14-7 HAZİRAN 2016 HABERLER
14.06.2016 Rize-Artvin Havalimanı için Yüksek Planlama Kurulu kararı çıktı
Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ikinci, deniz üzerine dolgu yöntemiyle inşa edilecek havalimanı Rize-Artvin Havalimanı için Yüksek Planlama Kurulu kararı çıktı. lda 2 milyon yolcuya hizmet verecek projenin ihalesi için çalışmalar sürüyor. Alınan bilgiye göre, 12 Mayıs 2014'te fizibilite etüdü imzalanan Rize-Artvin Havalimanı, Ordu-Giresun Havalimanı model alınarak inşa edilecek ve bu havalimanından 2,5 kat daha fazla dolgu kullanılacak. Proje, deniz üzerinde inşa edilecek bir havalimanı olmasına rağmen kara havalimanlarıyla aynı boyutlarda ve özelliklerde olacak. İniş kalkışlar için Boeing 737-800 tipi uçaklar referans alınarak projelendirilen havalimanının pist boyutu 45 metre genişliğinde ve 3 kilometre uzunluğunda planlanıyor. (Deniz Haber)
13.06.2016 Denizcilikte kriz etkisini kaybediyor
Türkiye’de 400 bin kişiye istihdam sağlayan denizcilik sektörü, 40 bin kişiye daha yeni istihdam yaratacak. En çok arananların başında makine zabiti, kaptan ve kaynakçı geliyor.
Krizin etkisinden sıyrılmaya çalışan denizcilik sektörü, yeni istihdam için kolları sıvadı. Denizcilik; ticaret filosunun dışında, tersaneler, limanlar, turizm, balıkçılık, gemi söküm sanayi, kıyı inşaatları, gemi ve sevkiyat acenteleri, gemi alım-satım brokerleri, yükleme-boşaltma yapan şirketleri ile en geniş istihdam yaratan sektörlerin başında geliyor. Bugün için denizcilik sektörü yaklaşık 400 bin kişiye doğrudan, mevsimlik iş olması açısından da dolaylı olarak da 3 milyon kişiye istihdam yaratıyor. Bu yılın başından itibaren de sadece gemi inşa alanında değil tüm denizcilik sektörü atağa kalkarak, hem geçmişte kaybettiği iş gücünü geri kazanmaya hem de yeni istidam yaratmaya hazırlanıyor. Bunun da birçok nedeni var. 10 yıl önce 37 olan faal tersane sayısı geçen yıl 77’ye çıktı ve 49 tersane de yatırım aşamasında. Bir başka neden ise, deniz taşımacılığında Türkiye’nin filo büyüklüğünün her geçen yıl artıyor olması. Ayrıca önümüzdeki yıllarda gemi ve yat ihracatında artış bekleniyor. Daha da önemlisi, 2023 yılında gemi inşa sanayi için 10 milyar dolarlık hedef kondu ve 2017 yılında Türkiye’nin küresel lojistik sektöründen alacağı payın 140 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Tüm hedefler, önümüzdeki dönemde denizcilik sektöründe istihdam artışı getirecek. Yeni yatırımlarla birlikte tersanelerde çalışan sayısında yüzde 10’luk bir artış beklenirken; turizmi, gemi söküm sanayi, kıyı inşaatları, acentelerle birlikte tüm denizcilikte yüzde 10’luk bir istihdam artışı olacağı tahmin ediliyor ki, bu da önümüzdeki dönemde yaklaşık 40 bin kişinin işe alımı demek.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, tecrübe kazanmış kaynak, torna-tesviye çalışanlarının yaşanan global ekonomik kriz nedeniyle başka sektörlere yöneldiğini, bunun da kendine has yapısıyla bambaşka bir uzmanlık alanı olan gemi inşa sektöründe yetişmiş eleman açığını arttırdığını söylüyor: “Gemi adamları yönünden bakıldığında, denizcilik üniversitelerimizde verilen eğitimler yeterli düzeyde olup, uluslararası standartları karşılıyor. Piri Reis Üniversitesi bu konuya öncülük ediyor, kalifiye ve iyi lisan bilen zabitan (gemi adamı) yetiştirilmesi amaçlanıyor. Ancak, üniversite mezunlarının uzun süre denizde çalışmamaları nedeniyle, özellikle zabitan sınıfı gemi adamı açığı ortaya çıkıyor. Bu da eğitimli personel sayısını düşürüyor. Örneğin, makine zabitan sınıfı ve 2. kaptan açığı halen sürüyor. Deniz eğitimci maaşlarının yetersizliği sebebiyle denizci kökenliler ya gemiye çıkarak yüksek maaşlarda çalışıyor ya da karada denizcilik firmalarında daha iyi maddi koşullarda çalışıyorlar. Ayrıca yatçılık sektöründe yabancı dil bilen ara elemana ihtiyaç vardır.” (Vira Haber)
13.06.2016 Antarktika küresel ısınmaya akıntılarla direniyor
Antarktika denizi derinden gelen soğuk soğuk suyun bölgeyi küresel ısınmaya karşı koruduğu ancak dünyanın diğer ucundaki Arktika'da yoğunlaşan çalışmaların oradaki buzulları yok ettiği belirtildi. Natura Yerbilimleri Dergisi'nde yer alan araştırmada insan odaklı iklim değişikliği sebebiyle güney yarımkürenin en güneyinde bulunan Antarktika'yı çevreleyen suların insanların yaşayabileceği son yerler olabileceği savunuldu. Araştırma grubu gezegenin geri kalanının çoğu ısınmışken deniz suyunun bölgede aynı sıcaklıkta kalmasını okyanus akıntıları ile açıklayabilecekleri söyledi. (Deniz Haber)
13.06.2016 Türk Loydu CEOC International Üyesi Oldu
Üyelik sürecini başarıyla tamamlayan Türk Loydu Hollanda Lahey’de düzenlenen 56. Genel Kurulunda CEOC International üyeliğine resmen kabul edildi. Uluslararası alanda kurumsal tanınırlığını artırmak ve uluslararası hizmet ağını genişletmeyi amaçlayan Türk Loydu, Uluslararası Muayene ve Belgelendirme Kuruluşları Konfederasyonu - CEOC International’ın üyesi oldu. Üyelik sürecini başarıyla tamamlayan ve bu süreçte yapılan üyelik denetimi de başarıyla geçiren Türk Loydu Hollanda Lahey’de düzenlenen 56. Genel Kurulunda CEOC International üyeliğine resmen kabul edildi. (Türk Loydu)
11.06.2016 Genişletilen Panama Kanalı’nda ilk deneme geçişi yapıldı
New panamax gemilerin geçişi için genişletilen Panama Kanalı’nda ilk deneme geçişi yapıldı. Genişletilmiş Panama Kanalı’ndan deneme geçişi yapan ilk gemi, post-panamax dökme yük gemisi oldu.
Atlantik Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan su yolu olan Panama Kanalı’nın 5.3 milyon dolarlık genişletme projesinde çalışmalar ise devam ediyor. M/V Baroque dökme yük gemisinin 255 metre uzunluğunda, 43 metre genişliğinde olduğu ve Panama Kanalı Kurumu tarafından kiralandığı öğrenildi. (Deniz Haber)
10.06.2016 BP, Doğu Akdeniz'de doğalgaz buldu
İngiliz enerji şirketi British Petroleum (BP) Mısır’ın kuzeyindeki Baltim bölgesinde yeni bir doğalgaz sahası bulunduğunu açıkladı.
BP’den yapılan yazılı açıklamada İngiliz enerji şirketinin Batı Nil Deltası’ndaki Baltim SW-1 keşif alanında yapılan sondajda önce suyun 25 metre derinliğine kadar inildiği, ardından 3 bin 750 metre derinlikte ise yaklaşık 62 metrelik bir alanda yüksek kalitede doğalgaza rastlandığı belirtildi.
Açıklamada keşfin yapıldığı alanın deniz kıyısından yaklaşık 12 kilometre açıkta yer aldığı belirtildi. Ayrıca sahanın 2015 yılının Temmuz ayında keşfedilen ve günde yaklaşık 65 bin varile eşdeğer üretimin yapıldığı Nooros sahasının devamı niteliğinde olduğu kaydedildi. (Vira Haber)
11.06.2016 Okyanus ekonomisine biçilen değer 20 trilyon doların üzerinde
Okyanuslar ticaret güzergahı olarak büyük önem taşıyor. Okyanus ekonomisine biçilen değer 20 trilyon doların üzerinde. Devletlerin uluslararası sulardaki faaliyetleri ise okyanus ekonomisine büyük zarar veriyor. OECD'nin yayınladığı raporlar, küresel Okyanus ekonomisinin, ekonomik verim ile istihdamda ciddi payı olduğunu ortaya koyuyor. Örgütün hesaplamalarına göre, Okyanus ekonomisi’nin verimine 2010'da 1 trilyon 500 milyar dolar değer biçiliyordu. Bugün bu rakam kıyı ötesi petrol, gaz ve okyanus tabanlı endüstrilerin de eklenmesiyle birlikte 20 trilyon doların üzerine çıkmış durumda. Okyanusların doğrudan üretimi, 6 trilyon 9 yüz milyar dolar olarak hesaplanıyor. Sahillerin üretimi ise 7 trilyon 8 yüz milyar dolar. Denizlerden elde edilen rüzgâr enerjisi, denizlerdeki petrol ve doğalgaz kuyularının tamamının bilinmemesi nedeniyle bu rakamların daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
Ancak devletler, uluslararası sulardaki faaliyetleri sırasında okyanuslara ciddi oranda zarar veriyor. Zira okyanus ekonomisinin gelişiminin önündeki en önemli etken kendi sağlığının bozuluyor olması. İnsan kökenli karbon emisyonları zaman içerisinde arttığından okyanus da karbonun büyük bölümünü emerek asitleşmeye yol açıyor. (Deniz Haber)
10.06.2016 Rusya ile uçak krizi en çok Samsun Limanı'nı vurdu
Geçtiğimiz yıl yaşanan uçak krizinden sonra Rusya’nın yılbaşı itibariyle uyguladığı ambargo birçok sektörü dolaylı olarak olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’nin Rusya’ya açılan kapısı olan ve denizcilik sektöründe önemli rolü olan Samsun Limanı uçak krizinin ardından büyük yara aldı. Krizin ardından hem yaş sebze ve meyve yetiştirenlerin hem de ihracatçı firmaların büyük darbe aldıkları kaydedildi. Kalyoncu Grup Samsun Bölge Müdürü Ahmet Yılmaz, “Geçtiğimiz yılın ilk 5 ayı ile bu yılın ilk 5 ayı arasında Rusya’ya yapılan ihracatta yüzde 50 oranında bir düşüş yaşandığı görülmekte. 2015 yılının ilk 5 aylık diliminde 26 milyon 125 bin dolar ihracat yapılırken, 2016 yılının ilk 5 aylık diliminde ise 13 milyon 380 bin dolarlık ihracat yapılmış. Yaşanan krizin ardından ihracat rakamlarında büyük oranda düşüş yaşandığı gözlenmekte. Bu rakamların düşmesi ile Samsun’da birçok sektör etkilendiği gibi bu krizden dolayı yaklaşık bin kişi işten çıkartıldı” dedi. (Deniz Haber)
08.06.2016 Milli denizaltıların ilk teslimatları 2020'de yapılacak
Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, 6 adet denizaltı üzerinde çalışıldığını ve ilk teslimatların 2020'de olacağını söyledi. Demir, Dünyanın en modern denizaltılarını yapıyoruz. Batarya sistemi, motor, jeneratör gibi şeyler yerli değil ama yerli olması için çalışıyoruz. İsmi henüz belli değil ama milli denizaltımız 66 metre uzunluğunda ve 6.3 metre çapında olacak. 300 kişinin çalıştığı projede 330 elemana daha ihtiyaç var" diye konuştu.
Yeni nesil MİLGEM'lerin yapmaya devam edildiğini bildiren Prof. Dr. Demir "2020'de 4 milli gemimiz denize inmiş olacak. Gemi bir kabuk. Bu kabuğun içini doldurmak, görev sistemlerini, haberleşme sistemlerini ve silahlarını yapmaktır önemli olan. Savunma sanayisinin kullanıldığı her üründe yerli sanayi ne kadar katkı sağlar, ne kadar işin içine girer şeklindeki bir boyutu her zaman masada tutuyor ve buna ağırlık veriyoruz” dedi. (Deniz Haber)
08.06.2016 "Türkiye mavi bayraklı plajda dünya ikinciliğini garantiledi
Mavi bayraklı plaj sayısının 444'e ulaştığı ve bu konuda Türkiye'nin dünya ikinciliğini garantilediği bildirildi. Türkiye Çevre eğitim Vakfı Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, "Bu sene mavi bayrak sayımızı 3 artışla 20'ye ve bir de marina ile 21’e çıkarmış durumdayız. Türkiye olarak bu sene 444 mavi bayrağa ulaşarak dünya ikincisi olmayı garantiledik. Birinci sırada İspanya ve üçüncü sırada Yunanistan var. Türkiye genelinde mavi bayrak sayımızı yüzde 15 artırırsak uzun süredir mavi bayrak şampiyonu İspanya’nın elinden birinciliği almış olacağız.” Diye konuştu. (Deniz Haber)
07.06.2016 İSO 500'ün zirvesinde Tüpraş yer aldı
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 1968 yılından bu yana aralıksız gerçekleştirdiği, sanayinin devler ligini belirleyen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015” araştırmasının sonuçları açıklandı. 2015 yılı araştırması sonuçlarında ilk sırayı geçmiş yıllarda olduğu gibi yine Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) aldı. (Deniz Haber)
Dostları ilə paylaş: |