalışanlarla iletişim için toplantıların yapılması kaçınılmazdır. Kriz döneminde , kriz komitesinin kararlarının açıklanması hiç bir şekilde komite üyelerinin dışındaki kişilere bırakılmamalıdır. Şirketin birden fazla şehirde merkezi bulunsa bile, çalışanlara kararlar yine de komite üyelerinin ağzından aktarılmalıdır. Öte yandan duyuru tahtaları, şirketin süreli yayınının "kriz sayısı", afiş, bez pankart vb. araçlardan da maksimum oranda yararlanılmalıdır. Şirketin intranet'inin kullanım oranının yükseltilmesi açısından duyurular öncelikle bu ortamda yapılmalıdır.
c. Medya mensupları ile ilişkiler kriz komitesinde "tek elden" yürütülmelidir. Yerel medya da dahil olmak üzere gelen tüm sorular hiç bir engelle karşılaşmadan komiteye gelebilmeli ve en geç 12 saat içinde bir bilgiyle medyaya geri dönülmelidir. Yine medya mensupları için süratli haberleşmeye yönelik "extrapressnet" servisinden yararlanılabilir.
d. İletişimin sürekliliğini sağlayacak bir temel araç olmalıdır. Duyuru panosuna asılabilecek sıradan bir A4 kağıdı bile olsa, kriz süresince böyle bir iletişim aracının sürekliliğine gereksinim vardır. Her yeni bilgi, her yeni karar hangi sürelerde olacağı daha önce duyurulmuş bir iletişim aracı ile aynı yer ve zamanlama duyarlılığında sahipleri ile paylaşılmalıdır. Böylece, duyarlı olanlar yeni bilgiyi sürekli olarak belli bir kaynaktan izleme olanağına sahip olurlar.
9. Araştırmalara duyarlı olunmalı
Kriz komitesi, başlangıçta hangi konuda, nasıl bir karar alırsa alsın şu yaklaşımı sergilemelidir:
Kriz döneminin kısa (24 saat/3 gün/ Bir hafta), orta (1-2 ay) ve uzun vadeli politikalarla yönetileceği
Şirketin vizyon, misyon, strateji ve kültürünün bu politikalarla uyumu
söz konusudur.
Bu yaklaşıma paralel her bir dönem için gerek alınan kararlara verilen desteğin tespiti, gerekse de ne kadar yol alındığının göstergesi olması amacıyla ilgili sosyal paydaşlar nezdinde küçük araştırmalar yapılması ve sonuçlarının yine ilgili kesimlerle paylaşılması bilgi üretimi açıbından sonsuz yararlar getirmektedir.
10. Kriz yönetilirken
Kriz yönetimi sırasında Kriz Komitesi şirket dışı kaynaklarla çalışmalarını genişletebilir ve bir sinerji arayışı içine girebilir. Örneğin, bir araştırma şirketi, stratejik iletişim şirketi, reklam ajansı, akademisyenler, meslek odaları, şirketten daha önce emekli olmuş çalışanlar, çalışanların aileleri, yurt dışı bağlantılar vb.
11. Liderlik
Kriz yönetimindeki başarı kriterlerinin başında "liderlik" gelmektedir. Şirketlerin üst düzey yöneticilerinin kendilerini gerçek anlamda gösterdikleri dönemlerdir "krizler". Tribünlerden sahaya indikleri ve krizden selamet içinde çıkılmasında tüm birikimini, ilişkilerini, sağduyusunu, dostluklarını, kısacası herşeyini üstün bir "liderlik" için koşullandırmış yöneticilerin ele aldığı ve yönettiği krizlerden korkmamak gerekir. Çünkü onların arkasında çalışanlarıyla, bayileriyle, tedarikçileri ve yatırımcıları ile "koca bir şirket" vardır.
12.Krizler iyi yönetilirse aslında "fırsat"tır!
"Her kriz kendi içinde fırsat barındırır. Yönetimlerin bunu bulup ortaya çıkarması gerekir". Başta çalışanlar olmak üzere, müşteriler, medya, tedarikçiler, bayiler gibi sosyal paydaşların çok uzun yıllar sürecek "sadakat"ını elde edebilecek kurumsal itibar birebir iş sonuçlarına yansıyacak ve bir rekabet avantajı yaratacaktır. Bu nedenle, kriz ortamının "sıcak" dönemindeki karamsarlık ve olumsuzlukların yanı sıra "fırsatın" bir yerlerde "kıs kıs bize güldüğünü" hatırlamamız gerekmektedir.Söz konusu fırsatlar, güven tazeleme ve şirketin kurumsal değerleri ile toplumsal değerleri buluşturduğu yönetim refleksidir. Kriz sonrası dönemde dimdik ayakta kalabilmek, müşterileri, insan kaynaklarını, borsada işlem gören hisse senetlerindeki istikrarı korumak bu fırsatları iyi değerlendiren yönetimler için geçerlidir.
PRCI / ICCO Turkey Staj Programı
PRCI, Public Relations Consultancies Inc. of Turkey, halkla ilişkiler endüstrisine nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye yönelik bir eğitim programı yürütmektedir. Söz konusu program, üniversitelerin iletişim fakültelerinde okuyan 3. ve 4. Sınıfa geçmeye hak kazanmış öğrencilere yöneliktir. Program, endüstrinin beklentilerine paralel nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye yönelik bir açılım ile PRCI üyesi şirketlerce desteklenmektedir.
2001 staj dönemi için yedi PRCI üye şirketine (Bersay Stratejik İletişim Danışmanlığı, Capitol Basın ve Halkla İlişkiler, GTC Gökyay & Toperi İletişim, MPR Pazarlama ve Halkla İlişkiler, Orsa Stratejik İletişim Danışmanlığı, Tribeca İletişim Hizmetleri ve Zarakol İletişim Hizmetleri) ve PRCI Merkezine her şirketin stajyer kontenjanı dahilinde stajyer yerleştirilecektir.
Staj için başvuru yapan öğrencilerden staj kapsamına girenler 18 Haziran 2001 Pazartesi günü 10:00-11:00 ya da 13:00-14:00 arası PRCI Merkezi'nde sınava tabi tutulacaklardır. Sınav, içerik itibariyle öğrencilerin halkla ilişkiler literatürüne ne kadar yatkın olduklarını, basın bülteni yazım becerileri ile yaratıcı düşüncelerini öğrenmeye yöneliktir. Öğrencilerin sınava girecekleri saati 15 Haziran 2001 tarihine kadar PRCI Genel Sekreterliği'ne yazdırmaları gerekmektedir. Katılımcıların sınav günü öğrenci kimlikleri ve nüfus cüzdanlarıyla birlikte gelmeleri gerekmektedir. Ankara'dan başvuruda bulunan öğrenciler eş zamanlı olarak Ankara'da bulunan GTC Merkezinde aynı sorular ile sınava gireceklerdir. En yüksek puanları alan öğrenciler ile PRCI'da bir görüşme yapılacaktır. Mülakat sonucu yeterli bulunan öğrenciler staj programına yerleştirilecektir. Seçilen öğrenciler programa katılmazlarsa yedek stajyerler yerleştirilecektir.
Sınava katılan stajyerlerden staj yapmak istedikleri şirketleri sıralamaları istenecektir. Öğrenciler puanlarına ve tercih sıralamalarına göre yerleştirilecektir.
Stajyerlerden staj dönemi sonunda birer proje sunmaları beklenmektedir. Proje hazırlanması ile ilgili bilgiler üye şirketlerce verilecektir. Proje konuları PRCI tarafından önceden bildirilir.
PRCI staj programı öğrencilere mesleki tecrübe kazandırmak amacıyla düzenlenen bir programdır. Şirketler stajyerlere uygun ve gerekli gördükleri görevleri vermekte serbesttir. Stajyerler staj yaptıkları şirketlerin çalışma saatlerine ve şirket kurallarına uymakla yükümlüdürler. Aksi takdirde şirketler, stajı sonlandırma hakkına sahiptir. Stajyerlerin staj süresince öğle yemekleri karşılanacaktır.
Sınav ve mülakat sonuçları belli olduktan sonra PRCI Genel Sekreterliğince üye şirketlere stajyer dağıtımı yapılır ve öğrencilere staj yapacakları şirketler bildirilir. Stajyerler 2 Temmuz 2001 tarihinde fakültelerinden aldıkları "staj kağıdı" ile birlikte kendilerine bildirilen şirketlerde hazır bulunurlar ve staj sorumlusu kişi ile tanışarak staj dönemlerine başlarlar.
Staj Programı Önemli Tarihler :
Sınav : 18 Haziran 2001 , PRCI Merkez
Sınav Sonuçları : 20 Haziran 2001(e-posta ile bildirilir ve PRCI web istesinde ilan edilir)
Mülakatlar : 21-22-23 Haziran , PRCI Merkez
Kesin Yerleştirme : 25 Haziran 2001
Staj Başlama : 2 Temmuz 2001 , Üye şirketlerde
PRCI'da bilgilendirme toplantısı : 6 Temmuz 2001 , PRCI Merkez
Proje ödevi verilmesi : 18 Temmuz 2001 , PRCI Merkez
Proje Sunumları : 25 Ağustos 2001 , Üye şirketlerde
Staj sonu değerlendirme : 29 Ağustos 2001 , PRCI Merkez
Staj Bitiş : 31 Ağustos 2001
Başvuru ve İrtibat :
PRCI Genel Sekreterliği
Kasap Sk. Eser Ap. B Blok 18/62 Esentepe-İstanbul
Tel : 212.288 50 18
Fax : 212.288 48 85
e-mail : prci@prciturkey.com
web sitesi : www.prciturkey.com
Dostları ilə paylaş: |