Culturi ale Diasporei: Majoritar şi minoritar în literaturile evreiască – românească şi evreiască – americană.
Proiect de cercetare exploratorie PN-II-ID-PCE-2007-1. Nr. 280 / 1 oct. 2007 [COD 1003]
Sinteza lucrarii
Denumire proiect: Culturi ale Diasporei. Majoritar si minoritar in literaturile evreiasca-romaneasca si evreiasca-americana. Proiect de cercetare exploratorie PN-II-ID-PCE-2007-1. Nr. 280 / 1 Oct. 2007 [COD 1003]
Director de proiect: conf. dr. Mihai Mindra
Etapa 1/ finala: Octombrie – decembrie 2007
Obiectiv de cercetare: testarea si aprofundarea metodei de analiza a textelor, i.e. discutarea corpusului teoretic inclus in proiect (reprodus mai jos) si a aplicabilitatii acestuia la corpusul de texte literare inclus in proiect.
-
Problemele abordate in cadrul discutiilor si al intalnirilor avute:
-
genealogie si / sau arheologie in practica foucauldiana? Relevanta unei / unor astfel de abordari in studierea literaturii si a istoriei; importanta limbajului artistic si a arheologiei, ca un alt nume pentru o latura semnificativa a studiilor literare; ilustrare: Mihail Sebastian, I. Peltz, M. Blecher, Mary Antin, Abraham Cahan, Saul Bellow etc.
-
„linguistic turn” si „cultural turn” in delimitarea domeniilor literaturii si a istoriei; istorie / istorii sociale si studii culturale;
-
istorie / literatura si memorie colectiva; „inventarea etnicitatii” / naratiuni identitare (cu aplicatie la spatiul romanesc si la cel american la sfarsit de secol XIX – inceput de secol XX);
-
importanta istoriei conceptuale si a deconstructiei limbajelor social-politice pentru studiul integrarii discursului national (accentul cazand pe prezenta vs. absenta spiritului civic) in cazul evreilor americani si evreilor romani (punctul initial al metodologiei de lucru: istoricul german Reinhart Koselleck); evreii din Romania vs. evreii din vest = convietuire (lipsa codului civic) vs. aculturatie (cod civic – emancipare);
-
procesul de construire a unei natiuni vs. naratiuni pe marginea „drepturilor minoritatilor” in context american si european; diferente in articularea acestora in spatiul vest- si est-european;
-
internationalizarea „drepturilor minoritatilor” / aplicarea principiilor multiculturaliste in spatiul Uniunii Europene si solutiile practicate in spatiul romanesc in legatura provocarile / disensiunile inerente unei astfel de incercari;
-
metoda comparatista: validitatea abordarii postcoloniale in contextul studierii literaturii si culturii evreiesti-romanesti si evreiesti-americane; incercare de situare a comunitatii evreiesti, din punct de vedere cultural, dar si politic, in afara sferei majoritatii; eludarea statutului de „asimilat cu succes” si „alb” si asumarea celui de subaltern;
-
literatura comparata, ca domeniu de cercetare, din punctul de vedere al multiculturalismului, dar si al globalizarii (cu referire la lucrarile ultimelor doua conferinte internationale ale specialistilor in literatura comparata); „literatura lumii” sau o „disciplina moarta”?
-
conceptele de „asimilare” si „disimilare” v. „integrare” in discutarea strategiilor grupului etnic in cauza.
Corpus teoretic
Anderson. Benedict. Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism. London, New York: Verso, 2006.
Appadurai, Arjun. Disjuncture and Difference in the Global Cultural Economy. The Cultural Studies Reader. Ed. Simon During. 2nd ed. London & New York, 2000 © 1993.
Badescu, Gabriel, Mircea Kivu si Andreea Robotin, ed. Barometrul relatiilor etnice: 1994 – 2002. O perspectiva asupra climatului interetnic din Romania. Cluj: Centrul de Resurse pentru Diversitatea Etnoculturala, 2005.
Bhabha, Homi K. The Location of Culture. London & New York: Routledge, 2002 ©1994.
Bourdieu, Pierre. The Field of Cultural Production. Essays on Art and Literature. Cambridge: Polity Press, 1993.
During, Simon. The Cultural Studies Reader. 2nd ed. London & New York, 2000 © 1993.
Foucault, Michel. The Archaeology of Knowledge. London: Routledge, 1972.
---. Discipline and Punish. The Birth of the Prison. New York: Penguin Books, 1987
---. The History of Sexuality(vol. 1-3). London: Penguin Books, 1998.
Sollors, Werner, ed. The Invention of Ethnicity. New York & Oxford: Oxford University Press, 1989.
Sollors, Werner. Multilingual America. Transnationalism, Ethnicity, and the Languages of American Literature. New York: New York University Press, 1998.
Krupat, Arnold. Ethnocriticism. University of California Press, 1992.
Kymlicka, Will. Multicultural Citizenship: A Liberal Theory of Minority Rights. Oxford: Oxford University Press, 1995.
---. Politics in the Vernacular: Nationalism, Multiculturalism and Citizenship. Oxford: Oxford University Press, 2001.
---. The Rights of Minority Culture. Oxford: Oxford University Press, 1995.
Smooha, Sammy. Types of Democracy and Models of Conflict Management in Ethnically Divided Societies”. Nations and Nationalism. 8.4 (2002): 423-30.
Yinger, J. Milton. Ethnicity: Source of Strength? Source of Conflict? Albany: State University of New York Press, 1994.
La acestea, s-au adugat, printre altele, urmatoarele:
Koselleck, Reinhart. The Practice of Conceptual History: Timing History, Spacing Concepts (Cultural Memory in the Present). Stanford University Press, 2001.
---. Futures Past. On the Semantics of Historical Time. Columbia University Press, 2004.
Spivak, Gayatri Ch. Death of a Discipline. New York: Columbia University Press, 2003.
Saussy, Haun, ed. Comparative Literature in an Age of Globalization. Baltimore: John Hopkins University Press, 2006.
-
Activitati desfasurate
-
cercetare – documentare
In afara temelor mentionate mai sus, fiecare membru al echipei a desfasurat activitati de cercetare-documentare fie in scopul participarii la conferinte internationale / raspuns la call for contributions internationale, fie pentru schitarea unor lucrari / referate (cazul cercetatorilor in formare). Astfel, s-au avut in vedere, de ex., sesiunile American Literature Association, 19th Annual Conference (22-25 mai 2008), un call for contribution pentru un numar special al Life Writing despre poezie si autobiografie, sesiunile organizate de Royal Holloway, Londra pe tema nationalismului / cazurilor de genocid recente etc; iar referatele schitate de catre cercetatorii in formare au avut drept teme „Abordari critice asupra fictiunii evreiesti-americane” (Critical Approaches to Jewish American Fiction) si, respectiv, „Istorie v. memorie colectiva, fapte v. autenticitatea memoriei / traumei in fictiunea evreiasca-americana despre Holocaust”.
-
diseminare:
-
construire website si forum (22 octombrie – 10 decembrie): website-ul si forumul sunt realizate, primul urmand a fi transferat pe domeniul Universitatii din Bucuresti, cf. contractul de finantare, in intervalul 17-20. 12. 2008 (www.proiectculturialediasporei.lx.ro; www.cultures-of-diaspora.freeforum.me.uk). A fost creata si o adresa de email ce va fi utilizata in diseminarea (rezultatelor) proiectului: cultures.of.diaspora@gmail.com.
-
concepere si transmitere invitatii pentru masa rotunda din luna martie 2008: realizat; urmeaza a stabili numarul maxim de invitati posibili in functie de formalitatile de decontare aferente acestei activitati, avand drept scop extinderea acesteia invitatii (daca este posibil) inspre alte centre universitare decat Bucuresti; continuarea incercarilor de a obtine mediatizarea acestei dezbateri in presa romaneasca de profil.
-
logistica si management de proiect:
-
constituirea unui fond initial de carte, prin procedura de achizitie directa; contactare posibili furnizori; alcatuire liste de carti necesare, precum si a documentatiei cerute de UB; comanda; formalitati aferente intrarii in inventar a celor 20 de carti achizitionate in aceasta etapa (27 octombrie – 12 decembrie 2007)
-
activitati administrative:
-
2-22 octombrie: contractare si angajare cercetatori conform prevederilor legale / reglementarilor in vigoare.
-
10 octombrie – sfarsitul lunii noiembrie: investigatii privind legislatia referitoare la statutul cercetatorilor non-UE si angajarea acestora pe contracte de cercetare – predare in Romania, cu ajutorul Serviciului Juridic UB.
-
22 octombrie – 20 noiembrie: demersuri necesare pentru reluarea accesului la bazele de date UB si BCU (Project Muse, JSTOR, ProQuest, EBSCO) din cadrul Centrului de Studii Americane, in scopul definitivarii planului de achizitii pentru etapa urmatoare.
-
Rezultate obtinute
Rezultatele obtinute coincid cu cele propuse pentru aceasta etapa:
-
Discutii saptamanale; cadru conceptual stabilit ca punct de plecare; lucrari redactate (variante partial finite, cu rol de clarificare a cadrului conceptual si nu pentru publicare); redactare propuneri pentru conferinte relevante (draft).
-
Website si forum creat; invitatii concepute si transmise; fond de carte initial constituit.
UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE LIMBI SI LITERATURI STRĂINE
CENTRUL DE STUDII AMERICANE
Str. Pitar Moş 7-11, Bucureşti
Tel/Fax 01- 2111820
www.american-studies.ro
Majoritar şi minoritar în literatura si cultura română
În intervalul 28-29 martie 2008, Centrul de Studii Americane din cadrul Universitatii Bucuresti organizeaza seminarul de lansare a dezbaterilor pe marginea proiectului Culturi ale Diasporei: Majoritar si minoritar în literaturile evreiască-românească si evreiască-americană, proiect de cercetare exploratorie PN-II-ID-PCE-2007-1, nr. 280 / 1 oct. 2007 [COD 1003]. Discutiile vor porni de la scopul si metodologia propuse in cadrul acestuia, cu un focus clar pe literatura evreiasca – romaneasca si evreiasca-americana (prezentate pe scurt in documentul alaturat acestei invitatii), dar se vor axa pe raportul majoritar – minoritar, asa cum apare acesta in literaturile / culturile altor minoritati de pe teritoriul Romaniei. Prin aceasta, se urmareste, insa, nu doar articularea acestui raport si a aspectelor istorice, sociale, culturale care au facut posible diverse discursuri pe aceasta tema, ci si impactul acestora asupra canonului literar si a actualelor curriculum-uri nationale, precum si asupra manualelor si programelor adiacente.
Vă rugăm sa propuneţi intervenţii de 20 minute pe aceasta tema, astfel încât să putem folosi un interval de 10-15 minute pentru întrebări şi discuţii. Acestea vor fi transcrise si vor aparea pe website-ul dedicat acestui proiect, urmand ca, in luna iunie 2008, dupa transmiterea unui call for contributions, sa primim lucrari scrise sau concepute pentru acest eveniment, pentru a fi publicate intr-un volum.
Subiectele pot include urmatoarele (agenda consultativa):
-
relevanta abordării unui astfel de subiect în contextul academic românesc
-
politici multiculturale in practica (România, S.U.A, Canada)
-
relaţia dintre istoria naţională si istoria minorităţilor
-
ideea de canon literar, batalii canonice (inclusiv raportul estetic – etic) în literatura română şi in cea americană; principii si mecanisme in stabilirea curriculumului national
-
interdisciplinaritate in discutarea literaturii
-
literatura romană v. „literatura minorităţilor”
-
relaţia minoritar – majoritar in literatura română si în „literaturile minoritaţilor”
-
naratiuni identitare: istorie v. memorie colectiva.
Vă rugăm sa comunicaţi titlul prezentării dvs., până la data de 10 februarie 2008, la adresa: cultures.of.diaspora@gmail.com.
Va multumim,
conf. dr. Mihai Mîndra, Director Proiect
prof. Victor Neumann, Cercetator Gr. I
prof. Stephen Whitfield, Cercetator Gr. I
drd. Camelia-Dana Mihailescu, A.C.
drd. Emilia Postolache, A.C.
Sinteza lucrarii / Dec. 2007
Dostları ilə paylaş: |