Scala de auto-acceptare



Yüklə 16,69 Kb.
tarix01.09.2018
ölçüsü16,69 Kb.
#76248


Scala de auto-acceptare

(Emanuel M. BERGER)

Repere istorice

Imaginea pe care fiecare o avem despre sine este un portret bazat in mare parte pe informatiile pe care le avem din experientele sociale. Adunam constant informatii despre efectele pe care le au atitudinile si comportamentele noastre asupra celorlalti si reactiile lor la acestea. Aceste reactii sociale formeaza baza pentru sentimentele pe le avem fata de alte persoane si ne ajuta sa ne dezvoltam propria parere. Multi ani psihologii au fost interesati de rolul pecare il are propria imagine in dezvoltarea personalitatii. Cat de mult si cat de bine acceptam ceea ce vedem ca fiind „ sinele” este o parte importanta a sanatatii emotionale.

Una dintre primele scale de acceptare a sinelui a fost realizata de un astfel de psiholog Emanuel Berger. Prima lui sarcina, si probabil ceamai dificila a fost aceea de a defini „auto-acceptarea”. Bazandu-se pe activitatea dr. Elizabeth Scheerer si Carl Rogers , autorul a enumerat 9 caracteristici unei persoane care se aauto-accepta, cum ar fi „ Increderea in capacitatile proprii de a reusi in viata”. Aceasta formulare a dus in final la dezvoltarea si selectia unui grup final de 36 itemi pentru aceasta scala. Aceasta scala este frecvent utilizata in activitatea de cercetare clinica si psihologica privind stima de sine si auto-acceptarea.

Instructaj

In continuare sunt prezentate o serie de enunturi care se refera la sentimente. Cititi-le pe fiecare cu grija si decideti daca sunt adevarate sau nu. Folosind scala data mai jos, marcati raspunsul pe foaia de raspuns.



Scala de raspuns

1= complet adevarat

2= adevarat in mare parte

3= jumatate fals, jumatate adevarat

4= in mare parte neadevarat

5= complet fals





  1. Mi-ar place sa gasesc pe cineva care sa-mi spuna cum sa-mi rezolv problemele personale.

  2. Nu imi pun intrebari asupra valorii mele ca persoana, chiar daca ma gandesc ca altii o fac.

  3. Cand oamenii spun lucruri frumoase despre mine, mi se pare greu sa cred ca ei vorbesc serios. Mi se pare ca glumesc sau ca nu spun adevarul.

  4. Nu suport daca cineva ma critica sau vorbeste despre mine.

  5. Nu vorbesc mult la evenimente sociale pentru ca mi-e frica ca oamenii a vor critica sau vor rade de mine.

  6. Imi dau seama ca nu sant foarte practic, dar nu cred ca pot sa-mi folosesc energie intr-o modalitate mai buna.

  7. Privesc majoritatea sentimentelor si impulsurilor mele fata de alti oameni ca fiind normale si acceptabile.

  8. Ceva din inauntrul meu nu ma lasa sa ma bucur, indiferent ce sarcina am realizat – daca o realizez bine am un sentiment de ingamfare ca sarcina este sub posibilitatilemele si ca nu ar trebui sa ma multumesc doar cu atat.

  9. Ma simt diferit de ceilalti oameni. Mi-ar palce sa am sentimentul de siguranta care vine din faptul ca nu sunt prea diferit de ceilalti.

  10. Mie teama de oamenii carora mi-ar place sa ma cunoasca, pentru ca s-ar putea sa-i dezamagesc.

  11. Sunt frecvent deranjat de sentimente de inferioritate.

  12. Din cauza altora nu am reusit sa realizez pe cat de multe pe cat as fi vrut.

  13. Sunt timid si intimidat in situatii sociale.

  14. Pentru a fi acceptat si placut, am tendinta sa fiu cum vor altii de la mine sa fiu.

  15. Par sa am o putere interioara care ma ajuta sa rezolv lucrurile. Am o fundatie destul de solida si sant destul de sigur pe mine.

  16. Ma simt intimidat cand sant cu persoane care au o pozitie superioara mie la scoala sau la serviciu.

  17. Cred ca sunt nevrotic sau ceva asemanator.

  18. Deseori nu incerc sa fiu prietenos cu oamenii pentru ca ma gandesc ca nu o sa ma placa.

  19. Cred ca sant o persoana valoroasa pe plan de egalitate cu ceilalti.

  20. Nu pot sa ma abtin sa ma simt vinovat fata de ce simt despre anumiti oameni din viata mea.

  21. Nu imi este frica sa cunosc noi oameni. Cred ca sant o persoana valoroasa sa nu este nici un motiv pentru care ceilalti sa nu ma placa.

  22. Cred in puterile mele numai pe jumatate.

  23. Sant foarte sensibil. Atunci cand oamenii vorbesc am tendinta sa cred ca ma critica sau ma insulta intr-un fel sau altul, chiar daca mai tarziu cand ma gandesc la asta nu mi se mai pare la fel.

  24. Cred ca am anumite abilitati si alte persoane spun la fel. Ma intreb daca nu cumva le confer o importanta mai mare decat au.

  25. Ma simt sigur ca pot sa rezolv problemele care vor aparea in viitor.

  26. Cred ca incerc sa impresionez lumea . Eu stiu ca nu sant asa cum par.

  27. Nu ma ingrijorez sau condamn daca oamenii ma judeca.

  28. Nu ma simt normal, dar vreau sa ma simt normal.

  29. De obicei cand sant intr-un grup nu spun prea multe de frica sa nu spun ceva gresit.

  30. Am tendinta sa-mi evit problemele.

  31. Chiar daca oamenii ma vad intr-o lumina buna, ma simt putin vinovat pentru ca stiu ca ii pacalesc – daca as fi cu adevarat eu insami nu m-ar vedea intr-o lumina atat de buna.

  32. Simt ca sant la acelasi nivel cu alti oameni si asta ma ajuta sa stabilesc relatii bune cu ei.

  33. Cred ca oamenii pot sa reactioneze diferit la mine decat ar reactiona la alti oameni .

  34. Traiesc prea mult asa cum vor altii sa traiesc .

  35. Cand trebuie sa ma adresez unui grup ma intimidez si nu reusesc sa ma exprim foarte bine .

  36. Daca nu as avea asa de mult ghinion as fi realizat mult mai multe decat am realizat pana acum .

 

Calcularea scorului

Se aduna valoarea punctelor cu exceptia itemilor cu numarul 2, 7, 15, 19, 21, 25, 27, 32, a caror valoare va fi calculata conform urmatoarei scale :

1= 5pct.


2= 4pct.

3=3pct.


4=2pct.

5=1pct.


Interpretarea scorului

Scoruri mici 0-110

Cei care au un scor mic la aceasta scala inseamna ca au un nivel scazut de auto-acceptare .Un astfel de scor ar putea fi interpretat ca reflectand o parere negativa despre sine si ca cred ca altii au parere negativa despre ei . Daca va incadrati in acest scor , uitati-va exact unde se situeaza scorul vostru. Daca se apropie de ???? nu trebuie sa va ingrijorati .Dar scorurimai mici decat atat ar trebui sa va puna niste intrebari .Un nivel scazut de auto-acceptare va influenteaza mult, de la nivelul de incredere la munca pana la relatiile cu prietenii. Sant cateva programe de terapie care v-ar putea ajuta , cum ar fi „ assertiveness training” si grupuri de dezvoltare personala .In plus un ajutor profesional v-ar putea ajuta sa va cunoastetimai bine . Ar fi dificil sa va intelegeti cu altii pana nu va puteti accepta pe voi insiva .



Scoruri medii 111-150

Nu este usor de interpretat un scor normal de auto-acceptare, pentru ca aceasta acceptare variaza odata cu rolurile noastre in viata . Aceasta inseamna ca va puteti confrunta cu o situatie intr-o zi si sa fiti multumiti de rezultat si in alta zi acest rezultat sa numai fie multumitor . Acest nivel de auto-acceptare descrie felul in care suntem marea majoritate, odata laudandu-ne iar alta data condamnandu-ne . Pentru majoritatea dintre noi aceasta este o reflexie destul de corecta a abilitatilor noastre si a dorintei de perfectionare . Importanta acestui punct de vedere este aceea ca ofera o perceptie corecta a ceea ce facem bine si a ceea ce putem sa facemmai bine .Scopuri care sunt fixate prea sus reduc sentimentele pozitive pe care le merita comportamentele noastre .



Scoruri ridicate 151 –180

Daca va incadrati la acest nivel , aceasta scala nu va va spune nimic nou . Va considerati ca avand incredere in fortele proprii si valoros. Probabil altii spun ca este usor sa discute cu voi pentru ca ati spus ca acceptati atat lauda cat si critica altora intr-o maniera obiectiva . In plus , este posibil sa va bazati comportamentul pe valori interne si acceptati responsabilitatea pentru consecintele propriului comportament . Va simtiti bine in legatura cu capacitatile proprii de a rezolva orice problemasau provocare care poate aparea si in general aveti o mare pofta de viata .




Yüklə 16,69 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin