România judeţul giurgiu primaria comunei văRĂŞti reţeaua Electronică a Comunităţii Locale Vărăşti



Yüklə 17,45 Kb.
tarix31.10.2017
ölçüsü17,45 Kb.
#24326



ROMÂNIA

JUDEŢUL GIURGIU

PRIMARIA COMUNEI VĂRĂŞTI

Reţeaua Electronică a Comunităţii Locale Vărăşti

Școala cu clasele I-VIII Vărăști

Activitatea 3.3 – Inventii care au revolutionat lumea

Titlu : Telefonul

Realizator : Bolborici Adriana

Postari :
In www.prezi.com

http://prezi.com/beykphlcxmmv/telefonul-inventia-care-a-revolutionat-lumea/

Pe pagina de Facebook E-Vacanță Vărăști (http://www.facebook.com/evacanta.varasti )

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.118941261587486.24725.100004148372125&type=1
Pe YouTube :

http://www.youtube.com/watch?v=BQw5RGMj8-I

Resurse bibliografice:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graham_Bell
http://www.lumea-copiilor.ro/enciclopedie/istoria_telefonului/istoria_telefonului.php
http://www.roportal.ro/articole/telefonul-inventia-lui-alexander-graham-bell-antonio-meucci-sau-elisha-gray-376.htm

http://www.ziare.com/magazin/experiment/inventatorul-telefonului-e-inca-un-mister-986904

http://www.alexandrugrivei.ro/2011/01/istoria-telefonului/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Telefon_mobil

http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_telefonului_mobil

Dorinta oamenilor de a comunica la mare distanta a fost un vis inca de la inceputurile istoriei. Iar pe masura ce omenirea a progresat, si mijloacele de comunicare au evoluat continuu: de la rotocoalele de fum ale indienilor, la gornistii secolului XIX; de la sunetele de toba din jungla africana, la scrisori trimise prin porumbei voiajori.

Telefonul este cel mai popular si cel mai folosit mijloc de comunicare, care a schimbat literalmente lumea facand-o mai mica. Au existat numeroase modificari in structura si proiectarea telefoanelor si azi se gasesc mii de modele si culori, care mai de care mai atractive.

Nu exista nici o dovada clara a originii cuvantului „telefon”, dar se crede ca este derivat din doua cuvinte grecesti, „tele” insemnand „departe” si „phon” „voce”.

Ce simplă ni se pare astăzi această micuță jucărie căreia îi spunem telefon! Însă cum functionează? Pentru a întelege este nevoioe să ne gândim că , atunci când vorbim, nu facem altceva decât să emitem o serie de unde sonore. Ei bine, în receptorul telefonului se află o membrană care vibrează atunci când este lovită de aceste unde sonore, iar această vibratie este transformată în curent electric și transmisă prin intermediul cablurilor telefonice. Când ajunge la destinatie, este din nou transformată în unde sonore, permitîndu-i persoanei care receptează mesajul telefonic să asculte vocea celui aflat la celălalt capăt al firului. Vrem să vorbim cu cineva: ridicăm receptorul și alcătuim numărul dorit.Și dintr-o dată am scăpat de oboseala unui drum lung și pe deasupra am câștigat timp pretios. Dar nu totdeauna a fost asa.

Istoria inventarii telefonului este interesanta si plina de controverse. Cu toate ca Alexander Graham Bell este creditat cu crearea acestuia, inventarea telefonului a fost bazata pe multe alte inventii ale altor oameni de stiinta celebrii. Johann Philipp Reis a fost primul care a avut ideea de a transmite sunetul prin intermediul energiei electrice. In 1861, Reis a construit chiar un aparat care putea transmite sunetul, cunoscut sub numele de „telefonul Reis” care, din pacate, avea multe lipsuri si nu i s-au adus imbunatatiri. Italianul Antonio Meucci a creat si el o versiune timpurie a telefonului si a facut o demonstratie in Havana. Deoarece in 1871 a depus chiar si o cerere de brevetare pentru modelul sau (pe care insa n-a reinnoit-o), unii il crediteaza pe Meucci ca fiind primul care a inventat telefonul.


Cinci ani mai tarziu, Elisha Gray si Alexander Graham Bell au proiectat separat dispozitive capabile sa transmita si sa receptioneze cuvintele rostite pe cale electrica (telefonul). Cei doi si-au depus cererea pentru brevetarea inventiei in aceeasi zi – 14 februarie 1876. Cu o singura diferenta: cererea lui Bell a fost depusa putin inainte de ora pranzului, cu doua ore inainte de cererea lui Gray. Cei doi inventatori au intrat intr-o batalie legala faimoasa legata de inventarea telefonului, castigata in final de Bell.
Pe 11 iunie 2002, Congresul american a dat un decret prin care se recunoaste ca, daca Meucci si-ar fi permis sa plateasca taxa de 10 dolari in 1874, el ar fi obtinut brevetul pentru inventarea telefonului, iar Bell nu ar mai fi putut face acest lucru. Totusi, documentul este doar unul simbolic.

Bell a primit brevetul pe 7 martie, iar, pe 10 martie, a facut primul telefon "public", sunandu-si asistentul, Thomas A. Watson. De altfel, primele sale cuvinte la telefon, "Domnule Watson, vino aici, vreau sa te vad", au intrat in istorie.


După această realizare Bell ajunge împreună cu Thomas Sanders și Gardiner G. Hubbard proprietarul "Bell Telephone Company".
Vestea inventarii telefonului s-a raspandit rapid in toata America, a traversat apoi Atlanticul si a infierbantat intreaga Europa. Toata lumea si-ar fi dorit un astfel de aparat! Cei mai instariti l-au putut obtine in foarte scurt timp, dar abia dupa o suta de ani a devenit un aparat aproape nelipsit din locuintele si birourile noastre. In acesti peste o suta de ani, inventiei lui Bell i-au fost aduse o multime de imbunatatiri (nici una dintre acestea nu diminueaza meritele “parintelui telefonului”). Microfonul si receptorul sunt acum in aceeasi piesa. Numerele nu se mai formeaza prin rotirea unui disc, ci apasand tastele cu cifre. Chiar si telefoanele fixe pot avea o statie care nu este legata prin fir de aparatul propriu-zis (numit “cordless”, adica fara fir), oferindu-i utilizatorului posibilitatea de a se deplasa prin locuinta in timp ce vorbeste.
Firele obisnuite au fost inlocuite cu fibre optice, mult mai performante in privinta calitatii si a vitezei transmiterii datelor. Si totul a culminat cu telefonia mobila, in care firele si cablurile au disparut complet, oscilatiile fiind acum transmise direct prin aer - cu ajutorul unor antene foarte puternice, iar receptionarea sau retransmisia acestora se realizeaza prin intermediul mai multor relee. Telefoanele mobile au o memorie in care se pot stoca sute de numere, afiseaza numarul sau chiar numele apelantului, iar unele dintre ele au dotari cu totul speciale: aparat de radio, modem sau camera foto (si chiar video!).
Telefonia in Romania
In 1877, la doar un an de la brevetare, telefonia ajungea si in Romania. Documentele vremii atesta ca la sfarsitul lui 1877, la Fabrica de aparate telegrafice si de semnalizare “Tierich & Leopolder” din Bucuresti s-au facut primele experiente cu aparate telefonice. In Moldova, Titu Maiorescu, aflat la Dorohoi, a vorbit la telefon cu statia Mihaileni. La Iasi, aparatele Morse de la sectiile de politie au fost inlocuite cu aparate telefonice in 1882. Reteaua telefonica a cunoscut o dezvoltare notabila in 1887, iar in 1896 s-a introdus telefonia publica.
Yüklə 17,45 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin