Principatul Andorra este un principat mic în sud-vestul Europei, situat în munții Pirinei care se învecinează cu Franța și Spania. Acesta este printre cele mai mici state din Europa, având o suprafață de 468 km2 și o populație estimată la 84.484 locuitori în 2008. Capitala este Andorra la Vella. Limba oficială este limba catalană, deși limbile spaniolă, franceză, portugheză sunt de obicei vorbite. Principatul a fost format în 1278. Suveranitatea este împărțită între Franța și episcopul de Urgell (Spania). Este o țară prosperă, în principal datorită turismului (cca 10,2 milioane de vizitatori anual), serviciilor și statutului său de paradis fiscal. Andorra nu este un membru al Uniunii Europene, dar euro este moneda națională. Locuitorii din Andorra ocupă locul doi ca speranță de viață (82 ani). Principatul Andorra este un principat mic în sud-vestul Europei, situat în munții Pirinei care se învecinează cu Franța și Spania. Acesta este printre cele mai mici state din Europa, având o suprafață de 468 km2 și o populație estimată la 84.484 locuitori în 2008. Capitala este Andorra la Vella. Limba oficială este limba catalană, deși limbile spaniolă, franceză, portugheză sunt de obicei vorbite. Principatul a fost format în 1278. Suveranitatea este împărțită între Franța și episcopul de Urgell (Spania). Este o țară prosperă, în principal datorită turismului (cca 10,2 milioane de vizitatori anual), serviciilor și statutului său de paradis fiscal. Andorra nu este un membru al Uniunii Europene, dar euro este moneda națională. Locuitorii din Andorra ocupă locul doi ca speranță de viață (82 ani).
Numele "Andorra" probabil provine de la cuvântul navarez andurrial, care înseamnă țară acoperită de tufe. Numele "Andorra" probabil provine de la cuvântul navarez andurrial, care înseamnă țară acoperită de tufe.
După tradiție, Carol cel Mare a acordat populației Andorrei o cartă pentru lupta lor contra maurilor. Andorra a intrat în posesia Contelui de Urgell (Spania) și ulterior episcopului regiunii Urgell. În secolul al XI-lea a izbucnit un conflict între episcopul de Urgell și vecinul său francez de la nord, privind Andorra. După tradiție, Carol cel Mare a acordat populației Andorrei o cartă pentru lupta lor contra maurilor. Andorra a intrat în posesia Contelui de Urgell (Spania) și ulterior episcopului regiunii Urgell. În secolul al XI-lea a izbucnit un conflict între episcopul de Urgell și vecinul său francez de la nord, privind Andorra. În anul 1278, conflictul a fost rezolvat prin semnarea unui document care recunoștea suveranitatea a două persoane asupra acestui teritoriu: contele de la Foix (al cărui titlu ulterior s-a transferat la șeful statului francez) și episcopul La Seu d'Urgell, din Catalonia. Această hotărâre a stabilit teritoriul principatului și structura sa politică. Mai târziu, titlul a ajuns la regii Navarei. Când Henric de Navara a devenit regele Henric al IV-lea, în 1607 el a emis un decret prin care declara drept co-prinții principatului Andorra pe șeful statului Francez și pe Episcopul de Urgell. În perioada 1812–1813, Imperiul Francez a anexat Catalonia și a divizat-o în patru departamente. Andorra a fost și ea anexată și integrată în districtul Puigcerdà (departementul Sègre). În 1933, Franța a ocupat Andorra în urma tulburărilor sociale care au avut loc în ajunul alegerilor. La 12 iulie 1934, un aventurier numit Boris Skossyreff a emis o proclamație la Urgell, declarându-se Boris I, prințul suzeran al Andorrei, declarând imediat război episcopului de Urgell. La 20 iulie 1934 el a fost arestat de autoritățile spaniole și expulzat din Spania. Din 1936 până în 1940, un detașament francez a fost staționat în Andorra pentru a contracara urmările războiului civil spaniol și influența Spaniei fasciste. Abia în anul 1958, Andorra a declarat pace Germaniei, deoarece țara fusese uitată la semnarea Tratatului de la Versailles - rămânând, formal, în stare de război. Datorită relativei sale izolări, Andorra s-a situat în afara centrului istoriei europene, având doar puține legături cu alte țări, în afară de Franța și Spania. Totuși, în ultima vreme, turismul intensiv și dezvoltarea mijloacelor de comunicație și de transport au scos țara din starea de izolare, iar sistemul său politic a fost modernizat în anul 1993, când Andorra a devenit membră a Organizației Națiunilor Unite.
Din cauza poziției sale în munții Pirinei, Andorra constă dintr-un teritoriu muntos, cu o înălțime medie de 1.996 m, cel mai înalt punct fiind Coma Pedrosa cu 2.946 m. Munții sunt despărțiți de o serie de văi prin care curg râuri care se varsă în cursul de apă principal, râul Valira, care părăsește țara înspre Spania (la cel mai jos punct al țării, 870 m). Din cauza poziției sale în munții Pirinei, Andorra constă dintr-un teritoriu muntos, cu o înălțime medie de 1.996 m, cel mai înalt punct fiind Coma Pedrosa cu 2.946 m. Munții sunt despărțiți de o serie de văi prin care curg râuri care se varsă în cursul de apă principal, râul Valira, care părăsește țara înspre Spania (la cel mai jos punct al țării, 870 m).
Clima Andorrei este similară cu clima temperată a vecinilor săi, însă altitudinea ridicată a țării cauzează mai multă zăpadă iarna și temperaturi puțin mai joase vara. Clima Andorrei este similară cu clima temperată a vecinilor săi, însă altitudinea ridicată a țării cauzează mai multă zăpadă iarna și temperaturi puțin mai joase vara. Andorra este în zona cu climă temperat-continentală. Temperaturile medii multianuale sunt de -1°C în ianuarie și +20°C în iulie.
Andorra constă din șapte comunități, numite parròquies Andorra constă din șapte comunități, numite parròquies Andorra la Vella Canillo Encamp Escaldes-Engordany La Massana Ordino Sant Julià de Lòria
Turismul este una din cele mai importante activități economice ale Andorrei (produce aproximativ 80% din PIB-ul țării). Aproximativ 10,2 milioane de turiști vizitează Andorra în fiecare an. O importantă contribuție economică o aduce sectorul bancar, datorită impozitelor scăzute. Producția agricolă este limitată – doar 2% din suprafață este teren arabil – și din această cauză majoritatea produselor alimentare sunt importate. Turismul este una din cele mai importante activități economice ale Andorrei (produce aproximativ 80% din PIB-ul țării). Aproximativ 10,2 milioane de turiști vizitează Andorra în fiecare an. O importantă contribuție economică o aduce sectorul bancar, datorită impozitelor scăzute. Producția agricolă este limitată – doar 2% din suprafață este teren arabil – și din această cauză majoritatea produselor alimentare sunt importate. Andorra nu este un membru deplin al Comunității Europene, însă are o relație specială cu această organizație, fiind tratată ca un membru în privința comerțului (fără tarife), dar ca un stat non-membru în privița produselor agricole. Andorra nu are o monedă proprie și o folosește pe cea a vecinilor săi, în prezent euro.
Până nu demult, sistemul politic a Andorrei nu avea o diviziune clară între puterea legislativă, executivă, și cea juridică. Constituția Andorrei, ratificată în 1993, instituie guvernului Andorrei sub forma unei democrații parlamentare; formal, co-prinții francez și spaniol sunt șefii statului, însă șeful guvernului deține puterea executivă. Cei doi prinți își împart o putere limitată, care nu include dreptul de de veto asupra legilor guvernului. Ei sunt reprezentați în Andorra de cîte un delegat. Până nu demult, sistemul politic a Andorrei nu avea o diviziune clară între puterea legislativă, executivă, și cea juridică. Constituția Andorrei, ratificată în 1993, instituie guvernului Andorrei sub forma unei democrații parlamentare; formal, co-prinții francez și spaniol sunt șefii statului, însă șeful guvernului deține puterea executivă. Cei doi prinți își împart o putere limitată, care nu include dreptul de de veto asupra legilor guvernului. Ei sunt reprezentați în Andorra de cîte un delegat. Felul în care cei doi prinți sunt aleși marchează sistemul politic distinct a Andorrei. Unul din co-prinți este persoana care deține postul de președinte al Franței, în prezent acesta fiind Nicolas Sarkozy (istoric, titlul a fost deținut de oricare șef al statului Franța, inclusiv de regi și imperatori). Al doilea prinț este episcopul catolic a orașului catalan La Seu d'Urgell, în prezent Joan Enric Vives i Sicilia. Deoarece nici unul din prinți nu locuiește în Andorra, acest post este doar ceremonial. Organul principal legislativ a țării este Consiliul General a Văilor (Consell General de les Valls), un parlament cu 28 de locuri; membrii sunt aleși prin vot direct, 14 printr-o selecție națională și 14 din cele 7 districte, pe o perioadă de patru ani. Guvernul Andorrei este format prin alegerea în Consiliul General a șefului guvernului (Cap de Guvern), care apoi numește miniștrii din Consiliul Executiv (Guvernul). În prezent, la guvernare este Partidul Liberal, cu Albert Pintat în funcția de prim-ministru. Partidul Social-Democrat formează opoziția. Apărarea țării este responsabilitatea Franței și a Spaniei.
În anul 1900 populația Andorrei era de doar 5.000 de locuitori. În anul 1900 populația Andorrei era de doar 5.000 de locuitori. Populația estimată a Andorrei în anul 2009 (iulie) era de 83.888 de locuitori. Naționalitățile ce convețuiesc alături de andorrani sunt: spanioli (27.300), portughezi (13.794), francezi (5.213), bretoni (1.085) și italieni.
Limba istorică și oficială a Andorrei este catalana, o limbă romanică. Guvernul andorran încurajează utilizarea limbii catalane. Drept urmare, atât televiziunea andorrană (ATV Andorra), cât și stațiile de radio transmit programele în catalană. Datorită imigrației, cât și datorită proximității geografice, în Principatul Andorra se vorbesc și limbile spaniolă, franceză și portugheză. Limba istorică și oficială a Andorrei este catalana, o limbă romanică. Guvernul andorran încurajează utilizarea limbii catalane. Drept urmare, atât televiziunea andorrană (ATV Andorra), cât și stațiile de radio transmit programele în catalană. Datorită imigrației, cât și datorită proximității geografice, în Principatul Andorra se vorbesc și limbile spaniolă, franceză și portugheză.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Andorra http://ro.wikipedia.org/wiki/Andorra http://www.google.ro/imghp
Dostları ilə paylaş: |