Socialdemokraternas budget 2009, samt mål för 2010-2011.
Innehållsförteckning
Tabellförteckning 4
Inledning 5
Systemförändring 6
Medborgare istället för kund 7
Kvalitet istället för system 7
Valmöjligheter för alla 8
Ny fördelningsmodell 8
Företagande – investera i människors växtkraft 9
Från dröm till verklighet 10
Sommarjobb 10
Kompetensförsörjning 10
Miljö och klimat 11
Närdemokrati och levande kommundelar 12
Barn 13
Ungdomar 13
Äldre 14
Ekonomiska förutsättningar 16
Nationella förutsättningar 16
Regionala förutsättningar 17
Lokala förutsättningar 18
Socialdemokraternas förslag till mål och budget 2009-2011 19
Ingångsläge 2009 19
Moderaternas systematiska underfinansiering 19
Ekonomiska förutsättningar i Nacka 19
Skattesats 2009 20
Särskilda beslut 22
Kommungemensamt 22
Kommunstyrelsen 23
Velamsundsstyrelsen 23
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 23
Tekniska nämnden 23
Fritidsnämnden 24
Kulturnämnden 24
Social- och äldrenämnden 24
Utbildningsnämnden 25
Överförmyndarnämnden 26
Kommunstyrelsen 27
Velamsundsstyrelsen 29
Fritidsnämnden 30
Bibliotek 33
Musikskola 33
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 35
Sociala- och äldrenämnden 38
Sociala insatser 38
Våra äldre 39
Kompetensutveckling 41
Livslångt lärande 45
Folkbildning 46
Vårdnadsbidraget… tre steg tillbaka 46
Förskolan 47
Överförmyndarnämnden 51
Tabellförteckning
Några nyckeltal; BNP, Produktivitet, Arbetade timmar och Inflation (KPI) 17
Kommunstyrelsen, resursfördelning verksamhet 28
Velamsundsstyrelsen, resursfördelning verksamhet 29
Fritidsnämnden, resursfördelning verksamhet 32
Kulturnämnden, resursfördelning verksamhet 34
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden, resursfördelning verksamhet 36
Social- och äldrenämnden, resursfördelning verksamhet 42
Tekniska nämnden, resursfördelning verksamhet 44
Antal inskrivna barn per årsarbetare, förskolan i Nacka 47
Andel (%) årsarbetare med pedagogisk högskoleutbildning, förskolan i Nacka 48
Utbildningsnämnden, resursfördelning verksamhet 49
Överförmyndarnämnden, resursfördelning verksamhet 51
”Socialdemokratisk politik det är att vilja förändring – därför att förändring ger löften om förbättring, näring åt fantasi och handlingskraft, stimulans åt drömmar och visioner” (Olof Palme, SSU-kongressen 1964).
Vi har en vision om ett Nacka där alla får en bostad, en bra utbildning, en givande fritid, kan åldras värdigt och där alla bidrar efter sin förmåga och sin kunskap. För att komma dit ser vi det som nödvändigt att förnya vår politik och vårt sätt att arbeta.
Ett modernt ledarskap är öppet, lyssnande men samtidigt tydligt i sina målsättningar. Vi söker breda överenskommelser, med den grundläggande övertygelsen om att ett stabilt samarbete skulle vara bra för Nacka. Målet är att hitta lösningar som håller över lång tid, och därmed tillförsäkra barn, föräldrar och personal långsiktiga och stabila förutsättningar för att göra ett bra arbete.
Vi bejakar en mångfald av anordnare och är positivt inställda till både privata och kommunala alternativ inom bl.a. förskolan, skolan och omsorgsverksamheten. Vi bejakar den självklara rätt föräldrar, barn och ungdomar har att välja de alternativ som passar dem bäst. Vi tycker att äldre har rätt till att själva bestämma över sina liv och att omsorgen skall utgå från de äldres egna behov och önskemål. Men också en insikt om att äldre som befinner sig i en utsatt situation kan ha svårt att själva välja. Vi är för mångfald i boendet och förespråkar därför en god blandning av upplåtelseformer. Vi socialdemokrater är övertygade om att valfrihet och kvalitet är tätt sammanlänkade. En ekonomiskt och politiskt välskött kommun är förenlig med ett brett och spännande utbud.
Socialdemokratins mål är att möjliggöra människors drömmar och bygga en trygg bas varifrån människor kan utgå ifrån när de formar sina livsprojekt och förverkligar sina drömmar. Vår övertygelse är att trygga människor vågar! Barnet som för första gången släpper sin mammas eller pappas hand, när man hoppar från svikten för första gången eller när man tar sin älskade i hand för första gången inträffar bara för att man vågar.
För att kommunens ekonomi skall vara stark måste två grundläggande förutsättningar råda, att människor har ett arbete att gå till och att medborgarna i Nacka har en framtidstro. Sverige befinner sig i en av de värsta lågkonjunkturerna i vår tid. Oron på marknaden drabbar alla, även invånarna i Nacka. Den globala finansmarknadens finmaskiga nät medför att en gungning i någon del av nätet per automatik medför att alla påverkas. Globaliseringen och de allt tätare banden mellan länder och folk världen över är i stora drag något positivt, men medför också att en finansiell oro snabbt sprids i systemet.
För att kommunens ekonomi skall vara stark krävs att människor har ett arbete att gå till och har en framtidstro. Vi vill investera i Nackaborna så att vi står starka när vi kommer in i nästa högkonjunktur.
I Nacka har den moderatstyrda majoriteten en förkärlek för systemen och systemutbyggnad vilket har inneburit, och innebär än idag, att man slösar med skattebetalarnas pengar. Genom sitt systemkramande har moderaterna i Nacka systematiskt mejslat fram ett enhetstänkande, vilket ytterligare förstärker kommunens slösaktighet. Vi måste gå mot ett mer processinriktat tänkande, där individen och dess behov utgör kärnan i all vår verksamhet och i samtliga politiska beslut. Den service som finansieras med skattemedel måste vara av högsta kvalitet.
Dostları ilə paylaş: |