Rolul reţelei de telefonie mobilă este de a asigura comunicarea la distanţă. Rolul reţelei de telefonie mobilă este de a asigura comunicarea la distanţă



Yüklə 445 b.
tarix31.10.2017
ölçüsü445 b.
#24339



Rolul reţelei de telefonie mobilă este de a asigura comunicarea la distanţă.

  • Rolul reţelei de telefonie mobilă este de a asigura comunicarea la distanţă.



Începuturile

  • Începuturile

  • Ca mai toate evenimentele majore (bune şi rele) ce au avut loc după data de 4 iulie 1776, telefonul mobil “s-a născut” în anul 1973 pe măreţul tărâm american, deşi diverse concepte, planuri şi prototipuri au existat încă de la începutul secolului XX. Culmea, inventatorii sunt chiar Motorola, companie care în prezent e pe cale să abandoneze divizia de telefoane.

  • Dr. Martin Cooper

  • În data de 3 aprilie 1973, Dr. Martin Cooper (unul dintre managerii companiei americane), a fost prima persoană pământeană care a iniţiat un apel de pe telefonul mobil. La capătul firului fictiv s-a aflat nimeni altul decât Joel Engel, marele său rival de la Bell Labs (actualii Alcatel-Lucent), o altă companie în căutarea revoluţionării tehnologiei. Discuţia pe care au avut-o nu a fost din păcate înregistrată, însă există zvonuri cum că Engel ar fi plâns cu lacrimi de crocodil la aflarea veştii. S-a liniştit însă repede şi împreună cu inginerii de la Bell Labs s-a concentrat pe dezvoltarea reţelelor de telefonie mobilă.

  • De atunci, s-a lucrat din greu la realizarea a tot felul de prototipuri, iar abia în 1983 a apărut primul telefon mobil destinat utilizatorului final (eu, tu şi restul lumii), aprobat de către FCC pentru comercializare. Motorola Dynatax 8000x - primul telefon mobil Acesta a fost Motorola DynaTAC (model 8000x) – un “obiect” privit cu suspiciune de neavizaţi, cu admiraţie de către persoanele pasionate de tehnologie.



Nu oricine îşi permitea însă acest telefon şi nu oricine era capabil să-l ţină în mână. Motorola DynaTAC (cunoscut drept şi telefonul lui Zack, din Saved by the Bell) costa 3995 $, măsura 330 mm lungime şi cântărea aproape 1 Kg (869 grame) – o cărămidă în toată regula. Puteai să vorbeşti la el maximum 30 de minute, iar timpul de stand-by cu greu atingea 8 ore. Nu mai zic că durata de încărcare a bateriei se ridica la 10 ore, mai mult decât autonomia. Acum, performanţele sale ne stârnesc reacţii ilare, dar să nu uităm că în cursa către ideal pornim întotdeauna de jos. Important este să existe acel început.

  • Nu oricine îşi permitea însă acest telefon şi nu oricine era capabil să-l ţină în mână. Motorola DynaTAC (cunoscut drept şi telefonul lui Zack, din Saved by the Bell) costa 3995 $, măsura 330 mm lungime şi cântărea aproape 1 Kg (869 grame) – o cărămidă în toată regula. Puteai să vorbeşti la el maximum 30 de minute, iar timpul de stand-by cu greu atingea 8 ore. Nu mai zic că durata de încărcare a bateriei se ridica la 10 ore, mai mult decât autonomia. Acum, performanţele sale ne stârnesc reacţii ilare, dar să nu uităm că în cursa către ideal pornim întotdeauna de jos. Important este să existe acel început.

  • Motorola MicroTAC 9800x

  • În perioada 1983 – 1989 şi-au făcut simţită prezenţa cinci modele DynaTAC, dar la finele anului 1989 au fost înlocuite de către un terminal mult mai aspectuos şi performant, este vorba despre Motorola MicroTAC 9800x (TAC = Total Area Coverage). Acesta din urmă venea împreună cu un dock special de încărcare şi avea un design de tip “flip”, cu o clapetă “elegantă” ce acoperea tastatura. Cu ea deschisă, ajungea la 229 mm lungime, dar designul compact permitea purtarea telefonului în buzunar. Oricum, cele 303 grame (asta dacă optai pentru o baterie slim, subţire şi uşoară) cereau imperios nişte buzunare rezistente.







Reţelele analogice de telefonie mobilă utilizează pentru comunicaţii canale audio. Un canal analogic audio funcţioneaza în interiorul unei celule pe frecveţă duplex: frecvenţă pentru recepţia vocii.

  • Reţelele analogice de telefonie mobilă utilizează pentru comunicaţii canale audio. Un canal analogic audio funcţioneaza în interiorul unei celule pe frecveţă duplex: frecvenţă pentru recepţia vocii.

  • Reţelele digitale de telefonie mobilă utilizează, în interiorul celulei, pentru o convorbire, o singură frecvenţă de comunicaţii.



Antena de emisie recepţie care acoperă o celulă de comunicaîţii

  • Antena de emisie recepţie care acoperă o celulă de comunicaîţii

  • Staţiile de control coordonează funcţionarea mai multor antene de emisie recepţie. Staţia de control distribuie frecvenţe libere pentru convorbiri, eliberează canalele audio şi controlează deplasarea terminalului între celulele reţelei

  • Centrul de comunicaţii al serviciilor mobile controlează activitatea tuturor staţiilor de control. Acest centru asigura legătura între reţeaua celulară şi reţeaua celulară şi reşeaua de telefonie fixă, generează toate înregistrările de plată, realizează transferul şi controlul automat al tuturor apelurilor, securizează târeţeaua etc.



Terminalele acestor reţele sunt telefoanele mobile . Telefonul mobil este format dintr-un aparat şi o cartelă SIM. SIM-ul este o cartelă magnetică ce are un microprocesor în care sunt stocate datele de identificare ale clientului.

  • Terminalele acestor reţele sunt telefoanele mobile . Telefonul mobil este format dintr-un aparat şi o cartelă SIM. SIM-ul este o cartelă magnetică ce are un microprocesor în care sunt stocate datele de identificare ale clientului.

  • Cea mai extinsă reţea celulară este GSM, realizată de Uniunea Europeană. Reţelele GSM sunt de tip digital şi pot oferi multiple servicii cum ar fii : comunicaţiile de imagini, text, sunete, voce, legătura la Internet, e-mail, roaming etc.

  • Pentru realizarea unei convorbiri telefonice se procedează astfel : se apasă tasta de apel a telefonului; se formează numărul de telefon dorit; se apasă tasta de apel; după efectuarea convorbirii se apasă tasta de terminare apel.

  • Pentru a răspunde la un apel se apasă tasta de apel, făcîndu-se legătura cu numărul solicitat.











Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin