Saudi agrofood 2015 Uluslararası Gıda Fuarı Bilgi Notu



Yüklə 31,6 Kb.
tarix16.01.2019
ölçüsü31,6 Kb.
#97464








SAUDİ AGROFOOD 2015

Uluslararası Gıda Fuarı Bilgi Notu

Suudi Arabistan,

Riyad Uluslararası Fuar Merkezi

(11-14 Ekim 2015)



SAUDİ AGROFOOD 2015 ULUSLARARASI GIDA FUARI

Ortadoğu Pazarı için önemli bir açılım fuarı olan SAUDİ AGRO FOOD 2015 Uluslararası Gıda Fuarı, 11-14 Ekim 2015 tarihleri arasında, Suudi Arabistan Riyad Uluslararası Fuar Alanında düzenlenecektir.

Söz konusu fuara 2014 yılında; Suudi Arabistan, Türkiye’den 18 firma, Azerbaycan, Bahreyn, Kanada, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Suriye, Türkiye, Hollanda, Almanya, Mısır, Dubai, ABD, Pakistan, Tunus ve Belçika’dan toplamda 415 firmanın, 10.000 metrekarelik alanda ürünlerini sergileyerek katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Böylece, 2014 yılında, bu fuara, 20,895 yerel, 2,488 bölgesel ve 1,493 kişinin ulusal katılımı olmakla birlikte toplamda 24,876 kişinin katılımı gerçekleşmiştir.

2015 yılındaki söz konusu fuara, Avustralya, Bahreyn, Belçika, Brezilya, Kanada, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Endonezya, Ürdün, Kore, Lübnan, Meksika, Fas, Pakistan, Polonya, Rusya, Slovenya, Güney Afrika, ,İspanya, Tunus, İngiltere, Amerika tarafından katılım sağlanması planlanmaktadır. Ayrıca, Arjantin, Çin, Mısır, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İrlanda, İtalya, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinin milli stant katılımı yapılması beklenmektedir.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak fuar organizasyonlarına katkımız bölge illerimiz adına fuar alanının ve fuar alanında stand kiralanması ve kurulumunun sağlanmasıdır. Fuarlara katılacak firmalar Ticaret ve Sanayi Odaları koordinasyonunda seçilecek olup bu firmalar ürünlerinin teşhir edebilecek, bölgemiz ürünlerini tanıtabileceklerdir.

Firmaların ulaşım, konaklama ve navlun maliyetleri, katılımcı firmaların kendi imkânlarıyla karşılanacaktır.

Söz konusu fuarın yerleşim planı ve DOĞAKA için opsiyonlanmış olan kısım aşağıdaki gibidir:

SAUDİ AGROFOOD 2015 Uluslararası Gıda Fuarına bölgesel katılım sağlayarak; yeni teknolojilerin, ürünlerin ve servislerin tanıtımı ve sunumu, potansiyel alıcılarla ve endüstriyel inisiyatiflerle yüz yüze görüşme, yeni potansiyel oluşturma ve ilişki inşa etme, anlaşma ve özel iş görüşmesi imkânı, geri bildirim ve pazar araştırma bilgisi, markanızın küresel seviyede adım atması, öncü satış yaratma ve veri tabanı imkânı, şirketinize pazarda liderlik pozisyonu, eski ve yeni müşterilerinizle ağ oluşturma imkânlarından da yararlanılabilecektir.

Yukarıda işaretlenmiş olan yerleşim alanında katılım sağlanması planlanan söz konusu fuarda, Bu fuarda, Ajansımızın bölgemiz firmaları ile katılım sağlayabileceği; 96 m2 lik bir yer planlaması, alternatif yerleşim planı olarak aşağıda slaytlarda sunulmuştur.



Neden SAUDİ AGROFOOD 2015 Uluslararası Gıda Fuarı’na Katılmalıyız?

Suudi Arabistan Riyad’ta, 11 – 14 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Gıda, Tarım ve Teknolojileri Fuarı SAUDİ AGRO FOOD 2015; gıda ve tarım sektörüne yönelik dünyanın en zengin pazarı ile buluşmayı sağlamaktadır. Uzun yıllara dayanan ve profesyonel fuarcılık anlayışı ile organize edilen Suudi Agro – Food, katılımcılarını Ortadoğu’nun dev pazarı ile buluşturması planlanmaktadır.

Dünyanın birçok ülkesinden gelen katılımcıları ve önemli ziyaretçileri ile Suudi Arabistan ve çevre ülkeleri için söz konusu fuar bir klasik haline gelmiştir. Türk katılımcıların bu pazarda en büyük verimi almasına ön ayak olmak adına, Suudi Arabistan’da ana organizasyonu düzenleyen Recexpo firması ile Türkiye Milli Katılım organizasyonunu planlamakta olan Merkür Fuarcılık tarafından ikili görüşmelerin yapılması adına ön görüşmeler yapılmaya başlanmıştır.

Dünyada 3.kez düzenlenecek olan Saudi AgroFood 2015 Uluslararası Gıda Fuarı; Suudi Arabistan Tarım Bakanlığı’nın himayesinde, 34. kez düzenlenecek olan SAUDİ Agriculture 2015 Fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenmektedir. Bu fuar yine her yıl olduğu gibi yeni ürünlerin, teknoloji ve ekipmanların Arabistan Krallığı’nın gıda sanayisi ve piyasasının üst düzey temsilcilerine konferans ve kutlamalarla birlikte sunulacağı büyük bir gösteriye sahne olacaktır. Dolayısıyla, katılım sağlanması halinde her iki fuarı da firmalarımızın ziyaret etme imkânı bulunabilecektir.

Sürekli büyüyen bir pazar olan ve bu bölgenin gıda/ tarım ticaretine hâkim iş dünyasının profesyonellerinin katıldığı yegane platform olarak bu organizasyonun, katılımcılarına büyük fırsatlar sunacağı öngörülmektedir. Saudi Agro Food 2015, halen ihracat yapan firmalara işlerini büyütmek ya da yeni bağlantılar kurması için merkezi bir buluşma noktası olarak hizmet verecektir. Bu yıl ayrıca Organik Gıdaları ve gıda işleme teknolojilerindeki son eğilimlerini konu edinen özel bir bölüm bulunacaktır.

Saudi Agro Food 2015 Fuarı; kazançlı bir pazarda yerli ve yabancı üretici, tedarikçi ve alıcı firmalara önemli bir platform olarak hizmet vermenin yanı sıra, gıda ve tarım endüstrisinin nabzını tutarak yepyeni başlangıçların oluşturulabileceği, sektördeki alıcı ve tanıtımcılara büyüyen sergi alanıyla tüm ürün ve hizmetleri tam kapasitesiyle sunacağı düşünülmektedir. Ayrıca, çok çeşitli ürünü tek bir platform da buluşturarak satın almacılar, üreticiler ve tedarikçiler için hem zaman kaybını önleyip hem de ekonomik fırsat yaratmaktadır.

2014 yılında söz konusu fuarda; Suudi Arabistan, Türkiye (18 Firma ile), Azerbaycan, Bahreyn, Kanada, Çin, Çek, Danimarka, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Suriye, Türkiye, Hollanda, Almanya, Mısır, Dubai, ABD, Pakistan, Tunus ve Belçika’dan toplam 415 katılımcı firma yaklaşık 10.000 metrekarelik alanda ürünlerini sergilemişlerdir.

Suudi Arabistan gıda piyasasında, Türkiye, Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt, Mısır ile Ürdün ve Lübnan’dan ithal gıda ürünlerini (taze meyve/sebze dahil) görmek mümkündür. Türkiye’den de birçok marka (beyaz/ krem peynir) yine söz konusu piyasada satılmaktadır. Meşrubat sektöründe pepsi, coca cola, sevenup, sprite, mirinda gibi dünya markalarının yanısıra, meyve suyunda Dubai üretimi olan “Rani” ile S. Arabistan’dan “Mizo” markaları piyasada yaygın görülmektedir. Ürdün (quanty), Kuveyt (dalya), Suudi Arabistan (al rabie) ve Suriye (ugarit) markalarına ilaveten bir Türk meyve suyu markası da piyasada satılmaktadır. Bu sayıyı daha da artırmak amacıyla, söz konuyu fuara katılım sağlayarak, ikili işbirliklerinin artırılmasının bölgemiz gıda/ tarım sektörü açısından önem sağlayacağı düşünülmektedir.




SAUDİ AGRO FOOD 2015 Uluslararası Gıda Fuarı’na

Bölgemizden Katılım Sağlayacak İşadamlarının

Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

  1. Ticareti Etkileyen Kültürel Faktörler



  1. Suudi Arabistan'da dinin politika, sosyal davranışlar ve iş dünyası üzerinde önemli bir yeri vardır. Suudiler İslami değerlerle uyuşmayan dışarıdan gelen bilgiye karşı yenilikçi değildir.

  2. Suudi Arabistan’da kişinin statüsünü içinde bulunduğu sınıf belirlemektedir. Bu kültürde bireyler grubun alt kısmında yer almaktadır. Aile en önemli sosyal birimdir. Erkek lider ve karar verici pozisyonundadır. Ancak grubun oybirliğini alana kadar ilerleme çok zor gerçekleşmektedir. Liderlik ve kimlik kavramları önemli olup, liderler kişilerin soyundan gelmektedir. Suudi Arabistan'da erkeğin özel bir konumu vardır. Suudi kadınlar iş dünyasına pek açık değildir.

  3. Ziyaretçilerin bir kefil vasıtasıyla randevu alması önem taşımaktadır. Bu yüzden yumuşak mizaçlı, etkili akrabaları olan ve nüfuzlu bir kefil bulunmasında fayda vardır. Suudi Arabistan'da iş yapabilmek batıya göre biraz daha zor ve yavaş gerçekleşmekte olup, iş görüşmeleri sırasında sabırlı olmak gerekmektedir. Toplantılar telefon konuşmaları ile sık sık kesilebilir. Tartışma esnasında genellikle kişisel argümanlar kullanılmaktadır. Israr, karşı tarafı ikna etmek için sık sık kullanılan bir yöntemdir. Suudilerle olan iş ilişkilerinde saygılı ve içten davranışlar beklenmektedir. Büyüklere saygı göstermek önemlidir.

  4. En sık rastlanan selamlaşma şekli “Salam alaykum”, “Wa alaykum as-salam” şeklindedir. Selamlaşma için bazı temel Arapça sözcüklerin öğrenilmesinde fayda vardır. Kartvizitlerinizin bir tarafının İngilizce, diğer tarafının da Arapça olarak hazırlanması sık rastlanan bir durumdur. Tanıtım materyallerinin Arapça olması bir avantaj sağlayacaktır.

  5. Misafirlere iyi davranmak Suudiler arasında erdem olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden ülkede gerçekleşecek olan önemli aktivitelere iş yaptıkları kişileri davet etmek isterler.

  6. Suudi iş adamları yabancılarla ilgilenirler ve yapacakları hataların affedilmesini beklerler. Kaba bir davranış olarak kabul edilecek ve onları küçük düşürecek her türlü hareketten uzak durulmalıdır. İş ilişkileri aşırı derecede kişisel davranışlarla yürütülmektedir. Suudilerle iyi ilişki oluşturabilmenin bir yolu da, onların sağlığı, kardeşleri, amcaları, kuzenleri ve oğulları ile ilgili olabilecek soruları sormaktır. Ancak, ailenin kadın üyeleri hakkında soru sorulmaması gerekmektedir.

  7. Yemeklerde çok az konuşulmaktadır. Suudiler yemekte sessizliği tercih ederler. Bahşiş yaygın ve gerekli değildir. Çünkü genellikle fatura içerisinde servis hizmeti de ilave edilmektedir. Domuz eti ve alkol tabu olarak kabul görmekte olup, bu maddelerin alınması yasa dışıdır. Yemeğin sağ el kullanılarak yenilmesi önemlidir.

  8. Toplantılar için en uygun zaman dilimi sabahtır. Ayrıca, yaz sıcaklarında bazı Suudiler karanlık bastıktan sonra toplantı düzenlemeyi tercih edebilirler. Suudiler zamanı daha rahat bir davranış içerisinde kullanırlar. Sosyal toplantıların veya iş toplantılarının kesin bir başlangıç ve bitiş saati olmayabilir. Suudi iş kültüründe dakik olmak pek fazla öncelik taşımamaktadır. Siz toplantılarınızda vaktinde olmak için gayret etmelisiniz, ancak karşı taraf bu konuda biraz daha rahat davranıp toplantılara geç kalabilir.

  9. Erkek ve kadın birbirleri ile etkileşim içine girmezler. Arap kadınlarının topluluk içerisine girecekleri zaman kendilerini tanıtmamaları için peçe takmaları beklenmektedir. Eğer bir Suudilinin yanında peçeli bir bayan varsa, bu bayanın tanıştırılması geleneksel bir davranış değildir. Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasına izin verilmemektedir.

  10. Suudiler konuşma esnasında aralarındaki mesafeyi çok kısa tutmaktadırlar. Siz bu davranış biçimine alışık olmasanız da geriye doğru bir hareket yapmayınız. Bu şekildeki davranışınız sizin hissiz ve soğuk bir kişi olduğunuz imajını yaratabilir. Suudiler yolda yürürken sık sık el ele gezerler. Eğer Suudili biri elinizi tutarsa bu davranışı bir arkadaşlık göstergesi olarak algılamalısınız.



  1. Araplar otururlarken bacak bacak üstüne pek atmazlar. Karşı tarafa ayak tabanının gösterilmesi de hoş karşılanmamaktadır. Suudiler konuşurlarken sürekli olarak elleriyle hareket etmekten hoşlanmalarına rağmen, herhangi birisini işaret ederek göstermek kaba bir davranış olarak kabul edilmektedir. Sol el Arap dünyasında temiz olarak kabul görmemektedir. Bu yüzden sol el ile bir davranışta bulunmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

  2. Spor özellikle futbol, at ve deve güreşi (bahis yasaklanmıştır), avcılık, ülkenin çekici gelen taraflarının ve Suudi mutfağının övülmesi hoşlanılan konuşmalar arasındadır. Orta Doğu politikaları, uluslararası petrol politikaları, İsrail, İslami inanışların sorgulanması ve eleştirilmesi, hastalık, kaza, ölüm, kadınlar hakkında kompliman yapmak ise kaçınılması gereken konuşmalar arasındadır.

  3. Para Kullanımı: Riyal Suudi Arabistan'ın para birimi olmakla birlikte dolarda kullanılmaktadır.

  4. Pasaport ve Vize İşlemleri: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.

  5. Resmi Tatiller ve Çalışma Saatleri: Devlet kurumları genellikle saat 7:30 dan 14:30 a kadar, özel işletmeler genellikle saat 9:30 dan 14:00 civarına ve akşamları saat 17:00 den 21:00 e kadardır. Günlük çalışma saati 8 saat, haftalık çalışma saati 48 saattir. Ramazan ayında Müslümanlar için günlük 6, haftalık 36 saat çalışma programı uygulanır. İşçi sürekli olarak 5 saatten fazla dinlendirilmeden çalıştırılmaz.

  6. Kullanılan Lisan/ Resmi Dil; Suudi Arabistan’da resmi dil Arapçadır. İş çevresinde İngilizce ‘de kullanılmaktadır.

  7. Yerel Saat; GMT’den 3 saat ileridedir. Yerel saat, kış saati uygulaması sırasında (Ekim-Mart) Türkiye’den 1 saat ileri, yaz döneminde ise aynıdır.

  8. Yerel Ölçü Birimleri; S.Arabistan'da Metrik sistem kullanılmaktadır.

  9. İklim; Yazları kuru ve sıcak, kışları ise yumuşak bir hava hüküm sürmektedir. En sıcak ay Temmuz ayı olup; ortalama hava sıcaklığı 26–42 °C arasındadır. En soğuk ay olan Ocak ayında ise ortalama hava sıcaklığı 8–12 °C arasındadır. En kurak aylar Temmuz, Eylül ve Ekim olmakla birlikte bu aylarda ortalama yağış miktarı 0 mm’dir. En yağışlı ay olan Nisan’da ise ortalama yağış miktarı 25 mm’dir.



SAUDİ AGRO FOOD 2015 Uluslararası Gıda Fuarı’nda Bölgemizi Temsil Edebilecek Ürünlerimiz

Hatay:

Hatay ilimiz; hem yöresel lezzetleriyle tanınan bir gastronomi şehridir. Hatay ili için; yöresel sunulabilecek gıda ürünleri;



    1. Zeytin/ Zeytinyağı,

    2. Salça

    3. Taze meyve/ sebze,

    4. Reçel çeşitleri (özellikle ceviz reçeli),

    5. Şekerleme

    6. Süt ve süt ürünlerinden oluşmaktadır.



Kahramanmaraş:

Kahramanmaraş ilimiz; uluslararası çapta dondurması ile tanındığı gibi, bunun yanı sıra birçok farklı gıda/ tarım ürünleri de bulunan lezzetler diyarı bir şehrimizdir. Kahramanmaraş ili İçin; yöresel sunulabilecek gıda ürünleri;



    1. Baharat,

    2. Dondurma,

    3. Şekerleme,

    4. Biber ve salça ürünlerinden oluşmaktadır.


Osmaniye:

Osmaniye ilimiz; Türkiye’deki yer fıstığı üretiminde sayılı illerimiz arasında yer aldığı için, özellikle bu yönüyle yurt dışı uluslararası gıda pazarında ihracat payı oluşturabilecek ürünlerimiz arasında yer alabilecektir. Osmaniye ili için; yöresel sunulabilecek gıda ürünleri;



  1. Kuruyemiş

  2. Yer fıstığı işlemeli ürünler

  3. Draje şekerleme ürünlerinden oluşmaktadır.



Hatay Yatırım Destek Ofisi

Yavuz Sultan Selim Cad. Birinci Tabakhane Sok.No:20 Antakya/HATAY



Tel: 0 326 212 25 76 Faks: 0 326 212 25 74

Yüklə 31,6 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin