Slovenya Cumhuriyeti Buyukelciligi; Schengen vizesi olarak; transit, Slovenya’ya giris ve kalis vizesi vermektedir.
Konsolosluk departmani Slovenya Cumhuriyeti Byukelciligi'nin icerisinde yer almaktadir.
Adres: Kirlangiç Sokak 36 Gaziosmanpasa
Tel: (+) 90 312 405 42 21
Tel: (+) 90 312 405 42 22
Tel: (+) 90 312 405 49 99
Fax: (+) 90 312 426 02 15
E-mail: van@gov.si
Web page: www.ankara.embassy.si
www.mzz.gov.si
Calisma saatleri:
Pazartesi'den Cuma'ya 09:00 – 17:00 arasindadir.
Vize bolumu calisma saatleri Pazartesi'den Cuma'ya 10:00 – 12:00 arasindadir.
KISA SURELI KALIS ICIN BASVURU FORMU
GARANTI BELGESI
Kisa sureli kalis Schengen vizesi ile ilgili yapilan duzenleme dogrultusunda, Schengen vizesi Vize talimatlari Avrupa Parlamentosu ve Vizeleri (05.04.2010 tarihinden itibaren geçerlidir) Topluluk Kodu'nu tesis 13.07.2009 Konseyi Tüzügü (EC No 810/2009) ile uyumlu hale getirilmistir.
Slovenya Cumhuriyeti 21.12.2007 itibaren Schengen bölgesinin bir parçasidir.
VISA PROSEDÜRÜ GENEL BILGILER
Türk vatandaşlarinin Slovenya Cumhuriyeti girmek için vize almasi gerekmektedir. Slovenya gitmek icin Schengen vizesi için başvuracak olan Türkiye vatandaslari Ankara'daki Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiligi basvru yapmak zorundadir. Slovenya nin temsilciligi olmayan ve Schengen Üye Devletlerin biri tarafindan temsil edilmedigi üçüncü dunya ülkeleri vatandaşlari, herhangi bir Sloven Büyükelçiligi Slovenya vizesi için başvuru yapabilirsiniz. Slovenya Schengen Üye Devletlerin biri tarafindan Temsil ediliyorsa ucuncu dunya ulkeleri vatandaslari basvurularini belirtilen temsilciliklerden yapmak zorundadir. Vize için basvurmadan önce Büyükelçilik temasa gecip daha fazla bilgi alabilirsiniz.(Calisma saatleri, islemler ne kadar surer, vb). Her diplomatik misyon da veya Slovenya Cumhuriyeti konsoloslugundan basvuru yapamazsiniz. Uygulamalar fahri konsolosluklar veya genel bas konsoloslukar başkanligindaki uluslararasi kuruluşlar misyon ve Slovenya Cumhuriyeti daimi temsilciliklerine veya konsolosluklarindan basvuru yapamayabilirsiniz.
Vize Kanunu'na göre, başvurunun kabuledilebilir oldugunu surece en fazla 3 ay en az 15 takvim gunu oncesinden basvuru yapilmasi gerekmektedir.Büyükelçiligi'ne prosedürü (talep edilen tüm belgeleri teslim edildigi ve mülakat yapildi varsayilirsa) 10 ile 14 iş günü sürer.
Başvuran kişi vize başvurusu için Büyükelçilige başvuru formu ve diger tüm istenen belgeleri teslim etmek zorundadir. Belgelerin kabulu sirasinda başvuran kisi ile konsolosluk gorevlisinin gorusme yapmasi gerekmektedir.
VIZE BAŞVURULARI NE KADAR SUREDE SONUÇLANIR?
•Başvurular, başvuru tarihinden itibaren 15 takvim günü içinde sonuçlanir.
•Kişisel durumlarda bu süreç 30 güne kadar çikabilir, özellikle daha detayli inceleme gereken ve temsil edilen üye ülke yetkililerine müracaat edildigi durumlarda.
•Daha fazla döküman talep edilen olagan üstü durumlarda bu süreç en fazla 60 takvim gününe çikabilir.
•Başvuru, planlanan seyahatten en az 15 gün önce yapilmalidir (olagan işlem surecindeki gibi) ve ayrica başvuru, planlanan ziyaret tarihinden üç ay önce yapilamaz. Randevu sistemi uygulanan durumlarda, mühlet konusunda tüm sorumluluk başvuru sahibine aittir.
•Planlanan ziyaretten en az 15 takvim günü önce yapilan vize başvurulari kabul edilebilir, fakat başvuru sahibi işlem suresinin 15 günü geçebilecegi konusunda bilgilendirilmelidir. Eger başvuru sahibi başvuruyu yapmak konusunda israr ederse, son kararin planlanan çikiş tarihinden sonra olabilecegi konusunda bilgilendirilmelidir.
VIZE ÜCRETLERI
A ve C tipi (Havalimani transit vize, kisa sureli vize) vize işlemleri için ücret 60 Euro’dur. Yukarida belirtilen vize tipleri için ücret tüm diplomatik misyonlarda ve shengen ülkelerinin konsolosluk bölümlerinde aynidir. Vize ücretinin miktari, vize geçerlilik suresinden bagimsizdir. Vize ücreti başvuru sirasinda alinir ve geri iade edilmez.
Aşagidaki kategorilere dahil olan kişiler vize ücretinden muaftir.
a)12 yas alti çocuklar;
b)Ögrenciler, Lisans ustu egitim gören ögrenciler bununla beraber egitim ve araştirma amaçli başvuruda bulunan ögretmenler;
c)2005/761/EC sayili Avrupa Parlamentosu ve 28 Eylül 2005 konseyinin önerisinde belirtilen bilimsel araştirmalar için kisa sureli vize verilisini kolaylaştirmak amaci ile üçüncü dünya ülkelerinden bilimsel araştirma yapmak için seyahat edecek araştirmacilar;
d)Kar amaci gütmeyen organizasyonlar tarafindan düzenlenen seminerlere, konferanslara, sporla ilgili aktivitelere, kültürel ve egitici organizasyonlara katilacak olan ve kar amaci gütmeyen organizasyonlarin 25 yas veya 25 yas alti temsilcileri;
Konsolosluk, pasaporta uygundur mührü vuracaktir. Bu mührün başvuru sahibi için yasal baglayici bir önemi yoktur.
Yalnizca vize sahibi olmak otomatik giriş hakki vermez. Shengen sinir kanununun 5. maddesinde belirtildigi gibi,vize sahibi yabanci sinirda tüm giriş koşullarini yerine getirdigini ispat etmelidir.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006R0562:EN:NOT
SLOVENYA’DAKI ULUSAL SHENGEN BILGI SISTEMINDEKI VERI BILGILERI (N.SIS)
Shengen anlaşmasinin 109. maddesi, L239/2000 sayili Avrupa Birligi Resmi Gazetesi, Kişisel Veri Koruma Anlaşmasinin 30. ve 31. maddeleri (94/2007 numarali resmi gazete, resmi konsolide metin, aşagida ZVOP-1 seklinde anilacaktir.) ve Bilgi Komisyonu Kanunu uyarinca, herkesin, denetleme makamindan (Bilgi Komisyonu Slovenya’daki ulusal denetleme makamidir.), SIS’e girilen verilerin kontrol edilmesini talep etme hakki ve bu verileri kullanma hakki vardir. Herkesin, yanliş girilen verilerin düzeltilmesini ve yasal olmayarak elde edilen bilgilerin silinmesini talep etme hakki vardir. Eger önlemlerin uygulanmasi, haklarin korunmasi, üçüncü şahislarin özgürlükleri veya gizli bir kayit söz konusu ise, kişinin inceleme talebi reddedilebilir. Örnegin, Shengen ülkelerinde tutuklanmak için aranan bir kişi, siniri geçerken tutuklanma riskiyle ilgili önceden bilgilendirilemez. Slovenya’da verilen yazili onay veya bilgi ücretsizdir. Diger hizmetler ise var olan listeye göre fiyatlandirilir. Size ait olan kişisel bilgilerin incelenmesini, yasal olmayan yanliş kişisel bilgilerin düzeltilmesini veya iptalini, SIS akit taraflar bölgesinde olan herhangi bir ülkedeki yetkili mercilerden talep edebilirsiniz (Slovenya’daki yetkili merci: Policija, Ministrstvo za notranje zadeve, Štefanova 2, 1000 Ljubljana, SLOVENIA/EUROPE, Telefaks: +386 (0)1 428 47 33). Inceleme, düzeltme ve iptal talepleri için zaman siniri yoktur. Polis 15 gün içinde, talep edilen incelemeye izin vermek ve düzeltme veya yasal olmayan yanliş bilginin iptali ile ilgili cevap vermek zorundadir.
Slovenya Ulusal Shengen Bilgi Sisteminden bilgi edinmek için aşagidaki web sayfasina baglaniniz. (N.SIS):
https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/obrazci/Zahteva_za_vpogled-SIS_data_request.doc
Denetleme Makami web sayfasi:
https://www.ip-rs.si/index.php?id=342
EGER VIZE BASVURUNUZ RED EDILMISSE
Basvurular olumsuz sonuclandiginda ;olumsuz kararlar başvuru sahibine bildirilmesi gerekmektedir. Bildirimler de dayandigi nedenler belirtilmelidir.
Resmi Gazete'de yayinlanan 810/2009 Avrupa Parlamentosu ve Vizeler bir Topluluk Yasasi Konseyi tarafindan 13 Temmuz 2009 alinmis olan karara istinaden (Visa Kodu) ve (EC) uyarinca belirtilen karara itiraz edilebilir.AB resmi gazetesi 15 Eylül 2009. Yabancilar Yasasi uyarinca (Slovenya Cumhuriyeti Resmi Gazetesi, nr. 50/2011), ilgili kişinin ret / iptal / vize iptal bildirimin alinmasindan itibaren 8 gün içinde itiraz etmesi gerekmektedir..Temyiz Sloven dilinde yazili olarak teslim edilmelidir. Itiraz için Konsolosluk ücreti 153 EUR (Idari Ücret Yasasi, ZUT-H, UL RS, nr. 88/10).Temyiz Ankara'da Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiligi teslim edilmelidir.Temyizde karar yetkili makam, Slovenya Cumhuriyeti Dişişleri Bakanligi'dir.
TIR SOFORLERI ICIN BILGILENDIRME
Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiligi ve Almanya Federal Cumhuriyeti arasindaki anlasmaya istinaden belirli turdeki (Almanya’ya gidecek olan kamyon şoförleri için) 6 Aralik 2012 tarihinden itibaren Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiligi yetkili kilinmistir.
Bu tarihten sonra, yukarida belirtilen turdeki vize başvuru için (0212) 3404 900 numarali telefondan aranarak IKS Şirketi (çagri merkezi) ile randevu alinarak gidilecektir.
Vize başvuru formlari, gerekli belgeler hakkinda bilgi verilmesi ve vize ücretleri hakkinda bilgi Ankara'da Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiligi’nden veya web sayfasi www.ankara.diplo.de temin edilebilir.
VIZE BASVURUSUNDA BULUNMAK ICIN
Genel Belgeler
•Basvuru Formu,
•Gecerli pasaport ; pasaportun ilk (biometrik) sayfasi , daha once alinmis vizeler ve giris – cikis muhurlerinin fotokopileri…
•Bir adet biometrik fotograf (3 aydan eski olmamali, Renkli ve ICAO standartlarina uygun , hasar gormemis iyi kalitede olmali),
•Schengen ulkelerini kapsayan en az kalacaginiz sure kadar olmak kosulu ile Sigorta sirketlerinden alinmis seyehat saglik sigortasi
•60 Euro basvuru ucreti.
Vize basvurusunun kabul edilmesi icin basvuru sahibi 60 Euro odemek durumundadir. Eger basvuru red edilir ise bu ucret geri iade edilmez.Bu ucret odenmeden basvurular isleme konulmamaktadir.
Seyehat amacina bagli olarak degiskenlik gosteren ek belgeler
- Ticari vize
- Aile yada arkadas ziyareti
- Turistik vize
- Kulturel, Spor veya Konferans
- Egitim
- Tir Soforleri
Basvuru sirasinda,
- Vize başvuru formundaki bütün alanlari doldurulmus olmasi.
- Imzalarin atilmis olmasi
- Tüm ek belgelerin fotokopi ve orijinallerinin yaninizda bulunmasi.
Sonrasinda,
- Almis oldunuz vizedeki bilgilerin ve tarihlerin dogrulugunu kontrol ediniz.
Vize başvuru formlarini Slovenya Buyukelciliklerinden , Slovenya Cumhuriyeti konsolosluklarindan , ve aşagidaki web sayfasindan temin edebilirsiniz.Başvuru formu ücretsizdir. Acil durumlarda, Sloven diplomatik misyonlari diger AB Üye Devletleri arasinda diplomatik misyonlari tarafindan yerel olarak kullanilan bir başvuru formunu kabul edebilmektedir.
Vizenizi teslim aldiginizda asagidaki zaman kaybetmeden kontrol etmelisiniz:
- Vize etiketinde tüm verilerin dogru olup olmadigini,
- Geçerlilik ve vize etiketinde belirtilen giriş sayisi ve döneminin vize sahibinin amaçladigi seyahat için yeterli olup olmadigina
- Seyahat için uygun tür vizenin (akraba arkadas ziyareti, ticari, turizm, ...) vize etiketinde belirtilmiş olup olmadigini
Vize etiketinde basilan bilgilerin yanliş olmasi durumda, vize sahibinin derhal konsolosluk çalişani ile iletişime gecmesi gerekmektedir.
Pasaportun geçerlilik suresi seyehatin bitis tarihinden itibaren en az 3 ay daha olmalidir. Basvuru sirasinda ve sonrasinda Konsoloslugun tekrar gorusmeye cagirmaya veya ek belge istemeye yetkisi vardir. Basvuru yaparken pasaportunuzun 10 yildan daha eski olmamasi ve en az 2 adet bos vize sayfasi bulunmasi gerekmektedir.
Yalnizca vize sahibi olmak otomatik giriş hakki vermez. Shengen sinir kanununun 5. maddesinde belirtildigi gibi,vize sahibi yabanci sinirda tüm giriş koşullarini yerine getirdigini ispat etmelidir.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006R0562:EN:NOT
Ön görüşmeye tabi üçüncü ülke yurttaşlari veya özel kategoriye sahip olan üçüncü ülke yurttaşlari
Vize kanununun 22. maddesi uyarinca, Üye ülke, üçüncü ülke yurttaşlarinin veya özel kategoriye sahip olan bu tur yurttaşlarin vize başvurulari sirasinda, üye ülkelerin merkez otoritelerinden kendi merkez otoritelerine danişmalarini talep edebilir.
Bu konsültasyon havalimani transit vize başvurulari için uygulanmamaktadir.
Aşagidaki tabloda üçüncü dünya ülkeleri ve özel kategoriler belirtilmiştir. Üçüncü dünya ülkesinin burada listelenmiş olmasi en azindan bir üye ülkenin bu tür ön danişma talep ettigi anlamina gelmektedir.
Üçüncü Ülkeler Ilgili özel kategoriler, eger uygunsa
Afganistan
Cezayir
Bangladeş
Beyaz Rusya Yalnizca diplomatik ve hizmet pasaportu sahiplerine uygulanir.
D.R. Kongo
Misir Diplomatik ve hizmet pasaportu sahiplerine uygulanmaz.
Iran
Irak
Urdun
Kazakistan Yalnizca hizmet pasaportu sahiplerine uygulanir.
(Kuzey) Kore
Lübnan
Libya
Moritanya
Fas
Nijerya
Pakistan
Rusya Yalnizca hizmet pasaportu sahiplerine uygulanir.
Ruanda
Suudi Arabistan Diplomatik pasaport sahiplerine uygulanmaz..
Somali
Güney Sudan
Sri Lanka
Sudan
Suriye
Tunus
Özbekistan Görev için seyahat eden diplomatik pasaport sahipleri, polis ve askerler için uygulanmaz.
Vietnam
Yemen
Filistinliler
Mülteciler
Vatansiz kişiler
Dostları ilə paylaş: |