Raportul global al dezvoltării umane 2005 situează republica moldova pe locul 115 În lume după indicele dezvoltării umane



Yüklə 21,21 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü21,21 Kb.
#95239




RAPORTUL GLOBAL AL DEZVOLTĂRII UMANE 2005 SITUEAZĂ REPUBLICA MOLDOVA PE LOCUL 115 ÎN LUME DUPĂ INDICELE DEZVOLTĂRII UMANE


  • Republica Moldova se plasează printre ţările lumii cu o dezvoltare umană medie

Raportul Global al Dezvoltării Umane 2005, lansat la 7 septembrie 2005, la New York, de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), situează Republica Moldova pe poziţia 115 după Indicele Dezvoltării Umane, într-un clasament compus din 177 de ţări ale lumii. Raportul, intitulat „Cooperarea internaţională la răscruce de drumuri: Asistenţa, comerţul şi securitatea într-o lume inegală”, menţionează numele Moldovei la pagina 21 şi rezumă situaţia privind dezvoltarea umană pe plan mondial, cu accent pe realizările şi întârzierile fiecărei ţări pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) către anul 2015.


Pe baza Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), care pune în calcul trei dimensiuni esenţiale – speranţa de viaţă la naştere, rata ştiinţei de carte şi standardele de viaţă - Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare realizează, începând cu 1990, un clasament care face parte integrantă din Rapoartele Globale ale Dezvoltării Umane, în care statele lumii sunt ordonate în funcţie de nivelul lor de dezvoltare umană.
Cu un Indice al Dezvoltării Umane (IDU) egal cu 0.671, Republica Moldova este plasată printre ţările cu o dezvoltare umană medie, situându-se între Mongolia (locul 114) şi Honduras (116). În 2005, prima poziţie conform unui IDU calculat în baza datelor din 2003 este deţinută de Norvegia (cu o valoare a IDU de 0.963) şi un Produs Intern Brut de 37.670 dolari SUA pe cap de locuitor la Paritatea Puterii de Cumpărare. Pe următoarele două locuri se clasează Islanda (0.956) şi Australia (0.955). Raportul Global al Dezvoltării Umane (RGDU) 2005 plasează pe ultimele trei locuri potrivit IDU, dintr-un total de 177 de state ale lumii, Burkina Faso (175), Sierra Leone (176) şi Niger (177).
RGDU 2005 constată că în Moldova, Georgia şi Tadjikistan veniturile reale pe cap de locuitor s-au diminuat cu 40 la sută sau mai mult în ultimii 15 ani. De altfel, dintre ţările Comunităţii Statelor Independente doar Tadjikistanul (locul 122, cu un IDU de 0.652) ocupă o poziţie mai inferioară decât Moldova în clasamentul dezvoltării umane. Printre acestea, cea mai bună performanţă este deţinută de Federaţia Rusă (locul 62, cu 0.795). Sloveniei în aparţine cea mai bună reuşită în regiunea Europei Centrale şi de Est şi CSI (poziţia 26, 0.904).
Demonstrând că extinderea asistenţei, comerţului şi securităţii internaţionale pot contribui la edificarea unei lumi mai egale şi mai juste, RGDU 2005 aminteşte că astăzi 500 dintre cei mai bogaţi oameni din lume deţin un venit comun mai mare decât 416 milioane dintre cei mai săraci oameni de pe glob.
„Acest an, 2005, marchează o răscruce de drumuri. Guvernele lumii se află în faţa unei alegeri. Prima opţiune este de a folosi momentul şi de a lansa în 2005 un „deceniu al dezvoltării”. Dacă astăzi vom realiza investiţiile şi vom lansa politicile necesare pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, vom reuşi să ne onorăm promisiunile asumate prim Declaraţia Mileniului. Însă timpul trece. Summit-ul Naţiunilor Unite din luna septembrie 2005 oferă o oportunitate crucială pentru a adopta planuri de acţiuni ambiţioase necesare nu doar pentru a urma calea ce duce către obiectivele anului 2005, ci şi pentru a elimina marile inegalităţi care divizează umanitatea şi pentru a elabora un nou model al unei mondializări mai juste”, menţionează Raportul Global al Dezvoltării Umane 2005.
DESPRE RAPORTUL GLOBAL AL DEZVOLTĂRII UMANE 2005

Începând din 1990, la solicitarea PNUD, o echipa independentă de experţi elaborează în fiecare an un Raport al Dezvoltării Umane care realizează o trecere în revistă a problemelor majore cu care se confruntă lumea contemporană şi a succeselor obţinute. La elaborarea analizei şi recomandărilor cuprinse în fiecare raport contribuie - cu date, idei şi bune practici - o întreagă reţea de specialişti de vârf în consultanţă din toata lumea, provenind din mediile academice, administraţie şi societatea civilă. Conceptul de dezvoltare umană merge dincolo de venitul pe cap de locuitor, dezvoltarea resurselor umane şi necesităţile de bază ca măsură a progresului uman şi evaluează în ediţia sa din 2005 unii factori cum ar fi inegalitatea şi dezvoltarea umană, justiţia socială, asistenţa internaţională pentru dezvoltare şi comerţul internaţional ce poate debloca potenţialul dezvoltării umane.


Raportul Global al Dezvoltării Umane 2005, „Cooperarea internaţională la răscruce de drumuri: Asistenţa, comerţul şi securitatea într-o lume inegală”, îl are ca autor principal pe Kevin Watkins. Prefaţa la Raport este semnată de Administratorul PNUD Mark Malloch Brown, care a fost desemnat şef de Cabinet al Secretarului General ONU. „Acesta este ultimul meu raport în calitate de Administrator şi este de asemenea primul pe care Kevin Watkins îl redactează ca Director al Biroului pentru Raportul Dezvoltării Umane. Caracterul solid şi profund al analizelor demonstrat acest raport şi moştenirea pe care documentul o reprezintă şi o simbolizează pentru dezvoltarea umană nu puteau să ajungă în mâini mai bune. Îi doresc lui, colectivului devotat şi succesorului meu Kemal Dervis succese în viitor”, notează Mark Malloch Brown în prefaţa la RGDU 2005.
Raportul Dezvoltării Umane 2005 evocă dimensiunea provocării cu care se confruntă umanitatea în debutul deceniului care ne separă de anul 2015. El se axează pe măsurile pe care le pot adopta guvernele ţărilor bogate pentru a-şi îndeplini partea lor de angajament pentru crearea unui parteneriat mondial pentru dezvoltare. Aceasta însă nu înseamnă că guvernele ţărilor în curs de dezvoltare nu au nici o responsabilitate. Dimpotrivă, ele au aceeaşi responsabilitate primară.
DESPRE PNUD

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este constituit ca o reţea mondială a Naţiunilor Unite în domeniul dezvoltării. PNUD militează pentru schimbare şi pentru conectarea ţărilor lumii la cunoştinţele, experienţa şi resursele atât de necesare oamenilor care doresc să-şi construiască o viaţă mai bună. Suntem prezenţi în 166 de ţări, pe care le sprijinim în găsirea de soluţii specifice la problemele ridicate de dezvoltare atât pe plan naţional cât şi mondial. În acest proces de dezvoltare a propriilor mecanisme, guvernul unei ţări îi are alături atât pe angajaţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cât şi pe partenerii acestei organizaţii.


Autorii raportului şi persoanele care lucrează pentru Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au convingerea că Raportul Global al Dezvoltării Umane 2005 va deveni o importantă sursă de informaţii şi documentare pentru subiecte media, comentarii şi articole publicate în presă, urmând să reprezinte un important material de referinţă pentru diverşi profesionişti.
Pentru informaţii suplimentare, pot fi consultate site-urile: www.undp.org şi www.undp.md.
Raportul Global al Dezvoltării Umane 2005 poate fi accesat la adresa: http://hdr.undp.org/hdr4co/hdr2005.cfm.


http://hdr.undp.org



Pentru contact:
Steliana Nedera

Tel. 22 00 45 (nr.ext. 109)



steliana.nedera@undp.org

Mihail Peleah

Tel. 22 00 45 (nr. ext. 123)

mihail.peleah@undp.org
Ludmila Tiganu

Tel. 22 00 45 (nr. ext. 112)



ludmila.tiganu@undp.org





United Nations

Development

Programme


Yüklə 21,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin