Principalele rezultate ale Consiliului Educație



Yüklə 130,77 Kb.
səhifə1/3
tarix26.08.2018
ölçüsü130,77 Kb.
#74734
  1   2   3




Principalele rezultate ale Consiliului

Educație

Consiliul a adoptat concluzii privind:

  • formarea eficace a profesorilor, abordând aspecte concrete precum modalitățile de atragere și de păstrare a celor mai buni candidați, de asigurare a relevanței programelor de formare a profesorilor și de exploatare într-o mai mare măsură a potențialului noilor tehnologii și resurse. De asemenea, statele membre sunt invitate să utilizeze posibilitățile de finanțare oferite de instrumentele UE, cum ar fi Erasmus+;

multilingvismul și dezvoltarea competențelor lingvistice, invitând statele membre să adopte și să îmbunătățească măsurile care vizează promovarea multilingvismului și îmbunătățirea calității și eficienței învățării și predării limbilor;

asigurarea calității în sprijinul educației și formării profesionale, care abordează aspecte specifice precum calitatea educației transfrontaliere și măsura în care modalitățile de asigurare a calității ar putea fi dezvoltate în alte domenii ale educației și formării, precum școlile, învățarea la locul de muncă și învățarea non-formală.

Consiliul a desfășurat de asemenea, în cadrul unei deliberări publice, o dezbatere de orientare pe tema: „Educația la nivel transfrontalier: noi oportunități și provocări”. Secretarul General pentru Educație și Culte din cadrul guvernului elen și Președintele Consiliului, profesor Athanasios KYRIAZIS, a declarat că „cele trei serii de concluzii au constituit fundamentul unei ample dezbateri cu privire la această chestiune, care câștigă o importanță tot mai mare în Europa. Instituțiile de învățământ superior și organizatorii de programe de studiu de la nivel național și internațional ar trebui să colaboreze pentru a asigura calitatea programei de învățământ și a diplomelor transfrontaliere.”

Tineret

Consiliul și reprezentanții guvernelor statelor membre au adoptat două rezoluții privind:

Planul de lucru al UE pentru tineret, care este un plan pe termen mediu, pe o perioadă de 18 luni, cu inițiative-cheie în domenii specifice ale politicii în materie de tineret, care să permită UE și statelor sale membre să abordeze urgent problema ratei ridicate a șomajului în rândul tinerilor și consecințele crizei actuale asupra tinerilor;

procesul de dialog structurat, care este un forum pentru o reflecție comună permanentă asupra priorităților, punerii în aplicare și monitorizării cooperării europene în domeniul tineretului, implicând categorii diverse de tineri și de organizații de tineret.

De asemenea, Consiliul a adoptat concluzii privind promovarea antreprenoriatului în rândul generației tinere în vederea sprijinirii incluziunii sociale, punând accentul pe creativitate, inovare și locuri de muncă „verzi” și invitând statele membre să recunoască importanța formării spiritului antreprenorial de la o vârstă fragedă, subliniind rolul jucat de învățarea non-formală și informală în asigurarea autonomiei și dezvoltării personale a tinerilor, precum și în facilitarea integrării lor reușite pe piața muncii.

În acest context, miniștrii au mai discutat, în cadrul unei deliberări publice, despre cum se poate stimula o mentalitate orientată spre antreprenoriat în rândul generației tinere. Discuția a reunit experiențele și propunerile statelor membre, cu participarea unui vorbitor extern invitat, dl Konstantinos Kollias (Președintele Camerei Economice a Greciei). Dl Panagiotis Kanellopoulos, Secretar General pentru Tineret, a declarat că „această chestiune este o prioritate pentru președinția elenă, dată fiind rata constant ridicată a șomajului în rândul tinerilor în Europa și în special în Grecia.”

Cultură și audiovizual

Consiliul a adoptat o recomandare de decizie de desemnare a orașului Leeuwarden (Țările de Jos) drept Capitală europeană a culturii pentru anul 2018.

Totodată, Consiliul a adoptat concluzii privind patrimoniul cultural ca resursă strategică pentru o Europă durabilă, subliniind faptul că patrimoniul cultural, fie acesta tangibil, intangibil sau digital, reprezintă o resursă strategică în care Europa modernă – una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii sub aspect cultural – ar trebui să investească pentru ca dezvoltarea sa socială, economică și ecologică să devină mai durabilă. În cadrul concluziilor se solicită în special investirea mai multor resurse în patrimoniul cultural ca parte a strategiilor regionale durabile elaborate atât la nivel național, cât și la nivel european.

Președintele Consiliului, ministrul Panagiotopoulos a afirmat că Europa nu este numai un leagăn al culturii, ci și o punte între culturi. Acesta a reamintit faptul că cel mai bun răspuns la mișcările antieuropene care și-au făcut apariția în contextul alegerilor europene este cultura și patrimoniul nostru comun de care putem fi mândri și care ne unește.

Consiliul a desfășurat, de asemenea, în cadrul unei deliberări publice, o dezbatere de orientare cu tema „Abordarea provocărilor în materie de politici culturale în contextul următorului Plan de lucru în domeniul culturii după 2014”. Începând cu 2002, planurile de lucru în domeniul culturii ale Consiliului au constituit un cadru pentru elaborarea politicilor culturale pe termen mediu ale UE.

În plus, miniștrii au desfășurat un schimb de opinii cu privire la Acordul de parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții dintre UE și SUA, pe baza informării oferite de Comisie privind stadiul negocierilor.

Sport

Consiliul și reprezentanții guvernelor statelor membre au adoptat o rezoluție privind Planul de lucru al UE pentru sport (2014-2017), care completează și consolidează impactul activităților lansate în cadrul programului Erasmus+ în acest domeniu. Acesta urmărește totodată să consolideze cooperarea dintre statele membre și Comisie în domeniul sportului.

Consiliul a adoptat concluziile privind egalitatea de gen în sport, invitând statele membre să aibă în vedere elaborarea de politici și programe pentru eliminarea stereotipurilor de gen și promovarea egalității de gen în programele și practicile educaționale începând de la o vârstă fragedă. De asemenea, concluziile invită statele membre să promoveze, în cooperare cu organizațiile sportive, prevenirea violenței de gen în sport și protecția victimelor și a potențialelor victime ale abuzului și hărțuirii sexuale în sport.



De asemenea, miniștrii au discutat, în cadrul unei deliberări publice, durabilitatea economică, socială și de mediu a evenimentelor sportive majore, având în vedere experiențele statelor membre de găzduire a acestui tip de evenimente, precum Jocurile Olimpice sau campionatele mondiale/europene. Miniștrii au abordat în special chestiunea moștenirii lăsate.

PARTICIPANȚI_Error:_Reference_source_not_found__PUNCTE_DEZBĂTUTE'>CUPRINS1

PARTICIPANȚI Error: Reference source not found

PUNCTE DEZBĂTUTE

EDUCAȚIE Error: Reference source not found

Formarea profesorilor Error: Reference source not found

Competențe lingvistice Error: Reference source not found

Asigurarea calității Error: Reference source not found

Educația la nivel transfrontalier: noi oportunități și provocări Error: Reference source not found

Diverse Error: Reference source not found

Clasificarea multidimensională a universităților Error: Reference source not found

Îmbunătățirea educației copiilor în domeniul mass-media Error: Reference source not found

Programul de lucru al viitoarei președinții Error: Reference source not found

TINERET Error: Reference source not found

Planul de lucru al UE pentru tineret Error: Reference source not found

Dialogul structurat Error: Reference source not found

Spiritul antreprenorial al tinerilor Error: Reference source not found

Diverse Error: Reference source not found

A doua Convenție europeană privind activitățile pentru tineret Error: Reference source not found

Programul de lucru al viitoarei președinții Error: Reference source not found

CULTURĂ ȘI AUDIOVIZUAL Error: Reference source not found

Capitalele europene ale culturii Error: Reference source not found

Patrimoniul cultural Error: Reference source not found

Provocări în materie de politici culturale Error: Reference source not found

Acordul de parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții Error: Reference source not found

Diverse Error: Reference source not found

Filmul european în era digitală Error: Reference source not found

Programul de lucru al viitoarei președinții Error: Reference source not found

SPORT Error: Reference source not found

Planul de lucru european pentru sport Error: Reference source not found

Egalitatea de gen în sport Error: Reference source not found

Durabilitatea evenimentelor sportive majore Error: Reference source not found

Diverse Error: Reference source not found

Agenția Mondială Antidoping (WADA)  Error: Reference source not found

Fair-play financiar Error: Reference source not found

Programul de lucru al viitoarei președinții Error: Reference source not found

ALTE PUNCTE APROBATE

AFACERI GENERALE

„Auditul unic” în cadrul politicii de coeziune a UE Error: Reference source not found



POLITICA DE SECURITATE ȘI APĂRARE COMUNĂ

EUBAM Libya Error: Reference source not found



TRANSPARENȚĂ

Accesul public la documente Error: Reference source not found



PARTICIPANȚI

Belgia:

Dl Philippe MUYTERS Ministrul Flamand al Finanțelor, Bugetului, Ocupării Forței de Muncă, Amenajării Teritoriului și Sportului

Dl Olivier BELLE Reprezentant Permanent Adjunct

Bulgaria:

Dna Anelia KLISAROVA Ministrul Educației și Științei

Dl Iordan IOVCIEV Ministru Adjunct al Tineretului și Sporturilor

Dl Vasil VASILEV Ministru Adjunct al Culturii

Republica Cehă:

Dl Daniel HERMAN Ministrul Culturii

Dl Petr MLSNA Prim-adjunct al Ministrului Educației, Tineretului și Sportului

Dl Jakub DÜRR Reprezentant Permanent Adjunct



Danemarca:

Dna Christine ANTORINI Ministrul Educației

Dna Marie HANSEN Secretar de Stat, Ministerul Culturii

Germania:

Dna Monika GRÜTTERS Secretar Parlamentar de Stat pe lângă Ministrul Federal al Educației și Cercetării

Dl Georg SCHÜTTE Secretar de Stat la Ministerul Federal al Educației și Cercetării

Dr. Martina Münch Ministrul Educației, Tineretului și Sportului al landului Brandenburg și Reprezentant al Consiliului Federal al Germaniei

Dl Guido PERUZZO Reprezentant Permanent Adjunct

Estonia:

Dl Jevgeni OSSINOVSKI Ministrul Educației și Cercetării

Dna Urve TIIDUS Ministrul Culturii



Irlanda:

Dl Ciarán CANNON Ministru însărcinat cu Formarea Profesională și Competențele

Dl Jimmy DEENIHAN Ministrul Artelor, Patrimoniului și Regiunii de Limbă Gaelică

Dl Michael RING Ministru Adjunct însărcinat cu Turismul și Sportul (Ministerul Transporturilor, Turismului și Sportului)

Dl Tom HANNEY Reprezentant Permanent Adjunct

Grecia:

Dl Panagiotis PANAGIOTOPOULOS Ministrul Culturii și Audiovizualului

Dl Athanasios KYRIAZIS Secretar de Stat pentru Educație și Culte

Dl Panagiotis KANELLOPOULOS Secretar General pentru Tineret



Spania:

Dl José Ignacio WERT ORTEGA Ministrul Educației, Culturii și Sportului

Dl José Maria LASSALLE RUIZ Secretar de Stat pentru Cultură

Dl Miguel CARDENAL Secretar de Stat pentru Sport

Dl José Pascual MARCO MARTINEZ Reprezentant Permanent Adjunct

Dna Irene Rigau i Oliver Consilier pentru Educație CA Catalonia

Dl Ferrán Mascarell i Canalda Consilier pentru Cultură CA Catalonia

Franța:

Dna Aurélie FILIPPETTI Ministrul Culturii și Comunicării

Dl Thierry BRAILLARD Secretar de Stat pentru Sport

Dl Alexis DUTERTRE Reprezentant Permanent Adjunct



Croația

Dl Saša ZELENIKA Ministru Adjunct al Științei, Educației și Sportului

Dl Goran ŠTEFANIĆ Reprezentant Permanent Adjunct

Italia:

Dl Dario FRANCESCHINI Ministerul Patrimoniului și Activităților Culturale

Dl Roberto REGGI Secretar de Stat pentru Educație, Universități și Cercetare

Dl Marco PERONACI Reprezentant Permanent Adjunct



Cipru:

Dl Costas KADIS Ministrul Educației și Culturii



Letonia:

Dna Ina DRUVIETE Ministrul Educației și Științei

Dna Dace MELBĀRDE Ministrul Culturii

Lituania:

Dl Dainius PAVALKIS Ministrul Educației

Dl Šarūnas BIRUTIS Ministrul Culturii

Dl Gintaras KLIMAVIČIUS Ministrul adjunct al Securității Sociale și al Muncii

Dl Elvinas JANKEVIČIUS Ministru Adjunct al Internelor

Luxemburg:

Dl Claude MEISCH Ministrul Educației Naționale, Copiilor și Tineretului

Dl Romain SCHNEIDER Ministrul Sportului

Dl Georges FRIDEN Reprezentant Permanent Adjunct



Ungaria:

Dl Olivér VÁRHELYI Reprezentant Permanent Adjunct

Malta:

Dl Neil KERR Reprezentant Permanent Adjunct



Țările de Jos:

Dna Jet BUSSEMAKER Ministrul Educației, Culturii și Științei

Dl Wepke KINGMA Reprezentant Permanent Adjunct

Austria:

Dna Gabriele HEINISCH-HONEK Ministrul Federal al Educației și Femeilor

Dna Sophie KARMASIN Ministrul Federal al Familiei și Tineretului

Dl Gerald KLUG Ministrul Federal al Apărării și Sportului

Dl Harald GÜNTHER Reprezentant Permanent Adjunct



Polonia:

Dl Andrzej BIERNAT Ministrul Sportului și Turismului

Dna Ewa DUDEK Subsecretar de stat la Ministerul Educației Naționale

Dl Tomasz HUSAK Reprezentant Permanent Adjunct



Portugalia:

Dl Nuno CRATO Ministrul Educației și Științei

Dl Emídio GUERREIRO Secretar de Stat însărcinat cu Tineretul și Sportul

Dl Pedro COSTA PEREIRA Reprezentant Permanent Adjunct



România:

Dl Cristian COSMIN Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului

Dna Csilla HEGEDUS Secretar de Stat, Ministerul Culturii

Dna Carmen TOCALĂ Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului

Dl Cristian BĂDESCU Reprezentant Permanent Adjunct

Slovenia:

Dl Jernej PIKALO Ministrul Educației, Științei și Sportului

Dl Uroš GRILC Ministrul Culturii



Slovacia:

Dl Ivan SEČÍK Secretar de Stat, Ministerul Culturii

Dl Alexander MICOVČIN Reprezentant Permanent Adjunct

Finlanda:

Dna Pia VIITANEN Ministrul Culturii și Locuințelor

Dna Marianne HUUSKO-LAMPONEN Reprezentant Permanent Adjunct

Suedia:

Dna Ulrika STUART HAMILTON Secretar de Stat pe lângă Ministrul Egalității de Gen

Dl Joakim STYMNE Secretar de Stat (însărcinat cu Cultura, Media și Sportul)

Regatul Unit:

Dl Ed VAIZEY Ministrul Culturii, Comunicațiilor și Industriilor Creative

Dna Angela CONSTANCE Ministrul (Cabinet Secretary) Formării Profesionale, Tineretului și Ocupării Forței de Muncă în rândul femeilor din Scoția

Dna Shan MORGAN Reprezentant Permanent Adjunct



Comisia:

Dna Androulla VASSILIOU Membru



PUNCTE DEZBĂTUTE

EDUCAȚIE

Formarea profesorilor

Consiliul a adoptat concluziile privind formarea eficace a profesorilor (8883/14), abordând aspecte concrete precum modalitățile de atragere și de păstrare a celor mai buni candidați, de asigurare a relevanței programelor de formare a profesorilor și de exploatare într-o mai mare măsură a potențialului noilor tehnologii și resurse.

Concluziile subliniază importanța identificării competențelor profesionale de care formatorii profesorilor înșiși au nevoie, precum și a cunoștințelor, competențelor și atitudinilor pe care ar trebui să le dezvolte viitorii profesori, cu ajutorul formatorilor. De asemenea, statele membre sunt invitate să utilizeze posibilitățile de finanțare oferite de instrumentele UE, cum ar fi programul Erasmus+ și, după caz, Fondul social european.

Educația și formarea profesorilor, atât în pregătirea carierei, cât și pe întreg parcursul acesteia, reprezintă un element crucial în asigurarea calității predării, care la rândul său reprezintă un factor-cheie în obținerea unor rezultate mai bune privind învățarea și succesul educațional.

Comisia a subliniat importanța acestui aspect și faptul că, deși multe state membre sprijină profesorii și directorii unităților de învățământ, acestea nu au întotdeauna politici sau dispoziții specifice adresate formatorilor profesorilor. Prin urmare, aceasta a încurajat statele membre să facă schimb de bune practici în acest domeniu. De asemenea, a amintit că prima anchetă internațională privind profesorii (proiectul OCDE Talis) va fi disponibilă în luna iunie.

Competențe lingvistice

Consiliul a adoptat concluzii privind multilingvismul și dezvoltarea competențelor lingvistice (9513/14).

Concluziile invită statele membre să adopte și să îmbunătățească măsurile care vizează promovarea multilingvismului și îmbunătățirea calității și eficienței învățării și predării limbilor.

Evaluarea competențelor lingvistice propusă în concluzii este concepută să ajute statele membre în legătură cu această sarcină, precum și să măsoare progresul global înregistrat la nivelul UE în ceea ce privește dezvoltarea unor astfel de competențe.

Diversitatea lingvistică este o componentă esențială a culturii europene și a dialogului intercultural, iar abilitatea de a comunica într-o altă limbă decât limba maternă este una dintre competențele-cheie care contribuie la mobilitate, la capacitatea de inserție profesională și la dezvoltarea personală a cetățenilor europeni, în special a tinerilor, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020 pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă.

Cu toate acestea, o anchetă recentă la nivel european1 a indicat că nivelul de învățare a limbilor străine în Europa este în general scăzut: mulți elevi nu reușesc să atingă nici măcar un nivel de bază, iar aproape jumătate din europeni indică faptul că nu pot să poarte o conversație într-o altă limbă decât limba maternă.

Comisia a amintit preferința sa pentru un criteriu de referință european în acest domeniu, însă este conștientă de complexitatea și diversitatea peisajului lingvistic din UE, în care numeroși factori naționali influențează politica lingvistică.

Concluziile reprezintă o bază valoroasă pentru viitoarele lucrări prin faptul că definesc criteriile pentru o anchetă la nivelul UE privind competențele lingvistice pe care Comisia propune să o organizeze în 2016-2017 și care va fi finanțată în principal prin programul Erasmus+.



Asigurarea calității

Consiliul a adoptat concluzii privind asigurarea calității în sprijinul educației și formării profesionale (9516/1/14 REV 1). Pe lângă faptul că evaluează inițiativele privind asigurarea calității care au fost deja luate în sectorul învățământului superior și în sectorul învățământului profesional și tehnic, acestea abordează aspecte precum calitatea educației transfrontaliere și măsura în care modalitățile de asigurare a calității ar putea fi dezvoltate în alte domenii ale educației și formării profesionale.

Promovarea calității în toate sectoarele sistemului de educație și formare este o prioritate importantă pentru toate statele membre, deși asigurarea calității și transparenței este importantă nu numai la nivel național, ci și la nivel european, deoarece un număr tot mai mare de studenți participă la scheme de mobilitate transfrontalieră, nu în ultimul rând cele finanțate prin noul program Erasmus+.

Comisia și-a declarat disponibilitatea de a sprijini statele membre în acest domeniu, în special în ceea ce privește învățarea la locul de muncă și învățarea non-formală și informală. Aceasta a amintit rapoartele recente ale Comisiei în acest sector2. Totodată, Comisia a subliniat necesitatea asigurării calității și la nivelul învățământului preșcolar și școlar, precum și a îmbunătățirii sinergiilor între calitate și mobilitate în învățământul profesional și tehnic.



Educația la nivel transfrontalier: noi oportunități și provocări1

În cadrul acțiunilor ulterioare adoptării concluziilor menționate anterior, miniștrii au discutat aspecte referitoare la educația transfrontalieră, pornind de la întrebările pregătite de Președinție (9127/14).

Cu toate că asistăm la răspândirea fenomenului educației transfrontaliere în Europa, care este alimentat de internaționalizare, concurență și internet, statele membre sunt implicate în acest sector în grade diferite.

A existat un acord general în rândul statelor membre, potrivit căruia procesul Bologna reprezintă proiectul de bază al educației transfrontaliere, iar schimbul de bune practici și cooperarea la nivel european sunt esențiale. Mai multe state membre au instituit deja parteneriate între instituții de învățământ superior la nivel național și internațional și câteva dintre ele au dorit să extindă această cooperare pentru a cuprinde învățământul profesional și tehnic.

Deși numeroase state membre au recunoscut oportunitățile create datorită educației transfrontaliere, acestea au insistat că oportunitățile respective trebuie să fie susținute de standarde de calitate stricte și de o transparență maximă, ambele aplicabile atât în ceea ce privește institutele naționale sau aparținând statelor terțe, cât și furnizorilor de programe de studiu. Educația transfrontalieră nu ar trebui să ducă la crearea de „fabrici de diplome”.

Mai multe state membre au subliniat chestiunile pe care educația transfrontalieră le ridică în legătură cu acreditarea și recunoașterea diplomelor și au precizat că sistemele de asigurare a calității ar trebui îmbunătățite la nivel european. Altele au evocat importanța pe care o are cunoașterea limbilor străine pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele oferite de învățământul urmat în străinătate.

O parte dintre statele membre au atras atenția asupra faptului că campusurile externe necesită capacități de gestionare și investiții solide, ceea ce poate prezenta un risc la adresa instituției-mamă.

Majoritatea statelor membre au susținut opinia conform căreia nu sunt necesare mai multe instrumente europene în acest sector, ci mai degrabă cele existente ar trebui utilizate mai eficient, deși unele au susținut instituirea unei platforme europene pentru schimbul de informații cu privire la chestiunile ridicate de educația transfrontalieră.

În final, Slovenia, beneficiind de sprijinul mai multor state membre, a solicitat crearea unui pachet de burse pentru studenții din Balcanii de Vest. Comisia a subliniat că numărul de burse disponibile pentru studenții din Balcanii de Vest a crescut deja în mod semnificativ și că Erasmus+ le va oferi chiar mai multe oportunități de mobilitate și schimburi.


Yüklə 130,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin