Compact - Fata din vis
|
Conţinuturi:
competențe culturale: universul muzical românesc al vremii
competențe lexico-semantice: antonime, structuri frazeologice, lexic contextualizat, derivare
competențe gramaticale: condiționalul-optativ, timpurile indicativului: prezent, imperfect, viitor; fraza condițională
competențe pragmatico-discursive: exprimarea opțiunii
Nivel (conform CEFR): B1
Timp de lucru: 4 ore
ISTORIA: Teo Peter si Costi Camarasan s-au cunoscut într-unul din parcurile cartierului "natal", Gheorgheni, unde zeci de tineri clujeni se adunau, seara, pentru a cânta la chitara. S-au împrieteni si au înfiintat Break Group, care s-a destramat dupa trei ani, o data cu plecarea fiecaruia din ei în armata. Odata întorsi "barbati", Teo si Costi s-au reîntâlnit si s-au gândit ca ar fi cazul sa-si continue cariera muzicala. I-au coptat în proiect pe Marius Luca, Cornel Moldovan si Balacs Laszlo, iar numele trupei l-au ales la fostul birt al politehnistilor clujeni (cunoscut sub numele "Decanat"). Se întâmpla în 1977, iar trupa Compact a ajuns, câtiva ani mai târziu, una din cele mai populare din România. Au reusit sa obtina o sala de repetitii la Clubul Universitatii (cladirea Echinox) si s-au pus pe treaba. În '78, trupa a cântat, pe toata durata sezonului estival, pe litoral. La final, baietii au semnat un contract cu Agentia Româna de Impresariat Artistic (ARIA). În '81, Compact era programata la Electrecord, pentru înregistrarea albumului de debut. Pentru o trupa atât de tânara si, pe desupra, înfiintata în provincie, însemna enorm. Dar nu a fost sa fie. La finalul sezonului estival, baiatii s-au certat pentru prima data, din cauza banilor si in scurt timp trupa s-a destramat. Din cinci au mai ramas doi: Constantin Camarasan si Teo Peter. Compact trebuia, însa, sa mearga mai departe. "Pe Paul Ciuci si pe Lelut Vasilescu îi remarcasem la un spectacol “Cântarea României”, care se desfasurase la Cercul Militar din Cluj. Pe vremea aceea erau în trupa Telegraf, din Câmpia Turzii. I-am reîntâlnit, ulterior, la Medias, un festival, asa ca primul meu gând a fost la ei", a marturisit Costi Camarasan mai tirziu. Discutia "decisiva" a avut loc în toamna lui '81, cu ocazia unui concert pe care Telegraf l-a sustinut pe stadionul din Turda. Ciuci si Vasilescu au fost de acord, asa ca trupa Compact a si început repetitiile, în noua formula.
|
|
În 1982, Compact a imprimat primul LP, împreuna cu trupa 2005, din Turnu Severin. Postul national de radio a început sa le difuzeze tot mai des piesele, iar Petre Magdin, de la TVR, a realizat o prima filmare cu "compactii" pe plaja de la Costinesti. În 1983 au scos primul album complet, "Fata din vis", pe care apar compozitii semnate atât de Ciuci, cât si de Camarasan. Baietii au început sa petreaca tot mai mult timp în Capitala. Au obtinut o sala de repetitii la Clubul Universitatii din Bucuresti, în aceeasi cladire cu Rosu si Negru, Vali Sterian si Sfinx, cele mai importante nume ale momentului din muzica româneasca, iar în patru ani ieseau pe piata cu marele succes "Cântec pentru prieteni", album realizat în totalitate de Paul Ciuci. Se pare, însa, ca succesul nu era prielnic trupei, pentru ca, imediat dupa lansare, Compact s-a rupt în doua. Din acel moment, drumurile vechilor prieteni Teo si Costi s-au separat: Teo a înfiintat Compact B (de la Bucuresti), iar Costi, Compact C (de la Cluj).
COMPACT este una din putinele trupe care a participat, înainte de 1989, la turnee în strainatate. Primul a avut loc în 1985, la Dresda, în fosta RDG, unde se desfasura cel mai important festival rock destinat tarilor din blocul comunist. "Atunci am fost la doua secunde de a câstiga premiul de popularitate. N-am stiut ca acesta se acorda în functie de aplauzele publicului, care erau contorizate, si am iesit de pe scena. A câstigat o trupa din Albania, pentru ca erau peste 600 de studenti albanezi la Dresda, care si-au aplaudat favoritii cu... doua secunde mai mult decât pe noi", povesteste Ciuci. Urmatoarea iesire a fost în 1986, când Compact a cântat în URSS si în Bulgaria. Dupa 1990, Compact a cintat in deschiderea unora dintre cele mai renumite trupe ale rock-ului mondial printre care si Nazareth.
Ascultaţi melodia „Fata din vis”, conectându-vă pe site-ul: http://youtu.be/JqJYC1Lk-fY
-
Exprimaţi trei dorinţe personale folosind verbul „aş fi vrut”.
-
Identificaţi câte un verb din text ce exprimă acţiune din trecut, prezent, viitor. Cum se numesc timpurile respective?
-
Pornind de la expresia „stăteai în faţa mea”, construiţi alte patru expresii ce exprimă poziţionarea în spaţiu.
-
Folosind conjuncţia „dacă”, compuneţi trei condiţii ce vi se par importante pentru relaţii mai bune între oameni.
-
Găsiţi în text contextele cuvântului „noapte”. Construiţi o propoziţie cu acest cuvânt.
-
Folosiţi sintagma „de vis” în scurte propoziţii alături de substantivele: casa, vacanţa, grădina.
-
Timpul aleargă prea repede? (Vorbiţi despre propriile experienţe în grupuri mici. Prezentaţi apoi oral un punct de vedere comun al membrilor fiecărui grup.)
-
Continuaţi poezia cu două versuri: primul să inceapă cu antonimul verbului „pornesc”.
-
După modelul verbului „a regăsi” (în text „să regăsesc”) scrieţi alte 3 verbe care încep cu prefixul „re”.
-
Scrieţi un text scurt (5-7 rânduri) cu titlul „O privire”.
-
Reascultaţi cântecul, citiţi versurile o dată sau de mai multe ori pentru a vă putea obişnui cu cuvintele şi ritmul lor, iar apoi interpretaţi melodia folosindu-vă de suportul karaoke găsit la adresa: http://youtu.be/difKkGcPTyw
www.languagesbysongs.eu
Dostları ilə paylaş: |