Revista presei 09. 07. 07 Adevarul



Yüklə 29,84 Kb.
tarix18.03.2018
ölçüsü29,84 Kb.
#46015

REVISTA PRESEI

09.07.07
ADEVARUL
Campioni ai Europei la pensii pe caz de boală

de Sorin Iordache
Analizele medicale ale celor care se pensionează înainte ... Din cei 5,6 milioane de pensionari români, peste 800.000 figurează ca bolnavi sau invalizi. Vârsta medie reală a românilor care se retrag din activitate este de doar 53 de ani. Peste 16% din ei se pensionează înainte de termen, pe motiv de boală sau de invaliditate. Din cei 5,6 milioane de pensionari, peste 800.000 sunt bolnavi sau invalizi, o proporţie nemaiîntâlnită în Europa. Anual, mii de falşi pensionari îşi „cumpără" dosarele menite să-i scutească de muncă, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse intenţionează să înăsprească condiţiile de acordare a gradelor de invaliditate.

Românii au o vârstă medie reală de pensionare de aproximativ 53 de ani. „S-a ajuns în această situaţie pentru că multe persoane au ales să se pensioneze, fie pentru că nu şi-au mai găsit un loc de muncă, fie pentru că au considerat pensionarea drept o soluţie pentru a avea un venit lunar stabil", explică Marian Preda, sociolog la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, într-un studiu prezentat recent de Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Privitor la fluctuaţia numărului de pensionari, specialistul indică faptul că, în 1990, în România existau 3,5 milioane de pensionari, în 2004 erau opt milioane, iar în prezent numărul ajunge la 5,5 milioane. „Creşterea numărului de pensionari, în perioada 1990-2004, s-a datorat «generozităţii» guvernanţilor care, interesaţi de voturile pensionarilor, au luat diverse măsuri care au condus la pensionări anticipate, la scăderea vârstei de pensionare şi chiar la abuzuri în sistemul de pensii, cum ar fi cele din zona pensionarilor pe caz de boală", este de părere Marian Preda.


Adio pensie pentru cei cu gradul III de invaliditate!

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse intenţionează să condiţioneze mult mai drastic verificările medicale şi baremurile care permit pensionarea din cauze medicale, potrivit unui proiect de modificare a Legii 19/2000 privind sistemul de pensii şi alte asigurări sociale. Oficialii MMFES vor chiar să elimine gradul III de invaliditate dintre situaţiile care produc pensii de invaliditate sau boală pentru beneficiari. Datele oficiale arată că, din cei 5,6 milioane de pensionari, peste 800.000 sunt bolnavi sau invalizi, o proporţie nemaiîntâlnită în UE. Anual sunt descoperiţi mii de falşi pensionari, care îşi cumpără cu bani grei dosarele care îi scutesc de muncă, activând apoi „la negru", în ţară sau în străinătate. Potrivit proiectului, două dintre noile condiţii vor fi ca invaliditatea să fi survenit în perioada în care potenţialul beneficiar era neapărat plătitor de asigurări sociale, sau la cel mult un an după data la care i-a încetat calitatea de asigurat. Totodată, proiectul de modificare a Legii 19/2000 va anula dreptul la pensie de invaliditate şi celor care au realizat jumătate din stagiile de cotizare, în raport cu vârsta pe care o aveau atunci când au făcut solicitarea de pensionare. „Este neapărat nevoie să limităm accesul la pensia de boală şi invaliditate, astfel încât doar persoanele asigurate să poată beneficia, în corelaţie cu principiul contributivităţii, la asigurările sociale", a motivat preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, Mariana Câmpeanu, propunerile restrictive din proiectul de act normativ. O altă măsură preconizată de MMFES este excluderea de la indemnizaţii a persoanelor care au gradul III de invaliditate. „Această categorie de beneficiari are posibilitatea de a desfăşura o activitate productivă şi – implicit – de a realiza stagii de cotizare", se arată în motivaţiile măsurilor propuse în proiectul de act normativ.



Mii de falşi invalizi căpuşează sistemul asigurărilor

Anual, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM), aflat în subordinea Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale, descoperă mii de astfel de persoane, care îşi cumpără cu bani „grei" dosarele de pensionare pe caz de boală. Numărul lor nu poate fi cunoscut exact, ci doar în urma verificărilor făcute prin sondaj de INEMRCM. În urma acestor verificări, sunt depistaţi, în medie, 2.000 de falşi pensionari pe caz de boală. Şi cum pensia medie de invaliditate este mică - aproximativ 400 RON, mulţi dintre ei o rotunjesc muncind la negru. În cursul anului 2006 au fost internate la INEMRCM 9.420 de persoane, din care 2.849 de persoane pentru consultaţii de investigaţii şi evaluarea capacităţii de muncă şi 6.137 pensionari de invaliditate pentru verificare de expertiză, potrivit datelor puse la dispoziţie de CNPAS. Din cele 2.849 cazuri de propunere la pensie de invaliditate evaluate în institut la solicitarea medicilor experţi din teritoriu, 58% nu prezentau afecţiuni invalidante la momentul internării, fiind respinse de la încadrarea în grad de invaliditate. De precizat că propunerile de pensionare pe caz de invaliditate sunt făcute de medicii specialişti din reţeaua curativă. Dintre cei 6.137 de pensionari de invaliditate verificaţi în INEMRCM, în 32% din cazuri s-a constatat redobândirea capacităţii de muncă, fiind depensionaţi. Mariana CâmpeanuEste neapărat nevoie să limităm accesul la pensia de boală şi invaliditate, astfel încât doar persoanele asigurate să poată beneficia de aceasta, în corelaţie cu principiul contributivităţii la asigurările sociale

Mariana Câmpeanu,

preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale


Făptaşii, greu de depistat

INEMRCM nu are competenţa să stabilească dacă documentele medicale care stau la baza întocmirii dosarului medical pentru pensionarea de invaliditate sunt false. Şi, după cum afirmă oficialii CNPAS, nu există o pârghie legală prin care să fie traşi la răspundere cei depistaţi ca falşi pensionari de invaliditate, în afara privării de indemnizaţia obţinută ilegal. La începutul acestui an, la nivelul serviciilor de expertiză medicală se aflau în evidenţă 836.240 pensionari de invaliditate, din care 689.957 revizuibili. „Numai în 2006 s-au înregistrat 200.000 de pensionări de invaliditate, ceea ce este imens şi în totală necorelaţie cu evoluţia bolilor din România", preciza fostul preşedinte al CNPAS, Mihai Şeitan, în primăvara acestui an. Judeţele cu număr mai mare de pensionari, peste media pe ţară, sunt: Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Maramureş, Ilfov, Argeş, Sălaj, Dâmboviţa, Suceava, Caraş-Severin, Olt, Arad, Sibiu, Mureş. Surse din CNPAS au dezvăluit că există destule sesizări care arată că mulţi dintre falşii pensionari activează „la negru", în ţară sau „afară". „Au fost situaţii în care erau chiar la muncă, în Italia, la construcţii", explică un oficial din MMFES.



CURENTUL
Un nou atentat la viaţa bolnavilor
Miastenia gravis este o afecţiune cronică autoimună caracterizată prin slăbiciune de diferite grade a muşchilor scheletici. În această situaţie se află peste 2.000 de romani care, prin "bunăvoinţa" oficialilor Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, au ajuns să nu mai aibă gratuit medicamentul care îi ţine în viaţă, respectiv Mestinonul. Bolnavii acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că l-a retras din lista de gratuităţi. Reprezentanţii Casei de Sănătate spun însă că medicamentul a fost retras de pe piaţa romanească. Miastenia este o boală extrem de gravă, care duce la paralizia muşchilor. Bolnavii trebuie să ia acest medicament zilnic. Costul acestuia se ridică la peste 200 RON pe lună. Farmaciştii spun că, pentru această boală, sunt distribuite gratuit alte medicamente, dar efectele nu sunt aceleaşi. Reprezentanţii firmei care importă medicamentul susţin că au în depozit medicamentul, care trebuie doar livrat în farmacii.

Cornelia Popescu


EVENIMENTUL ZILEI
Cine nu va face testele

Mihaela Naftanaila
Exceptii. Daca ati facut analize de sange in urma cu 30 de zile, nu veti beneficia de setul de teste oferit gratuit de Ministerul Sanatatii prin programul national "Analize pentru toti", chiar daca sunteti nascuti in luna iulie. In aceeasi situatie sunt cei care au fost internati in spital cu maximum 3 luni inainte de data la care ar trebui sa faca controlul. „Persoanele care au necesitat examene medicale si de laborator si au deja confirmata sau infirmata o afectiune nu vor mai participa la acest program pentru ca se afla deja sub supravegherea unui medic”, a spus ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Regula se aplica si bolnavilor cronici care efectueaza periodic analize pentru evaluarea afectiunii de care sufera. Un bolnav de diabet caruia i se face periodic glicemia nu o va mai face in acest set de analize. El ar putea beneficia de o parte din analize pe care nu le face in mod uzual. Copiii sunt si ei inclusi in acest program, dar teste obisnuite de sange vor face numai cei mai mari de 3 ani.


GANDUL
99% dintre medicii de familie au încheiat contracte pentru evaluarea sănătăţii populaţiei
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a apreciat, sâmbătă, la Suceava, că 99 la sută dintre medicii de familie din ţară au încheiat deja contracte cu casele judeţene de asigurări de sănătate pentru derularea programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Invitat la Conferinţa Naţională a Medicilor de Familie, care se desfăşoară la Suceava, în perioada 5-8 iulie, Ciurchea a declarat într-o conferinţă de presă că medicii de familie care nu au încheiat contracte pentru participarea la programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei fie sunt în concediu, fie vor încheia aceste contracte în momentul în care vin la CAS cu raportările privind serviciile medicale efectuate în cursul lunii iunie. Ciurchea a explicat că medicii de familie au înţeles că programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei se va desfăşura în afara programului stabilit prin contractul-cadru încheiat cu CAS, orarul de activitate pentru acest program va fi flexibil, iar programarea pacienţilor la cabinetele medicilor de familie se va realiza de comun acord cu pacienţii. Preşedintele CNAS a precizat că persoanele plecate la muncă în străinătate primesc talonul respectiv şi, în decurs de 15 luni, se pot prezenta la medicul de familie din ţară pentru a se programa pentru evaluarea stării de sănătate fie când se întorc acasă pentru a petrece sărbătorile, fie când sunt în concediu. El a arătat că printre beneficiile derulării acestui program se numără actualizarea, cu date reale, a listei de pacienţi pentru medicii de familie, dar şi a bazei de date a sistemului de sănătate, ceea ce va permite realizarea unor strategii având la bază date reale şi nu istorice, aşa cum era până în prezent.
GARDIANUL
Bolnavii romåni sunt lasati sa suporte durerea
Suntem pe ultimul loc in Europa la consumul de medicamente puternice impotriva durerii. Romanii sunt nevoiti sa suporte durerea pentru ca medicii nu prescriu medicamente mai puternice, iar anesteziile si tratamentul postoperator sunt subdozate.

Romania se situeaza mult sub media globala la consumul mediu de opiacee, medicamente eficace in reducerea simptomelor durerii cauzate de reumatism, probleme musculo-scheletice sau neurologice. Medicii prefera sa prescrie medicamente mai slabe, iar romanii au prejudecati in ceea ce priveste opioidele, spunand ca atunci cand ajungi sa iei morfina inseamna ca esti pe jumatate mort. Daca adaugam si faptul ca oxycodona este de doua ori mai puternica decat morfina, ne putem imagina cat de speriati sunt oamenii cand li se prescrie acest medicament, foarte eficace si nu mai periculos decat medicamentele slabe, care se folosesc la ora actuala in spitalele din tara noastra.


Consumul din România, mai mic si decât cel din Bulgaria

Din 1980, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a pornit programul global de crestere a accesabilitatii la tratamentul pentru durerile cronice. Acestea reprezinta unul dintre cele mai importante motive de absenteism de la locul de munca si provoca o foarte proasta calitate a vietii. „Un studiu OMS, efectuat in 2001, arata ca in Romania consumul de opioide este foarte mic, comparabil cu media globala, iar tari ca Bulgaria, Ungaria si Polonia sunt cu mult inaintea noastra. In schimb, prescrierile de medicamente slabe, putin eficace, este la noi in tara de aproximativ 9 ori mai mare decat media globala“, a explicat coordonatorul studiului, dr. Elena Copaciu, de la Asociatia Romana pentru Studiul Durerii. „Romanii stau in durere, ajungand la suprasolicitare, medicii nu prescriu medicamente mai puternice, iar anestezistii subdozeaza nivelul de opiacee din anestezii“, a mai adaugat dr. Elena Copaciu. S-a inceput si un studiu multicentric national, la care participa 755 de pacienti de la patru spitale mari din tara - Spitalul Universitar Bucuresti, Institutul Fundeni, Spitalul Elias si Spitalul Judetean din Targu Mures. Opiaceele se folosesc numai pentru durerile foarte grave. In majoritatea cazurilor, se foloseste metamizol (algocalmin), care nu are puterea necesara de a reduce durerea in postoperator si care poate provoca si complicatii in cazul unei administrari pe o perioada lunga de timp. Studiul romanesc are ca scop elaborarea unor ghiduri nationale de tratare a durerii acute. In anul 2005 s-a modificat legea opiaceelor, ea devenind mai permisiva. Nu mai e nevoie de autorizatie pentru ca medicii sa le prescrie sau ca farmaciile sa le detina.


Durerea provoaca absenteism si gaura in buget

„Nu tratam numai durerea, ci si simptomele asociate, care scad mult calitatea vietii“, explica prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de neurologie a Spitalului Universitar Bucuresti. Simptomele asociate durerii cronice sau neurologice sunt insomnia -in proportie de 70 la suta, oboseala accentuata - 60 la suta, ameteala -50 la suta. Mai pot aparea si tulburari de concentrare, depresie sau anxietate. Toate acestea duc la o calitate precara a vietii, cu suferinta atat fizica, cat si psihica. „Trebuie sa tinem cont de aceste simptome asociate atunci cand prescriem un medicament, pentru ca multe dintre ele au ca efecte adverse tocmai accentuarea unora din aceste simptome“, a mai adaugat prof. dr. Bajenaru. „Tratarea durerilor cronice este foarte importanta, pentru ca acestea limiteaza mult activitatile zilnice, participarea la viata sociala si restrictioneaza activitatea profesionala, ceea ce OMS numeste clar dizabilitate“, a explicat conf. dr. Mihai Berteanu, seful clinicii de recuperare de la Spitalul Elias.



Florin Pupaza

Plångerile nebunilor din camine ajung la cosul de gunoi
In 15 institutii de sanatate mintala si asistenta sociala nu a fost inregistrata decat o singura plangere. Desi conditiile in care traiesc bolnavii psihic sunt ingrozitoare, cei aflati la conducerea institutiilor ascund mizeria sub pres. Copiii cu dizabilitati mintale internati in institutiile din Romania inca mai sunt batuti si amenintati. Nici adultii nu o duc mai bine. Toate centrele sau sectiile spitalelor de psihiatrie unde sunt internati copii sau adulti cu probleme mintale sunt obligate prin lege sa le faciliteze posibilitatea de a se plange de conditiile in care sunt „ingrijiti“. Cu toate acestea, in cele mai fericite cazuri, plangerile acestora ajung la gunoiul din biroul sefului de centru. Altii nici nu mai fac vreo plangere, pentru ca sunt amenintati ca le va fi si mai rau daca o vor face. Asa s-a ajuns in situatia ca, din 15 centre vizitate de Centrul de Resurse Juridice, numai intr-un loc sa fie inregistrata o plangere legata de calitatea mancarii. Realitatea transpusa de monitorizarea ONG-urilor si a forurilor internationale este una crunta: sute de persoane se plang de conditiile in care sunt ingrijite, dar mai ales de comportamentul agresiv la care sunt supuse. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii a facut patru vizite la centrele din Romania. In urma lor, a sesizat autoritatile sa puna in aplicare recomandarile, mai ales pe cele legate de plangeri. Specialistii de la Centrul de Resurse Juridice au vizitat 15 institutii de sanatate mintala si asistenta sociala din judetele Buzau, Arad, Hunedoara, Bihor, Mures, Valcea, Sibiu, Mehedinti, Galati, Neamt, Giurgiu si Cluj, unde au constatat numeroase incalcari ale drepturilor omului. Autoritatile care ar trebui sa verifice aceste centre nu au facut nimic pana acum. „Chiar daca nu exista plangeri, inspectorii au vazut cu siguranta situatia tragica in care se afla aceste persoane. Copiii vin singuri la tine sa se planga de bataile pe care le primesc si de sistemul de detentie la care sunt supusi. Nu au facut nimic acesti inspectori. Nu a existat vreun caz de destituire sau sanctionare“, a declarat Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice. La inceputul lui 2006, Corpul de inspectie si control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a transformat in Inspectia Sociala, care este tot in subordinea Ministerului Muncii. „Din cauza unor inadvertente legale, aceasta institutie a statului si-a inceput activitatea abia acum cateva zile“, a explicat Georgiana Pascu. Centrele din Romania sunt subordonate fie Ministerului Muncii – prin ANPH sau ANPDC - , fie Ministerului Sanatatii – prin ASP - , fie consiliilor locale. „Inspectia Sociala va fi eficienta atunci cand nu va fi subordonata niciuneia din aceste institutii si atunci cand va dispune de experti in domeniul sanatatii mintale, care in acest moment nu exista. Inspectorii de la Inspectia Sociala nu vor putea destitui sau sanctiona pe cineva din Ministerul Muncii atata timp cat si ei sunt angajati tot de reprezentantii acestui minister“, a adaugat Georgiana Pascu.
Controalele se anunta cu o saptamâna inainte

Expertul juridic Georgiana Pascu ne-a explicat ca in legea de organizare a noii Inspectii Sociale, redactata de specialistii din Ministerul Muncii, este inclusa o prevedere conform careia inspectorii trebuie sa-si anunte vizita cu o saptamana inainte, desi astfel de controale ar trebui facute inopinat. O saptamana este de ajuns pentru ca personalul din institutiile de sanatate mintala si asistenta sociala sa ascunda neregulile si sa-i ameninte pe cei internati acolo ca daca vor spune ceva, vor fi pedepsiti. „Toate aceste inadvertente se vor clarifica numai atunci cand Inspectia Sociala va fi o institutie independenta sau cand Romania va ratifica protocolul optional la Conventia pentru Prevenirea Torturii, pe care l-a semnat deja. Acest protocol prevede infiintarea unei autoritati autonome de inspectie si control, iar ONG-urile propun ca aceasta sa functioneze pe modelul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), subordonata tot Parlamentului“, a mai adaugat Georgiana Pascu.



Florin Pupaza
Tulburarile de somn, cauzate in cele mai multe cazuri de depresii
Depresia reprezinta cauza cea mai frecventa a insomniei, desi aceasta poate fi provocata si de insuficienta cardiaca, boli endocrine, exces de tutun sau alcool. „Cauzele tulburarilor de somn sunt multiple, insa depresiile reprezinta cauza cea mai frecventa, fiind prezente la aproximativ 80 la suta dintre persoanele care au astfel de probleme“, a declarat medicul psihiatru Dan Ghenea. El a explicat faptul ca, in cazul in care nu sunt tratate la timp, tulburarile de somn sau depresiile se cronicizeaza si pot produce tulburari de atentie, halucinatii sau induc tendinte suicidale. De asemenea, potrivit lui Ghenea, lipsa somnului este generata cel mai adesea de o tensiune psihica, provocata de problemele vietii cotidiene si de conflictele intrapsihice, inconstiente. Peste jumatate din populatia trecuta de varsta de 40 de ani sufera de depresii si insomnii, frecventa lor fiind mult mai mare in randul persoanelor trecute de 60 de ani. Medicii sustin insa ca depresiile si insomniile apar tot mai frecvent si in randul tinerilor foarte stresati.

Andreea Petrescu
Yüklə 29,84 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin