Sayın Bakanım, Sevgili Rektörlerimiz, Dekanlarımız



Yüklə 12,21 Kb.
tarix01.08.2018
ölçüsü12,21 Kb.
#65767

Sayın Bakanım, Sevgili Rektörlerimiz, Dekanlarımız,
Yükseköğretim Kurulumuz adına hepinize hoş geldiniz diyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Ülkemizin küresel rekabet ortamında 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi kapsamında en önemli süreçlerin başında ArGe odaklı büyüme gelmektedir. ArGe odaklı süreçlerdeki yaklaşım 2000’li yıllara kadar kurumların rekabeti, kurumların kendilerine ait olan bilgi üstünlüğü ve bu bilgiyi üretip, geliştiren kendi kurumuna ait insan kaynağı ile ilişkilendirilirken, 2000’li yıllardan itibaren kurumların rekabetteki başarısının üretilecek bilginin işbirliği ile gerçekleştirilmesine ve bu bilgiyi üretecek insan kaynaklarının da sadece kendi kurumunda değil, diğer kurumlarla işbirliği yapmasına bağlı olduğunu ifade etmek istiyorum.
Ülkemizin 2023 yılı hedefleri dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilecektir. Bu durumun, küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunmasını gerekli kıldığı malumdur.
Yükseköğretim alanındaki küresel gelişmelerle birlikte özellikle 2000’li yılların başından itibaren yükseköğretim kurumlarının sayılarında ve çeşitliliğindeki artışlar, öğrenme yöntemlerinde kullanılan yeni teknolojiler ve buna bağlı olarak çeşitlenen öğrenme yöntemleri, ulusal ve uluslararası işbirlikleri, öğrencilerin hareketliliği, mezunların istihdam edilebilirliği ve üniversitelerin sıralandırılmaları gibi konular artık, yükseköğretim kurumlarının daha şeffaf, hesap verebilir ve her düzeyde daha fazla sorumluluk almalarını gerektirmektedir. YÖK, artık bu temeller üzerine şekillenmeye başlamıştır.
Ülkemizde yükseköğretime erişim ve yükseköğretim alanındaki okullaşma oranının artırılması 2000’li yıllar öncesinde çözümlenmesi gereken en öncelikli konu iken özellikle 2003-2014 yılları arasında bu konuda sayısal açıdan çok önemli gelişmeler sağlanmış, bir sıçrama yaşanmış ve yatay büyüme olarak adlandırabileceğimiz büyük bir büyümeye şahit olunmuştur.
Yükseköğretim sistemimizdeki son 10 yılda yaşanan bu büyüme sürecinin bundan sonraki aşaması keyfiyet itibariyle, nitelik ve kalite bakımından da büyümedir. Bu kapsamda son 2 yıl içerisinde Yükseköğretim Kurulu’nun ilgili tüm paydaşları ile birlikte gerçekleştirdiği ve kamuoyu ile de paylaştığı girdi ve süreç odaklı iyileştirmelere yönelik yeni ve yenilikçi pek çok girişim bulunmaktadır.
Ancak, hepimizin malumlarıdır ki, küresel rekabette yer alabilmek için girdi süreçlerinden çok daha fazla çıktı süreçleri odaklı bir yapılanmaya ihtiyaç vardır.
Bugün sizlerle gerçekleştireceğimiz toplantı da tam da bu amaca yöneliktir.


Sayın Bakanım, Sevgili Rektörlerimiz,
Şimdi sizinle bu kapsamda yükseköğretim sistemimizdeki yakın zamandaki gelişmeleri paylaşmak istiyorum.
Bu düzenlemelerin tümü yükseköğretim camiamızın uzunca yıllardır beklediği düzenlemelerdi. Yeni YÖK olarak bizde buna yönelik çalışmalarımızın hazırlığını gerçekleştirmiş idik. Sayın Bakanımızın 8 Şubat 2017 tarihinde Kurumumuza ziyaretinde bu düzenlemelerimizi kendisi ile paylaşmış idik. Kendisi de bu önerilerimizin ÜRP’nin amaç ve kapsamına çok uygun olacağını bildirdi. Takibinde yoğun bir ekipler çalışması ile 1 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda kendisine sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Ayrıca bu düzenlemelerin kısa bir sürede uygulamaya dönüşmesi için Bakanlığımızın ve Kurumumuz bürokratları bir uyum ve takım çalışması halinde çalıştılar. Bunun için de Sayın Bakanım size ve sizin şahsınızda ekibinize en samimi teşekkürlerimi sunuyorum.
Sayın Bakanım, Sevgili Rektörlerimiz,

Konuşmamı sonlandırırken altını çizerek özetle şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum:



Yeni YÖK’ün stratejik yaklaşımı ile hayata geçirilen bu projelerimiz, Türk yükseköğretimini artık keyfiliğe ve mühmelliğe bırakılmadığını göstermekte ve bilimsel bir metotla ve rasyonel bir tarzda yeniden şekillendirilmesine katkı sağlamaktadır.
YÖK, bilim hayatını üniversitelerimizin bilimsel gücüyle tekrar şekillendirmeye ve yükseköğretimi; kalite, ihtisaslaşma, öncelikli alanlar ve nitelikli doktora gibi kavramlarla yeniden yapılandırma gayreti içindedir. Bunun sonucu olarak da yükseköğretimde hissedilebilir bir iyileşme başlamıştır. 
Başlattığımız bu sürecin başarısı ve sürdürülebilirliği ancak bu sürecin ilgili tüm paydaşları, yani sizlerin katkıları ve işbirliği ile mümkün olabilecektir. Bu kapsamda bugünkü toplantımızın ve devamındaki süreçlerin başarılı ve verimli geçmesini diliyor, hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç

Yükseköğretim Kurulu Başkanı

Fen ve Mühendislik Lisans Programları

Zorunlu İşyeri Uygulama Eğitimi Programı

Bilgilendirme Toplantısı

20 Eylül 2017, Yükseköğretim Kurulu
Yüklə 12,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin